tego jakie dobierzecie składniki, starajcie się, aby były świeże i dobrej jakości. Poczynając od samego bakłażana, ale warto też stosować świeże dojrzałe pomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą(...)200g) 3-4 ząbki czosnku 3 łodygi selera naciowego 500g pomidorów garść oliwek (75g) 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 6 łyżek octu winnego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego sól Instrukcje Bakłażana kroimy w grubą (3-4cm) kostkę i sprawiamy wg naszych porad jak przygotować bakłażana – solimy, pozostawiamy na pewien czas, po czym płuczemy i osuszamy. Cebulę
Kulinarna Pokusawlej kolejną porcję rosołu. Po przemieszaniu dodaj resztę usmażonych składników. Połącz. Dodawaj stopniowo po 1-2 chochle rosołu, każdą następną, gdy poprzednia porcja się wchłonie. W międzyczasie dopraw papryką mieloną. Możesz też dać nieco ostrej i jeszcze trochę pieprzu ziołowego. Po każdej 4-5 porcji rosołu, wlej cały sok pomarańczowy. Duś, aż cały się wchłonie. Dopiero wtedy dodaj(...)potem ręcznikiem, w miarę szczelnie. Odstaw na 20-30 minut. Przed podaniem możesz wstawić na mały gaz, aby lekko podgrzać. Podawaj z ugotowaną marchewką z groszkiem - zanim odlejesz warzywa, wrzuć kukurydzę, żeby się ogrzała, przemieszaj i odlej. Smacznego
Anioszek w kuchniFaszerowana papryka to alternatywa dla tradycyjnych gołąbków. Nie trzeba zawijać, ale napełniać papryki. Pyszne danie. Podałam je z sosem na bazie serka mascarpone i pomidorów. Koniecznie
O kuchni z uczuciemCukinia faszerowana a'la sushi jest idealnym daniem na przyjęcia. Przygotowana wcześniej, wymaga jedynie włożenia we właściwej chwili na pół godziny do piekarnika. Podana z
Smak mojego domuZiemniaki u nas bardzo często goszczą na stole i to w różnych postaciach. Ostatnio przygotowałam je otulając boczkiem i podając na szpinaku. Ziemniaczki te bardzo szybko
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZ pewnością wielu z nas lubi bruschette ... U nas w domu świetnie sprawdza na kolację. Tak naprawdę jest mnóstwo kompozycji smakowych. Dzisiaj będzie dość klasycznie bo
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKurczę, ale to dobre! To jest tak dobre, że moja znajomość języka ojczystego jest zbyt uboga, by wyrazić czy opisać ten niebiański smak. Zawsze serwuję falafel
Restauracyjka Literackadelikatnie przyprawione, ziołowe lub przyrządzone na pikantnie. Pieczone ziemniaki podaję do różnych sałat i mięs, najczęściej pieczonego drobiu lub kotletów z wołowiny. Pieczone ziemniaki piekę także w towarzystwie innych warzyw, aby było bardziej pożywnie i zdrowo. I tak powstają wersje ziemniaków pieczonych z: cukinią, marchewką i bakłażanami, cukinią, cebulą i papryką, na pikantnie z kawałkami chili, kardamonem i cebulą(...)sałatą masłową z jogurtem lub śmietaną przygotowaną na słodko. Dziś u nas pieczone ziemniaki, delikatne, domowe, lekko chrupiące, pyszne. Składniki: 1 kg ziemniaków przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka mielona, lubczyk, oregano olej Przygotowanie: Ziemniaki obieram, kroję na 6, mniejsze na cztery. Układam na blaszce do pieczenia na papierze lub w naczyniu żaroodpornym, polewam olejem i przyprawiam, dobrze mieszam rękoma
Zasmakuj Kuchnikuminu rzymskiego - łyżka papryki czerwonej wędzonej mielonej - łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej - łyżeczka mielonego cynamonu - łyżeczka mielonej łagodnej i ostrej papryki - łyżka majeranku lub oregano - łyżka mielonego grubo czarnego pieprzu Mięso oczyścić ze zbędnego nadmiaru tłuszczu, o ile jest takowy. Umyć, można podzielić na trzy części i natrzeć solą. Przyprawy jeżeli są w ziarnkach zmielić(...)Piecz około 5 godzin, nie krócej. Można mięso w między czasie odwracać. Zostaw w piekarniku do ostygnięcia. I to tyle. Podawaj w hamburgerze, albo na tortilli , z warzywami , na kanapce lub z ryżem. SMACZNEGO. CMOK
Pasje Jolkifasola Jaś 400 g, marchew 2 szt, liść laurowy 3 szt, ziele angielskie 6 ziaren, kminek mielony 1-2 łyżki, cząber pół łyżeczki, majeranek pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, chili do smaku, sól i pieprz do smaku, kostka warzywna pół szt, koncentrat pomidorowy 3 łyżki, czosnek 2 ząbki, cebula czerwona lub biała 1 szt, mąka pszenna(...)pozostałe przyprawy. Cebule drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Do smażącej się cebulki dodajemy mąkę pszenną i smażymy do lekkiego zrumienienia. Następnie cebulkę z mąką dodajemy do zupy. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy koncentrat pomidorowy i wyciśnięty przez praskę czosnek. Zupę przyprawiamy do smaku i podajemy
kulinarne odsłony patitaka możliwość w formie papryczek odrobina cukru (opcjonalnie) Cebule pokroić w małą kosteczkę i smażyć przez 2 minuty na patelni po czym wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać mięso mielone, które cały czas należy rozdrabniać. Dodać przecier pomidorowy i przyprawy. Wlać pomidory i około 100 ml wody. Dusić na małym ogniu przez 15 minut. Dodać oczyszczoną i pokrojoną(...)potrawa otrzymała pożądany przez nas smak. Jeśli komuś przeszkadza gorzkawy posmak spowodowany przecierem i papryką można opcjonalnie dodać odrobinę cukru. Ja doprawiłam danie dość mocno. Mięso i warzywa naprawdę bardzo przyprawy, a ja lubię od czasu do czasu zjeść coś ostrego:) Danie idealnie komponuje się z ryżem (użyłam ryżu basmati
Karola gotujezielona 1 papryka czerwona 1 marchewka 1,5 szklanki jogurtu naturalnego 1/3 szklanki soku pomidorowego ½ szklanki startego parmezanu tymianek bazylia sól i pieprz do smaku 4 łyżki oliwy Wykonanie: Warzywa umyć, obrać, usunąć pestki i drobno posiekać. Włożyć do garnka z oliwą i dusić prze z 15 minut. Wlać sok pomidorowy, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić jeszcze(...)makaron który należy posmarować resztą sosu, posypać pozostałym serem i zapiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni przez około 40 minut. Dla mięsolubnych polecam przepis z mięsem mielonym --> tutaj
Tradycyjna Kuchniaczosnkowy Składniki na ok. 12 naleśników: 1 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 szkl. mleka 1 szkl. wody gazowanej 2 jaja szczypta soli Składniki na farsz: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, drobiowe lub wołowe) 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 puszki czerwonej fasoli 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 puszka pomidorów przyprawa: sól, pieprz, oregano, szczypta kminku, bazylia, czerwona papryka(...)czym równomiernie rozsmarowuje na patelni. Farsz mięsny: mięso podsmażamy na odrobinie oleju wraz z posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Wrzucamy kukurydzę, fasole i przyprawy. Kiedy mięso i warzywa osiągną wymaganą miękkość, dodajemy pomidory . Całość doprawiamy solą i pieprzem. Naleśniki wypełniamy mięsnym farszem, układamy w naczyniu żaroodpornym. Całość posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy ok. 30 minut
Kubki smakucudowny okres obfitości w warzywa i owoce sezonowe. I trzeba go wykorzystać do cna. Ja na przykład zajadam się teraz pomidorami - do śniadania, obiadu i kolacji ;) Jest to też doskonała pora na przygotowanie dania, które teraz opiszę. Bakłażany są świeże, w dobrej cenie, pełne smaku. Inspiracja moja wygrzebana dawno temu gdzieś w Sieci. Wykonanie natomiast mojej Mamusi, która(...)najmniej raz w tygodniu ;) Składniki: 1 mały bakłażan 2 łyżki oliwy extra vergine 2 duże ząbki czosnku 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 2 świeże pomidory sól morska, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki cukru 20 listków bazylii świeżej (lub łyżeczka suszonej 100 gram makaronu (najlepiej typu rurki) Przygotowanie: Bakłażana kroimy w plastry o grubości
Kuchnia po mojemużeberek, garść szparagów zielonych, 1 cykoria, olej rzepakowy czosnkowy, marynata: 1 duże dojrzałe kiwi, 60 ml oleju rzepakowego czosnkowego, sól do smaku, 2 łyżki soku z cytryny, pieprz świeżo mielony do smaku, 1 łyżka igiełek świeżego tymianku. Przygotowanie: Kiwi przekrawamy na połowę, wyciągamy miąższ za pomocą łyżeczki i rozgniatamy widelcem. Dodajemy olej, sok z cytryny, sól pieprz do smaku(...)się piekły w marynacie i w własnym sosie, który powstał pod wpływem wysokiej temperatury. Następnie wyciągamy żeberka z foli i grillujemy na złoty kolor. W tym czasie zaczynamy grillować warzywa. Zielone szparagi nie wymagają obierania. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki. Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka sama powinna się odłamać. Tak przygotowane szparagi tuż przed grillowaniem dajemy do lodówki
Moniki SmakołykiSeler naciowy to jedno z moich ulubionych warzyw (zresztą, którego ja nie lubię ;) ?). Nigdy nie wiedziałam, co zrobić z tymi środkowymi młodymi listkami. Aż któregoś dnia wpadłam na pomysł wykorzystania ich w tempurze. To był strzał w dziesiątkę. Dziś podałam ją na obiad z aromatycznymi kotlecikami z piersi kurczaka w sosie pomarańczowym. Dopiero gdy wykładałam danie na talerze, zdałam sobie(...)zawsze kojarzą mi się z miłością ;) Składniki na aromatyczne kotleciki z piersi kurczaka : pierś kurczaka, olej rzepakowy, przyprawy: kozieradka (uwielbiam ten smak!), suszony czosnek, ostra papryka, słodka papryka, grubo mielony kolorowy pieprz, sól, suszone pręciki jakichś kwiatów (nie mam pojęcia, co to jest; dostałam od Koleżanki, która przywiozła to z Tunezji; na pewno nie jest to szafran, choć podobnie
Weekendy w domu i ogrodzie