mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:46/400)

Tarta z waniliową panna cottą, malinami i galaretką 202

wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Składniki na masę panna cotta: 200 ml mleka 200 ml śmietanki 30% 70 g cukru pół płaskiej łyżeczki wanilii mielonej  (polecam Skworcu ) lub 1 laska wanilii 2 czubate łyżeczki żelatyny Ponadto: galaretka truskawkowa z cukrem + 350 ml wody szklanka malin Wykonanie: Przygotowujemy ciasto: Do miski wsypujemy mąkę(...)przekłuć je widelcem i leciutko docisnąć. Po raz drugi ciasto się nie uniesie. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, gdy będzie miało ładny brązowy kolor. Przygotowujemy  masę panna cotta  i  galaretkę: Do garnka wlewamy mleko, śmietankę oraz wsypujemy cukier i mieloną wanilię (lub rozcinamy laskę wanilii wzdłuż i ze środka wyskrobujemy ziarenka wanilii). Posłodzoną śmietankę z mlekiem zagotowujemy

Smak mojego domu
Tarta z botwinką i koperkiem 177

wstawić do zamrażarki lub lodówki na 10-20 min. Piekarnik rozgrzać do 180 st. Podpiec ciasto przez 10-15 min do złego koloru. Farsz: 2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu szczypta kminku szczypta papryki chili szczypta gałki muszkatołowej pęczek(...)piekarniku przez 20 minut. Smacznego! Tarta z botwinką i koperkiem Tarta z botwinką i koperkiem Tarta z botwinką i koperkiem Tarta z botwinką i koperkiem listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='2 łyżki oleju kokosowego lub masła 3 ząbki czosnku 1 duży pęczek botwinki lub dwa małe 3/4 lub 1 łyżeczka soli duża szczypta świeżo mielonego pieprzu

moj przepis na
2. Pysznie krucho, czyli ciastka z maszynki. 221

różnych kształtach, kojarzą mi się z opowiadaniami babci i jej zeszytem pełnym przepisów. Przed upieczeniem ciasto jest bardzo delikatne, ale nie powinno się rwać, a po wyjęciu z piekarnika, upieczone ciastka mają piękny złocisty kolor. Ja niektóre posypałam sezamem (na życzenie mojej mamy), według uznania można dodać tak naprawdę wszystko. Jednak moim zdaniem najładniej wyglądają "gołe", bez żadnych udziwnień(...)wkładamy do lodówki na godzinę (lub dłużej, ciasto będzie bardziej spójne i zachowa formę). Maszynką do mielenia ze blaszką robimy ciastka o różnych kształtach.      Pomoc taty jak zwykle niezastąpiona! Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy ciastka i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 15 minut. Najlepiej kontrolować czas pieczenia (każdy piekarnik jest inny

Symfonia Smaków
Tarta cebulowa 234

widelcem, aby umożliwić uwolnienie powietrza znajdującego się pod ciastem. Piekarnik rozgrzałem do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Na dolnej półce umieściłem blachę z cebulami z oliwą, na górnej zaś wyłożoną ciastem formę do tarty. Po 10 minutach zamieszałem dokładnie cebule, aby się nie przypaliły. Po kolejnych 10 minutach wyjąłem z piekarnika ciasto, odstawiając je do lekkiego przestudzenia i znów przemieszałem(...)wymieszałem cebulę, a po dalszych 10 minutach wyjąłem je z piekarnika. Ser żółty starłem na tarce o średnich oczkach. 2/3 startego sera równomiernie rozłożyłem na podpieczonym cieście. Na serze równomiernie rozłożyłem około 2/3 z podpieczonych cebul. Do miski dodałem 350 gram kwaśnej śmietany 12%, szczyptę soli, trochę świeżo mielonego czarnego pieprzu, szczyptę gałki muszkatołowej, 2 jajka oraz 2 żółtka

Wyprawy kulinarne
Sernik z choinką. 154

barwnika spożywczego. Następnie  ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około 40 min. Sprawdzając pod koniec patyczkiem czy już jest upieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Składniki na sernik; 70 dag mielonego twarogu op. budyniu (ja dałam bananowy , może być tez ś mietankowy) ok 50 ml. mleka 2 łyżki mąki(...)wykrawamy choinki. Foremkę wykładamy papierem. Na dno wlewamy 1/3 masy serowej. Następnie na całej długości stawiamy choinki - ciasno, jedna obok drugiej. Całość zalewamy pozostałą masą serową. Foremkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 70 - 80 min w temp.150- 160C. Studzimy. Kroimy najlepiej następnego dnia. Przed podaniem możemy choinki udekorować kolorowymi ozdobami. Smacznego! A tutaj etapy robienia choinki

Radość kipiąca uśmiechem.
Ajvar - pasta z papryki i bakłażanów 127

skropić oliwą z oliwek i posolić. R azem z nieobranymi ząbkami czosnku w stawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i zapiekać 30 minut. Papryka musi się lekko przypalić na końcach. Z papryki należy usunąć skórkę. W tym celu, po wyjęciu z piekarnika, trzeba zamknąć ją na ok. 10 - 15 minut w szczelnym pojemniku lub woreczku(...)ocet winny, koncentrat pomidorowy, mieloną ostrą paprykę, sól i pierz - i zmiksować do osiągnięcia pożądanego stopnia rozdrobnienia. Tak przygotowany ajvar można spokojnie przechowywać w lodówce nawet ponad tydzień. Jeśli zaś chcecie cieszyć się nim zimą, należy dusić go na małym ogniu ok. 30 minut, po czym - jeszcze gorący - przełożyć do ciepłych, wyparzonych w piekarniku słoiczków. Na wierzch wlejcie cienką

W SMAK
Placek ziemniaczany z piekarnika 237

Oczywiście można również użyć zwykłej brytfanny do pieczenia lub naczynia żaroodpornego. Na wierzch masy ziemniaczanej równomiernie rozłożyłem kawałki podsmażonego boczku i kilka porwanych na mniejsze części gałązek świeżego rozmarynu. Piekarnik rozgrzałem do temperatury 200 stopni z włączonym termoobiegiem i umieściłem w nim placek pod przykryciem z folii aluminiowej. Po 25 minutach pieczenia zdjąłem z placka przykrycie z folii aluminiowej(...)dokładnie wymieszałem z dwoma łyżkami białego octu winnego, szczyptą soli i odrobiną czarnego świeżo mielonego pieprzu. Szczypiorek z cebuli dymki pokroiłem w półcentymetrowe plasterki. Trzy czwarte szczypiorku dodałem do śmietany i wymieszałem z nią, pozostawiając pozostały szczypiorek do dekoracji. Wyjęty z piekarnika placek pokroiłem na kawałki i delikatnie nałożyłem na talerze. Podałem z sosem śmietanowym, posypując całość szczypiorkiem

Wyprawy kulinarne
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym 84

warstw we włoskiej lasagne. Beszamel ma kremową konsystencję, jest mniej tłusty od sosów na bazie śmietanki kremówki, idealnie oblepia makaron i nadaje wilgoci całemu daniu. Po zapieczeniu zapiekanki w piekarniku, na wierzchu tworzy się przyjemna podpieczona skorupka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z parmezanowym beszamelem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Makaron Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)mleka może to trwać między 5 – 10 minut). Do gorącego, gładkiego sosu beszamelowego dodaj mieloną gałkę muszkatołową i tarty parmezan. Ponownie wymieszaj. Powstały sos serowo – beszamelowy rozlej do foremek żaroodpornych, z wierzchu każdą zapiekankę oprósz dodatkowo tartym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, aż z wierzchu pojawi się rumiana skorupka. {"@context":"https

ProstePesto.pl
Grecka Moussaka z bakłażanami 222

jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa  oliwek sól  sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa ( np. z indyka) 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz(...)skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki).  Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy

DefinicjaSmaku
Mazurek migdałowy z marcepanem 135

wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę

Pobite gary Barbary
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 107

twardawe.  naprawdę bardzo smaczne. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie!  SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek:  3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych  170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika  30 g mielonych orzechów  10 g nasion sezamu  50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych(...)drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego  50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru)  4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego  Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia

Kuchnia bezglutenowa
Wielki kluch – pyszny obiadek 177

ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki : 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku(...)można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach . Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy

Ogrodnik w podróży
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 72

pieczenia, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół). Posmaruj placek oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika, niech focaccia ostygnie, a w międzyczasie możesz przygotować dodatki. Dodatki Twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Czerwoną cebulą pokrój w cienkie piórka, a ogórka

Na-talerzu.pl
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 90

kurczakiem i czerwoną kapustą   Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kebabem/gyrosem: Domowa pizza kebab-gyros Kebaby z mięsa mielonego Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Domowy gyros na talerzu z frytkami Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku Chlebki pita z sałatką gyros   Artykuł Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne