mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:634/1172)

Białe kiełbaski z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią 218

Dzień dobry :-) Prosty i szybki obiad, a przy tym smaczny. Białe kiełbaski grillowe z fasolką szparagową, papryką, marchewką i cukinią. Do tego u nas były pieczone

kruche babeczki
Śniadanie na słodko: Najprostsze ciasto brzoskwiniowe 228

Soczyste, pachnące słońcem i latem ciasto, prosta zapiekanka z rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami, dobra jako deser lub śniadanie na słodko. 5 minut przygotowania, pół godziny

Niedzielny kucharz
Wielkanocny pasztet drobiowy 227

Nie wyobrażam sobie świąt bez domowego pasztetu,a na Wielkanoc obowiązkowo robię z jajkiem w środku.Ten jest z przewagą mięsa indyczego gotowanego,dlatego też jest

Kolorowa kuchnia Elki
Ziemniaki zapiekane z jarmużem 283

ZIEMNIAKI ZAPIEKANE Z JARMUŻEM idealnie pasują jako dodatek do białego mięsa.... Artykuł Ziemniaki zapiekane z jarmużem pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Domowe czipsy z tortilli 203

Proste i błyskawiczne w przygotowaniu domowe czipsy z tortilli. Gotowe placki tortilli smarujemy oliwą lub olejem, spryskujemy wędzoną papryką i solą morską, tniemy na trójkąty i

Moja Delicja
Kaczka pieczona z jabłkami i pomarańczami / Roast duck with apples and oranges 362

Przedstawiam dziś kolejny przepis na moją ukochaną kaczkę. Dostałam piękną, wiejską sztukę od moich teściów i postanowiłam przyrządzić ją zgodnie z przepisem na kaczkę pieczoną

karmelowy
Duszone pory z prażonymi orzechami laskowymi 269

Duszone pory w białym winie, z dodatkiem czosnku i świeżego tymianku. Posypane prażonymi orzechami laskowymi. Świetny dodatek do mięs czy ryb. Polecam w towarzystwie Soczystej dorady

Moja Delicja
Kurczak w sosie porowym 18711

Masło klarowane- wytwarzane jest przez gotowanie masła na bardzo małym ogniu i usuwaniu piany, która wytwarza się na wierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia

O kuchni z uczuciem
Rolada z jesiotra 196

Jesiotr jest rybą szlachetną pochodzącą z wód słodkowodnych, odmiana jesiotra rosyjskiego jest znana z przepysznego kawioru. My jednak proponujemy zrobić z niej roladę. Mięso z tej

kgwjanczewo
Kotleciki z kurczaka ,serka kremowego, cieciorki podane z pieczonymi ziemniakami i kapustą czerwoną 179

obtoczyłam i na oleju rzepakowym wysmażyłam.  Kotleciki wyszły delikatne 😇, wyraziste 😈, wyjątkowe, smaczne i zdrowe , a wszystko za sprawą serka i cieciorki, które smakowo siły  💪 💪  połączyły i mięso super skleiły. W tym czasie, w piekarniku ziemniaki i kapusta czerwona się wypiekały i z kotlecikami na wspólnym talerzu jako główne danie „wylądowały” 🍴.  Polecam to danie dla całej rodziny(...)blasze. Warzywa pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220°C ok. 40 min. Ziemniaki przed podaniem solimy i posypujemy mieloną papryką wędzoną. W tym czasie przygotowujemy kotleciki: Oczyszczonego, osuszonego kurczaka, miksujemy lub mielimy. Cieciorkę odcedzamy i 2/3 miksujemy blenderem na gładką masę, a pozostałą 1/3 zgniatamy widelcem.  Cebulę kroimy w drobną kostkę. Nać pietruszki siekamy. Do mięsa dodajemy cebulę, przeciśnięty

Moniki Smakołyki
Jagnięcina zapiekana z warzywami czyli prawie mussaka w wolnowarze 242

rozłożyć na blasze do pieczenia , lekko spryskać oliwą i wstawić do piekarnika z włączoną funkcją grill. Bakłażan ma się tylko leciuteńko zrumienić, przewrócić na drugą stronę, spryskać oliwą i też lekko podgrillować. Wyjąć z piekarnika i odstawić na bok. Obrane ziemniaki pokroić w plastry gr ok 0,5 cm. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić mięso i cebulę, smażyć, mieszając

Stare Gary
Karkówka 217

jedno z nich.  Dzięki niemu i moje lenistwo i potrzeba zjedzenia obiadu są zaspokojone- jak to mówią i wilk syty i owca cała. Obiadek dusi się w piecu a ja bez wyrzutów sumienia, że mąż wróci z pracy i będzie głodny mogę oddać się małemu lenistwu ;) No bo przecież każdemu czasami się ono należy, prawda? Mięsko podałam na talerzu(...)pieczarek  sól do smaku  pieprz do smaku  500 ml śmietanki  kremówki 30% łyżka mąki 8 łyżek ketchupu łagodnego Wykonanie: Przygotować worek do smażenia mięsa. Karkówkę pokroić na , każdy z nim z obu stron natrzeć solą i pieprzem. Pieczarki obrać ze skóry, wymyć i pokroić w grubsze plastry. Śmietankę kremówkę dokładnie połączyć z ketchupem. Wszystko razem wrzucić

Krakowskie smaki Ani
Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya 302

opakowania, ale możecie zobaczyć go tutaj . Ogólnie oceniam go pozytywnie i mogę go Wam polecić:)  Tunezyjska pieczona sałatka - Meshweya wg Łatwej kuchni śródziemnomorskiej Claudii Roden na 2 porcje (jako samodzielne danie) lub 4 mniejsze czas przygotowania : 30 min. + 45 min. pieczenie warzyw Składniki: 3 cebule 3 papryki (czerwone lub zielone) 3 pomidory 200 g tuńczyka z puszki(...)papryk skórę i pokrój je na długie paski. Od momentu wyjęcia papryki z piekarnika, piecz cebulę jeszcze przez 15-20 minut, aż stanie się miękka. Gotową cebulę ostudź i pokrój na ćwiartki.  Składniki sałatki ułóż w dekoracyjny sposób na osobnych talerzach - najpierw pieczone warzywa, potem ćwiartki jajka, duże kawałki tuńczyka, tu i tam ułóż fileciki anchois, następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Błyskawiczna marynata do karkówki na grilla 344

Pokażę Wam jak przygotować bardzo szybką i bardzo prostą marynatę do karkówki na grilla. Do jej przygotowania użyjemy zarówno jogurtu naturalnego, który sprawi, że mięso będzie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierś z kurczaka. Zróbmy to po włosku. 231

czym polega jej wyjątkowość? Jest bardzo zbliżona do tych, które używają we Włoszech, masywna, dość ciężka. Ciepło rozprowadza się powoli. Tu możemy gotować i smażyć bez użycia tłuszczu. Mięso na niej się nie ścina,ale gotuje. Łatwa w utrzymaniu czystości. Przeznaczona do wszystkich typów kuchenek. Do dzieła! Składniki -pierś z kurczaka- ilość dowolna -vinaigrette classico oliwa z oliwek + ocet balsamiczny(...)Modeny - Karahi Chicken Masala Skworcu -suszone oregano- moje pochodzi z Sycylii. Sama suszyłam, sama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka

Z Kuchni Do Kuchni
Kiełbaska 228

jednak i mam ochotę na więcej :). Razem ze smakoszem na Wielkanoc zrobiliśmy białą kiełbasę. W smaku jak na pierwszy nasz wyrób kiełbasa jest bardzo dobra, chociaż najlepiej smakuje pieczona. Nie jest to takie trudne jakby się wydawało. W internecie można znaleźć kilkanaście przepisów i porad, my korzystaliśmy z tej strony  z kilkoma zmianami (nie gotowałam kiełbasy tylko(...)cukru 1 opakowanie jelit cienkich (kupiłam na ebay) Zaczynamy od przygotowania mięsa. Z łopatki i szynki odcinamy tłuszcz i kroimy w małą kostkę. Boczek również kroimy w małe kawałki. Przygotowane mięso odstawiamy do lodówki na dwie godziny.  Po tym czasie łopatkę mielimy na średnich oczkach, resztę mięsa i tłuszcz na najmniejszych.  Czosnek drobno siekamy, przygotowujemy przyprawy i szklankę

Na moim talerzu
Pieczeń zrobiona z fileta z kurczaka 259

filety z kurczaka podwójne 3 sztuki rozpłaszczone tłuczkiem do miesa . Folie aluminiową rozkładamy na stole na tym położyć pierwszego fileta podwójnego potem ponizej drugiego żeby zrobić takii pas .podłużny .na środek dajemy nadzienie i zwijamy za pomocą foli aluminiowej i wiążemy nitką .Kładziemy do pojemnika żaroodpornego mięso zakrywamy folią i pieczemy w piekarniku ok 70 min. Ja na nadzienie zużyłam

Moje Wyroby
SMAŻONA PERLICZKA 225

inny sposób. Kiedyś już co prawda mieliśmy perlicę pieczoną w piekarniku, ale nie wszystkim tamten przepis przypasował do gustu. Teraz przygotowałam ją tradycyjnie, tak jak zawsze przygotowuję kurczaka. I to był strzał w 10! Perlica wyszła pyszna, bardzo delikatna, maślano- czosnkowa, tak jak lubimy najbardziej. Od jakiegoś czasu smażę mięsa w dość dużej ilości tłuszczu, wówczas nie ma potrzeby

Smaczne Zdrowe
Indyk balsamico pieczony z batatami 225

składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso. Odkładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc). Indyka wyjmujemy z zalewy, kładziemy na blachę a wokół niego układamy obrane i pokrojone na duże kawałki bataty. Pozostałą marynatą polewamy bataty. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę

Qchnia po prostu
Pasztet drobiowy. 198

wodzie lub w rosole. Bułkę namoczyć w mleku. Mięso, wątróbkę, czosnek, cebulę, marchewkę, pietruszkę i seler zmielić w maszynce. Następnie do zmielonej masy dodać bułkę namoczoną w mleku bez odciskania. Wszystko zmielić jeszcze dwa razy. Dodać jajka i przyprawy. Wyrobić na gładka masę. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 60-70 minut

Agusiowe smakołyki
CIABATTY FASZEROWANE 183

pokrojoną w kostkę paprykę, smażymy kolejne kilka minut, do mięsa dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy, mieszamy, po chwili dodajemy fasolkę, całość smażymy, aż sos trochę zgęstnieje, przyprawiamy solą i pieprzem. Wierzch ciabatty odcinamy, tworząc wgłębienie w kształcie V, na ciabattę nakładamy farsz, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenie, posypujemy startym serem, zapiekamy w temp. 180 stopni przez

KUCHNIA POLSKA
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 199

oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka minut. Wlewam bulion oraz koncentrat pomidorowy i duszę składniki jeszcze 5 minut. Doprawiam do smaku solą i cukrem. Studzę.  Przygotowuję dwie duże blachy, które wykładam papierem do pieczenia. Niewielką porcję wyrośniętego ciasta rozciągam w dłoniach na kształt

Mango Papaja
Bakłażany faszerowane mięsem i komosą ryżową 189

patelni rozgrzać olej. Zeszklić cebulę i czosnek. Dodać mięso mielone i smażyć aż się zetnie. Dodać drobno pokrojony miąższ bakłażana, przesmażyć. Dodać komosę ryżową i passatę. Całość doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Do masy wsypać połowę sera żółtego, dokładnie wymieszać i napełnić nią wydrążone bakłażany. Posypać pozostałym serem. Piec ok. 10-15 minut (do zapieczenia sera) w temperaturze

Zielona Kuchnia
Schab zapiekany z serem i jajkiem 221

bułkę, a do ostatniej wbij i rozbełtaj jajo obtaczaj mięso w mące, jaju i bułce ( w tej kolejności) i smaż na dobrze rozgrzanym oleju usmażone kotlety przełóż do naczynia żaroodpornego na każdym kotlecie połóż usmażone sadzone jajko oraz plaster serca żółtego wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 10 minut do stopienia i zrumienienia sera Smacznego

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Dip z zielonego groszku z orzeszkami ziemnymi 212

zrobić np. saszłyki. Fajnie pasuje on także do pieczonych ziemniaków, do krakersów czy do solonych paluchów. Tego typu dip jest super rozwiązaniem na przyjęciach, kiedy zapraszamy dużo gości a nie chce nam się gotować Sprawdzi się on oczywiście także i z daniami mięsnymi. Najlepiej według mnie pasuje on do mięsa z kurczaka. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu

mecooks
zapiekanka gyros z ryżem 434

gyrosa. Papryki posiekać, czosnek zetrzeć i dodać je do mięsa. Na końcu wrzucić pokrojone w kostkę ogórki kiszone, kukurydzę i ketchup, smażyć chwilę . Wymieszać z ryżem. Połowę wyłożyć do naczynia do zapiekanek, posmarować majonezem i wyłożyć drugą połowę. Na wierzchu ułożyć ser. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec aż ser się zarumieni. Można podać z sosem czosnkowym

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kurczak pieczony na ryżu 675

naczynia do zapiekania. Na ryżu ułożyć mięso oprószone przyprawą do kurczaka. Wszystkie składniki zalewy umieścić w rondlu i zagotować. Wlać połowę zalewy na ryż i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. W momencie, kiedy ryż wchłonie całość wody wlać pozostałą część zalewy i zapiekać ponownie. Piec około 1 godziny. kurczak pieczony na ryżu

O kuchni z uczuciem
Kotleciki mięsno-warzywne 1041

odciśniętą cukinię, pokrojoną cebulę w kostkę, jajka, dokładamy do mięsa, doprawiamy solą, pieprzem i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wyrobioną masę wkładamy do lodówki aby nam się dobrze schłodziła (łatwiej nam będzie robić kotleciki). Po schłodzeniu rękami formujemy kotleciki i układamy je na brytfance (posmarowanej tłuszczem). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 210 stopniach przez 15-20 minut (długość pieczenia

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Skwierczący sos – do mięs i do warzyw 259

smakiem. Ten zestaw smaków idealnie pasuje do pieczonej kaczki i kurczaka po pekińsku (przepis na niego już pojutrze), ale nie tylko – lekko pikantny od czosnku i imbiru, z delikatnym cebulowym posmakiem sparzonego szczypioru – sos pasuje wyśmienicie nie tylko do prawie wszystkich mięs (poza cielęciną i dziczyzną, oba te mięsa mają swój specyficzny smak który może przy tym sosie zginąć

Karo in the Kitchen
Kurczak w porach i sosie curry 224

umyj i pokrój w paski, a pora w krążki. Mięso przypraw przyprawą Knorr, dodaj rozmaryn oraz polej sokiem z cytryny i oliwą lub olejem. Ułóż w żaroodpornym naczyniu.Przyprawa jest wystarczająca. Nie trzeba już doprawiać niczym.dodaj pora. Śmietanę wymieszaj z curry i polej kurczaka, wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz w nim całość około 45 minut. Podałam z ryżem

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka z winnym kurczakiem i domową bagietką 234

ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie pieczemy w nagrzanym do 220*C piekarniku przez 15-20 minut. Po wystudzeniu kroimy na plastry. Każdy smarujemy masłem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgrzewamy na patelni z oliwą z oliwek. Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa, ostrą czerwoną papryką oraz cząbrem. Smażymy na patelni

VioletoweKucharzenie
Torcik boloński , pyszna zapiekanka 181

startą na tarce marchewką i posiekaną drobno cebulką . Kiedy mięso się ze-złoci , dodajemy wyciśnięty praską czosnek i wlewamy pomidory z puszki , sok ,cukier , sól , bazylię i ostrą paprykę . Dusimy na małym ogniu pod przykryciem , co jakiś czas mieszając . Po około 10 – 15 minutach wyłączamy gaz . W formie do pieczenia , wyłożonej szczelnie folią aluminiową ( tak ,żeby sos nie mógł

Ogrodnik w podróży
Pieczony ryż z indykiem i warzywami w aromatycznym sosie 275

minut. Do naczynia wsypujemy ryż. Na nim układamy mięso. Na mięsie pokrojoną cukinię, pieczarki, grube frytki z ziemniaków, selera naciowego i przekrojone na pół pomidorki. Zalewamy przygotowanym bulionem. Nie wlewajcie jednak wszystkiego. Płynu powinno być drugie tyle ile ryżu, około 500 ml powinno wystarczyć w zupełności, ale jeśli podczas pieczenia zauważycie, że jest go za mało- zawsze będzie możliwość dolania

Pichceniomania
Udka kurczaka w panierce 172

surówką nie zajmie więcej niż 40 min. Mięso wychodzi bardzo soczyste. Składniki 4 udka z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 jajko bułka tarta     Przygotowanie   1 utf-8 Udka myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawą do kurczaka. Następnie obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 30 min w temperaturze

R'n'G Kitchen
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 405

sypki i się nie skleja, do tego kawałek mięsa, dużo warzyw i pyszny obiad gotowy :) bataty/ziemniaki Bataty teraz są w naszej kuchni częstszym gościem niż ziemniaki, są dużo zdrowsze i bogatsze w cenne składniki, ale warto mieć w domu oba te warzywa, można z nich stworzyć pyszne zupy, frytki (pieczone w piekarniku), pur é e. Poza

Cooking Monster
Batony muesli ver. 2 196

wkładamy do woreczka z zamknięciem i rozbijamy tłuczkiem do mięsa na mniejsze kawałki. Możecie to zrobić też w moździerzu lub inny wygodny dla Was sposób. Ziarna, płatki, orzeszki i suszone owoce mieszamy ze sobą. Całość przesypujemy do garnka i mieszamy z masą maślaną. Mieszankę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i dokładnie ugniatamy. Pieczenie: Temperatura - 170ºC Czas

Cooking Monster
Zraziki ze śliwką. 156

łyżka masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek WYKONANIE: mięso doprawiamy przyprawami, cebulkę siekamy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Pieczone udka z miodem, cytryną i imbirem 244

minut poruszając od czasu do czasu patelnią, by mięso nie przywarło. Potem obracamy kurczaka i smażymy z drugiej strony również przez ok. 5 minut. Na patelnię dodajemy marynatę i dusimy jeszcze przez 2 minuty. Następnie udka przekładamy do naczynia żaroodpornego (wraz z całym płynem z patelni) i pod przykryciem pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut. Upieczone udka

MyCookBook.pl
Koszyczki won ton z sałatką z kurczakiem 210

brzegi ciasta wystające ponad dołki smarujemy oliwą. Pieczemy 5-7 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Filet kroimy w małe kawałki, dodajemy do niego czosnek przeciśnięty przez praskę, lekko rozbitą trawę cytrynową (najlepiej zrobić to uchwytem noża) oraz sos sojowy i odstawiamy na około 1 godzinę do zamarynowania mięsa. Po tym czasie mięso posypujemy przyprawą garam masala i smażymy. Kukurydzę

Bon appetit mon amie
Papryka faszerowana mięsem 198

przekroić na połówki i wydrążyć środki. Ryż wymieszać z mięsem i pieczarkami, doprawić. Tak przygotowany farsz nałożyć do papryk. Na dno żaroodpornego naczynia wylać odrobinę wody lub soku pomidorowego. Ułożyć połówki papryk i wstawić do piekarnika na około 40 minut. Po tym czasie na każdą paprykę położyć plaster sera i piec jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści. Wyjąć

wyzwania kuchenne
Pasztet domowy, klasyczny 185

cebulę i lekko odciśnięty chleb mielimy w maszynce do mięsa na gładką masę. Gotową masę łączymy z bulionem oraz przyprawami, dokładnie mieszamy. Na koniec białka ubijamy na sztywno i łączymy z przyprawioną masą. 3. Przygotowujemy foremki, wypełniamy je do ok. 3/4 wysokości masą mięsną. Piekarnik rozgrzewamy do 170 C, czas pieczenia 60 minut

Apetyczna babeczka
Pieczony schab ze śliwką 259

suszone śliwki. Przyprawy wymieszać z olejem i dokładnie natrzeć mięso. Przyprawiony i nafaszerowny schab przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć i odstawić na kilkanaście godzin do lodówki. Po tym czasie do naczynia wlać szklankę wody lub bulionu, naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 1,5 godziny na funkcji termoobieg

Monia miesza i gotuje
Tosty pieczarkowe z wędzonym kurczakiem 221

pałek z kurczaka 1 cebula     Przygotowanie   Mięso oddzieliłem od kości, pokroiłem na mniejsze kawałki. Pieczarki oczyściłem, pokroiłem na plasterki, ser starłem na dużych oczkach, cebulę drobno posiekałem. Na kromki chleba tostowego ułożyłem: pieczarki, kurczaka, ser, cebulę i przykryłem kolejną kromką chleba. Grilla rozgrzałem do najwyższej temperatury i piekłem jednocześnie z obu stron przez 4 min. Jeśli

R'n'G Kitchen
Kebab w chlebku pita 254

dużej blasze od piernika wyłożonej  papierem do pieczenia i odstawiam do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzewam do 250°C i wstawiam chlebki na 5-7 min. Upieczone wyjmuję i przekładam na deseczkę. Opłukaną i osuszoną pierś z kurczaka kroję w paski, przekładam do salaterki. Przyprawy mieszam z olejem, zalewam paski mięsa, mieszam i odstawiam by się nieco zamarynowało. Paprykę kroję

Bea(u)ty kitchen
Papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem 454

przez praskę czosnkiem na rozgrzanym oleju. 3.. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Smażymy do zarumienienia. 4. Na patelnię przekładamy ugotowany ryż, koncentrat i starty na tarce ser. Mieszamy. 5. Z papryk odkrawamy górną część, usuwamy gniazda nasienne. Papryki smarujemy olejem, napełniamy farszem, posypujemy odrobiną startego żółtego sera. Pieczemy przez 45 minut w temperaturze 190 stopni

Szefowa kuchni
Zapiekanka z mięsem z indyka! 278

ułóż pomidorki i zioła, układamy kolejną warstwę z makaronu, mięsa i ziół, na sam wierzch wykładamy 1/2 pomidorów z puszki, kroimy szynkę, układamy pomidorki, ścieramy ser żółty. Pozostałą część tj. 1/2 puszki pomidorów jak 1/2 koncentratu pomidorowego, dopraw chili i solą, dodaj około 100 ml wody. Zalej zapiekankę. Wstaw do pieca na 45 minut

SMYKWKUCHNI
Kotlety mielone "pogołąbkowe" 221

sytuacji kryzysowej ,zawijamy kotlety pojedynczo w folię aluminiową i pieczemy przez 30 min w temperaturze 200°C. Składniki 100 g ryżu 250 g mielonej karkówki 1/2 pęczka koperku cebula łyżka smalcu jajko sól ,pieprz bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Ryż gotujemy al dente ,bez soli. Dodajemy do ostudzonego ryżu mięso mielone. Cebulę kroimy w kostkę ,szklimy na rozgrzanym smalcu

R'n'G Kitchen
Cukinia faszerowana (mięsem mielonym) 173

gorący dodać posiekaną cebulę. Gdy lekko zmieni kolor dodać mięso mielone. Pod sam koniec smażenia dodać miąższ z cukinii i pokrojone pomidory (+ ewentualnie 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego). Całość przyprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Połówki cukinii umieścić w naczyniu żaroodpornym, następnie nałożyć farsz, posypać startym serem i wstawić do piekarnika. Piec pod przykryciem około 30-40 minut

Ugotować
153. Bakłażanowy rarytas 217

drobnej konsystencji a nie zbite duże kawałki. Gotowe mięso dodajemy do wcześniej usmażonych składników, dusimy przez chwilę, następnie dodajemy przecier i rozpuszczony w wodzie sos boloński. Farsz musi mieć dość gęstą konsystencje (w razie potrzeby możemy dodać zawiesinę z mąki aby zagęścić), nakładamy go na plastry bakłażana, zawijamy i pieczemy w piekarniku przez ok 30 minut

Jadło i czytadło
Filet z kurczaka zapiekany w kapuście kiszonej. 1552

kawałki  i wrzucamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy mięso oraz dodajemy liście laurowe, ziele, jałowiec, kminek, sól i pieprz. Podlewamy wodą, w której moczyły się grzyby i zakrywamy folią aluminiową. Wsadzimy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 40-50 minut, aż kapusta zmięknie.  Parę minut przed końcem pieczenia warto zdjąć folię, żeby wierzch się zarumienił. Smacznego

Symfonia smakowa
Roladki z kurczaka z mięsem mielonym i naleśnikiem 395

solą i pieprzem, zdejmujemy z ognia. W misce łączymy mięso mielone, łyżkę śmietany i majonezu, 80 g żółtego sera i podsmażone pieczarki. Dokładnie mieszamy. 3. Na naleśniki wykładamy nadzienie i zawijamy w rulon (zdjęcie poniżej). Rulony kładziemy na piersiach z kurczaka i ponownie zawijamy. Roladki zawijamy szczelnie w papier do pieczenia jak cukierek i wkładamy do lodówki na 2 godziny

My Culinary Art
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE PIECZARKOWYM 266

umyć, oczyścić z błon i tłuszczu, osuszyć papierowym ręcznikiem. Mięso zamarynować w sosie sojowym, occie balsamicznym, przeciśniętym przez praskę czosnku, soli i pieprzu. Odstawić do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie polędwice obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanej oliwie na lekki złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym do 170 stopni piekarniku przez 30 minut

Kuchnia w opałach
Domowy smalec z wolnowaru 441

zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze  się  sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec. To bardzo duża porcja

Stare Gary
Domowy babciny pasztet 651

dodajemy wątrobę i gotujemy 15 minut.  Ostudzamy. Mięso oczyszczamy jeżeli są kości, czy chrząstki,. Wszystko musimy przepuścić przez maszynkę z najmniejszymi oczkami 2 razy. W misce doprawiamy pasztet majerankiem, solą i pieprzem do smaku. Wbijamy jajka i dobrze mieszamy. Masę pasztetową, wkładamy do form wyłożonych papierem pergaminowym.  Pasztet pieczemy w 200 C przez 40 minut. Ostudzamy delikatnie

Niezły Młynek
Cukinia zapiekana z mięsem mielonym 232

trochę zgęstnieje.  Do miski przekładamy usmażone mięso, natkę pietruszki oraz ugotowany al dente ryż. Mieszamy, a następnie przekładamy farsz na wydrążone cukinie, które delikatnie solimy. Na wierzchu farszu układamy pokrojoną w kostkę fetę. Całość zapiekamy ok pół godziny w 180 stopniach. Na 5-10 minut przed końcem pieczenia ścieramy żółty ser. Wskazówki: Z dwóch cukinii mamy obiad

upichcic
Boczek pieczony w piwie z nutą lawendy oraz miodu 323

wiąże sznurkiem po czym wkładam do siatki (siatka do mięsa) - zostawiam boczek na ok dwa dni w lodówce aby przeszedł aromatem marynaty. Kilka razy obracam aby wszystko ładnie przeszło. - piekarnik rozgrzewam do 180 stopni - boczek obsmażam na patelni na rumiany kolor z każdej strony - układam na blaszce i podlewam piwem - piekę ok 1,5 kilka razy obracam i podlewam piwem

Basia w kuchni
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 189

już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy piekarnik i pieczemy nasz pasztet przez 180 minut w temperaturze 180 stopni

Mentor Smaku
Litewskie kibiny 225

zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać obficie świeżo mielonego pieprzu, posolić do smaku.  3. Ciasto najlepiej podzielić na małe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować ją , na środek kładziemy surowy farsz i zlepiamy ciasto jak na pierogi. Gotowego kibina układamy na przygotowanej formie do pieczenia wyłożonej papierem, wierzch smarujemy jajkiem rozmąconym z wodą

Apetyczna babeczka
Schab w galarecie 248

chłodne miejsce na 2 godz. Schab przełożyć do formy,piec 1-1,5 godz w 180 stop. Następnie ostudzony schab pokroić w plastry, sok jabłkowy zagotować, wymieszać ze spęczniałą żelatyną, ostudzić. Cytrynę wyszorować, opłukać, pokroić w plastry Plastry schabu na przemian z cytryną ułożyć na półmisku, udekorować według swojego uznania. Mięso zalać galaretką, schłodzić w lodówce. (function

Kuchnia Danusi
Pulpeciki w sosie z pieczonych pomidorów 219

sosu z pieczonych pomidorów 1 cebula 1 łyżka suszonych płatków papryki 1 łyżeczka pieprzy cayenne 1 łyżeczka soli szczypta cukru 1 łyżeczka mielonego czosnku 1 łyżeczka mielonej papryki olej do smażenia mąka do obtoczenia pulpetów Wykonanie: Łopatkę mielimy. W misce dokładnie mieszamy mielone mięso, odrobinę soli, pieprzu, jajko i 2-3 łyżki zimnej wody. Mięso powinno być kleiste. Następnie

Kulinarne przygody Gatity