mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:179/458)

Pasztet z fasoli piękny Jaś 226

końca jest wegetariański, ale większość składników to warzywa. Składniki : około 30 dag wątróbki wieprzowej 30 dag fasoli piękny Jaś  duża cebula i taka sama marchew  3 jajka 3 - 5 łyżki masła klarowanego ewentualnie suszona żurawina do smaku: sól, pieprz czarny i ziołowy, gałka muszkatołowa, oregano, maggi, papryka ostra mielona, kurkuma Przygotowanie; Obraną marchew, cebulę i wątróbkę ugotować

Proste Potrawy
Arabska zupa z soczewicy z kurczakiem i szpinakiem 157

pomidorowej natka pietruszki przyprawy: sól, pieprz, szczypta kuminu, mielonej ostrej papryki, wędzonej papryki, pieprzu cayenne liść laurowy W garnku z grubym dnem rozgrzewam oliwę z oliwek i smażę na niej posiekaną cebulę i czosnek przez 2-3 minuty. Następnie kroję pierś kurczaka w kostkę i dodaję do smażących się warzyw. Kurczaka smażę przez 5-6 minut, doprawiam solą

Mango Papaja
ZUPA RYBAKA 141

papryczki  chili 1 łyżka słodkiej papryki świeżo mielony pieprz 1/2 pęczku pietruszki 3 litry wody olej do smażenia sól morska Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, ścieramy na tarce. Cebulkę kroimy w kosteczkę i obsmażamy na patelni. Odstawiamy na bok. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Po kilku minutach dodajemy sól. Dolewamy wodę, dodajemy ziele

KuchcikoweLove
Samosy wegańskie po naszemu 346

łyżeczka) asafoetida (1/2 łyżeczki) imbir (1 łyżeczka) mielona kolendra (1 łyżeczka) sól (2 łyżeczki) olej (3 łyżki) + olej do smażenia Czas przygotowani: 75 min Liczba porcji: 10 Przygotowanie: Nadzienie: Ziemniaki myjemy i kroimy w drobną kostkę. Marchewkę i seler obieramy i kroimy. Brokuła dzielimy na drobne różyczki. Wszystkie warzywa gotujemy na parze, aż będą miękkie (ok. 25 min). Rozgrzewamy

Weganka gotuje
Gulasz z jeleniny 228

burgul i było na prawdę pysznie. Dodatek warzyw sprawia, że ta nieduża porcja mięsa wystarczy na 3 - 4 porcje. Polecam na niedzielny obiad!  przepis znalazłam  tutaj składniki (4 porcje) 600 g jeleniny na gulasz 1 liść laurowy 1 duża drobno posiekana cebula 4- 5 ząbków czosnku 1/4 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 marchewki, obrane i pokrojone

Stare Gary
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 236

dodatkiem aromatycznych przypraw czy też innych warzyw sprawdza się nie tylko na obiedzie , ale i rodzinnych przyjęciach.Syci na długie godziny i zachwyca podniebienia!Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI:- czerwona papryka – 2 szt- ugotowany ryż – 1 szkl- poszatkowana kapusta – 100 g- mięso mielone – 200 g- cebula

Ostra na Słodko
Mikstura oczyszczająca z toksyn 198

wyróżnić trzy etapy : ETAP PIERWSZY Do młynka, do mielenia nasion (lub młynka do kawy) wsypujemy po łyżce stołowej: niełuskanych pestek dyni, niełuskanych pestek słonecznika, siemienia lnianego. Następnie całość mielemy na drobny proszek. ETAP DRUGI:  Zmielone nasiona wsypujemy do miksera, zalewamy niewielką ilością wody (by przykryła zmielone nasiona), Owoce bądź warzywa. Całość miksujemy  aż uzyskamy jednolitą papkę. ETAP TRZECI

W kuchennym oknie Ewy
Zupa-krem z pieczonej papryki 228

czerwona papryka 4 małe żółte papryki sól świeżo mielony pieprz 1 czerwona cebula 1 główka czosnku 600 ml bulionu 150 ml przecieru pomidorowego szczypta chili zioła prowansalskie oliwa Wykonanie: Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne i ułożyć na blaszce. Obok położyć czosnek w łupinkach i pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Warzywa polać oliwą i oprószyć solą. Wstawić do rozgrzanego

Pasja Smaku
Młoda kapusta... 184

Kończy nam się już okres warzyw "sezonowych", tak więc stwierdziłam, że będzie młoda kapusta. Anegdota z tym związana jest taka, że z tego miały powstać gołąbki... Wszystko ładnie, pięknie gdyby nie to, że idąc na zakupu z zamiarem kupienia składników na gołąbki, kupiłam wszystko prócz mięsa mielonego. Ok, myślę sobie, nic się kapuście nie stanie, jak pójdę po mięso

Zainspiruj się kuchnią
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 321

zazwyczaj 1/3-1/4 większe od średnicy bulki i bardziej płaskie niż wypukłe (po prostu niskie). Przy smażeniu burgery zmniejszą znacznie i swoją średnicę, i objętość. Po uformowaniu odważonej ilości mielonego mięsa w zgrabnego burgera, warto zrobić w nim wgłębienie zostawiając naokoło delikatnie grubszy rant mięsa, jak przy formowaniu placka na pizzę – zapobiegnie to wybrzuszaniu, sprawi też, że mięso będzie kurczyć(...)nich wrzucić więcej warzyw, zastąpić bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego

Karo in the Kitchen
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym 167

Krem z jarmużu i kalafiora z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowy, a w smaku wyjątkowy. Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości. Jeśli jogurtu do kremu dodamy, to moim zdaniem jeszcze lepszy smak uzyskamy. Można też z prażonymi płatkami migdałowymi serwować i zielonym kremem się delektować. S kładniki na 4 porcje: 300 g świeżego kalafiora, 80 g jarmużu(...)łyżka startego świeżego imbiru, 1 łyżka masła klarowanego, ½ łyżeczki curry, 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku, 4 łyżki jogurtu greckiego, sól himalajska do smaku, 1 łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony. Przygotowanie: Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości z dodatkiem imbiru, masła, tymianku i 20 ml wody. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki

Moniki Smakołyki
Kurczak na sałacie, czyli obiad w upalny dzień 822

wykorzystywać je do gotowania i pieczenia, ale teraz zarządzam strajk. Najlepsze jedzenie na taki upał? Zielone, surowe i ekspresowe :) Taka jest moja dzisiejsza propozycja. Kusi kolorem i lekkością sezonowych warzyw w towarzystwie aromatycznego kurczaka. Uwodzi aromatem oliwy z oliwek z cytrusową nutką, która całości nadaje ciekawego charakteru. Po prostu zestaw idealny. Jest to obiad z cyklu w mniej niż pół(...)Będziemy potrzebować: 2 spore piersi z kurczaka 1 główkę sałaty lodowej 2 nie za duże ogórki 1 pęczek rzodkiewek 1 sporą młodą cebulkę ze szczypiorkiem przyprawy: sól morską, świeżo mielony czarny pieprz cytrynową oliwę z oliwek z pierwszego tłoczenia (może być też zwykła z dodatkiem soku i otartej skórki z cytryny) Piersi z kurczaka myjemy i oczyszczamy, a następnie

Ratunku obiad
AROMATYCZNE UDKA Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z WARZYWAMI 285

kiełbaski genialnie się ze sobą łączą, musicie koniecznie tego spróbować :) Przyprawy zaś, które wybrałam, idealnie wydobywają cały smak zarówno mięsa, jak i warzyw, a danie pachnie cudnie!  Mmmmm.... mówię Wam, palce lizać! SKŁADNIKI (na dużą blachę, dla 4-6 osób): 1 kg mięsa z udek kurczaka / bez kości (około(...)ząbków czosnku w łupinkach 250 g pomidorków koktajlowych 1 cienka kiełbasa długodojrzewająca lub chorizo (około 100 g) 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki  1 łyżeczka ostrej mielonej papryki  2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka suszonego tymianku  sól i świeżo zmielony pieprz  5 łyżek oliwy z oliwek  1-2 łyżeczki ziół prowansalskich WYKONANIE: Piekarnik nagrzej

Słodko-Słony Świat Ilony
HUMMUS 231

nienasyconych kwasów tłuszczowych, błonnika i "dobrej jakości" białka roślinnego.  Hummus można dodawać do sałatek, grillowanych warzyw lub mięs. Serwować z oliwkami, chlebkiem typu pita, pokrojonym w słupki twardymi warzywami. Świetnie zastępuje masło.  Sama zawsze mam w domu puszkę ugotowanej ciecierzycy i słoik tahiny, aby w każdym momencie, w ekspresowo krótkim czasie, móc przygotować tę pyszną i zdrową przekąskę(...)kuchni wegetariańskiej. SKŁADNIKI 1 puszka (400 g) ciecierzycy / odsączonej  2 łyżki soku z cytryny 1 ząbek czosnku 4 łyżki jasnej pasty sezamowej tahini / użyłam takiej 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz zimna woda (ok. 1/3-1/2 szklanki) DODATKOWO: pestki granatu, czerwona cebula, natka pietruszki, sezam, 1 łyżka oleju sezamowego, 1 łyżka oliwy, szczypta słodkiej czerwonej

cool and minty
Cukinia faszerowana "Bolognese" pod beszamelem 258

ponieważ najsmaczniejsza jest ta samodzielnie wyhodowana w ogrodzie. Właśnie dopiero teraz dorodne cukiniowe krzaczki obdarowują nas swoimi pysznymi owocami. Latem też zajadamy się najchętniej daniami z tym bardzo uniwersalnym warzywem. Do przygotowania naleśników "Bolognese" zrobiłam większą ilość sosu bolońskiego, by wykorzystać go teraz do zapiekanej cukinii. Nadziane łódeczki cukinii zalałam dodatkowo ziołowym sosem beszamelowym. Nie duś cukinii za długo, powinna(...)beszamelowy tego przepisu parmezan oregano, mięta Wykonanie: cukinie przekroić wzdłuż na pół. Wybrać lyżką  gąbczasty miąższ z pestkami. Delikatnie posolić środek cukinii łódeczki cukiniowe wypełnić przygotowanym mięsem mielonym "bolognese". Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zalać przygotowanym sosem beszamelowym, posypać startym parmezanem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w 200`C 20-25 minut podawać z ulubionymi dodatkami. Podałam

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!