Szybkie, sycące danie z samych warzyw. Idealne na kolację czy obiad. A już z jesienią leczo kojarzy mi się najbardziej. Robicie leczo? Lubicie? Składniki : * 3 cebule * 2 czerwone papryki * 4 pomidory * 2 średnie cukinie * 3 łyżki oliwy z oliwek * czerwona mielona papryka słodka i ostra * sól, świeżo mielony czarny pieprz * mieszanka przypraw do leczo Przygotowanie
Magiczne Życie Martyoleju 1 łyżeczka suszonej bazylii liście laurowe (opcjonalnie) sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinie i marchewki myjemy, odcinamy końce, obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o grubych lub średnich oczkach (jeśli macie malakser z przystawką do tarcia warzyw, zrobicie to błyskawicznie). Lekko solimy i odstawiamy na 15-20 minut
Poezja smakuliść laurowy, pieprz, sól. Mięso myjemy i zalewamy wodą, dodajemy wszystkie warzywa i przyprawy. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Wątróbkę dokładnie czyścimy, zalewamy wodą, solimy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 minut. Gdy mięso wystygnie, a studzimy je w wywarze, mielimy trzykrotnie razem z ugotowaną wątróbką. Cebulę kroimy w kostkę i przesmażamy
Delicious Titbitsprzepisie zbytnio rozpisywać się nie trzeba. Moją autorską maryntę wmasowałem porządnie w indyczą pierś, nabiłem na patyk i podałem z warzywami, które akurat miałem pod ręką. Potem hop do piekarnika lub na grilla i banalny obiad gotowy. Zdrowy, kolorowy i szybki w przygotowaniu. Aha, oczywiście dobry sos do szaszłyków jest niezbędny. Tutaj postawiłem na czosnkowy, ale zachęcam również do zapoznania(...)łyżeczka mielonej gorczycy 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ½ łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny * PRZYGOTOWANIE Szaszłyki Składniki na marynatę wymieszaj ze sobą. Pierś z indyka oczyść, osusz i pokrój w dużą kostkę. Mięso wymieszaj z przyprawami i odstaw na minimum pół godziny. Warzywa umyj
Food Squarekulinarnych " Z E.Wedel w kuchni". Soczyste warzywa, świeże zioła, chrupiące sezamki i ciemne kakao, które znakomicie komponuje się z burakiem. Buraki na burgery mogą być gotowane lub pieczone, choć my zdecydowanie wolimy pieczone. W przepisie znajdziecie podstawowy zestaw przypraw ale w swojej kuchni możecie zaszaleć :). Sprawdzi się marokańska przyprawa do mięsa mielonego, francuska "4 przyprawy", wszelkiego rodzaju masale(...)zetr zeć na tarce, wycisnąć sok. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić. Buraki i surową marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Do warzyw d odać kaszę jaglaną, mieszankę ziaren, sok i skórkę z limonki, kakao, sezamki, czosnek, mąkę, bułkę tartą i posiekane zioła, dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej
SzczyptaSmaQgotowe. Tortilla z humusem pomidorowym i warzywami Czas wykonania: 5 min Składniki: 1 placek tortilla 3 łyżki humusu pomidorowego ( Przepis na humus ) kawałek papryki kawałek ogórka garść mix sałat Przygotowanie: Placka do tortilli wysmarować humusem, wyłożyć sałatkę oraz pokrojone w paski warzywa i zawinąć w rulon. Gotowe. Tortilla z szynką parmeńską(...)musztardy 1 łyżeczka oliwy 1 łyżeczka miodu 1/4 łyżeczki ostrego sosu świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Pokroić ser oraz warzywa w kostkę. Wyżej wymienione składniki na sos wymieszać. Sałatę przełożyć do pudełka, dodać ser i warzywa. Całość polać sosem. Do gotowej sałatki można dodać pestki dyni lub grzanki. Sałatka do pudełka : Sałatka
KuchniaWeDwoje.plPyszna rybka z warzywami przygotowana w parowarze, bez utraty cennych witamin i mikroelementów to samo zdrowie. Tym razem przygotowałam bardzo soczysty filet pstrąga łososiowego ze skórą, takie jedzonko w sam raz na upalne dni. Lekkie, sycące, zdrowe, a do tego szybkie do przygotowania. Polecam osobom dbającym o zdrowie i będących na diecie. Składniki: świeży filet pstrąga łososiowego(...)cytryny oliwa z oliwek mielony pieprz cytrynowy pęczek koperku 1/2 szklanki posiekanego świeżego estragonu (opcjonalnie) sól Przygotowanie: Filet umyć, skórę oczyścić z ewentualnych łusek. Pokroić na mniejsze kawałki. Koperek i estragon umyć i drobno posiekać. Kawałki pstrąga delikatnie posolić, obsypać pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odrobiną oliwy z oliwek. Górę (bok bez skóry) obłożyć posiekanym koperkiem
Kuchcik gotujechilli4 dymki1/2 pęczka świeżego koperku200 g świeżego lub mrożonego groszku1 garść czarnych oliwek2 łyżki oliwy40 g sera fetaKurczak2 piersi kurczaka (około 400 g)1 czubata łyżeczka suszonego oregano1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego1 cytrynaoliwaTzatziki1/2 dużego ogórka250 g jogurtu naturalnego greckiego1/2 cytryny1/2 pęczka koperku2 ząbki czosnkuPrzygotowanie:Do miski wsypujemy szklankę kuskusu, zalewamy 2 szklankami wrzątku, solimy i przykrywamy. Na dużym arkuszu(...)praskę, doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy drobno posiekany koperek i całość mieszamy.Drobno siekamy papryki, papryczkę chilli ( bez gniazd nasiennych), dymki i koperek. Możemy to zrobić za pomocą malaksera. Posiekane warzywa rozsypujemy na dużej tacy lub desce. Następnie do warzyw dodajemy groszek (jeśli używamy mrożonego, najpierw kilka minut blanszujemy go we wrzątku) i pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny
Smakowity Blog KulinarnyKiedy wracają mroźne dni, mamy ochotę na rozgrzewające gorące dania, kociołek z soczewicą i kabanosami to świetny pomysł na pożywny szybki obiad, warzywa dostarczają wielu witamin a soczewica doskonale zastępuje mięso, łatwo go przyrządzić a całość zajmuje tylko 30 minut! Do tego dania polecam soczewicę z Lidla gotuje się ją tylko całe 7 minut. Składniki: Na 4 porcje(...)cukinia 1 /2 czerwonej papryki ½ żółtej papryki 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 pomidor 2 suszone pomidory z zalewy olejowej 2 łyżki oliwy Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku ½ łyżeczki sosu piri piri lub szczypta ostrej papryki Sposób przygotowania: Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę. Do garnka wlać 2 łyżki oliwy, podsmażyć cebulę
Wanilia i KardamonJedno z Moich ulubionych Dań ;) Makaron # chowmein z warzywami zieloną fasolką i kurczakiem z pastą # curry Idealne danie na obiad 🍝 🍝 🍝 Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ , śledzenia mnie na InstagramieInstagram : https://www.instagram.com/gotowaniepatki oraz odwiedzenia bloga : http://gotowaniepatki.blogspot.co.uk/ Będzie mi bardzo Miło 😍 😍 😍 Przepis na 2 porcje Składniki: 250 g makaronu chow mein 2 filety(...)kurczaka pojedyncze 10 dag fasolki zielonej można mrożonej lub ugotowanej 15 dag mieszanki chińskiej mrożonej 3 łyżki pasty curry 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej Sól i pieprz do smaku 2 łyżki sosu sojowego ciemnego Olej do smażenia Przygotowanie: 1. Makaron zalewam wrzątkiem solę. Pozostawiam pod przykryciem ok 4 minuty. Odcedzam. 2. Filety myję,osuszamy
Gotowanie Patkimielony do smaku 2 łyżki bułki tartej Dodatkowo: masło do smażenia bułka tarta do obtoczenia kotlecików Wykonanie: 1. Kalafior dzielimy na różyczki, płuczemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie. Miękki odcedzamy, rozgniatamy widelcem i dokładnie studzimy. Groszek gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy i wrzucamy do kalafiora. Koperek płuczemy, dokładnie osuszamy, drobno siekamy i przekładamy do wystudzonych warzyw
Izabelawkuchniciemnoczerwoną, niemal brunatną barwę. Grubo mielone owoce (takie najczęściej można kupić w sklepach z przyprawami) są kleiste i lekko wilgotne. Nie należy kupować dużych ilości sumaka na zapas, ponieważ bardzo szybko wietrzeje. Sumak, jako przyprawa doskonale komponuje się z wszelkimi rodzajami duszonego, smażonego lub grillowanego mięsa, rybami i owocami morza oraz warzywami. Z powodzeniem można go stosować(...)łyżeczki sumaka (u mnie dostępny w każdym sklepie, w Polsce pewnie będzie można go kupić w sklepach z arabską żywnością) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego duża szczypta gałki muszkatołowej duża szczypta cukru sok z połowy cytryny sól i pieprz do smaku natka z pietruszki i orzechy piniowe lub pokruszone orzechy włoskie do dekoracji
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMoje Smaki Życia - strona 46. Numer 7 lipiec 2014 ---> KLIK Składniki: 300 g kaszy gryczanej (3 woreczki) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej i wołowiny Kraina Mięsa (1/2 opakowania) 1 bułka z pełnego ziarna (w gazetce są to 2 łyżki bułki tartej- ja dodałam wymoczoną bułkę) 2 marchewki pietruszka korzeń (ja pominęłam) cukinia pomidor czerwona(...)ułożyć na papierze do pieczenia, wsadzić do rozgrzanego piekarnika na 200 stopni 20 minut (gazetka zaleca 18-0 stopni i 15 minut) opcja pieczenia to góra i dół. Warzywa umyć. Marchewkę obrać. Marchewkę i cukinie pokroić na cienkie plasterki. Cebule i pomidora pokroić na ósemki. Warzywa podsmażyć głębokiej patelni z dodatkiem oliwy z oliwek. Gdy mięso i kasza będą gotowe
ClauditteMissCookingsojowy sól, piepsz 1 ząbek czosnku Ponadto: 2 jaja Mięso mielimy, dodajemy sos sojowy, czosnek i przyprawy. Odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowało. Po tym czasie formujemy małe kulki. Jaja gotujemy przez 8 minut. Po wystudzeniu obieramy i zalewamy bulionem na ok 1 godzinę. Warzywa kroimy na cieniutkie kawałki. Wszystkie składniki (makaron, marchew, pomidory, szpinak
Słodki ZakątekCukinia to warzywo do różnorodnych potraw. Tym razem połączyłam ją z pomidorami, danie jest smaczne i szybkie w wykonaniu. Składniki: 3 małe młode cukinie 1 biała cebula 5 łyżek oleju 3 pomidory sól i pieprz do smaku papryka mielona słodka do smaku 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki startego żółtego sera Wykonanie: Cebulę obrać, pokroić
Tradycyjna Kuchnia