mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:193/458)

Bigos cygański / Pulpety w sosie z papryką, pomidorami i ogórkami konserwowymi 176

pieprz olej  1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą i przyprawami. Zagniatamy na gładką masę, formujemy małe pulpeciki. Smażymy na rozgrzanym oleju do mocnego zarumienienia. Ściągamy z patelni. 2. Paprykę i cebulę kroimy w paski, pieczarki w ćwiartki, czosnek przeciskamy przez praskę, ogórki kroimy w plastry. Warzywa smażymy na oleju pozostałym po smażeniu

Szefowa kuchni
Sałatka Król Imprezy 234

rumienimy na oleju, dodajemy mięso mielone, podsmażamy. Gdy odparuje woda i mięso zacznie się rumienić dodajemy sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku i oregano. Chwilę podsmażamy z przyprawami i dodajemy przecier. Mięso można podlać delikatnie wodą, dzięki temu lepiej połączy się z koncentratem. Całość chwilę podsmażamy i ściągamy z ogania do wystudzenia. Warzywa z puszek odsączamy, fasolę przepłukujemy wodą

rozgotowana
Papryka faszerowana mięsem, ryżem, warzywmi 162

świeża papryka z mięsem i warzywami. Składniki: 4 duże papryki, 2 saszetki ryżu, 800 g mięsa mielego wieprzowo - wołowego cuknia, marchewka, cebula, pomidor, jajko, łyżeczka słodkiej papryki, majeranek, sól, pieprz Przygotowanie: Ryż gotujemy 2 minuty krócej niż na istrukcji na opakowaniu. Cebulę kroimy w większą kostkę i smażymy. Osobno smażymy mięso mielone, które doprawimy solą, pieprzem, majerankiem oraz

Lena Gotuje
kotlety z kalafiora z sosem jasnym... 215

mielona 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 1-1,5 szklanki, mąka ziemniaczana 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos do pieczeni jasny 1 opakowanie, śmietana gęsta 1 łyżka w nie osolonej wodzie ugotować marchew i kalafior, wylać na durszlak i dobrze odcedzić z wody, do miski dodać warzywa, kawałki cebuli i natki pietruszki, pałką

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi z mięsem z rosołu 226

farszu dodajemy prawie wszystkie warzywa z rosołu oraz mięso, co oznacza, że nic nam się nie zmarnuje. Pierogi są super delikatne i posmakują każdemu! Wypróbujcie! Składniki: Farsz: * mięso z rosołu  * marchewki, pietruszki, cebula oraz por z rosołu * sól, pieprz Mięso oddzielamy od kości i bardzo drobno kroimy, prawie, że na mielone. Marchewki, pietruszki, cebulę oraz por również

Klasyka Gotowania
Żurek dla wegetarian 207

szklimy na maśle lub oliwie. Odcedzamy warzywa i przyprawy przez sitko i do czystego wywaru wlewamy wymieszany w butelce żurek, dodajemy chrzan, majeranek i 1 ząbek pokrojonego drobno czosnku. Zagotowujemy. Jogurt lub śmietanę przekładamy do garnuszka, wlewamy po 1 łyżce zupy (około 8 łyżek), mieszamy i wlewamy do żurku. Doprawiamy solą i mielonym pieprzem. Gotujemy 1 minutę. Na talerze

Moja Mama Gotuje
Sałatka warstwowa z ciecierzycą i tuńczykiem 212

jest za dużo. Kiedy używam warzyw strączkowych do sałatek, wolę sama je ugotować, ale jeśli chodzi o kukurydzę, to spokojnie może być z puszki.   Składniki: puszka tuńczyka – odsączona pół czerwonej cebuli pokrojonej w kosteczkę sos winegret z ukręcony z 5 łyżek oliwy, łyżki octu jabłkowego, łyżki miodu i ze szczypty świeżo mielonego pieprzu puszka ciecierzycy lub szklanka

Ugotowane pozamiatane
Zupa z pieczonej dyni piżamowej i ryżu 212

ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka bez soli, mielona słodka papryka, czosnek granulowany 1-5 - 2l wody Sposób przygotowania: Dynię przekrajemy na pół, wyjmujemy pestki, myjemy i pieczemy przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej

Truskawkowa Fiesta
Tradycyjny kapuśniak na żeberkach 166

ziarnisty pieprz mielony słodka papryka mielona ziele angielskie liść laurowy sól majeranek Przygotowanie: Żeberka zalewamy wodą, dodajemy parę ziarenek pieprzu, ziela angielskiego, kilka listków laurowych i łyżkę soli. Wszystko gotujemy - do momentu aż wytworzą się szumowiny. Zbieramy je. Następnie obieramy marchewkę, pora,selera i pietruszkę. Marchew kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie warzywa dodajemy do gotującego się wywaru

Taste Therapy
Taboulleh z ciecierzycą 212

znajdziecie tam wiele przepisów z warzywami Bonduelle.   Przygotowanie 15 min Chłodzenie 2 godz   Dla 4-6 osób ● 150 g ziaren komosy ryżowej (quinoa) ● 250 g cieciorki gotowanej na parze Bonduelle ● ½ dużego ogórka ●1/2 żółtej papryki ● ½ czerwonej papryki ● 3 pomidory ● 1 czerwona cebula ● 2 cytryny ● 1 pęczek mięty ● 1 pęczek kolendry ● ½ łyżeczki mielonego kuminu ● 5 cl oliwy

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Pęczotto z kurczakiem i jarmużem 206

świeżo mieloną solą oraz świeżo mielonym pieprzem, skrapiamy odrobiną oliwy i odkładamy na bok. Podgrzewamy dużą patelnię z odrobiną oliwy. Wysypujemy kaszę i obsmażamy około minutę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy na patelnię, po chwili dorzucamy również drobno pokrojonego pora. Dodajemy tymianek i kolorowy pieprz, obsmażamy całość kilka minut. Warzywa zgarniamy na boki patelni

Kolizje Smaków
Zupa krem z pieczonych batatów i marchewki 158

kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki mielonej kolendry  ½ łyżeczki ostrej papryki do smaku  sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty i marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w grubsze słupki.  Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i  posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, aż warzywa będą miękkie

bistro mama
Makaron po meksykańsku 209

natka pietruszki. PRZYGOTOWANIE: 1. Mięso mielone przekładam na patelnię. Dodaję pokrojoną w kostkę cebulę. Mięso razem z cebulą smażę około 10 minut na oliwie.  2. Następnie dodaję pokrojoną w małą kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszam i duszę około 5 minut. 3. Do mięsa i warzyw dodaję kukurydzę konserwową, sos meksykański

Tradycyjna kuchnia Kasi
Makaron (penne) ze szpinakiem i kremowym serkiem 194

ząbki czosnku - 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu - sól do smaku - ok. 15 dag wędliny, świetny będzie też wędzony boczek - 2 łyżki oleju - opakowanie makaronu Czaniecki Szpinak rozmrozić. Odcisnąć. Wstawić wodę na makaron. Cebulkę pokroić w kostkę, czosnek posiekać.  Rozgrzać olej na patelni, podsmażyć wędlinę, dodać cebulkę i czosnek. Smażyć do zeszklenia warzyw. Następnie dorzucić szpinak, dusić pod przykryciem

kawawszklance
Zupa niebecz - regionalne danie z ziemi lubuskiej 293

porcji rosołowej, pokrojonych w kawałki warzyw, ziela angielskiego i liści laurowych, ugotować wywar. Przecedzić. Dodać ziemniaki pokrojone w średnia kostkę i namoczone grzyby. Pod koniec dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę - ja dodałam pokrojoną w grubsze plastry szynkę.  Kapusta: około 60 dkg dobrej kiszonej kapusty liść laurowy kilka ziaren ziela angielskiego świeżo mielony pieprz spora szczypta kminku 1 łyżka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Schab pieczony w niskiej temperaturze 493

sosem pieczeniowym do ziemniaków i warzyw, będzie stanowić smakowite obiadowe danie! Polecam również szynkę pieczoną z sokiem pomarańczowym , schab pieczony z tymiankiem i czosnkiem , oraz schab pieczony z pieprzem i majerankiem . Składniki: ok. 1,5 kg schabu bez kości Marynata: 2 łyżki soli peklowej 1 łyżka soli morskiej 1,5 łyżki mielonej papryki wędzonej 2 łyżki granulowanego czosnku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa z brukselki po Roterdamsku 144

łyżki · sól · cukier · czarny pieprz mielony · przyprawa do zup i potraw w płynie  Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, gotować. Ziemniaki umyć, obrać, płukać, pokrajać w kostkę, dodać do brukselki w połowie gotowania i ugotować do miękkości. Pomidor umyć, sparzyć, obrać ze skórki, pokrajać w cząstki. Pozostałe warzywa oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, poddusić

Camilla w kuchni
Królowa sałat 246

lubi sałaty?! jedzmy to zielone warzywo, zdrowe głównie dlatego, że właśnie zielone! korzystajmy z trwającego sezonu na sałatę i przyrządzajmy ją jak najczęściej, o to jej kolejna odsłona! Składniki: 1 duża sałata pęczek szczypiorku pęczek kopru 2 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka cukru sól i pieprz świeżo mielony 1 duży jogurt naturalny 1 mała śmietana

kgwjanczewo
Pasztet drobiowy z leśnymi grzybami 207

kurczaka i udko gotujemy z warzywami i z dodatkiem soli, pieprzu, ziela angielskiego, listka laurowego. Studzimy. Wątróbkę czyścimy. Cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej, podsmażamy cebulę ( dodając szczyptę cukru) i wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy.  Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka spagetti 420

mięsa wieprzowego (może być mielone)* 25 dag pieczarek* natka pietruszki* 20 dag żółtego sera* sól, pieprz** 1 mała marchewka     ** 1/2 pietruszki** kawałek nieduży selera** mała cebulka** koncentrat pomidorowy** ketchup** łyżeczka cukru** zamiast produktów oznaczonych 2 gwiazdkami można użyć sosu bolońskiego   ze słoikaSposób wykonaniaMakaron ugotować według przepisu na opakowaniu.(Warzywa i pieczarki obrać, umyć

Mix smaku
Placki z pieczonej dyni 225

naprawdę bardzo wszechstronnym warzywem i aż trudno mi uwierzyć, że tak wiele osób nigdy w życiu jej nie spróbowało.Składniki:około 2 szklanki upieczonej dyni*,2 jajka,około 1 szklani mąki pszennej,1 i 1/2 łyżeczki soli,1 łyżka cukru,świeżo starta gałka muszkatołowa - na czubku noża,ostra papryka mielona - na czubku noża,2 łyżeczki proszku

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pasztet wieprzowy z czerwoną fasolą 201

dodatkami ciekawe przyprawy, warzywa czy nawet owoce. Warto poeksperymentować z dodatkami, żeby znaleźć swoje ulubione i tworzyć pyszne, pachnące pasztety.  Składniki: 40 dkg wątroby wieprzowej , 70 dkg karkówki , 2 średnie cebule , 5 większych ząbków czosnku , 0,4 - 0,5 l. gęstego soku pomidorowego , 1 puszka czerwonej fasoli , sól , grubo mielony pieprz , 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich

Codzienna kuchnia niecodzienna
sałatka z młodych warzyw,małosolnym ogórkiem i swojskim majonezem... 195

małosolne, 1 łyżeczka pieprz czarny świeżo mielony, - do smaku sól, 1 szklanka majonez domowy, 2 łyżki natka pietruszki siekana majonez: 1 żółtko, 1 łyżeczka cukru i soli, 1/2 łyżeczki octu winnego, 1 łyżka musztardy ziarnistej, 1,5 szklanki olej rzepakowy - poza olejem wszystko zmiksować i po troszku dolewać olej w trakcie miksowania warzywa ugotować w łupinie, potem ostudzone obrać

W Mojej Kuchni Lubię
Surówka z kalarepą 184

ryneczku jest pełen wybór świeżych warzyw. Kuszą wszystkie ... Zakupiłam  min. marchew i kalarepkę.Wykorzystałam je do prostej do surówki . Na obiad , do pulpetów w sosie pomidorowym :) . Składniki : połowa dużej kalarepy 1 duża marchew 2 płaskie łyżki startego chrzanu ze słoiczka płaska łyżka majonezu, ewentualnie pół na pół z jogutrem cukier , pieprz mielony , szczypta soli do smaku Przygotowanie : Obraną

Proste Potrawy
Makaron z sosem mięsno-warzywnym 192

porcja makaronu  * 300g mięsa mielonego - u mnie karkówka * mała cebula * ząbek czosnku * papryka czerwona  * biała papryka * 2 pomidory * mała cukinia * łyżka koncentratu pomidorowego * łyżka oliwy z oliwek * garść świeżej bazylii  * sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente. Na rozgrzanej oliwie zeszklić drobno posiekaną cebulę oraz czosnek. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i mięso. Dusić do miękkości

Magiczne Życie Marty
C - Pene z kurczakiem w zapuszkowanym towarzystwie 215

curry, do smaku papryka słodka mielona, 2 łyżki oliwa z oliwek, 2 łyżki tymianek posiekany Filet z kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą i curry, wrzucamy na patelnię z rozgrzaną oliwą, smażymy, gdy zacznie nabierać koloru dodajemy pokrojonego w drobne krążki pora, przykrywamy patelnią i dusimy. Gdy kurczak będzie miękki, dodajemy warzywa z puszki: czerwoną fasolę, groszek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegetariańskie biryani - klasyka indyjskiej kuchni :) 239

najważniejsze to niezwykły smak i zapach wspaniałych przypraw, który będzie rozchodził się po całym domu. Zapraszamy do wypróbowania, a poniżej przepis.   Biryani wegetariańskie z ryżem basmati i warzywami  (4-5 osób) Składniki: 350 g ryżu basmati 1 duża papryka 1 passata 400 ml 200 g mrożonego zielonego groszku 3 ziemniaki 175 ml jogurtu naturalnego (dla wegan mleczko kokosowe(...)soczewicą, to potrwa ok. 10 min. W czasie kiedy gotujemy groszek z soczewicą kroimy paprykę. Na dużą rozgrzaną patelnię wsypujemy przyprawy : po pół łyżeczki garam masala, kardamonu, imbiru, mielonej kolendry, kminu rzymskiego, curry, kozieradki. Prażymy delikatnie z uwagą, aby nie spalić, dodajemy nieco oliwy z oliwek. Wrzucamy na nią paprykę i lekko przesmażamy oraz dodajemy całą passatę

vegetanie
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 352

pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony

OstryKęs
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – Kofty 345

pęczka natki pietruszki (posiekana) 1/2 pęczka kolendry (posiekana) 1 łyżka suszonego oregano 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 2 łyżeczki kurkumy 3/4 dużej główki czosnku przeciśniętego przez praskę albo posiekanego 1-2 papryczki chilli z pestkami (posiekana) sól pieprz olej słonecznikowy/rzepakowy WYKONANIE Mięso mielimy. Dodajemy wszystkie przyprawy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na co najmniej godzinę w chłodne miejsce(...)BIAŁY CZOSNKOWY 200 ml majonezu 200 gram śmietany 18% 1/3 główki czosnku (przeciśnięty przez praskę) sok z 1/4 cytryny 2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Składniki dokładnie mieszamy. WARZYWA 3 pomidory pokrojone w kostkę ogórek zielony pokrojony w półplasterki główka sałaty (porwane liście) 3 cebule czerwone (ew. białe) pokrojone np. w piórka. PODANIE Na tortilli smarujemy ostry czerwony

OstryKęs
Indyk pieczony z ryżem i warzywami 249

cieszy oko kolorami. W potrawie można użyć dowolnej części indyka, nawet ze skórą. Jeśli chodzi o warzywa najlepiej je pokroić na dość cienkie słupki, gdyż pod wpływem przecieru pomidorowego warzywa wolniej się pieką i duże kawałki mogą być zbyt twarde. Składniki: (duża forma 33 x 23 cm) 1 kg mięsa z indyka (pierś lub udziec) 3 średnie marchewki 1 papryka(...)średni korzeń selera 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżeczki soli Ryż: 1 ziarenko kardamonu zielonego (zmielić lub zmiażdżyć) 1/2 łyżeczki bazylii 6 szklanek wody lub bulionu warzywnego 2 szklanki ryżu basmati

Kuchcik gotuje
Faszerowana główka kapusty - krok po kroku. 318

Faszerowana kapusta to prawdziwy rarytas. Nadziać ją można dowolnym farszem, może być to farsz do gołąbków - tradycyjny , pikantny czy np. rybny . Można nadziać też dobrze doprawionym

Poezja Smaków - blog kulinarny
Wegetariańskie leczo z pieczarkami i ogórkami kiszonymi 265

się potrawy). Tłuszcz jest nośnikiem smaku, a długie smażenie na nim czyni warzywa wyjątkowo słodkimi oraz aromatycznymi. Jeśli jednak z przyczyn zdrowotnych unikacie tego sposobu przyrządzania potraw, to uduście warzywa z niewielkim dodatkiem wody, na koniec dodając przecier pomidorowy – w sezonie do zastąpienia świeżymi pomidorami. Składniki na 3 – 5 porcji: 3 nieduże marchewki 1 spora cebula 2 czerwone papryki(...)ząbki czosnku 3 – 4 łyżki masła klarowanego, oleju kokosowego lub preferowanego tłuszczu do smażenia sól himalajska lub morska, przyprawy i zioła: po 1 czubatej łyżeczce wędzonej papryki, słodkiej papryki, mielonej kolendry, po 1/2 łyżeczki kurkumy, kozieradki, ostra papryka i pieprz do smaku, 2 – 3 łyżeczki majeranku Marchewki pokroić na cienkie plasterki, cebulę pokroić w piórka, pozbawione gniazd nasiennych papryki

Even Better Food
Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 318

obiad, jak i pyszną przekąskę o dowolnej porze dnia i roku. Tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami 2016-01-09 20:28:04 Pyszna tortilla z kurczakiem i kolorowymi warzywami doskonała zarówno jako sycąca przekąska „na szybko” jak i zdrowy pełnowartościowy posiłek. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 250g fileta z kurczaka 100g czerwonej papryki 100g zielonej papryki 100g(...)kukurydzy z puszki (odsączonej z zalewy) 1 nieduża czerwona cebula (120g) 2 ząbki czosnku kilka liści sałaty (najlepiej lodowej) 3-4 łyżki oliwy sól (ok. 1/2 płaskiej łyżeczki) szczypta mielonego chili (pieprzu cayenne, ok. 1/8 – 1/4 łyżeczki) 4 średnie (ok. 25cm) pszenne tortille Marynata 1/4 łyżeczki tymianku 1/4 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki oregano 1/4 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki

Kulinarna Pokusa
Wege-burgery 220

ziemniaczana do sklejenia BUŁKI: Najlepsze są bułki, z tego przepisu (domowe bułki do burgerów) , ale świetnie komponują się też świeże grahamki lub bułki z nasionami dyni DODATKI: Wszystko warzywa, które lubimy, czyli np. sałata, pomidor, ogórek, cebula, można dorzucić plastry żółtego sera, prażoną cebulkę, ogórki konserwowe czy ostre papryczki, również marynowane. SOSY:  możemy dodać każdy ulubiony sos, kotlety(...)zastąpić go sosem barbecue. Można zrobić go samemu bazując na ketchupie. Przepis tutaj (domowy sos bbq) . Na patelni podprażamy kumin i kolendrę i przekładamy do moździerza. Jeśli mamy kolendrę mieloną, podprażamy sam kmin. Dodajemy szczyptę soli i ucieramy na proszek. Do miski wsypujemy odsączoną ciecierzycę oraz kukurydzę i blendujemy na gładką masę. Dodajemy bazylię, słodką paprykę oraz przyprawy

Kuchnia od dwojga
Bułki z mięsem, bakłażanem i cukinią 166

które mogłyby spełniać wiele ról Tak wiem, jestem wymagająca. Tak wpadłam na pomysł bułek- paluchów, które będą nadziane mięsem. Ale mięso mogłoby być zbyt ciężkie, dlatego dorzuciłam do niego warzywa. I tak powstały bułki mięsne ale dużo lżejsze. Nadają się na obiad z sosem lub jakimś barszczem, chłodnikiem. Świetnie sprawdzą się do grilla czy na pikniku. Do zapakowania na rodzinną(...)patelni. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/07\/buleczki3.jpg","recipeIngredient":["Nadzienie\r","1 du\u017ca cebula\r","350 g mi\u0119sa wo\u0142owego mielonego\r","1 puszka pokrojonych pomidor\u00f3w lub 4 du\u017ce pomidory \u015bwie\u017ce\r","1 \u015brednia cukinia\r","1\/2 bak\u0142a\u017cana\r","1\/2 p\u0119czka natki

Mieszam w Garnku
Krem z dyni 180

sól i pieprz (opcjonalnie) ostra mielona papryka i kardamon (opcjonalnie) Do podania: pestki dyni, kiełki rzodkiewki, natka. PRZYGOTOWANIE: Dynie myję, przekrawam na cztery, wydrążam łyżką pestki., kroję w kostkę. Cebulę obieram i kroję w kostkę, przesmażam na maśle klarowanym do zarumienienia. Włoszczyznę obieram i kroję w większą kostkę, układam w garnku wszystkie warzywa. Zalewam wodą, dodaję liście i ziele

Zasmakuj Kuchni
Morawska zupa ziemniaczana 173

papryki 2 łyżki kminku mielonego 3 łyżki oleju sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kiełbasę kroimy na plasterki, smażymy na rozgrzanym tłuszczu razem z posiekaną cebulą. Następnie dodajemy przyprawy, pokrojone w kostkę ziemniaki, półplasterki marchew, pomidory wraz z zalewą. Dusimy kilka minut. Zalewamy wrzątkiem, gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
QUESADILLA Z KURCZAKIEM 236

wędzonej papryki w proszku, mielonej kolendry olej roślinny, np. kokosowy DO PODANIA : jogurt grecki lub gęsta, kwaśna śmietana, cząstki limonki lub cytryny do wyciśnięcia WYKONANIE Kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy, odcinamy białe błony i kostki. Kroimy w cienkie paski.  Cebulę i paprykę również kroimy w paski. Czosnek ścieramy na tarce. Kurczaka i warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem

cool and minty
Eintopf z cukinią 233

Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy mięso solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy do całkowitego ścięcia białka. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę i kontynuujemy smażenie przez 3-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, szklankę wody, kukurydzę, fasolkę i pokrojone w kostkę cukinię. Dusimy przez około 10 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy

Pyry na Gaz
Kotleciki mięsno-warzywne 1025

metoda jak przemycić trochę więcej warzyw tym, którzy uważają, że nie warto jeść tego co ma witaminy oraz często dzieciom, które uciekają najczęściej do słodyczy. Można powiedzieć, ze jest to też pewna droga do diety wegetariańskiej lub wegańskiej. W przyszłości może być już tylko kolejny krok, czyli kotleciki warzywne. Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka lub innego 300g cukinii

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Co Lila jadła w środę? 5 185

kiełki. Mnóstwo warzyw w miseczce - marchewka, cebula, pietruszka, seler, cukinia i brokuły. II danie Odkąd zaczęliśmy sami robić placki (całkiem niedawno, bo zawsze myślałam, że do tego potrzebny jest jakiś specjalny sprzęt. W iesz jaki? zdradzę Ci -  patelnia ) to często robimy tortille. Tym razem jedliśmy po meksykańsku, czyli mięso mielone, czerwona fasola, kukurydza

lady-och-mistrzyni.blogspot.com
Piątkowe Inspiracje - Kotlety rybne z kaszą jaglaną 224

rybne - z bułką i masą świeżych warzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
ciasto z batata z malinową galaretką , bez pieczenia (WEGAN) 196

ciasta z amarantusa i uwaga, BATATA, warzywo, które odkąd je znam intryguje mnie swoimi walorami smakowymi. SKŁADNIKI: GALARETKA: 200g mrożonych malin szklanka wody 2 łyżki ksylitolu łyżeczka agaru SPÓD: 5 łyżek amarantusa ekspandowanego łyżeczka cynamonu banan 2 łyżki płatków owsianych 70g obranego batata WYKONANIE: batata parujemy do miękkości, blendujmy z bananem płatki owsiane mielimy na mąkę wszystkie składniki na spód

healthy dreams
Zupa z pieczonych pomidorów z ciecierzycą 183

warzywnego lub drobiowego sól, świeżo mielony pieprz 4 łyżki oliwy jogurt grecki i natka pietruszki do podania Przygotowanie: Ciecierzycę zalewamy na noc dużą ilością zimnej wody. Następnego dnia płuczemy. zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 60 minut). Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze układamy przekrojone na pół pomidory i paprykę czerwoną. Warzywa oprószamy solą i polewamy 2 łyżkami

Smakowity Blog Kulinarny
Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny. 283

minut aż będą warzywa miękkie.  W garnuszku przygotowujemy siemię lniane, które zalewamy wodą lub mlekiem (ewentualnie pół na pół) i mieszamy do uzyskania jednolitej galaretowatej masy. Odcedzoną ciecierzycę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym blenderem. Dodać marchew z  cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba

Apetyt na Zielone
Zupa krem z soczewicy. 163

chili czosnek granulowany, papryka ostra mielona 600 ml rosołu (z 2 skrzydełek) Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu (ja zalałam wrzątkiem i odstawiłam na 30 minut - krócej się gotuje, później gotowałam). Pomidor i cebulę kroimy w kostkę, papryczkę w krążki - podsmażamy na odrobinie oliwy. Soczewicę odcedzamy i wrzucamy do blendera razem z warzywami z patelni, następnie zalewamy ciepłym rosołem

Moje-pitraszenie
Kremowa cebulowa! 175

jest naszym polskim bardzo popularnym warzywem i w naszych ogrodach i spiżarniach z pewnością jej nie zabraknie. Mimo łez, które towarzyszą przy wykonaniu tej zupy, efekt jest przepyszny, więc opłaca się trochę pomęczyć. Porcja na 4 osoby: 6 dużych białych cebul 700ml bulionu 3 kromki razowego chleba gałka muszkatołowa imbir sól świeżo mielony pieprz  Dodatki: 2 pszenne bułki

Kuchnia Pani Wiosny
Potrzebujesz patelni do zadań specjalnych? 282

oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Z fenkułu obrywamy koperek (odkładamy) i kroimy go na ósemki (najpierw wzdłuż na ćwiartki, a następnie każdą z nich – także wzdłuż na pół). Łososia i cząstki fenkułu posypujemy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Skrapiamy rybę i warzywo oliwą oraz sokiem z pomarańczy. Wcieramy

Poezja smaku
Papryki faszerowane mięsem i śliwkami 178

Rozdrobnić zawartość malaksera. Dorzucić mięso mielone. Ponownie zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Każdą z papryk obtoczyć w oleju z papieru. Wypełniać papryki farszem. Przykryć papryki odciętymi czapeczkami i piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Podawać gorące. ----------- Podobne: Papryka z kaszą gryczaną i kalafiorem Papryki faszerowane warzywami Papryki z pęczakiem

Weekendy w domu i ogrodzie
Gulasz z cukinią i marchewką 255

Delikatne mięsko z pysznymi warzywami, mniam po prostu :) Czas przygotowania: 15 minut + 2h duszenia Ilość porcji: 6 Składniki: 800g szynki wieprzowej (fantastyczną promocję 25% taniej na całą wieprzowinę znajdziecie  TUTAJ ) 2 cebule 1 duża marchewka 1 cukinia Olej do smażenia ½ pęczka natki pietruszki 2 Esencje do duszonych mięs Knorr Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól

Kolizje Smaków
Vindaloo z kurczaka (Chicken Vindaloo) 304

jako pulao z przyprawami lub warzywami, znajdziecie też na moim blogu (ważne, żeby nie rozgotować!!!) mały kubeczek naturalnego jogurtu, bardzo dobrej jakości lub raita Wykonanie: 1 . Marynata - cebulę kroimy w półplasterki, niezbyt grube, wrzucamy do miski, w której będzie się marynował kurczak. Wszystkie całe przyprawy z marynaty miażdżymy w moździerzu (można użyć mielonych przypraw, ale zapewniam

Kuchnia Prezydentowej
sałatka z awokado 247

oliwek sól, pieprz świeżo mielony wykonanie: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na ćwiartki. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na mniejsze kawałki. Awokado obieramy i kroimy w dużą kostkę. Pomidorki przecinamy na połówki lub ćwiartki. Oliwę mieszamy z sokiem z cytryny, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą, dodajemy jajka. Całość polewamy

Domowy Smak Jedzenia
Galareta drobiowa z batatami 153

opakowanie suszonego lubczyku pieprz czarny mielony (do smaku) żelatyna PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki (oprócz batatów i żelatyny) wrzuciłam do misy multicookera. Zalałam 2 litrami wody. Ustawiłam program COOK i czas 1 godzina i 15 minut. Na 15 minut przed końcem dodałam pokrojone w kosteczkę bataty. Po upływie czasu z wywaru wyjęłam mięso i warzywa. Do dość ciepłej ale nie gorącej

ClauditteMissCooking
Drobinki, okruszki... Galette z truskawkami i solą morską. 222

owoce lub w wersji wytrawnej warzywa. Zamiast dużej tarty wybrałam małe jednoosobowe lub jednokęsowe galette . Lubię te mini formy. Kruszę ciasteczka waniliowe, nakładam na nie soczyste truskawki i posypuję szczyptą soli morskiej. To moje kolejne drobinki.   Lubię niespodzianki. Lubię, gdy marzenia zmieniają się w szczęśliwą rzeczywistość. Jak marzenie o Manufakturze Czekolady , jakie mieli kiedyś jej Właściciele. Tabliczka czekolady

KUCHARNIA
Rozgrzewająca arabeska, kawa z cynamonem, kardamonem i chili 196

Przecudne kolory, dojrzałe owoce i warzywa prosto z pola i sadu, zapach palonych ognisk... i niestety chłody. Coraz mniej słońca, temperatura spada, zaczynamy wyciągać koce i cieplejsze ubrania. Dla wszystkich zmarzluchów i lubiących orientalne smaki rozgrzewająca kawa z cynamonem, kardamonem i chili.Czas przygotowania:10 minutPorcje: 2   Składniki:6 łyżeczek kawy mielonej,2 filiżanki wody,2 filiżanki

SzczyptaSmaQ
Meksykańska zupa gulaszowa 335

mielonej, słodka papryka mielona, łyżeczka przyprawy do gulaszu, sól, pieprz.   Przygotowanie Mięso pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Dodać pokrojone w kostkę cebule. Dusić ok. 10 min, czasem mieszając. Obficie obsypać słodką papryką.  Włoszczyznę obrać, umyć, pokroić w kostkę, następnie dodać do mięsa i cebuli.  Zalać wodą, tak by wszystkie warzywa i mięso były przykryte

Z miłości do słodkości