łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jabłkowa 600 g jabłek (wzięłam antonówki) łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru łyżeczka agaru Masa biała 150 g mielonego twarogu 250 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 4 łyżki cukru pudru 2 cytryny lub limonki 2 łyżeczki agaru Dodatki łyżeczka masła łyżka kaszy manny cukier puder Jabłka obrać(...)Zdjąć garnek z masą z palnika, dodać masło. Dokładnie wymieszać i odstawić, by masa ostygła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. W misce odważyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zmiksować
Weekendy w domu i ogrodziepomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski(...)pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy
zadanie-gotowaniepołamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw(...)rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut, a następnie studź na kratce. Bezglutenowe wegańskie pierniczki możesz przechowywać do miesiąca w szczelnej puszce lub słoiku. * * Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki
Food Squareszklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 gruszki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g ) cukier puder do posypania masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy Wykonanie: 1. Gruszki myjemy, obieramy kroimy(...)dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. 6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy gruszki. 8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40 - 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego
Mój pomysł naNastępnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu(...)czyli z całą otoczką. Wystarczy pestki ususzyć w temp. pokojowej, wsypać do słoika i w miarę potrzeby mielić. Po zmieleniu otrzymamy mąkę dyniową bogatą nie tylko w witaminy i minerały ale dodatkowo w błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni używamy jako dodatek do pieczenia chleba czy innego pieczywa około 1-2 łyżek
Leśny Zakątekaromatycznych, korzennych ciasteczek. Nie powinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki(...)piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gdy nabiera temperatury, ciasteczka miksujemy na pył w malakserze i łączymy je z roztopionym masłem. Okruchami wykładamy dno tortownicy ok. 24 cm. Ugniatamy. Na wierzch wlewamy masę
Poezja smakuwiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane orzechy kroimy na drobno. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja osobiście jestem za drugim sposobem, może trwa dłużej, ale później mniej zmywania. Dlaczego półtłusty a nie chudy twaróg, jeśli to odchudzona wersja? Ponieważ ten chudy(...)kakao. Do tortownicy wylewamy białą masę, na niej robimy kleksy z twarogu i kakao, lekko je rozprowadzamy robiąc wzorki. Całość posypujemy orzechami, pieczemy 90 min w 180 stopniach. Wyłączamy piekarnik , ale wyjmujemy dopiero po 30 min. Gdy sernik ostygnie wyjmujemy go z formy, ale obracamy spodem do góry. W taki to sposób uzyskamy chrupiący orzechowy spód i gładki wierzch. Polewamy
Dieta moja pasjawycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka wyjałowią ) startą gałką muszkatołową (najlepsza świeżo starta ), Próbujemy. ma być pikantny , chyba że nie lubimy(...)Wierzch smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, albo ręcznie , nalewając na dłoń trochę oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy
Pysznosci Babci BasiBył to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności. Składniki: 5 - 6 ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać i umyć lub jeśli(...)można również wykorzystać posiekane świeże zioła. Przyprawione ziemniaki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia tak, aby swobodnie leżały jeden obok drugiego. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 35 minut. Starsze ziemniaki mogą potrzebować nieco więcej czasu. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem największy kawałek
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut. Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliciasteczek zbożowych digestive • 100 g orzechów • 4 łyżki masła orzechowego • 50 g masła • 60 g cukru trzcinowego • 100 g mielonych orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego • 150 g suszonych śliwek Polewa czekoladowa: • 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej(...)konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do formy i mocno uklepując łyżką wyłożyć spód i boki. Wstawić do lodówki. 2. Przygotować masę serową: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika. 3. Do misy miksera włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się
W mojej kuchniSkładniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego(...)tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. 2. Przygotować masę serową: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować. 3. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę. 4. Dodawać kolejno jajka
W mojej kuchniSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć(...)łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, filet z dorsza 1 większy, ser żółty 10 dag, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać(...)sygnale włożyć kosz z filetami i piec z 10-13 minut, na złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze
Prosto i Smacznie z Anetąpieprz oliwa z oliwek 500 g tartej gołdy Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml tłustego mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotowujemy sos bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut(...)wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i gotujemy przez 10-15 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty jak budyń. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dużą blachę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (możemy też użyć mniejszych naczyń do zapiekania, na pojedyncze porcje). Na dno układamy warstwę makaronu. Posypujemy żółtym serem
My Culinary Artsobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek.. Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka(...)strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię długo czekać na kolejną porcję smakołyków- ogrzewam składniki w piekarniku nagrzanym do ok.35 stopni. Do piekarnika daję też zaczyn i ciasto, żeby sobie rosło. Dzięki temu mogę cieszyć się bułeczkami dużo szybciej. Składniki na 8 drożdżówek nieco mniejszych niż sklepowe
Wrzosowa PolanaZnajdziecie tam niespodziankę! * SKŁADNIKI na 18 ciastek Ciastka: 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem(...)promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem
Food Squarecukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą(...)rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki. Ale równie pysznie smakuje na zimno. Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: na ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę(...)rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty, ok. 100 oleju rzepakowego, świeżo mielona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ciasto : 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 400 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki całego kminu(...)grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Odstawiamy do przestygnięcia. Taką kapustę można przygotować dzień wcześniej, albo upiec w piekarniku. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ciasto : W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i mąką orkiszową. Przykrywamy
Moniki Smakołykismaku:)) pokruszonych w mniejsze kawałki. Wątróbkę umyć i oczyścić. Połowę drobno posiekać (nie mielić, to cały sekret), drugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną(...)zdjęciu poniżej :) Całość też przykrywamy boczkiem (tym, który został nam wystający z foremki albo osobnymi plasterkami) i jakby zawijamy w niego (tu lekko rozmazane zdjęcie) i przykrywamy folią aluminiową.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.; foremkę wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wrzątkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez
Pociąg Do Kuchnifasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć(...)podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru
Kuchnia w opałachorzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się(...)oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągamy spód z lodówki, wylewamy na niego krem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i pieczemy 35 minut. Możemy posypać płatkami migdałów. Smacznego
Be Fit Be Stronggorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z podanych składników gotujemy zalewę (w ok. 3l wody). Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku i szynki(...)każdej strony. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około
Kolorowy PrzepisownikWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania... Kto nigdy nie próbował, koniecznie musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym(...)www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.htmlSkładniki:3 szklanki wiórków kokosowychniecałe pół szklanki mąkipół szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 roztrzepane, spore jajkajedna i 1/4 szklanki mleka1 i 1/4 łyżeczki mioduPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż wgłębienia w formie na muffinki papilotkami lub natłuść, np. masłem. Podgrzej mleko z miodem, aby było gorące. Wsyp do miski wiórki, dodaj mąkę, cukier i proszek
Gotowanie to kochaniedodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy(...)łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki Smakołykiczynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje):0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)sól morskapieprz cayenne tutaj kupisz1 łyżka musztardy Dijon 1 żółtko2 łyżki wody2 posiekanej natki pietruszki2 szalotki2 rozgniecione ząbki czosnku1 łyżka masłaSkładniki dodatkowe(...)strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku
Bon Appetit Małgorzatymożna przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS(...)części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce (możemy je na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły). 3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki
My Culinary ArtSKŁADNIKI:kurczak świeży 2 kgpieczarki 0,5 kgwieprzowe mięso mielone 0,5 kgser żółty 250 gjajka 2 sztprzyprawa do kurczaka 1 torebkacebula 1 sztsól do smakupieprz czarny do smakusmalec do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor.Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.Dodać pieczarki do cebuli, dusić(...)wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą, włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz 25 minutPrzed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru. Smacznego
Kuchnia Danusiwłóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min. Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią(...)słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące
Moniki Smakołykikruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego(...)przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze
Świat SmakuPonieważ mielone już mi się dawno przejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta(...)nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku
Ze smakiem i z pasjągotować. Masa musi być płynna.Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać w trakcie wyrabiania), szczyptę soli, sodę i mielony ksylitol ( gdy takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy go do masła i miodu). Do miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto(...)się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg)lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa czasy i temperatury. I obydwa są ok. Polecam doskonałe korzenne ciasteczka :-)Najlepiej przechowywać
Smaczne Zdrowerodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt(...)wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół)Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok.5 minut
Smaczne Zdroweforum, z którym wiadomo, że albo ktoś odpisze albo nie. Ale cóż, trudno - znalazłam już na to rozwiązanie! Składniki na 8 sztuk: 8 placków tortilli 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 1 puszka pomidorów (krojone) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki kminku(...)rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła. Na koniec tortillę można chwilę podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na środek placka nakładać ok. 3 łyżki farszu i zwijać w kopertki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka L 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią 3 pełne łyżki maku mielonego Masa cynamonowa: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % 1 pełna łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Masa ciasteczkowa: 4 łyżki przygotowanej masy cynamonowej 3 łyżki kremu ciasteczkowego ( może(...)Przelewamy całość do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ( boków niczym nie natłuszczam ). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy w zamkniętym piekarniku około 5 minut, wyciągamy i z wysokości pół metra zrzucamy z tortownicą na ziemię. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia i kroimy na dwa równej grubości blaty. Masa cynamonowa: Schłodzoną
Kronika Piekarnika