s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -1/2 kg mielonego mięsa z indyka -1 jajko -łyżka majeranku -1/2 papryki czerwonej -1/2 papryki żółtej -opakowanie mrożonych liści szpinaku -2 spore cebule -4 ząbki czosnku -4-5 ziela(...)majerankiem, odrobiną soli i pieprzu. Formujemy mokrymi dłońmi małe klopsiki. Odstawiamy na bok. Do wysokiego garnka wsypujemy mrożony szpinak. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki, papryki w paseczki. Warzywa kolejno podsmażamy na patelni i wrzucamy do garnka ze szpinakiem. Zalewamy wszystko przegotowaną, gorącą wodą (1/2 l ), dodajemy ziele angielskie, liście laurowe, rozgniecioną kolendrę. Wszystko zagotowujemy i na wierzch
Kulinarne przemysleniamięsa z udźca indyczego po 1 czerwonej i zielonej papryce 400 g pieczarek 1 cebula 4 ząbki czosnku 2 puszki krojonych pomidorów sól, pieprz, majeranek (2 łyżki), kminek mielony (1 łyżka), słodka i wędzona papryka (po 2 łyżki) Ciecierzycę namoczyć wieczorem i ugotować następnego dnia, odcedzić. Mięso oczyścić z błon, pokroić w kostkę i obsmażyć na łyżce oleju. Przełożyć(...)koniec obrany i posiekany drobno czosnek. Przełożyć do mięsa. Papryki oczyścić z błon, pokroić w kostkę i dodać razem z soczewicą i ugotowaną cieciorką do wywaru. Kiedy mięso i warzywa będą miękkie, dodać pomidory oraz przyprawy i zioła do smaku. Gotować jeszcze kilka minut do połączenia się wszystkich smaków
Czerwień i błękitOd początku marca czekam na skok temperatur. Chociaż tak do 15 stopni, by przejść się po parku i poobserwować wychodzące pąki. A jak tylko widzę słoneczną
Pink Envelopekokosowego 3 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju(...)małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkokosowego 3 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki majeranku ok. 1 i 1/3 litra wywaru warzywnego (może być z dwóch kostek bio) świeżo mielona sól himalajska pieprz Cebulę pokroiłam w kostkę, czosnek pokroiłam w kostkę Seler i batat pokroiłam w drobną kostkę, jabłko w większe kawałki W garnku rozgrzałam 2 łyżki oleju(...)małym ogniu dusiłam 6 minut stale mieszając. Na minutę przed zakończeniem duszenia dodałam sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatołową Całość zalałam wywarem warzywnym i pod przykryciem gotowałam 30 minut, aż warzywa całkowicie zmiękły Zupę zmiksowałam ręcznym blenderem, dodałam szklankę mleka sojowego i ponownie zblendowałam Można podać z prażonym słonecznikiem. Można również posypać drobno posiekaną natką pietruszki. Do zup kremów uwielbiam
Szczęśliwa kuchniaJesień, to czas w którym dynia króluje na Naszych stołach. Zupa pojawia się chyba najczęściej i w najróżniejszych wersjach. Ja smak mojej wzbogaciłam dodatkiem pomarańczy, która
Z Majeczką w kuchniśmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy(...)całość do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną w kosteczkę polędwicą łososiową, szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Składniki na około 15 kulek: 1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto) 10 suszonych pomidorów z zalewy czosnek niedźwiedzi świeżo mielony pieprz kolorowy mieszanka ognistych przypraw 2 łyżki oliwy z pomidorów Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia(...)obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-) Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów SMACZNEGO
peggiwkuchniTradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są
Tradycyjna kuchnia Kasidekoracji, jak i do przyprawiania deserów. Zapraszam! Składniki na puder pomarańczowy: 2 pomarańcze (sama skórka) 2-3 łyżki cukru pudru Pomarańcze cienko obieramy (np. obieraczką do warzyw) tak, żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (upiekłam ciasto, wyłączyłam grzanie, wyjęłam(...)minutach wyłączam, po całkowitym wystudzeniu znów sprawdzam i tak do skutku). Gotowe skórki przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę przesianego cukru pudru i blendujemy (lub mielimy w młynku do kawy). Po chwili dodajemy drugą łyżkę przesianego cukru i znów blendujemy. Gotowy proszek przesiewamy, przekładamy do suchego słoiczka i szczelnie zakręcamy. Puder pomarańczowy gotowy
Rozpustne gotowanieidealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić(...)smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana
Eli Gotowanie~cukiniowy omlet z mąki kokosowej z ricottą i konfiturą miętowe jabłuszko ~ Wspomniane w tytule połączenie to oczywiście cukinia i kokos. Uwielbiam! Dziękuję za wczorajsze życzenia Kochani
breakfast of dreamsporcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Oliwa lub olej Sól i pieprz wg uznania Najpierw obieramy i kroimy(...)szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i dodajmy łyżkę brązowego cukru. Gotujemy, aż szparagi będę miękkie, 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest
Bananowe Polenależy pozbyć sie pestycydów Wykonanie: Obra ć cytrynę i zalać skórkę 240ml gorącej wody i pozostawić na 10 min . Nast ępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spo żywać po każdym posiłku w czasie odchudzania, zamieszać przed każdym łykiem. Papryczki chili zawieraj ą alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii(...)cytryny zawiera polikosanol który obniża cholesterol i jest pomocny w odchudzaniu. Ocet jab łkowy oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców: Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół
w mojej kuchnikilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy. Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego(...)aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu. Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeść