mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:274/458)

Placuszki z cukinii 161

Placuszki z cukinii to kolejny przepis z kanału na youtube: 10minutspokoju . Placki są naprawdę super! Wilgotne, zdrowe i przede wszystkim szybkie w

KuchniaWeDwoje.pl
Zupa krem cebulowa 383

Dzisiaj mamy dla Was pyszną zupę krem cebulową o słodkim a zarazem lekko ostrym smaku :) Składniki na zupę: – 5 dużych cebuli (ok. 900g) – 2

Kuchenne Wariacje
Sałatka z mozarellą i rzodkiewką 101

Pomysł na smaczną i lekką sałatkę z pietruszkowo-ziołowym dressingiem na bazie oleju rzepakowego. Szybka do przygotowania! Składniki: garść mixu sałat 4 plastry mozarelli 8-10

Kolorowy Przepisownik
Pikantna potrawa z fasolką szparagową i kurczakiem 387

Dzisiaj prezentuję Wam przepis na łatwą do przygotowania potrawę z fasolką szparagową i kurczakiem.  Potrawa jest sycąca i lekko pikantna. Doskonała na obiad lub ciepłą

Tradycyjna kuchnia Kasi
.667. tarta na śniadanie 94

 ~kokosowe* tarteletki z waniliowo- jogurtowym nadzieniem z rabarbarem ; kawa toffee ~ *z mąki kokosowej Wszystko jest w porządku :) PRZEPIS /1 porcja*/ *wychodzą 4 tarty (jedna nie

breakfast of dreams
Drugie życie rzodkiewki 181

Nie cierpię marnotrawienia żywności. Niektórzy nazwą to może skąpstwem - niech im będzie . Ja mam genetycznie zakodowany przekaz od Prababci ( i reszty antenatów)- jedzenia się nie marnuje

Buniabaje w kuchni
Sycący kociołek zimowy 169

WYKONANIE Mięso umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać i również pokroić w kostkę, po czym przełożyć wraz z mięsem do brytfanny. Polać obficie oliwą i przyprawić solą, świeżo mielonym pieprzem kolorowym, odrobiną ostrej papryki i dużą ilością słodkiej papryki. Wymieszać całość, po czym posypać mąką pszenną. Włączyć palnik i smażyć mieszając od czasu do czasu, aż mięso(...)czasu. Ziemniaki obrać. Papryki umyć i wyciąć gniazda nasienne. Ziemniaki i papryki pokroić w nieregularną kostkę, po czym dodać do lekko już mięknącego mięsa. Dusić nadal do miękkości warzyw, w razie potrzeby dolewając wody. Do szklanki wsypać 2 łyżki mąki, wlać tyle wody, aby dało się całość dobrze wymieszać i wlać energicznie mieszając do gulaszu. Następnie chwilę podgrzewać, aż zgęstnieje

Passions hobbies life
DANIE JEDNOGARNKOWE Z RYŻEM I MIĘSEM MIELONYM 1560

WYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-5 Składniki: 200 g ryżu, 35 dag mięsa mielonego, 1/2 większej papryki czerwonej, 1/2 średniej papryki białej, 1/2 puszki pomidorów krojonych, 250 ml bulionu, 3/4 puszki kukurydzy, większa cebula, 2 ząbki czosnku, łyżka oleju, garść startego sera żółtego, posiekana natka pietruszki (do posypania potrawy(...)oleju. Dodaję mięso i mieszam, smażę do momentu jego przyrumienienia. Co jakiś czas mieszam. Papryki kroję w kostkę, kukurydzę osączam z zalewy. Do mięsa dodaję pomidory, bulion, ryż, warzywa i przyprawy. Zagotowuję. Gotuję na najmniejszym ogniu pod przykryciem 20 minut (przemieszać 2-3 razy w trakcie). Na koniec dodaję ser żółty, trzymam jeszcze chwilę na ogniu, aż się rozpuści

JejKuchnia
KURCZAK PO AZJATYCKU Z WOKA 115

Kurczak, warzywa, orzechy nerkowca oraz ryż to główne składniki tego dnia. Jest ona niezwykle proste i szybkie w przygotowaniu, a do tego smakuje bardzo oryginalnie. Całość została przyrządzona w woku, dzięki czemu skrócił się jeszcze czas oczekiwania 😉   Składniki: 2 filety z kurczaka 1 brokuł 1 czerwona papryka 100 g orzechów nerkowca 1 cebula czerwona pęczek szczypiorku razem z cebulką(...)szklanki bulionu sok z 1/2 pomarańczy 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki mąki kukurydzianej 3 torebki ryżu (300 g) 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1/2 papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Brokuła dzielimy na różyczki i myjemy na sitku. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek myjemy, osuszamy

Kuchnia MagdaLeny
Kaczka z jabłkami inaczej 154

łyżka gęstej kwaśnej śmietany 1 płaska łyżeczka imbiru 250 ml soku jabłkowego 2 czubate łyżki łagodnego miodu (4 jeśli jest płynny) kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony Instrukcje Ziemniaki, jabłka* i szalotki obieramy. Z jabłek usuwamy również gniazda nasienne i razem z ziemniakami kroimy w 2-3cm kostkę, a szalotki po prostu na mniejsze kawałki(...)zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy przez 20 minut. Dodajemy jabłka i przyprawiamy imbirem. Gotujemy jeszcze kolejne 20-30 minut pod przykryciem co pewien czas uzupełniając bulion i mieszając. Finalnie warzywa powinny być zupełnie miękkie i zawierać jak najmniej płynu. W takiej postaci blendujemy je na gładką masę z dodatkiem łyżki zakwaszanej śmietany i odstawiamy w ciepłe miejsce. Syrop przygotowujemy rozpuszczając

Kulinarna Pokusa
Zupa krem z czerwonej soczewicy i pieczonej papryki z prażonym słonecznikiem 124

ziemniak 2 szt, pietruszka korzeń 1 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, liść laurowy 1 szt, ziele angielskie mielone szczypta, kmin rzymski 1 łyżeczka, kurkuma mielona pół łyżeczki, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, sol i pieprz do smaku, olej do smażenia, słonecznik 1/4 szklanki, Sposób przygotowania: Cebule obieramy, siekamy(...)cebulkę z przyprawami wod ą . Soczewice dokładnie płuczemy w wodzie i dodajemy do cebuli. Marchew, ziemniaki i pietruszkę obieramy, kroimy drobno i dodajemy do zupy. Gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie. Następnie przyprawiamy do smaku sol ą  i pieprzem. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek. Paprykę czerwon ą  kroimy na pół, pozbawiamy j ą  gniazda nasiennego, kładziemy

kulinarne odsłony pati
Faszerowana pierś z indyka z pieczonymi warzywami i sosem 166

granda padano, świeży tymianek, suszone płatki chili, sól, pieprz, oliwa z oliwek 500 g brukselki, 500 g dyni hokkaido, 1/2 łyżeczki sumaku, 1/2 łyżeczki mielonego kminu, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, suszone płatki chili, 1 łyżka syropu klonowego, sól, pieprz, oliwa z oliwek, kilka orzechów pekan, 200 g kaszy bulgur, natka pietruszki, sos z czerwonej porzeczki z winem porto(...)dynię na mniejsze, podłużne kawałki. W małej miseczce wymieszaj oliwę, sumak, kmin, kolendrę i suszone płatki chili, brukselkę i dynię umieść w misce i wymieszaj z marynatą. Przełóż warzywa do metalowej formy do pieczenia. Indyka oczyść, umyj i osusz, a następnie rozkrój filet tak, aby powstał duży płat mięsa - możesz go rozbić trochę tłuczkiem. Na wierzch filetu rozłóż gorgonzolę

Plate of Joy
Zupa z kapusty pekińskiej 114

liść laurowy 1 pietruszka 1 duża marchew 1 mały seler 100 g pieczarek 1 por (biała część) 1 czerwona papryka 1/2 małej kapusty pekińskiej 70 g makaronu ryżowego (świderki) mielona kozieradka szczypiorek sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Szponder myjemy, zalewamy zimną wodą (1,5 l), dodajemy obrany imbir, ząbek czosnku, kapelusz suszonego(...)szpondra kroimy na kawałki. Marchew i seler kroimy w julenkę,   pora w krążki, pieczarki tak, jak lubimy. Wrzucamy do wywaru razem z pokrojonym mięsem, gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Paprykę kroimy w paski, dodajemy do zupy. Chwilę gotujemy i wrzucamy grubo pokrojoną kapustę pekińską. Gotujemy dalej 5-7 min, po czym wrzucamy makaron. Całość podgrzewamy

R'n'G Kitchen
Kaszotto z fasolką szparagową, papryką i bobem 194

Kasza pęczak jest niedocenianą kaszą a szkoda, bo zawiera w sobie bogactwo błonnika i mikroelementów, latem,  gdy mamy pod dostatkiem świeżych warzyw warto właśnie przygotować ją w ten sposób jak zrobiłam to ja, wyszło pyszne i syte danie obiadowe.  A co najważniejsze do jego wykonania potrzebujemy tylko jednego garnka lub głębszej patelni. Składniki: 1 torebka kaszy owsianej pęczak(...)bobu 100 ml wytrawnego białego wina 350 ml bulionu warzywnego lub rosołu 50 g  kremowego serka topionego 1 łyżka klarowanego masła 2 łyżki oleju Sól do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Bób ugotować  w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru do miękkości, przelać  zimną wodą, obrać  z łupin

Wanilia i Kardamon
Risotto parboiled z cieciorką. 160

Składniki: 1 cebula 1 czerwona papryka 1/2 szklanki (125 g) ciecierzycy 100 g ryżu parboiled ok. 1 l bulionu drobiowego/warzywnego sól, papryka ostra mielona, czosnek granulowany 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego Ryż płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z około 20 g masła i chwilę podsmażamy Następnie zalewamy 1 chochlą bulionu, kiedy ryż wypije cały bulion dolewamy następną porcję rosołu(...)podsmażamy na odrobinie oleju rzepakowego. Ciecierzycę przez noc moczymy, następnie doprawiamy papryką, czosnkiem, solą i gotoujemy do miękkości. Kiedy już ryż będzie miękki i cały bulion wypity dodajemy przygotowane warzywa oraz odcedzoną cieciorkę. Dokładnie mieszamy.  Smacznego

Moje-pitraszenie
Kaszotto z kurczakiem, botwinką i czerwoną soczewicą 142

Póki mamy wysyp świeżych, fantastycznych, pachnących warzyw staramy się je przemycać w każdym możliwym posiłku. Ostatnio jesteśmy również fankami kasz wszelkiej maści i kolorów. Stąd powstało nasze zamiłowanie do kaszotto. Robimy je bardzo często, zazwyczaj każde nieco inaczej. Jednak tym razem wyszło nam tak fajne w smaku, że dokładnie zanotowałyśmy przepis i dzielimy się nim z Wami :) Czas przygotowania(...)Składniki: Na kaszotto: 500ml bulionu lub rosołu woreczek kaszy jęczmiennej (100g) pęczek botwinki por ugotowana/usmażona/uparowana pierś z kurczaka ½ szklanki czerwonej soczewicy 2 ząbki czosnku Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól Łyżka oleju rzepakowego Dodatki: 100g fety Koperek lub zielona pietruszka Botwinkę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Buraczki kroimy w kostkę, a liście siekamy. Jeśli botwinka

Kolizje Smaków
Najlepsze pierogi ruskie 150

razu powiem szczerze, że ruskie pierogi nie są tymi, które lubię najbardziej. Moje ulubione pierogi to te z mięsem, kaszą i warzywami . W moim rodzinnym domu ruskie też pojawiały się może raz czy dwa do roku bo nie było na nie zbyt wielu amatorów. Ale czasami każdy lubi zjeść coś innego niż zwykle i dlatego od czasu do czasu(...)czasem nauczyłam się, że ich smak i wyrazistość zależą przecież tylko ode mnie i tego jak je przyprawię. Każde danie można zrobić po prostu po swojemu. Poza świeżo mielonym, pachnącym pieprzem do swoich pierogów ruskich dodaję miętę bo bardzo odświeża i wzbogaca smak farszu nadając mu lekkości. Jeśli nie lubicie takich eksperymentów po prostu ją pomińcie i już

Smaczna Pyza
Risotto mocno szparagowe 135

Risotto  z zielonych warzyw przygotowałam czyli cukinię, szparagi, szczypiorek, sałatę do dania dodałam. Szparagi w całości wykorzystałam, z stwardniałych końcówek wywar ugotowałam, którym ryż podlewałam, dzięki temu mocno szparagowy smak uzyskałam.  Danie wyszło bardzo zdrowe, delikatne i kremowe. Składniki: 200 g ryżu arborio do risotto , 0,5 kg zielonych szparagów, 200 g cukinii, 2 ząbki czosnku, 2 młode(...)łyżki oleju rzepakowego - czosnkowego, 50 ml białego, wytrawnego wina, 30 g twardego sera – bursztyn, 1 liść laurowy, 2 ziela angielskie, sól do smaku, szczypta cukru, p ieprz czarny świeżo mielony do smaku, gałązka rozmarynu, pęczek szczypiorku, ponadto: endywia kędzierzawa zw.  sałatą fryzowaną zieloną. Przygotowanie: Szparagi myjemy, nie obieramy. Obcinamy tylko zdrewniałe końcówki.  Wystarczy wygiąć szparaga i końcówka

Moniki Smakołyki
Zupa krem z jarmużu i ciecierzycy z chili 143

Moda na jarmuż trwa. Zima to najlepsza pora na to bardzo zdrowe warzywo. Podsuwam kolejny pomysł na wykorzystanie jarmużu do przygotowania pysznego obiadu. Bardzo zimowa, rozgrzewająca i syta zupa, tym razem w roli zagęszczacza ulubiona przez wielu ciecierzyca. Przepis na podobny krem, ale zagęszczany ziemniakami znajdziesz tutaj . Na wiele innych smacznych dań z jarmużem zapraszam  tu . Składniki(...)ząbek czosnku 4 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki płatków owsianych 500-750 ml bulionu 250 g ugotowanej ciecierzycy 50 g rodzynek sok z 1/2 limetki 1/4 łyżeczki mielonej kolendry szczypta kuminu szczypta pieprzu cayenne 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól morska, pieprz z młynka papryczka chili kawałek imbiru - opcjonalnie Wykonanie: wieczorem namoczyć ciecierzycę. Następnego dnia zmienić wodę i ugotować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Spaghetti bolognese dla cierpliwych 134

razem to nie będzie przepis na szybki obiad, ale warto poświęcić nieco więcej czasu na przygotowanie tej wersji :) Składniki 1kg mielonej wołowiny 2 średniej wielkości cebule 1 łyżeczka brązowego cukru 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 małego selera lub 1 łodyga selera naciowego 2- 3 ząbki czosnku drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę 3 puszki pomidorów bez skórki(...)sól i pieprz do smaku Przygotowanie Posiekać bardzo drobno cebulę. Marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o bardzo grubych oczkach (seler naciowy drobno pokroić). Czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zeszklić na niewielkiej ilości oliwy. Na drugiej patelni podsmażyć mięso, gdy zacznie zmieniać kolor dodać cukier i smażyć do lekkiego zbrązowienia.  Podsmażone mięso wymieszać z warzywami, dodać pomidory

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym 1512

składniki: 400 g makaronu np. kokardki 500 g mięsa mielonego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 200 g pieczarek 2 świeże pomidory 1 puszka pomidorów 4 ząbki czosnku 1 duża cebula cząber oregano bazylia chili cayenne sól, pieprz 2 łyżki oleju wykonanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną w kostkę cebulę(...)mięso oraz drobno posiekany czosnek i podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę papryki, pieczarki, sparzone i obrane pomidory oraz pomidory z puszki. Doprawimy ziołami i przyprawami. Całość dusimy, aż warzywa zmiękną. składniki na sos beszamelowy: 450 ml mleka 50 g mąki 50 g masła 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa dodatkowo: 200 g sera żółtego wykonanie: W rondelu roztapiamy masło

Domowy Smak Jedzenia
Śliwki w czekoladzie z jagodami goji 78

drodze zawadziła jeszcze o bazar i przywiozła do domu mnóstwo rzeczy. Nie wiem jak ona sama to udźwignęła, ale tego było 11 kilogramów! Orzechy, sezam, słonecznik, jakieś inne ziarna, warzywa, śliwki, daktyle i sam już nie pamiętam co jeszcze. 11 kilogramów! Wciąż jeszcze potrafi mnie zaskoczyć. Oczywiście wszystko to wiozła autobusem. Ale i tak tyle czasu jeszcze miała żeby zrobić(...)poradziła sobie bez mięsa. Ale najpierw czekoladowe kulki ze śliwkami. Były naprawdę obłędne! Przepis Madzia wzięła z jakiegoś bloga, ale nie pamięta z jakiego. Jak to Madzia... A podczas mielenia daktyli zepsuła nasz blender. Jak to Madzia... ;) Śliwki suszone 150 g daktyli suszonych 3 łyżki kakao jagody goji 6 łyżek wody Daktyle mielimy blenderem. Nasze były prawie do końca zmielone

Marder&Marder Manufacture
Kluski śląskie z potrawką z szynki 214

Kluski śląskie podane z pysznym duszonym mięsem z szynki wieprzowej i warzyw to propozycja na pożywny obiad-klasyka kuchni polskiej! Składniki: Kluski: 1 kg gotowanych ziemniaków około 25-30 dag mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli Potrawka mięsna: 1/2 kg szynki wieprzowej 1/2 litra wody lub bulionu rosołowego-używam domowej roboty, nie z kostek! 1 duża cebula 2 marchewki(...)ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki przyprawy z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim 2-3 łyżeczki mąki pszennej sól do smaku pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sposób przygotowania: Przygotowanie klusek:  Gotowane ziemniaki studzimy, mielimy w maszynce do mięsa, lub przeciskamy przez praskę,zmielone ziemniaki, dzielimy na cztery równe porcje, jedna odkładamy

Wanilia i Kardamon
Dal, czyli hinduskie danie w Polsce 174

suchej, czerwonej soczewicy pół szklanki bulionu po pół łyżeczki kurkumy, suszonej kolendry i mieszanki garam masala szczypta chili łyżka oliwy ząbek czosnku kawałek imbiru (1 cm) lub pół łyżeczki mielonego cebula po pół czerwonej i zielonej papryczki chili pół słodkiej zielonej papryki 2 pomidory/ pół puszki pomidorów łyżka koncentratu pomidorowego kolendra Opłukać soczewice, zalać zimną wodą, zostawić(...)wlać oliwę, dodać zmiażdżony czosnek  i potarty imbir, przesmażyć na złoty kolor. Wsypać pokrojoną cebulę i paprykę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i drobno posiekać. Dodać do smażonych warzyw, wymieszać i dusić pod przykryciem. Odparować, dodać koncentrat i wymieszać. Połączyć soczewicę z pozostałymi warzywami, wymieszać, dodać kolendrę i gotować jeszcze 10 minut na małym ogniu.   बॉन एपेतीत

Humanistka w kuchni
Antica Pasta i sos Bolognese 177

ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można zamrozić) dużą marchewkę ½ selera korzeniowego lub 4 gałązki naciowego 1 sporą pietruszkę 4 ząbki czosnku 2 cebule olej do smażenia – 2 łyżki(...)cynamonu oregano bazylia jeden rozgnieciony goździk jeśli lubicie to ½ szklanki czerwonego, wytrawnego wina – u nas się pomija Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, na to dajemy posiekane drobno wszystkie warzywa i lekko rumienimy. Dokładamy mięso i smażymy do momentu zbrązowienia. Dokładamy passatę, koncentrat i skórkę z parmezanu. Gotujemy na wolnym ogniu jakieś 30 min. Dodajemy sól, pieprz, cukier, cynamon, goździki

ladykitchen
Zupa z selera naciowego i batatów 186

plastry  300 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w kostkę 1 cebula - szalotka, pokrojona w drobna kostkę 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka mielonego kminu  1 łyżeczka mielonej kolendry 1 mała papryczka ostra - lub do smaku 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili - opcjonalnie 800 ml bulionu  sól i świeżo zmielony czarny pieprz grzanki jogurt grecki(...)bulion i dodać liść laurowy, posiekaną ostrą papryczkę i przyprawy. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie.  Kiedy zupa nieco przestygnie przetrzeć przy pomocy blendera. Podgrzać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Nalać zupę do talerzy, przybrać bazylią, posypać płatkami chili, dodać  łyżkę

Stare Gary
Aromatyczny i pikantny pstrąg grillowany na tytanowej patelni WOLL Logic, czyli zdrowe grillowanie 209

średnie ryby:2 łyżki posiekanej niezbyt drobno cebuli,1 płaska łyżka ziaren kolendry,1 płaska łyżka mielonego imbiru,1 płaska łyżka rozmarynu,pieprz grubo mielony, sól - do smaku.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i od razu nałożyć do środka ryb. Imbir oprócz aromatu nadaje ostrości, więc jak ktoś nie lubi pikantnych potraw, to niech zmniejszy ilość(...)przed grillowaniem.Patelnię rozgrzać, przesmarować pędzelkiem z odrobiną oleju i ułożyć na niej ryby. Grillować przez około 7-9 minut z każdej strony. Pod koniec obok ryb ułożyć ulubione warzywa i je również lekko zgrillować.Tak przygotowany pstrąg ma wspaniały smak i zapach. Jest bardzo soczysty, pikantny i na pewno zdrowy :) Oto garść informacji na temat używanej przeze mnie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś z pieczoną dynią 147

czosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię(...)imbir. Wsypujemy rozmaryn, oregano, chili, gałkę oraz sól i pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy

Poezja smaku
gulasz z indyka z warzywami... 132

sztuka liść laurowy, 1 mała cukinia, 2 sztuki marchew, 2 sztuki kalarepka młoda, 2 sztuki papryka żółta, 1 mały por, 1 mały seler młody, 1 łyżka papryka słodka mielona, 1 łyżka zioła prowansalskie, - do smaku maggi kupuję na rynku mięso gulaszowe z indyka ok. 18 zł/kg mięso opłukać i obsypać mąką dobrze na gorącym oleju zrumienić kawałki mięska(...)kalarepkę, seler i zamieszać następnie dodać pokrojoną cukinię ze skórką, papryki i pokrojony por wszystko dusić pod przykryciem i co jakiś czas mieszając z 20 minut nie dolewać wody - warzywa puszczą swój sok i będzie sosik na koniec dodać paprykę, zioła prowansalskie i maggi najlepiej gulasz smakuje z ryżem........SMACZNEGO!!! Royal Brand - SÓL MORSKA GUERANDE: kraj pochodzenia Francja - sól

W Mojej Kuchni Lubię
Dziwne? Ale zjadliwe #3 Nie samym żurkiem i mazurkiem 204

między innymi norweska "wielkaryba" w asyście szwabskiej kartoflanki i polskiego kiszonego.  Grillowane kąski z wieloryba mięso z wieloryba ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę) sól morska, pieprz mielony sok z cytryny oliwa Mięso pokroiłam na 2-3cm kawałki, opłukałam pod zimną wodą. Pozostałe składniki wymieszałam ze sobą i zamarynowałam w nich mięso (całą noc w lodówce). Następnie grillowaliśmy(...)obrałam i pokroiłam w plastry. Ogórki kiszone oraz cebulę pokroiłam w drobną kostkę. W kubku wymieszałam majonez, jogurt ( ilość dobierzcie wg własnych upodobań ) pieprz i koperek. Sos wymieszałam z warzywami. Całość schłodziłam ok. 2h przed podaniem

bastalena
Krem z marchewki z zielonym groszkiem. 127

już wcześniej wspominałem, bardzo lubię mielone zupki. Pomysł zrobienia takiej zupy przyszedł mi do głowy po zrobieniu kremu z dyni. Pomyślałem sobie, że krem z zielonym groszkiem ciekawie by wyglądał, ale do dyni nie bardzo by pasował. Jak się okazuje nie ja pierwszy wpadłem na taki pomysł. W Internecie można znaleźć sporo podobnych przepisów. Zupka wygląda bardzo ładnie(...)smak – sami spróbujcie. Składniki: 4 duże marchewki 4 ziemniaki mrożony groszek zielony – 1 opakowanie 450g 1 cebula serek topiony kremowy 100g bulion warzywny – 1 kostka przyprawy: sól, pieprz, cukier Warzywa obieramy i kroimy na kawałki – jest to jeden z tych przypadków, kiedy rozmiar nie ma znaczenia:) – wrzucamy do garnka, zalewamy zimną wodą i dodajemy kostkę bulionu warzywnego. Gotujemy na małym

Gotuj z Misiem