mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:185/458)

Wołowina po tajsku z jajkiem sadzonym 288

tajską czyli pikantną wołowinę stir-fry z jajkiem sadzonym. To idealny wybór, kiedy potrzebujemy szybkiego i treściwego śniadania, które doda nam energii na resztę dnia. Danie możesz wzbogacić też warzywami – brokułami, porem, słodką papryką lub innymi, które aktualnie masz w lodówce. : ) Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, pokrojone drobno aby podczas szybkiego smażenia zdążyły trochę zmięknąć. Jeśli(...)Papryczkę chili kroję w cieniutkie plasterki. 2 Od łodyżki pietruszki odrywam same listki i siekam. 3 Na patelni lub w woku na średnim ogniu rozgrzewam gęsi smalec. 4 Mięso mielę w maszynce. 5 Mięso wrzucam na rozgrzaną patelnię i podsmażam 3-4 minuty cały czas mieszając. 6 Dodaję sos rybny, sos sojowy, posiekaną papryczkę chili i podgrzewam jeszcze

Book of spells
Ciasto jaglano-marchewkowe 241

Słodycze również mogą być zdrowe, szczególnie te pieczone z warzywami. Marchewka i dynia to połączenie doskonałe.Wiedziały już o tym nasze babcie. W tym  wypieku użyłam mleka kokosowego i płatków jaglanych, słodzone syropem klonowym i ksylitolem. Mega wilgotne i wbrew pozorom puszyste. Trochę się go obawiałam, szczególnie dlatego że, dałam mąkę żytnią, czy wyrośnie, czy w ogóle się(...)łyżka syropu klonowego Orzechowy krokant do posypania Jak wykonać ? Ciasto: Obraną marchewkę, i dynię w jednakowych proporcjach zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Mąkę wymieszać  z solą, mielonym kardamonem oraz proszkiem do pieczenia i sodą. Mleko kokosowe podgrzać w rondelku aby było gorące, wymieszać z ksylitolem i syropem klonowym  wsypać płatki jaglane, żurawinę i rodzynki

Wanilia i Kardamon
Chilli sin carne, czyli bezmięsny gulasz 204

Chilli sin carne, to po prostu gęsta zupa bez mięsa, za to pełna warzyw. Nafaszerowana proteinami z fasoli i soczewicy, bardzo sycąca, a dzięki przyprawom wspaniale rozgrzewająca. W mojej wersji jej sekretnym składnikiem jest kardamon. Ale polecam o nim pamiętać nie tylko dlatego, że wspaniale wzbogaca smak tego gulaszu dodając nieco limonkowej nuty. Działa on także przeciwzapalnie, przeciwwirusowo, zapobiega przeziębieniom(...)świeże papryki słodkie 1 łyżka oleju do smażenia 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 szklanka surowej czarnej soczewicy 2 puszki fasoli czerwonej (lub 1 czerwonej i 1 czarnej) 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka krojonych pomidorów 3 łyżki sosu sojowego lub tamari

Lamarida.pl
Pieczone paprykowe kotleciki z ziarnami. 156

Dziś zostawiam propozycję na jutrzejszy obiad. Wystarczy uformować kotleciki i włożyć do piekarnika ... i zjadać. Proste prawda!? na niedzielny obiad w sam raz. Składniki; pół kg

Radość kipiąca uśmiechem.
Surówka Coleslaw z czarnuszką 186

Surówka z kapusty z potartą marchewką to jedno z moich kulinarnych wspomnień z dzieciństwa. Najczęściej stanowiła ona dodatek do tłuczonych ziemniaków i kotlecików mielonych. Dzisiaj

Moja smaczna kuchnia
Ajapsandali (201 kcal) 186

aromatyczna. Składniki (2 porcje): bakłażan duża cebula czerwona papryka 2 jędrne pomidory 3 ząbki czosnku łyżka posiekanej natki pietruszki chili w proszku lub ostra papryka sól morska, świeżo mielony pieprz gotowa mieszanka przypraw chmeli suneli lub bazylia, majeranek, kolendra 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Bakłażana kroimy w dość dużą kostkę, posypujemy solą, układamy na ręczniku papierowym i odstawiamy(...)Kroimy je w kostkę wycinając gniazda nasienne. Czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, aż stanie się miękka, następnie dodajemy paprykę i bakłażana. Podsmażamy aż warzywa zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i czosnek przeciśnięty przez praskę. Po pięciu minutach potrawę przyprawiamy. Mieszamy i podsmażamy jeszcze kilka minut. Podajemy posypane natką pietruszki

e-PrzepisyKulinarne
Chili con carne 206

Lubię kuchnię meksykańską. Zainspirowana tygodniem meksykańskim w Lidlu postanowiłam zrobić chili con carne - ostre i sycące. Dla przełamania ostrości podane ryżem i odrobiną śmietany. Składniki: 500

Pasja Smaku
MROŻONE SMOOTHIE KOKOSOWO-BANANOWE Z LODAMI I KARMELEM + BLENDER WYSOKOOBROTOWY HAPPYCALL AXLERIM 226

Gdyby ktoś kiedyś powiedział mi, że będę miała w domu sprzęt, który będzie siekał, mielił, mieszał, blendował, miksował, rozdrabniał, robił mąkę, kremy, przeciery, majonezy, pasty, gotował zupy, a nawet sam po sobie zmywał – to bym go wyśmiała, powiedziała, żeby nie pierniczył głupot albo przestał pić ;) A dziś cholera mam taki sprzęt – jest nim BLENDER WYSOKOOBROTOWY. Blender zwykły(...)składników – lodu, orzechów, twardych warzyw i owoców. Bez problemu możemy przygotować z nim kostki lodu do drinka, masło orzechowe, wszelkiego rodzaju pasty kanapkowe, kremy, masła, mleka , drinki i inne napoje. System obiegu chłodzenia zabezpiecza Blender wysokoobrotowy Happycall przeciwko przegrzaniu się silnika podczas pracy urządzenia na maksymalnych parametrach. Z ryżu robi mąkę: Groch mieli na pył: Z owoców robi gładką

Ostra na Słodko
Rozgrzewająca zupa dyniowo-buraczkowa z pastą z kolendry 229

pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo: 1 i 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (3/4 szklanki(...)Warzywa umyć, obrać i pociąć na talarki lub zetrzeć na tarce. Gdy mięso odchodzi od kości, wywar przelać przez sitko, aby go odszumować i pozbyć się przypraw), następnie sam wywar (bez kości i przypraw) wlać do garnka i zagotować. Na gotujący się wywar dodać surowe warzywa, puree z dyni oraz sypkie przyprawy, gotować na średnim gazie do miękkości warzyw. Zblendować

moj przepis na
Pieczone żeberka a la ratatouille 245

warzywami charakterystycznymi dla ratatouille – papryką, pomidorami, cukinią, bakłażanem i cebulą – w aromatycznych ziołach prowansalskich. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób) 1-1,2kg żeberek wieprzowych 1 średni bakłażan (400g) 1 średnia cukinia (400g) 2 nieduże pomidory (250g) 2 średnie cebule (250g) 3 średnie kolorowe papryki (600g) 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżeczki(...)minut, aż do zarumienienia. Jeśli żeberka nie są wyjątkowo chude, nie używamy w tym celu żadnego dodatkowego tłuszczu. Na dnie brytfanny układamy żeberka i czosnek. Następnie dodajemy pozostałe warzywa oprócz pomidorów – częściowo je ze sobą mieszając oraz posypując solą, pieprzem i ziołami. Pamiętajmy, by nie solić jedynie bakłażana. Na tym etapie nie dodajemy jeszcze pomidorów, więc pozostawmy dla nich odrobinę

Kulinarna Pokusa
Ziemniaczana zupa krem z szaszłykami 250

ziemniaków - 1 duży batat (słodki ziemniak) - 2 marchewki - kawałek selera - por - 5 szalotek - 6 ząbków czosnku wędzonego - świeża ostra papryczka 1-2 - sól morska - pieprz czerwony - 1 łyżeczka mielonego cuminu - kilka suszonych prawdziwków - olej z pestek winogron Dodatkowo: - 250g wędzonego boczku - 100g prosciutto w plasterkach (szynka parmeńska) - suszone śliwki kalifornijskie bez pestek - świeży tymianek - kwiaty oregano Grzyby możemy przygotować(...)samej wodzie potem gotujemy ok. 45 minut. Ugotowane odcedzamy na sitku zachowując wywar (dodamy go do zupy). W dużym garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej z pestek winogron. Warzywa – marchew, seler, batat, ziemniaki kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy najpierw marchew, seler – podsmażamy. Następnie dodajemy pokrojonego batata i po chwili ziemniaki. Całość smażymy, często mieszając, ok. 10 minut. Następnie

mojewypiekiinietylko
Szybkie curry z kurczaka 243

inaczej i dlatego ta potrawa jest tak wyjątkowa. :)   Curry: 500-600 g piersi z kurczak lub mięsa z udek (jest bardziej soczyste niż pierś) ok. 350-400 g warzyw chińskich mrożonych (lub innej ulubionej mieszanki warzywnej) 1 cebula 1 spory ząbek czosnku 1 szklanka bulionu drobiowego 1 duży jogurt naturalny (ok. 400 g) (można użyć także mleczka kokosowego(...)kurczaka pół łyżeczki kurkumy - do kurczaka pół łyżeczki imbiru - do kurczaka pół łyżeczki kardamonu - do sosu pół łyżeczki cynamonu - do sosu pół łyżeczki kuminu - do sosu pół łyżeczki mielonej kolendry - do sosu pół łyżeczki chilli - do sosu pół łyżeczki kurkumy - do sosu pół łyżeczki imbiru - do sosu 1 łyżeczka curry - do sosu 1 łyżeczka cukru - do sosu sól

Cooking Monster
Warzywa kolorowe z makaronem 185

Jedne warzywa smażymy, inne na nich dusimy.  Makaron na al dente ugotowany, do warzyw dokładamy.  Całość ziołami i przyprawami doprawiamy i w max. 30 min obiad mamy.  Składniki: ·        1 duża cebula różowa, ·        1 papryka czerwona, ·        3 łyżki oleju rzepakowego(...)świeży tymianek, ·        1 płaska łyżeczka suszonych pomidorów z chili (mieszanka przypraw), ·        pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ·        sól do smaku, ·        1 płaska łyżeczka cukru, ·        ser żółty długodojrzewający – np. grana

Moniki Smakołyki
Noodles z kurczakiem, pieczarkami i warzywami 206

chiński makaron, którego ugotowanie zajmuje nie całe 5 minut! Szukacie pomysłu na szybki i smaczny obiad??? Ten przepis jest właśnie dla Was! Danie jest aromatyczne i pełne kolorów... Oprócz warzyw dodałam również moje ukochane pieczarki oraz dla mojego skarba, który jak już wspominałam jest miłośnikiem mięcha, dodałam pierś z kurczaka. Kto się skusi? Zapraszam :-)   Składniki: makaron Noodles(...)zielona pół szt, papryka żółta pół szt, brokuł 250 g, kukurydza konserwowa pół puszki, czosnek 1 ząbek, sos sojowy 3 łyżki, trawa cytrynowa mielona pół łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, kurkuma 1 łyżeczka, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, kroimy w półplasterki

kulinarne odsłony pati
Ratatouille 228

podejść do kwestii czy pomidory, cebula i czosnek (o ile dodamy ten ostatni) powinny przyjąć raczej postać gęstego sosu, czy też może zachować swoją strukturę pociętych na większe kawałki warzyw. Ja stosuję tę drugą technikę. Ratatouille to obecnie już dosyć znana w Polsce potrawa. I bardzo dobrze – jest lekka, zdrowa i ze względu na użyte składniki przypadnie do gustu większości(...)350g) 1 średnia cukinia (350g) 2 średnie cebule 1 średnia żółta papryka (250g) 1 średnia czerwona papryka (250g) 3 niezbyt duże pomidory (350g) zioła prowansalskie sól czarny pieprz świeżo mielony oliwa Instrukcje Bakłażana sprawiamy wg naszych porad . Kroimy go w grubą kostkę o boku ok. 3 cm. Cukinię obieramy (patrz porady) i kroimy w podobnej wielkości kawałki. Cebulę obieramy

Kulinarna Pokusa