mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:146/458)

Chłodnik na upalne dni 158

się chłodnik na bazie świeżych warzyw. Zwłaszcza, że jego przygotowanie trwa jedynie kwadrans. Składniki (dla 2-3 osób): - 1 pęczek rzodkiewek - 4 świeże ogórki (osobiście wolę gruntowe) - 4 ogórki kwaszone - 1 duży pomidor - 1 ząbek czosnku - 1 pęczek natki pietruszki - 1 pęczek koperku - 1 pęczek szczypiorku - sól czosnkowa - pieprz ziołowy - czarny pieprz mielony - jogurt naturalny 400 g - śmietana(...)celu obrane i poszatkowane ogórki przekładamy na sito, zasypujemy sporą ilością soli i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. W następnej kolejności myjemy i tniemy w kostkę pozostałe warzywa oraz szatkujemy zieleninę. Na koniec płuczemy ogórki, by pozbyć się soli i mocno je odciskamy, by pozbyć się wody. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do pożądanego smaku. Na koniec wlewamy nasze

W SMAK
Gołąbki z włoskiej kapusty z marchewką, papryką i kukurydzą 165

standardowego farszu z mięsa i ryżu dodałam więcej niż zwykle warzyw - cebulkę, marchewkę, paprykę, kukurydzę, koperek. Całość polana gęstym sosem pomidorowym z cebulką - wyszło przepysznie. SKŁADNIKI: (na ok 15 gołąbków) 1 główka kapusty włoskiej 1 szkl ryżu (lub trochę mniej, według upodobania) 0,5 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 2 jajka 2 cebule 2 marchewki 1/2 czerwonej

Kto ugości moich gości?
Paprykowe kotlety mielone 146

Kotlety mielone robię rzadko, głównie ze względu na wstręt, które budziły we mnie od dzieciństwa. Chodziło i o ich konsystencję, i o smak. Z czasem musiałam zastąpić w ich robieniu Mamę, więc doszło jeszcze dotykanie mięsa. W czasach liceum doszła jeszcze do tego ich nazwa internacka "szczury". Nie wiem, jak smakowały, bo zapach tak mnie odpychał, że koleżanki(...)chili (bez nasion) pokroić na kawałki i wrzucić do malaksera. Cebulę obrać i pokroić w grubą kostkę. Wrzucić do malaksera. Warzywa zmiksować w malakserze z pieprzem i majerankiem. W trakcie rozdrabniania dodać fasolę i wbić jajko. Warzywa przełożyć do miski, dodać mięso i pół łyżeczki soli. Wszystko dobrze wymieszać. Mokrymi dłońmi formować kotlety. Smażyć na rozgrzanym oleju po obu stronach

Weekendy w domu i ogrodzie
Przepis: Obiad Tuaregów 153

Beduini lub inni. Mówił: " Dużo warzyw, a na środku odrobina mięsa. Bez ziemniaków, ryżu lub innych węglowodanów. "        Od razu zapaliła mi się czerwona lampka. Po konferencji podszedłem i rozmawialiśmy chwilę o diecie rozdzielnej. Powiedział mi: " Na świecie wiele ludzi, całe kultury stosują dietę rozdzielną i są zdrowi! " Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 szkl(...)marchew, pietruszka, seler, por) puszka pomidorów bez skórki 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka papryki sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Mięso mielone podsmażamy na patelni z niewielką ilością tłuszczu (10 minut), następnie dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i smażymy kolejne 10 minut. Przekładamy do rondla, dodajemy włoszczyznę (marchew, pietruszkę, seler

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Zupa z brązowych pieczarek z kaszą jęczmienną 182

Kiedy zobaczyłam w sklepie na stoisku z warzywami brązowe pieczarki, nabrałam wielkiej ochoty na zupę. Pamiętam, że moja mama do pieczarkowej dodawała kaszę zamiast makaronu i bardzo mi jej zupa smakowała. Ugotowałam i chyba już zawsze do pieczarkowej będę dodawać kaszę! Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 1 mały seler 1 duża marchew 1 pietruszka 3 ząbki czosnku mała cebula(...)sodu łyżeczka oregano sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony) 4 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła, najlepiej klarowanego Mięso umyć. Zalać 4 szklankami wody, dodać listek i ziele, zagotować. Selera, pietruszkę i marchew obrać, umyć, zetrzeć na grubej tarce, a kaszę przepłukać. Dodać do zupy razem z tartymi warzywami po ok. 40 minutach od zagotowania  wywaru

Czerwień i błękit
Pulpeciki ze schabu z warzywami 101

dysponujemy tylko mikrofalówką) i być smaczny, treściwy, ale nie ciężki. Choć te pulpeciki nie są może najszybsze w przygotowaniu, to są po prostu idealne na przeróżne okazje. Dzięki dodatkowi warzyw są niesamowicie soczyste i wyborne w smaku. Do przygotowania kotlecików potrzebujemy (ok 30 sztuk): – 600 g schabu (można zastąpić drobiem) – 1 mała cukinia – 1 mała marchewka(...)kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w robocie kuchennym. Cukinię i marchew ucieramy na drobnych oczkach (ja wykorzystałam do tego celu robota kuchennego). Paprykę oczyszczamy z gniazda nasiennego i kroimy w drobną kostkę. Soczewicę gotujemy do miękkości, odcedzamy, studzimy (w razie konieczności po wystudzeniu odciskamy nadmiar wody). W sporej misce umieszczamy zmielone mięso, warzywa, przyprawy. Wbijamy jajka i całość wyrabiamy

Szybko Tanio Smacznie
Curry warzywne z kurczakiem na parze i cytrynowym ryżem 222

duże porcje): 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię marki  Hortex 1 szklanka soku pomidorowego pikantnego marki  Hortex 1/3 szklanki mleka kokosowego  1 cebula  1 ząbek czosnku  2 łyżki oleju z sezamu  3 łyżki zielonej pasty curry  sok z cytryny, szczypta soli, szczypta mielonej kolendry  1/2 papryczki chili - opcjonalnie, jeśli ktoś lubi(...)czosnek i chili. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej z sezamu i smażę na nim posiekane składniki do delikatnego zarumienienia. Dodaję pastę curry, smażę całość. Gotową mieszankę mrożonych warzyw dodaję do pozostałych składników i całość duszę jeszcze chwilę. Wlewam sok pomidorowy i gotuję sos przez 4-5 minut. Dodaję mleko kokosowe oraz sól i kolendrę. Dokładnie mieszam zawartość garnka

Mango Papaja
Węgierska zupa gulaszowa 154

straci surowy wygląd *** *** Całość zalewamy bulionem lub wodą, dodajemy łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę mielonej papryki, liść laurowy, ziele angielskie oraz przeciśnięty czosnek. Zupę gotujemy ok 45 minut *** *** Ziemniaki oraz papryki kroimy w kostkę, a pora w plasterki *** *** Do zupy dodajemy pokrojone warzywa oraz opcjonalnie (jeśli lubimy) kukurydzę z puszki. Całość gotujemy przez około 25 minut, aż warzywa

Blog z Apetytem
3 składnikowe klopsiki jaglane 113

nasion słonecznika bajery: suszony/świeży koperek, łyżeczka soli, szczypta kurkumy, pół łyżeczki mielonej kozieradki olej do smażenia/można też upiec – 20 minut w temp. 180 C Przygotowanie: Ugotować kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu. Ugotować brokuł (ja zawsze gotuję warzywa w parowarze). Słonecznik podprażyć na suchej patelni.   Brokuła rozgnieść widelcem lub „tłuczkiem” do ziemniaków

greenscarf
Czas na burrito! 155

wyciśnięty lub drobno pokrojony czosnek (uprzednio podsmażony na patelni) i gotujemy na wolnym ogniu ; - mielone mięso wołowe podsmażamy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju kokosowego i przypraw i dodajemy do pomidorowego sosu , następnie na tej samej patelni podsmażamy na oleju kokosowym pokrojone warzywa - najpierw paprykę - po 2 minutach dorzucamy cebulę, a na koniec cukinię, gdyż najszybciej nam zmięknie

MintTaste
Sos z cukinii do kanapek do słoików na zimę 143

łyżka soli Przyprawy: 1 łyżeczka mielonego pieprzu ½ łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka curry ½ szklanki octu 40 dag cukru przecier pomidorowy 600 gram Wykonanie: Cukinię, paprykę, oczyścić z nasion, zaś cebulę obrać, pokroić w cienkie plasterki. Do warzyw wsypać sól, wymieszać i odstawić na pół godziny. Następnie dusić na małym ogniu przez pół

Tradycyjna Kuchnia
Zupa kalafiorowa 562

wielkości ziemniaki 1 pęczek koperku 2 kulki ziela angielskiego 1 listek laurowe Sól, pieprz czarny, mielony do smaku śmietanka 30% Przygotowanie: Przygotować mięso, zalać zimną wodą około 1,2litra, dodać przyprawy, gotować około 15-20 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę warzywa ( u mnie marchewka w plasterki) kalafior podzielić na mniejsze różyczki. Gdy warzywa oraz mięso

W garach u Gosi
TWAROŻEK ZE SZCZYPIORKIEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ 159

domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: -  ok. 400 g sera białego niemielonego ( może być z obniżoną zawartością tłuszczu) -  4-5 łyżek jogurtu naturalnego -  połowa czerwonej

Calzonella.com
Filolożkowy Zestaw Obiadowy II 122

majeranek, tymianek, cząber, kminek. 1. Na oleju smażymy cukinię 2. Dodajemy pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony, pokrojoną cebulę, kolendrę. 3. Następnie dodajemy sól i vegetę. 4. Wrzucamy pokrojone pomidory. 5. Doprawiamy do majerankiem, tymiankiem, cząbrem. 6. Dorzucamy pieczarki i marchewkę. Doprawiamy kminkiem. Gdyby warzywa okazały się niedostatecznie przyprawione, dodajemy przyprawy w kolejności: pieprz ziołowy, pieprz czarny, kolendra, sól, vegeta

Kuchnia smaków
PIEROGI Z MIĘSEM 121

mąki dodać sól, olej, wyrabiać ciasto dolewając wodę.Zagniatamy elastyczne ciasto. *Do bulionu dodajemy warzywa i przyprawy: ziele , liść pieprz, wkładamy mięso. Gotujemy ok godziny. *Cebulę drobno siekamy szklimy na oleju. Połowę cebuli weźmiemy do farszu, połowę do okraszenia pierożków. *Ugotowane mięso mielimy w maszynce, dodajemy odciśniętą namoczoną bułkę i zeszkloną cebulkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. * Ciasto pierogowe

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania