sól przepis Umyte i osuszone żeberka dzielimy na mniejsze porcje po czym przekładamy do miski. Kawałki żeberek posypujemy solą oraz czarnym pieprzem i mieszamy dłonią, tak aby każdy kawałek mięsa był dobrze przyprawiony. Miskę przykrywamy folią i odstawimay na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie żeberka podsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron. Podsmażone żeberka przekładamy(...)sojowy, miód oraz koncentrat pomidorowy i wszystko dusimy około 5 minut. Tak przygotowany sos rozprowadzamy na żeberkach a następnie wstawiamy je do piekarnika rozgrzanego do temp.180 st C. i pieczemy około 1-1,5 godz. Artykuł Żeberka w miodzie + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite DaniaPyszne, soczyste mięso w złocistej skórce. Kurczak z rożna to idealny pomysł na niedzielny lub świąteczny obiad. Składniki 1 kurczak 3 łyżki oleju 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka curry sól pieprz gałązka rozmarynu 1. Kurczaka dobrze myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy sola oraz pieprzem. 2. Olej łączymy z miodem, sokiem z cytryny(...)smarujemy całego kurczaka, także wewnątrz. Na koniec wkładamy do środka gałązkę rozmarynu. Wkładamy do lodówki na około 2 godziny. 3. Zamarynowanego kurczaka nabijamy na szpikulec. Umieszczamy w rożnie i pieczemy około 1 godzinę w 180 stopniach. Smacznego
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyłyżeczka wędzonej papryki 1 łyżka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Papryki układamy w rękawie do pieczenia. Zapiekamy około 40 min w 200°C . Studzimy, usuwamy skórkę, rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, kładziemy kurczaka i obsmażamy go z każdej strony na rumiano, dodajemy pokrojone(...)suszonymi pomidorami z czosnkiem i bazylią, tabasco, oregano i tymiankiem. Następnie wlewamy passatę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy kurczaka z kiełbasą razem z tłuszczem ze smażenia, pomidory. Dusimy do miękkości mięsa. Następnie wrzucamy pokrojone oliwki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem
R'n'G Kitchencebulę pokroić w drobną kostkę, a ząbki czosnku posiekać. W garnku rozgrzać olej i na gorący tłuszcz włożyć pokrojoną cebulę i czosnek, zeszklić. Do zeszklonej z czosnkiem cebuli dodać mięso mielone, wsypać paprykę słodką, paprykę ostrą, kmin rzymski i kurkumę, wsypać pół płaskiej łyżeczki soli i całość podsmażyć. Wsypać suchy ryż, podsmażyć około 3 minut, następnie dodać zieloną soczewicę. Wlać(...)następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego. Naczynie żaroodporne nakryć pokrywką lub szczelnie owinąć folią aluminiową. Piekarnika rozgrzać do temperatury 180 stopni. Do gorącego piekarnika włożyć naczynie z zapiekanką i piec pod przykryciem przez około 30 minut na funkcji grzania góra-dół. Po upieczeniu naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Zapiekanka ryżowa z soczewicą i dynią jest gotowa do podania. Artykuł Zapiekanka ryżowa
WSZYSTKO SMACZNEopakowania ciasta francuskiego ok 380g 20 dag pieczarek 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli czerwonej 2 garscie szpinaku Sól i pieprz do smaku 2 łyżki przyprawy gyros do mięsa 1 łyżka papryki czerwonej mielonej słodkiej i ostrej Olej do smażenia Ser żółty tarty do posypania PRZYGOTOWANIE: Filety myję a następnie kroję w kostkę a następnie doprawiam. Smażę(...)Dodaję szpinak. Dokładam kurczaka.Mieszam. Ciasto francuskie przekładam do formy na tartę. W misce łącze składniki sosu a następnie przelewam na surowe ciasto. Przekładam farsz i posypuję serem żółtym. Piekę w 200 stopniach przez 30 minut. Smacznego
Gotowanie Patkipół. Pokrojone plastry przełożyć do miski, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Po tym czasie każdy kawałek schabu oprószyć solą, pieprzem, lubczykiem i ziołami. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju. 2. Kaszę ugotować według instrukcji na opakowaniu. 3. Sos pieczarkowy: Na patelni z rozpuszczonym masłem zeszklić drobno pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Dodać pokrojone w plasterki(...)układać kolejno: kaszę gryczaną, połowę sosu pieczarkowego, plastry schabu, połowę startego żółtego sera, połowę posiekanego pęczku natki z pietruszki, pozostałą ilość sosu pieczarkowego. Na wierzchu posypać resztą żółtego sera. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Zapiekankę posypać resztą natki z pietruszki
Szalona Kuchnia EwelinyMożna połączyć pstrąga z mięsem, Zapewniamy sprawdza się. Składniki 6 plastrów szynki prosciutto kostka zimnego masła 12 listków świeżej szałwii 6 filetów pstrąga 2 łyżki oliwy 100 ml białego wina sok z jednej cytryny Przygotowanie Na plastrach szynki rozłożyłem po kilka kawałków zimnego masła, po dwa listki szałwii i delikatnie posolony filet pstrąga. Zwinąłem w roladkę(...)żaroodpornym ułożyłem je tak, aby się nie stykały. Zapiekałem 20 minut, w piekarniku rozgrzanym wcześniej do 180 stopni C. W międzyczasie ponownie rozgrzałem patelnię, wlałem sos, który powstał z pieczenia pstrąga, dodałem wino, wymieszałem, zredukowałem chwilę. Dodałem sok z cytryny i kawałek zimnego masła. Doprawiłem solą, podgrzałem w sosie chwilę roladki. Podałem z bagietką
R'n'G KitchenBiałka ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i olej. Wkładamy do piekarnika nagrzanego wcześniej do 180 ° . pieczemy około 35-40 minut. Po ostudzeniu kroimy biszkopt na dwie równe części. Na jedną część biszkoptu rozsmarowujemy całą masę krówkę(...)laskowe musimy je najpierw uprażyć w piekarniku w temperaturze ok 200 ° jakieś 5-10 minut. Następnie musimy je pokruszyć na przykład w blenderze czy po prostu tłuczkiem do mięsa J Jeżeli mamy orzechy ziemne niesolone po prostu wykładamy je na górę ciasta i polewamy naszą rozpuszczoną i ostudzoną czekoladą
Słodkie ciachokostkę, dusimy na łyżce masła , cebulę siekamy w drobną kostkę, dodajemy do pieczarek, chwilę dusimy i doprawiamy do smaku. Na samym końcu łączymy z obranym i pokrojonym drobno mięsem. Odstawiamy. Wszystkie składniki ciasta wkładamy do miski i zagniatamy gładkie ciasto. Następnie dzielimy na 7 części z tym że jedna część ma być mniejsza od pozostałych. Z sześciu formujemy placki, napełniamy(...)przecinamy na 4 części to będą uszy. Przyklejamy do bułeczki ryjek i uszy a następnie smarujemy jajkiem. Ziarenka wbijamy tworząc oczy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 20 - 25 min. Z podanej ilości ciasta wychodzi 6 bułeczek. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.suszoną żurawinę. Muszę przyznać, że i tym razem się nie zawiodłam - pasztet wyszedł bardzo smaczny, dodatek żurawiny okazał się bardzo atrakcyjnym urozmaiceniem. Polecam Wam ten przepis, ponieważ pasztet bez pieczenia jest niekłopotliwy w przygotowaniu, dobrze trzyma formę podczas krojenia, a jednocześnie daje się łatwo rozsmarować. Z pewnością jeszcze nie raz zagości na moim stole :-) składniki: 1/2 kg wątróbki drobiowej(...)muszkatołowej 100 g masła 100 g suszonej żurawiny wykonanie: Żurawinę zalałam niewielką ilością wrzątku, odstawiłam do ostygnięcia. Cebulę i czosnek obrałam, pokroiłam w drobną kostkę i lekko przysmażyłam. Dodałam mięso pokrojone w kostkę i przyprawy, przesmażyłam razem. Dodałam oczyszczona wątróbkę, zalałam zawartość patelni winem i dusiłam bez przykrycia do odparowania płynów (około 20 minut). Połowę zawartości patelni przełożyłam do wysokiego
babka w formieSzybki, łatwy do przygotowania obiad. Przygotowanie mięsa zajmuje kilka chwil, a potem już robi się samo. Delikatna pierś z kurczaka, farsz szpinakowy . Lubię takie niedzielne obiadki. Duet idealny! Składniki: 2 piersi z kurczaka ok kilograma dwie sól, pieprz trzy garście szpinaku 2-3 ząbki czosnku plaster masła Wykonanie: Czosnek przeciskamy przez praskę, wrzucamy ze szpinakiem na patelnię z niewielką(...)Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż tak by powstała w niej kieszeń. Oprószamy sola i pieprzem wew i zew. W każdą kieszeń wkładamy nadzienie ze szpinaku, umieszaczamy w worku do pieczenia, w którym wcześniej włożyliśmy plastry masła. Pieczemy ok 20 minut. Gotowe kroimy w plastry
Z Majeczką w kuchniPomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)łyżeczki czosnku staropolskiego - 2 łyżeczki majeranku - 1 łyżeczka oregano - 1/3 łyżeczki zmielonych jagód jałowca - ½ łyżeczki kurkumy Dodatkowo: - 1 pończocha lub podkolanówka (nie używana) Umyte i osuszone papierowym ręcznikiem mięso dokładnie pokrywamy cukrem i umieszczamy w pojemniku lub woreczkach na mrożonki (szczelnie zamykanych – wkładam do dwóch), posypujemy pozostałym cukrem. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso wyjmujemy (wytworzy
mojewypiekiinietylkojajko 1 łyżka przyprawy do piernika 3 łyżki soku z pomarańczy 2 łyżki oliwy sól 1 łyżka miodu żurawina suszona płatki migdałowe KROK 1: Należy oddzielić skórę od mięsa ryby, a następnie pokroić łososia na kawałki. KROK 2: Wymieszać w misce oliwę, sok, miód, sól i korzenne przyprawy, po czym włożyć łososia, dokładnie obtoczyć w powstałym sosie i zostawić(...)bokach co 1–2 cm w "choinkę". KROK 4: Zaginam, tworzę ogonek, a z przodu formuję łepek i wbijam dwie kulki pieprzu. KROK 5: Przenoszę na papier do pieczenia, smaruję rozkłóconym jajkiem i wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika. Piekę ok. 20 minut, do zrumienienia. Można odgrzewać w piekarniku. Smacznego. Do ryby proponuję lekkie białe wino. I ciasteczka
Z notatnikapodstawowa, ale czujcie się swobodnie w jej ulepszaniu. Do masy można dodać wiele innych składników (np. curry, boczek, suszone pomidory itd.). Jeżeli oprócz ziemniaków mamy pozostałości sosu z kawałkami mięsa, marchewki, groszku itp. to także możemy umieścić je w środku muffinów. Składniki: 300 - 500 g tłuczonych ziemniaków 2 (1 + 1) łyżki masła 50 - 70 g startego cheddara (lub innego sera(...)misce połączyć wszystkie pozostałe składniki oprócz śmietany i parmezanu, dobrze wymieszać. Nałożyć masę do 2/3 wysokości foremek i wstawić do piekarnika na około 20 minut. 5 minut przed końcem pieczenia posypać parmezanem. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 5 minut i delikatnie wyjąć muffiny z formy. Podawać z kwaśną śmietaną
zadanie-gotowanietalerzu tak świetnie się uzupełniało, sałatka z quinoa , kurczak ze szpinakiem, ja jestem jak najbardziej na tak. Czy trudno się to robi? Absolutnie nie! Nie proponuję żadnego zawijania mięsa, wystarczy po prostu ponacinać, w szczeliny powciskać szpinak, a potem owinąć cieniutkimi plasterkami szynki. To naprawdę proste. Przy okazji sprawdziłam patelnię Woll pod kątem zapiekania bez dodatkowego tłuszczu, czy sosu. Dzięki(...)szynkę filety z kurczaka, a potem patelnię razem z filetami wstawiłam do piekarnika. Dla mnie taki układ jest idealny, bo nie musiałam brudzić dodatkowych blach, żadnego papieru do pieczenia, wszystko praktycznie na jednej patelni. Polskim dystrybutorem patelni Woll jest firma E-Gustus , w ich sklepie znajdziecie całą gamę naczyń Woll, nie tylko patelni, ale i garnków, woków i rondelków
Blondynka Gotuje