mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:174/458)

Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące. 222

taka odmiana od tradycyjnych grillowanych ryb, mięs czy warzyw. Zgrillowane na chrupko, podane np. z grzankami doskonale pasują do piwa. Stanowią doskonałą przekąskę lub przystawkę przed właściwym grillowanym daniem głównym. Sprawdzą się tez fajnie na lekką kolację. Polecam :) Składniki - 0,5 kg surowych, wypatroszonych śledzi - łyżeczka czosnku mielonego - łyżeczka ostrej papryki mielonej - pól łyżeczki soli - sok z połowy

Kuchnia z widokiem na ogród
SALATKA GRECKA 125

gładki sos. Krok 4. Wszystkie przygotowane wcześniej warzywa  mieszamy razem i polewamy sosem. Sałatkę grecką podajemy z chlebkiem pita i wytrawnym czerwonym winem.  Sałatka będzie bardziej sycąca jeżeli dodamy do niej usmażoną i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Do sałatki możemy również podać kuleczki z mielonego mięsa, doprawione tymiankiem i ewentualnie dodatkowo nadziane plasterkami oliwek. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Kremowa zupa z kalafiora ze szczypiorkiem i czarnuszką 255

przez około 15-20 minut, aż do momentu, gdy warzywa będą miękkie. Zupę zdejmij z ognia. Wlej do zupy jogurt lub śmietankę. Zmiksuj zupę przy pomocy blendera na gładki krem. Gdyby wyszedł bardzo gęsty krem możesz dodać odrobinę wywaru lub mleka. Spróbuj i dopraw solą i odrobiną białego, mielonego pieprzu. Zupę podaj z posiekanym szczypiorkiem i czarnuszką. Składniki

Eat me! Fit me!
potrawka z kurczaka z warzywami... 169

woda 4 kubki, kucharek 1,5 łyżki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, koperek 1/2 pęczka podudzia kurczaka filety pokroić na kawałki, obsypać mąką kukurydzianą i na gorącym oleju zrumienić marchew, papryki, cebulę, czosnek w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw pieczarki w rozdrabniaczu utrzeć na tarczy do warzyw wszystko dodać

W Mojej Kuchni Lubię
Tradycyjny hummmus 207

przystawka, idealnie nadaje się do jedzenia ze świeżymi warzywami lub chrupiącym pieczywem typu grissini. Równie dobrze komponuje się z różnymi rodzajami mięsa z grila np. z koftą wołową . Składniki :  puszka ciecierzycy (400g) 2 ząbki czosnku 2 łyżki pasty sezamowej - tahini sok z 1 cytryny 0,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 0,25 łyżeczki pieprzu kajeńskiego oliwa z oliwek

Codzienne Gotowanie
Łosoś na parze z warzywami 223

umyć i osuszyć. Doprawić solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Obsypać ziołami z dwóch stron.   Położyć ziemniaki i marchewki na spód parowaru, natomiast łososia na półkę wyżej. Naokoło łososia rozłożyć pomidorki. Na każdym kawałku ryby rozłożyć malutkie kawałki masełka. Włączyć parowar i parować 35 minut.   Thermimix – przygotować warzywa jak wyżej – do naczynia miksującego wlać wodę

Kuchnia Pokoleń
Krupnik 198

dużych oczkach. Cebulę opalić i razem z wszystkimi warzywami dodać do wywaru. Wsypać również kaszę. Gotować kolejne 15 minut. Doprawić solą. Ziemniaki pokroić w kostkę, dodać do zupy i gotować aż zmiękną. Mięso wyjąć z zupy, obrać ze skóry i kości i pokroić na kawałki.   Doprawić świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie jeszcze dosolić. Przed podaniem każdą porcję

wyzwania kuchenne
Domowy paprykarz szczeciński 171

marchewki przecier pomidorowy (80g) 1/2 łyżeczki  pomidorów mielonych Skworcu sól,  pieprz, wegeta Ryż gotować około 15 minut .Cebule i marchewki obrać,cebulę pokroić w półplasterki , a marchewkę zetrzeć na tarce. Podsmażyć na rozgrzanym oleju, po czym podlać wodą , dodać koncentrat, pomidory i przyprawy.Dusić do miękkości warzyw. Wszystkie składniki połączyć ze sobą i dokładnie wymieszać. Doprawić

Moje domowe kucharzenie
Zupa klopsowa z boczkiem 162

łyżka przyprawy do zup Dodatkowo: 300 g mięsa mielonego 1 jajko Połowa cebuli 2 łyżki bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka mąki pszennej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 3 łyżki śmietany 18% 3 łyżki octu 10% Sól Pieprz 300 g boczku wędzonego 1,5 cebuli Natka pietruszki, koperek Warzywa na wywar obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do wody, dodajemy

VioletoweKucharzenie
Sałatka z ogórków w zalewie pomidorowej 155

Vegety 1 słoik koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pieprzu świeżo mielonego Sposób przygotowania: Ogórki obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Obrane cebule kroimy w plasterki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy 2 łyżki soli, mieszamy i pozostawiamy na dwie godziny żeby warzywa puściły sok. Odciskamy z nadmiaru soku. Składniki zalewy zagotowujemy, studzimy

Bajeczna Kuchnia
JESIENNA ZUPA GRZYBOWA 212

kokosowego, masła klarowanego lub oliwy z oliwek. Składniki: - 600g warzyw (w tym marchew, korzeń pietruszki, por, 2 łodygi selera naciowego) - 500g obranych ziemniaków - 300-400g świeżych (lub mrożonych) grzybów leśnych - mała garść grzybów suszonych - 400ml bulionu (dałam wywar z parzenia szynki ) - 1/2 łyżeczki suszonego tymianku - sól, świeżo mielony pieprz (do smaku) - 3 łyżki słodkiej kremówki (można pominąć) - natka

Smaczne Zdrowe
Leczo z kalafiorem 178

zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę a następnie mięso mielone. Dodać czosnek i pokrojoną papryczkę chilli. Po 10-15 minutach duszenia wsypać pokrojoną w kostkę paprykę i cukinię, dusić pod przykryciem kolejne 10 minut. Dodać puszkę krojonych pomidorów, przyprawić do smaku solą i innymi przyprawami. Dusić do miękkości warzyw.    Dodać róże kalafiora, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia. Podawać

MarciochaKucharzy
Pasztet drobiowy 159

domowego pasztetu jest niestety czasochłonne - gotowanie, studzenie, obieranie i mielenie zajmuje trochę czasu. Jednak domowy pasztet jest o wiele smaczniejszy niż kupny, a także wiemy co dokładnie jemy.  Składniki: 2 ugotowane ćwiartki z kurczaka 300 g drobiowej wątróbki 1 obrana cebula 1 ugotowana marchewka + pietruszka (mogą być to warzywa z rosołu) sól, pieprz gałka muszkatołowa 2 jajka 1 łyżka

Ugotować
Sałatka z zielonych pomidorów i czerwonej papryki. 167

oleju 250 ml octu 10% sól pieprz czarny mielony (około pół małej łyżeczki) woda Sposób wykonania : Zielone pomidory oraz cebulę kroimy w cienkie plasterki wsypujemy do garnka zalewamy wodą,dodajemy sól (1 łyżka na 1 litr wody) olej oraz wszystkie przyprawy oprócz octu. Gotujemy na ogniu aż warzywa będą miękkie. Paprykę myjemy i kroimy na cienkie paski następnie wsypujemy

Przepisy i porady kulinarne
Pasztet z ciecierzycy, batatów i marchewki 205

masła 1 łyżka pieprzu 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry sól 1. Ciecierzycę odcedzić na sicie. Marchew i bataty obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. 2. Masło rozpuścić na patelni, wrzucić czosnek i smażyć około minuty na małym ogniu. Dodać starte warzywa i dusić aż będą miękkie. Jeśli trzeba można dołożyć masła

UgotujmyTo.pl
PIECZARKI FASZEROWANE 5287

Dość szybka do przygotowania, prosta ale efektowna przystawka, polecam nie tylo na spotkania ze znajomymi   Składniki: 15 sztuk dużych pieczarek 1/2 kg mięsa mielonego

Z Majeczką w kuchni
Dip paprykowy 168

Muszę powiedzieć, że pogoda nas rozpuszcza…:) Po upalnym lecie zrobiło się- na chwilę -chłodno jednak letnia pogoda wróciła, choć na szczęście już nie jest tak

UgotujmyTo.pl
Fasolka szparagowa podsmażana na wędzonce 190

Odmiana w podawaniu fasolki szparagowej. Czas : 45 minut Składniki : 40 dag fasolki szparagowej 4 cienkie plasterki wędzonki ( np. krotoszyńska ) 1 łyżka masła ½ łyżeczki soli Szczypta mielonego

Buniabaje w kuchni
Domowy kebab w bułce z patelni 320

Pyszny domowy kebab, który możemy sami wykonać posiadając tylko patelnię. We wnętrzu bułki znajdujemy warzywa na jakie nas tylko najdzie ochota i soczyste kawałki kurczaka zamarynowane w ulubionych przyprawach. Domowy fast food jest doskonałą alternatywą dla fanów tego typu jedzenia. Moje bułki z patelni nie są typowymi do kebabu ( nie mają kieszonki, w której znajdują się składniki). Są natomiast treściwe(...)łyżeczki chili w proszku - 1/2 łyżeczki mielonej kolendry - 1/5 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki otartej skórki z cytryny - 1 łyżka oleju - 1 jogurt grecki ( mały ok. 200 gr) - 1 mały ogórek zielony - 1 średni ząbek czosnku - 1/4 pęczka kopru - sól Sos: Ogórek zetrzeć na drobnych oczkach tarki, czosnek przecisnąć przez praskę, koperek posiekać. Warzywa wymieszać z jogurtem i solą. Odstawić

kawawszklance
Wypełniamy pity ;) 326

Pity z mięsem i warzywami Od kilku dni w radiu ciągle pity, pity, pity. Pomimo, że rozliczyłam się już w marcu, doszło do tego, że przyśnił mi się Brad Pitt w okienku w Urzędzie Skarbowym! W senniku jednak nie ma pozycji "z Pittem pity wypełniać" ;) Jak dzisiaj po raz trzeci usłyszałam: "wypełniamy pity już niewiele czasu zostało do północy", stwierdziłam(...)mielonym pieprzem. Odstawić do schłodzenia do lodówki. Cebulę obrać pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju. Zeszklić cebulę. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić w paseczki. Dołożyć do cebuli, chwilę podsmażyć. Dodać pomidory lekko rozgnieść widelcem. Dusić bez przykrycia ok. 15-20 minut. Na drugiej patelni usmażyć mięso. Oliwki przekroić na połówki. Na koniec do warzyw dodać

Pełny talerz
INDYK PIECZONY W CAŁOŚCI Z NADZIENIEM Z WARZYW 278

kaczki lub gęsi Dodatkowo:  -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania                     - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku)                     - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi(...)natrzeć z zewnątrz solą i pieprzem. Seler i pietruszkę zetrzeć na grubej tarce, por drobno pokroić. Wątróbki umyć, poodcinać wszystkie żyłki, drobno pokroić. Rozdusić dodatkowo nożem. Do miski z warzywami dodać wątróbki, odciśnięte bułki oraz 2 jajka, dodać także sól oraz pieprz ( później będziemy jeszcze całość doprawiać). Całość dokładnie wyrobić rękoma. Nasoloną tuszkę ( w moim przypadku indyczki) dokładnie napełnić przygotowanym

Smaczne Zdrowe
Bigos wegański z młodej i kiszonej kapusty z dodatkiem wędzonej soli 165

wegańska, bezglutenowa i beztłuszczowa . A z uwagi, że obecnie jestem na diecie oczyszczającej organizm, więc jeszcze przez 3 tygodnie będą Was inspirował przepisami z wykorzystaniem  warzyw i owców . Mam nadzieję, że skusicie się na dzisiejszą inspirację i zostaniecie ze mną na dłużej. Czas przygotowania: ok. 1h 20 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 15,00 zł SKŁADNIKI(...)ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych owoców jałowca 1 łyżka papryki słodkiej 1 łyżka soli wędzonej grubo mielonej 1/2 łyżeczki chilli 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka kminku (nasiona) świeżo mielony pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE składników na bigos wegański w aromacie wędzonej soli Młodą kapustę szatkujemy, kiszoną możemy przepłukać i pokroić (ja osobiście nie płuczę, lubię kwaśne bigosy). Marchewkę, seler

kulinarnyJa
Makaron z brokułami i sosem serowym 168

Wiosna pozmieniała mi nieco w głowie i ostatnio królują u mnie zielone warzywa i owoce . Szybki i smaczny obiad to zawsze .... makaron . Jeśli i Wy uważacie tak samo, śmiało, gotujcie swój ulubiony - u mnie wybór padł na pełnoziarniste tagiatelle - i podajcie tak jak ja, z brokułami i sosem z serka pleśniowego.  A jeśli za serem pleśniowym nie przepadacie, zróbcie(...)małe lub 1 większy brokuł 1 cebula 120 g jogurtu greckiego ( lub śmietanko 30 % ) 150 g sera pleśniowego brie olej rzepakowy do smażenia 3 łyżki płatków migdałowych sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 200 g ulubionego makaronu Wykonanie: Z brokuła oddzielić różyczki. Pozostałości brokuła obrać ze łykowatej skóry. W lekko osolonej wrzącej wodzie ugotować łodygi brokuła. Różyczki ugotować osobno. Cebulę

kolorowotorcikowo