sól i pieprz 1 gałązka lubczyku pulpety: 500 g mięsa mielonego z szynki 1/2 pęczka pietruszki 1 łyża musztardy sarepskiej sól i pieprz Warzywa korzeniowe obieramy i kroimy na połowę.Mięso płuczemy pod bieżącą wodą. Cebule przekrajamy na pół i opiekamy w piekarniku- u mnie grill na 220 stopni na 5 minut ale moja babcia opalała(...)łyżę soli. Garnek kładziemy na gaz, gdy się zagotuje zdejmujemy szumowinę,zmniejszamy płomień i przykrywamy pokrywką- wywar powinien tylko pyrkać. Od teraz wszystko gotujemy minimum 60 minut. Mielone z szynki przyprawiamy musztardą solą i pieprzem. Natkę siekamy bardzo drobno i dodajemy do mięsa. Formujemy kotleciki. W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy pulpety, gotujemy
KuchcikoweLoveFilety z kurczaka na różyczkach kalafiora upieczonych w piekarniku z sosem tahini to propozycja na wyjątkowy obiad na co dzień. Przyjemny i łatwy do przygotowania, bo gotowy do podania w pół godziny. Kalafior upieczony z kuminem rzymskim i pieprzem cayenne smakuje doskonale, do tego soczysta pierś z kurczaka polana sosem z tahini. Kurczaka najpierw krótko obsmażamy na patelni, następnie dopiekamy(...)wychodzi super! Składniki: 1/2 dużego kalafiora 1 cebula 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne sól, pieprz 2 piersi z kurczaka cytryna 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu z agawy 2 łyżki tahini 1/2 pęczka pietruszki Wykonanie: włączyć piekarnik i nastawić na 200`C. Z kalafiora odzielić małe różyczki. Cebulę obrać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zwijamy za pomocą foli aluminiowej i wiążemy nitką .Kładziemy do pojemnika żaroodpornego mięso zakrywamy folią i pieczemy w piekarniku ok 70 min. Ja na nadzienie zużyłam farsz jaki mi został z pierogów świątecznych .Dodałam szpinak i jeszcze pieczarki oraz mięso mielone ok pól kg z indyka .wszystko doprawić i wbić 2 jajka .Mięso będzie się trochę zle zwijać
Moje Wyrobyciasteczek 50 g cukru 85 g czekolady, 70% kakao 180 g mąki grahamki ½ łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżka świeżego imbiru, utartego szczypta soli 60 g masła 30 ml melasy 50 g perłowego cukru 1 jajko Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg (bez termoobiegu 175ºC). Rozpuść masło z cukrem i melasą. Lekko ostudź i wymieszaj
codojedzeniawiórków kokosowych 150 g masła w temperaturze pokojowej Dekoracja: 60-100 g wiórków kokosowych * Obrane ze skórki migdały mielimy w maszynce do kawy na mączkę. Jak zrobić ciasto ,,Makowa Panienka"? Biszkopt: Blaszkę o wymiarach 30x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni . Białka ubijamy ze szczyptą soli na miękką pianę. Po tym stopniowo dodajemy cukier i ubijamy
Kuchnia ŁukaszaSkładniki: 4 piersi z kurczaka 1 duży jogurt naturalny (gęsty) papryka słodka mielona, sól, pieprz płatki kukurydziane Kurczaka płuczemy i kroimy na duże kawałki (tak żeby nam nie pospadały kiedy położymy na kratce w piekarniku) - solimy, pieprzymy. Jogurt mieszamy w miseczce z papryką, następnie przekładamy go do piersi kurczaka i dokładnie mieszamy. Wkładamy do lodówki
Moje-pitraszeniepapryka, curry, pieprz, sól, zioła prowansalskie (przyprawiamy wedle uznania) Wykonanie: Rozgrzewamy patelnie z łyżką oleju. Wrzucamy mięso mielone i przyprawy smażymy. Następnie dodajemy kukurydze, smażymy razem chwile i dodajemy pastę pomidorową. Na mniejszym ogniu dusimy, aż całość delikatnie zgęstnieje. Piekarnik nastawiamy na 125 stopni i po nagrzaniu wstawiamy nasze tortille na 10 minut. Następnie nadziewamy naszym mięsem. Smacznego
Moje pyszne gotowaniedrobno cebulę. Do cebuli dodać odciśniętą kapustę,przesmażyć kilka minut mieszając kilkakrotnie,doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Połowę przesmażonej kapusty włożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na kapustę ułożyć obsmażone kotlety i rozłożyć resztę kapusty. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 200* C i zapiekać ok. 40 minut. Spożywać na ciepło z kawałkiem pieczywa lub z innymi
Kolorowa kuchnia ElkiWykonanie: 1. Cebulę bardzo drobno posiekać, zarumienić na rozgrzanym oleju. 2. W misce połaczyć składniki kotlecików - mieso mielone, jajko, posiekana natkę pietruszki, przestudzoną cebulę i bułkę tartą. Doprawić pieprzem. Wyrobić jednolitą, zwartą masę. Schłodzić 15 min w lodówce. 3. Piekarnik rozgrzać do 200°C. 4. Uformować w dłoniach kuleczki wielkości orzecha włoskiego. 5. Oliwki pokroić
Atlas Smakówtartą. 2/3 ciasta wyłożyć na tortownicę (o średnicy 24-26 cm). 1/3 ciasta włożyć do lodówki. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Nadzienie: 2-4 dojrzałe banany 100 gram zmielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego kardamonu 3 białka Orzechy wymieszać z cynamonem i kardamonem. Banany obrać, pokroić w plastry. Wyłożyć na spód
Kuchnia smakówmusztardzie położyć startą (na grubych oczkach) marchew, połowę cebuli (pokrojonej w piórka) i farsz z mięsa mielonego. (Farsz - wszystkie składniki dokładnie wymieszać.) Całość zwinąć, związać nitką i umieścić z pozostałą cebulą - w worku do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 2-2,5 godziny. Przez pierwsze 30 minut w 200 stopniach, a następnie zmniejszyć temperaturę
Di gotujePyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypatelnię wlewamy pokrojone pomidory z puszki i wodę. Dusimy na niewielkim ogniu ok. 10 minut. Doprawiamy całość świeżo mielonym pieprzem, solą i dorzucamy porwane na mniejsze kawałki liście bazylii. Mieszamy. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy danie ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st.C, ta by ser ładnie się ze złocił. Podajemy udekorowane listkami bazylii
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki 2 krążki sera Camembert w drewnianym opakowaniu (musi być połączony zszywką a nie sklejony) szczypta grubo mielonej papryczka chili grubo zmielony świeży pieprz 2 ząbki czosnku (zmiażdżone) świeży tymianek(ewent. suszony) łyżka oliwy (może być smakowa) bagietka Przygotowanie Piekarnik rozgrzałem do temperatury200 stopni. Ser wyjąłem z pudełek i zamoczyć spód opakowania w wodzie
R'n'G Kitchenzrobić? Wykorzystaj go do nadziania pysznych roladek lub usmaż jak kotlety mielone! Składniki na 6 niedużych roladek: 2 filety z kurczaka z polędwiczkami (ok 500g) 6-8 kopiastych łyżek farszu pozostałego po przygotowaniu pierogów z kaszą gryczaną i mięsem mielonym (ja wykorzystałam ten bez selera i natki selera i lubczyku opisanego na końcu przepisu) 7 łyżek sosu(...)całość i gotuj sos kilka minut, często mieszając. Dopraw niewielką ilością pieprzu mielonego i po ok pół łyżeczki ziół prowansalskich i papryki mielonej. Gotowym sosem polej roladki. Zrzuć z mięsa cebulkę, bo może się przypalić przy pieczeniu. Wstaw do nagrzanego do 170-180stC piekarnika. Piecz ok 25 minut. Po 10 minutach obróć roladki, żeby ładnie zrumieniły się
Anioszek w kuchnipodgrzać w piekarniku zawinięte w folię aluminiową albo posmarować glazurą – np. sosem BBQ i wstawić pod górną grzałkę piekarnika. Albo pociąć na zgrabne kawałki z jedną kostką i odgrzać na teflonowej patelni. SKŁADNIKI "DRY RUB" 2 łyżki stołowe papryki słodkiej mielonej 2 łyżki stołowe papryki ostrej wędzonej 3 łyżki stołowe soli 1 łyżka stołowa mielonego imbiru 8 łyżek
Karo in the Kitchenkaszki kukurydzianej 80 ml śmietanki kokosowej 50 g wiórków kokosowych 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii po pół łyżeczki mielonego cynamonu, imbiru i kardamonu po 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, soli i pieprzu 100 g cukru trzcinowego 20 g płynnego oleju kokosowego Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Mieszamy składniki ciasta w misce. Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórymatiasów 5 kopiastych łyżek majonezu 2 jajka 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku pieprz czarny mielony Przygotowanie Ziemniaki ugotowałem w mundurkach, ostudziłem, obrałem i pokroiłem w kostkę. Buraki owinąłem w folię aluminiową wstawiłem na 90 min do piekarnika rozgrzanego do 220°C. Ostudziłem i również pokroiłem w kostkę. Cebulę pokroiłem w kostkę. Jajka ugotowałem na twardo, białka
R'n'G Kitchenmieszamy). Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i posypujemy łyżką tartej bułki. Gniazdka wyciągamy za pomocą łyżki cedzakowej i układamy w naczyniu obok siebie. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mielone mieszamy z jajkiem, cebulą, czosnkiem, dwoma łyżkami tartej bułki, 2 łyżkami przyprawy meksykańskiej. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Formujemy 8 kotletów i smażymy je na rumiano(...)wszystko się ładnie rozpuści dodajemy koncentrat pomidorowy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Sosem Zalewamy makaron z mielonym. Fetę kroimy w kostkę, oliwki przekrawamy na pół. Zapiekankę posypujemy fetą, oliwkami i mozzarellą. Posypujemy dwoma łyżkami ziół prowansalskich. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 30 minut
Pobite gary Barbarydużych ziemniaków (około 1-1,2 kg) 8 łyżek oliwy z oliwek 3/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki szczypta pieprzu cayenne lub płatków chili 3/4 łyżeczki czosnku granulowanego kilka gałązek świeżego tymianku sól do smaku odrobina pieprzu WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 200 stopni C. Ziemniaki dokładnie umyj i wyszoruj szczoteczką. Jeśli wolisz wersję bez skórki, obierz je cienko
Słodko-Słony Świat Ilonyłyżka octu balsamicznego - kawałek awokado - świeżo mielony pieprz - oliwa - sól(...)Wykonanie: - Buraczki zawinąć w folię aluminiową (błyszcząca strona do środka) i włożyć do nagrzanego na 180 0 C piekarnika, na ok. 40 minut - Sprawdzić widelcem twardość (mają być lekko twarde, ale widelec powinien dać się wbić bez większego oporu); ostudzić je - Kaszę gotować przez 15 minut wraz z solą i kurkumą - Groszek ugotować na parze lub w wodzie
Wegańska kuchnia orientalnasoli (na wierzch): - jajko roztrzepane z mlekiem - sezam Kotlety: - mięso mielone indycze - drobno posiekana cebula - jajko - czerstwa bułka - mleko - sól, czarny pieprz mielony - majeranek - ewentualnie bułka tarta dodatki: - musztarda, majonez, ketchup - pomidor - sałata - cebula - konserwowe ogórki (u mnie pikle z ogórków ) Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według przepisu. Temperatura piekarnika
Kuchnia co dniawierzch): - mleko - sezam Prażona cebulka przygotowana według przepisu Prażona cebulka do hot-dogów : - 1 cebula - sól, mielony pieprz czarny - mąka pszenna - olej rzepakowy do smażenia Dodatki: - parówki - majonez (u mnie o smaku smażonej cebulki) - ketchup Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Bułki przygotowuję według podane wyżej przepisu. Formułuję z nich paluchy, lekko spłaszczam. A po wyrośnięciu smaruję
Kuchnia co dnia