Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem 339Moje ulubione greckie danie Mussaka, musaka czyli zapiekanka grecka z bakłażanem SKŁADNIKI: 2 szt. bakłażana kilka ziemniaków 1 kg mięsa mielonego ( oryginalnie powinna być jagnięcina) kilka pomidorów lub pomidory z puszki 1 cebula 3 ząbki czosnku przyprawa do musaki ( my mieliśmy oryginalną mieszankę przywieziona z wakacji, ale podaje skład: oregano,bazylia, pietruszka, cynamon, ziele angielskie, tymianek, liść laurowy) sól(...)oprószyć solą, pozostawić na chwile by się spocił, następnie go opłukać. Nagrzać piekarnik z funkcją grilla. Podobnie pokroić ziemniaki. Plasterki bakłażana i ziemniaków ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 10 minut lub do czasu
MarciochaKucharzy
Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” 141Kaczka pieczona z jabłkami z „szarlotką” kaczka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka soli, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki pieprzu ziarnistego, 12 goździków, 1 torebka kardamonu, 1 kg twardych jabłek, 240 g posuszonego placka drożdżowego, 2 łyżeczki cynamonu, 1 łyżeczka soli, tłuszcz (tłuszcz gęsi, smalec, masło) Kaczkę dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno(...)czasu, ale z każdym następnym ptakiem będzie coraz łatwiej. Najważniejsze nie bać się :) Odciąć kuper i szyję. Ułożyć na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek. Ostrym nożem, przy szyi, odciąć mięso od szkieletu. Gdy dojdziemy do skrzydełek należy je wyłamać ze stawów i odciąć. Od strony kupra również, odcinać mięso od kości cały czas uważać, aby nie przeciąć skóry, delikatnie oddzielać
królestwo garów
Pasztet z królika 221Kuchnia wielkanocna oprócz jajek, bab, mazurków, barszczu, kiełbasy to również różnego rodzaju pieczyste. Na stołach królują pieczone szynki, polędwice, boczki i pasztety. Mnie osobiście z Wielkanocą najbardziej kojarzy się pasztet z królika. Taki też znalazł u nas miejsce w świątecznym menu. Pasztet jest delikatny, a dzięki dodaniu boczku nie jest(...)Praktycznie robi się sam, bo w kuchni powoli gotuje się królik, a następnego dnia mieli się wystudzone składniki, miesza z jajkami i bułką, i piecze. Mój pasztet zawsze zbiera dużo komplementów od każdego, kto go skosztuje. Mam nadzieję, że tak samo będzie w tym roku, bo upiekłam wcześniej
To co kocham
Pasta serowa z pieczonymi warzywami. Idealna na śniadanie lub grilla 273Pasta z twarożku i pieczonych warzyw Ta pasta to świetna propozycja dla wszystkich miłośników twarogów i warzywa. Do jej przygotowania można wykorzystać wszelkie warzywa
Korniszonki
Zapiekanka makaronowa z wołowiną 243pokazać, co u mnie trafia na stół przy okazji imprez, czy też obiadów. Czasem na moim stole ląduje zapiekanka makaronowa z wołowiną. Danie z natury ma pikantną nutę. Pieczenie języka wywołują dwa składniki – sos sriracha, a także konserwowe papryczki jalapeno. Jeśli dostaniecie świeże papryczki jalapeno, niech was nie korci dodawanie ich do tej potrawy. Będzie ona tak ostra(...)wrzucamy na patelnię mieloną wołowinę. Całość solimy i pieprzymy, a także dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę i cztery łyżki sosu worcestershire. Tak smażymy do momentu aż zniknie czerwony kolor mięsa na patelni. Wtedy dodajemy przecier pomidorowy, a także 2 łyżki sosu sriracha (ewentualnie sproszkowanej papryki chili). Całość smażymy aż zacznie się równomiernie gotować na patelni. Trzymajmy tak naszą wołowinę około
Kuchennyviral.pl
Burgery z kurczakiem i surówką z czerwonej kapusty 168Zjadłam wiele różnych burgerów i wiem, że nie tylko od mięsa zależy jakość i smak najlepszego burgera. Jeśli chodzi o przygotowanie bułki , to ja robię to zazwyczaj w piekarniku, ale możecie zrobić to również na patelni. Jeśli jednak zdecydujecie się na piekarnik to nagrzejcie go do 200°C i pieczcie bułki przez 5 minut, czyli dokładnie tyle, co kurczaka. Jeśli
Słodkie Gotowanie
Polędwiczki wieprzowe z gruszką i gorgonzolą 314pieprzem i oregano.Polędwiczki nacinamy wzdłuż ,jak na zdjęciu,mięso doprawiamy również solą i pieprzem,nakładamy do środka farsz ,dodajemy kawałki sera i związujemy w kilku miejscach. Do rondla wrzucamy resztę masła,podsmażamy na nim odrobinę mięsko,przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni i pieczemy 15 min,po tym czasie wyjmujemy polędwiczki a do rondla
Swojskie jedzonko
Klops z dzika i wieprzowiny 357czerwona 3 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso zmielić, dodać przesmażoną cebulę z pieczarkami ( gdy lekko przestygnie), przeciśnięty czosnek Dodać żółtka, doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i papryką- wymieszać Białka ubić na pianę, dodać do całości, wszystko dobrze wyrobić Przełożyć do foremki wyłożonej folią aluminiową Piec w temp. 180-190*C przez co najmniej 1 godz
Proste Potrawy
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą 218brokuł, kalafior, cukinia czy pomidor. Sięgnąć możemy także po mięso. W zapiekance najlepiej sprawdzi się kiełbasa. Jeśli uda Wam się dostać w sklepie kiełbasę z papryką, ta będzie najlepsza. Możecie poszukać chorizo albo innej kiełbasy, która przypomina naszą swojską kiełbasę ale ma w sobie dodatkowo paprykę. W trakcie pieczenia kiełbasa puszcza tłuszcz i wszystkie smaki w nim zawarte. Podkreślą
mecooks
Pierś ze szpinakiem i serem pleśniowym. 211masła Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy. Nacinamy co 1 cm. Mięso nacieramy odrobiną oleju i przyprawiamy solą, pieprzem i majeranku. Na patelni roztapiamy masło, podsmażamy czosnek a następnie dodajemy szpinak. Podsmażamy do odparowania wody. Ser pleśniowy kroimy w cienkie paski. W każde nacięcie wkładamy plasterek sera i szpinak. Piersi pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. godzinkę. Smacznego
Magia jedzenia.
Udka kurczaka pieczone w musztardzie i sosie sojowym 310sojowym, zmiażdżonym czosnkiem, olejem i szczyptą soli. Umyte i osuszone mięso wkładamy do miski zalewamy marynatą. Mieszamy aby równomiernie pokryła każdy kawałek. Przykrywamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Udka układamy na dużej blasze skórką do góry i polewamy marynatą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 60 minut. 20 minut przed końcem przekręcamy udka
Qchnia po prostu
Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika 259Sałatka z kurczakiem gyros i mieszanką orzechów, pestek dyni i słonecznika. Lubicie sałatki? Ja je uwielbiam. Zarówno te typowo warzywne, jak i te z mięsem i
Słodkie okruszki
Pierś kurczaka z tymiankiem 215przygotować Pierś kurczaka z tymiankiem w papirusie? Arkusz papieru do pieczenia smarujemy olejem, posypujemy solą morską, papryką, pieprzem i tymiankiem. Na tak przygotowanej połówce papieru układamy piersi kurczaka, przykrywamy drugą częścią papieru i spinamy wykałaczkami. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy po ok. 5 minut z każdej strony. Następnie mięso z kurczaka układamy na desce i kroimy w grube plastry
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana cukinia 266miąższ z cukinie. Smażymy do momentu odparowania wody. Kolejno dodajemy mięso mielone i podsmażamy jeszcze 5 minut. Na koniec doprawiamy koncentratem pomidorowym, solom, pieprzem, słodką papryką i majerankiem. Zdejmujemy z gazu do ostygnięcia. Do farszu dodaje ugotowany ryż i mieszam. Przygotowanym nadzieniem faszeruje każdą łódeczkę układam na blaszce i piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kulinarne przygody