mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:189/458)

Zapiekanka makaronowa z cukinią i pomidorem 170

Smażymy na oliwie, gdy zmięknie dodajemy mięso mielone, doprawiamy, pod koniec pokrojona w kostkę kiełbasę oraz koncentrat pomidorowy. Jeszcze chwilę podsmażyć. Połowę makaronu wykładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego, na makaron wykładamy połowę farszu mięsnego, posypujemy ziołami prowansalskimi, pieprzem, papryką. Powtarzamy warstwy jeszcze raz. Pomidory oraz cukinię kroimy w krążki. Warzywa układamy na przemian na wierzchu zapiekanki, doprawiamy

Gotuj z Agnes
OMLET BISZKOPTOWY Z NASIONAMI CHIA 201

nasiona lnu nie muszą być mielone przed spożyciem  co sprawia że posiłki z nimi są łatwe do przygotowania.  Można je jeść na surowo, namoczone w wodzie lub soku,  jako dodatek do kaszek i deserów, wypieków lub dodane do pieczywa. Można również dodawać je do jogurtu, musli, sałatek, warzyw czy dań z ryżu. Ze względu

potrawyregionalne
Śniadaniowa owsianka z sokiem jabłkowym i truskawkami 213

szklankę soku (to jedna z pięciu porcji warzyw lub owoców, o której powinniśmy codziennie pamiętać ), więc polecam. I nie zapominajmy o truskawkach - trzeba je jeść póki są :)  składniki 30 g (ok 3 łyżek) płatków owsianych (używam Górskich) 200 ml pasteryzowanego soku z jabłek, dobrej jakości kilka truskawek 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu Przygotowanie Płatki wsypać do słoika, dodać kardamon

Stare Gary
Kurczak z surówką 183

  Dietetyczne nie musi być nudne :)   Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony   1/2 marchewki

czarrna od kuchni
Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym 202

pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące. Do garnka nalać wodę ( u mnie to było 1,5L ) i wrzucić do niej obrane, umyte i pokrojone warzywa. Posolić, popieprzyć, dodać liście laurowe i ziarenka ziela

W kuchni u Moniki
Krokiety z warzywami i kaszą gryczaną 173

czerwona cebula kilka liści świeżej bazylii łyżeczka mielonego ostropestu 2 łyżeczki sosu worcestershire pół łyżeczki suszonego czosnku łyżeczka soli pieprz Z papryki i chili pozbyć się gniazd nasiennych. Pokroić na kawałki.  Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Kalafior zmiksować z paprykami i cebulą w malakserze lub blenderze. Zmiksowane warzywa wymieszać z kaszą gryczaną. Doprawić do smaku przyprawami

Weekendy w domu i ogrodzie
Musaka 158

bakłażany - 3 cukinie - oliwa z oliwek - sól Przygotowanie warzyw: Bakłażany oraz cukinie myjemy, a następnie kroimy na plastry grubości centymetra. Solimy je z obu stron, grillujemy na niewielkiej ilości oliwy i osączamy na papierowym ręczniku. Składniki do mięsa w sosie: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 cebule - 1 kilogram mięsa mielonego - 500 gram passaty - 100 mililitrów czerwonego wina - szczypta(...)cynonamonu - pieprz - sól Przygotowanie mięsa w sosie: Rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane cebule i smażymy je do zeszklenia. Mieszamy. Dodajemy mięso mielone. Mieszamy. Dodajemy passatę, czerwone wino, cynamon. Gotujemy 20 minut od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą oraz pieprzem. Składniki na sos beszamelowy: - 120 gram masła - 100 gram mąki - 600 mililitrów mleka - 2 żółtka - gałka muszkatołowa - pieprz - sól

Życie zamknięte w smaku
Kurczak po hiszpańsku z bakłażanem 246

Danie przygotowane na patelni z dużą ilością warzyw. W miarę szybkie, smaczne i w śródziemnomorskim klimacie :) Chociaż nie przepadam za zielonymi oliwkami, wolę czarne, to tutaj bardzo mi posmakowały. SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 1 marchewka 1 cebula 1 bakłażan 3 pomidory 150g zielonych oliwek oregano sól pieprz świeżo mielony oliwa z oliwek Bakłażana pokroić na półplasterki, włożyć

https:KKuchniaMniam
Rosół po węgiersku - zupa kurczakowa 208

sól - 3-4 ziarna pieprzu czarnego - 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 1 ząbek czosnku - 4 marchewki - 4 pietruszki - 1 seler - 1 cebula - suszona natka pietruszki - 150g pieczarek - 200g fasolki szparagowej - 100g makaronu (u mnie nitka) Przygotowanie: Wkładam kurczaka do garnka, zagotowuję i zbieram pianę. Przyprawiam solą, pieprzem, imbirem, i czosnkiem. Czyszczę warzywa, ale cebulę nie obieram, tylko myję. Do zupy

Kuchnia co dnia
Kalarepa zapiekana 154

Lubicie kalarepkę ? Ja lubię na surowo, zapiekaną  i smażoną na maśle. Najlepsza jest taka młoda, a właśnie teraz jest najlepsza pora . Dzisiaj zrobiłam faszerowaną kalarepę

O kuchni z uczuciem
Szaszłyki ślimakowe z kurczakiem, boczkiem i cukinią 209

cienkie plastry (ja to robiłam obieraczką do warzyw), wybieramy 6-8 najdłuższych i najszerszych plastrów (resztę też zgrillujcie, jest pyszna!), kładziemy je na talerzu obok siebie, posypujemy solą, zostawiamy na 10 minut, żeby zmiękła. 3. Kurczaka po zamarynowaniu odsączamy z marynaty (marynatę zachowujemy, możemy ją dodać np.: do mięsa mielonego na kotlety, ja ją zużyłam do koft, przepis będzie

Kuchnia Prezydentowej
Zestaw Obiadowy 520 kcal - Na czym to polega? 160

170g = 185 kcal Pieczeń Rzymska:   mięso mielone wieprzowe z łopatki 100g = 177 kcal 3. Dodatek do mięsa, którego porcję nakładamy do 130 kcal: ugotowane ziemniaki, 2 sztuki 170g = 130 kcal ugotowany ryż brązowy, 1 szklanka 100g = 130 kcal ugotowana kasza gryczana, 1 szkalanka 130g = 130 kcal 4. Surówki, warzywa z wody, lub sałatki nakładamy porcję

IzaGotuje
52. Zupa fasolowa z krewetkami 114

angielskiego  sól, pieprz,  ostra mielona papryka Fasolę namoczyć na noc, następnego dnia ugotować do miękkości w 1 litrze osolonej wody z listkami laurowymi i zielem angielskim , uważać aby nie rozgotować fasoli.  Marchewkę i por pokroić w słupki i dodać do zupy pod koniec gotowania, tak aby warzywa nie były rozgotowane. Por wystarczy dodać

Jadło i czytadło
Mini kotleciki z zielonej soczewicy 196

Składniki na 1 porcję: 50 g zielonej soczewicy 1 białko jaja 2 łyżeczki otrębów orkiszowych/żytnich 1 łyżeczka lnu mielonego Curry, pieprz, sól, imbir, kurkuma

Czarnawisienka
GOŁABKI NA WŁOSKĄ NUTĘ 147

Niby tradycyjne gołabki,lecz zmieniony smakowo farsz mięsny i troszkę inny sosik czynią je o wiele smaczniejszymi, polecam Składniki: 1 głowka kapusty pól kg mięsa mielonego

Z Majeczką w kuchni
Jarmuż w owsiance ^^ 180

wyjęcia ich z pieca, postanowiłam ponownie użyć tego warzywa. Tym razem dodałam go do owsianki, jak widać na zdjęciu ładnie ją zabarwił. Śniadanko wyszło bardzo pyszne i słodziutkie (za sprawą bardzo dojrzałego banana) :D ~  Jarmużowo-bananowa owsianka z serkiem twarogowym, kawą i cynamonem ~ Składniki: 40g płatków owsianych 5g śierzo mielonego siemienia lnianego garść jarmużu (~50g) dojrzały banan + 100g

Kuchenny Skrawek Nieba
KREM Z KUKURYDZY I ZIEMNIAKÓW. 238

warzywnego papryka chili mielona gałka muszkatołowa mielona pieprz do smaku sos sojowy do smaku ewentualnie kilka kropel czerwonego tabasco Cebulę obieram, siekam i szklę na oleju.  Kukurydzę odcedzam, dodaję do cebuli. Ziemniaki obieram, płuczę i kroję w kostkę. Wrzucam do rondla, wlewam bulion i gotuję aż do miękkości warzyw. Kiedy te zmiękną, miksuję za pomocą blendera

W kuchni Karmel-itki
Kuchnia malucha - kuskus, chłodnik i koktajl na zaparcia. Zaproszenie na warsztaty. 233

koperku; ząbek czosnku; 250 ml kefiru lub jogurtu Warzywa dokładnie myjemy. Ogórki ścieramy na tarce. Koperek i szczypiorek drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki mieszamy z kefirem lub jogurtem. Możemy delikatnie doprawić pieprzem. Koktajl truskawkowy (na zaparcia, z truskawkami po 10 m): 250 g truskawek; 1 łyżka mielonego siemienia lnianego; 1/2 szkl. wody Siemienie zalewamy wrzątkiem

Miksturownik
Sałatka z Surimi 327

rodzinnym mówili że żywię się jak królik, bo warzywa i ja to jedność...;* Moją propozycją na dziś jest szybka sałatka z paluszkami surimi Składniki: opakowanie paluszków surimi 3 jajka 1 puszka mieszanki meksykańskiej konserwowa tj. kukurydza, groszek i czerwona fasolka 1/2 pora 6 liści kapusty pekińskiej sól ziołowa mieszanka pieprzu mielonego 1/2 ogórka zielonego opcjonalnie można dodać makaron

NaKońcuJęzyka
Ale Meksyk! #1 Enchiladas con carne 257

niej znaleźć mięso wołowe, kurczaka, mnóstwo warzyw i bezsprzecznie paprykę chili. W końcu nazwa do czegoś zobowiązuje, bo enchilar  oznacza dodać paprykę chili .  Mnie się jakoś nie chciało bawić w ruloniki, postanowiłam przygotować enchiladę w formie tortu z tortilli. No i nie miałam też papryczki chili, zamiennikiem było mielone chili i to w zalewie pomidorowej

bastalena
Sałatka z soczewicy i cukinii 189

Składniki:  puszka brązowej soczewicy  cukinia  mała czerwona papryka  mały kubek jogurtu naturalnego  6 ząbków czosnku  natka pietruszki  kilka pomidorków

Moja smaczna kuchnia
Zupa meksykańska 336

oliwek smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulkę z czosnkiem i chili. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso mielone i całość dokładnie mieszamy. Smażymy kilka minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem (ja często używam jeszcze przyprawy do mięsa mielonego, dosłownie szczyptę). Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i całość dusimy chwilę. Teraz czas na dodanie kukurydzy(...)fasoli czerwonej. W tym momencie również wlewamy wodę i dusimy wszystko przez kilka minut. Wlewamy sok pomidorowy i jeszcze chwilę gotujemy całość aż warzywa zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem, ewentualnie cukrem jeśli jest taka potrzeba. Gotujemy jeszcze 5 minut i gotowe. Podajemy z natką pietruszki. Smacznego

Mango Papaja
Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 306

warzywami korzennymi i zarazem „na lekko kwaśno”. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego(...)Pieczarki obieramy i dzielimy na mniejsze części. Marchewkę obieramy i kroimy na ćwierćwałki o długości kilku centymetrów. Seler kroimy na kilka mniejszych fragmentów. Cebulę obieramy i dzielimy na ćwiartki. Warzywa mieszamy z pozostałą solą. Na patelni rozgrzewamy na średnim ogniu pozostałe 2 łyżki oleju. Podsmażamy na nim z obu stron kawałki mięsa, po uprzednim usunięciu z niego nadmiaru marynaty. Smażymy

Kulinarna Pokusa
Śledź marynowany z koprem włoskim na galaretce cydrowej 195

popularna przystawka, polskie sushi, do przyrządzenia na wiele sposobów. Moja propozycja to połączenie chrupiących warzyw i jabłek, maślanego śledzia i rozpływającej się w ustach galaretki. Ostre śledzie z warzywami rozgrzewają kubki smakowe, a galaretka owocowa przyjemnie łagodzi smak. Przepis nagrodzony w konkursie „POLSKA ze SMAKIEM” , organizowanym przez Kuchnię+ . Składniki: ·          5 filetów(...)kilka gałązek świeżego tymianku ·          3 łyżeczki żelatyny ·          1 łyżeczka czarnego pieprzu grubo mielonego ·          Czerwony pieprz do dekoracji ·          100 ml wody

SzczyptaSmaQ
Frittata ze szparagami i pomidorami 143

mało puszysty itp. W przypadku frittaty nie ma takich dyskusji, najprościej ujmując to jajeczny placek, nadziany tym co zostało wcześniej podsmażone na patelni. W zależności od upodobań mogą to być warzywa (jakiekolwiek nadające się do smażenia), wędliny, ziemniaki, czyli to na co mamy w danej chwili ochotę.  Jeszcze jedną zaletą frittaty jest to, że równie dobrze smakuje na ciepło(...)bardzo cienkie) 1 cienka dymka ze szczypiorkiem 1/2 czerwonej papryczki chilli  4 pomidorki koktajlowe świeże listki bazylii  1/2-1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju szczypta soli i pieprzu mielonego do smaku Przygotowanie: Szparagi umyć, odkroić główki, a łodygi drobno pokroić na plastry. Dymkę również pokroić na plastry. Papryczkę chilli drobno pokroić, można nie usuwać ziarenek, wtedy frittata będzie

Codziennik Kuchenny
Mloda kapusta z nutka orientu, w pomidorach 164

Kapusta to bardzo wartościowe warzywo i łatwe w przechowywaniu, o tym wiecie z pewnością. Można ją przygotowywać na milion sposobów. Nie od dziś też wiadomo, ze idealnie komponuje się z pomidorami, pasuje do mięs ale i w daniach wege sprawdza się równie dobrze. Mi bardzo smakuje z orientalnymi przyprawami oraz z naszym polskim kminkiem, a najbardziej lubię tę młodą(...)kapusta z nutka orientu, w pomidorach pół główki młodej kapusty, poszatkowanej 2 marchewki, pokrojone w plasterki mała cebulka, pokrojona w piórka ząbek czosnku, posiekany łyżka oleju po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry i kminu rzymskiego sól, pieprz puszka krojonych pomidorów lub 3 pomidory świeże, bez skórki i nasion, pokrojone do smaku cukier i ocet balsamiczny ew. plasterki  podsmażonej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z marchewki w orientalnym stylu 153

mielonej 1 płaska łyżeczka kurkumy sól, pieprz Przygotowanie: Cebulę i czosnek kroimy w kostkę i podsmażamy w garnku na łyżce oleju - do momentu, aż się zarumienią. Marchewki, ziemniaki i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki/kostkę. Kalafiora dzielimy na różyczki. Do cebuli i czosnku dodajemy przyprawy: sól, pieprz, kumin, kolendrę i kurkumę oraz drobno posiekany imbir. Dodajemy pokrojone warzywa

Bananowe Pole

Proponowane wyszukiwania