pieczarek i jedną cebulę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i razem dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Przygotować miskę. Do miski przełożyć mięso mielone, usmażone pieczarki, jajko, bułkę tartą, śmietanę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Przygotować pieczarki z cebulą do posypania roladek. 1 cebulę pokroić(...)półplasterki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pieczarki i dusić do odparowania wody. Odstawić do przestudzenia. Teraz składamy w całość nasze roladki. Naleśniki posmarować majonezem (fot.1) , następnie położyć porcję mięsa mielonego (fot.2) , posypać serem żółtym (fot.3) (część sera zostawić do posypania roladek na wierzchu) i zwinąć w rulon (fot.4) . Na rozbitą pierś z kurczaka położyć zrolowany
Świat Domowej Kuchniśmietany 18% (Polska Mlekovita) 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: 200 g śmietany 18% cukier puder do smaku 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: Ciastka mielimy w malakserze na piasek dodajemy roztopione masło. Tortownicę ok 25 -26 cm uszczelniamy folią aluminiową. Rozpinamy obręcz i układamy skrzyżowane 2 dłuższe kawałki folii, tak aby wystawały poza tortownicę. Następnie układamy(...)składników. Gotową masę serową wykładamy do tortownicy i wstawiamy w większe naczynie. Wrzącą wodę wlewamy pomiędzy tortownicę, a naczynie do połowy wysokości tortownicy. Tak przygotowaną formę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy nasz sernik 10 min. Następnie obniżamy temp do 110 stopni i pieczemy 90 min. Po tym czasie należy wykałaczką delikatnie sprawdzić czy środek sernika
Malinowe Pocałunki400g wątróbka kurza 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprz czarny świeżo mielony Pietruszkowe gelee(...)cebulowy sos, sól i pieprz do blendera i zmiksować. Przełożyć masę do żaroodpornych naczynek Piec w kąpieli wodnej w pod przykryciem z folii aluminiowej około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150°C. Wystudzić mus w temperaturze pokojowe, a następnie wstawić do lodówki. W tym czasie przygotować gelee. Zmiksować ogórki i odcedzić sok. 100 ml soku wymieszać z żelatyną
w mojej kuchniłyżki drobno posiekanej natki pietruszki lub koperku skórka otarta z połowy cytryny 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 4 plastry świeżej, najlepiej ekologicznej i niewoskowanej cytryny sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Rybę przyprawiamy solą i pieprzem z obu stron. Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w plasterki. Do miękkiego masła trzemy żółtą skórkę z przelanej wrzątkiem cytryny i wyciskamy(...)trzech otwartych stron tak, aby stworzyć pakunek. Tak samo postępujemy z drugim arkuszem: cebula -> filet -> cytryna, a następnie zwijamy. Paczuszki układamy na blaszce i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (bez termoobiegu). Pieczemy ok. 12-13 minut. Upieczone paczuszki (jeszcze zapakowane) układamy na talerzu. Podajemy z ulubioną sałatą polaną winegretem. Uwaga: To jest przepis podstawowy. Do papilotek
Poezja smakuSkładniki:- 270g mąki orkiszowej (u mnie typ750) lub 240g mąki pszennej- 4 łyżki mąki ziemniaczanej- 200g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki)- 2 żółtka- 110g mielonego ksylitolu (lub cukru pudru)- 4 łyżki suchego makuWszystkie składniki umieszczamy w misie miksera i przy użyciu haka mieszamy do połączenia składników. Można również zagnieść ciasto energicznie dłońmi.Gładkie, jednolite(...)kwiatki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odkładamy zapełnioną blaszkę na ok.10 minut do lodówki. W trakcie chłodzenia zapełniamy ciachami drugą blaszkę. Gdy pierwsza blaszka wędruje do piekarnika, to ta druga wchodzi na jej miejsce do lodówki. I tak do wyczerpania składników. U mnie wyszły 4 blaszki ciastek.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170*C, termoobieg ok.10-12 minut
Smaczne ZdrowePapryka faszerowana to pomysł na szybki obiad, wyrabiamy się w godzinę. Papryka faszerowana może być przygotowywana w różnych konfiguracjach, z ryżem, z kurkami itp. Tym razem Papryka faszerowana mięsem mielonym z szynki i pęczaku w wykonaniu Piotra. Składniki: 6 szt zielonych papryk, 1 cebula 400 g mięsa z szynki 200 g podgardla wędzonego 1/2 szklanki suchego pęczaku do smaku(...)suszonymi pomidorami i chili , dokładnie mieszamy. Faszerujemy masą papryki, żaroodporne naczynie skrapiamy delikatnie olejem, układamy w nim paprykę, posypujemy chili z wierzchu, przykrywamy odciętymi czubkami i wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp. 180 stopni, zapiekamy 40 minut, a następnie na 10 minut dodajemy jeszcze termoobieg. Papryka powinna być miękka, a skórka powinna z niej łatwo odchodzić. Wyjmujemy papryki i podajemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskwarki na słodko?). Niesłusznie. Sama jem bardzo mało mięsa, ale takie ciacha pochłonęłabym setkami. A słyszeliście o boczku w czekoladzie? Mama wyciskała ciastka dzięki specjalnej nakładce na maszynkę do mielenia mięsa (można zastąpić ją zwykłymi foremkami do ciastek). Polecam ten przepis! Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres a.rybinska@gmail.com. Fotografię opublikujemy(...)Wykonanie: 1. Połącz ze sobą wszystkie składniki i wyrób ciasto - nie wyrabiaj go długo. 2. Uformuj z ciasta kulę i wstaw ją do lodówki na 1 godzinę. 3. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. 4. Dużą blachę natłuść i posyp niewielką ilością mąki. 5. Wykrawaj ciastka i ułóż je na blaszce. 6. Piecz około 20 minut - ciastka mają być złotawe
Przepisy Aleksandrymakowe, z dodatkiem zmielonej kaszy jaglanej - zdrowa pychotka !Do zmielenia kaszy idealnie sprawdził się mój młynek, którym mielę ksylitol na puder. Ciasteczka wyszły baaardzo smaczne. Gorąco polecam ! Składniki:- 250g mąki orkiszowej (u mnie typ 750) lub ok.230g mąki pszennej- 50g mielonej kaszy jaglanej- 200g zimnego masła- 1 budyń waniliowy bez cukru (40g)- 50g ksylitolu z prawdziwą wanilią(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Z pozostającego ciasta zagnieść kolejną kulę i rozwałkować ją , powycinać ciacha i tak aż do zużycia całego ciasta. Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku z termoobiegiem, ok.10-12 minut, do lekkiego zrumienienia.Pozostawić na blaszce do wystygnięcia. Smacznego
Smaczne Zdroweparęnaście sekund...Składniki:750 g mąki pszennej 500 125 g smalcu250 g miodu125 g mleka3 średnie jajka110 g cukru1 łyżeczka amoniaku1 łyżeczka sody oczyszczonej1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej¼ pieprzu mielonegoLukier:360 g cukru pudru (ok. 3 szklanki) 6 łyżek soku z cytryny4,5 łyżek wody Przygotowanie fefernusków: Wymieszaj w misce przesianą mąkę(...)posypaną mąką. Układając kawałki ciasta zachowaj spore odstępy, gdyż fefernuski ładnie rosną podczas pieczenia i mogą się posklejać - i tak trzeba będzie je piec w 3 - 4 turach.Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 °C, wstaw blachę z fefernuskami i piecz je 19 - 20 minut.Wyjmij blachę z piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce
Grahamka, weka i kajzerkapodanych składników, wykładamy nim okrągłą formę o średnicy 24 cm, wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do lodówki na czas wyrobienia masy serowej. Twaróg jeśli jest w kawałku mielimy go 3-krotnie, jeśli mamy taki z wiaderka, pomijamy tę czynność. Masło ucieramy z cukrem, dopóki cukier nam się nie rozpuści. Następnie dodajemy ser, w międzyczasie dodajemy po jednym żółtku(...)się nie "rozpadną". Następnie przecieramy przez sito lub nie i do gorącego płynu wsypujemy galaretkę. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lekkiego stężenia. Po upieczeniu, sernik zostawiamy w gorącym piekarniku, uchylamy jedynie drzwiczki, aby wolno się studził. Kiedy nasz mus będzie już wyraźnie tężał, polewamy nim sernik (ten może być jeszcze ciepły) i wstawiamy całość do lodówki. Sernik najlepiej smakuje
MamaOskarkaPakieciki mięsne owinięte cukinią, a wszystko zapieczone w pomidorach. Troszkę pracy przy tym jest, ale warto. Jeśli macie ochotę na inne zapiekanki to zapraszam tutaj Kotlety 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki bułki tartej 1 ząbek czosnku 1 jajko sól pieprz papryka słodka majeranek Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.Wszystko wymieszać(...)zapiekania. Pomidory z puszki wraz z sokiem miksujemy na gładko, dolewamy 1/4 szklanki wody. Doprawiamy bazylią, solą, pieprzem i oregano. Zalewamy nasze mięso w naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 40 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy całość serem i pieczemy aż ser się rozpuści kotlety zapiekane w cukinii ułożenie cukinii przygotowanie mięsnego pakieciku mięso
O kuchni z uczuciemSkładniki na cisto: - 250g mąki pszennej - 150g masła (zimnego) - 30g cukru pudru - 20ml zimnej wody - 20g mielonych orzechów - jajko Składniki na krem: - 250g serka mascarpone - 135ml śmietany 36% - 180g białej czekolady (2 tabliczki) - owoce na krem: truskawki, maliny Przygotowanie ciasta: 1. Przesiewamy mąkę i cukier puder, robimy kopczyk, kroimy zimne masło w kostkę i zagniatamy, następnie dodajemy jajko cały(...)Przekładamy do formy (wcześniej wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą) dokładnie wykładamy formę ciastem i nakłuwamy ciasto widelcem. Następnie wkładamy z powrotem do lodówki na minimum 2 godziny. 3 . Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Ciasto pieczemy z obciążeniem (np. na cisto położyć pergamin a na nim wysypany ryż/groch) przez 10min w 200 stopniach C. Następnie zmniejszamy temperaturę
Coś z niczegogodzin do momentu gdy mięso będzie odchodzić od kości.Resztę składników do miękkości. Rozdrabnianie Kawałki golonki pozostawiamy jakie są czyli około 4x4cm ozory również.Płuca i serca mielimy sitko fi 2,5-3 mm oraz połowę skórek .Serca drobiowe można dać przekrojone na pół po długości jak ktoś woli.Druga część skórek tniemy w paski .Nerki tniemy w mniejsze(...)tylko około 2-3 cm.Na wierzch można dać troszeczkę rosołu z gotowania WEKOWANIE KOŃCOWE Salcesony w słoju pasteryzujemy dwa razy. Można to robić na mokro i sucho.Ja pasteryzowałem w piekarniku temp.100 stopni czas 60 min .Po 24 godz czynność pasteryzowania powtarzamy. STUDZENIE I PRZECHOWYWANIE Gdy pasteryzacja dobiegnie do końca słoiki wyjmujemy i czekamy aż wystygną .Wkładamy do lodówki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.upieczeniem bułek. Z podanego przepisu wyszły mi 4 ogromne burgery, takie jak te serwowane w burgerowaniach. Dodatek kajzerek do mięsa mielonego czyni burgery miękkimi. Burgery: 700g mięsa mielonego 2 czerstwe bułki kajzerki 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej do smażenia, u mnie Polski Olej rzepakowy Bułki: 680g mąki pszennej(...)miejscu na 1h. Po wyrośnięciu Ciasto dzielimy na 4 części, formujemy kulki, które lekko rozpłaszczamy. Ułożone na blaszce bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, a następnie posypujemy sezamem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy przez około 25-30 minut. 2. Kajzerki zalewamy wodą, moczymy aż namiękną. Wyciskamy wodę. Cebulę siekamy. Wszystkie składniki zagniatamy ze sobą do uzyskania zwartej masy
Szefowa kuchniryżu) tak samo ugotować kasze. Wodę do gotowania należy posolić. Cebule zeszklić, dodać do niej czosnek przeciśnięty przez praskę, chwile podsmażyć i dodać do farszu ryżowego. Mięso mielone poddusić do miękkości, mielonkę również drobno pokroić i wszystko dodać do farszu. Pieczarki obrać, pokroić w kostkę i smażyć na łyżce masła do momentu odparowania całej wody(...)układam gołąbki. Liście chronią od przypalenia gołąbków. Dwie filiżanki wody zagotować, dodać do niej ok 100 ml soku pomidorowego, doprawić do smaku i zalać gołąbki. Wstawić je do piekarnika nagrzanego do 200C i piec około godziny. Pod koniec temperaturę można trochę zmniejszyć, jeśli gołąbki za bardzo nam się rumienia to możemy je przykryć folia aluminiowa. Podawać z sosem
Radość kipiąca uśmiechem.