Niektórzy nazywają tę sałatkę carpaccio, bo danie, które kiedyś było przygotowywane z surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam(...)średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennapszennej - 0,5 łyżeczki czosnku mielonego - 0,5 łyżeczki otartego majeranku - 0,5 łyżeczki kminku mielonego - 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej - 0,5 łyżeczki papryki ostrej mielonej - sól,sos sojowy do smaku - olej Wykonanie Cieciorkę dokładnie płuczę zalewam zimna wodą i odstawiam do namoczenia na całą noc. Wymoczoną odcedzam, zalewam 2,5 litrami wody i gotuję(...)minut do zrumienienia. Kiedy cieciorka jest już wpół miękka dodaję do niej przesmażone mięso i dalej gotuję. Marchewkę kroję w słupki, selera i ziemniaki w większą kostkę. Warzywa wraz z cebulą dodaję do zupy. W tym momencie do zupy dodaje ok. pół łyżki soli. Pod koniec gotowania kiedy ziemniaki i reszta składników jest miękka do zupy dodaję koncentrat pomidorowy
Kuchnia z widokiem na ogródpomidorowego 1- 2 łyżki oliwy z oliwek 1 liść laurowy 2 ziela angielskie 1 łyżeczka nasion kolendry 1 łyżeczka kminku majeranek lubczyk ostra wędzona papryka mielona słodka papryka mielona kolorowy pieprz sól woda Wykonanie: W garnku nastawiamy do zagotowania wodę (około półtora litra, ale tak naprawdę zależy jak gęstą zupę chcemy uzyskać(...)zupy. Dodajemy kolendrę i kminek ugniecione wcześniej w moździerzu. Soczewicę i quinoę dokładnie płuczemy (osobno) i odcedzamy na gęstym sicie. Gdy warzywa w zupie zmiękną (powinny być al dente, nie rozgotowane) dodajemy soczewicę, a po pięciu minutach quinoę. Kiedy wszystkie składniki są już ugotowane przyprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem
Quinoa Raz!W sklepach i na targowiskach już pojawiła się młoda kapusta. Ja przygotowałam z niej pyszny bigos z dodatkiem wędlin i papryki. Młoda kapusta jest bardzo miękka
Tradycyjna kuchnia KasiKasza jaglana z awokado, buraczkami i groszkiem Buraczki są jednymi z najzdrowszych polskich warzyw, warto więc często je spożywać. Pisałam o ich wartościach prozdrowotnych tutaj , gdyby ktoś przegapił;) Najzdrowsze i najsmaczniejsze zarazem są buraki pieczone. Należy wybrać małe sztuki, by szybko je upiec. Dobrze jest od razu upiec większą porcję i trzymać je w lodówce przez kilka(...)łyżka octu balsamicznego - kawałek awokado - świeżo mielony pieprz - oliwa - sól
Wegańska kuchnia orientalnaChwilę nic z przepisów się nie pojawiało, ale już wracam z nowymi pomysłami :) Dziś podudzie z ziemniakami i buraczkami, w sam raz na niedzielny obiad :)
Parowar FacetaZupa prawdziwie wiosenna delikatna a zarazem kremowa, podana z grzankami z masełkiem, tworzy lekki i wykwintny obiad. Cały urok w prostocie tego dania. Dobry sposób na
Wanilia i Kardamonwędzonego na zimno 1 średnia cukinia (300g) 1 średnia czerwona cebula (150g) 150g makaronu „kokardki” (farfalle) 2-3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka tymianku sól pieprz czarny świeżo mielony 2 łyżki oliwy Instrukcje Cebulę obieramy i drobno siekamy. Cukinię obieramy i kroimy na 2-3 cm kawałki. Na silnym ogniu rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy. Intensywnie smażymy(...)Dodajemy cukinię, mieszamy, przykrywamy i po przestawieniu na mały ogień dusimy powoli przez 4-5 minut. W międzyczasie kroimy plastry łososia w wąskie ok. 5mm paski. Dodajemy do uduszonych warzyw wraz z 2-3 łyżkami soku z cytryny i odrobiną pieprzu. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki podgrzewając na małym ogniu przez ok 1 minutę. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta
Kulinarna PokusaBardzo szybki, łatwy i smaczny sos pomidorowy. Idealny zarówno do pizzy jak i np.do makaronu, ryb i mięsa. Przepis pochodzi z książki Jamie Oliwer
Smaczne Zdrowebulionu warzywnego lub wody nierafinowana sól, przyprawy i zioła: 2 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/4 łyżeczki kurkumy (opcjonalnie), duża szczypta mielonej gałki muszkatołowej, biały i/lub czarny pieprz do smaku; 1 – 2 łyżki suszonego majeranku, 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku (opcjonalnie) do podania: posiekana natka pietruszki lub koperek, około 75 ml śmietanki wegańskiej, najlepiej(...)kolejne 3 minuty, stale mieszając. Dodać ziemniaki i lubczyk, ewentualnie kurkumę, wlać bulion/wodę i doprowadzić do wrzenia pod przykryciem. Zmniejszyć ognień i gotować 5 – 8 minut, do miękkości warzyw. Dodać cavolo nero/jarmuż i gotować jeszcze minutę (tradycyjny jarmuż można gotować 1 – 2 minuty dłużej) . Zupę zdjąć z ognia, doprawić gałką, majerankiem, pieprzem i solą do smaku. Dodać śmietankę
Even Better Foodpodłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu domowego najlepiej warzywnego 4 łyżki startego parmezanu 3 łyżki masła Sól morska do smaku Pieprz świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Bób wrzucam na osolony wrzątek, gotuję do miękkości-jeśli jest młodziutki wystarczy 5 minut jeśli starszy, trochę dłużej. Odcedzam, przelewam na sicie zimna wodą(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie Poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. Smacznego
Wanilia i Kardamonsposoby, aby były pyszne i jedyne w swoim rodzaju. Ja dzisiaj chcę Was namówić na biały barszcz troszkę inny niż standardowy. Proponuję zrobić gęstą, częściowo zmiksowaną zupę z białych warzyw, doprawioną zakwasem. Jako dodatek ugotowane jajka, ale w towarzystwie łososia. Zupa jest bardzo sycąca, więc świetnie nada się na świąteczny obiad, podany po długim spacerze. Można ją ugotować dzień(...)porcji: 300 g selera 500 g pietruszki 500 g ziemniaków 1 średnia cebula 4 duże ząbki czosnku ok. 1 litr wody 2 łyżki oleju duża szczypta mielonego ziela angielskiego ok. 300 ml zakwasu na biały barszcz ok. 400 g świeżego łososia po 1 jajku na 1 porcję zupy sól i biały pieprz do smaku szczypiorek Seler, pietruszkę i ziemniaki
Codzienna kuchnia niecodziennaświeżego szpinaku 1 duża cebula 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 4 ząbki czosnku ok. 1 cm świeżego imbiru papryczka chilli 1 łyżeczka garam masali świeża kolendra 1 i 1/2 łyżeczki soli 6 jajek olej woda dodatkowo do przygotowania jajek(...)małym ogniu, pilnować aby się nie przypaliło. Następnie dodać pokrojony drobno imbir, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną papryczkę chilli. Smażyć kilka minut. Przyprawy dodać do garnka z soczewicą i warzywami. Dodać garam masalę, wlać szklankę wody i gotować przez 15 minut. Pod koniec gotowania dodać szpinak i posiekana świeżą kolendrę. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Obrać ze skorupek. Na patelni
zadanie-gotowanieFarfalle to jeden z moich ulubionych kształtów makaronu. Na Sycylii podawany często dzieciom oraz w dni wyjątkowe i świąteczne, których we Włoszech nie brakuje. Jak zachęcić dziecko do zjedzenia warzyw? Podać mu kokardki pod pierzynką . Do dzieła, danie jest przepyszne! Możecie je ze sobą wszędzie zabrać w pudełku! Zjeść chłodne lub odgrzać w pracy. I tak i tak będzie pysznie(...)pieprz do smaku kiełbasa czosnkowa Hańderek papryka czerwona papryka żółta cebula czerwona pomidory malinowe około szklanki rosołu z indyka mozzarella w plastrach 250 g Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki- u mnie porządna laska kiełbasy. Zmiel na grubych oczkach. To samo poczyń z cebulą, paprykami i pomidorami. U mnie 4 pomidory. Dlaczego zmieliłam? Mam w domu
Z Kuchni Do Kuchniszkocku) Składniki / na 8 sztuk: 10 jajek w temperturze pokojowej 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka oliwy lub oleju 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka mielonej kolendry 1 puszka ciecierzycy odsączonej z zalewy (lub 240 g samodzielnie ugotowanej cieciorki) 1/2 pęczka natki pietruszki lub kolendry 200 g bułki tartej (kupnej lub domowej np. z chleba pełnoziarnistego(...)zimną wodą. Gdy ostygną, obierz je ze skorupek. Cebulę pokrój w kostkę, a czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Na małej patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywa. Smaż na średnim ogniu przez ok. 5 minut, aż zmiękną. Teraz na patelnię dodaj kumin i kolendrę i smaż mieszając przez ok. minutę. Przełóż do misy malaksera i zmiksuj
Chilli Czosnek i Oliwa