mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:149/458)

Zupa z łososiem 206

Kolejna rozgrzewająca zupa. Gotowany łosoś w zupie jest mięciutki, delikatny i soczysty. Razem z warzywami świetnie się komponuje. Łososia uwielbiamy chyba w każdej postaci, a ponieważ zupa z łososiem bardzo nam posmakowała, często ją robić będziemy. Zupa jest zdrowa, wartościowa. W wersji łagodnej powinna zasmakować dzieciom. Dla mniejszych maluchów, zupkę możemy zmiksować (oczywiście wyciągając wcześniej łososia). Resztę gotowej zupy, która(...)Wrzątkiem zalać warzywa w garnku, dodać pokrojone pomidory. Włożyć ziele angielskie oraz liść laurowy. Przykryć i gotować na małym ogniu około 12 minut. Łososia umyć, osuszyć i pokroić w sporą kostkę. Delikatnie włożyć do zupy. Dodać kurkumę, słodką paprykę. Przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut. Dodać domowy przecier pomidorowy, mieloną chilli

Moja Delicja
Ryba po grecku 377

tarowanie warzyw zajmuje dłuższą chwilę, ale na prawdę warto poświęcić czas.Potrzebne nam:-1,5 kg ryby (już po rozmrożeniu)- 5 marchewek- pietruszka- pół dużego selera lub jeden mały- 4 cebule - sok z połowy cytryny- 200 g koncentratu pomidorowego- 2 liście laurowe- 2 czubate łyżeczki cukru- 3 x ziele angielskie- 6-7 ziaren pieprzu- 3 płaskie łyżeczki mielonej słodkiej papryki(...)sporą kostkę, a marchew, pietruszkę i seler umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W dużym garnku rozgrzać olej, wrzucić cebulę i chwilę smażyć. Dodać pozostałe warzywa, posolić i smażyć około 5 minut. Następnie wlać 3/4 szklanki wody, dodać koncentrat, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę i ziarna pieprzu. Dusić na średnim ogniu co jakiś czas mieszając

W poszukiwaniu inspiracji
Zupa Miso - tradycyjna zupa japońska. 219

się z ogromnymi kosztami takiej zupy. Musimy liczyć się z tym, że zapłacimy za nią około 30 zł, a do tego dojdą koszta innych składników typu: makaron, czy chociażby warzywa.  Jednak muszę Wam powiedzieć, że warto wyszukiwać dań instant. Na rynku jest wiele propozycji, trzeba tylko poszukać. Przykładowo zupa OYAKATA MISO  zawiera w składzie właśnie tę pastę sojową(...)marchewki liść młodej kapusty garść kiełków (dowolne) 50 wieprzowiny mielonej kilka gałązek szczypiorku 3 łyżeczki kukurydzy z puszki łyżka masła sól, pieprz, ostra papryka w proszku jako przyprawy Wykonanie: Mięso podsmażyć na maśle z dodatkiem soli, pieprzu i chili. Szczypiorek posiekać. Marchew obrać, pokroić na słupki. Kapustę poszatkować. Oba warzywa blanszować przez pięć minut we wrzącej wodzie.  Zupę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piersi z kurczaka Nell Gwyn 320

jednej z dwóch grup: opierają się albo na takich składnikach i dodatkach jak bekon, szynka parmeńska i sos grzybowy, albo raczej na sosie z dodatkiem mocnego alkoholu i śródziemnomorskich warzyw oraz makaronie. Dla mnie względnie największą inspiracją był przepis pochodzący z książki Kuchnia włoska – Klasyczne i nowoczesne dania , który można spotkać w internecie wielokrotnie powielony słowo w słowo w różnych(...)przy jakiś donioślejszych okazjach, zwłaszcza jeśli możemy się spodziewać, że nie mieli wcześniej okazji skosztować czegoś podobnego. Piersi z kurczaka Nell Gwyn 2015-06-15 15:13:37 Niezwykle oryginalne w smaku piersi z kurczaka Nell Gwyn z pomarańczami, spaghetti i wyjątkowym sosem z mascarpone, brandy, południowymi warzywami i estragonem. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 2 piersi

Kulinarna Pokusa
Tabbouleh 204

drobnego bulguru 2 duże pomidory, dojrzałe ale twarde (około 300 g) 1 szalotka, drobno posiekana 3 łyżki soku z cytryny duży pęczek pietruszki duży pęczek mięty 2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mieszanki przypraw baharat (przepis poniżej) 80 ml oliwy dobrej jakości pestki z owocu granatu sól, pieprz W kuchni Bliskiego Wschodu korzysta się z nieskończonej ilości mieszanek(...)warzyw i ziaren. Można go kupić w sklepach z żywnością arabską, ale możemy też przygotować go sami. Zaskoczy Was jego aromat. Po zrobieniu baharat można przechowywać w zamkniętym pojemniku do ośmiu tygodni. Baharat  Składniki: 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka nasion kolendry 1 mała laska cynamonu, połamana na kawałki 1/2 łyżeczki całych goździków 1/2 łyżeczki mielonego ziela

Smakowity Blog Kulinarny
Przepyszne burgery BBQ z indyka 174

fast foodów, bo zamiast majonezu- jogurt grecki, do tego świeże warzywa i kiełki. I wcale ale to wcale burgery na tym nie straciły! Co Wam będę pisać...sami zobaczcie i sprawdźcie własnymi podniebieniami! :D Kęsie trwaj! Burgery BBQ z indyka ok. 7-8 szt . Potrzebujesz: Burgery: 500g mielonego mięsa z indyka 1 średnia cebula 1/2 łyżki miodu(...)wzdłuż na pół, podpiecz krótko w piekarniku lub grilluj na patelni po burgerach z dwóch stron. 2. Na dolną część bułki wyłóż porcję sosu jogurtowego, następnie ułóż burgera i warzywa, przykryj górną częścią bułki. Smacznego! BBQ Turkey Burgers approx. 7-8 pieces. Ingredients: Burgers: 500g minced turkey meat 1 medium onion 1/2 tablespoons honey 1,5 tablespoons BBQ sauce

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pikantna fasolka po bretońsku z mięsem 254

angielskie, kminek oraz paprykę ostrą mieloną. Gotuję na małym ogniu około godziny. 2.  Cebulę kroję w kostkę i szklę na oliwie. Dodaję do fasoli. Ugotowane mięso wyjmuję, kroję w kostkę i podsmażam na oliwie. Dodaję z powrotem do fasoli. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Pomidory kroję w ósemki. Warzywa dodaję do fasoli. Gotuję około

Tradycyjna kuchnia Kasi
Zupa jesienna z papryką, porem i serkiem topionym 201

końcówki warzyw najlepiej jest wygotować w zupie - tak robię i zawsze jest smacznie :) Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1/2 małego selera (lub 1/4 dużego) 3 marchewki 1 papryka 1/2 pora kilka ziemniaków 1/2 bloczka (50g) serka topionego z papryką 2 liście laurowe 3-4 ziarna ziela angielskiego 1 łyżka lubczyku suszonego 1 łyżka oregano 2 łyżki papryki słodkiej mielonej(...)ogniu około pół godziny z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Po tym czasie wrzucamy seler i 2 marchewki pokrojone w półplasterki, a jedną startą na grubych oczkach tarki. Gdy warzywa zaczną się robić miękkie dorzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Por siekamy (u mnie była to zielona część). Dorzucamy do zupy. Po kilku

Kolorowy Przepisownik
pierś na parze z warzywami... 227

Składniki: pierś z kurczaka 1 mała, kapusta biała 1 ćwiartka, marchewka 3 sztuki, ziemniaki młode 4 sztuki, pieprz mielony - do smaku, sól morska - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa z pieczonego bakłażana i pomidorów 200

warzywa bo są najsmaczniejsze. Na dzisiaj przygotowałam zupę z pieczonego bakłażana, pomidorów i nie tylko. Zupa jest smaczna i aromatyczna. Składniki: 1 bakłażan 6 pomidorów 1 cebula ½ papryki żółtej ½ papryki czerwonej oliwa Wywar Elementy kurczaka ( może być porcja rosołowa ) 3 marchewki 2 łodygi selera naciowego 4 ziemniaki 2 l wody Sól Czosnek granulowany Pieprz czarny mielony Pieprz cayenne(...)oliwą i posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Zapiekamy w piekarniku ( termoobieg ) do momentu aż uzyskają odpowiedni kolor ( będą przyrumienione ). Gdy przestygną z pomidorów i papryki zdejmujemy skórki. Zapieczone warzywa/ owoce zdejmujemy z blaszki i umieszczamy w naczyniu miksujący do którego dodajemy ugotowane warzywa z wywaru. Całość miksujemy. Dodajemy tyle wywaru ( przez sitko ) aż uzyskamy odpowiednią gęstość ( według gustu ). Całość

Smaki Ewy
Chicken Pie - kurczak z warzywami zapiekany w cieście francuskim 204

placek ciasta francuskiego wypełniony nadzieniem z kurczaka i warzyw. Pie (czyt. paj) piecze się w wysokim naczyniu wyłożonym i przykrytym ciastem. Paje wypełnia się wytrawnymi nadzieniami (mięso, warzywa, ryby, owoce morze, grzyby) lub słodkimi (owoce).  Upiekłam paj, który należy do klasyki gatunku:) Kurczak, pieczarki, groszek zanurzone w gęstym sosie, przykryte zrumienionym ciastem okazały się pyszne. Składniki na ,,środek" placka(...)czarny mielony, kolendra mielona, tymianek żółtko do posmarowania ciasta gotowe ciasto francuskie (275 g) Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w niewielką kostkę, obsmarzyć na łyżce oleju. Mięso smażyć aby było lekko zrumienione, a następnie przełożyć do miski. Na patelnię dodać łyżkę oleju i wrzucić pokrojone w plastry: pieczarki, marchew, pora (drobno pokrojonego). Warzywa krótko obsmażyć i przełożyć

Codziennik Kuchenny
Aromatyczny gulasz wołowy 193

Aromatyczny gulasz bo doprawiony cudownymi przyprawami i duszony z warzywami .  Z  makaronem można go podawać, do ziemniaków dodawać, z kaszą łączyć czy pęczakiem,  a placki ziemniaczane zjadać ze smakiem. Składniki: 500 g mięsa wołowego na gulasz, ok. 50 g mąki pszennej, 1 duża cebula, 2 marchewki, 2 pietruszki - korzeń, 400 g pomidorów krojonych z bazylią i oregano(...)puszka), 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe, 4 ziarna jałowca, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ½  łyżeczki świeżo mielonego pieprzu czarnego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczka cukru, 1 łyżeczka sosu chili, sól do smaku, 4 łyżki oleju rzepakowego, 500 ml bulionu (warzywny, rosołowy), ponadto: 200 g makaronu np.: świderki. Przygotowanie: Cebulę kroimy w kostkę, marchew, pietruszkę w plasterki

Moniki Smakołyki
Wigilia o niskim IG z Przepysznikiem i Naturą Rzeczy: Bakłażan/Boczniaki z warzywami po grecku 255

warzywami po grecku (2 półmiski) 200 g potrawy: Energia – 134 kcal, Białko – 3,4g, Tłuszcz – 7,8g, Węglowodany – 17,5g, IG – 32 1 duży bakłażan/ok 500g świeżych boczniaków 3 duże marchewki 1 pietruszka 1 cebula 1 por biała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy i zostawiamy na godzinę. W ten sposób bakłażan straci nieprzyjemną gorycz. Obieramy marchew, seler i pietruszkę, ścieramy na jarzynówce. Cebulę pokrojoną

Przepysznik - BLW i nie tylko
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 294

bazę nie tylko do zup i sosów, ale również do dań duszonych, a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej, niż 30 minut. W dodatku, z pozostałych po jego przecedzeniu warzyw, możemy przygotować warzywne frytki. Mój sposób ich przygotowania znajdziecie w przepisie Wywar warzywny, czyli prosta baza do zup (dieta dr Dąbrowskiej) Do przygotowania wywaru będziecie potrzebować: 2 litry wody(...)korzenie pietruszki 2 małe cebule lub 1 duża 2 ząbki czosnku ½ korzenia selera ½ łodygi pora przyprawy: 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek, lubczyk, kminek mielony, sól himalajska Wykonanie krok po kroku: 1. Marchewki, pietruszki oraz seler myjemy, obieramy i kroimy w paski. Jeśli zamierzamy całość zblendować, przygotowując w ten sposób warzywną zupę krem, można

Okiem Blondynki by McBlondi