 Pieczeń z kawałkami kurczaka 349
Pieczeń z kawałkami kurczaka 349Kawałki kurczaka dodajemy do mięsa i jeszcze raz dobrze wyrabiamy, by połączyć kawałki piersi z mięsem mielonym. Masę mięsną wkładamy do podłużnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Dobrze uciskamy, by pozbyć się pustych miejsc, które powstaję pomiędzy kawałkami kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C ok. 1,5 godziny. Mięso studzimy. Zimne doskonale się kroi. Może być
W kuchennym oknie Ewy Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp 277
Jagody i brzoskwinie pod owsianą kruszonką / Blueberry peach crisp 277kruszonkę: 115 g masła w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3/4 szklanki płatków owsianych Przygotowanie: W średniej misce wymieszaj wszystkie składniki kruszonki, najlepiej palcami rozgniatając masło aż powstanie klasyczna kruszonka i odstaw. Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Natłuść naczynie do zapiekania o średnicy 23 cm. W przygotowanym naczyniu
karmelowy z zielonego groszku świeżego zupa na maśle... 142
z zielonego groszku świeżego zupa na maśle... 142zebrać pianę łyżką dodać kostki rosołowe z kury, masło i gotować do miękkości groszku dodać pieprz mielony, czosnek granulowany, koperek, pałką blendera zmiksować zupę, można dodatkowo przelać przez sito grzanki z bułek kajzerek (użyłam 3 bułki), pokroić w kostki i w piekarniku na termoobiegu w 200 C przypiec na lekki brąz z 5 minut zupę podac ze smietaną
W Mojej Kuchni Lubię Smarowidło pasztetowe do słoików 201
Smarowidło pasztetowe do słoików 201około 1 - 1,5 h pod częściowym przykryciem. Na ostatnie 5 minut wrzucamy wątróbkę. Wszystko odcedzamy. Mielimy trzykrotnie w maszynce na najmniejszym sicie. Do masy dodajemy smalec, doprawiamy pieprzem ewentualnie solą. Powstałą masę pasztetową przekładamy do słoików - ugniatamy . Pasztet pasteryzujemy w piekarniku w temperaturze 100 stopni przez 40 minut. Odstawiamy do ostygnięcia. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 183
Różnice kulturowe, czyli o instytucji kapcia. I ciasteczka z palonym masłem 183jednak jedyna trudność w wykonaniu tych smakołyków. Później jest już tylko obłędny zapach wydobywający się z piekarnika i ciasteczka, którym nie można się oprzeć... Ciastka migdałowe z palonym masłem Składniki: (na 24 sztuki) 150 ml białek (4-5 sztuk) 90 g mielonych migdałów 75 g mąki pszennej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli morskiej 150 g cukru
Pożeraczka, czyli raz adobrze Camembert na pieczonych ziemniakach i "Zaplątana miłość" 183
Camembert na pieczonych ziemniakach i "Zaplątana miłość" 183biodra i przeciążona noga mogą odpocząć :) Składniki : 3-4 ziemniaki camembert sól ulubione przyprawy, u mnie: mielony kminek i pieprz czarny ok. 3 łyżek oleju Ziemniaki obrać i pokroić na grube frytki. Na blasze rozprowadzić olej i rozłożyć ziemniaki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po 30 minutach ziemniaki odwrócić i piec dalej. Po 10 minutach ułożyć
Weekendy w domu i ogrodzie Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 327
Sernik czekoladowy z kaszą jaglaną 327jajek i cukier, a następnie dodać zmielony twaróg. Do połączenia wszystkich składników najlepiej użyć blendera, którym mieliliśmy kaszę. Na samym końcu ubić na sztywno białka z jajek ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać w masę. Wylać na schłodzony spód z ciasteczek. Piekarnik rozgrzać do 180*C, a po włożeniu sernika zmniejszyć temperaturę do 160*C i piec przez godzinę
https:KKuchniaMniam Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 219
Czekoladowo - limonkowe ciasto bez mąki 219odstawić. Jajka ubić z cukrem na bardzo puszystą, jasną masę. Powinny potroić swoją objętość. Kakao przesiać. Mielone migdały wymieszać z kakao i delikatnie wmieszać do masy jajecznej, najlepiej przy pomocy szpatułki. Dodać przestudzoną czekoladę, sok i skórkę startą z limonki. Wymieszać. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Przelać masę do przygotowanej formy. Piec 35 - 40 minut (u mnie
maniapieczenia Snikers z pekanami 239
Snikers z pekanami 239pieczenia. Przygotować dwie formy wyłożone papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na połowę, wypełnić spody form. Piekarnik rozgrzać do 175 C, czas pieczenia ok. 35 minut. Podczas pieczenia przekładamy formy góra - dół, aby równo upiec obydwa ciasta. Ciasto orzechowe; - 25 dag mielonych orzechów pekan lub włoskich - 3/4 szk cukru pudru - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Apetyczna babeczka Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 238
Zdrowa szarlotka (bez glutenu, nabiału, cukru) 238migdałów 100 g mąki gryczanej z kaszy niepalonej 110 g oleju kokosowego nierafinowanego 2 łyżki miodu Mielone migdały wymieszać z mąką gryczaną, dodać olej kokosowy i miód. Zagnieść ciasto. Dno okrągłej formy o średnicy 20 - 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 175 ° C . Wylepić ciastem dno formy. Piec 10 minut, ciasto powinno pozostać blade. Wyjąć
maniapieczenia Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 259
Balık Ekmek, kanapka z rybą znad Bosforu 259tego przepisu oliwa sok z cytryny pul biber lub płatki chilli do smaku sól, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Plastry cebuli posyp solą, wymieszaj i odstaw (pod wpływem soli zmiękną i złagodnieją). Zielone papryki zgrilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją opiekania, aż skórka stanie się w wielu miejscach czarna. Filety ryby posyp solą i zgrilluj
Chilli Czosnek i Oliwa Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 176
Baba ghanoush - pasta z pieczonego bakłażana 176warzywko nad ogniem, aby wydobyć później dymny aromat pasty. W domowych warunkach można skorzystać jednak z piekarnika :) Składniki : 400-500 g bakłażana 1 łyżka pasty tahini (gotowej lub domowej ) sok z połowy cytryny 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1/4 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/4 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki ostrej papryki czerwonej Bakłażana nakłuć widelcem i piec
Chocolate Muffin Blog wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 225
wegański pasztet z soczewicy z pieczarkami 225pieczarek wyparuje woda. Zawartość patelni mieszamy z ugotowaną i przestudzoną soczewicą. Dodajemy przyprawy, olej, mielony len, sos sojowy, mieszamy i miksujemy na gładką masę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej masę na pasztet. Wkładamy całość do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 50-60 minut. Kroimy dopiero po całkowitym ostudzeniu. Pasztet przechowujemy w lodówce
chili & sugar Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 193
Zapiekanka z kaszy jaglanej i zielonym groszkiem / Casserole with groats millet and green peas 193ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę jaglaną i soczewicę. Gotujemy je i studzimy. Parmezan ścieramy na tarce. Następnie smażymy mięso mielone. Najpierw smażymy mięso z przyprawami, dodajemy sól, kurkumę, czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso(...)warstwę z kaszy, kaszę dociskamy do formy i posypujemy serem. Potem smarujemy warstwę z kaszy mięsem mielonym tak by pokryć kaszę. Kolejną warstwą jest soczewica i znowu robimy warstwę z kaszy. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Gotową zapiekankę wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na około 30 minut. Zapiekankę układamy na środkowej półce piekarnika i ustawiamy dwustronne pieczenie
Projekty ze smakiem Leniwa Frittata 204
Leniwa Frittata 204120g pomidor 200g czosnek 1-2 ząbki rukola pełna garść ok 50g przyprawy:" pieprz świeżo mielony, sól himalajska, bazylia świeża Jaja wbijam do mieseczki, dodaję mleko,mąkę i przyprawy. Dokładnie wszystko mieszam. Na patelnię (taką, która nadaje się również do piekarnika) wrzucamy pokrojoną kiełbaskę (może być zamiast tego np. olej kokosowy lub rzepakowy) i chwilkę podsmażamy
IzaGotuje