mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:163/458)

Buraki nadziewane mięsem mielonym. 237

przyprawione świeżym rozmarynem dobrze komponuje się ze smakiem jakże niedocenianego buraka. Warzywo należy najpierw ugotować na półtwardo, a następnie pobawić się w rzeźbienie buraczanego wnętrza ;) Koniecznie zaopatrzcie się w tym celu w rękawiczki, żeby nie straszyć później otoczenia kolorem dłoni ;) Składniki: 2 buraki 250 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula jajko sól  gałązka rozmarynu świeżo zmielony pieprz

zadanie-gotowanie
Krem pomidorowy z bazylią i ryżem 209

suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru (ewentualnie więcej, jeśli pomidory są zbyt kwaśne) pieprz sól słodka śmietana (opcjonalnie) 125 g (1 torebka) ryżu basmati (u mnie firmy Uncle Ben's) Przygotowanie: Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki i gotować w bulionie drobiowym do miękkości

Kuchcik gotuje
Ogórkowa z pulpecikami 149

sól pieprz szczypta oregano szczypta majeranku szczypta bazylii 200 g mięsa mielonego 1 jajko Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, ogórki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę pokroić w kostkę. Rosół wlać do garnka, dodać ziemniaki i marchewkę, pokrojoną cebulę i zioła. Gotować do miękkości warzyw, dodać ogórki. Mięso wymieszać z jajkiem doprawić o smaku solą i pieprzem

Gotowanie jest łatwe
ZUPA Z SOCZEWICĄ I ZIEMNIAKAMI 236

łyżeczki majeranku około 1 łyżeczki soli (do smaku) świeżo mielony pieprz (do smaku) WYKONANIE: Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się wody. Pokrój obrane ze skórki warzywa: ziemniaki w większą kostkę, marchewkę w półksiężyce, por w talarki, pietruszkę i seler

Słodko-Słony Świat Ilony
Cannelloni z mięsem mielonym, a'la zapiekanka. 309

pokrojoną paprykę. Chwilę poddusić. W razie potrzeby doprawić.   Mięso mielone (surowe) wymieszać z jajkiem. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i posypać lekko bułką tartą, po której polać mlekiem by bułka zmiękła - wymieszać. Następnie nadziać makaron ( nie ugotowany) mięsem.   Na dno naczynia żaroodpornego wylać połowę przygotowanych warzyw. Poukładać nadziany makaron. Na wierzch wylać resztę warzyw. Przykryć pokrywą

W kuchni u Moniki
DŻEM Z MIRABELEK 140

zasadę "co swoje, to swoje". Dlatego wyszukuję dobrych jakościowo owoców i warzyw, a następnie zamykam letnie smaki do słoika, aby cieszyć się nimi przez całą zimę. Was do tego również namawiam :) SKŁADNIKI: 2 kg mirabelek 1/2 kg cukru żelującego (2:1) 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki imbiru A jak to zrobić: Mirabelki umyć, przełożyć

Kuchnia w opałach
Barszcz Czerwony 199

Odcedzić wywar przelewając go przez sito o drobnych oczkach od mięsa, warzyw i przypraw. Do gorącego wywaru dolać zakwas na barszcz i podgrzewać przez około 30 minut uważając by nie doprowadzić zupy do wrzenia ponieważ straci kolor. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. UWAGA jeśli stosujemy pieprz mielony trzeba go dodawać ostrożnie ponieważ sprawia on, że ostrość pojawia się dopiero

Mama Gotuje
Tradycyjna surówka z kiszonej kapusty 337

pekińskiej surówka z modrej kapusty . surówka z młodej kapusty surówka z warzyw z papryką Klasyczna surówka z kiszonej kapusty: 500 g kiszonej kapusty 1-2 soczyste jabłka 1 marchew 1 cebula łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru, sól i pieprz mielony do smaku Jeżeli kapusta kiszona jest za kwaśna należy ją przepłukać, następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa jarzynowa 237

się zastanawiam co jest szybciej zrobić: zupę, czy ślęczeć nad mięsem mielonym albo schabowym i formować lub ubijać kotlety? A może na jedno wychodzi?  A może jednak wcale na jedno nie wychodzi? :) Zupa jest na pewno po tysiąckroć zdrowsza (dooobra, pomijam już te kostki rosołowe...). Ale warzywa do zupy obiera się szybko, a poza tym zupa zawiera dużo

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 190

ząbki czosnku 3 nieduże cebule kawałek pora listek laurowy ½ łyżeczki mielonego ziela angielskiego odrobinę gałki muszkatołowej kilka suszonych pomidorów sól, pieprz łyżeczka majeranku 1 jajko 2 łyżki otrębów owsianych Soczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte

ladykitchen
Fotorelacja z pobytu z Bułgarii oraz ich kuchnia 190

Bardzo popularne są czorby - gęste, ostre zupy, gjuwecze - mięsne potrawy z warzywami, musaki - zapiekanki mięsno - ziemniaczane, kawarmy - zapiekane w specjalnych kamionkowych naczyniach potrawy z mięsem lub bez, z białym serem lub bez ale na pewno z pomidorami, papryką i jajkiem, oraz kebapcze - pikantne kiełbaski z mięsa mielonego. Mnie najbardziej smakowały: sałatka szopska oraz chłodnik ogórkowy Półwysep Kaliakra Morze CzarneOgród

Bon Appetit Małgorzaty
W święta wszystko gada ludzkim głosem, nawet pasztet bez mięsa. Pasztet z soczewicy. 245

Potrzebujemy:350 gr soczewicy czerwonej2 marchewki1 pietruszka½ selera2 ząbki czosnku3 nieduże cebulekawałek poralistek laurowy½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegoodrobinę gałki muszkatołowejkilka suszonych pomidorówsól, pieprzłyżeczka majeranku1 jajko2 łyżki otrębów owsianychSoczewicę gotujemy do rozgotowania. Do gotowania dodajemy 1 listek laurowy i jedną cebulę przekrojoną na pół. Warzywa trzemy na grubych oczkach. Pora, cebulę i czosnek kroimy bardzo drobno, dodajemy utarte warzywa

ladykitchen
Sałatka z bobu z dressingiem czosnkowo-miętowym 215

kuminu. Smak bobu to smak lata. Sezon na to zielone warzywo już trwa. Nie przegapcie więc okazji na wykorzystanie bobu w pysznych, letnich daniach. Ja proponuję prostą sałatkę z czosnkowo-miętowym dressingiem.  Składniki: garść listków świeżej mięty sok z cytryny 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony czarny pieprz saszetka oleju Kujawskiego z czosnkiem 2 ząbki czosnku (opcjonalnie), zmiażdżone woreczek

Smakowity Blog Kulinarny
Faszerowane cukinie z grilla 210

Już dawno za mną chodziły faszerowane warzywa... to był pewnie ostatni grill w tym roku, więc kupiłam cukinię, składniki na farsz i wyszły pyszne faszerowane cukinie... następne będą faszerowane papryki, ale pewnie już w piekarniku :) Składniki : 3 cukinie, 500 g mięsa mielonego, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 2 pomidory, 1/4 szklanki bulionu, 1 cebula, 5 plasterków żółtego sera(...)łyżeczki czerwonej papryki Kamis, 1 ząbek czosnku, 1/5 łyżeczki ognistej mieszanki przypraw Kamis Specialite, pieprz czarny Kamis Specialite, sól morska Kamis Specialite. Przygotowanie:      Mięso mielone podsmażamy na patelni. Przyprawiamy pieprzem i solą. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulkę. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Pokrojone dodajemy do mięsa. Papryki kroimy w małą kostkę i dodajemy

Aga w kuchni
Zupa warzywna z ryżem 229

pieprzu, posolić- gotować do pół miękkości ryżu, wkroić ziemniaka, wsypać suszone warzywa Startą marchew przesmażyć na tłuszczu, dołożyć do zupy, przesmażyć startą pietruszkę- dodać do zupy, tak samo z cebulą, przesmażoną lekko dodać do całości Dołożyć pokrojonego selera, pora, doprawić do smaku potartym w dłoniach majerankiem, mielonym pieprzem, ewentualnie solą. Zupa naprawdę smaczna i sycąca. Jeśli lubimy gęste zupy

Proste Potrawy