mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:193/458)

Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 197

ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka bez soli, mielona słodka papryka, czosnek granulowany 1-5 - 2l wody Sposób przygotowania: Dynię przekrajemy na pół, wyjmujemy pestki, myjemy i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej

Truskawkowa Fiesta
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 145

ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru

Taste Therapy
Taboulleh z ciecierzycą 199

znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.   Przygotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz   Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 188

świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 144

kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry  ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku  sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie

bistro mama
Makaron po meksykańsku 190

natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 177

ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem

kawawszklance
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 270

porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab pieczony w niskiej temperaturze 474

sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z brukselki po Roterdamsku 128

łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, płukać, pokrajać w kostkę, dodać do brukselki w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić

Camilla w kuchni
Królowa sałat 226

lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana

kgwjanczewo
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 189

kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka spagetti 400

mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka     ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego   ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.(Warzywa i pieczarki obrać, umyć

Mix smaku
Placki z pieczonej dyni 203

naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało.Składniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża,ostra papryka mielona - na czubku noża,2 łyżeczki proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 182

dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
sałatka z młodych warzyw,małosolnym ogórkiem i swojskim majonezem... 177

małosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekana majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku dolewać olej w trakcie miksowania warzywa ugotować w łupinie, potem ostudzone obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kalarepą 164

ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam  min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną

Proste Potrawy
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 172

porcja makaronu  * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości

Magiczne Życie Marty
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 198

curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 223

najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe(...)soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę

vegetanie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 331

pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 326

pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony

OstryKęs
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 229

cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą. Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka(...)średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati

Kuchcik gotuje
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 296

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 239

się potrawy). Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a długie smażenie na nim czyni warzywa wyjątkowo słodkimi oraz aromatycznymi. Jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych unikacie tego sposobu przyrządzania potraw, to uduście warzywa z niewielkim dodatkiem wody, na koniec dodając przecier pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki(...)ząbki czosnku 3 – 4 łyżki masła klarowanego, oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu do smażenia sól himalajska lub morska, przyprawy i zioła: po 1 czubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki

Even Better Food