Pasztet z królikiem i szpinakiem 165Mięso wykładamy do przestygnięcia. Usuwamy kości i przepuszczamy przez maszynkę do mięsa dwukrotnie. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Przestudzony szpinak dodajemy do masy mięsnej. Również dodajemy jajko, przepuszczony przez praskę czosnek i doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Pasztet wkładamy do podłużnej formy lub foremek. Pieczemy w kąpieli wodnej ( formę wstawiamy do większej formy z wodą ) w temperaturze
Smaki Ewy
Zapiekanka z bakłażanem, szpinakiem – pełnia smaku 265foremki. Piekarnik rozgrzałam do 180 C i wstawiłam do niego foremkę i piekłam całość przez 20 minut z grzaniem z dołu i 10 z włączoną grzałką górną. Pozwoliłam całości się wystudzić i dopiero wtedy przełożyłam do pudełka. Pyszne, smaczne i zdrowe danie, naprawdę nie potrzebujące towarzystwa np mięsa na talerzu. ps. zdjęcia z lunchboxa więc może i pięknie danie
Kuchnia na wzgórzu
Rolada schabowa z czosnkiem niedźwiedzim i bekonem 339rozciąć tak aby powstał płat o grubości ok 1,5-2 cm. Mięso rozbić tłuczkiem, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Równomiernie posypać czosnkiem niedźwiedzim z jednej strony, ułożyć plastry bekonu i ciasno zwinąć. Roladę związać sznurkiem, oprószyć papryką i natrzeć olejem. Przełożyć do rękawa do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 10 minutach zmniejszyć
Smakołyki Asi
Rolada drobiowo-wieprzowa ze śliwką 322układamy dwa filety koło siebie ,zęby tworzyły jedną całość,doprawiamy solą ,pieprzem, mięso mielone w miseczce doprawiamy również solą ,pieprzem wyciśniętym przez praskę czosnkiem i ulubionymi ziołami mieszamy i wykładamy na nasze filety, z brzegu układamy w rzędzie śliwki(nie trzeba ich wcześniej moczyć bo zmiękną odczas pieczenia) i zwijamy naszą roladkę od strony śliwek. gotową roladkę obwiązujemy mocno sznurkiem
Swojskie jedzonko
Proste i smaczne kotlety mielone 229mieszasz ręką dokładnie cebulę siekasz w drobną kostkę i dodajesz do mięsa, mieszasz ręką na końcu dodajesz bułkę tartą dłońmi formujesz kotlety i obtaczasz z bułce tartej wsypanej do głębokiego talerzyka obok smażysz do zarumienienia z obu stron na rozgrzanej patelni z tłuszczem możesz podawać z pieczonymi ziemniaczkami, na które przepis znajdziesz tutaj lub tutaj , a do tego polecam
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Pieczona dynia z masłem szałwiowym 259Pieczona dynia Pieczona dynia to smak jesieni. Można przygotować z niej zupy, ciasta, kluseczki. Świetnie smakuje także jako samodzielne danie - podana z masłem, oliwą
Korniszonki
Pasztet drobiowy. 207warzywa zmielić w maszynce. Dodać bułkę nasączoną mlekiem (nie wyciskać).Wymieszać z mięsem.Przemielić jeszcze dwa razy. Dodać żółtka, przyprawy i wymieszać ręką. Jeśli masa będzie zbyt sucha można dolać trochę rosołu. Białka ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą. Przełożyć do keksówki wyłożonej folią aluminiową. Piec 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
Agusiowe smakołyki
gołąbkowa zapiekanka... 272ułożyć liście kapusty, na to porcję mięsa, znowu liście kapusty i pozostałe mięso, nakryć liściami kapusty mleko, gęstą śmietanę, przecier pomidorowy, paprykę, przyprawę w płynie, mąkę pszenną rózgą wymieszać na gładki sos sos wylać na kapustę, nakryć pokrywą, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, następnie bez pokrywy na termoobiegu w 160 C piec
W Mojej Kuchni Lubię
Pasztet z jelenia 229wątróbkę. Mięso z warzywami wyjmujemy z wywaru i mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy 1/2 szklanki wywaru, jajko i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, pieprzem ziołowym, czarnym i solą. Masę dokładnie wyrabiamy i przekładamy do keksówki o wymiarach 30x13. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 70 minut. Upieczony pasztet wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia
Wędrówki po kuchni
Cannelloni – przepis oraz wskazówki jak zmniejszyć kaloryczność a zachować smak. 202średnim ogniu. Kiedy sos zacznie bulgotać dodaj mięso mielone, dokładnie wymieszaj, mięso powinno się rozpaść równomiernie w sosie. Na koniec dopraw ziołami, imbirem, kurkumą, gałką muszkatołową, solę, pieprze, chilli, miodem oraz koncentratem pomidorowym. Gotuj około godziny aż do redukcji sosu. Blaszkę lub naczynie w której będziesz piec cannelloni wysmaruj masłem. Następnie nadziewaj makaron i układaj obok siebie. Całość zalej
wysmienity
Pasztet porosołowy z żurawiną 177rosołu Dodatkowo: 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieprz 3 łyżki konfitury żurawinowej Mięso oddzielamy od kości. Do blendera przekładamy kurczaka, warzywa z rosołu, pokrojoną w kosteczkę cebulkę, czosnek oraz rosół. Doprawiamy pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Pasztet przekładamy do małej keksówki. Na górze rozkładamy konfiturę żurawinową. Pieczemy przez 50 minut
VioletoweKucharzenie
Domowa wędlina z ćwiartek z kurczaka z praski/szynkowara 193soli 15-20g przyprawy "Rozkoszna" (*) 10g żelatyny Mięso z kurczaka (uprzednio odebrane od kości) pokroić w kostkę i dokładnie wymieszać z solą, przyprawami oraz żelatyną. Całość ściśle umieścić w prasce. (Wcześniej praskę można wysłać specjalnym woreczkiem . Ja wyściełam zwykłym workiem/rękawem do pieczenia - rozciętym na dwie części.) Praskę/szynkowar zamknąć, zabezpieczyć klamrą dociskową
Di gotuje
Jajeczna zapiekanka 300noża. Można lekko rozbić. W środek układamy ser i szparagi. Zamykamy kieszeń, mięso oprószamy solą. Następnie obtaczamy w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju. Po 5 min z każdej strony. Następnie kroimy na 1 cm kawałki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajka mieszamy z mlekiem i mąką (1 łyżka), doprawiamy do smaku solą
R'n'G Kitchen
Zapiekanka mięsna z serkiem wiejskim 279smarujemy oliwą. Układamy kolejno warstwami płaty makaronu (bez gotowania), sos pomidorowy z mięsem, sos z serków oraz starty żółty ser, aż do wyczerpania składników. Wierzchnią warstwę makaronu polewamy szklanką soku pomidorowego oraz drugim jogurtem naturalnym i posypujemy resztą żółtego sera. W piekarniku nagrzanym do 180-200°C, pieczemy przez 45-60 minut. Źródło: Piątnica
WojnaNaSmaki.pl
Świąteczne przepisy na ciasta 324internet, gazetki w poszukiwaniu nowych inspiracji i ciekawych przepisów kulinarnych na sałatki, mięsa i ciasta. Wychodząc na przeciw tym poszukiwaniom, postanowiłem zebrać w tym miejscu kilka przepisów na pyszne ciasta na święta. Sprawdźcie, może znajdziecie tutaj przepis, który Was zainteresuje. Poniżej prezentujemy przepisy zarówno na ciasta bez pieczenia, jak również na takie, które niestety wymagają upieczenia. Jestem przekonany, że każdy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gorące papryki 237następnie warstwę mięsa i znowu ryżu i mięsa. po wierzchu posypujemy startą mozzarellą i przykrywamy odciętym wierzchem papryki. Tak robimy z każdą papryką, aż do wyczerpania farszu. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-45 minut. Papryka musi w trakcie pieczenia lekko się pomarszczyć, wtedy będzie miękka. Danie podajemy gorące
Kulinarne przemyslenia
DIETETYCZNE PULPETY Z INDYKA Z PŁATKAMI OWSIANYMI 238pieprz do smaku oraz suszona natka pietruszki PRZYGOTOWANIE: Do mięsa mielonego dodaję szalotkę bardzo drobno pokrojoną w kostkę. Nastepnie dodaję jajka i platki owsiane. Na koniec dodaję przyprawy i mieszam całość dokładnie. Kolejno formuję małe kulki i ukladam je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia. Piekę ok 30 min w 180 stopniach. SMACZNEGO
Gotowanie Patki
Pieczone kotlety schabowe z serem i pomidorami 196większy pomidor 50g żółtego sera 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany sól pieprz Mięso umyć i osuszyć. Lekko rozbić i posypać solą. Ser zetrzeć na tarce, pomidora pokroić w niewielką kostkę, a pora w cienkie półplasterki. Wszystkie składniki wymieszać ze śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Blachę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową i posmarować olejem. Na folii ułożyć kotlety
kuchnia doski
Pieczony karczek 234jajko sól, pieprz, majeranek opcjonalnie pęczek natki piertuszki łyżeczka sosu sojowego Przygotowanie Mięso zmielić razem z cebulą. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę i jajko. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Farsz włożyć do foremek - posypać jeszcze szczyptą soli, pieprzu i delikatnie skropić sosem sojowym..Włożyć do pieca na ok 1 godzinę. Góra-dół..180 st C Smacznego
Gaździnka warzy
Kurczak w curry na ostro 263pół i dokładnie myję , jak już mięsko mam umyte to posypuje mięso wszystkimi przyprawami , doprawiam do smaku solą i pieprzem , i dodaje pęczek szczypioru posiekanego i dodaje do kurczaka i wszystko bardzo dokładnie mieszam , nakrywam folią aluminiową i odstawiam na całą noc do lodówki . Następnego dnia piekę w piekarniku w 170 stopniach pod przykryciem z foli aluminiowej i piekę
Mój Smak
Sałatka z cukinią 208kroimy w półplasterki. Opruszamy solą i pieprzem. Wykładamy na papier do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C do czasu aż zmięknie. Składniki sosu dokładnie mieszamy w osobnym naczyniu. Solimy i pieprzymy do smaku. Cebulę kroimy w piórka. Suszone pomidory kroimy w cienkie paseczki, oliwki przekrawamy na pół. Mięso z kurczaka rozdrabniamy. Wszystkie składniki sałatki wkładamy do jednego naczynia. Polewamy sosem
Pobite gary Barbary
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem 186pół, następnie wydrążamy miąższ. W dużej misce mieszamy ugotowany ryż, mięso mielone, koncentrat pomidorowy, bulion(dzięki niemu farsz nie będzie suchy) oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem. Farsz nakładamy do wydrążonej cukinii. Następnie wszystko posypujemy żółtym serem(ilość wedle uznania) oraz oregano. Pieczemy w temp. 180 st około 40-45 min. Smacznego
Smaki Natalii
Łopatka duszona z winem 241przyprawy. Wlać wino i trzymać jeszcze kilka minut na ogniu. przełożyć mięso do garnka, wlać wodę i dusić około 2 godzin na małym ogniu. W razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku lub dolać wody. Miękką łopatkę przełożyć na blachę wyłożoną pergaminem i grillować kilka minut w piecu..Powstały sos zmiksować dodać łyżkę śmietany trzymać do zagotowania na ogniu. Podać
Gaździnka warzy
PIERSI KURCZAKA W PIKANTNEJ MARYNACIE 163Przykryć folią spożywczą,wstawić do lodówki na 2 godz(po godzinie mięso przewrócić). Osobiście polecam mięsko zamarynować na noc,wtedy będzie dużo smaczniejsze.Mięsko rewelacyjnie przeszło przyprawami,było aromatyczne i soczyste. Piersi wyciągnąć z marynaty,zawinąć je osobno w folię aluminiową lub dać do rękawa i piec ok 25 min w piekarniku nagrzanym do 200st C.Można również skorzystać
Niespełnione zdolności kulinarne
Domowe hamburgery 201Mielimy filety z kurczaka z dodatkiem suszonych pomidorów. 2. Z mielonego mięsa formujemy 2 kotlety i smażymy na patelni teflonowej (bez dodatku tłuszczu), po ok. 2-3 min z każdej strony. 3. Ziemniaki obieramy i kroimy w półksiężyce. Ziemniaki marynujemy w oleju i ulubionych przyprawach. Ziemniaki pieczemy w 180⁰C przez ok. 40 min. 4. Przygotowujemy sos: łączymy wyciśnięty przez(...)Paprykę kroimy w paski. 7. Na spód chrupiącej bułki kładziemy sałatę, sos, kotleta, pomidora i paprykę. Całość przykrywamy drugą częścią bułki i przekłuwamy wykałaczką. 8. Hamburgera podajemy z pieczonymi ziemniaczkami. Hamburger jest bogaty w: - witaminę C (pochodzącą z papryki) która jest antyoksydantem, - likopen (pochodzący z suszonych pomidorów), który zapobiega procesom starzenia się, - błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Pasta z czerwonej fasoli z pistacjami 214kanapek, czasem miło zjeść standardową kromkę niestandardowego (bo bezglutenowego, najczęściej pieczonego samodzielnie) chleba. Pasty kanapkowe to coś, co bardzo lubię. Są proste i szybkie w przygotowaniu i można nieźle eksperymentować z ich smakiem. Pasta z czerwonej fasoli to świetne źródło białka (zawiera więcej białka niż mięso) oraz witamin z grupy B. Składniki: - 200 g czerwonej fasoli (waga
Smakuje zdrowo
Zielone gołąbki z grzybową nutą 263wchłonie cały płyn. Przykryć i odstawić na ok 30. Wystudzić. Dodać mięso i jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem. Zawijać nadzienie ostrożnie by nie porwać liści (są bardzo delikatne) ułożyć w brytfance, podlać ok pół szkl wody i skropić oliwą. Przykryć jednym odłożonym liściem całość, Piec 30 min w temp 180 st. sos: w rondelku przyrumienić na maśle cebulkę
Gotowanie jest łatwe
Filet z kurczaka faszerowany mięsem z grzybami i suszonymi śliwkami 214przy pomocy ostrego noża wykonać otwór , ostrożnie by nie przeciąć za daleko. Mięso mielone wymieszać z przyprawami, śliwki nieco posiekać, grzybki rozkruszyć. Do nadzienia dodać wodę gdyby bylo zbyt suche. Przy pomocy łyżeczki napchać do pełna wszystkie filety. Posypać pieprzem staropolskim skropić oliwą. Zawinąć w folię aluminiową . Piec w temp 200 st ok 25 min, następnie odwinąć folię i podpiec
Gotowanie jest łatwe
Pasztet ardeński z mięsa mieszanego 223zalać 1 szkl rosołu i zmiksować na jednolitą masę, następnie stopniowo dodać mięso surowe i resztę rosołu, dodać kaszę kukurydzianą lub manną i ponownie zmiksować, gdyby była potrzeba , dodać jeszcze rosołu. Masa powinna być niezbyt gęsta. doprawić do smaku solą i pieprzem. Napełnić jedną lub dwie keksówki. Piec w temp ok 150- 160 st przez godzinę. Dzięki SKWORCU
Gotowanie jest łatwe
Piersi z kurczaka zapiekane w wędzonym boczku 33705myjemy, osuszamy i dzielimy na części-kroimy wzdłuż na 3 paski. Mięso oprószamy pieprzem, czosnkiem i sporą ilością ziół prowansalskich, wszystko dokładnie wklepujemy rękoma. Jeśli boczek mamy w jednym kawałku, kroimy go na cienkie plastry. Każdy kawałek piersi okręcamy boczkiem. Roladki układamy ściśle w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut. Smacznego
na moim stole...
Kurczak pieczony z ziemniakami 343porcje. Składniki na marynatę łączymy ze sobą i wylewamy na kurczaka. Mięso odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na pół albo w ćwiartki jeśli są duże. Mieszamy z oliwą, tymiankiem i rozmarynem. Kurczaka wkładamy do naczynia żaroodpornego, a nim układamy ziemniaki. Pieczemy pod przykryciem ok 45 min w temp 180 C, następnie odkrywamy i pieczemy
e-PrzepisyKulinarne
Lasagne light z paseczkami cukinii zamiast makaronu 236układamy paski cukinii wzdłuż i w poprzek. I wykładamy drugą połowę mięsa. Jeszcze raz układamy paski cukinii. Ja, całość beszamelu wylałam po położeniu ostatniej warstwy cukinii, bo chciałam otrzymać delikatną pierzynkę, ale można też przekładać nim kolejne warstwy za każdym razie po mięsie. Całość posypujemy parmezanem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez jakieś
Życie zamknięte w smaku
Rolada schabowa nadziewana mieloną wołowiną z pieczarkami 198smażymy na oleju z dodatkiem soli oraz pieprzu. Po wystudzeniu, dodajemy mielone mięso wołowe, poszatkowaną pietruszkę, 1 jajko. Wszystko razem mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem. Całość wykładamy na schab. Zwijamy w roladę. Związujemy w kilku miejscach sznurkiem, pod którym układamy plasterki boczku. Całość nacieramy solą i pieprzem. Pieczemy w 190 stopniach przez około 2 godzin. Podpiekamy z jednej strony przez
Życie zamknięte w smaku
Burgery na grilla 187łyżeczka Vegety ½ łyżeczki pieprzu Ewentualnie sól Wykonanie: Cebulę drobno kroimy. Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę vegety, 1 łyżeczkę czosnku granulowanego, pieprz i cebulkę. W zależności od upodobań możemy doprawić jeszcze solą. Do burgerów przygotowujemy tacę lub talerz. Na tacy kładziemy papier do pieczenia i smarujemy go dodatkowo olejem. Burgery podczas przechowywania w lodówce, nie będą
Smaki Ewy
Pasztet drobiowo-warzywny 328podgrzybków kminek sól pieprz suszona żurawina do posypania opcjonalnie Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Mango Papaja
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 196woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi. Przygotować sobie miskę z wodą, aby moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym
na moim stole...
Baleron parzony 190Madzia kupiła zrobiliśmy baleron parzony i baleron pieczony. Na pieczony przepis później, może w kolejnym wpisie, za tydzień, albo nieco później. 1 kg karkówki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżeczka granulowanego czosnku 0,5 - 1 litr wywaru warzywnego lub z kości Mięso obsypujemy przyprawami i dokładnie te przyprawy wcieramy. Jak Madzia mi powiedziała
Marder&Marder Manufacture
Biszkopt z masą orzechową 183się dziadek rozłupał. Biedna Madzia musiała więc dalej trzaskać orzechy tłuczkiem do mięsa... Doceńcie więc ten przepis, tym bardziej, że jest to autorski wymysł Madzi. A ciasto było naprawdę niesamowite, polecam zrobić. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Żółtka ucieramy dokładnie z cukrem. Następnie powoli dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem
Marder&Marder Manufacture
Podsumowanie akcji Sztuka Mięsa 260Sztuka mięsa była moją pierwszą akcją organizowaną na Durszlaku i muszę przyznać, że jestem lekko przerażona, jak i zawiedziona. Przede wszystkim tym, że użytkownicy nie czytają w ogóle zasad uczestnictwa! Paszteciki nie należą przecież do mięsnej pieczeni. Jednak mimo wszystko, akcję uważam a udaną. Prawidłowych przepisów pojawiło się 54, w tym paręnaście naprawdę ciekawych i oryginalnych. Zapraszam więc(...)Kuchnia Josi Pieczeń z indyka z musem jabłkowo-chrzanowym autorka: gosik2.0 | blog: Rodzinka w Kuchni Bitki schabowe z ananasem autorka: Sofieta | blog: Mia Cucina Schab z jabłkami, anyżem i cynamonem autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com Szynka ze śliwką w musztardowo -cytrynowej skórce autorka: Bilcia | blog: malpandom.blogspot.com PIECZONA KARKÓWKA W ZIOŁACH autorka: JestesmyTymCoJemy | blog: Jesteśmy tym, co jemy... Pieczone
Kuchenna Kontrrewolucya
Bigos pieczony po Bieszczadzku 191kapusty. Podlać odrobiną wody i wkładać kolejno produkty do brytfanny razem z mięsem i wędliną. Wlać wywar po grzybach, a grzyby drobno posiekać i włożyć do bigosu razem z usmażoną cebulą. Następnie dodać drobno pokrojone śliwki, przyprawić do smaku, wymieszać z koncentratem pomidorowym, podlać czerwonym winem i piec w piekarniku przez dwie godziny w temperaturze 180- 200 stopni. Następnego dnia
Tradycyjna Kuchnia
Muffinki a’la Pizza 205około ¾. Każdą wypełnioną foremkę posypujemy z wierzchu pozostałym serem. Muffinki pieczemy w 180 C przez 25 min Dużym plusem Muffinek a’la pizza jest to, że doskonale nadają się do „utylizacji” resztek z lodówki. Dodatki można komponować dowolnie, jak każdą pizzę. Zamiast szynki – salami lub mięso mielone, boczek czy kiełbasa. Można dodać paprykę, oliwki, brokuły czy jakiekolwiek inne warzywa
Kulinarna Patilogia
Pasztet drobiowy 275mięsa. Białka oddzielić od żółtek, żółtka dodać do mięsa, dodać przyprawy, wymieszać, gdyby masa była za sucha, dodać trochę bulionu. Na samym końcu ubić białka jaj, dodać do masy, ostrożnie wymieszać. Długą wąską foremkę wysmarować tłuszczem, wysypać bułką tartą, wyłożyć masę do formy. Piec przez 45 minut w 180 stop. Smacznego ! (function
Kuchnia Danusi
Rolada z szynki 201kilka gałązek świeżego koperku, wcześniej umytego i wysuszonego. Podważając ręką zwijam mięso w roladę, spinam wykałaczkami i układam w naczyniu żaroodpornym. NA wierzchu układam gałązki natki pietruszki. piekarnik nagrzewam do 220°C i wstawiam roladę na 10-15 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 180°C i piekę jeszcze przez 45-50 minut.Upieczone odstawiam na 10 - 15 min, następnie kroje
Bea(u)ty kitchen
Domowa shoarma drobiowa 284zamarynować mięso (minimalny czas marynowania to 30 minut, ale im dłużej mięso leży w marynacie tym lepiej) Następnie smażyć je na patelni do miękkości. Zamiast przygotowywać mieszankę przypraw można z powodzeniem użyć gotowej przyprawy Kebab / Shoarma firmy Kamis . (około 1,5-2 łyżeczek) Podawać z frytkami, pieczonymi ziemniakami, chlebem pita lub białym pieczywem
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Lazania z pieczarkami, pomidorami i mięsem mielonym 222dodać kilka płatów ugotowanego makaronu (ja dodałam 3 płaty), kilka łyżek przesmażonego mięsa z warzywami, a na sam koniec posypać żółtym serem. Układać warstwami, aż do wyczerpania składników. Z powyższych porcji powstaną 3 warstwy. Na samym wierzchu musi być ułożony makaron posmarowany sosem i posypany żółtym serem. Piec pod przykryciem około 30-40 minut w 195ºC. Przed podaniem udekorować listkami
Ugotować
Pierś z kurczaka w pestkach dyni 2143jajko 70g mąki 70ml mleka sól, pieprz 2 szczypty proszku do pieczenia olej do smażenia Filet rozcinamy na dwie części i rozbijamy dość cienko. Posypujemy solą i pieprzem. Jajko, mąkę i mleko mieszamy razem, aż powstanie jednolita masa, doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. Mięso obtaczamy w cieście naleśnikowym a następnie w pestkach dyni. Smażymy na rumiano
Czerwona Porzeczka
Gołąbki w kiszonej kapuście 276być prawie ugotowany. Przygotować farsz: połączyć mięso z na wpół miękkim ryżem, dodać przesmażoną, przestudzoną cebulę i boczek, słodką paprykę, posiekany czosnek. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać
Stare Gary
Teraz Jajko - Dziecko Nr 7. Lipiec 2013 str. 42-43 233Wyłóż blachę papierem do pieczenia i nakładaj ciasto łyżką, formując okrągłe placuszki. Piecz kilka minut w 180 stopniach, aż się lekko zarumienią. Podawaj z jogurtem lub musem owocowym. Zupka na lato (powyżej 6. miesiąca) garść świeżo łuskanego groszku mała cukinia lub kilka różyczek brokułu ziemniak łyżka ugotowanego mięsa drobiowego łyżka kaszy manny łyżka oliwy extra vergine lub masła pół ugotowanego
ClauditteMissCooking
Sałata rzymska z roladkami 235twarde ogórki konserwowe • 1 łyżeczka ziaren kolendry • 4 plastry świeżego boczku • sól, pieprz, oliwa • sznurek do pieczenia Wykonanie(...)plastry . Ogórki konserwowe kroimy wzdłuż w cienkie plasterki. Plastry kurczaka doprawiamy solą, pieprzem oraz utartymi w moździerzu i wymieszanymi z oliwą ziarnami kolendry. Na, każdy,doprawiony kawałek mięsa kładziemy plaster ogórka konserwowego i plaster świeżego boczku. Zawijamy ściśle w rulonik. Związujemy w dwóch miejscach sznurkiem. Na patelni, rozgrzewamy oliwę i smażymy roladki z kurczaka
w mojej kuchni
Szisz kebaby 248kurkumy, 1 łyżeczka papryki słodkiej, papryczka chilli w płatkach ( wedle uznania). Mięso łączymy z cebulą i czosnkiem bardzo drobno pokrojonymi w kostkę. Dodajemy przyprawy i dokładnie wszystko ugniatamy. Formułujemy kulki, nabijamy na wykałaczki i obsmażamy z każdej strony na gorącej patelni. Przygotowujemy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i dopiekamy w piekarniku ( temp. 200 stopni). Polecam podawać z sosem tzatziki
Pudełko rozmaitości
Papryka faszerowana ryżem i mięsem z arabską nutą 265mięsa mielonego), szczyptę cynamonu i wyciśnięty ząbek czosnku. Do usmażonego mięsa dodajemy ugotowany ryż. Całość mieszamy i znów doprawiamy według uznania (u mnie to była przyprawa harissa). Przygotowanym farszem napełniamy strąki papryk, posypujemy żółtym serem i przykrywamy "czapeczkami". Układamy w żaroodpornym naczyniu i podlewamy bulionem. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 30-40 minut. Znacie jakieś smaczne przepisy
Zofiana
Biała kiełbasa domowa 302Okres świąteczny to przygotowania. Kuchnia pracuje pełną parą. Pieczemy, gotujemy i sięgamy również po przepisy na domowe wyroby. Na mięsne wyroby domowe porwałam się po raz pierwszy, a na pierwszy ogień poszła biała kiełbasa domowa. Zdradzę tajemnicę, że w lodówce już się „przegryza” mięso na kiełbasę długodojrzewającą, a schab czeka w kolejce na swój świąteczny „lifting”. Składniki
mojewypiekiinietylko
Cebula 252cenionych dan - zupy cebulowej, specjalności kuchni francuskiej, czy wykwintnej jarzyny do pieczonych mięs. Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku
Klaudynkowa kuchnia
Pasztet drobiowo- warzywny z kminkiem 199dwóch skrzydełek cebula 5 suszonych podgrzybków kminek sól pieprz Warzywa i oddzielone mięso mielimy w maszynie do mielenia, dwukrotnie (lub blenderujemy całość dokładnie, jak ja). Doprawiamy obficie solą, pieprzem i kminkiem. Dokładnie mieszamy całość. Teraz pasztet przekładamy do foremki (keksówka o długości 30 cm), wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Mango Papaja
Gołąbki z rzymskiego garnka 220mieszamy mikserem lub malakserem mięso, dodając parę łyżek zimnej wody, mięso musi być kleiste. Potem dodajemy posiekaną cebulę, ryż i przyprawy. Z liści wycinamy twardawe białe części u nasady, nakłady po czubatej łyżce farszu i zwijamy w rulon, zakładając boki liścia do środka. Ja gołąbki piekę w rzymskim garnku w piekarniku. Najpierw garnek przez 30 minut moczę
Kulinarne przygody Gatity
Klopsiki z piekarnika 319bazylią (około 2-3 gałązek) Wszystko dokładnie wyrabiamy by uzyskać jednolitą masę. Mięso dzielimy na 10 porcji. Do środka każdej z nich wkładamy kulkę mozzarelli, formujemy kulkę, a następnie każdy klopsik owijamy plastrem boczku wędzonego. W razie potrzeby spinamy wykałaczką. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C i pieczemy 25-30 minut
Przysmaki Karolki
Kurczak z warzywami à la ratatouille 281deszczowa aura towarzyszą nam już od ładnych kilku dni. Co wtedy robić? Piec, gotować i eksperymentować. Na szczęście na stragany zawitały już sezonowe warzywa i można poszaleć. Dziś proponuję szybki obiad lub kolację, która przeniesie nas do pięknej i słonecznej Prowansji. Tradycyjnie danie to przygotowywane jest bez mięsa, jednak mam w domu prawdziwego mężczyznę, dla którego obiad bez mięsa
Ratunku obiad
Rozmarynowy kurczak z warzywami 262porcji czosnku, tymianek, chilli i wymieszać. Na tłuszczu ze smażenia mięsa rozpuścić miód, dodać cebulę, marchew i fasolkę. Podsmażać około 5 minut stale mieszając. Warzywa przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać pozostałym czosnkiem, oregano i wymieszać. Na warzywach ułożyć na przemian kurczaka i ziemniaki. Posypać rozmarynem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę
Pasja Smaku
Pikantne roladki z kurczaka 1568natkę pietruszki, zwijamy ciasno i układamy na posmarowanym olejem papierem do pieczenia, zwijamy dokładnie, spinamy wykałaczkami. Rozgrzewamy patelnię i układamy rulonik na patelni, smażymy tylko po 2-3 minuty z 4 stron nie dodając już tłuszczu, taki czas smażenia jest optymalny. Po usmażeniu rozwijamy i pozwalamy mięsu odpocząć, kroimy roladkę na skos w 1 cm plastry. Ugotowany na sypko ryż
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Nadziewane naleśniki z sosem pieprzowym 309pieczarki. Mieszając smażymy ok 5 min. Dodajemy mięso mielone , przyprawiamy. Smażymy aż mięso przestanie być różowe, wtedy dodajemy paprykę, pozostawiamy na gazie ok 5 min I farsz gotowy. Smażymy naleśniki- przepis tutaj. Na gotowe naleśniki wykładamy farsz- po 2-3 łyżki- zwijamy . Wkładamy do nagrzanego piekarnika I pieczemy ok 10 min w tempareaturze 200 C. W międzyczasie szykujemy
Smaki Edyty
PASZTET ŚWIĄTECZNY. 287Mięso, warzywa i wątrobę mielę razem w maszynce do mięsa. Bułkę tartą zalewam gorącym wywarem. Wszystkie składniki łączę ze sobą, wbijam jajka i dokładnie wyrabiam. Odpowiednie foremki (np. keksówki, czy jak u mnie, niskie naczynia małe do zapiekania) smaruję masłem i posypuję bułką tartą. Piekę godzinę w 180 stopniach. Studzę w foremkach. SMACZNEGO! Pozdrawiam świątecznie, Karmel
W kuchni Karmel-itki
C - Schab w wiosennym sosie 185łyżek bardzo gęstej śmietany po 3 dag mąki i masła Mięso opłukać i osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny, pieprzem, solą, wyciśniętym czosnkiem i suszoną bazylią, zawinąć w folię spożywczą i zostawić na noc w lodówce. Następnego dnia włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około godziny. Przygotować sos: cebulę obrać, posiekać. Zmiksować razem z zieleniną
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Rolada drobiowa w roli przystawki na zimno 702maślanką i odstawić do lodówki na około 2 godziny. Mięso wyjąć z maślanki (nie osuszać), doprawić grubo zmielonym pieprzem, kolendrą, papryką i solą czosnkową. Wewnętrzną stronę posmarować grubą warstwą musztardy, wyłożyć na nią starty ser i zwinąć formując roladę. Zawinąć w folię aluminiową i piec w nagarzanym do 200 stopni piekarniku około 30 minut. Rolada doskonale
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Tymiankowe rillettes z gęsi z jabłkową nutą 253się w boski specjał. Mięso stało się delikatne, mięciutkie i rozpływające w ustach. Dodatek cydru i soku jabłkowego nadał mu lekko słodki aromat. Rillettes można podawać na co dzień, ale jest tak dobre, że sprawdzi się także na święta lub przyjęcia. Można podawać z bagietką jako przystawkę, ale doskonale smakuje również jako okrasa do pieczonych ziemniaków lub farsz(...)wstyd, że spóźniłam się na galę wręczania nagród. ;) Niestety nie udało mi się zrobić zdjęć z imprezy, ale degustacja potraw z gęsiny niezapomniana. Składniki: 1,2 - 1,5 kg mięsa gęsi (np. nogi, skrzydła, szyja) ze skórą i tłuszczem 400 g surowego tłustego boczku wieprzowego z podbrzusza tzw. brzuszka 400 g czystego smalcu z gęsi 100 ml soku jabłkowego
Pełny talerz
Gulasz węgierski 293mięsa wołowego na gulasz; 2 duże, czerwone papryki; 1 duży pomidor; 2 średnie cebule; 4 ząbki czosnku; 1 łyżka kminku; 6 łyżek słodkiej papryki w proszku; 2 łyżki ostrej papryki w proszku; 500 ml bulionu wołowego; 2 łyżki mąki pszennej; 3 łyżki smalcu; Sól. Sposób przygotowania: Papryki umyć i osuszyć. Ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika (funkcja(...)gdyż na 1 od góry nie zmieściła się blacha z paprykami) i opiec, z każdej strony, co jakiś czas przewracając papryki podczas pieczenia, na ciemno brązowy kolor (łączny czas pieczenia wyniósł u mnie 35 minut). Opieczone papryki wyjąć z piekarnika, gorące przełożyć do woreczka z zamknięciem ( przeznaczonego do żywności - u mnie z Ikea ) lub położyć na talerzu, szczelnie przykryć
Gospodyni Miejska
Bakłażany faszerowane soczewicą i pieczarkami 192mięsa. składniki: 2 bakłażany po ok 450 g 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 cebula 120 g pieczarek olej sól,pieprz ser żółty do posypania Bakłażany dokładnie umyć i przekroić wzdłuż na pół. Ponacinać miąższ w kostkę ale nie przecinać do samej skórki. Oprószyć solą i pieprzem oraz skropić olejem. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego(...)piec ok 25 minut, funkcja termoobieg. Po upieczeniu wystudzić. Soczewicę ugotować i wystudzić. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju i zeszklić cebulę. Następnie dodać pieczarki. Wszystko razem smażyć aż pieczarki odparują płyny. W międzyczasie łyżką wydrążyć miąższ z upieczonych bakłażanów. Dodać do pieczarek, dodać także ugotowaną wcześniej soczewicę. Wszystko
Monia miesza i gotuje
Ironstone – wina z Kalifornii i tajska kuchnia 165samego końca. Główne nuty zapachowe: owoce- od cytrusów, zielonych jabłek, aż do owoców egzotycznych. Lekko mineralne, a dzięki temu orzeźwiające. To wino jest doskonałe do wegetariańskich dań z makaronu, pieczonego kurczaka z ziołami, grilowanego łososia, przegrzebek lub makaronu z owocami morza w sosie śmietanowym. Ironstone Chardonnay (56,0 zł) Wspaniałe białe wytrawne chardonnay. Główne nuty zapachowe: pełne orzeźwiających aromatów(...)ciała. Główne nuty zapachowe to owoce tropikalne, dojrzałe jabłka i melon, a także karmel, masło i wanilia. Pełne, o długim smaku i idealnie wyważone. Dobrze komponuje się z białym mięsem, rybami, warzywami, sałatkami, a także makaronami z ciężkimi, śmietanowymi sosami. Niestety, czego się zresztą spodziewaliśmy, wina niezbyt zagrały z sałatką i makaronem. Zabijały je, a może to dania były zbyt
królestwo garów
Roladki wołowe 196dalszą część klasycznego śląskiego obiadu, a właściwie łobiodu Z roladą śląską jest jak z rosołem lub bigosem. Co dom to inna receptura. Ta klasyczna przygotowywana jest z wołowego mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z wieprzowiny. Ta wersja będzie łatwiejsza i szybsza w przygotowaniu. Co do zawartości to jest wiele możliwości. Jednak są 3 rzeczy które(...)pieczeń) 2 porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie
PatiGotuje
Schab w smażony w głębokim oleju 484Składniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie
kgwjanczewo
Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka 222Nadeszła długo oczekiwana przez wszystkich wiosna. Czas pomyśleć o lekkich daniach i zadbać o naszą kondycję i figurę. Ja proponuję pyszną i zdrową sałatkę warzywną z
Ala piecze i gotuje
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 289Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc
Polska Zupa
Roladki z indyka z salami, mozzarellą, bazylią i kurkumą 245Pyszne roladki z indyka z salami, bazylią i mozzarellą, dodatkowo indyk zamarynowany w kurkumie, jako dodatek ziemniaczki pieczone z ziołami i serem grana padano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka) około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi(...)mięsa. 3. Tak przygotowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju. Ziemniaczki: 1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. 2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy
kruche babeczki
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 498Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru 5 jajek – osobno żółtka i białka 350g suchego maku 80g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia: 120ml wody 3 łyżki soku z cytryny(...)razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej, dodać
Mała Cukierenka
Paszteciki do czerwonego barszczu 270lepszych patentów na obiad trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce i wstawić do lodówki (im dłużej tam pozostanie tym lepiej, ja trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można
Przepysznik - BLW i nie tylko