mielone z warzywami - 6859 przepisów (strona:141/458)

Roladki w cieście filo z mięsem mielonym i dipem miętowym 158

jest zdecydowanie cieńsze i po upieczeniu rozdziela się na listki. Świetnie nadaje się do zapiekania z warzywami, mięsem lub serem. Przepis znajdzie się w e-booku serwisu ZpierwszegoTłoczenia.pl (klik) oraz Fooder.pl (klik) . Lista składników: 6 płatów ciasta filo 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g świeżego szpinaku 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 1 łyżka orzeszków

Smakowity Blog Kulinarny
Zupa krem z indyjską nutą, posypana serem pleśniowym 131

eksperymentów. SKŁADNIKI 3 CUKINIE 2 ZIEMNIAKI 1 MARCHEW 1cm KAWAŁEK IMBIRU 1 ŁYŻECZKA CURRY 1/2 ŁYŻECZKI MIELONEJ KOZIERADKI I KMINU RZYMSKIEGO 1-2 ŁYŻKI JOGURTU LUB ŚMIETANY KOSTKA BULIONOWA/SÓL SER Z NIEBIESKĄ PLEŚNIĄ WYKONANIE W niewielkiej ilości wody (tak, żeby przykryła warzywa) gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew i cukinie z dodatkiem kostki bulionowej (można to zamienić

Zofiana
Sos paprykowo pomidorowy do ryżu i drobiu 168

szklanka oleju lub oliwy 1 łyżka soli 3/4 szklanki octu 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego ziele angielskie liść laurowy świeżo starta gałka muszkatołowa Zioła i przyprawy zawsze od sprawdzonego sprzedawcy  www.Skworcu.com.pl 1. Pomidory przygotowujemy jak na przecier pomidorowy . 2. Pozostałe warzywa kroimy w kostkę, solimy, zostawiamy na całą noc.  3. W dniu następnym odlewamy powstałą wodę

Apetyczna babeczka
Zupa kukurydziana z grzankami 183

natki lub koperku łyżeczka świeżo startej gałki muszkatołowej łyżeczka przyprawy curry szczypta chili sól, świeżo mielony pieprz 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2 łyżki masła Grzanki: 3-4 kromki chleba (zwykły, tostowy lub żytni) po pół łyżeczki ziół włoskich i suszonego czosnku  Warzyw umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić z kukurydzą w dużym garnku. Zalać 1 l zimnej

Czerwień i błękit
Golonki z indyka w piwie, z warzywami 154

inne właściwości, nadaje się do przeróżnych sposobów obróbki. Golonki z indyka, czyli handlowa nazwa podudzi po usunięciu 1/2-1/3 kości piszczelowej – świetnie sprawdzają się do duszenia . Szczególnie z piwem, warzywami i z dodatkiem kolendry. Oczyszczamy pędzelkiem lub wilgotnym ręcznikiem pieczarki – kroimy je w plasterki i odkładamy do miski. Obieramy marchew, seler myjemy. Małe i wąskie marchewki kroimy w półcentymetrowe plasterki, większe(...)zagotowania płynu zmniejszamy gaz na minimalny. Patelni po golonkach nie myjemy – wrzucamy na nią 2 łyżki masła i pokrojone warzywa – smażymy do czasu jak marchewka zmieni kolor a seler stanie się lekko szklisty, 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Warzywa przekładamy do garnka z mięsem. Partiami, na trzy razy, smażymy na tej samej patelni pieczarki – do lekkiego skarmelizowania

Karo in the Kitchen
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 171

kuchnią; zapewniam, że najwięksi jej przeciwnicy zupę dhal jedzą z przyjemnością. Intensywny smak przypraw łagodzi delikatność warzyw i soczewicy, a dopełnia dodatek jogurtu. To moja propozycja, wzbogacona dodatkowo słodkimi warzywami (dynia, kalafior, marchew) na zimne, mroźne dni! A inspirowałam się przepisem stąd , stąd i stąd . Składniki: (na 2 duże porcje) 2 łyżki masła ghee lub oleju kokosowego 1 filiżanka(...)płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonych ziaren kolendry szczypta mielonych płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej papryczki chili 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej

Kuchnia Prezydentowej
Kasza jaglana z pieczarkami i warzywami 133

wydaniu na wytrawnie. Smaczne danie główne z pieczarkami i warzywami, pełne witamin i mikroelementów. Wszystkich miłośników kaszy zapraszam na przepis. Składniki: kasza jaglana 1 szklanka, pieczarki 200 g, cebula 1 szt, papryka czerwona 1 szt, marchew 3 szt, fasolka szparagowa 100 g, koncentrat pomidorowy 2 łyżki, papryka słodka mielona 3/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, majeranek pół łyżeczki(...)osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy. Na patelni podsmażamy cebulę, dodajemy pokrojone w półplasterki pieczarki, podsmażamy. Następnie dodajemy startą na grubych oczkach marchew oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Warzywa podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości. Następnie dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy, mieszamy. Pieczarki z warzywami łączymy z ugotowaną kaszą i fasolką szparagową, wszystko razem mieszamy i gotowe

kulinarne odsłony pati
Chowder czyli zupa rybna z małżami 146

łodygi selera naciowego, drobno pokrojone sól i świeżo mielony pieprz 250 ml mleka 150 ml śmietany 18% drobno posiekana natka pietruszki Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy olej i smażymy boczek przez około 3-4 minuty, często  mieszając, następnie dodajemy cebulę i czosnek i smażymy jeszcze 2-3 minuty, aż warzywa zmiękną. Wsypujemy mąkę i dokładnie mieszamy. Dodajemy bulion, tymianek(...)palnika, dodajemy małże oraz ryby pokrojone w około 3-4 cm kawałki, mieszamy, gotujemy około 5 minut, ryby nie powinny się rozgotować. Podajemy natychmiast z dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu i posiekaną natką pietruszki oraz chrupiącą kromką pieczywa

Smakowity Blog Kulinarny
Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem 172

omlet jest bardzo delikatny. Cheddar dodany do jajek stanowi doskonałą przyprawę wzbogacając ich smak, a rozsypany na wierzchu stworzy pyszną, chrupiącą skorupkę. Do omletu można dodać także inne warzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe. Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem: 6 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietanki kremówki (30%) pół(...)dobrej jakości masła sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (górna grzałka). Jajka lekko roztrzepujemy widelcem. Dodajemy do nich śmietankę, połowę startego cheddara, rozmrożony groszek oraz drobno posiekane liście bazylii. Przyprawiamy solą i pieprzem. Cukinię myjemy i odcinamy końcówki. Warzywo kroimy w kostkę

Poezja smaku
Ryz smazony z warzywami po indyjsku 152

Wegetariańskiej kuchni świata" wydanej przez MUZĘ. Ryz smażony z warzywami po indyjsku  200 g mleczka kokosowego (im gęściejsze tym lepsze) 300 ml bulionu warzywnego 200 g ryżu długoziarnistego por marchewka łyżeczka startego imbiru, lub wg smaku 2 łyżki oleju 4 łyżki migdałów w płatkach 1,5 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 4 łyżki rodzynek pierz, sól szczypta cynamonu Mleczko(...)czasie gdy ryż się gotuje pora i marchewkę myjemy, czyścimy z niechcianych elementów. Kroimy w cienkie paseczki. W dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Rumienimy imbir i płatki migdałowe. Dodajemy warzywa i całość podsmażamy. Mieszamy z kminem i rodzynkami. Następnie stale mieszając dodajemy ryż. Smażymy kilka minut by wszystkie ziarenka pokryły się tłuszczem i lekko zeszkliły. Przed podaniem doprawiamy solą i pieprzem

Dzieje kuchennej Wiewióry
WĘGIERSKI GULASZ WOŁOWY (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 812

keto kopytkami albo serwuję jako samodzielne danie z gotowanymi warzywami np. kalafiorem, brokułem, cukinią itp. Składniki na węgierski gulasz wołowy: 1 kg wołowiny na gulasz (pręga, karczek, łopatka, udziec, goleń) 100 g tłuszczu do smażenia np.smalcu wieprzowego, masła klarowanego lub smalcu gęsiego 200 g cebuli 30 g (3 łyżki) mielonej papryki słodkiej 10 g (1 łyżka) mielonej papryki(...)podsmażyć mięso z każdej strony. Zdjąć z ognia, przerzucić do garnka, odstawić i przykryć. Cebulę obrać i drobno pokroić. Na pozostałym tłuszczu zeszklić cebulę. Do cebuli dodać paprykę mieloną słodką i ostrą i oraz rozdrobnione pomidory z puszki lub przecier pomidorowy. Dusić przez ok. 10 minut a jeśli jest potrzeba dolać odrobinę wody. Po tym czasie dodać podsmażone mięso

Ola la LCHF
Burgery bez mięsa z czerwonej fasoli i ciecierzycy 205

BURGERY WEGETARIAŃSKIE Z FASOLI CZERWONEJ I CIECIERZYCY - KOTLETY MIELONE BEZ MIĘSA Burgery z fasoli i ciecierzycy to fajna alternatywa dla mięsnych kotletów mielonych. Te są delikatniejsze w smaku, mocno doprawione, z wyraźną nutą orientalną. Do tego sos jogurtowy a’la tzatziki i mamy super przekąskę dla gości, lunch do pracy lub samodzielny obiad dla całej rodziny. Doskonała(...)naturalny 1 ogórek zielony cytryna sól pieprz PRZYGOTOWANIE: Fasolę i ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej na 10-12 godzin i ugotować do miękkości przez ok. 1,5 h. Warzywa mają być naprawdę miękkie. Warzywa przecedzić, przepłukać i ostudzić. Do fasoli i ciecierzycy dodać 1 jajo i połowę szklanki zimnej wody. Wszystko zblendować ( nie musi to być idealnie gładka masa

Calzonella.com
Tradycyjny barszcz ukraiński 292

uszkami. Jeśli chce zrobić szybki barszcz to wykorzystajcie fasolę z puszki i warzywa mrożone, ale ten barszcz jest przygotowany tradycyjnie, z fasolą Jaś namoczonej dzień wcześniej, z dużą ilością warzyw i mięsa. Przepis na Tradycyjny barszcz ukraiński : kawałek karkówki wieprzowej z kością 1/4 główki kapusty białej 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera 4 ziemniaki 5 małych buraków ćwikłowych lub buraczki(...)smaku – sól, cukier, pieprz czarny mielony Dzień wcześniej moczymy fasolę Jaś. Umytą karkówkę z kością wkładamy do garnka i zalewamy wodą z moczenia fasoli, wsypujemy napęczniałą fasolę, dodajemy 1 łyżeczkę soli, liście laurowe, kilka kulek ziela angielskiego i gotujemy aż mięso od karkówki zmięknie. Karkówkę wyjmujemy i kroimy w kostkę. Warzywa oczyszczamy, myjemy i kroimy: ziemniaki i buraki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wołowina zapiekana z warzywami na patelni, z zasmażanymi buraczkami i sosem koperkowym 181

patelni zapiekaną z warzywami. Jako dodatek zasmażane buraczki i najprostszy na świecie sos koperkowy.  Składniki: gruby plaster giczy wołowej (około 400 g), 4-6 średnich ziemniaków , około 10 cm białej części pora , pomidorki koktajlowe , kilka pieczarek , 3 średnie ząbki czosnku , odrobina oleju . Gicz wołową opłukać w zimnej wodzie, osuszyć dobrze papierowym ręcznikiem. Oprószyć grubo mielonym pieprzem i przesmarować(...)wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni.  Mięso piec prawie do miękkości, odwracając co jakiś czas na drugą stronę. Pod koniec pieczenia wyjąć patelnię i dołożyć warzywa: - ćwiartki obranych i opłukanych ziemniaków (osuszonych papierowym ręcznikiem), - połówki koktajlowych pomidorków, - kawałki pora, - ząbki czosnku, - połówki pieczarek.  Warzywa przesmarować pędzelkiem zanurzonym w oleju, posolić lekko i posypać grubo zmielonym pieprzem

Codzienna kuchnia niecodzienna
Patisony faszerowane mięsem mielonym i ryżem. Patisony a'la gołąbki. 264

Bardzo lubię faszerowane warzywa, wiec faszeruję co tylko się da :))). Dziś zapraszam na patisony faszerowane tradycyjnym farszem gołąbkowym czyli  mięsem i ryżem. Niestety moje patisony tak szybko zniknęły z talerzy, że nie zdążyłam zrobić końcowego zdjęcia... gotowej potrawy... za co z góry przepraszam :) Polecam :) Składniki - 4 duże patisony - 0.60 dkg mięsa mielonego - 100 gram ryżu - 2 jajka(...)kostce, kminek mielony, majeranek Wykonanie Ryż gotuję, odcedzam i studzę. Z patisonów odkrawam czapeczki, wydrążam miąższ wraz z pestkami. Przygotowuje farsz: ugotowany, ostudzony ryż mieszam z surowym mięsem mielonym, dodaję dwa całe jajka plus wszystkie przyprawy mieszam i wyrabiam ręka do połączenia składników. Gotowym farszem napełniam przy pomocy łyżeczki patisony. W dużym naczyniu do zapiekania

Kuchnia z widokiem na ogród

Proponowane wyszukiwania