śmietany 30% 1 łyżka soku z cytryny 1,25 l bulionu drobiowego sól i pieprz majeranek jajka ugotowane na twardo 150 g polędwicy łososiowej szczypiorek PRZYGOTOWANIE : Warzywa obieramy,. myjemy. Pora kroimy w pół plastry, cebulę, ziemniaki, pietruszkę i seler w kostkę. Na roztopionym maśle szklimy cebulę z porem. Następnie dodajemy ziemniaki, pietruszkę i seler i podsmażamy(...)całość do kremu i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Krem podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami, pokrojoną w kosteczkę polędwicą łososiową, szczypiorem i świeżo mielonym pieprzem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiKulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Składniki na około 15 kulek: 1 puszka ciecierzycy 400g (240g netto) 10 suszonych pomidorów z zalewy czosnek niedźwiedzi świeżo mielony pieprz kolorowy mieszanka ognistych przypraw 2 łyżki oliwy z pomidorów Ciecierzycę wraz z zalewą przekładamy do niedużego garnka, podgrzewamy przez około 5 minut od czasu do czasu mieszając. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia(...)obsmażamy na rozgrzanej oliwie z pomidorów. Podajemy na ciepło lub zimno do ulubionej sałatki. U mnie kulki znalazły zastosowanie jako posiłek do pracy - dodałam brązowy ryż i warzywa z wody :-) Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów Kulki z ciecierzycy i suszonych pomidorów SMACZNEGO
peggiwkuchniTradycyjne gołąbki to te, w których farsz jest zawinięty w liście kapusty. Dzisiaj mam dla Was przepis na nieco inne gołąbki, które nie wymagają zawijania. Są
Tradycyjna kuchnia Kasidekoracji, jak i do przyprawiania deserów. Zapraszam! Składniki na puder pomarańczowy: 2 pomarańcze (sama skórka) 2-3 łyżki cukru pudru Pomarańcze cienko obieramy (np. obieraczką do warzyw) tak, żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (upiekłam ciasto, wyłączyłam grzanie, wyjęłam(...)minutach wyłączam, po całkowitym wystudzeniu znów sprawdzam i tak do skutku). Gotowe skórki przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę przesianego cukru pudru i blendujemy (lub mielimy w młynku do kawy). Po chwili dodajemy drugą łyżkę przesianego cukru i znów blendujemy. Gotowy proszek przesiewamy, przekładamy do suchego słoiczka i szczelnie zakręcamy. Puder pomarańczowy gotowy
Rozpustne gotowanieidealnym dodatkiem mięsnym do kasz , ziemniaków lub sałatek warzywnych tak jak na zdjęciu Składniki 8 szt 4 duże filety drobiowe 30 dkg mięsa mielonego z indyka 2 duże cebule sól , pieprz 1 marchew 5 cm pora Wykonanie - Filety drobiowe przekroić na dwie części. Delikatnie rozbić . Posypać solą i pieprzem. - Mieso z indyka doprawić(...)smażeniu , podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę i z tartą marchewkę. Po 2-3 minutach dodać 1 szklankę wody . Dusić warzywa ok 5 minut Na koniec włożyć roladki i jeszcze dusić ok 10 minut na wolnym ogniu. Sos można podprawić śmietana
Eli Gotowanie~cukiniowy omlet z mąki kokosowej z ricottą i konfiturą miętowe jabłuszko ~ Wspomniane w tytule połączenie to oczywiście cukinia i kokos. Uwielbiam! Dziękuję za wczorajsze życzenia Kochani
breakfast of dreamsporcje Potrzebujemy: 500 g zielonych szparagów 1 dużą cebulę 1 zieloną papryczkę pepperoni 2-3 ząbki czosnku 3-4 cm imbiru 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżeczka brązowego cukru 1-1,5 l wody (w zależności od gęstości kremu) Oliwa lub olej Sól i pieprz wg uznania Najpierw obieramy i kroimy(...)szparagi myjemy i odcinamy grube końce. Szparagi kroimy na 2-3 cm kawałki i wrzucamy na chwilę do garnka z oliwą. Całość zalewamy wodą, tak aby przykryć wszystkie warzywa i dodajmy łyżkę brązowego cukru. Gotujemy, aż szparagi będę miękkie, 15-20 minut powinno w zupełności wystarczyć. Wszystko miksujemy na jednolity krem i doprawiamy przyprawami. Jeśli krem jest
Bananowe Polenależy pozbyć sie pestycydów Wykonanie: Obra ć cytrynę i zalać skórkę 240ml gorącej wody i pozostawić na 10 min . Nast ępnie dodać sok wyciśnięty z cytryny, ocet jabłkowy i mielone chili. Spo żywać po każdym posiłku w czasie odchudzania, zamieszać przed każdym łykiem. Papryczki chili zawieraj ą alkaloid – kapsaicynę, która stymuluje wytwarzanie ciepła w organizmie, przyśpieszając przemianę materii(...)cytryny zawiera polikosanol który obniża cholesterol i jest pomocny w odchudzaniu. Ocet jab łkowy oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, przyspiesza spalanie tłuszczu. Oto szybka i super tania metoda mycia warzyw i owoców: Usunięcie szkodliwych bakterii (E.Coli, Listeria, Salmonella itp.). Płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj ok. pół
w mojej kuchnikilka minut, aby się przejechać rowerem do centrum na zakupy. Mięso kupuję na jednym, sprawdzonym przeze mnie stoisku czyli u Gugulskiego. Można tam znaleźć świeżą wołowinę, wieprzowinę, królika, mięso mielone, a także podroby - płucka, wątróbki i między innymi serca cielęce. Wcześniej miałam okazję jadać jedynie serduszka drobiowe, malutkie, w gulaszach lub jako nadzienie do krokietów, polubiłam smak takiego(...)aromatami delikatnych kurek i jałowca. Całkiem dobrze wypada w połączeniu z makaronem (np. czarnym jak na zdjęciu), ale też z ryżem czy kaszą. Swobodnie moglibyście również sos zaserwować z warzywami. Mam nadzieję, że lubicie podroby, jeśli nie, to ten przepis powinien Was zainspirować do kolejnego podejścia, może Wam w takim połączeniu smakowym przypadną do gustu. Czytaj więcej » Ten i więcej
Pora coś zjeśćkotlecików sojowych 1/2 papryki czerwonej 1 pomidor 5 szt. pieczarek 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek Przyprawy: 1 kostka warzywna 1 łyżeczka mielonej papryki ostrej 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka oregano Sól, pieprz Zagęszczacz: 10 łyżek zimnej wody 1 łyżka mąki pszennej Przepis: Oliwę rozgrzewamy na patelni. Cebulę kroimy w kostkę(...)kotleciki wkładamy do głębokiego talerza, w którym mamy wrzątek z rozpuszczoną kostką warzywną. Trzymamy je w wodzie ok. 5 minut. Następnie wyciągamy kroimy w kostkę i dorzucamy do warzyw na patelni. Dodajemy sos sojowy, ostrą i słodką paprykę, sól i pieprz. Bulion, w którym moczyliśmy kotleciki przelewamy do całości i dusimy przez ok. 10 minut od czasu do czasu
Emcia Pichciczerwonej cebuli 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki 1 ząbek czosnku 100 g majonezu 1 łyżka (ok 5 g) posiekanego szczypiorku sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony do dekoracji zielenina np. szczypiorek, pietruszka, rzeżucha, bazylia itp. Jajka ugotować na twardo. Wystudzone jajka obrać i przekroić wzdłuż na pół a następnie wyjąć żółtka. Cebulę obrać i pokroić(...)blenderem. Dodać majonez, szczypiorek i cebulę. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę. Pastę doprawić do smaku solą, pieprzem i czosnkiem. Białka napełnić gotową masą i przystroić zieleniną lub kawałkami warzyw. Smacznego — BTW całości (6 jajek, czyli 12 połówek): 618 g, 1371 kcal, B 44 g, T 124 g, W 24 g. W 100 g: 222 kcal
Ola la LCHFkuchenkach (także indukcyjnych). Zapiekanka z makaronem i jarmużem w sosie beszamelowym Drukuj przepis Ilość porcji: 4 Czas gotowania: 60 min Składniki -400 g makaronu -400 g mięsa z kurczaka, mielonego -150 g jarmużu -2 marchewki -1 duża cebula -sól, pieprz, zioła prowansalskie Sos beszamelowy: -2 łyżki masła -2 łyżki mąki pszennej -2 szklanki mleka -100 g sera startego mozzarella(...)dobrze odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju. Podsmażamy na niej cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Po chwili dodajemy marchewkę startą na tarce na dużych oczkach. Gdy warzywa zmiękną dodajemy zmielone mięso z kurczaka. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy przygotowany wcześniej jarmuż. Całość doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. --> Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy razem z duszonymi warzywami
Marta GotujePyszny i soczysty kurczak w lekko pikantnym sosie z nutą słodyczy. Godne polecenia zestawienie smaków. 4 filety z kurczaka 1 płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 płaska łyżeczka pieprzu 1/2 łyżeczki soli 3 ząbki czosnku 1 szklanka mleka 4 łyżki miodu mąka do panierowania oliwa z oliwek Mięso myjemy, osuszamy, nacieramy mieszanką przypraw i odstawiamy na chwilę(...)złoty kolor z obu stron. Zmniejszamy ognień i zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Przykrywamy i dusimy ok. 20 min. do miękkości mięsa. Podajemy z młodymi ziemniakami i np. warzywami gotowanymi na parze. Smacznego
Krokusowy DomSałatki są idealnym rozwiązaniem na letnie posiłki. Kiedy w zasięgu ręki mamy mnóstwo świeżych, kolorowych warzyw i owoców, końcowa kompozycja na talerzu zależy tylko od naszych upodobań i wyobraźni. Dzisiejsze połączenie słodkiej, soczystej brzoskwini z wyrazistą, pikantną rukolą i świeżą, orzeźwiającą miętą bardzo przypadło mi do gustu. Koniecznie spróbujcie, bo ja po raz kolejny wpadłam jak śliwka w kompot(...)rukoli 1 kulka mozzarelli 1 dobrze dojrzałe awokado garść listków mięty 1 łyżeczka miodu Sos: sok z 0,5 małej limonki 1 łyżka oleju 0,5 łyżeczki miodu świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Brzoskwinie umyć, pokroić na plasterki i grillować z każdej strony na mocno rozgrzanej patelni grillowej, aż powstaną ciemne paski. Grillowane owoce lekko posmarować płynnym miodem
Fitsweet.mewyraźniejsze i intensywniejsze w smaku. Marynowane klopsiki najlepiej zrobić na minimum dobę przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą a klopsiki będą jeszcze lepsze w smaku. Składniki: 1,5 kg mielonego mięsa 3 jajka bułka 3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz tłuszcz do smażenia zalewa 2 cebule 1 duża marchew 5 szklanek wody 1 szklanka octu 5 ziarenek ziela angielskiego(...)Odrywamy po kawałku mięsa, formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka, marchew w cienkie plasterki. Wszystkie składniki zalewy razem z warzywami zagotowujemy i gotujemy ok. 10 minut. Czekamy aż zalewa przestygnie. Wkładamy usmażone klopsiki. Mieszamy. Przykrywami i wkładamy do lodówki. Trzymamy pod przykryciem przez min. dobę. Ilość porcji: 6-8 Czas
Pobite gary Barbary