mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:786/1172)

Zapiekanka gryczana z mięsem i sosem pieczarkowym 234

pół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami.  Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Sos pieczarkowy: Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki(...)układać kolejno: kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki

Szalona Kuchnia Eweliny
Pstrąg otulony szynką prosciutto 217

Można połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się.  Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny     Przygotowanie   Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką

R'n'G Kitchen
MAXI KING 263

Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części.                 Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę(...)laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku w temperaturze ok 200 °  jakieś 5-10 minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu tłuczkiem do mięsa J Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą

Słodkie ciacho
Pan Mamutko i.... świnki. 228

kostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem. Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy(...)przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a  następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
pasztet drobiowy z żurawiną 221

suszoną żurawinę. Muszę przyznać, że i tym razem się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, dodatek żurawiny okazał się bardzo atrakcyjnym urozmaiceniem. Polecam Wam ten przepis, ponieważ pasztet bez pieczenia jest niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzyma formę podczas krojenia, a jednocześnie daje się łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :-) składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej(...)muszkatołowej 100 g masła 100 g suszonej żurawiny wykonanie: Żurawinę zalałam niewielką ilością wrzątku, odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego

babka w formie
PIERŚ Z KURCZAKA ZE SZPINAKIEM 203

Szybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku  plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką(...)Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż tak by powstała w niej kieszeń. Oprószamy sola i pieprzem wew i zew. W każdą kieszeń wkładamy nadzienie ze szpinaku, umieszaczamy w worku do pieczenia, w którym wcześniej włożyliśmy plastry masła. Pieczemy ok 20 minut. Gotowe kroimy w plastry

Z Majeczką w kuchni
Karkówka dojrzewająca 384

Pomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)łyżeczki czosnku staropolskiego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka oregano - 1/3 łyżeczki zmielonych jagód jałowca - ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: - 1 pończocha lub podkolanówka (nie używana) Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso dokładnie pokrywamy cukrem i umieszczamy w pojemniku lub woreczkach na mrożonki (szczelnie zamykanych – wkładam do dwóch), posypujemy pozostałym cukrem. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy (wytworzy

mojewypiekiinietylko
Łosoś w cieście francuskim 176

jajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić(...)bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka

Z notatnika
Muffiny ziemniaczane. 228

podstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera(...)misce połączyć wszystkie pozostałe składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać. Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną

zadanie-gotowanie
Filet z Kurczaka ze Szpinakiem w Szynce Parmeńskiej 244

talerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki(...)szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma E-Gustus , w ich sklepie znajdziecie całą gamę naczyń Woll, nie tylko patelni, ale i garnków, woków i rondelków

Blondynka Gotuje
Babeczki makowe z kruszonką 210

cukru 125 g masła 2 łyżeczki cukru waniliowego  Mak zalać wrzącą wodą ok. 2 szkl., odstawić do wystygnięcia, odsączyć z nadmiaru wody, dwukrotnie zemleć w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem.  Do tak przygotowanego maku dodać pozostałe składniki, na sam koniec dodać pianę z białek Wykonanie  Przygotować formę do muffinek. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około(...)mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w małym rondelku i bardzo mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać. Posypać babeczki lekko przyciskając kruszonkę Piec w temperaturze 190ºC przez około 25-30 minut, do zezłocenia się ciasta. Wyjąć, wystudzić na kratce

Kubki smaku
Piersi kaczki z suszonymi owocami, jablkami i majerankiem 253

Niezbyt trudne w przygotowaniu, niesamowicie aromatyczne i pełne smaku piersi z kaczki. Niestety po przygodach z wiejską kaczką, na której prawie mięsa nie było, nie chowam urazy jedynie do kaczych piersi.  W przeciwieństwie do innych drobiowych cycków mają smak już same w sobie a jeśli dorzucimy kilka prostych składników otrzymamy wspaniałe, trochę pachnące świętami danie :) Piersi kaczki z suszonymi(...)Piekarnik nagrzewamy do 140 st.C. Piersi nacinamy z boku, nadziewamy śliwkami i morelami. Solimy i nacieramy majerankiem. Układamy w naczyniu do zapiekania skórą do góry. Obkładamy owocami. Przykrywamy i pieczemy ok. 90 minut. W połowie pieczenia polewamy wytworzonymi sokami, ew. podlewamy wodą. Na ostatnie 15 minut odkrywamy, polewamy sosikiem i dopiekamy. Ja podałam je z ziemniakami i cząstkami pomarańczy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kiełbasa ze słoika 257

Bardzo często robię domowe wędlinki. Dzięki temu wiem co jem i mogę doprawić po swojemu. Robię różne pieczenie z mięska mielonego, wędlinkę gotowaną, pieczoną i wędzoną - wszystkie przepisy znajdziecie tutaj . Jakiś czas temu natrafiłam na ten przepis  i postanowiłam wypróbować. Kiełbaskę zrobiłam z wiekszej ilości składników i doprawiłam dużą ilością czosnku i majeranku. Na pewno wędlinka ta zagości(...)dużych ząbków czosnku 4 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 180 ml wody Łopatkę i boczek zmielić na grubych oczkach. Do zmielonego mięsa dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku oraz wszystkie przyprawy. Dokładnie wszystko wyrobić aby składniki się połączyły dodając po odrobinie wody. Gotową mięsną masą napełnić słoiki na wysokość ok 3/4. Słoiki

Monia miesza i gotuje
Domowy pasztet 206

Pasztet domowej roboty gości na naszym stole naprzemiennie z pieczonym karczkiem, boczkiem czy  szynką. Ja  i Mama należymy do mięsożerców i go uwielbiamy, Tato, co dziwne w kontekście innych mężczyzn zdecydowanie  woli sery :) Przepis jest już przez nas wielokrotnie sprawdzony, zachęcam więc z czystym sumieniem do wypróbowania. Składniki: 1 kg drobiowych wątróbek 0,5 kg łopatki(...)średnia marchewka 4 średnie cebule 4 liście laurowe 8 ziarenek ziela angielskiego 4 goździki 2 czubate łyżki majeranku sól i pieprz do smaku pół kostki smalcu Przygotowanie: Mięso umyć i w całości włożyć do garnka.Dodać obranego selera marchew i cebulę.Dorzucić  ziele, listek laurowy i goździki.Zalać zimną wodą i gotować 1 godzinę. Do garnka dorzucić oczyszczoną wątróbkę

Gosia gotuje
Cassoulet 261

kiełbaski wieprzowe i podsmażyć je na patelni na oleju do zrumienienia. Wyjąć i pokroić na plasterki grubości 2cm. Kaczkę wyjąć ze smalcu, obskrobać go i podsmażyć na patelni. Oderwać mięso od kości i dodać do pokrojonych kiełbasek. Po ugotowaniu fasoli, wyjąć cebulę i czosnek i razem z pół szklanki wody z gotowania zmiksować w malakserze. Z fasoli wyjąć marchewkę(...)zostać tyle wody, żeby prawie ją zakrywała. Do fasoli ponownie dodać marchewkę, pokrojoną golonkę, zmiksowaną cebulę z czosnkiem. Doprawić solą do smaku. W żaroodpornym naczyniu, w którym będziemy piec ułożyć na dnie 1/3 porcji fasoli z dodatkami, na to wyłożyć 1/2 kaczki i kiełbaski, ponownie 1/3 fasoli z dodatkami, polać wodą z gotowania tak żeby fasola był w niej lekko

W kuchni wieczorem

Proponowane wyszukiwania