 Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym 138
Zapiekanka makaronowa z sosem beszamelowym 138warstw we włoskiej lasagne. Beszamel ma kremową konsystencję, jest mniej tłusty od sosów na bazie śmietanki kremówki, idealnie oblepia makaron i nadaje wilgoci całemu daniu. Po zapieczeniu zapiekanki w piekarniku, na wierzchu tworzy się przyjemna podpieczona skorupka. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Zapiekanka makaronowa z parmezanowym beszamelem 5 od 1 osoby Autor: Paweł Clad Danie: Makaron Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)mleka może to trwać między 5 – 10 minut). Do gorącego, gładkiego sosu beszamelowego dodaj mieloną gałkę muszkatołową i tarty parmezan. Ponownie wymieszaj. Powstały sos serowo – beszamelowy rozlej do foremek żaroodpornych, z wierzchu każdą zapiekankę oprósz dodatkowo tartym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 20 minut, aż z wierzchu pojawi się rumiana skorupka. {"@context":"https
ProstePesto.pl Grecka Moussaka z bakłażanami 274
Grecka Moussaka z bakłażanami 274jeśli raz przygotujecie to danie, to na pewno na nim nie poprzestaniecie. Ja przepadłam. SKŁADNIKI (ok. 8 porcji) 2 bakłażany oliwa oliwek sól sos mięsno- pomidorowy 500g mielonego mięsa ( np. z indyka) 500 ml passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżeczka cukru kilka gałązek świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego gałka muszkatołowa cynamon sól pieprz(...)skrapiamy delikatnie oliwą. Przekręcamy na drugą stronę i robimy to samo. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 13-15 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulkę, oregano, cynamon i gałkę muszkatołową ( po ok. 1/2 łyżeczki). Na patelnię wrzucamy mięso mielone i smażymy do momentu aż odparuje puszczony przez nie sok. Całość zalewamy
DefinicjaSmaku Mazurek migdałowy z marcepanem 179
Mazurek migdałowy z marcepanem 179wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto cienko wałkujemy i wykładamy formę. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25 minut. 20 dag masła podgrzewamy do czasu aż się rozpuści. Masło mieszamy za pomocą miksera z 10 dag mąki i jajkami. Dodajemy żurawinę, mielone migdały i mieszamy masę łyżką. Na upieczone ciasto ścieramy marcepan. Następnie wylewamy masę
Pobite gary Barbary Bezglutenowe ciasteczka owsiane 160
Bezglutenowe ciasteczka owsiane 160twardawe. naprawdę bardzo smaczne. Uważajcie by nie trzymać ich zbyt długo w piekarniku! Testujcie i próbujcie! SKŁADNIKI: na 30 ciasteczek: 3 łyżki bezglutenowych płatków owsianych 170 g mąki ryżowej( u mnie ryżowa drobna Nutrifree ) 10 g ziaren słonecznika 30 g mielonych orzechów 10 g nasion sezamu 50 g otrębów owsianych lub zmiksowanych(...)drobno płatków owsianych 50 g mielonego siemienia lnianego 50 g ksylitolu (lub ew. brązowego cukru) 4 łyżki oleju 2 50 szklanki soku jabłkowego Suche składniki wymieszaj w misce i powoli połącz z olejem. Dodaj sok jabłkowy i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękami z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
Kuchnia bezglutenowa Wielki kluch – pyszny obiadek 240
Wielki kluch – pyszny obiadek 240ugotować , to zostało uparować w piekarniku . Generalnie wyszło genialnie , polecam , naprawdę pyszne danie Składniki : 0,5 kg ziemniaków 1 jajko 3 łyżki mąki sól do smaku farsz : 0,5 kg mielonej szynki wieprzowej 2 cebule średniej wielkości 1 łyżka ciemnego sosu sojowego 2 ząbki czosnku 1 łyżka gęstej śmietany 30% 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu sól do smaku(...)można zrobić to dzień wcześniej lub użyć pozostałych z poprzedniego dnia ) . Ziemniaki wyciskamy przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem , wbijamy jajko , dodajemy mąkę , sól , wszystko wyrabiamy na gładka masę . Mięso mielone podsmażamy na patelni razem z cebulką ,czosnkiem , odstawiamy do wystygnięcia , a następnie ostudzone przepuszczamy przez maszynkę do mięsa o małych oczkach . Do masy dodajemy śmietanę , sól ,sos sojowy
Ogrodnik w podróży Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 141
Orkiszowa focaccia z wędzonym łososiem i twarogiem 141pieczenia, przykryj lnianą ściereczką i zostaw na 15 minut. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (góra-dół). Posmaruj placek oliwą i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz 20 minut. Wyjmij z piekarnika, niech focaccia ostygnie, a w międzyczasie możesz przygotować dodatki. Dodatki Twaróg wymieszaj z jogurtem, dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Czerwoną cebulą pokrój w cienkie piórka, a ogórka
Na-talerzu.pl Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 132
Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą 132kurczakiem i czerwoną kapustą Zobacz inne przepisy na dania inspirowane kebabem/gyrosem: Domowa pizza kebab-gyros Kebaby z mięsa mielonego Tosty z gyrosem – przepis na pyszne zapiekanki Domowy gyros na talerzu z frytkami Naleśniki z gyrosem zapiekane w piekarniku Chlebki pita z sałatką gyros Artykuł Tortilla kebab z kurczakiem i czerwoną kapustą pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl
e-PrzepisyKulinarne Ciasto orzechowe 196
Ciasto orzechowe 196masło ucieramy z miodem, a potem dodajemy po jednym jajku stale ucierając. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z mielonymi orzechami oraz proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika 160 stopni na około 50 minut (przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem) Studzimy przez 10 minut w formie , potem na kratce
Bon appetit mon amie Chudy klops z czosnkiem 234
Chudy klops z czosnkiem 234roztrzepane jajka, przeciśnięty czosnek, sól i przyprawy oraz bułkę tartą tyle by mięso miało konsystencje taką jak na kotlety mielone ( może być trochę rzadsze) Masę mięsną przełożyć do natłuszczonej foremki, docisnąć dobrze z wierzchu mokrą ręką Piec w piekarniku nagrzanym do 180-190 *C, około 50-60 min. Do zarumienienia mięsa
Proste Potrawy Pasta z pieczonej papryki i bakłażana 219
Pasta z pieczonej papryki i bakłażana 219dodajemy lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa razem z kuminem i kolendrą miksujemy na pastę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem
Smakowity Blog Kulinarny Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 251
Przekąski na karnawał z francuskiego ciasta 251ciasta 150 g szpinaku 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżka masła sól do smaku czarny pieprz, grubo mielony 50 g fety 80 g żółtego sera, u mnie ostry ser z papryką 1 łyżka przyprawy bruschetta Nastaw piekarnik na 200ºC na termoobieg (bez termoobiegu 10 stopni więcej lub według piekarnika). Opłucz szpinak i drobno pokrój. Rozpuść masło
codojedzenia Przekąski na Sylwestra 1515
Przekąski na Sylwestra 1515smakują każdemu. :-) Szmpańskiej zabawy i dużo szczęścia w Nowym Roku! Śledzik na grzance Paszteciki ze szpinakiem i mięsem mielonym Kabanosy z serem w cieście francuskim Babeczki na słono z farszem Domowe Qurrito Jajka faszerowane pieczarkami Nuggetsy z piekarnika Schabowe kąski w krakersach Pizzerinki ze szpinakiem
Szefowa kuchni Pumpkin Spice Late i syrop dyniowy nie tylko do kawy 207
Pumpkin Spice Late i syrop dyniowy nie tylko do kawy 207Pieczemy przez ok 30-45 minut w zależności od wielkości kawałków. Gdy dynia jest już miękka-wyjmujemy ją z piekarnika, studzimy, obieramy i blendujemy na gładkie puree. Pumpkin Spice Latte (składniki na 2 kubki): 3-4 łyżeczki dobrej mielonej kawy 80 ml syropu dyniowego 300 ml gorącej wody 150 ml mleka 100 ml płynnej śmietanki
Zawsze głodna! Krem z kalafiora na mleku z grzankami 154
Krem z kalafiora na mleku z grzankami 154strony różyczek i drobno pokrojone). Zagotować ponownie całość, zmiksować jeszcze raz jeśli dorzuciliśmy kolejną porcję warzywa, doprawić solą, mielonym białym pieprzem. W czasie gotowania przygotować grzanki - kromki chleba posmarować odrobiną masła, pokroić w kostkę i piec w piekarniku pod grillem (lub usmażyć na patelni) na złoty kolor. W wersji lekkiej - zrumienić chleb bez tłuszczu, a w wersji super lekkiej
Right Behind The Kitchen Chipsy z marchewki 225
Chipsy z marchewki 225wsypujemy przyprawy, mieszamy. Dorzucamy marchewkę, zamykamy miskę, a całość potrząsamy. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Umieszczamy w piekarnika najpierw na 10 minut grzanie góra i dół, a potem na kolejne 10 na termoobieg. Wówczas marchewki będziemy mieli mocno przypieczone. Zachęcamy do obserwowania marchewek podczas pieczenia ponieważ różna grubość będzie dochodziła w różnym czasie. U nas plasterki były dość
Kolizje Smaków