Bób, to warzywo, które właśnie latem, na przełomie czerwca i lipca, dominuje na straganach. Składniki: 50 dag młodego bonu 2 łyżki soku z cytryny 4 łyżki oliwy szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta mielonego kminku Wykonanie: Bób ugotować w osolonej wodzie i odcedzić. Oliwę wymieszać z sokiem z cytryny, dodawać kolejno zmielone przyprawy. Dokładnie wymieszać i polać
Tradycyjna Kuchniażółta Czosnek Pieprz młotkowany z kolendrą (Kamis) Sól morska (Kamis) Papryka łagodna mielona Cytryna Sposób przygotowania: Kurczaka natrzeć przyprawami z dodatkiem oliwy i zostawić w marynacie najlepiej całą noc. Do środka włożyć cytrynę w całości i zapiąć otwór szczelnie wykałaczkami. Do naczynia żaroodpornego włożyć pokrojone warzywa, wycisnąć czosnek i włożyć kurczaka. Zapiekamy go przez ok. 45 minut w temperaturze
Wielki apetytpowinien zacząć bulgotać). Podawać na zimno. ******************************** ******************************** Składniki - wariant trzeci - do kanapek lub warzyw 1 czubata łyżka ostrego chrzanu 1 płaska łyżka majonezu 1 łyżka gęstej śmietany 1 mała łyżeczka soku z cytryny lub limonki lub octu winnego sól, biały pieprz do smaku ewentualnie mała szczypta mielonej gorczycy Przygotowanie Wszystkie składniki dokładnie wymieszać ze sobą. Przed podaniem schłodzić w lodówce
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataopcjonalnie) 3 ziela angielskie 2 listki laurowe Królika dzielimy na mniejsze części, dodajemy warzywa i przyprawy, i zalewamy zimą wodą. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu ok. 100 minut. Mięso musi odchodzić od kości. Następnie mięso wyjąć ostudzić. Wywaru z królika nie wylewajcie, będziecie mieli świetny rosół z królika. Wywar możecie też poporcjować i zamrozić - będziecie mieć bazę
Delicious TitbitsBardzo smaczna marchewka, troszkę inny smak niz tradycyjna, bo z dodatkiem czosnku. Doskonała do ryby, kotletów czy mielonych. Składniki - marchewka 0,5 kg - czosnek granulowany
Kuchnia z widokiem na ogródOdwieczny dylemat młodych gospodyń – dodatki do obiadu – surówki, sałatki, warzywa gotowane… Ta propozycja, to wspomnienia z przedszkolnych, szkolnych… i nie tylko – stołówek. Marchewka z groszkiem na gęsto. Składniki: - 4 większe marchewki- 1 puszka groszku- 1 łyżka masła- różowa sól himalajska- czarny pieprz mielony- 1 łyżeczka cukru (do smaku)- 1 łyżka mąki pszennej Obrane i umyte
mojewypiekiinietylkoSkładniki: marchew 6 sztuk, kalafior 1/2 główki, pieczarki 40 dag, cebula 2 sztuki, cukinia 3 średnie, ząbki czosnku 10 sztuk, papryka ostra mielona 1,5
W Mojej Kuchni LubięPyszne wędzone fileciki wędzonego śledzia GRAAL dodałam do warzyw i wyszła pyszna sałateczka. Mieliśmy pyszne śniadanko dla całej rodzinki. składniki: 2 puszki wędzonych filetów śledziowych w oleju Graal 3 ogórki gruntowe 3 pomidory 2 łyżki posiekanej natki pietruszki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Ogórki obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę. Pomidory również pokroić w dużą
Monia miesza i gotujeSprawdza się jako dodatek do warzyw np. kalafiora, brokuła itp. ale także do past i cannelloni. Składniki: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 2 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta ale może być też mielona) W rondelku o grubym dnie rozpuszczamy masło na małym ogniu i dodajemy mąkę. Całość energicznie mieszamy aby nie powstały grudki
Pudełko rozmaitościkurczaka doskonale komponują się z warzywami i sosem sojowym a całości smaku dopełnia makaron ryżowy. składniki na 4 porcje podwójna pierś z kurczaka 30 dag pieczarek 1 duża marchew 1 czerwona papryka 1 cebula 3 ząbki czosnku opakowanie makaronu ryżowego olej do smażenia 4-5 łyżek sosu sojowego 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej(...)ostrą papryką, imbirem oraz pozostałym sosem sojowym i gotujemy jeszcze około 10 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i namaczamy na około 5 minut a następnie dodajemy do mięsa z warzywami wszystko dokładnie łączymy i zdejmujemy z ognia. Artykuł Domowa chińszczyzna + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania
Smakowite Daniamożna przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia(...)oraz mieloną kolendrę i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami. 5) Przygotowane składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, żeby się nie przypalały) i grillować na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak
Fitsweet.memożna przyrządzić nie tylko ciężkie, tłuste dania mięsne, jak żeberka czy karkówka, ale również wiele lekkich potraw. Najlepszym przykładem są grillowane szaszłyki z chudego mięsa kurczaka i mnóstwa kolorowych warzyw. Podane z wcześniej przygotowanym ryżem, który smakuje tak samo dobrze na ciepło jak i na zimno to świetny pomysł na pełnowartościowe danie, którym możemy ugościć sympatyków zdrowego jedzenia(...)oraz mieloną kolendrę i dokładnie wymieszać, najlepiej rękoma, wtedy wszystkie kawałki będą równomiernie nasmarowane olejem i obtoczone przyprawami. 5) Przygotowane składniki na przemian nadziać na patyczki (patyczki namoczyć wcześniej w wodzie, żeby się nie przypalały) i grillować na patelni grillowej, grillu lub w piekarniku z włączoną funkcją grilla (nagrzanym do 180 stopni) około 20 min, aż warzywa i kurczak
Fitsweet.meodrobinę pieprzu kajeńskiego i łyżeczkę mielonego kminu rzymskiego. Całość bardzo dokładnie zmiksowałem do uzyskania masy o jednolitej gładkiej konsystencji, a następnie przełożyłem do miseczki i odstawiłem do lodówki, aby smaki uległy połączeniu. Po drugie przygotowałem bardzo prostą sałatkę. Ogórka pokroiłem w ćwierćplasterki o grubości około połowy centymetra. Pomidory koktajlowe pokroiłem w ćwiartki. Warzywa umieściłem w misce. Dodałem do nich(...)grube piórka cebulę, pół pęczka natki pietruszki, pół pęczka mięty i sok z połowy cytryny. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i łyżeczką mielonej kolendry. Dodałem również pół łyżki oliwy i całość zmiksowałem delikatnie na niskich obrotach, tak aby uzyskać grudkowatą konsystencję. Nie należy miksować dania zbyt intensywnie
Wyprawy kulinarnemoje ulubione letnie przepisy, które łatwo jest zabrać na piknik. Pomidorowa sałatka panzanella z tuńczykiem Panzanella to taka włoska sałatka pomidorowa, tylko z chlebem. Tradycyjnie jedzą ją Włosi zbierający warzywa na polu, bo wystarczy zabrać ze sobą miskę, suchy chleb, cebulę, oraz pomidora czy ogórka, którego zrywa się z grządki. Składniki na panzanellę: 100 g sucharków pół szklanki zimnej wody(...)posiekanymi warzywami. Na miejscu łączymy i mamy przepyszny letni obiad pod chmurka. Chłodnik z truskawek jest najlepszy. Składniki na 4 porcje chłodnika z truskawek i awokado: kilo truskawek – umytych i odszypułkowanych – zostawić kilka do dekoracji dojrzałe awokado – obrane mały ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę dwie łyżeczki octu jabłkowego lub octu balsamicznego sok wyciśnięty z limonki świeżo mielony pieprz
Ugotowane pozamiatanedużo, a dzięki nim miałam lekki obiad: tajine, warzywa, surówka... Czego chcieć więcej? :D Składniki na 1 porcję: 1/2 polędwiczki wieprzowej 1 mały seler (lub pół większego) 1 mała marchewka (lub pół większej) 50 gramów suszonej śliwki 1/3 łyżeczki przyprawy Ras El Hanout 1 szczypta słodkiej czerwonej, mielonej papryki 1 szczypta mielonego imbiru 1 łyżka oleju (ja akurat(...)tajine, pisałam, jak należy korzystać z tego naczynia - zerknijcie, może warto sobie przypomnieć) Dusimy 60 minut. Po 30 minutach zaglądamy do środka i delikatnie mieszamy, nie psując warstw warzyw i mięsa, które ułożyliśmy. Po kolejnych 15 minutach, znowu delikatnie przemieszać, żeby się nie przypaliło i nie przykleiło. Na 10 minut przed końcem wyłączamy gaz i zostawiamy, aby danie doszło
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com