Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 198rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć cebulę. Gdy zeszkli się dodać mięso. Całość przesmażyć. Na sam koniec dodać marchewkę i ugotowaną kaszę jaglaną. Jeszcze chwilę smażyć. Całość wymieszać i przyprawić solą oraz pieprzem. Cukinie faszerować przygotowaną masę. Umieścić je w naczyniu żaroodpornym. Na dno naczynia wlać odrobinę wody i piec bez przykrycia około 30-40 minut. Przed końcem pieczenia całość posypać
Ugotować
muszle faszerowane 190podsmażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem, solą, papryką i czosnkiem. Do mięsa dodać 1/3 słoika sosu i dokładnie wymieszać, wystudzić. Resztę sosu przełożyć na dno żaroodpornego naczynia. Muszle nadziać farszem i ułożyć na sosie. Oliwki pokroić w plastry, ułożyć na muszlach. Całość posypać startą mozzarellą. Wstawić do piekarnika i piec w 200*C kilka minut aż mozzarella zapiecze się na złoto
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Mielone jak kłębki włóczki 173majonez, jajo, przyprawy – wszystkie składniki dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na 9 – 10 równych porcji i formować z niego kule, ułożyć na talerzu. Rozłożyć arkusz ciasta francuskiego i pociąć go na cieniutkie paseczki. Każdą kulę obwinąć paseczkami ciasta francuskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Roztrzepać jajko i posmarować nim „kłębki”. Blaszkę z „kłębkami” wstawić
Nie tylko w kuchni
Liebster Blog 225bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie. Należy powiadomić mejlowo o wyróżnieniu. Pytania Magdaleny i moje odpowiedzi 1. Pieczenie czy smażenie? Pieczenie 2. Dobry film czy książka? Kiedyś książka teraz film 3. Chilli czy wanilia? Chili(...)romantyczna/y? Rozważna 7. Góry czy morze? Góry 8. Mięso czy warzywa? Warzywa 9. Kot czy pies
Eli Gotowanie
Kurczak przygotowany na ryżu 399słodkiej papryki i olej. Przyprawy mieszamy ze sobą, nacieramy nimi mięso i odstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Przygotowujemy sos: Wodę musimy zagotować z 1/2 łyżeczkami pieprzu, wegetą, 2 łyżeczkami słodkiej papryki, kostką masła, cukrem, ketchupem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Na blaszkę do pieczenia wsypujemy ryż, na którym układamy cebulę pokrojoną w plastry. Na cebulę
paapilotkaa
Portobello faszerowane 234inne pieczarki, zawierają sporo przyswajalnego białka, które może zastąpić mięso w diecie wegetariańskiej. Portobello bywają przyrządzane na grillu i smażone, ale ze względu na wielkość kapelusza doskonale nadają się do nadziewania. Ja zrobiłem to farszem z wydrążonych wcześniej blaszek, podsmażonych z dymką oraz koperkiem, a pod koniec pieczenia grzyby posypałem tartym parmezanem. Składniki (dla 2 osób): 6 pieczarek portobello
W SMAK
Pasztet z cielęciny z żurawiną 175żurawinówki i zagotować, przykryć, odstawić do ostudzenia. Zemleć mięso razem z wątróbką, odciśniętą bułką i przecierem żurawinowym. Masę mięsną dokładnie wymieszać dodając do niej żurawinę namoczoną w żurawinówce, żurawinówkę, doprawiając do smaku świeżo tartą gałką muszkatołową, imbirem i solą. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać
królestwo garów
Grecka Pita 232ilości mąki wychodzi 6 placków) podsypać dodatkowo mąkę. Piec ok 8 minut na nagrzanych kamieniach w piekarniku nastawionym na 250 stopni. Mięsko gyrosowe: Piersi z kurczaka marynujemy w oleju z przyprawą grecką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Smażyć bez tłuszczu na grillu elektrycznym. Jak już mięso się zetnie, należy pokroić w gyrosowe plasterki i znów grillować do uzyskania
MarciochaKucharzy
Placki z cukini z sosem czosnkowo-paprykowym 259moje ulubione warzywo, zwłaszcza gdy jest na tyle młoda, że nie trzeba jej obierać ze skórki. Jest na nią wiele prostych i szybkich przepisów : tradycyjne leczo, zapiekana z mięsem lub warzywami, kotleciki panierowane w jajku i bułce z dodatkiem sera żółtego czy pyszna jajecznica po włosku. Ja dzisiaj proponuję placuszki z sosem wielowarzywnym(...)Składniki : 3 małe cukinie 2 jajka 2-3 łyżki mąki szczypta proszku do pieczenia sól i pieprz do smaku olej do smażenia Sos: 1 jogurt naturalny gęsty 200 g 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki kilka gałązek szczypiorku kilka listków bazylii 3 rzodkiewki czerwona papryka w proszku kilka płatków chili sól i pieprz do smaku Sposób
Gosia gotuje
Kotlety sojowe w serowym cieście 227jakie:) Dziś wersja "na bogato" - bardzo smaczna,fajna alternatywa dla mięsa lub rybki. SKŁADNIKI: (na 3-4 porcje) 1 op kotletów sojowych (100 g) bulion do gotowania/namoczenia kotletów 1 jajko 1/2 szkl mleka 5 dag sera żółtego startego na drobnych oczkach 1/2 szkl mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia vegeta, papryka słodka i ostra, pieprz - do smaku 1. Kotlety przyrządzić
Kto ugości moich gości?
ziemniaczane rożyczki 158gotuje na parze .Gotowe ziemniaki i marchewke przepuszczam przez maszynke do mięsa.Następnie przekladam do miski ,gdzie dodaje ,smietane ,jajka i pryprawy,a reszte wykonuje za mnie kiciuś-robot.....Gotową masę przeciskam przez maszynkę do robienia ozdób tortowych lub rękawa cukierniczego – tworząc na blasze wyłożonej papierem zgrabne różyczki. Piekę około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do zlocistego
w mojej kuchni
Orientalne paszteciki z ciasta francuskiego 387posiekać i przyrumienić na maśle. Do miseczki wrzucić drobniutko posiekane mięso, dodać ostudzony ryż, cebulkę, serek, imbir, chili i posiekaną kolendrę. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą. Ciasto francuskie pokroić na 12 części. Na każdy nałożyć farsz, zawinąć zlepiając brzegi i z wierzchu ponacinać. Posmarować rozbełtanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 12-15 minut
Oryginalny smak
MIELONE Z INDYKA 224mielimy. Cebulkę kroimy drobno, przesmażamy (użyłam masła sklarowanego). Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, przesmażoną cebulkę, sól, pieprz, majeranek i odrobinę bułki tartej. Dokładnie mieszamy, do uzyskania gładkiej masy. Następnie zwilżonymi dłońmi formujemy nieduże kotleciki i delikatnie obsypujemy każdy bułką tartą. Blachę smarujemy niewielką ilości masła. Układamy kotlety i pieczemy w temp. 170st ok. 40minut. Efekt... poniżej... a poniżej już
Walijskie Pichcenie
ZAPIEKANKA Z RYŻU I MIĘSA MIELONEGO 455już będzie usmażone doprawić majerankiem, oregano, i bazylią. Do podsmażonego mięsa dorzucić pokrojone w kostkę pieczarki. Jeszcze chwilę smażyć, następnie dorzucić pomidory. Dokładnie wymieszać, dodać ugotowany wcześniej ryż, ew.doprawić (ja dodałam dodatkowo łyżkę pikantnego ketchupu). Przełożyć masę do naczynia do zapiekania. Wyrównać, posypać na wierzchu startym serem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25min
Walijskie Pichcenie
Muffinki owsiane 225wersji słodkiej, jak i wytrawnej (z warzywami, a nawet mięsem). Muszę przyznać, że te przepyszne ciasteczka zawładnęły również moim sercem, dlatego dzisiaj przepis na zdrową wersję m.in. z płatkami owsianymi i otrębami. Składniki: 1 1/2 szklanki mąki pszennej (możecie też użyć mąki razowej) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1/2 szklanki płatków owsianych
Taste Of My Day