GRAMA SZPINAKU! Coś niesamowitego, ale ciasto kompletnie nie nasiąka smakiem tego niepozornego, znienawidzonego przez tłumy warzywa, zyskuje dzięki niemu zaś niesamowitą wilgotność i przepiękny, intensywnie zielony kolor! Nie dodałam do ciasta ani grama sztucznego barwinka, to naturalny kolor, uzyskany ze szpinaku!:) Moi goście nie mieli kompletnie pojęcia, że jedzą szpinakowe ciasto, dopóki im tego nie powiedziałam, gdy już skończyli jeść
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżeczka miodu - bagietka francuska - kiełki rzodkiewki - świeża bazylia - 2 litry wody - sól, pieprz, kolendra mielona - chili czerwone - kawałeczek świeżego imbiru Ziemniaki (obrane), czosnek i bakłażany, kładziemy w naczyniu żaroodpornym. polewamy oliwą i miodem. Pieczemy do miękkości około 45 minut ziemnaiki, bakłażany 20 minut. Warzywa przekładamy do garnka, dodajemy świeże chili i imbir, zalewamy wodą i gotujemy 15 minut. Całość
SMYKWKUCHNInastępnie zalewamy bulionem i gotujemy aż warzywa będą miękkie. Dodajemy do warzyw paprykę i wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dodajemy kremówkę, gdy jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę doprowadzamy do wrzenia i wyłączamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pokruszonym twarogiem i prażonymi orzechami laskowymi
Przysmaki Karolkiduży pomidor 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, pieprz, 1 łyżeczka ostrej papryki, czosnek mielony Sposób przygotowania: Pierś kurczaka: myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie plasterki lub kostkę. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy mięso i smażymy. Między czasie myjemy warzywa, paprykę oczyszczamy z pestek, marchew, cebulę, cukinię obieramy, pomidora zaparzamy obieramy ze skórki - wszystko
Truskawkowa FiestaZapraszam na moje ulubione połączenie: warzywa + mięso ;) Składniki na dwie porcje: 100g mixa sałaty batawskiej 1 owoc avocado dressing: połowa dużego owocu granta kilka listków świeżej mięty łyżeczka miodu łyżka octu winnego jabłkowego świeżo mielony pieprz Kotleciki: 300g mielonego mięsa wołowego marynata: łyżka musztardy dijon ząbek czosnku 2 łyżki sosu sambal oelek sól, pieprz
Sajkofanka smakuwspaniały smak po upieczeniu uzyskały. Warzywa odpowiedni czas swojego pieczenia miały, więc swoje właściwości zachowały. Marchewka w soku pomarańczy ugotowana, następnie zmiksowana, delikatności daniu nadała i bardzo dobrze z ostrymi podudziami smakowo współgrała. Składniki: 4 podudzia z kurczaka, ½ łyżeczki suszonych ziół dalmatyńskich, ½ łyżeczki suszonego lubczyku, ½ łyżeczki suszonej bazylii, szczypta papryki ostrej mielonej, szczypta chili – mix, 1 łyżka musztardy(...)marchwi w kostce, 1 duża pomarańcza, 1 duża główka czosnku, 2 małe białe cebule, 100 g cukinii, 10 pomidorków koktajlowych, 5 łyżek oliwy z oliwek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka cukru brązowego, 1 płaska łyżka masła, sól himalajska do smaku, świeży tymianek, 1 łyżeczka kopru , listki świeżej bazylii. Przygotowanie: Marynata: do miseczki wsypujemy zioła
Moniki SmakołykiKolorowa zapiekanka z wiosennych warzyw. Młode ziemniaki, cukinia i pomidory tworzą ciekawe wizualnie, a przede wszystkim pyszne połączenie :) Zapiekanka jest lekka, ale sycąca. Idealna na obiad lub kolację. Moja wersja jest wegetariańska, jednak mięsożercy spokojnie mogą dorzucić kawałki mięsa, czy nawet mięso mielone, pamiętając o dostosowaniu czasu pieczenia, żeby mięso nie było surowe. Można też klasycznie posypać(...)Paprykę pokroić w kostkę Szczypiorek posiekać Jajko wymieszać z jogurtem, płatkami drożdżowymi, szczypiorkiem i przyprawami Ziemniaki, pomidora, cukinię i cebulę układać w formie na przemian Paprykę wyłożyć na górę warzyw Na warzywa wylać równomiernie przygotowany sos jogurtowy Zapiekać 20-25 minut aż warzywa będą miękkie a góra lekko ścięta
HealthyCreationsnich całą wodę). Ugotowane ziemniaki dokładnie odparujcie i 'utłuczcie', aby nie było grudek. Cała masa ziemniaczana powinna być gładka, zwarta i jednolita. Do farszu możecie użyć gotowego mięsa mielonego wieprzowego lub mieszanego, obsmażyć, dodać podsmażoną cebulę, doprawić i gotowe (jajko może być, ale nie musi, żadnej bułki tartej - nie ma takiej potrzeby). Kartacze najlepiej udadzą się ze starszych(...)niewiele, a roboty... ;) PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Mięso zalewam wodą, dodaję warzywa, przyprawy i powoli gotuję do miękkości. Krok 2. Ugotowane mięso, marchew i pietruszkę wyjmuję (wywar zostawiam do gotowania kartaczy, tylko dosalam, możecie dolać jeszcze wody), posiekaną cebulę smażę na złoty kolor z odrobiną cukru, wszystko razem mielę, dodaję jajko i doprawiam do smaku solą, pieprzem oraz ziołami
Moja Książka Kucharskabył bardzo bardzo pyszny obiad :) Uwielbiam quinoę, a w towarzystwie warzyw komponuje się wyśmienicie! Takie obiadki to bardzo prosta sprawa - dorzucasz do rondelka/patelni wszystko co masz w lodówce, wszystko co pozostało przygotowując inne danie :) A najlepsze we wszystkim jest to, że za każdym razem powstaje nowy smak i za każdym razem danie smakuje obłędnie :) Składniki (4 porcje(...)cayenne Agnex , papryka słodka Agnex , tymianek, kminek mielony, czosnek kolorowy Agnex , pieprz ziołowy i prawdziwy, imbir - wszystkiego po szczypcie 1 łyżeczka oleju arganowego Przygotowanie: Cebulę poszatkuj, posiekaj czosnek, marchewkę i seler pokrój w cieniutkie plasterki. Podduś na patelni dodając wodę. Kapustę poszatkuj, cukinie pokrój w grube półplastry. Dodaj do pozostałych warzyw wraz z kukurydzą. Duś na małym ogniu
Zdrowie na języku :Ppiekarniku zapiekałam, a na końcu mozzarellę i pesto z rukoli dodałam. Dzięki przyprawom jakie zmieszałam, ciekawy smak uzyskałam, który wyszedł ostry, niebanalny, w połączeniu z kaszą i warzywami idealny. Mozzarella i pesto ciekawie się tu wkomponowały i swojego smaku całości nadały. Ilość składników może zniechęcić Was do ciasta przygotowania, ale przyprawy to podstawa smaku tego dania(...)oliwek bez pestek, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 kopiasta łyżka kapary, 10 g startego sera grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy mieszankę z przypraw . W miseczce mieszamy, rozkruszone liście laurowe z pozostałymi suchymi przyprawami, bez świeżych ziół. Pietruszkę, lubczyk, miętę, szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do oddzielnej miseczki. Warzywa obieramy, paprykę oczyszczamy z ziaren
Moniki Smakołykicebulę z czosnkiem aż to uzyskania złotego, lekko brązowego koloru. Przestudź lekko. Zmiel mięso lub pokrój w bardzo drobną kostkę. W misce roztrzep 2 jajka, dodaj sól (jeśli używasz mielonego mięsa ze sklepu – sprawdź najpierw jego skład, bo często jest już posolone!), dodaj pieprz, słodką paprykę, 3 krople tabasco (możesz zamienić na odrobinę papryki chili) i posiekaną świeżą bazylię(...)boków warzywa. Do naczynia żaroodpornego możesz wlać passatę pomidorową – będzie lekką wersją sosu. Ustaw papryki w naczyniu żaroodpornym i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 40 min. Podaj na sałacie prosto z piekarnika i jedz na zdrowie ; ) Składniki 2 duże czerwone lub żółte papryki filet z piersi kurczaka lub ½ kg mięsa z indyka (jeśli kupicie mielone
Eat me! Fit me!pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów. Jest to dużo zdrowsza i smaczniejsza przekąska. Kiedyś robiłam baba ganoush z oliwą ale ostatnio na blogu Asi http://www.asiathinksthings.com/ znalazłam przepis z dodatkiem jogurtu i postanowiłam szybciutko(...)pasta sezamowa2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosól, pieprz, papryka świeże liści kolendry/pietruszki Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który należy zmiksować z pozostałymi składnikami.Podawać z chlebkami pita lub pokrojonymi warzywami (seler naciowy, marchew, ogórek
UgotujmyTo.plcytryny 4 jajka olej do smażenia sól, pieprz, mielona papryka słodka krem: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 300 - 350 ml mleka sok z 1 cytryny sól, biały pieprz Szparagi obrałam, zagotowałam w wysokim garnku wodę z cukrem i sokiem z cytryny tak, by sięgała do połowy wysokości warzyw ustawionych pionowo. Do gotującej się wody włożyłam związane(...)zgęstniał. Na patelni rozgrzałam olej, wbiłam jajka i usmażyłam, posypując zmieloną papryką, solą i pieprzem. Na talerz wyłożyłam porcję gorącego, gęstego sosu, ułożyłąm szparagi i jajko. Wszystko oprószyłam mieloną papryką i świeżo zmielonym pieprzem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiFaszerowane papryki z mięsem mielonym to bardzo fajne i proste danie. Wystarczy trochę wyobraźni i w kilka chwil można zrobić coś naprawdę pysznego i wykwintnego
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!musicie mi przyznać rację, że nie ma nic lepszego, niż posiłki przyrządzone w domu - możemy dokładnie kontrolować co jemy! Mój domowy burger to porządny kawał mięsa, duża ilość warzyw - pomidor, rzodkiew, ogórek, cebula, jarmuż oraz ser gouda i chedar, w delikatnym sosie jogurtowo - musztardowym! Wszystkie składniki są zdrowe, lekkie i tworzą niesamowite połączenie smakowe! Domowe burgery z jarmużem(...)łyżeczką ksylitolu (cukru). Do mielonego mięsa dodajemy jajko, 1 łyżkę siemienia lnianego, 1 łyżkę musztardy sarepskiej oraz doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem. Formujemy 2 kulki, które spłaszczamy tworząc dwa krążki o grubości około 1-2 cm. Smażymy na oleju kokosowym po kilka minut z każdej strony. Pozostałe warzywa - pomidor, rzodkiew, ogórek - kroimy w plasterki. Ser chedar trzemy
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!