mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:259/400)

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i cukinią. 200

przepis:  Cukinię, cebulę i marchewkę kroimy w średnią kostkę. Czosnek miażdżymy.  Wszystkie pokrojone warzywa szklimy na niedużej ilości oleju przez ok. 5 min. Po tym dodajemy mięso mielone i smażymy przez 5 min, aż mięso zrumieni się. Następnie dodajemy wszystkie przyprawy, sos pomidorowy, zalewamy 2 szklankami wody i dusimy na małym ogniu przez(...)dokładnie mieszamy.   W dużym garnku łączymy sos mięsny, makaron, sos śmietanowy i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy do formy żaroodpornej, lub dwóch. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 min, następnie wierzch zapiekanki posypujemy startym serem i pieczemy jeszcze 10 min. Smacznego

Kuchnia Łukasza
Rumuński sernik. 198

średnicy 28 cm SPÓD: 50 g rozpuszczonego masła 100 g zmielonych herbatników (ja użyłam pełnoziarnistych, lecz mogą być zwykłe, kakaowe lub maślane) MASA SEROWA: 1 kg sera białego, mielonego, może być twaróg w wiaderku 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia sok z 0,5 cytryny 1 budyń waniliowy (proszek) 10 łyżek cukru 5 łyżek mąki 200 ml śmietany(...)truskawkowej      Formę do ciasta wykładamy papierem. Zmielone ciasteczka zalewamy masłem, dokładnie mieszamy i wysypujemy równomiernie na spód tortownicy, dobrze dociskamy, wkładamy do lodówki.      Piekarnik nagrzewamy do 190-200 stopni C. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do sporej miski przekładamy ser, żółtka, proszek do pieczenia rozpuszczony w soku z cytryny, budyń, cukier, mąkę, śmietanę, cukier

Rozpustne gotowanie
Ziołowy politechnik warszawski 162

politechnik (1kg schabu bez kości) 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka suszonej ciętej szałwii (np. kotanyi) 1 łyżka rozmarynu suszonego 1 płaska łyżka soli morskiej 1 łyżeczka świeżo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka bulionu mięsnego  2 łyżki mąki kukurydzianej Schab myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. W moździerzu rozcieramy rozmaryn(...)folię spożywczą i odkładamy do lodówki najlepiej na całą noc lub minimum godzinę. Po tym czasie, ze schabu łyżką zdejmujemy marynatę. Nie wyrzucamy jej, ponieważ będzie składnikiem sosu. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Bulion zagotowujemy w rondelku i łączymy z odzyskanymi ze schabu ziołami. Mięso przekładamy na folię aluminiową do żaroodpornego naczynia i polewamy je dwiema łyżkami bulionu. Resztę płynu

Kuchenna Kontrrewolucya
Chleb z prosem 149

spektakularny.  Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach". Ostatecznie udał się taki oto wypiek ;) Do upieczenia bochenka potrzebujemy: 50 g ziarna prosa (mielimy w urządzeniu Thermomix 30s/obr 10) 40 g drożdży 30 g miodu 300 g mleka Z tych składników robimy zaczyn, czyli do ciepłego mleka dodajemy resztę składników, mieszamy i odstawiamy(...)misy, bez oczekiwania, aż urośnie zaczyn i ustawiamy 3min/zamknięta pokrywa/kłos Przekładamy ciasto do keksówki i odkładamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 20 minut (nagrzewam piekarnik do 30 stopni i tam od razu wkładam ciasto) Po  wyrośnięciu nastawiamy piekarnik na 200 stopni i wyjmujemy ciasto po 30 - 35 minutach. Skomentuj

MamaOskarka
Soczysta plecionka z polędwiczki 186

pieprz-  wędzona papryka-  100g suszonej wędzonej szynki w plastrach-  worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą  i wkładamy do worka(...)ostygnie, otwieramy worek, rozcinamy folię, przelewamy sos do miseczki. Polędwiczkę przekładamy na blaszkę wyłożoną folią, spryskujemy oliwą w sprayu, oprószamy wędzoną papryką, podlewamy odlanym sosem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C na 10-15 minut, aby się zrumieniła (polewając jeszcze kilka razy sosem). Po wyjęciu, po 5 -10 minutach kroimy – soczystą plecionkę z polędwiczki.  Co bardziej spostrzegawczy

mojewypiekiinietylko
Sernik wiedeński 496

sernik wiedeński Sernik wiedeński – składniki:6 jajek – żółtka i białka oddzielnie280 g cukru2 opakowania cukru waniliowegosok i skórka z jednej cytryny250 g kwaśnej śmietany1,25 kg mielonego twarogu1 opakowanie budyniu waniliowego250 g rozpuszczonego, schłodzonego masłaszczypta solicukier puder do posypania 1. Żółtka utrzeć w misce z cukrem i cukrem waniliowym, dodać skórkę i sok z cytryny, śmietanę(...)Przelać całość do tortownicy o średnicy 28 cm, gdzie spód wykładamy papierem do pieczenia a ścianki smarujemy tłuszczem (średnica 28 cm bo ciasta jest dużo i jeszcze rośnie w piekarniku). W oryginalnym przepisie było, żeby przykryć wierzch folią ale ja tego nie zrobiłam. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na 60-70 minut. Po tym czasie nie otwierać przez

UgotujmyTo.pl
Domowy kebab z jagnięciny 179

składniki: 500 g mięsa  jagnięcego ( ja użyłam łopatki jagnięcej i sama ją zmieliłam) 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka mięty suszonej 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka kolendry sok z połówki cytryny 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki startego imbiru (może być suszony) sól i pieprz do smaku 5 placków tortilli(...)pozostałymi składnikami. Przygotowanie: porcja na 5 kebabów W dużej misce łączymy mięso z przyprawami i dobrze mieszamy, formujemy w lekką spłaszczoną kulę i owijamy folią aluminiową, pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra - dół przez 50 minut. Następnie wyciągamy z foli i nabijamy na 2 metalowe wykałaczki, układamy je w naczyniu żaroodpornym

Niezły Młynek
Zapiekane gołąbki z farszem mięsno-ryżowym 149

wiem , które mi bardziej smakują. Jedno jest pewne , gdzie jest mielone , ryż i kapustka , nie może wyjśc nic złego ;) Składniki na gołąbki:- 1 włoska kapusta- 0,5 kg mięsa wieprzowego mielonego- 1 średnia cebula- 1 saszetka ryżu- 1 całe jajko- 4 liście laurowe- pieprz mielony - sól- ziele angielskie- koncentrat pomidorowyKapustę należy obgotowac we wrzątku(...)farsz. :)Następnie układamy w naczyniu żaroodpornym na liściach kapusty. Całośc zalewamy sosem ( 100 g koncentratu pomidorowego z 1,5 szkl. wody + przyprawy - majeranek , sół , pieprz ) i zapiekamy w piekarniku 160 C ok. 50 minut

Słodkości i nie tylko
Pasta jajeczna 76

znajdujących się w lodówce. Pasta jajeczna Przepis: pasta jajeczna Składniki: pasta jajeczna 4 jajka 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół pęczka koperku 1 łyżeczka musztardy sól świeżo mielony pieprz Jak zrobić: pasta jajeczna Jajka ugotuj na twardo i obierz je ze skorupek. Następnie posiekaj je bardzo drobno nożem. Możesz też zmiksować je w malakserze lub blenderze. Dodaj(...)pieczarkami Pasta ze słonecznika Pomidorowa pasta z cieciorki Pasta z bobu Zobacz też nowe przepisy Pasta jajeczna Proste ciasta na Dzień Matki – 5 pomysłów Ciasto Pijak Czy piekarnik obok lodówki to dobry pomysł? Ciasto cappuccino bez pieczenia Artykuł Pasta jajeczna pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
Gołąbki z młodej kapusty 114

młodej kapuście. 16 liści młodej kapusty 500 g mięsa mielonego ( wołowo-jagnięcego) 3/4 szklanki (poj. 250 ml) suchego ryżu, gotujemy sól i pieprz do smaku ok. 2 łyżki majeranku 2 łyżki oleju np. rzepakowego SOS: ok. 2 łyżki pasty paprykowej i 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól i pieprz mielony do smaku, ok. 1 łyżeczki cukru 500 ml rosołu(...)kilkoma wierzchnimi liśćmi młodej kapusty i zalewamy je 500 ml wrzącego rosołu lub bulionu, (można też zrobić bulion z kostki jeśli ktoś używa), smarujemy olejem przykrywamy pokrywką, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C, dusimy w piekarniku ok. 45-50 minut, aż gołąbki będą miękkie. Na patelni przygotowujemy sos, dodajemy po 2 łyżki pasty paprykowej i koncentratu pomidorowego, mieszamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sernik wiedeński z rodzynkami 179

masła 100 ml słodkiej śmietanki budyń śmietankowy w proszku 1 cukier wanilinowy 100 g rodzynek szczypta soli masło do wysmarowania tortownicy bułka tarta do posypania tortownicy Przepis 1 Ser mielimy 3 razy przez maszynkę, aby jego struktura była gładka, bez grudek. 2 Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka ze szczyptą soli na puszystą pianę. 3 Do naczynia władamy cukier, miękkie(...)posypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej masę. 8 Pieczemy około 1,5 godziny w 180 stopniach. Porady Jeżeli sernik po 1,5 godziny nie wyrośnie, zostawcie go jeszcze w piekarniku na tej samej temperaturze. Całość sernika musi się podnieść - także środek. Przepis dla robota Kohersen MyCook Artykuł Sernik wiedeński z rodzynkami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Focaccia z pomidorkami 214

łyżeczka soli morskiej zaczyn: 15g drożdży świeżych 2 łyżki ciepłej wody 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka cukru dodatki: pomidorki koktajlowe 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól himalajska świeżo mielona mieszanka przypraw Zioła Włoskie (rozmaryn, tymianek, papryka, pieprz różowy, cząber, bazylia, estragon) Forma:   prostokątna 24 x 40 cm Przygotowanie: Najpierw do miseczki dodaję składniki na zaczyn. Drożdże drobno(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. W placki wciskam pomidorki koktajlowe. Odstawiam całość do ponownego wyrośnięcia, przykrywam ściereczką. Po wyrośnięciu smaruję ciasto oliwą i posypuję przyprawami. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika :  190  °C Czas pieczenia: 30   minut Źródło przepisu: Z chaty na końcu świata  +modyfikacje

Kuchnia co dnia
Pieczeń z karkówki, z kaszką kuskus 191

ukrojeniu poddaje się nawet lekko rozsmarowaniu. Możecie ją upiec w dzień powszedni, jak i na święta. Składniki: 50 g kaszki kuskus 1 średnia cebula 4 ząbki czosnku 500 g mielonej karkówki 2 jajka 1 czubata łyżeczka majeranku 3 czubate łyżki siekanej natki pietruszki 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Kaszkę kuskus wsypujemy do miseczki i zalewamy(...)zazwyczaj w jednorazowych foremkach aluminiowych lub papierowych. Są bardzo wygodne i nie trzeba ich niczym smarować. Do tej pieczeni użyłam papierowej foremki od PapilArt . Mięso wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 60 minut w temperaturze 175 stopni. Ja piekę na grzałkach: dolna +grzałka z termoobiegiem. Pieczeń, po wyjęciu z piekarnika studzimy, przykrywamy folią i wkładamy do lodówki. Smacznego

Smak mojego domu
Rolada mięsna ze szpinakiem i jajkiem 346

paczka mrożonego szpinaku (u mnie 450 g) 3 ząbki czosnku sól, pieprz Dodatkowo: 3-4 ugotowane na twardo jajka Sposób wykonania: 1. Masę mięsną przygotowujemy tak jak na kotlety mielone: mięso mieszamy z surowym jajkiem, 1 drobno posiekaną (a najlepiej zmieloną w maszynce) cebulą, zmiażdżonym ząbkiem czosnku, kajzerką namoczoną, a następnie odciśniętą z mleka, doprawiamy solą, pieprzem ,majerankiem(...)pomagamy sobie folią i ostrożnie, ale zdecydowanie przekładamy do foremek natłuszczonych margaryną i oprószonych bułką tartą. Wierzch rolady również oprószamy bułką tartą, kładziemy kawałki masła. 5. Mięso pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 1 godzinę. 10 minut przed końcem pieczenia polecam włączyć termoobieg - rolady ładnie zarumienią się z wierzchu. 6. Podajemy na ciepło z ulubionym sosem

Kuchnia domowa Ani