brokuł 3 ziemniaki cebula mała marchew, pietruszka kawałek pora i selera majeranek, pieprz ziołowy i prawdziwy liść laurowy sól, odrobina suszonej papryczki haribo masło klarowane do smażenia Przygotowanie : Warzywa obrać, ziemniaki pokroić w kostkę, marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce Ziemniaki wrzucić na około 700-800 ml wrzącej wody, wrzucić liść laurowy, odrobinę pokruszonej papryczki ( uważać, bo jest bardzo(...)dodać do zupy Umyty i podzielony na różyczki brokuł dołożyć do zupy, gotować do miękkości ( uważać, by nie rozgotować ziemniaków i brokuła, ja lubię brokuł chrupiący ) Doprawiamy pieprzem mielonym, majerankiem. Pomysły na zupy przychodzą mi w momencie kiedy oceniam czym dysponuje na jej przyrządzenie. A, że nie gotuję ich na mięsie to ich przygotowanie nie zabiera mi dużo czasu
Proste PotrawyŚwietnie sprawdzi się na świątecznym stole i zapewniam, że zasmakuje nawet największym mięsożercom! Składniki: - 5 pietruszek - 1 duży seler - 2 cebule - 200g kaszy jaglanej (2 woreczki) - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 50ml oleju (rzepakowego) - 3 ząbki czosnku - 2 łyżki sosu sojowego - 1 łyżeczka majeranku - 1 łyżeczka koperki - 0,5 łyżeczki lubczyku - szczypta gałki muszkatołowej - sól, pieprz Kaszę jaglaną(...)Następnie dodajemy startą pietruszkę, seler oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszamy i dusimy ok. 10 minut, aż zmiękną. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Do misy blendera wrzucamy duszone warzywa, ugotowaną kaszę, orzechy, sos sojowy i przyprawy. Całość miksujemy na gładko i przelewamy do keksówki - u mnie 21 x 11 x 7 cm. Pieczemy 40 minut. Studzimy przez całą
Be Fit Be Strongsmażenia posiekana natka pietruszki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki czarnego zmielonego pieprzu 1 łyżka świeżego startego imbiru 1-2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie(...)naczynie ustawiamy na kuchence i podgrzewamy. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dorzucamy do niej marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki. Warzywa przesmażamy przez chwilę, po czym przekładamy do tagine. Dolewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki, fasolkę szparagową i oliwki, delikatnie solimy. Naczynie przykrywamy i dusimy na małym ogniu
Kulinarne przygody Gatityząbków czosnku 1 kartonik passaty pomidorowej (500ml) 1 kulka mozarelli 1 duży pomidor suszone zioła (tymianek, bazylia) świeżo mielona sól morska przyprawa uniwersalna /kostka rosołowa pieprz czarny, świeżo mielony Bakłażana po umyciu kroimy wzdłuż na cienkie plastry (jak na zdjęciu, około pół centymetrowe). Każdy plaster oprószamy solą morską z obydwu stron i układamy je na ręczniku papierowym(...)lekko przyprawą uniwersalną/kostką rosołową oraz pieprzem. Jeśli odparowało zbyt dużo wody, można odrobinę dolać, po czym zagotować ponownie. Sos wylewamy do formy, w której będziemy zapiekać warzywa. Po upływie pół godziny, na plastry bakłażana nakładamy dość sporą ilość zmiażdżonego czosnku, po czym posypujemy go równomiernie ziołami. Na to układamy, w ilości według uznania, mozarellę oraz pomidora. Plastry bakłażana
Kuchenna Kontrrewolucyasandacz (ok. 1,5 kg) 3 cebule 1 por 1 spora marchew mały korzeń selera 200 g mrożonych grzybów 2 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego sól i pieprz do smaku mąka do obtoczenia ryby 3 łyżki masła klarowanego olej do smażenia (użyłem oleju z pestek winogron) Sposób przygotowania: Grzyby(...)rybę umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Odciąć głowę, ogon i płetwy, rybę posolić z zewnątrz i w środku i wstawić do lodówki na 30 minut. W tym czasie pokroić warzywa - marchewkę i selera w słupki, a cebulę i białą część pora w plastry. Ugotowane grzyby wyjąć łyżką cedzakową i przestudzić. Jeśli są duże, pokroić, mniejsze można zostawić w całości. Wywar
W SMAKtrochę taka wariacja na temat kuchni greckiej. Grecy faszerują wiele warzyw .Zapiekają je , grillują, duszą. Często pojawia się w towarzystwie takich warzyw lub nawet jako ich składniki ser . Kupiłam małe kształtne papryczki ( takie wielkości średniego pomidora). Aż się proszą by coś z nimi zrobić. Przygotowałam farsz z nutą przypraw greckich i dodatkowo poutykałam w nim kosteczki Fety. Czas(...)kosteczek Fety ( po 4 na jedną paprykę) 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1/3 szklanki usiekanych ziół - pół na pół melisa i mięta 1/3 łyżeczki otartej skórki cytrynowej pieprz mielony do smaku papryka mielona do smaku maggi w płynie do smaku sól do smaku 2 roztarte drobno ząbki czosnku ( lub szczypta czosnku granulowanego) szczypta cynamonu miód do doprawienia
Buniabaje w kuchniZupy gotuję zawsze na mięsie, nigdy na żadnych kostkach czy mieszankach. (No chyba, że są to zupy, które nie muszą być przygotowywane na wywarach mięsnych.) W
Codzienna kuchnia niecodziennadodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki. Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki 2 łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać. Mięso oprószyć(...)liście laurowe, zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie dodać bataty i paprykę, zamieszać i gotować jeszcze około 30 minut, aż warzywa zmiękną. Doprawić i ewentualnie zagęścić łyżką mąki. Podawać posypane natką pietruszki z ulubionym pieczywem
wyzwania kuchenneZgaduję, że sos dyniowy nie jest najpopularniejszym dodatkiem do makaronów. Tymczasem, wśród ogromnego potencjału dyni jest i ten, by być składnikiem znakomitych, kremowych sosów. Naturalnie słodki smak tego warzywa wymaga jedynie zbilansowania dodatkiem odrobiny octu oraz zaostrzenia przyprawami. Choć zwykło się mawiać, że lepsze jest wrogiem dobrego, to pyszne danie makaronowe z sosem dyniowym można uczynić jeszcze smaczniejszym – zanurzając(...)szalotka lub 1/2 niewielkiej cebulki 1 duży ząbek czosnku 1-2 łyżki oliwy 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti
Even Better Foodminor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 600-700g mięsa wieprzowego z łopatki 2 średnie cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 2 łyżki sosu sojowo-grzybowego świeżo mielony czarny pieprz, odrobina majeranku szczypta pieprzu cayenne oraz granulowanego czosnku. Jeśli nie mamy może być zmiażdżony świeży ząbek. Jeśli zaś nie lubimy możemy pominąć ale zapewniam, że odrobina czosnku(...)wielkości kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w drobniejszą kosteczkę, marchewkę w plasterki. Na rozgrzany olej wrzucić sproszkowaną paprykę zaraz po tym przygotowane mięso, krótko obsmażyć dorzucić pokrojone warzywa oraz przyprawy wraz z koncentratem. Krótko wszystko podsmażyć. Po tym czasie podlać mięso ok. 2-3 szklankami gorącej wody tak aby tylko lekko je przykryła. Dusić mięso do miękkości
W garach u GosiDzisiaj polecam przepis na krążki cukini nadziewane mięsem w wersji fit-odtluszczonej. Nadziane cukinie piekłam w piekarniku, wyszły smaczne i mniej kaloryczne niż te smażone na
Kulinarne Fantazje Mariolisuszonych pomidorów (Targroch) 50 g orzechów włoskich (Targroch) 2 czubate łyżki siemienia lnianego mielonego 100 ml wody przyprawy: po 1/2 łyżeczki tymianku, chilli, kminku mielonego, pieprzu ziołowego, czarnego, po 1 łyżeczce ziół prowansalskich, curry, soli himalajskiej (Targroch) Przygotowanie: Dzień wcześniej, wieczorem namocz fasolę i ciecierzycę w zimnej wodzie. Następnego dnia odlej wodę i przepłucz nasiona(...)duś pod przykryciem do miękkości, ok. 20 minut. Od czasu do czasu zamieszaj. Ugotowaną fasolę i ciecierzycę lekko ostudź. Przełóż do malaksera, dodaj przygotowane wcześniej na patelni warzywa i miksuj do uzyskania pożądanej konsystencji - mniej lub bardziej gładkiej/bezgrudkowej. Do masy dodaj siemię lniane, wodę i przyprawy. Wymieszaj. Do blaszki wyłożonej papierem do pieczeniem nałóż całą masę
Zdrowie na języku :Pkurczaka (ja dałam 3 mniejsze) 1 cebula Jogurt naturalny Niewielki korzeń imbiru (ok. 2 cm) Przyprawy: przyprawa naturalna do kurczaka pikantna curry kumin (kmin rzymski) kurkuma kolendra (mielona) liść laurowy papryka słodka papryka ostra garam masala Zaczynamy od umycia, osuszenia, oczyszczenia z błon i pokrojenia w kostkę kurczaka. Następnie przelewamy do miski około 200 mg jogurtu naturalnego oraz(...)czas na pomidory! Podczas przygotowywania dań zwykle obieram je ze skórki. W tym celu pomidory nacinamy na dole i zalewamy wrzącą wodą. Po odczekaniu kilku minut, wodę wylewamy i warzywa polewamy zimną wodą. Dzięki temu zabiegowi skórka odchodzi wręcz sama! Pomidorki kroimy w drobną kostkę, zalewamy jogurtem naturalnym (ok. 150 mg) i dodajemy obrany oraz starty korzeń imbiru. Odstawiamy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!Delikatne mięso drobiowe, którego świetnym dopełnieniem jest chrzanowo koperkowy wyrazisty sosik. Polecam nie tylko na niedzielny obiad.Danie podałam na zastawie CAMEA- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 1/2
Z Majeczką w kuchniSkładniki: (na tortownicę 18 cm) Spód owsiano-ciasteczkowy: 150 g płatków owsianych 1 łyżka miodu 50 g ciasteczek maślanych 40 g czekolady deserowej Masa serowa: 350 g sera twarogowego mielonego puszka kajmaku o smaku czekoladowym 40 g czekolady deserowej rozpuszczonej w kąpieli wodnej łyżeczka soku z cytryny 60-80 g cukru pudru- opcjonalnie- jeśli masa kajmakowa jest zbyt słodka(...)rozpuszczona w 1 łyżce wody 40-50 g grubo startej czekolady deserowej, ja użyłam czekolady do wypieków o zawartości 55% kakao- by grubo zetrzeć czekoladę używam obieraczki do warzyw. Przygotowanie: Spód: 1. Płatki owsiane uprażyć razem z łyżką miodu 2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej 3. Ciasteczka maślane pokruszyć na piasek 4. Połączyć wszystkie składniki i dokładnie wymieszać
KreatywnePiny