mięsa pieczone - 17572 przepisów (strona:606/1172)

Schab w smażony w głębokim oleju 453

Składniki: 1 kg schabu 1 litr oleju kostka smalcu odrobina soli, ziół wg upodobania Wykonanie: Mięso nacieramy ziołami, odstawiamy do lodówki na 2-3 doby, codziennie

kgwjanczewo
Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka 193

Nadeszła długo oczekiwana przez wszystkich wiosna. Czas pomyśleć o lekkich daniach i zadbać o naszą kondycję i figurę. Ja proponuję pyszną i zdrową sałatkę warzywną z

Ala piecze i gotuje
Peklowanie na mokro szynki do pieczenia 246

Lubicie szynkę? Jeśli tak, to koniecznie spróbujcie przygotować ją sami w domu. Idealnie by było, gdybyście mieli dostęp do wędzarni, ja niestety nie mam. Muszę więc

Polska Zupa
Roladki z indyka z salami, mozzarellą, bazylią i kurkumą 188

Pyszne roladki z indyka z salami, bazylią i mozzarellą, dodatkowo indyk zamarynowany w kurkumie, jako dodatek ziemniaczki pieczone z ziołami i serem grana padano. Pyszny obiadek, który smakował nam wszystkim. Polecam Wam i życzę miłego dnia :-) Składniki na 3 porcje: 3 polędwiczki z indyka (mogą być filety z kurczaka) około 9 plasterków salami u mnie z pomidorami suszonymi(...)mięsa.  3. Tak przygotowane roladki przekładamy do naczynia żaroodpornego, które wcześniej smarujemy odrobiną oleju. Ziemniaczki: 1. Obrane ziemniaki podgotowujemy. Następnie wyjmujemy, studzimy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.  2. Ziemniaczki skraplamy olejem wielkopolskim, posypujemy ziołami i mieszamy drewnianą łyżką. Następnie wierzch posypujemy startym serem grana padano. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy roladki i ziemniaczki. Pieczmy

kruche babeczki
Tort Makowy z Wiśniami i Likierem 458

Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej: 200g miękkiego masła 190g cukru 5 jajek – osobno żółtka i białka 350g suchego maku 80g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g miękkich bakalii (użyłam mieszanki keksowej) 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego lub 2-3 krople aromatu migdałowego 350ml mleka 250ml wody Do nasączenia: 120ml wody 3 łyżki soku z cytryny(...)razy (użyłam do tego maszynki do mięsa). Mak odstawić. 3. Do miski przełożyć masło dodać cukier i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie w dwóch partiach dodać żółtka. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mak, ekstrakt migdałowy i wymieszać mikserem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy makowej, dodać

Mała Cukierenka
Paszteciki do czerwonego barszczu 232

lepszych patentów na obiad trzydniowy, szybki i każdego dnia tak samo smakowity. Paszteciki Ciasto: 3 szkl. mąki krupczatki 150g zimnego masła 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka 2 jajka 3 łyżki śmietany 18% Farsz: 1 udziec z indyka 2 nóżki z kurczaka kawałek wołowiny rosołowej warzywa do rosołu bułka tarta przyprawy (sól, pieprz, gałka muszkatołowa(...)czym zagnieść gładkie ciasto. Umieścić je w misce i wstawić do lodówki (im dłużej tam pozostanie tym lepiej, ja trzymałam je ok. 5 godzin). W międzyczasie przygotować rosół. Zmielić mięso w maszynce, raz z warzywami wyjętymi z rosołu. Powstałą w ten sposób mięsną masę wymieszać z bułką tartą (według uznania), szklanką rosołu i przyprawami do smaku. Z pozostałego rosołu można

Przepysznik - BLW i nie tylko
Suszone żółtko – omami smakiem umami 194

pędzelkiem z soli i cukru, a następnie opłukać w zimnej wodzie. Tak przygotowane trzeba ułożyć na kratce piekarniczej, której zazwyczaj używa się do studzenia ciast i przykryć papierem do pieczenia i włożyć do piekarnika lub suszarki rozgrzanych do 90 stopni Celsjusza i trzymać w środku przez pół godziny. Po obróbce termicznej należy przełożyć je do szczelnie zamkniętego pojemnika i przechowywać(...)stoi zatem na przeszkodzie, aby wysokiej jakości mięso podać oprószone żółtkiem suszonym, a nie płynnym. Danie zostanie zaserwowane w bardzo nietypowy sposób, doznania będą spotęgowane, jednak smak pozostanie, w gruncie rzeczy, klasyczny. To tylko kilka z propozycji dań z suszonym żółtkiem. Jest ich zdecydowanie więcej – można posypać nimi zupę krem, pieczone lub gotowane warzywa, na przykład brokuły

codojedzenia
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 3258

czasochłonne danie, którym naje się cała rodzina. Polecam użyć ryżu basmati, ponieważ zwykły ryż może nam się rozgotować. Wówczas danie już nie będzie tak apetycznie wyglądało. W ciągu godziny pieczenia, ryż spokojnie zmięknie i wchłonie bulion, warzywa idealnie dojdą a mięsko skruszeje i zrumieni się.     Składniki: 5 podudzi kurczaka 250g ryżu basmati 1 opakowanie (ok 500g) mrożonej mieszanki(...)litra gorącego bulionu warzywnego ( bulion musi być dość intensywnie przyprawiony ) Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka oraz ostra, czosnek granulowany olej do smażenia masło do wysmarowania formy       *** Mięso dokładnie myjemy, osuszamy i nacieramy przyprawami. Odkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę *** *** Po tym czasie kurczaka obsmażamy przez chwilę z każdej strony na mocno rozgrzanym oleju, do zrumienienia

Blog z Apetytem
Ukryta gwiazda Kopernika – przepis na wyjątkową roladę z piernikiem w tle 155

Dziś przedstawiam Wam przepiękną roladę z ukrytą gwiazdką! Po rozkrojeniu pieczeń zachwyci Waszych domowników czy gości oraz stanie się przepiękną jadalną dekoracją stołu. Połączenie suszonej żurawiny i prawdziwych toruńskich pierniczków z serca fabryki Kopernik idealnie komponuje się z orzeźwiającym smakiem karamboli. Składniki: 1,5 schabu w kawałku 200g żurawiny suszonej + 1 czubata łyżka 1 duża karambola 2 łyżki masła klarowanego(...)końca kawałka mięsa układamy połowę przygotowanej masy żurawinowej, wkładamy karambolę i przykrywamy ją resztą żurawiny, zwinnym ruchem zwijamy roladę i związujemy ją dokładnie sznurkiem wędliniarskim. Na patelni rozpuszczamy masło klarowane, na gorące wkładamy roladę i podsmażamy ją z obu stron. Od razu po smażeniu zwijamy ją w folię aluminiową, wkładamy do żaroodpornego naczynia i wlewamy 300ml wody. Pieczemy przez

Gotowanie i blogowanie
Roladki z kurczaka z serem Camembert i czerwoną cebulą 152

piersi kurczaka wyłożyć podsmażoną cebulkę oraz kilka plasterków sera. Nie wykładać na sam środek tylko z prawego brzegu. Boki brzegu pozostawić bez farszu. Zawinąć roladkę poprzez założenie pustych boków mięsa delikatnie do wewnątrz a następnie zrolowanie. Jajka wybić na talerz, roztrzepać widelcem. Na drugi talerz wysypać bułkę tartą a na trzeci mąkę. Roladki obtaczać najpierw w mące, następnie w jajku(...)się, że w trakcie pieczenia się rozpadną, podepnijcie je paroma wykałaczkami. Ja nie miałam takiego problemu więc nie używałam wykałaczek. Możecie zrobić podwójną panierkę, czyli po obtoczeniu roladek w bułce ponownie zanurzcie je w jajku i zowu w bułce. Roladki będą bardziej chrupiące i unikniecie wypłynięcia sera. Ser Camembert zastąpić możecie serem Brie. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli

mecooks
Sałatka tajska z dresingiem orzechowym / Thai salad with peanut dressing 331

polana obłędnym dressingiem na bazie masła orzechowego z miodem i imbirem z pewnością zachwyci absolutnie wszystkich! Jeżeli jesteś fanem tego typu dań, polecam także moją orzeźwiającą sałatkę z kaczką, pieczonymi burakami i pomarańczą i sałatkę z tuńczykiem, awokado i jajkiem w koszulce – wszystkie absolutnie przepyszne. Dorzuciłam ekstra trochę rukoli gdyż miałam jeszcze jakąś resztkę, jednak nie jest(...)swoje ulubione warzywa jak np. papryka, zapraszam! Scroll down for recipe in English Sałatka tajska z dresingiem orzechowym (4 porcje) Składniki na sałatkę: 1 1/2 szklanki upieczonego lub ugotowanego mięsa z kurczaka, pokrojonego w kostkę lub rozdzielonego widelcem 4 szklanki posiekanej kapusty lub sałaty lodowej 2 marchewki, starte lub pokrojone w cienkie plasterki 1 ogórek, z usuniętymi pestkami i pokrojony

karmelowy
STEK Z TUŃCZYKA Z SALSĄ Z KOMOSY RYŻOWEJ 183

Ryby są pyszne przygotowane na wiele sposobów, czy to pieczone, grillowane, pieczone lub w formie steku. Dzisiaj przygotowałam bardzo szybkie danie, stek z tuńczyka z salsą z komosy ryżowej, mango oraz borówek. Połączenie bardzo ciekawe i smaczne, polecam.  SKŁADNIKI :  1 świeży stek z tuńczyka około 300 g  sól, pieprz do smaku 2 łyżki(...)mięso naszło.  Komosę wsypujemy do garnka, zalewamy około 1 szklanką lekko osoloną wodą i gotujemy na małym ogniu do miękkości. Ugotowaną nakrywamy pokrywką i odkładamy na 20 minut aż całkowicie napęcznieje. Mango i paprykę kroimy w drobną kostkę, natkę szatkujemy. Komosę mieszamy z warzywami i owocami, wlewamy sok z cytryny i jedną łyżeczkę octu balsamicznego.  Stek pieczemy

Kulinarne Fantazje Marioli
TAGLIATELLE ZE SZPINAKIEM, GORGONZOLĄ, POMIDORKAMI I ORZECHAMI + CIELĘCINA Z SZAŁWIĄ I CYTRYNĄ + KURKI Z ESTRAGONEM 143

Jeszcze niestety trzyma mnie przeziębienie i zamiast popołudniu położyć się do łóżka, naszło mnie na gotowanie. Zrobiłam zupę tajską z krewetkami, pieczoną paprykę z fetą, szpinak z gorgonzolą, kurki, cielęcinę... Ech! Zaraz się chyba jednak położę, bo limit energetyczny na dziś został wyczerpany ;) SOS ZE SZPINAKU 500g świeżego szpinaku oliwa z oliwek łyżka masła 3 ząbki czosnku 1/2 gałki(...)Solimy i układamy każdy kawałek mięsa na plastrze jamon serrano. Na jednym końcu układamy kilka listków szałwii i kawałek masła, zawijamy. Smażmy na oliwie z resztą masła, szałwią i pieprzem. Gdy już ze wszystkich stron będzie podsmażona, wyciskamy sok z połówki cytryny. Przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z sosem, podlewamy odrobiną wody i pieczemy około 30 minut w temperaturze

Cytryna&Co.
Papardelle z kurczakiem, suszonymi pomidorami w sosie śmietanowym 228

Papardelle z kurczakiem to włoski makaron, nieco szerszy niż tagliatelle. Świetnie nadaje się do gęstych sosów i mięs. Ponadto jest bardzo sycący, idealnie nada się na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z pieczonym kurczakiem 186

którego trzeba wcześniej zorganizować po za tym zrobienie jej zajmuje dosłownie kilka minut.  SKŁADNIKI 1 sałata masłowa lub paczka mieszanki sałat 2 pomidory 2 ogórki 1/2 cebuli 1/2 pieczonego kurczaka 3 łyżki oleju aromatyzowanego czosnkiem i bazylią starty ser grana padano sól, pieprz Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki (jeśli używacie mieszanki sałat, po prostu przesypcie(...)miski). Pomidory kroimy w ćwierćplasterki, ogórki w półplasterki, cebulę w drobną kostkę. Olej mieszamy z solą i pieprzem. Wszystkie składniki mieszamy razem, układamy na nich kawałki kurczaka (mięso najlepiej porwijcie palcami lub w ostateczności pokrójcie w grubą kostkę) i całość posypujemy serem

Czary - gary w kuchni
Sernik piernikowy Pawła Małeckiego 233

tortową, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia przesiewamy przez sito, a następnie łączymy z ubitymi jajkami i przestudzoną masą czekoladową. Całość wylewamy do blaszki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w 160 stopni termoobieg lub 180 stopni (bez termoobiegu) przez 18-20 minut. Upieczone ciasto studzimy, po czym za pomocą noża skrawamy górną warstwę, która posłuży nam jako posypka(...)miękkiego masła 1 opakowanie cukru wanilinowego (w oryginale 2 ) 40 g budyniu waniliowego w proszku 200 ml śmietanki UHT 30% 4 jajka Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa (najmniejsze sitko). Do misy miksera dajemy masło (miękkie), cukier i cukier wanilinowy, miksujemy, dodajemy budyń, stopniowo dodajemy śmietankę, oraz twaróg. Jak składniki się nam połączą, to dodajemy po jednym jajku. Masa

kruche babeczki
Czosnkowa marynata do karkówki 243

Sezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!