Blue Cactus – recenzja restauracji 217świata w Warszawie jest amerykańska Tex Mex. Paradoksalnie jest to jedna z najstarszych kuchni jakie można było tu zjeść i dość dopasowana do polskich gustów, gdzie ceni się grillowane mięso. Matecznikiem tych smaków jest Blue Cactus, restauracja na Mokotowie, która istnieje już od 20 lat. Do tej pory znałam to miejsce głównie z hucznych imprez firmowych w Iguanie, więc(...)papryczkę habanero (ogień, tylko dla fanów pikantnych smaków), quesadillę, czyli tortillę z serem oraz pieczone ziemniaki z serem. Całość jest ciężka od sera, smażona i pikantna. Ale przecież nie przyszłam do amerykańskiej knajpy, żeby schudnąć!. Najbardziej smakowało mi taquito czyli rulonik z pieczonej tortilli z musem z kurczaka w środku – będę musiała zrobić je w domu
Ugotowane pozamiatane
Produkty Blue Dragon - testowanie 194pieczonych kiełbasek i drugi jako marynata. W pierwszym przypadku, dał mi dosłownie "popalić" ;) Ochoczo i prędko, solidnie umoczoną w sosie kiełbaskę wsadziłam do buzi, a tam ogień :D Ostre i jednocześnie lekko słodkie - mama była zachwycona :) Później dorwałam pierś z kurczaka i postanowiłam ją zamarynować w ww. sosie. Sos stracił na ostrości, jednak doskonale skomponował się z mięsem(...)kurkumy 5 goździków 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 2 duże cebule 1,5 szklanki mleka kokosowego Dodatki: 2 woreczki ryżu Przepis: Kurczaka umyć i osuszyć czystą ściereczką. Następnie mięso nacieramy jedną łyżeczką przyprawy masala chicken, 1 łyżeczką pieprzy czarnego oraz jedną łyżeczką soli i marynujemy w przyprawach przez godzinę. Do rondla dodajemy 3 łyżeczki oleju i smażymy kurczaka
Emcia Pichci
Chrupiące pałki z kurczaka. Przepis na chrupiącego kurczaka na obiad lub przyjęcie. 352powinna przykryć w połowie mięso). Pałki smażymy na mniejszym ogniu z obu stron na złoto. Chrupiące pałki z kurczaka najlepiej smakują w towarzystwie domowego sosu czosnkowego . Jeśli skorzystaliście z mojego przepisu będzie mi miło jak prześlecie zdjęcie na mój mail: matleen@gazeta.pl lub za pośrednictwem Facebook . Zdjęcia umieszczę w specjalnej galerii na blogu „Czytelnicy pieką/gotują” (z podpisem). Smacznego
Słodkie okruszki
Makowiec zawijany z ciasta półkruchego 1931cukru pudru 3-4 łyżki gorącej wody białko do posmarowania ciasta suchy mak do dekoracji Wykonanie: CIASTO - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder i kawałki zimnego masła, wszystko posiekać razem - dodać jajka oraz śmietanę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto - ciasto podzielić na dwie części, zafoliować i schłodzić przez 1-2 godz(...)suchy mak zalać gorącą wodą, gotować 30-40 minut, odcedzić na gęstym sicie (co najmniej przez 1 godz.), ostudzić - ostudzony mak zemleć 2-3 razy w maszynce do mięsa z drobnym sitkiem - do rondelka przełożyć masło i miód, podgrzewać do rozpuszczenia się masła, dodać mak oraz aromat lub ekstrakt migdałowy (lub inny ulubiony), smażyć, mieszając, aż masa odparuje i będzie
Smakołyki Bereniki
Pieczona frittata z warzywami i szynką 2724Wasz mężczyzna twierdzi, że nie ma obiadu bez mięsa to znaczy, że jeszcze tego nie wie. Po x latach wreszcie przyznano mi rację, że warzywa mogą być smaczne, a mięsa wcale nie musi być w obiedzie, ewentualnie jako niewielki dodatek. Byle tylko ta teoria pozostała teraz na dłużej. A jak tam Wasi mężczyźni kontra warzywa? A może są panowie, którzy(...)Jajka roztrzepać z mlekiem i przyprawami. Dodać starty ser żółty i podsmażone warzywa z szynką. Ewentualnie jeszcze posolić i popieprzyć. Masę jajeczną przelać do silikonowej formy. Piec w 180 stopniach około 20 minut. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłów
Jaglane kotlety z brokuła 198wypróbowania kotletów jaglanych z botwinką- zdrowych, smacznych, wegańskich, fit – pieczonych a nie smażonych. Pokazywałam Wam już przepisy na kotlety jaglane ze szpinakiem , z botwinką, z burakami pieczonymi . Dzisiaj czas na jaglane kotlety z brokuła. PRZEPIS NA JAGLANE KOTLETY Z BROKUŁA Składniki na jaglane kotlety z brokuła: 0,5 szkl (100g) kaszy jaglanej suchej 300g brokuła ugotowanego – zobacz(...)zrobić jaglane kotlety z brokuła: Kaszę jaglaną prażymy a następnie gotujemy w 1 szklance wrzątku – zobacz wpis Jak ugotować kasze jaglaną . Brokuły i ziemniaki ugotowane przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Cebulę surową ścieramy na tarce lub mielimy w maszynce do mięsa. Czosnek przeciskamy przez praskę do czosnku. Siemię lniane mielimy w młynku do kawy, zalewamy 6 łyżkami wrzątku i zostawiamy
Dorota Smakuje
Pierogi z kurczakiem z rosołu – wilgotne i dobrze doprawione 340najpierw połowę ilości z przepisu, a potem do smaku dodawajcie więcej. Do zmielonego mięsa dodajemy wszystkie przyprawy – ziołowy pieprz, zielona czubryca i kozieradka świetnie podbijają smak delikatnego, drobiowego mięsa. Jeśli jeszcze nie próbowaliście doprawić tak swoich pierogów – pora to nadrobić. Do farszu dodajemy rosół – na początek wlejcie połowę – i farsz dokładnie mieszamy. Jeśli kurczak potrzebuje więcej nawilżenia, dodajcie więcej(...)pieczenia i olej rzepakowy. Wlejcie na blachę, 2-3 łyżki oleju, wrzucajcie tam odcedzone, świeżo ugotowane i gorące pierogi, poruszając blachą obtoczcie je w tłuszczu i zdejmijcie łyżką cedzakową do pojemnika lub na talerz. Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Z tej ilości składników wychodzi mi zawsze 52-55 pierogów. NADZIENIE MIĘSNE DO PIEROGÓW 500g ugotowanego mięsa kurczaka
Karo in the Kitchen
Klopsiki z pieczarkami 222Konkretne danie obiadowe, właściwie jest to pełny zestaw obiadowy - ziemniaczki wzbogacone smakiem pieczarek wspaniale się komponują z klopsikami i surówką... Składniki: 0,5 kg mięsa mielonego
kgwjanczewo
Pierś z kurczaka w chipsach 183Masz ochotę na smaczny obiad? Spróbuj przygotować pierś z kurczaka w piekarniku z panierką z chipsów. Wystarczy obtoczyć mięso w mące, jajku, a następnie w drobno pokruszonych chipsach i włożyć je do piekarnika na 40-45 minut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne(...)które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka 100 g chipsów 1 jajko 1/4 szklanki mąki Sól, pieprz Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego (np. oliwa, olej kokosowy) Do podania np. miks
Programista w kuchni
Pierś z kurczaka w chipsach 204Masz ochotę na smaczny obiad? Spróbuj przygotować pierś z kurczaka w piekarniku z panierką z chipsów. Wystarczy obtoczyć mięso w mące, jajku, a następnie w drobno pokruszonych chipsach i włożyć je do piekarnika na 40-45 minut. Efekt końcowy jest bardzo smaczny. Osobiście użyłem chipsów paprykowych znanej marki, ale myślę, że świetnie sprawdzą się także chipsy solone lub jakiekolwiek inne(...)które lubicie. Gorąco polecam sprawdzić ten przepis, bo naprawdę warto! Oczywiście klasycznie pierś z kurczaka podałem z miksem sałat i sosem. Możecie także spróbować połączyć ją z pieczonymi ziemniaczkami, czy frytkami. Składniki 2 filety z kurczaka 100 g chipsów 1 jajko 1/4 szklanki mąki Sól, pieprz Tłuszcz do natłuszczenia naczynia żaroodpornego (np. oliwa, olej kokosowy) Do podania np. miks
Programista w kuchni
Przepis z jagnięciny – marokański tagine 230Należy odróżnić jagnięcinę od baraniny. Mięso z dorosłej owcy jest twarde, łykowate i ma nieprzyjemny zapach. Kupując jagnięcinę po prostu biorę ją na węch. Dobre mięso z jagnięciny to mięso pochodzące z jagnięcia nie starszego niż 6 miesięcy. Brzmi to brutalnie? No cóż jesteśmy mięsożercami, nie zjemy my to zjedzą wilki… Jagnięcina kojarzy się Polakom z muzułmańską kuchnią(...)jagnięciny. Przepisy z jagnięciny są smaczne i wyszukane. Jagnięcina gości na świątecznych stołach. W Grecji jagnięcina stała się podstawą wielu narodowych dań. U nas w domu często jemy jagnięcinę. Piekę polędwicę z jagnięciny , gotuję curry lub gulasz . Dzisiaj proponuję przepis z jagnięciny, marokański tagine. Przepis z jagnięciny -tagine Składniki: 800 g jagnięciny, karkówka 1 cebula 1 czosnek solo ½ łyżeczki suszonych
codojedzenia
Filet z indyka w sosie miodowym z cytryną 208skóry) jest najchudszym mięsem, a jednocześnie dobrym źródłem niacyny, selenu, witamin B6 i B12, a także cynku. W dietetycznym “rankingu” indyk zdecydowanie zwycięża z innymi rodzajami mięs, w tym także z popularnym kurczakiem. Pierś z indyka bardzo dobrze smakuje w połączeniu z miodem i chili – wbrew pozorom danie wcale nie jest za słodkie, a wręcz przeciwnie(...)Pomysł na danie z miodem podrzucił mi mój znajomy – dzięki Paweł, Thousand Hi-Fives ! Polecam również: Sos z maślaków – przepis ze świeżych grzybów Kurczak tikka masala – prosty przepis Pieczona pierś kurczaka z domowym pesto Czas przygotowania 15 min. Czas gotowania 10 min. Całkowity czas 25 min. USTAW TIMER 400 g piersi z indyka 3 łyżki miodu
A to pestka
Wytrawna tarta makaronowa ze słonecznikową posypką 191nadmiernym wysuszeniem tarty podczas pieczenia. No i na sam koniec chrupiący słonecznik, ale nie taki zwykły tzn. podsmażony na suchej patelni, ten słonecznik jest inny. Przepis przygotowałam na konkurs "1000 pomysłów, jedna Lubella" Składniki na okrągłą foremkę o średnicy 23 cm. 250 g makaronu spaghetti Lubella Warstwa mięsno - warzywna 300 g wołowego mięsa mielonego 1 średnia marchewka(...)dokładnie mieszając. Odstawić na bok. Przygotowanie posypki słonecznikowej Mleko i masło rozpuścić w rondelku, dodać słonecznik, posolić i smażyć przez 2 minuty, następnie przełożyć na blaszkę i piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 10 minut, uważając aby słonecznik się nie przypali i zbyt mocno nie zbrązowiał, bo będzie niesmaczny. Makaron ugotować w osolonej wodzie
Jadło i czytadło
Cytrynowy sernik z bezową pianką 196swojego dzieciństwa pamiętam sernik, który bardzo często piekłyśmy z siostrami w sobotnie popołudnie. Jeden z takich serników stał się nawet tematem zabawnej w efekcie historyjki, którą opowiedziałam we wpisie "Masz babo placek..." . Serniki lubią prawie wszyscy, ja przynajmniej nie znam takiego, który nie lubi. Czasem jednak są kapryśne i nie wychodzą tak, jakbyśmy tego chcieli. Główną przyczyną jest jakość sera(...)mięsa na drobnym sitku. Masło roztopić i przestudzić. Do zmielonego twarogu dodać żółtka i jajka, cukier, esencję waniliową oraz obie mąki. Zmiksować. Wlać sok z połowy cytryny oraz skórkę otartą z cytryny. Ponownie zmiksować. Na końcu wlać stopione i przestudzone masło. Zmiksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę wysmarować tłuszczem i wysypać mąką (ja używam papieru do pieczenia
Codzienna kuchnia niecodzienna
ŻEBERKA DUSZONE W CZERWONEJ KAPUŚCIE + FILMIK 162Przekładamy wszystko na patelnię na której podpiekaliśmy mięso. Doprawiamy ją solą, cukrem i pieprzem i chwilkę podpiekamy. Zakręcamy gaz i wlewamy sok z cytryny, dokładnie kapustę mieszamy. Do naczynia żaroodpornego przekładamy kapustę, na to żeberka i polewamy 2 chochlami pozostałego wywaru po żeberkach. Naczynie zakrywamy i całość pieczemy w piekarniku 1 godzinę w temperaturze
Kulinarne Fantazje Marioli
Kiełbasa pieczona z porem. 228lodówce 4 - 5 C ). Po tym czasie dodaj do mięsa około 200 ml zimnej wody i ponownie dokładnie wymieszaj. Masą kiełbasianą nadziewaj jelita wieprzowe i skręcaj w odcinki około 15 - 20 cm w zależności od potrzeb. Jelita przed nadziewaniem namocz w letniej wodzie przez około 20 minut. Kiełbasę możesz piec w piekarniku w żaroodpornym naczyniu z niedużą ilością tłuszczu
Przepisy i porady kulinarne
PIEROŻKI KRUCHO DROŻDŻOWE Z MIĘSEM 167mielenia. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy. Mieszamy z mięsem, doprawiamy. Ciasto: Śmietanę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy mąkę i masło- wyrabiamy. Na godzinę wkładamy do lodówki. Ciasto cienko rozwałkowujemy, szklanką wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy sezamem. Układamy w brytfannie wyłożonej pergaminem i pieczemy ok. 20 min. w temp. 180 stopni
słodki bratek
Panierowana pierś z kurczaka zapiekanka z serem i pieczarkami 191łatwa do przygotowania. Filety można podać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami i surówką. SKŁADNIKI: 2 pojedyncze piersi z kurczaka, 200g pieczarek, 1 cebula, 100g sera żółtego, 1 jajko, 1 szklanka bułki tartej, sól, pieprz, oregano, oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Piersi kurczaka rozbijam tłuczkiem. Oprószam z dwóch stron solą oraz pieprzem. Mięso maczam w rozkłóconym jajku i obtaczam w bułce tartej
Tradycyjna kuchnia Kasi
Zdrowe dania dla bobasów i brzdaców - recenzja 205dania dla dzieci powyżej 12 miesięcy jak np. pieczone kule ryżowe z łososiem i groszkiem czy kebaby z tofu, pomidorów, papryki i sera. Są także propozycje zdrowych przekąsek dla najmłodszych. Wszystkie potrawy są bajecznie kolorowe, bogate w składniki odżywcze, a przy każdym przepisie znajdziemy informacje czy danie zawiera mięsa, jaja, gluten, mleko lub orzechy. Dodatkowo autorki
Cynamonowe szczęście
Zapiekany bolognese pod puree z batata i kalafiora 215podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek, dodać mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie
Niezły Młynek
Pulpety mięsno brokułowe w sosie arrabiata. 230około 1 łyżeczki soli, pieprz a także przyprawę do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy i wyrabiamy na gładką masę. Gdyby była za luźna dosypujemy bułki tartej. Formujemy kotlety, panierujemy w mące i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy sosem pomidorowym i wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180C i pieczemy około 40-50 min. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 255poniżej. Po upieczeniu policzków z rondla wyjmij warzywa oraz mięso, zostawiając jedynie cebulę, czosnek (bez łupinek) oraz białą część pora. Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową
Food Square
Roladki schabowe z suszonymi morelami 242obiad. A dla tych co nie lubią roladek polecam pieczony schab z morelami . składniki: 6 grubych plastrów schabu (o grubości ok 2cm) suszone morele sól,pieprz ok 2,5 szklanki wody 2 listki laurowe ok 3 łyżki mąki do zagęszczenia sosu 2 łyżki oleju Plastry schabu rozbić tłuczkiem. Następnie mięso oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zwijać roladki
Monia miesza i gotuje
Aromatyczne pieczone kotlety 200każdej kuchni na całym świecie. Z różnych rodzajów mięs, w różnej postaci, ale są. Na polskich stołach kotlet mielony króluje, dzieląc się dominacją ze schabowym. Mielone, czy klopsiki- uwielbiam i wprost ubóstwiam je modyfikować. Dla tych, którzy nie przepadają ze względu na ciężkostrawność smażonych potraw, mam propozycję kotletów pieczonych w piekarniku. Są o wiele zdrowsze, a do tego rewelacyjne
Pichceniomania
Zapiekanka z kurczakiem i serem pleśniowym 215rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody kostkę rosołową. Włożyć mięso. Oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Dodać czosnek, cebulę i pieczarki i kukurydzę oraz marchewkę. Przykryć warstwą majonezu. Kłaść ogórki. Posypać pokruszonym (lub pokrojonym w małe plasterki - w zależności od rodzaju sera), a następnie płatkami suszonej papryki i natką pietruszki. Piec ok. godziny w 210st. Źródło: Przyślij przepis! z moimi małymi
Zielona Kuchnia
Kąski z indyka w panierze z ciecierzycy 223wybite, roztrzepane widelcem jajko i na trzeci mąkę. Porcje mięsa kolejno obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na końcu w panierze z ciecierzycy. 3. Na patelni rozgrzałam olej. Kładłam po kilka sztuk panierowanego indyka i smażyłam z obu stron na złoty kolor. U mnie kąski podane były z pieczonymi ziemniaczkami, pomidorkami i sałatką. Można podać z ulubionym sosem
kruche babeczki
Quesadilla z mięsem, papryką, szpinakiem i mozzarellą 331zachowując 0,5 cm odstępu od brzegu) cienką warstwę mięsa z papryką, następnie odrobinę szpinaku, na środku wyłożyć równomiernie mozzarellę, zaś na brzegach ułożyć żółty ser. Nałożyć na to kolejną tortillę i dociskając poruszać nią na boki, aby się nie przykleiła. Równocześnie dociskać brzegi, tak aby się skleiły. Quesadillę piec do momentu, aż poczujemy ruszając nią na boki, że jest
Passions hobbies life
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ ORKISZOWĄ 258solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy majerankiem. Papryki myjemy i odkrawamy górną część. Ze środka papryki wydrążamy nasiona. Wydrążone warzywa napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy w 180 stopniach C przez ok. 30-40 minut. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetą
Indyk z galaretką z praski/szynkowara 183łyżeczki pieprzu naturalnego 1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego Mięso z indyka należy delikatnie rozbić tłuczkiem i pokroić w kostkę. Dodać posiekany czosnek, przyprawy, żelatynę oraz wodę. Całość dokładnie wyrobić, a następnie ściśle umieścić w prasce. (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem . Ja czasami wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.) Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć
Di gotuje
Walentynkowe śniadanie - buła z sercem, że łooo! 246łyżki mąki kokosowej 2 łyżki mąki konopnej 2 jajka 2 łyżeczki roztopionego oleju kokosowego 1 łyżeczka naturalnego octu jabłkowego 1/4 łyżeczki sody 1 łyżeczka sezamu 1 plaster mięsa z serca wołowego około 200-250 gram 150 ml czerwonego wytrawnego wina 2 liście laurowe gałązka rozmarynu ziele angielskie 2 łyżki dżemu Łowicz 100 % z owoców Czarny Bez 2 łyżki tartych(...)kokosowy, ocet jabłkowy, szczyptę soli i sodę, wszystko dokładnie mieszamy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstego budyniu. Przekładamy je do niewielkiej okrągłej formy (10-12 cm średnicy) wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy sezamem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni około 40 minut. Pieczarkę kroimy w plastry i grillujemy na patelni wysmarowanej klarowanym masłem, delikatnie solimy. Sos przygotowujemy
Quinoa Raz!
Pulpeciki z ciastkiem francuskim 231kostkę. • Cebulę dodać do mięsa, wymieszać z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, bułką, solą, pieprzem. • Z masy mięsnej formować mokrymi rękoma okrągłe pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. • Obsmażyć je na oleju i odsączyć na ręczniku papierowym. • Z ciasta francuskiego wyciąć małe gwiazdki, ułożyć na blaszce do pieczenia, na papierze. Upiec tyle ciastek
To co kocham
Gulasz z grzybami w chlebie 191minut, zmniejszam na temp 170 stopni i piekę jeszcze około 20-25 minut aż będzie zarumieniony a od spodu uderzając nożem będzie wydawał głuchy odgłos. Po wyjęciu z piekarnika spryskuję chleb wodą zimną. Jak ostygnie ścinam wierzch chleba, wydrążam środek. Gulasz podaję w chlebie. Gulasz: 25 dkg mięsa od łopatki 1/2 dyni h 20 dkg podgrzybków 1 cebula 1 papryka
wesoła kuchnia
Kotlety mielone z oliwkami 221składniki bardzo dobrze się ze sobą połączyły , jak już mięso mamy wymieszane , formujemy kotlety , to już według uznania , następnie panierujemy w bułce tartej i na rozgrzaną patelnie z olejem przekładamy nasze kotlety , smażymy po obu stronach na złoty kolor . Jak usmażymy już wszystkie kotlety , wszystkie przekładamy do formy do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego , i wstawiamy do piekarnika na 160 stopni
Mój Smak
Rumiany kurczak w warzywach wg Aleex 249porcje kurczaka obsmażyć na rumiano z każdej strony. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego. 4. Dodać do naczynia cebulę pokrojoną w piórka, paprykę pokrojoną w dużą kostkę, połówki obranych pieczarek. Wlać pół szklanki wody. Przykryć. 5. Wstawić do zimnego piekarnika, który należy rozgrzać do 190 stopni C (dół + termoobieg). Piec ok. 1 godziny. 6. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
W mojej kuchni
31 najlepszych przepisów z makaronem 198Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pappardelle w ostrym sosie z żółtych warzyw z czarnuszką i natką z pietruszki Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Spaghetti z cukiną, jajkiem i oliwkami Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti w pomidorach z czosnkiem
Moja smaczna kuchnia
Danie jednogarnkowe -schabowy po cygańsku babci Basi 274majonezu wytopi się dużo tłuszczu. warzywa przykryć rozbitymi plasterkami mięsa i znów przykryć pokrojoną marchewką i cebulą w pół krążkach . Posypać delikatnie solą , pieprzem i vegetą. Całe danie posypać potartym na tarce z dużymi oczkami serem i posmarować kilkoma łyżkami majonezu. Naczynie przykryć folią i wstawić do chłodnego piekarnika . Piec w temp. 180 st. C przez 1,5 godziny
Pysznosci Babci Basi
Confit z kaczki w wolnowarze 290sposób przechowywać confit przez wiele tygodni. Po zużyciu mięsa tłuszcz należy stopić i przecedzić. Można go przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić - co najczęściej robię - i wykorzystać przy kolejnym confit. Propozycja podania Potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar tłuszczu zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra zrobi się chrupiąca
Stare Gary
Burgery z buraka 257postanowiłyśmy zrobić burgery z buraków. Nie żebyśmy rezygnowały z mięsa, co to to nie… ale jest to zdecydowanie miła i pyszna odmiana dla tradycyjnych, mięsnych burgerów. Serdecznie polecamy! Pomysł na burgery z buraka podpowiedziała nam moja koleżanka z pracy za co jej serdecznie dziękuje :) Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Ilość porcji: 8 dużych burgerów Składniki: 3 starte na grubych
Kolizje Smaków
Cukinia z mięsem mielonym i mozzarellą 229Czosnek i cebulę (grubo posiekane) podsmażyć na oleju. Dodać mięso oraz pokrojonego w kostkę pomidora. Całość dusić przez 15 minut, po czym przełożyć do miski i lekko ostudzić. Dodać ser (pokrojony w kostkę), wymieszać i doprawić do smaku (solą, pieprzem, bazylią). Cukinie napełnić farszem i poustawiać w formie do pieczenia. Na wierzchu każdego kawałka położyć plasterki pomidorków, lekko posolić
Di gotuje
Buła ze stekiem czyli Philly Cheese Steak – kanapka z bavette 254zrobi się lekko przeźroczysta. Solimy i pieprzymy. Dodajemy mięso, starty ser i wszystko razem mieszamy. Bułki od środka smarujemy pełną łyżką majonezu. Przekładamy gorące nadzienie do bułek, nie oszczędzając Na wierzch rozkładamy pociętą mozzarellę, bułki szczelnie zawijamy w folię aluminiową i nadzieniem do góry układamy w blaszce do pieczenia. Wstawiamy na środkową półkę do piekarnika na 20 minut. Podajemy
Karo in the Kitchen
İSLİM KEBABI, czyli bakłażanowy kebab 211Mieszać chwilę. Dolać wrzącej wody, przykryć i gotować, aż mięso zmięknie. Przyprawić. Plasterki bakłażanów ułożyć w kształcie krzyży, położyć trochę farszu na środek i zawinąć końce krzyży z bakłażanów do środka. Na górze wkłuć wykałaczki z pomidorkiem i kawałeczkami papryki. W żaroodpornym naczyniu ułożyć wszystkie pakieciki, polać sosem i piec około 20 min. w temperaturze 180 °C. Artykuł İSLİM KEBABI
Tureckie Przepisy
Pieczone bataty 204pożywne jedzenie:) Wystarczy do tego ulubiona sałatka i mięso niepotrzebne... Składniki : 2 średniej wielkości bataty olej rozmaryn i sól morska Przygotowanie : Bataty dokładnie umyć ( najlepiej wyszorować szczoteczką ), pokroić i ugotować na pół miękko w solonej wodzie Potem bataty przestudzić i pokroić wzdłuż Ułożyć w blaszce na papierze do pieczenia, polać oliwą, posypać solą i rozmarynem Piec przez około
Proste Potrawy
Wegańskie i bezglutenowe placki z batatów i cukinii 381tarce z dużymi oczkami, ja użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do szatkowania. Jogurt, mąkę, simie, wodę, sól, pieprz zmiksować na gładką masę. Dodać do przetartych warzyw, dokładnie wymieszać. Na rozgrzaną patelnie, pędzelkiem rozsmarować odrobinę oleju, następnie nakładać po dwie płaskie łyżki surowego ciasta, uformować w okręg, wyrównać, piec po 5-7 min z każdej strony na średniej mocy
moj przepis na
KRÓLIK DUSZONY 186przyprawy: sól, pieprz , majeranek, oliwa z oliwek Sposób wykonania: Mięso królika umyć, osuszyć, posypać solą, pieprzem i majerankiem, obłożyć cebulą pokrojona w piórka. Pozostawić na noc w lodówce. Do żaroodpornego naczynia wlać 4 łyżki oliwy, przełożyć królika z cebulką, dodać pół szklanki wody. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni. Piec 90 minut
Darcia w kuchni
Faszerowane Jabłka 252patelni i dodajemy do jabłek. Na koniec dodajemy pokrojone mięso, sól odrobinę cukru, białe wino, masło i mieszamy. Nasz farsz jest gotowy. Wydrążone jabłka wypełniamy farszem przykrywamy odciętymi wcześniej górami jabłek, ustawiamy na blaszce wyłożonej papierem lub w szklanej formie i wsadzamy do piekarnika. Funkcja grzanie góra-dół, pieczemy około 1 godz w temp. 120 stopni. Przed podaniem przygotujcie
Kuba Gotuje
Serowe oponki 193cukru 250 ml kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól 1 jajko 3 żółtka cukier waniliowy ok 1 litr oleju do smażenia Dodatkowo: cukier puder do posypania wierzchu bądź polewa czekoladowa Sposób przygotowania: 1. Odmierzamy potrzebną ilość sera białego i mielimy w maszynce do mięsa. 2. Na stolnicę przesiać mąkę, dodać zmielony biały
Kuchnia w czekoladzie
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 202nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy
Z Kuchni Do Kuchni
Kotlety drobiowe z jajkiem – „szkockie jajko” 350porcję rozklepać na dłoni, położyć jajko i oblepić je mięsem. Z jajkiem obchodzimy się delikatnie ponieważ jest ono w środku miękkie (białko ścięte a żółtko płynne). Kotleciki obtoczyć w migdałach. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Obsmażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około
królestwo garów
Sezonowy kurczak owocowy pieczony na ostro 290karmię dziecka chemią, ani sztucznymi przyprawami. Jeśli już gotuję dla nas wszystkich to staram się używać tylko przypraw naturalnych, ziołowych i niezbyt ostrych. Naszedł mnie apetyt na kurczaka pieczonego. A, że sezon owocowy na szczęście jeszcze trwa to uważam, że trzeba go w pełni wykorzystać. Stąd mój pomysł na kurczaka w glazurze borówkowo - śliwkowej. Składniki (dla rodzinki(...)sojowo-grzybowego 4 śliwki węgierki 1 ząbek czosnku sól, pieprz kolorowy majeranek Przygotowanie: Umyte udka nasoliłam i solidnie obsypałam pieprzem. Nacięłam też lekko skórę w kilku miejscach by mięso wchłonęło przyprawy. Odstawiłam na pół godzinki, a w tym czasie wzięłam się za przygotowanie zalewy do natarcia drobiu. Wymieszałam olej z sosem sojowo - grzybowym. Wtarłam do tego ząbek czosnku. Dodałam
Kuchnia po mojemu
Udka zapiekane z serem i pomidorem 251przesmażyć z obu stron udka z kurczaka. Gdy mięso będzie miało złoty kolor - przełożyć je do naczynia żaroodpornego. Pomidory umyć i pokroić w plasterki. Ser mozzarella wyjąć z opakowania, wylać zalewę i pokroić w plasterki. Na każde udko nałożyć plasterek pomidora i sera. Przygotowane udka wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 15-20 minut
Ugotować
Pieczone mielone 225pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Z doprawionego mięsa uformować kule, obtoczyć w mielonej bułce i przełożyć do naczynia do zapiekania. W każdym kotlecie zrobić palcem niewielkie wgłębienie i włożyć w nie nieco klarowanego masła. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 45 minut, po czym zdjąć folię aluminiową. Piec dalej jeszcze
W SMAK
Pieczone pomidory 186apetyt w tak upalne dni? Nie dla mnie mięso, zupy i mączne potrawy. Po szybkiej wizycie w sklepie lodówka zapełnia się jogurtami naturalnymi i świeżymi warzywami, na kuchennym stole królują góry soczystych owoców, a z kredensu uśmiechają się do mnie gałązki pachnących pomidorów... Ach jak ja kocham lato:) Pieczone pomidory* 4 pomidory 2 duże ząbki czosnku oliwa
Zapiski Młodej Żony
Golonka w piwie i miodzie 236wodę , solimy , dodajemy pokrojone warzywa oraz przyprawy. Delikatnie wkładamy mięso i na wolnym ogniu gotujemy ok. 60 minut , obracając od czasu do czasu. Czosnek ucieramy ze szczyptą soli , a następnie mieszamy z oliwą. Podgotowaną golonkę wyjmujemy z garnka, osuszamy. Układamy na blasze , nacieramy czosnkową oliwą. Podlewamy niewielką ilością piwa. Pieczemy do miękkości w 190C podlewając od czasu do czasu resztą
Ostra na Słodko
Pasztet z dziczyzny, pasztet z sarniny 318oraz plastry plastry podgardla mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Do powstałej masy dodajemy jaja, majeranek, pieprz, gałkę muszkatołową, resztę tłuszczu ze smażenia i sól jeśli jest taka potrzeba. Mieszamy wszystkie składniki. 4. Pozostałą słoninę kroimy w cienkie plastry, wykładamy nią foremki w środku i na wierzchu pasztetu. Pasztet pieczemy przez 60-70 minut w temperaturze
Apetyczna babeczka
Szynka w piwie miodowym : Październikowe Wyzwanie Babeczek 197czosnku * 330ml piwa miodowego * przyprawy np gotowa mieszanka do mięsa wieprzowego, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie : Szynkę pokroić w plastry około 2cm. Zalać piwem, dodać przyprawy, pokrojoną cebulę i czosnek oraz paski papryki. Odstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej na całą noc. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać marynatą i piec około godziny w dobrze nagrzanym piekarniku. Szynka jest idealna
Magiczne Życie Marty
Warsztaty QMP Dobra wołowina z Grzegorzem Łapanowskim 309mięsa wołowego stworzony aby wspierać produkcję dobrego mięsa wołowego. Wołowina ta jest pozyskiwana ze specjalnie wyselekcjonowanych ras bydła, hodowanych z myślą o mięsie kulinarnym. A poniżej fotorelacja z naszego warsztatowego menu: Grillowany rostbef z risotto z pęczakiem i serem roquefort Fajitas chimichuri Rostbef z masłem miso i pieczonym czosnkiem Curry domowe z karkówki Stir fry sezamowe Polędwica
Kulinarne przygody Gatity
Cukinia nadziewana mięsem mielonym, warzywami i serem mozzarella 257smaż mięso, dodaj sprasowany czosnek, starkowaną marchewkę i pomidory. Dodaj papryczkę chilli i wcześniej usmażoną cebulę, wszystko dobrze mieszając smaż jeszcze przez 15 minut na małym ogniu doprawiając do smaku. Gotowym farszem wypełnij łódeczki, posyp serem mozzarellą i serem gouda. Czas pieczenia: Piecz w piekarniku nagrzanym
Niezły Młynek
Kurczak słodko- kwaśny z ananasem 363kurczaka wcześniej wymieszaną z chili i ketchupem, nacieramy mięso i marynujemy nie mniej niż 3 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i olejem, układamy kurczaka, koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami zalewy z ananasa, dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy solą; zalewamy tak przygotowanym sosem kurczaka. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C. Smacznego
SMYKWKUCHNI
Żeberka z rękawa 236mięsa. 2. Marchewkę i pietruszkę obrać i pokroić w pół talarki. 3. Cebulę pokroić w krążki. 4. Czosnek pokroić w plasterki. 5. Majonez połączyć z keczupem i sosem chilli. 6. Żeberka pokryć warstwą sosu i ułożyć ostrożnie w rękawie do pieczenia. Położyć plasterki czosnku i obłożyć żeberka warzywami. 7. Piec godzinę w temperaturze 180 stopni. Żeberka podałam z pieczonymi
Pasja Smaku
Cukinia faszerowana i zapiekana z mozzarellą 272czasu, gdy mięso straci surowy kolor. Cebulę i mięso doprawić do smaku, dodać pokrojonego w kostkę pomidora i ugotowany ryż. Składniki z patelni "zabarwić" koncentratem pomidorowym i zaostrzyć smak przez dodanie chili. "Łódeczki" z cukinii nafaszerować masą mięsno-ryżową. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym z centymetrową warstwą wody. Piec przez 15 minut w temperaturze 180 st.C. Wyjąć z piekarnika
Pasja Smaku
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 299pieprzem i smażymy. Do sosu beszamel dodajemy sok z mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla) i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni. Sałata: Sałatę rwiemy
Smaczne Zdrowe
Bułki do hamburgerów albo hot-dogów 222dlatego polecam zrobić pyszne domowe hamburgery w dodatku z mięsa indyczego, czyli delikatniejszego i zdrowszego dla naszych pociech, z domowym sosem jogurtowym i bułkami, które świetnie się nadają zarówno do hamburgerów jak i na kanapki, które można zrobić na grillu. Z tej proporcji wychodzi 12 sztuk. Przepis Eweliny . Bułki piekłam z innym blogerkami w ramach akcji " Wypiekanie na śniadanie
Bernika - moj kulinarny pamietnik