mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:140/458)

Bałkańska wariacja risotto 209

przypraw: kolendry mielonej, czubrycy, papryki wędzonej; sól Bakłażana i cukinię umyć i pokroić w większą kostkę ok. 2×2 cm. Olej rozgrzać na dużej patelni lub w woku. Dodać bakłażana i cukinię i podsmażyć przez chwilę. Dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć przez ok. 5 minut. Pomidory obrać ze skóry i pokroić drobno, dodać do warzyw i ryżu

Kucharzyca
Kremowa zupa z kalafiora z prażonym słonecznikiem 162

popularne warzywo jest w pełni, dlatego warto z niego korzystać. Oto przepis na kremową zupę kalafiorową, której smak dopełniają prażone pestki słonecznika. Składniki 1 kalafior 100 g czerwonej soczewicy 1 cebula 3 ziemniaki 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego 200 ml maślanki 2 łyżki pestek słonecznika 1 łyżeczka oliwy z oliwek sól pieprz świeżo mielony Pestki słonecznika prażymy(...)pokrojone ziemniaki. Czosnek obieramy i siekamy lub ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wrzucamy na nią cebulę i czosnek. Smażymy, aż warzywa się zeszklą. Następnie dodajemy do gotujących się warzyw. Całość gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 10 minut i dodajemy czerwoną soczewicę. Gotujemy kolejne 10 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie

My Chcemy Jeść
Białe kiełbaski zapiekane na kapuście kiszonej i papryce 234

żółtej, 1/2 strąka papryki zielonej, 1/2 łyżeczki kminku mielonego, 2 łyżki masła, 100ml wody, 2 plastry sera żółtego, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Kapustę kiszona przepłukuję i drobno kroję. Papryki kroję w cienkie paski. Cebulę obieram i kroję w kostkę. Na maśle szklę cebulę. Dodaję kapustę, paprykę oraz kminek. Chwilę smażę. Warzywa podlewam wodą i duszę na małym ogniu około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kalmary w sosie pomidorowym 217

cebula pokrojona w plasterki 1 bulwa kopru włoskiego, drobno pokrojona 3 ząbki czosnku, posiekane 1 łyżka pasty pomidorowej 2 łyżki  alkoholu o smaku anyżu (lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu ) 1/2 szklanki czerwonego wina 200 g pomidorów z puszki sól i pieprz 3 łyżki pokrojonej natki pietruszki posiekany koperek z kopru włoskiego opcjonalnie ok 300 g muszli do podania(...)minut  mieszając od czasu do czasu,  aż warzywa zaczną się lekko rumienić. Posypać solą. Dodać czosnek, koncentrat pomidorowy, dobrze wymieszać, dusić kolejne 2-3 minuty, mieszając. Dodać czerwone wino, dobrze wymieszać, zwiększyć temperaturę. Odparować mniej więcej połowę płynu. Dodać anyżowy alkohol (dałam ouzo) lub 1/2 łyżeczki mielonego anyżu  i pokrojone pomidory z puszki. Dołożyć oczyszczone kalmary

Stare Gary
Sałatka z cukinii z papryką 197

ciekawych przepisów by to warzywo przerobić na zimę. I   tutaj znalazłam świetny przepis na sałatkę z cukinii. Już próbowałam i jest naprawdę pyszna :) Składniki: 2 duże cukinie 1 kg papryki czerwonej 1/2 kg cebuli 1/2 kg marchwi  5 łyżek soli Zalewa: 1 szklanka octu 1 szklanka cukru 3 szklanki wody 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 łyżeczka ziaren(...)następnie w plasterki. Cebulę obieram i kroję w pół plasterki. Marchew obieram, myje i kroję w plasterki. Paprykę kroję na połowę, usuwam gniazda nasienne i kroję w paski. Wszystkie warzywa solę i odstawiam na jakieś 30-40 minut by zmiękły.  Po tym czasie sałatką wypełniam słoiki, delikatnie odciskając nadmiar soku z warzyw. Składniki zalewy gotuję i zalewam sałatkę. Zakręcam

Bea(u)ty kitchen
Zupa Jarzynowa z Klopsikami z Indyka 209

ugotowania wywaru 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka ½ selera 1 pęczek koperku 1 liść laurowy ziele angielskie ½ łyżeczki kozieradki lubczyk ½ łyżeczki imbiru ½ łyżeczki kurkumy sól pieprz Klopsiki: ½ kg mielonego mięsa z indyka 1 sucha bułka 1 jajko 1 - 2 łyżeczki liści kolendry sól pieprz Wykonanie: 1. Przygotować wywar: Jeśli mamy mięso bez kości należy wrzucić je na wrzącą wodę(...)Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać je do wywaru, zagotować. 3. Koperek posiekać i gdy wywar zacznie się gotować dodać go do zupy. Gotować ok 20 min. 4. Przygotować klopsiki: Bułkę namoczyć i rozdrobnić. Sami mielimy mięso można ją zmielić. Do mięsa dodać bułkę, jajko i przyprawy, doprawić solą i pieprzem, wyrobić mięso jak na kotlety mielone

Mama Gotuje
PAŁKI Z KURCZAKA ZAPIEKANE Z PAPRYKĄ I CEBULAMI 192

zioła prowansalskie papryka słodka mielona papryka ostra mielona olej Wykonanie: * Pałki z kurczaka nacieramy solą, pieprzem, oprószamy ziołami prowansalskimi, papryką słodka i ostrą. Odstawiamy do lodówki na min 3 godz. * Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na duże kawałki. Cebule kroimy na ćwiartki, czosnek obieramy.  * Do naczynia żaroodpornego wkładamy warzywa, na to układamy pałki,polewamy delikatnie olejem

Z Majeczką w kuchni
Chłodnik na upalne dni 196

się chłodnik na bazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana(...)celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W następnej kolejności myjemy i tniemy w kostkę pozostałe warzywa oraz szatkujemy zieleninę. Na koniec płuczemy ogórki, by pozbyć się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze

W SMAK
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 205

standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej

Kto ugości moich gości?
Paprykowe kotlety mielone 196

Kotlety mielone robię rzadko, głównie ze względu na wstręt, które budziły we mnie od dzieciństwa. Chodziło i o ich konsystencję, i o smak. Z czasem musiałam zastąpić w ich robieniu Mamę, więc doszło jeszcze dotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki(...)chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie rozdrabniania dodać fasolę i wbić jajko. Warzywa przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis: Obiad Tuaregów 197

Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. "        Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl(...)marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpeciki ze schabu z warzywami 151

dysponujemy tylko mikrofalówką) i być smaczny, treściwy, ale nie ciężki. Choć te pulpeciki nie są może najszybsze w przygotowaniu, to są po prostu idealne na przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka(...)kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody). W sporej misce umieszczamy zmielone mięso, warzywa, przyprawy. Wbijamy jajka i całość wyrabiamy

Szybko Tanio Smacznie
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 275

duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki  Hortex 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego marki  Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego  1 cebula  1 ząbek czosnku  2 łyżki oleju z sezamu  3 łyżki zielonej pasty curry  sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi(...)czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka

Mango Papaja
Węgierska zupa gulaszowa 203

straci surowy wygląd *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa

Blog z Apetytem
3 składnikowe klopsiki jaglane 165

nasion słonecznika bajery: suszony/świeży koperek, łyżeczka soli, szczypta kurkumy, pół łyżeczki mielonej kozieradki olej do smażenia/można też upiec – 20 minut w temp. 180 C Przygotowanie: Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować brokuł (ja zawsze gotuję warzywa w parowarze). Słonecznik podprażyć na suchej patelni.   Brokuła rozgnieść widelcem lub „tłuczkiem” do ziemniaków

greenscarf
Czas na burrito! 207

wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię, gdyż najszybciej nam zmięknie

MintTaste
Sos z cukinii do kanapek do słoików na zimę 193

łyżka soli Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka curry ½ szklanki octu 40 dag cukru przecier pomidorowy 600 gram Wykonanie: Cukinię, paprykę, oczyścić z nasion, zaś cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do warzyw wsypać sól, wymieszać i odstawić na pół godziny. Następnie dusić na małym ogniu przez pół

Tradycyjna Kuchnia
Zupa kalafiorowa 606

wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki) kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy warzywa oraz mięso

W garach u Gosi
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ 205

domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: -  ok. 400 g sera białego niemielonego ( może być z obniżoną zawartością tłuszczu) -  4-5 łyżek jogurtu naturalnego -  połowa czerwonej

Calzonella.com
Filolożkowy Zestaw Obiadowy II 176

majeranek, tymianek, cząber, kminek. 1. Na oleju smażymy cukinię 2. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pokrojoną cebulę, kolendrę. 3. Następnie dodajemy sól i vegetę. 4. Wrzucamy pokrojone pomidory. 5. Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem. 6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem. Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta

Kuchnia smaków
PIEROGI Z MIĘSEM 165

mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe

Z Majeczką w kuchni
spaghetti z sosem pomidorowym z soczewicą zieloną... 197

wędzona 20 dag, cebula 1 sztuka, mrożona mieszanka soczewica zielona Frosta 1 opakowanie, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 1 łyżka na oleju podsmażyć szynkę pokrojoną w kostkę razem z pokrojoną cebulę, wsypać mieszankę mrożoną soczewicy zielonej z warzywami i podsmażać z 5 minut, wlać sok pomidorowy, doprawić do smaku i dusić

W Mojej Kuchni Lubię
Buraki pieczone z łososiem i śmietankowym serkiem w koperku. 222

minut w 180 stopniach. Długość pieczenia zależy od Waszych upodobań; ja lubię warzywa al dente. Łosoś. Kroimy go delikatnie pod kątem, wzdłuż, na małe plastry. Dodajemy pieprz, łyżkę oliwy i posiekany koperek. Można skropić delikatnie sokiem z limonki. Serek. Twaróg mielimy, solimy i pieprzymy, łączymy z 2 łyżkami śmietanki oraz ok 100 gramami  jogurtu naturalnego. Pysznie, zdrowo

BaRepas
Dyniowe latte czyli Niedzielne Sniadanie odc.75 213

oprzeć i na jedno ze śniadań wykonałam dyniowe latte z przepisu znajdującego się w książce "Warzywo". Z powodu braku goździków wykorzystałam gałkę muszkatołową. Dyniowe latte 2 czubate łyżki dyniowego puree 1 łyżka syropu klonowego 4 kapsułki zielonego kardamonu rozgniecione w moździerzu po szczypcie mielonych goździków, pieprzu i cynamonu oraz imbiru 400 ml mleka 2 mocne espresso Do rondelka wlewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 212

świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą być z rosołu bądź innej zupy, farsz będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczny) kopiasta łyżka

Mienta blog
Nóżki nabite farszem na niecodziennym ryżu Andrzeja Polana 535

pieprz, cynamon mielony CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Z nóżek kurczaka ściągamy skórę prawie do końca. Luzujemy z kości, oddzielamy od mięsa. Mięso mielimy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na maśle klarowanym,  następnie dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i na koniec cukinię –pozbawioną pestek. Do przesmażonych warzyw dodajemy śliwkę

My Culinary Art
Zupa krem z zielonego groszku;) 141

700ml wody. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od 7 do 10 minut, sprawdzając miękkość warzywa. Gdy już będzie odpowiednio ugotowane, zabieramy garnek z palnika, a całość dokładnie miksujemy, aż uzyskamy odpowiednią gęstość i gładkość kremu. Dopiero teraz doprawiamy solą i sporą ilością mielonego pieprzu. Dodajemy oliwę z oliwek i masło. Zupę podajemy z gęstą śmietaną. Jeśli lubicie możecie

Kuchnia Pani Wiosny
Zupa pomidorowa z mięsno-ryżowymi pulpecikami 211

łyżki koncentratu pomidorowego śmietana 18% 2 listki laurowe koperek sól pieprz Do garnka z obranymi warzywami wlewamy 1,5 litra wody. Wrzucamy listki laurowe i gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy. Pod koniec gotowania dodajemy kostkę rosołową i zabielamy śmietaną. Mięso mielimy, dodajemy ugotowany ryż i koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy niewielkie pulpeciki, które wrzucamy

Salonik smaków
Chicken Daily Superior 219

łyżki sosu sojowego  2 łyżki klarowanego masła lub oleju (do smażenia) czarny, świeżo mielony pieprz, sól morska do smaku Ryż 1 szklanka ryżu jaśminowego lub parboiled kilka zielonych cebulek, tylko białe części (zielone odcinamy i zostawiamy do salsy) duża szczypta suszonych warzyw (rozdrobnionych w moździerzu) lub 1/2 łyżki vegety 2 saszetki zielonej herbaty ekspresowej Irving Pure Green sól

Kuchnia Prezydentowej
Zdrowe krakersy z ciecierzycy 241

wody 1 łyżeczka otrębów pszennych 1/2 łyżeczki soli łyżeczka cebuli granulowanej 1 łyżeczka papryki mielonej 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta pieprzu sezam do posypania opcjonalnie 1 łyżeczka pesto z bazylią i pomidorami KOTÁNYI (skład: Pomidory granulowane (32%), cebula, sól morska jodowana, czosnek, warzywa (marchew, pasternak, cebula), bazylia (5,2%), pieprz, rozmaryn, pietruszka) Sposób przygotowania: W misce mieszamy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kurczak z warzywami w sosie słodko-pikantnym i... "ryż" z kalafiora ;) 433

Kurczaka smażymy na rumiano i zdejmujemy z patelni. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy warzywa, smażymy, podlewając odrobiną wody, aż zmiękną. Na koniec dodajemy sos słodko-kwaśny i kurczaka. Mieszamy razem, doprawiamy do smaku. Kalafiora dzielimy na mniejsze części i surowego mielimy w malakserze. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy kalafiora razem

Czerwona Porzeczka

Proponowane wyszukiwania