mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:49/400)

Pstrąg pieczony wg przepisu Magdy Gessler z talarkami ziemniaczanymi 204

Ziemniaki obieram, kroję na plastry grubości ok. 0,5 cm. wkładam do miski, dodaje dwie łyżki oleju, sól, paprykę mieloną i tymianek. dokładnie mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, tak aby plastry nie nachodziły na siebie. Piekarnik rozgrzewam do 210 stopni (grzałka góra- dół). Wkładam blachę z ziemniakami na najwyższy poziom. Po 10 minutach wkładam pstrągi

Cook&Love
papryka pieczona z kuskusem i drobiowym mięskiem... 159

oleju wlać i każdą paprykę nasmarować po wierzchu do miski wsypać kaszę, mielone mięso, jajka, koperek posiekany, ząbki czosnku wyciśnięte, pokrojoną cebulę, kucharka, pieprz mielony, wszystko dobrze wymieszać każdą paprykę nadziać farszem do pełna, postawić w naczyniu żaroodpornym, wierzch nakryć ściętymi czubkami, wlać wodę piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, pod przykryciem piec

W Mojej Kuchni Lubię
Babeczki burczane 226

łyżki oleju rzepakowego lub z pestek winogron 100 g dowolnej mąki (u mnie pszenna) Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Piekarnik nagrzać do 180 st. Buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce następnie zmielić na puree blenderem lub w malakserze (trzeba mielić kilka minut). Dodać resztę składników, oprócz orzechów. Zmielić na gładką masę, dodać orzechy wymieszać. Wypełnić papilotki ciastem, wyrównać. Piec

moj przepis na
Ziemniaczana tarta z mięsem, papryką i pomidorami 217

dodajemy mięso mielone, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką - podsmażamy 5-7 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory krojone z puszki i całość podduszamy do całkowitego zredukowania sosu - doprawiamy oregano i świeżo mielonym pieprzem. Powstały farsz wykładamy na ziemniaczany spód tarty. Na wierzch nakładamy ser. Tartę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 40 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka ” Wilcza wieża „ 2990

przyprawami ( najprościej zmieszać wszystkie przyprawy i zioła ,ze sobą ) i solą . Na warstwie ziemniaków , układamy podsmażone mięso mielone , następnie cukinię , cebulę i na końcu wylewamy ,warstwę pomidorów z puszki . Oczywiście wszystko solimy i podsypujemy przyprawami . Wstawiamy do piekarnika ,na około 65 minut – przykrywając wierzch folią aluminiową – jeśli mamy dość płytkie naczynie , warto podłożyć folię także

Ogrodnik w podróży
Burgery buraczane (wegańskie) 197

pietruszki ½ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (można dać mniej lub pominąć) 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (słodkiej) 2-3 łyżki sosu sojowego 3-4 łyżki oleju 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki Piekarnik rozgzrać do 180°C. Buraki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Cebulę zeszklić

Pełny talerz
Dietetyczny chleb bez mąki 190

kefiru ½ łyżeczki soli 1 szklanka* otrębów pszennych ½ szklanki* płatków orkiszowych ½ szklanki* płatków owsianych górskich ½ szklanki* płatków owsianych błyskawicznych ½ szklanki* mielonego lnu odtłuszczonego ¼ szklanki* ziaren słonecznika ¼* szklanki wody, oraz płatki i słonecznik do obsypania * szklanka o poj. 250 ml Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Formę kekskową wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy łyżką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczone ćwiartki kurczaka w pomidorach i tymianku 174

powstało to danie: kurczak, pachnące pomidory ze szklarni, tymianek z grządki, no i ziemniaczki. Wszystko pieczone razem w piekarniku. Polecam. Składniki: Ćwiartki z kurczaka ( dowolna ilość, ja miałam trzy ) Kilka pomidorów ( 5 ) Ziemniaki Świeży tymianek Sól Słodka papryka mielona Czosnek granulowany Wykonanie: Kurczaka kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą i papryką. W naczyniu do zapiekania razem z kurczakiem umieszczamy

Smaki Ewy
Leczo z pieczoną papryką 160

gram pieczarek Kilka ząbków czosnku 1 puszka pomidorów z puszki Sól Pieprz Czosnek Papryka słodka mielona Papryka ostra mielona zielona czubruca Wykonanie: Paprykę oczyszczamy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki i układamy na blaszce skórką do góry. Wkładamy do piekarnika na najwyższą półkę i pieczemy około 30 minut w temp. 180 o C ( skórka zacznie się rumienić ). Kiełbasę kroimy

Smaki Ewy
Sałatka warzywna z pieczarkami i pieczonym kurczakiem. 162

sera żółtego  ( twardego ) 4-5 łyżek majonezu kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub szczypiorek sól pieprz czarny mielony przyprawa do kurczaka olej do smażenia Sposób wykonania :   U dka opłucz, obsyp ulubionymi przyprawami do kurczaka i piec w piekarniku z funkcją grilla około 45-50 minut. Upieczone udka wystudź, oddziel od kości i rozdrobnij na małe kawałki. Grzyby

Przepisy i porady kulinarne
Ciasteczka z miodem gryczanym cynamonowe, imbirowe i kakaowe 164

pudru - 1 jajko - 1 1/2 łyżki kwaśnej śmietany - 1 łyżeczka sody oczyszczonej dodatkowo: - 1/2 łyżeczki cynamonu - 1/2 łyżeczki imbiru mielonego - 1 łyżeczka kakao do ozdoby: - lukier (sok z cytryny, cukier puder ) - cukrowa kolorowa posypka do dekoracji Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: W garnku rozpuszczam margarynę razem z miodem. Odstawiam do ostudzenia. Do miski wsypuję wszystkie sypkie składniki na ciasto

Kuchnia co dnia
Piernik z guinnessem 157

200g cukru trzcinowego muscovado 250ml piwa Guinness 2 łyżeczki mielonego imbiru 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonych goździków 300g mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300ml kwaśnej śmietany 2 jajka Rozgrzewamy piekarnik do 170C. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Do garnka wkładamy: masło, cukier, imbir, cynamon i goździki, wlewamy syrop

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Zapiekanka ziemniaczano-selerowa 215

kremówki 30% 2 ząbki czosnku obrane i zmiażdżone 1 liść laurowy 400g selera 400g ziemniaków sól morska, świeżo mielony pieprz 1-2 łyżki oleju (np. oleju orzechowego – użyłam oleju sezamowego) 70g sera Cheddar, starego na tartce   Przygotowanie: Nagrzej piekarnik do 180C. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem. Do rondelka wlej mleko, śmietanę. Dodaj liść laurowy i czosnek. Doprowadź

Moja Delicja
Pasztet drobiowy 388

Marchewkę, pietruszkę, seler i por umyć i osuszyć. Marchewkę, seler i pietruszkę obrać.Na rozgrzany na dużej patelni olej wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć.Do podsmażonej cebuli dodać mięso mielone, marchewkę, seler, por i pietruszkę i zalać 500 ml zimnej wody. Doprawić liściem laurowym, ziarnami pieprzu, owocami jałowca i zielem angielskim. Dusić na średnim ogniu, od czasu(...)mięsa.Do zmielonego mięsa z warzywami dodać jaja i dobrze wymieszać. Przyprawić imbirem, gałką muszkatałową, pieprzem mielonym i solą. Wszystko dobrze wymieszać.Keksówkę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Do tak przygotowanej formy przełożyć masę mięsną i dokładnie uklepać.Pasztet piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 1 godzinę.Upieczony pasztet wystudzić

Gospodyni Miejska
Moussaka 192

wieprzowym, dużą ilością sera i beszamelu. No cóż czego chcieć więcej skoro będąc w domu można zwiedzić całą Europę i nie tylko... :)  Składniki:1 bakłażan500 gram mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 3/4 czerwonej papryki1 czerwona cebula2 ząbki czosnku 150 żółtego, twardego sera np. gouda sólpieprz1 puszka pomidorów 2 łyżki masła 2 łyżki mąki1/2 litra mleka(...)stykać) i doprawiamy solą i pieprzem. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 15 minut. W tym czasie przygotujemy sos mięsny. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy posiekaną drobno cebulkę i czosnek, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i dokładnie mieszamy. Teraz do warzyw dodajemy mięso mielone i całość smażymy na dość dużym ogniu- mięso

Mango Papaja
Żeberka miodowo-sojowe pieczone w rękawie 214

Taki obiad praktycznie robi się sam - wystarczy dobra marynata, a potem do piekarnika, pieczemy i mięsko gotowe. Mąż z pewnością będzie zadowolony :) Składniki: 1,2-1,5 kg mięsnych żeberek Marynata: 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki musztardy Dijon 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka ziaren kolendry sól, pieprz wedle uznania Sposób wykonania(...)umyć, osuszyć, pokroić na porcje. 3. Mięso przełożyć do rękawa do pieczenia, wlać marynatę, woreczek spiąć klipsem i całość dobrze zamieszać. Włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę. 4. Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. 5. Worek z mięsem ułożyć na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym. Nakłuć w kilku miejscach. Piec1,5 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię

Kuchnia domowa Ani
Jesienna zapiekanka z dynią ku pokrzepieniu 198

pieprz do smaku 2 żółtka 2-3 łyżki oliwy z suszonych pomidorów   (tej, w której są zatopione) 1 cebula ok. 10 połówek suszonych pomidorów w oleju 700g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowego) 250g puree z dyni 1 kostka bulion warzywnego 1 jajko tarty ser żółty do posypania zapiekanki Ziemniaki gotujemy z osolonej wodzie- można je pokroić w kostkę, wtedy(...)ugniatamy ostatni raz. Zostawiamy do ostygnięcia (puree można przygotować dzień wcześniej i przechować w lodówce). Piekarnik nastawiamy na 180*C, formę do zapiekanki natłuszczamy. Suszone pomidory miksujemy. Na patelni podgrzewamy olej z pomidorów. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na tłuszczu, dodajemy mięso mielone oraz zmielone pomidory i smażymy, aż całość ładnie zbrązowieje. Dodajemy puree z dyni

les mirabelles
Biszkopt z konfiturą morelową i orzechami 110

oleju lub rozpuszczonego masła cukier waniliowy 5 jajek 1 mały słoiczek konfitury - u mnie morelowa 1/3 szklanki mielonych orzechów włoskich kilka połówek orzechów do wyłożenia na wierzch ciasta Wykonanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia,  Jaja wbijamy do dużej miski  piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. i ubijamy z cukrami na najwyższych obrotach miksera. Masa musi zwiększyć objetośc

Kronika Piekarnika
Brokuł pod imbirowym beszamelem 166

zapobieganiu chorobom nowotworowym. Zwykle brokuła gotuję na parze. Tym razem postanowiłem upiec go w piekarniku pod imbirowym sosem beszamelowym. Składniki (dla 2-3 osób): 2 brokuły   2 łyżki klarowanego masła 3 łyżki mąki ok. 400 ml mleka sól pieprz 1,5 łyżki mielonego imbiru Sposób przygotowania: Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i osuszyć na sicie. Wyłożyć(...)Mleko należy dodawać powoli, cały czas mieszając sos trzepaczką, by nie powstały grudki. Sos musi być gęsty i jednolity. Gotowy beszamel wylać na wierzch brokułów. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 30 minut. Brokuła pod beszamelem można podawać jako dodatek do obiadu, np. zamiast ziemniaków, ale sprawdzi się też jako osobne danie

W SMAK
Gołąbki w sosie pomidorowym 215

piekarniku . Dzisiaj zachęcam do przygotowania tradycyjnych (jak dla mnie) gołąbków - z białej kapusty polanych sosem pomidorowym. Wbrew pozorom łatwe do przygotowania. Wystarczy zaparzyć kapustę, obrać liście, umieścić farsz, zwinąć liście (na tzw. kopertę, ukrywając boki kapusty) i podsmażyć surowe gołąbki. Bez  obwiązywania sznurkiem. Składniki na porcję dla 4-6 osób: główka białej kapusty* 0,5 kg mięsa mielonego

Ugotować
szpinakowy makaron z kurczakiem... 213

minuty, wylać na durszlak i przelać zimną wodą - wsypać do garnka, dodać pieprz mielony, szpinak i wymieszać mleko, śmietanę, mąkę, jajka, kucharka rózgą wymieszać na gładką masą, wsypać starty ser na grubszych oczkach naczynie żaroodporne posmarować olejem, włożyć makaron, wlać mleko z serem piekarnik nagrzać do 200 C, grzanie góra/dół, 2 poziom - piec z 35-40 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Bułgarska banica 217

używałem soli, której należy użyć w przypadku zastosowania zwykłego twarogu. Ser pokruszyłem na mniejsze kawałki, dodałem do niego dwa żółtka, cztery przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odrobinę czarnego świeżo mielonego pieprzu, posiekany pęczek natki pietruszki i posiekane dwadzieścia listków świeżej bazylii. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Kolejnym krokiem było przygotowanie ciasta. W tym celu przesiałem przez sitko(...)połowy cytryny, łyżeczkę musztardy, 2 łyżeczki miodu, niewielką ilość soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie wymieszałem całość dokładnie, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowa banica powinna być lekko zarumieniona od góry i chrupiąca. Kiedy więc ciasto osiągnęło pożądany stopień zrumienienia wyjąłem je z piekarnika i przełożyłem całość ostrożnie na dużą deskę. Banicę kroiłem ostrym nożem w sposób

Wyprawy kulinarne
Ajwar-pasta z pieczonej papryki i bakłażanów 212

słodkiej papryki 3 łyżki cukru 2 łyżki soli 3 łyżki octu 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu Paprykę dokładnie umyć i osuszyć. Każdą paprykę przekroić na pół i wydrążyć gniazdo nasienne. Na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem ułożyć paprykę, skórką do góry. Wstawić do piekarnika i piec ok 30-40 minut aż skórka dobrze ściemnieje, funkcja termoobieg z grillem(...)posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 25-30 minut aż bakłażany będą miękkie, funkcja termoobieg. Upieczone bakłażany przestudzić. Ze skórek wydrążyć przy pomocy łyżki cały miąższ i odstawić. Pomidory dokładnie umyć i osuszyć. Przekroić na pół, wyciąć zgrubienia po ogonku. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, skórką do góry. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Gratin dauphinois– po francusku, klasycznie 192

ziemniaki szybko chłoną sól) i świeżo mielonym pieprzem. Zalejcie zagotowanym mlekiem, posypcie delikatnie startym serem i pieczcie około 1,5 godziny. Tak cienko pokrojone ziemniaki jak u mnie piekłam 1h30m. Z wierzchu ma się utworzyć przypieczona, chrupiąca skórka. Jeśli Wasze ziemniaki będą się za bardzo przypiekać, przykryjcie je folią aluminiową.   Wyłączcie piekarnik i dajcie zapieczonym ziemniakom odpocząć(...)zagrzejcie w piekarniku. Pyszne. Chrupkie z wierzchu. Kremowe w środku. Rozpływają się w ustach. Nie potrzebuję do nich mięsa, surówki. Wystarczy kubek maślanki. Czy ktoś mi poda widelec? SKŁADNIKI 800g-1kg ziemniaków (przynajmniej typu B, a najlepiej C) 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250ml mleka 2-3,2% 120ml słodkiej śmietany 30-36% 1 łyżeczka świeżo mielonej gałki

Karo in the Kitchen
Faszerowane papryki 226

łyżeczka mielonej kolendry ¾ szklanki ugotowanego brązowego ryżu basmati (lub innego) 1 duża cukinia, starta na tarce o dużych oczkach 1 duża marchewka, starta na tarce o dużych oczkach 4 suszone morele, drobno pokrojone 1 łyżka posiekanej świeżej kolendry sól i pieprz do smaku 1 szklanka gorącej wody 1 łyżka suszonych warzyw/ 1 ekologiczna kostka warzywna Piekarnik rozgrzej(...)Wyjmij i pozostaw do osuszenia. Na dużej patelni delikatnie rozgrzej olej kokosowy i wrzuć cebulę, czosnek, papryczkę chili, imbir. Zwiększ ogień i podsmażaj całość 3 minuty. Następnie dodaj przyprawy: mieloną kolendrę i gałkę muszkatołową, zamieszaj i smaż kolejne 2 minuty. Patelnię zdejmij z ognia i do aromatycznej mieszanki dodaj ryż, startą cukinię i marchew, morele oraz posiekaną świeżą kolendrę

Roślinna - blog wegański
Klopsiki wieprzowe w sosie curry 204

Bardzo smaczne! Lubię klopsy pieczone w piekarniku, nie potrzebują dużo tłuszczu  i bałagan jakby mniejszy .Sos prosty do zrobienia Przepis ze strony BBC Food Recipesskładniki (3 większe - 4 mniejsze porcje)na klopsiki600g mielonego mięsa wieprzowego ( użyłam szynki)1 średnia cebula, starta1  jajko, lekko roztrzepane50g bułki tartej1 długa czerwona chili,pozbawiona nasion i  drobno posiekana(...)bulionu  z kurczaka1 łyżka soku z cytryny2 łyżeczki brązowego cukrudo podania3-4 łyżki orzechów nerkowca, lekko prażone i drobno posiekane2 łyżki posiekanej świeżej kolendry ryż basmatiprzygotowanieRozgrzej piekarnik do 220 st CKlopsy: Wszystkie składniki  na klopsy,  z wyjątkiem oleju , umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Zrobić mały płaski kotlecik i usmażyć na patelni i zjeść aby sprawdzić

Stare Gary