mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:255/400)

Pieczone jabłka w cieście cynamonowym 167

30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego masła, 150 g mąki tortowej, 6 łyżek cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny, ponadto: masło do wysmarowania formy,   bułka tarta do podsypania formy. Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy(...)góry ( po długości, jedno koło drugiego). Jabłka zalewamy ciastem. Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic bo wyrośnie :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy ok. 40 min. Wierzch gorącego ciasta, można posypać cukrem trzcinowym. Smacznego

Moniki Smakołyki
Zapiekanka mięsno warzywna z puree ziemniaczanym 197

tymianku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia(...)farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami  świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO  :) www.profi.com.pl

W kuchennej krainie
Pieczone ziemniaki z twarożkiem 135

tureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U mnie dzisiaj najbardziej klasyczny jaki może być, mianowicie z twarożkiem. T warożek przygotowałam z nutą pikanterii - czosnek, dodatek świeżo mielonego pieprzu i moja ulubiona natka pietruszki. Ziemniaczki zniknęły w ekspresowym tempie i z pewnością będą gościły w rozmaitych odsłonach nie tylko tych z twarożkiem.  Pieczone ziemniaki z twarożkiem(...)blachę wyłożona papierem do pieczenia i delikatnie przy pomocy tłuczka bądź widelca naciskamy by się rozgniotły. Nakładamy po kawałku masła, oprószamy natką pietruszki (można oprószyć solą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na około 15-20 minut (uwaga czas orientacyjny - obserwujemy by się zarumieniły u mnie grzanie góra dół, ostatnie 2-3 minuty góra). twarożek: serek wykładamy do miseczki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Zapiekanka bolońska. 425

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy(...)garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego

Moje-pitraszenie
KOTLETY MIELONE Z BURACZKAMI 114

Kotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale  idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)SKŁADNIKI :  400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 149

cukru 1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego(...)owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika

Stare Gary
Szybka strucla jabłkowa 137

teraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami. Ciasto rozwijamy(...)bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Szybka strucla jabłkowa Szybka strucla jabłkowa SMACZNEGO

peggiwkuchni
Stek tomahawk z salsą z czerwonej cebuli 173

filmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu widniał napis dla 2 lub 1 osoby. Myślę, że trudno byłoby zjeść taką porcję jednej osobie. Jak będziecie mieli kiedyś okazję kupić taki stek, to warto. Składniki: 1 stek typu tomahawk ( długo dojrzewający ) pieprz Sól Olej Masło klarowane Salsa: 1 czerwona cebula 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu(...)smażymy na porządnie rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju aż będzie porządnie zrumieniony ( trwa to kilka minut z każdej strony ). W czasie smażenia solimy. Następnie usmażony stek umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp.180 o C na okres 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim stek przez około 10 minut aby mięso odpoczęło. Ciepły stek podajemy z wcześniej

Smaki Ewy
Tarta czekoladowo-orzechowa z gruszkami ( wypieki bez cukru) 212

ksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany   20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie:  mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce   w międzyczasie(...)formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut  w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Wieniec drożdżowy z żurawiną 142

także zachęcam do przygotowania! ;)   Składniki: 175ml letniego mleka 300g mąki 10g świeżych drożdży lub 5g suchych 30g roztopionego masła  łyżka cukru 1 jajko pół łyżeczki soli 25g mielonych migdałów 50g suszonej żurawiny W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce(...)rulon. Następnie kroimy go na pół. Dwa końce zawijamy wokół siebie, tak by żurawina była na wierzchu. Formujemy wianuszek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego! ;) Przepis na ciasto pochodzi z  www.mojewypieki.com

Czerwona Porzeczka
Kruche ciasteczka czekoladowo-orzechowe 138

potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć.   Studzimy(...)mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko

Karo in the Kitchen
Sałatka z pieczonymi warzywami, soczewicą i łososiem 229

aromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru(...)obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną mieszaniną przypraw. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia. Łososia należy umyć i osuszyć, następnie wyłożyć na blaszkę i polać marynatą

Plate of Joy
Przedświąteczne zwariowanie i sernik dyniowy 132

spód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:500 g ricotty235 g puree z dyni4 jajka200 g mleka skondensowanego słodzonego50 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka:100 g mąki pszennej60 g zimnego masła65 g cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo:3 gruszkiCiastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem(...)minut.W tym czasie z mąki, cukru, soli i masła zagnieść kruszonkę. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w 0,5 centymetrowe plastry. Wyjąć podpieczony sernik z piekarnika, ciasno ułożyć na nim gruszki - delikatnie, żeby nie zapadły się w masę serową. Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić

Pożeraczka, czyli raz adobrze
DOMOWY PASZTET ZAPIEKANY 448

płaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią.   - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę(...)mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę

Smaczne Zdrowe
Bałkańska musaka 186

łyżki maki pszennej- 300 ml mleka- 2 jajka- 180 g jogurtu naturalnego- 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.3. Bakłażany kroimy(...)zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy  jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 CSmacznego

Słodkości i nie tylko
Karkówka pieczona z rozmarynem 193

przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki mielonego kminku 2 - 3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu 3 gałązki świeżego rozmarynu lub 3 łyżeczki suszonego około 2 łyżki soli Przygotowanie: Karkówkę umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z wszelkich chrząstek i pokroić(...)brytfanki. Każdy kawałek przyprawić pieprzem, listkami rozmarynu i położyć na nim odrobinę przeciśniętego przez praskę czosnku. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 190 stopni C piekarnika, piec 30 minut, po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni C i piec jeszcze około 20 minut. Pod koniec pieczenia, jeśli lubimy zapieczone mięsko zdjąć folię i piec 5 minut

Kuchcik gotuje
zapiekanka grecka a'la musaka 173

wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu greckiego 2 jajka łyżka ulubionych ziół (np mieszanki ziół greckich) ponadto: pomidorki koktajlowe ser feta czarne oliwki listki świeżej bazylii(...)dodać koncentrat pomidorowy, zdjąć z ognia. W natłuszczony naczyniu żaroodpornym układać warstwami plastry bakłażana i mięso, ostatnią warstwą powinny być bakłażany. Składniki sosu wymieszać, polać wierzch zapiekanki. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 35 minut. Przed podaniem wierzch posypać pomidorkami, oliwkami, pokrojonym serem i listkami bazylii

6niebo
Keks mocno nadziany 147

masła - 10 dag cukru - 1/2 szklanki mleka - 3 jaja - 5 dużych łyżek likieru, ja użyłam amaretto - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka sody - cukier waniliowy lub wanilia mielona - 30 dag orzechów i bakalii wg. uznania, u mnie wiśnie, żurawina, orzechy pekan i włoskie - płatki migdałowe do posypania wierzchu Sprawdzone bakalie i przyprawy znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Masło(...)opadną na dno. Na koniec ubijamy białka na sztywno i łyżką mieszamy ciasto, pianę i bakalie. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia, wypełniamy ciastem i wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Piekarnik rozgrzewamy do 160 C, czas pieczenia 60 minut, ale dobrze jest zrobić test suchego patyczka i ewentualnie przedłużyć czas w piekarniku o kilka minut

Apetyczna babeczka
Soczysty kurczak pieczony 190

Bagietką, której części moczymy w sosie powstałym podczas pieczenia...cudo. Składniki: cały kurczak +/- 2 kg 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, słodka i ostra mielona papryka, lubczyk, majeranek 4 ząbki czosnku ze skórką - nie obieramy, w skórce jest najwięcej aromatu połowa cytryny 1,5 szklanki wody do naczynia żaroodpornego do pieczenia Przygotowanie: Kurczaka umyć, osuszyć(...)sobą połączą. Jeśli chcecie wodę możecie dolać przed samym pieczeniem - to w zależności na ile odstawicie go w marynacie. Jeśli na kilka godzin to wlejcie wodę później, przed pieczeniem. Piekarnik rozgrzać do temp. 190 C i piec na środkowej półce bez termoobiegu przez około 1,5 godziny. Kurczaka polewam co kilkanaście minut wytapiającym się z niego sosem / wodą, którą

Zasmakuj Kuchni
Pomidorowe pomylone w płatkach kukurydzianych zbożowych 146

Składniki na sos  1 karton koncentratu pomidorowego  pół szklanki śmietany do gotowania  1 kostka rosołowa pieprz czarny   Wykonanie  Do miski wkładamy mięsko mielone i dodajemy nasze wszystkie składniki czyli jajka, otręby , cebulę pokrojoną w kostkę , sól ,pieprz czarny , wszystko razem dokładnie mieszamy , kiedy mamy gotową masę mięsną dobrze wymieszaną , zaczynamy formować nasze kotlety(...)śmietanę dolewamy i rozpuszczoną kostkę rosołową w gorącej wodzie , doprawiam pieprzem i  wszystko mieszamy, kiedy mamy wymieszany sos zalewamy nasze kotlety , przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni na 40 minut   Po 40 minutach wyjmujemy nasze kotlety i mamy gotowe do podania

Mój Smak
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 138

tanie i łatwo dostępne… Chyba każdy ma zapas tychże owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie(...)keksówkę/ 2 średnie banany Szklanka mleka kokosowego (1/3 szklanki można zastąpić innym mlekiem roślinnym)* 3 łyżki stewii z erytrytolem 60ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej

Fill The Bowl
CIASTECZKA Z KAKAO I CYNAMONEM 74

mąki pszennej  150 g masła 100 g cukru 2 żółtka 1 łyżka śmietany  0,5 łyżeczki cynamonu 1.5 łyżki kako  1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżki mielonych migdałów  0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Mąkę przesiej, dodaj cukier, pokrojone masło, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia. Ciasto wyrabiaj do momentu, aż składniki się połączą(...)roladę i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyciągnij rulon i pokrój na małe ciasteczka.  Ciastka rozłóż na blasze wyłożonej papierem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez około 15 minut. Smacznego

Kukuleczki
Torta caprese bianca 92

się cieszę, że ją mam, bo jest jedną z moich dwóch przyjaciółek i jedną z najważniejszych osób w moim życiu. Ten wpis dedykuję właśnie Jej :) Składniki: (tortownica 22cm) 300g mielonych migdałów 200g białej czekolady sok i skórka z 2 cytryn 100g cukru 7 jajek 120g miękkiego masła szczypta soli 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Jajka rozdzielić, białka(...)pianę z białek i wmieszać w ciasto. Przełożyć do tortownicy (22cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w 150'C około 1 godzinę 30 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Wierzch można posypać cukrem pudrem

Cakes By Kejt
{Mocno kakaowe} Brownie bananowe bez mąki. Z borówkowym sosem (GF, V). 218

tanie i łatwo dostępne… Chyba każdy ma zapas tychże owoców w domu. Chciałam by to brownie było totalnie proste, dlatego nie ma w nim mąk. Są tylko mielone orzechy, które można łatwo przygotować samemu lub kupić w sklepie. Ciasto jest zrobione na bazie kakao, a nie czekolady, co też ułatwia sprawę wielu osobom, w tym mnie(...)keksówkę/ 2 średnie banany Szklanka mleka kokosowego (1/3 szklanki można zastąpić innym mlekiem roślinnym)* 3 łyżki stewii z erytrytolem 60ml oleju kokosowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 70g orzechów mielonych 70g kakao Dodatki: 3-4 kostki czekolady gorzkiej 1 łyżeczka cukru kokosowego Garść ulubionych orzechów (mogą być mieszane) Polewa: Dwa opakowania borówek *najlepiej, żeby mleko było w temperaturze pokojowej

Fill The Bowl
Keks 109

babki i mazurki,ale na nie będzie czas w przyszłym tygodniu, więc dzisiaj padło na keks,którego bardzo dawno nie jadłam,a robi się go w miarę szybko. Gdybyście mieli w planach zrobić keks na święta wrzucam przepis i małą podpowiedź: keks najlepiej upiec 2-3 dni przed świętami (owijamy w ściereczkę i odstawiamy w chłodne miejsce)wtedy jest najlepszy(...)mieszankę keksową i mieszamy.  Białka ubijamy w oddzielnym naczyniu i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 55 minut

Bon appetit mon amie
Sernik gotowany na biszkopcie orzechowym 296

czasu i nie ma strachu, że coś nam opadnie lub nie wyjdzie. Ten sernik to propozycja dla fanów sernika i orzechów. Składniki: *Ciasto: 6 jajek 1 płaska łyżka kawy mielonej 200 g cukru 70 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g zmielonych orzechów włoskich *Masa sernikowa: 1 kg przynajmniej dwukrotnie zmielonego twarogu - nie z "wiaderka(...)proszek do pieczenia i miksujemy tylko do połączenia składników na najniższych obrotach. Spód małej formy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-30 minut (do suchego patyczka). Wystudzony biszkopt przecinamy w pół. Jedną część wkładamy ponownie do blachy i nasączamy słodką kawą wymieszaną z alkoholem. Następnie robimy masę twarogową

Piekę, bo lubię
Pieczeń cebulowo – grzybowa 174

przygotowaniu i bardzo uroczysta pieczeń z aromatem cebuli i grzybów. Ciekawego smaku nadaje również lubczyk i koperek. Do pieczeni idealnie pasuje sałatka Królewska Firmy Orzech. 300 g mięsa mielonego 3 cebule 5-6 dużych pieczarek 1 jajko 3 łyżki  bułki tartej Sól Pieprz 1 łyżeczka lubczyku 3 łyżki posiekanego koperku Olej Sałatka wielowarzywna Królewska  ORZECH Cebule kroimy(...)Doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, koperkiem i lubczykiem. Używając foli mięso zawijamy do środka. Boki szczelnie zamykamy. Roladę przekładamy do małej foremki i pieczemy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 60 minut. Pod koniec rozcinamy folię, aby mięso się ładnie przyrumieniło

VioletoweKucharzenie
Babka z bitą śmietaną 123

łyżki żelatyny -3 łyżki zimnej wody -do nasączenia ciasta 1/2 szklanki mocnej herbaty i 2 łyżki nalewki lub wódki -do dekoracji 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady Mak moczymy, odsączamy i mielimy. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywna pianę. Dodajemy 3/4 szklanki cukru, wanilię i miksujemy. Dodajemy żółtka i miksujemy. Dodajemy olej i miksujemy. Dodajemy przesiane 3/4 szklanki mąki, wymieszanej(...)szklanki cukru, aromat migdałowy, miksujemy, dodajemy zmielony mak, mieszamy i wlewamy do miski z kolorowym ciastem. Nie mieszamy. Całość przelewamy do natłuszczonej, dużej formy z kominem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 40 minut. Wyjmujemy z formy i studzimy. Babę kroimy na 3 poziome części. Każdą część nasączamy herbatą z nalewką. Przygotowujemy bitą śmietanę

Maminek kulinarny
Sernik wiedeński 175

Sernik upieczony według przepisu Macieja Kuronia zamieszczonego w biedronkowej ulotce z 2007 roku, którą przypadkiem znalazłam u mojej mamy. SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ 24 CM: 0,5 kg sera trzykrotnie mielonego (kupuję ten) 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej 1 szklanka cukru 12 dag masła 4 duże jajka małe opakowanie cukru wanilinowego 5 dag rodzynek 10 dag smażonej skórki pomarańczowej DODATKOWO(...)tortownicy wyłożyć większym kawałkiem papieru, przyciąć go obręczą, boki tortownicy wysmarować masłem, oprószyć bułką tartą (jeśli tortownica jest całkowicie szczelna, można ją w całości wysmarować masłem i oprószyć bułką). Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (150-155 z termoobiegiem). Białka ubić na sztywną pianę, 3 łyżki piany odebrać, pozostałą dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łopatką. Masę przełożyć do tortownicy

Kuchenne zapiski Edyty
Pikantny gulasz wieprzowo-anansowy 128

brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski(...)Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie mięso i ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną

Kolizje Smaków
Makowe kruche ciasteczka z witrażykami 197

choinkę gotowa.  Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę.  (Przygotować(...)stopni do lekkiego zrumienienia. Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków.  Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych  lub orzechowych

Codzienna kuchnia niecodzienna
#3 Zapiekana dynia makaronowa 152

oregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami(...)gotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy

Kuchnia w szuwarach
Gołąbki 168

rondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy(...)zależności od wielkości formy. Na koniec na wierzchu kładziemy liście kapusty. Nasza forma miała średnicę 21 cm i wyszły 3 warstwy. Gotową formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut . Po upieczeniu na formę kładziemy talerz i odwracamy wszystko do góry nogami i zdejmujemy formę. Nasz gołąbkowy tort kroimy na kawałki i jemy Smacznego

Kuchenne Wariacje
Wegańskie ciasto marchewkowe 119

Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 300 gram startej na dużych oczkach marchwi 300 gram mąki 225 ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki mielonego siemienia lnianego* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru konfitura figowa do przełożenia   Niewegańska polewa: 2 łyżki śmietany(...)mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią

Mango Papaja
Zrazy z mięsa mielonego 160

Nietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w  środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak.     Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej    Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką,  np. z białej rzodkwi z selerem. Smacznego

Maminek kulinarny
Quiche z kurkami i kurczakiem 156

pierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz 40 g tartego sera grana padano CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko(...)kurki, kurczaka, ocet i cukier, pokręcamy ogień i przesmażamy cały czas mieszając, aż prawie cała woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy

My Culinary Art
Przepisy z wyciskarki - pulpety w sosie i sok z cukinii 235

Ciecierzycy nie gotujemy! Mielimy surową. Po namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie. Na wyciskarkę SANA zakładamy nakładkę bez sit (do mielenia i homogenizowania) i wsypując powoli ziarna namoczonej ciecierzycy mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy  dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy. W garnku lub patelni rozgrzewamy(...)chciałam je podać zapieczone w sosie. Przygotowujemy bardzo prosty sos: Wlewamy do garnka passatę, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulę, czosnek i przyprawy, gotujemy przez kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem

Co na wege obiad?
Makowiec na ucieranym cieście z suszonymi śliwkami. 211

przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka, śliwki, resztę bakalii, aromat i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą(...)posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut.      Polewa. W rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu

Rozpustne gotowanie
Brownie z serem i malinami - sernikobrownie 160

Brownie z serem i malinami - sernikobrownie' Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru  - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym(...)czekoladową. Dokładnie rozprowadzić na wierzchu (masa jest gęsta i należy robić to bardzo delikatnie - ale jest to do wykonania ;). Na wierzch ułożyć świeże maliny w równych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) przez ok 45-50 minut. Wystudzić w ciepłym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego

CookYourself
Batatowa zapiekanka z burakiem, gruszką, wędzonym tofu i czerwonym pieprzem. Pod wegańskim serkiem cebulowym. 201

średniej cebuli czerwonej 2 łyżeczki octu winnego białego 3x szczypta suszonego majeranku lub tymianku, estragonu, ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonej, sproszkowanej cebuli szczypta ostrej papryki (można pominąć) sól, świeżo mielony pieprz podprażone orzechy włoskie (opcjonalnie) Na górną warstwę batatową 1 średni batat 5-6 kulek pieprzu czerwonego* (można zastąpić szczyptą chili lub 1/3 łyżeczki papryki ostrej, ewentualnie 1/3 łyżeczki(...)godzin przed zblenderowaniem) 1/2 szklanki mleka kokosowego (najlepiej z kartonu lub domowej roboty) 3 łyżeczki suszonej, sproszkowanej cebuli 3/4 łyżeczki octu winnego białego sól do smaku Sposób przygotowania: Rozgrzewamy piekarnik do 180C i zalewamy nerkowce zimną wodą (jeśli nie zrobiliśmy tego wcześniej). Bataty i buraki dokładnie myjemy. Najpierw wsadzamy do piekarnika buraki owinięte w folię, po 15 minutach dokładamy bataty

Fill The Bowl
Zapiekanka makaronowa z pieczarkami, cukinią, pomidorami i serem mozzarella 619

uznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu(...)już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę.   Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na  tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki

Passions hobbies life
Pikantne kiełbaski/kabanosy drobiowe 223

kotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego mięsa drobiowego 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego Sposób(...)gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około 25-30 minut        7. po ugotowaniu ściągamy folię i wstawiamy kabanoski do piekarnika przewracając kilka razy tak                           żeby zrumieniły nam się z każdej strony ;) SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Burrito 182

Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy(...)odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie.   Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny

Pudełko rozmaitości
Pasztet wieprzowy z grzybami 119

czarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu(...)dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut

królestwo garów
Sernik z żurawiną. 163

gości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej(...)szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach, włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien się ładnie zrumienić, zostawić jeszcze na 1 godz., następnie wyjąć można polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe

Kuchnia Beaty
Sernik kokosowy z śliwkami 189

zmasowany atak przepisów na sernik, muszę nadrobić ponad roczne zaległości.  Składniki na tortownicę o średnicy  24 cm spód: 2 paczki herbatników 1/2 kostki masła masa: 1 kg mielonego twarogu puszka mleka kokosowego szklanka cukru pudru 1 budyń śmietankowy 5 jajek 150 g śliwek Wykonanie: Masło rozpuszczamy w garnku na piecu. Herbatniki rozkruszamy dokładnie na pył (można ręcznie(...)masy serowej, mieszając już tylko ręcznie łopatką. Na sam koniec kroimy śliwki i wsypujemy je do masy (mieszamy) Do przygotowanej tortownicy wlewamy gotową masę serową i wkładamy do piekarnika. Sernik musi się piec przynajmniej godzinę. Ja stosuję zasadę, że przez pierwsze półgodziny piekę sam spód w temp 150 stopni a później sama górę w tej samej temperaturze, dzięki temu

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik z rodzynkami na kruchym spodzie 341

cytrynypół szklanki namoczonych w wodzie rodzynekWYKONANIEMargarynę z mąką i proszkiem  siekamy. Dodajemy pozostałe składniki, zagniatamy, zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki, by się schłodziło.Masa serowa: Ser mielimy 2 razy.W osobnych miskach ubijamy białka, w osobnej żółtka z cukrem.Masło ucieramy  na puch, dodajemy stopniowo rozkłócone żółtka, następnie mąkę ziemniaczaną lub budyń wymieszany z cukrem waniliowym(...)ciasto kruche wykładamy masę serową. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta kruchego. Pieczemy w 170 st. przez około 1,5 godz. Sernik zostawiamy w lekko uchylonym piekarniku do ostygnięcia.Wyjęty od razu opadnie na środku.SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Drożdżowe pierogi z kapustą i grzybami do barszczu 233

średnim ogniu do miękkości.Ugotowaną kapustę z grzybami odcedzić na sicie i albo bardzo drobno posiekać albo zmielić w maszynce do mięsa używając nakładki z dużymi oczkami (ja mieliłam). Zmielony/posiekany farsz przyprawić solą i pieprzem do smaku.Do miski (u mnie od robota kuchennego) pokruszyć drożdże, zalać mlekiem i wodą i wymieszać, aż do rozpuszczenia drożdży.Do rozpuszczonych drożdży (drożdży(...)średnicy 10 cm).Na każdym krążku ciasta układać farsz i formować pierożki.  Tak przygotowane pierożki odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pierożki posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez 15 minut.Podawać na ciepło lub zimno.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Z podanych składników wychodzi od 40 dużych (wycinanych kołem

Gospodyni Miejska
Sernik wg Agnieszki . 350

cukru pudru 8 jajek 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia, płaskie 1 laska wanilii 1 kg twarogu na sernik, mielonego 100 g migdałów, płatki Wykonanie. Tłuszcz stopić. Przelać do większej miski, przestudzić. Odważyć cukier. W zależności od zapotrzebowania na "słodkość" 160-200 g. Cukier wsypać do tłuszczu i miksować. Żółtka oddzielić(...)masy serowej i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Tortownicę ,24 cm,lekko wysmarować i posypać połową płatków migdałowych. Wyłożyć masę serową. Wierzch posypać resztą migdałów. Ciasto wstawić do zimnego piekarnika. Piec w temp. 160stop.. 60 minut. Pozostawić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach, aż sernik przestygnie

Kulinarny karnet Christophera
Szybki chleb na drożdżach 170

zupełnie na odwrót ..im więcej nasion , owoców i zbóż tym lepiej ….dziś proste wydanie chleba żytnio razowego.Składniki: 1 kg mąki ( u mnie 40 dag mąki pszennej , 30 dag mielonego żyta i 30 dag mąki razowej )  4 dag drożdży  łyżeczka cukru  1 litr ciepłej wody lub mleka  Sól do smaku czyli ok 2 łyżeczek Tłuszcz(...)sól i wyrób niezbyt gęste ciasto. Dwie foremki keksówki posmaruj tłuszczem, wypełnij do połowy ciastem. Powierzchnie wyrównaj ręką zamoczoną w wodzie.Formy przykryj i pozostaw do wyrośnięcia. Piecz godzinę w piekarniku w 220 C. Zostaw do ostygnięcia.  źródło,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Dynia i papryka. Wędzony twaróg i orzechy. Zupa. 170

pieprz  olej do smażenia śmietana kremówka orzechy laskowe twaróg wędzony - u mnie z dodatkiem papryki wykonanie: Paprykę po umyciu kroimy na pól, usuwamy gniazda nasienne i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C do chwili aż skóra zacznie odchodzić. Paprykę wkładamy do miski, naciągamy na nią worek i czekamy około 5 minut. Po tym czasie ściągamy z niej skórkę(...)wszystko dokładnie miksujemy. Do zupy dodajemy kremówkę,  gdy jest zbyt gęsta należy dodać odrobinę wody. Zmiksowaną zupę doprowadzamy do wrzenia i  wyłączamy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podajemy z pokruszonym twarogiem i prażonymi orzechami laskowymi

Przysmaki Karolki
Mini gołąbki w liściach botwiny 125

wieprzowym, ale zamiast ryżu dodałam kaszę jęczmienną. Do tego świeża natka pietruszki i przyprawy. Coś nowego. Podałam je z sosem kurkowym i koperkiem. Smacznego! Składniki: 500 g wieprzowego mięsa mielonego 1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz ziołowy około 20 liści buraczanych (sporej wielkości, np. jak dłoń) 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka octu winnego(...)delikatnie nałożyć porcję farszu i zwijać jak zwykłe gołąbki. Układać ciasno w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem. Zalać bulionem i piec przez ok. 40 minut w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku

Pasja Smaku