łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju Masa jabłkowa 600 g jabłek (wzięłam antonówki) łyżeczka masła pół łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru łyżeczka agaru Masa biała 150 g mielonego twarogu 250 g gęstego jogurtu (użyłam greckiego) 4 łyżki cukru pudru 2 cytryny lub limonki 2 łyżeczki agaru Dodatki łyżeczka masła łyżka kaszy manny cukier puder Jabłka obrać(...)Zdjąć garnek z masą z palnika, dodać masło. Dokładnie wymieszać i odstawić, by masa ostygła. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a brzegi posmarować masłem i obsypać kaszą manną. Piekarnik włączyć na 180 stopni C. W misce odważyć mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Jajka wybić do dużej miski, dodać cukier, szczyptę soli i cukier z wanilią. Całość zmiksować
Weekendy w domu i ogrodziepomarańczy skórka i sok z 1 cytryny 150 ml alkoholu (brandy, whisky, rum...) 200 g masła 175 g brązowego cukru 175 g mąki pszennej 100 g mielonych migdałów 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 4 goździki zmiażdżone w moździerzu 4 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub nasiona wanilii z 1 laski(...)pozostałe składniki i wymieszać dokładnie. Przenieść masę do okrągłej formy wyłożonej podwójną warstwą papieru do pieczenia (zarówno dno jak i brzegi z kilkucentymetrowym zapasem). Wyrównać powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni (130 z termoobiegiem) i piec 2 godziny. Wyjąć ciasto z piekarnika, patyczkiem zrobić dziurki i nasączyć 3 łyżkami wybranego alkoholu. Po całkowitym ostygnięciu wyjąć z formy
zadanie-gotowaniepołamać zębów. Pierniczki te możecie również zrobić w wersji raw — wystarczy po wycinaniu kształtów ich nie piec. ;) * SKŁADNIKI na 2 blaszki bezglutenowych pierniczków 300 g daktyli 200 g mielonych migdałów 150 g mąki kokosowej 100 g oleju kokosowego 3 łyżeczki przyprawy do piernika (bez cukru i mąki, najlepiej zrobić samemu) * PRZYGOTOWANIE Daktyle zalej ciepłą lub gorącą wodą i odstaw(...)rozwałkuj na śliskim blacie lub papierze do pieczenia na grubość 2-3 mm. Za pomocą foremek powycinaj pierniczki. Poukładaj je na blaszkach pokrytych papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Piecz 8-10 minut, a następnie studź na kratce. Bezglutenowe wegańskie pierniczki możesz przechowywać do miesiąca w szczelnej puszce lub słoiku. * * Sesja zdjęciowa powstała specjalnie dla marki
Food Squareszklanki mąki 1 szklanka cukru 250 g masła w temperaturze pokojowej 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka aromatu migdałowego 2 gruszki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g ) cukier puder do posypania masło, bułka tarta - do posmarowania tortownicy Wykonanie: 1. Gruszki myjemy, obieramy kroimy(...)dodajemy do ciasta mieszając delikatnie łyżką. 6. Tortownice smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. 7. Do tortownicy wylewamy ciasto na wierzch wykładamy gruszki. 8. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez około 40 - 50 min. Sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest gotowe. Smacznego
Mój pomysł naNastępnie wyłożyć ciasto chlebowe, które na koniec trzeba ugnieść i wygładzić mokrą dłonią. Odstawić pod przykryciem (lub w worku foliowym) do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (np. pod żarówkę w piekarniku) na ok. 2,5 do 3 godzin. Piec z parą ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni i kolejne 25 minut w temperaturze 210 stopni. Po upieczeniu i wyjęciu(...)czyli z całą otoczką. Wystarczy pestki ususzyć w temp. pokojowej, wsypać do słoika i w miarę potrzeby mielić. Po zmieleniu otrzymamy mąkę dyniową bogatą nie tylko w witaminy i minerały ale dodatkowo w błonnik. Można również mielić pestki zupełnie świeże. Mielone pestki dyni używamy jako dodatek do pieczenia chleba czy innego pieczywa około 1-2 łyżek
Leśny Zakątekaromatycznych, korzennych ciasteczek. Nie powinno się go długo miksować, aby nie napowietrzyć masy, a wyjdzie równiuteńki. Polecam zarówno sam jak i polany solonym karmelem . Sernik dyniowy: 1 kg mielonego twarogu * 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (530 g) 1 – 1,5 szklanki puree z upieczonej dyni ** (ok. 300 g) 4 duże jajka 2 łyżki cukru z wanilią 2 łyżki(...)piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Gdy nabiera temperatury, ciasteczka miksujemy na pył w malakserze i łączymy je z roztopionym masłem. Okruchami wykładamy dno tortownicy ok. 24 cm. Ugniatamy. Na wierzch wlewamy masę
Poezja smakuwiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane orzechy kroimy na drobno. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja osobiście jestem za drugim sposobem, może trwa dłużej, ale później mniej zmywania. Dlaczego półtłusty a nie chudy twaróg, jeśli to odchudzona wersja? Ponieważ ten chudy(...)kakao. Do tortownicy wylewamy białą masę, na niej robimy kleksy z twarogu i kakao, lekko je rozprowadzamy robiąc wzorki. Całość posypujemy orzechami, pieczemy 90 min w 180 stopniach. Wyłączamy piekarnik , ale wyjmujemy dopiero po 30 min. Gdy sernik ostygnie wyjmujemy go z formy, ale obracamy spodem do góry. W taki to sposób uzyskamy chrupiący orzechowy spód i gładki wierzch. Polewamy
Dieta moja pasjawycisnąć na sicie z jego nadmiaru. Niewykorzystany sos możemy wykorzystać na obiad. 4. Przestudzone mięso, wątróbkę , warzywa mielimy ( trzeba wyrzucić twarde liście laurowe,) dwa razy przez maszynkę. Na koniec mielimy bułkę. 5. Zanim dodamy do farszu jajka, ostatecznie przyprawiamy dość mocno solą , pieprzem , ( bo jajka wyjałowią ) startą gałką muszkatołową (najlepsza świeżo starta ), Próbujemy. ma być pikantny , chyba że nie lubimy(...)Wierzch smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, albo ręcznie , nalewając na dłoń trochę oleju i rozsmarowujemy go po wierzchu. 9. Widelcem karbujemy pasztet w poprzek formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. na 20 minut. Potem obniżamy na 175 st. C i pieczemy kolejne 20 min. Po kilku godzinach, kiedy dobrze wystygnie wykładamy pasztet z formy
Pysznosci Babci BasiBył to dodatek do obiadu, ale były tak smaczne, że znikały z talerza w pierwszej kolejności. Składniki: 5 - 6 ziemniaków 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka suszonego koperku (opcjonalnie) 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka białego pieprzu 1 łyżeczka soli 4 - 5 łyżek oliwy z oliwek Przygotowanie: Ziemniaki obrać i umyć lub jeśli(...)można również wykorzystać posiekane świeże zioła. Przyprawione ziemniaki przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia tak, aby swobodnie leżały jeden obok drugiego. Piec w nagrzanym do 200 stopni C piekarniku około 35 minut. Starsze ziemniaki mogą potrzebować nieco więcej czasu. Najlepiej pod koniec pieczenia sprawdzić widelcem największy kawałek
Kuchcik gotujeSKŁADNIKI : 1 kalafior romanesco 300 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów 2 młode marchewki, pokrojone w kostkę 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki przecieru pomidorowego garść mrożonego groszku 3 łyżki oleju 150 g żółtego sera, tartego tarty parmezan do posypania sól, pieprz, słodka papryka w proszku do smaku 1 kostka rosołowa 4 łyżki oleju(...)mieszając. Sos doprawiamy do smaku, kiedy zgęstnieje, wylewamy na dno foremki do zapiekania, na sos układamy kalafior ( możemy go pokroić na kawałki ) i posypujemy serem. Zapiekankę pieczemy w piekarniku, nagrzanym do 180 *C, około 20 minut. Podajemy ciepłą, posypaną parmezanem. Smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliciasteczek zbożowych digestive • 100 g orzechów • 4 łyżki masła orzechowego • 50 g masła • 60 g cukru trzcinowego • 100 g mielonych orzechów Masa serowa: • 1 kg sera trzykrotnie mielonego • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 szklanka cukru pudru • 5 jajek • 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego • 150 g suszonych śliwek Polewa czekoladowa: • 125 ml mleka kokosowego (odłożone z masy serowej(...)konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć do formy i mocno uklepując łyżką wyłożyć spód i boki. Wstawić do lodówki. 2. Przygotować masę serową: Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawić długą keksówkę z wrzącą wodą z czajnika. 3. Do misy miksera włożyć ser, dodać mąkę i cukier, zmiksować do połączenia się
W mojej kuchniSkładniki: Spód: • 200 g wafelków kokosowych (z nadzieniem kokosowym) • 5 łyżek zmielonych migdałów bez skórek • 30 g masła • 6 łyżek wiórków kokosowych Masa serowa: • 500 g twarogu tłustego trzykrotnie mielonego • 500 g mascarpone • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1 i 1/2 szklanki cukru • 1 cukier wanilinowy • 5 jajek • 2 żółtka (białka zachować do bezy) • 1 puszka 400 g mleka kokosowego(...)tortownicy o wymiarach 24 cm średnicy i wysokości 7 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, mocno uklepać. Na wierzch wysypać wiórki kokosowe i wstawić do lodówki. 2. Przygotować masę serową: Piekarnik rozgrzać do 175 stopni C. Twaróg połączyć z mascarpone i zmiksować. 3. Do sera dodać mąkę ziemniaczaną, cukier i cukier wanilinowy i zmiksować na gładką masę. 4. Dodawać kolejno jajka
W mojej kuchniSkładniki: jajka 5 sztuk, cukier 1 szklanka, olejek cytrynowy 1 łyżeczka, skórka z cytryny 1 łyżka, kardamon mielony 1/4 łyżeczki, anyż mielony 1/4 łyżeczki, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 2,5 łyżki, jogurt grecki 1 kg/wiaderko, biszkopty okrągłe 150 gram, żurawina suszona 1 szklanka, galaretka cytrynowa 1 opakowanie żółtka, cukier, kardamon,anyż,skórkę cytrynową w robocie utrzeć(...)łyżką delikatnie wmieszać w masę tortownica 22 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem i posypać tartą bułką - biszkopty rozkruszyć na dnie formy, wlać masę jogurtową, piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, następnie na termoobiegu dopiec z 5 minut, po upieczeniu w piekarniku zostawić na 30 minut, blaszkę wyjąć i dobrze
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: olej rzepakowy 4 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, rozmaryn suszony 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, filet z dorsza 1 większy, ser żółty 10 dag, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, natka pietruszki 2 łyżki, surówka - w opisie opłukać filet dorsza, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na 6 porcji, olej wymieszać(...)sygnale włożyć kosz z filetami i piec z 10-13 minut, na złocisty kolor, filety lekko można z papieru nakładać na talerz - można też w piekarniku na termoobiegu z 20 minut podać z tłuczonymi ziemniakami z natka pietruszki, surówką np. z kiszonej kapusty i posypać gorące startym serem - tak pieczony dorsz jest soczysty, smaczny.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięSkładniki: 500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej lub łopatki ok. 1kg białej kapusty 100g ryżu (1 torebka) 1/2 szklanki kaszy manny 3 jajka 2 cebule sól, pieprz sos: 1l bulionu 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 szklanki wody 2 łyżki mąki 2-3 łyżki śmietany 18% Sposób wykonania: Ryż podgotować, odsączyć, wsypać do wysokiej miski(...)cebulę, kapustę i jajka. Doprawić solą, pieprzem. Odstawić na ok. 15 minut aby składniki się "przegryzły". Po tym czasie formować kotlety i układać w naczyniu żaroodpornym. Wkładamy do piekarnika i podpiekamy w 180 stopniach C przez 30 minut. W tym czasie przygotowujemy sos: do gorącego bulionu dodajemy przecier pomidorowy i majeranek, mieszamy i zalewamy kotlety. Pieczemy jeszcze
Prosto i Smacznie z Anetąpieprz oliwa z oliwek 500 g tartej gołdy Składniki na sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 750 ml tłustego mleka 1 łyżeczka gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na początek przygotowujemy sos bolognese: na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut(...)wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i gotujemy przez 10-15 minut, cały czas mieszając, aż sos będzie gęsty jak budyń. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Dużą blachę dokładnie smarujemy oliwą z oliwek (możemy też użyć mniejszych naczyń do zapiekania, na pojedyncze porcje). Na dno układamy warstwę makaronu. Posypujemy żółtym serem
My Culinary Artsobotnich powrotów do domu. Korzystając z dnia wolnego postanowiłam upiec je samodzielnie. Wykorzystałam to co miałam akurat w domu- budyń i śliwki z kompotu- nie uśmiechało mi się mielenie sera na osiem małych drożdżówek.. Zawsze mam obawy, gdy korzystam z nowego przepisu z wykorzystaniem drożdży- czasem robi mi się dość twarda i chrupiąca skórka(...)strasznie klejące, dlatego polecam wyrabianie ciasta mikserem. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową- jednak jestem strasznym łasuchem i nie lubię długo czekać na kolejną porcję smakołyków- ogrzewam składniki w piekarniku nagrzanym do ok.35 stopni. Do piekarnika daję też zaczyn i ciasto, żeby sobie rosło. Dzięki temu mogę cieszyć się bułeczkami dużo szybciej. Składniki na 8 drożdżówek nieco mniejszych niż sklepowe
Wrzosowa PolanaZnajdziecie tam niespodziankę! * SKŁADNIKI na 18 ciastek Ciastka: 300 g mąki pszennej 50 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 żółtko szczypta soli ½ łyżeczki mielonego imbiru ½ łyżeczki mielonego anyżu Dodatkowo: 300 g cukru pudru 30 ml białka kilka kropli soku z cytryny 18 pianek marshmallow barwniki lub kolorowe pisaki posypki do ciasteczek * PRZYGOTOWANIE Ciastka Masło utrzyj mikserem(...)promieniu 6-7 cm. Okręgi z ciasta układaj na blasze pokrytej papierem do pieczenia w dużych odstępach. (Najlepiej jest piec po 9 ciastek na jednej blaszce). Ciastka wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz 12-15 minut , aż delikatnie się zarumienią. Studź na kratce. Dekoracja Gdy ciastka będą się studzić, przygotuj lukier. Ubij lekko białko z sokiem
Food Squarecukru pudru 500 ml mleka 3 jaja 100 g płynnego miodu 50 ml oliwy 100 g rodzynek 100 g suszonych fig 500 g twardych jabłek 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka z 2 pomarańczy skórka z 2 cytryn 1 łyżeczka soli masło do wysmarowania formy Zacznijmy od suchych składników. Do dużej miski wsypałam przesianą mąkę pszenną, kaszę kukurydzianą, bułkę tartą(...)rodzynki. I pokrojone w grubą kostkę jabłka. Łyżką wymieszałam masę i wlałam do posmarowanej masłem tortownicy o średnicy 28 cm. Wstawiłam do rozgrzanego do temperatury 180 stopni C piekarnika i piekłam około 50 minut. Przed podaniem posypałam ciasto cukrem pudrem. Należy je jeść na ciepło, najlepiej z kleksem śmietany kremówki. Ale równie pysznie smakuje na zimno. Smacznego
potrawyregionalneSkładniki: na ciasto: 300-350 g mąki 220 ml wrzątku 1 jajko 30 ml oleju szczypta soli na farsz: 50 g kaszy gryczanej 1 cebula 200 g mięsa mielonego 100 g kapusty kiszonej ząbek czosnku 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka łyżeczka ziół prowansalskich dodatkowo: 1 jajko łyżka czarnuszki Najpierw przygotować farsz. Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Cebulę(...)rozwałkować cienko i szklanką wycinać koła. Nadziewać farszem i sklejać boki. Jajko rozbełtać i smarować pierogi z obu stron, układać na blaszce do pieczenia i posypać czarnuszką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec aż będą złote czyli około 10 minut
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabułeczki powstały, co fajny grillowy posmak miały. Składniki: kapusta: 1 młoda główka białej kapusty, ok. 100 oleju rzepakowego, świeżo mielona papryczka chili do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, ciasto : 30 g świeżych drożdży, ½ łyżeczki cukru, 400 ml ciepłej wody, 2 płaskie łyżeczki soli, 2 łyżeczki całego kminu(...)grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Odstawiamy do przestygnięcia. Taką kapustę można przygotować dzień wcześniej, albo upiec w piekarniku. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy posiekaną zieloną pietruszkę i mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Ciasto : W dużej misce mieszamy drożdże z wodą, cukrem i mąką orkiszową. Przykrywamy
Moniki Smakołykismaku:)) pokruszonych w mniejsze kawałki. Wątróbkę umyć i oczyścić. Połowę drobno posiekać (nie mielić, to cały sekret), drugą połowę posolić i zostawić póki co. Posiekaną wątróbkę, z mięsem mielonym i całą resztą dokładnie wymieszać. Jeśli ktoś ma czas – odstawić na kilka godzin, albo całą noc – ja robię od razu i wychodzi na to samo :) Foremkę podłużną(...)zdjęciu poniżej :) Całość też przykrywamy boczkiem (tym, który został nam wystający z foremki albo osobnymi plasterkami) i jakby zawijamy w niego (tu lekko rozmazane zdjęcie) i przykrywamy folią aluminiową.Piekarnik nagrzewamy do 160 st.; foremkę wstawiamy do naczynia żaroodpornego wypełnionego do połowy wrzątkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez
Pociąg Do Kuchnifasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso usmażyć(...)podsmażonego kurczaka, szpinaku, znów fasolki. Każdą warstwę oprószyć dodatkowo sola i pieprzem. Całość zalać śmietanką i posypać żółtym serem. Wierzch oprószyć świeżo startą gałką muszkatołową. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, w zamkniętym naczyniu. Po tym czasie zdjąć pokrywę i piec jeszcze 10 minut, żeby ser nabrał złotego koloru
Kuchnia w opałachorzechów włoskich - 60g tartych migdałów - 30g tartych orzechów laskowych - 20g oleju kokosowego - 2 łyżki miodu Jeżeli nie mamy tartych orzechów, umieszczamy je w malakserze, młynku lub za pomocą blendera mielimy na drobno. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i mieszamy do ich połączenia i powstania zlepionej masy. Formę do tarty smarujemy olejem kokosowym i wykładamy ją masą z orzechów. Staramy się(...)oczkach, z reszty wyciskamy sok i wrzucamy do malaksera wraz z resztą składników. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wyciągamy spód z lodówki, wylewamy na niego krem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 150 stopni i pieczemy 35 minut. Możemy posypać płatkami migdałów. Smacznego
Be Fit Be Stronggorczycą szczypta kminku mielonego (Prymat) szczypta pieprzu czarnego mielonego (Prymat) 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na glazurę boczku: 1-1,5 łyżeczki rozmarynu (Prymat) szczypta kminku mielonego (Prymat) 2-3 łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Z podanych składników gotujemy zalewę (w ok. 3l wody). Studzimy i zanurzamy w niej dokładnie umyte kawałki boczku i szynki(...)każdej strony. Boczek nacieramy oliwą z oliwek, posypujemy przyprawami. Oklepujemy, żeby zioła przywarły do mięsa. Mięso przekładamy do brytfanny, podlewamy marynatą, w której się moczyło i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200 stopni. Pieczemy 40 minut, gdy się zrumieni zrzucamy rozmaryn z boczku i przykrywamy brytfannę folią aluminiową. Zmniejszamy temperaturę do 150-160 stopni. Pieczemy jeszcze około
Kolorowy PrzepisownikWiem, że powinnam używać ich polskiej nazwy, która brzmi kokosanki. Jednak jest coś niesamowicie magicznego w tym śpiewnym Coco au Miel i prostocie ich wykonania... Kto nigdy nie próbował, koniecznie musi i gwarantuję, że z miejsca się w nich zakocha! Malutkie, pulchne, przypieczone z zewnątrz i mięciutkie w środku same w sobie są poezją, a w połączeniu z dobrym(...)www.kwestiasmaku.com/kuchnia_francuska/ciastka_kokosowe/przepis.htmlSkładniki:3 szklanki wiórków kokosowychniecałe pół szklanki mąkipół szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia2 roztrzepane, spore jajkajedna i 1/4 szklanki mleka1 i 1/4 łyżeczki mioduPrzygotowanie:Rozgrzej piekarnik do 200 stopni, wyłóż wgłębienia w formie na muffinki papilotkami lub natłuść, np. masłem. Podgrzej mleko z miodem, aby było gorące. Wsyp do miski wiórki, dodaj mąkę, cukier i proszek
Gotowanie to kochaniedodajemy pokrojone w bardzo drobna kostkę pieczarki i całość smażymy. Z pieczarek powinna odparować woda. Dodajemy kapustę, całość przesmażamy często mieszając. Doprawiamy 1 łyżką kminku, solą i pieprzem świeżo mielonym. Odstawiamy do przestygnięcia. Ciasto:Drożdże mieszamy z ciepłą wodą, cukrem i 50 g mąki. Przykrywany i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 min. Mąkę, kurkumę, sól, jajko dodajemy(...)łączymy i tą częścią układamy na blachę wysmarowaną tłuszczem. Każdy krążek delikatnie spłaszczamy dłonią smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem.Krążki pieczemy ok. 30 min w rozgrzanym piekarniku do 190°C. Smacznego
Moniki Smakołykiczynniki pierwsze :) Pycha! Już za nim tęsknie ... ;) Myślę, że taką kolacją można skraść nie jeden męski żółądek (czytaj serce) ;) Składniki na wołowego burgera (4 porcje):0,5 kg mielonej wołowiny (u mnie z antrykotu)sól morskapieprz cayenne tutaj kupisz1 łyżka musztardy Dijon 1 żółtko2 łyżki wody2 posiekanej natki pietruszki2 szalotki2 rozgniecione ząbki czosnku1 łyżka masłaSkładniki dodatkowe(...)strony. Burgery w środku powinny być jeszcze różowe. na tej samej patelni podsmażamy także plastry boczku oraz oscypki. W tym czasie bułki przekrawamy na pół i podpiekamy w piekarniku żeby były ciepłe. Podgrzewamy w piekarniku w 190 stopniach przez 2 minuty. Na bułce układamy kolejno: świeży szpinak, burgera, plaster pomidora, plastry ogórka, plaster cebuli, podgrillowany oscypek, podsmażony plaster boczku
Bon Appetit Małgorzatymożna przygotować 6 miniburgerów, idealnych dla 2 bardzo głodnych lub 3 mniej głodnych osób. Zapraszam do gotowania! :) Składniki na 6 miniburgerów: 6 małych bułeczek maślanych 240 g wołowego mięsa mielonego, najlepiej polędwicy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztatdy szczypta soli szczypta pieprzu 2 duże liście sałaty 2 małe ogórki konserwowe 6 łyżek majonezu 3 plasterki sera tostowego (opcjonalnie) CZAS(...)części. 2. Patelnię rozgrzewamy, układamy bułeczki wewnętrzną stroną do patelni i podpiekamy do zbrązowienia. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy w ciepłe miejsce (możemy je na chwilę włożyć do ciepłego piekarnika, żeby nie wystygły). 3. Na patelni przy pomocy ręcznika papierowego rozprowadzamy odrobinę oleju. Kotleciki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. 4. Teraz składamy burgera: Na dolnej części bułki
My Culinary ArtSKŁADNIKI:kurczak świeży 2 kgpieczarki 0,5 kgwieprzowe mięso mielone 0,5 kgser żółty 250 gjajka 2 sztprzyprawa do kurczaka 1 torebkacebula 1 sztsól do smakupieprz czarny do smakusmalec do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Z kurczaka usuwamy kości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na smalcu na złoty kolor.Pieczarki umyć, osączyć, drobno pokroić.Dodać pieczarki do cebuli, dusić(...)wykałaczkami , dobrze go z zewnątrz natrzeć przyprawą, włożyć kurczaka do rękawa i odstawić na 12 godzin do lodówki.Przed pieczeniem na godzinę wyjąć z lodówki, piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop, przez 1 godz 25 minutPrzed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, by nabrał kurczak koloru. Smacznego
Kuchnia Danusiwłóż do lodówki na kolejne pół godz. Czynność tą powtórz 4 razy. Z ciasta francuskiego o grubości ok. 1 cm wytnij kółka o średnicy 4 cm. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 220°C ok. 25 min. Gruszki umyj, obierz ze skórki. Do garnka wlej wody (tyle, żeby zakryła w całości gruszki), dodaj cukru brązowego, miód, cukru z prawdziwą wanilią(...)słodką śmietanę z cukrem pudrem. Na talerzu połóż po dwie połówki gruszki, jeden krążek (wystudzony) z ciasta francuskiego, na który dodaj bitą śmietanę. Całość ozdób laską wanilii, rodzynkami i mielonymi migdałami. Smacznego. Rada: ciasto francuskie można przygotować kilka dni wcześniej, będzie bardziej chrupiące
Moniki Smakołykikruche a dzięki dodatkowi warzyw za jednym zamachem mamy gotowy obiad dla całej rodziny. Składniki - 80 dag schabu - 30 dag małych marchewek - 60 dag małych ziemniaków - zioła prowansalskie, słodka mielona papryka - sól, pieprz - olej Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego(...)przekroić wzdłuż i pokroić w słupki długości ok. 5 cm. Po wyjęciu schab obsmażyć delikatnie na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego, spryskać odrobiną wody i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w temperaturze 200oC, następnie 25 minut w temperaturze 180oC. Warzywa wymieszać z olejem na którym podsmażał się schab, przełożyć do mięsa i piec 30 minut w temperaturze
Świat SmakuPonieważ mielone już mi się dawno przejadły a na klopsiki też nie miałam ochoty, zrobiłam tym razem kebabiki, które kojarzą mi się zawsze ze słoneczną Turcją <3 Dodałam do nich ulubione przyprawy i muszę przyznać, że wyszły całkiem niezłe :) Składniki: 500g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1/3 łyżeczki suszonej mięty 1/3 łyżeczki pieprzu szczypta(...)nabijać na patyki do szaszłyków. Każdy obtoczyć dodatkowo w przyprawie do kebabu. Kebabiki położyć na natłuszczona oliwą blachę i piec około 20 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku (z włączonym termoobiegiem). Upieczone kebabiki podajemy ze świeżą surówką lub plasterkami świeżych warzyw i ulubionymi sosami (np.tzatziki). W lecie kebabiki można przygotować na grillu zamiast w piekarniku
Ze smakiem i z pasjągotować. Masa musi być płynna.Do miski wsypać mąkę ( dałam 530g, ale myślę, że można więcej - najlepiej powoli dosypywać w trakcie wyrabiania), szczyptę soli, sodę i mielony ksylitol ( gdy takowy posiadamy, jeżeli mamy w kryształach dodajemy go do masła i miodu). Do miski wlewamy rozpuszczone masło z miodem i resztą składników, dodajemy jajko i wyrabiamy aż ciasto(...)się lepić. Można lekko podsypywać mąką, ja obyłam się bez, ale ciasto musi być dość chłodne. Wycięte pierniczki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku. Można piec w temp.170*C ok.12-13 minut ( termoobieg)lub 200*C ok.5-6 minut ( również termoobieg). Testowałam obydwa czasy i temperatury. I obydwa są ok. Polecam doskonałe korzenne ciasteczka :-)Najlepiej przechowywać
Smaczne Zdrowerodzynek (u mnie jumbo gold)- 70g mielonych migdałów- szczypta soli- aromat cytrynowy (ja pominęłam)Lukier:- kilka łyżeczek pudru trzcinowego- kilka kropli aromatu np.cytrynowy lub migdałowy (ja dodałam mielona skórką cytrynową)- kilka łyżeczek kremówkiDrożdże wymieszać w kubeczku z cukrem trzcinowym i letnią kremówką, zostawić do wyrośnięcia. Do miski z mąką wsypać ksylitol, szczyptę soli, ksylitol waniliowy, dodać ekstrakt(...)wcześniej) i dokładnie mieszamy z ciastem. Przekładamy do wymarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy i odstawiamy pod przykryciem aż wyraźnie urośnie (ok.1h) Piec w nagrzanym do 180*C piekarniku ok.45-50 minut (bez termoobiegu, tylko program góra-dół)Gdy chcemy uzyskać piękny żółty kolor można dodać szczyptę kurkumy lub szafranu. Upieczoną babkę wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na ok.5 minut
Smaczne Zdroweforum, z którym wiadomo, że albo ktoś odpisze albo nie. Ale cóż, trudno - znalazłam już na to rozwiązanie! Składniki na 8 sztuk: 8 placków tortilli 0,5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 puszka czerwonej fasoli ½ puszki kukurydzy lub 1 mała puszka 1 puszka pomidorów (krojone) 1 łyżka koncentratu pomidorowego ¼ łyżeczki kminku(...)rozpadnięcia. Dodać koncentrat pomidorowy. Doprawić przyprawami do smaku. Następnie dorzucić odsączoną fasolkę i kukurydzę z puszki. Gotować jeszcze chwilę, aby była ciepła. Na koniec tortillę można chwilę podgrzać w piekarniku lub mikrofali. Na środek placka nakładać ok. 3 łyżki farszu i zwijać w kopertki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjajka L 2/3 szklanki mąki pszennej 1 łyżka budyniu śmietankowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią 3 pełne łyżki maku mielonego Masa cynamonowa: 250 gram mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 30 % 1 pełna łyżka cukru pudru 2 łyżeczki cynamonu Masa ciasteczkowa: 4 łyżki przygotowanej masy cynamonowej 3 łyżki kremu ciasteczkowego ( może(...)Przelewamy całość do tortownicy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia ( boków niczym nie natłuszczam ). Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach. Upieczony biszkopt studzimy w zamkniętym piekarniku około 5 minut, wyciągamy i z wysokości pół metra zrzucamy z tortownicą na ziemię. Odstawiamy do zupełnego wystudzenia i kroimy na dwa równej grubości blaty. Masa cynamonowa: Schłodzoną
Kronika Piekarnikaokoło 1 cm. Przed wstawieniem do piekarnika możesz je posypać grubym cukrem. 6. Wstaw słomki z ciasta ptysiowego do nagrzanego piekarnika i piecz około 15-25 minut, aż wyrosną i nabiorą złotego koloru. Czas pieczenia zależy od grubości paluszków ptysiowych, im grubsze, tym dłużej muszą się piec. Po upieczeniu wyłącz piekarnik, uchyl drzwi i pozostaw w nim słomki(...)kawa po turecku powinna być zaparzana z ziaren zmielonych bardzo, bardzo drobno, niemal na pył. Jeśli chcesz wybrać rzeczywiście uniwersalny ekspres, to zwróć także uwagę na ilość stopni mielenia. Opisałam to dokładnie w artykule Dobry ekspres do kawy z młynkiem . W gronie ekspresów kolbowych bezkonkurencyjny są modele z serii Breville Barista Max. Z takich korzystamy od kilku lat zarówno
Cztery Fajeryrównież bogate źródło fosforu, żelaza i cynku. Serdecznie zapraszam do prostego przepisu, który będzie także odpowiedni dla osób z insulinoopornością i zaburzoną gospodarką cukrową. Składniki (1 porcja): 120g mięsa mielonego wołowego najwyższej jakości, 2 ząbki czosnku, garść sałaty rzymskiej, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 czerwonej papryki, garść zielonych oliwek, 1 pomidor, 1/2 cebulki, 1 ogórek kiszony, szczypta soli, pieprzu(...)około 507kcal Białko: 30,0g Węglowodany: 29,3g Tłuszcz: 31,4g Błonnik pokarmowy: 10,5g Ładunek glikemiczny: 5,4 Spróbuj także: kurczak curry z pomidorami , soczysty łosoś z piekarnika z warzywami . Jeśli chcesz być na bieżąco ze zdrową i smaczną dietą, śledź mnie na Facebooku i Instagramie Tam częściej pojawiają się zdrowe pyszności Artykuł
Natka Pietruszkimój pierwszy udany wypiek z mąki jaglanej i na pewno zagości u mnie na stałe. Składniki keksówkę o długości ok 30 cm: 200 g mąki jaglanej 70 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 250 ml mleka roślinnego lub krowiego 3 nieduże marchewki 2 duże jajka 2-3 łyżki ksylitolu 2 łyżki miodu 2,5 łyżki kakao 1 płaska(...)tartą marchewkę i mąkę wymieszaną z pozostałymi składnikami. Mieszaj tylko do połączenia składników. Keksówkę wyłóż papierem i przelej do niej masę (będzie rzadka). Piecz w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez około 45 max 50 minut (góra-dół) do suchego patyczka. Krój po wystudzeniu. Pysznie smakuje z ubitą kremówką lub dobrze schłodzoną i ubitą śmietaną kokosową
Ze smakiem i z pasją30/12 cm: 4 średniej wielkości jabłka, 4 duże jajka, 100 g roztopionego masła, 150 g mąki tortowej, 6 łyżek cukru trzcinowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu, 1 płaska łyżeczka drobno startej skórki z cytryny, ponadto: masło do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy. Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, wydrążamy(...)góry ( po długości, jedno koło drugiego). Jabłka zalewamy ciastem. Rada: ciasta jest praktycznie tyle, że wypełnia jabłka tylko do połowy, nie ma co się martwic bo wyrośnie :) Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C, skręcamy temp. do 175°C i pieczemy ok. 40 min. Wierzch gorącego ciasta, można posypać cukrem trzcinowym. Smacznego
Moniki Smakołykitymianku Przygotowanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na łyżce oleju. Marchewkę kroimy w cienkie plasterki i dodajemy do cebuli aby lekko zmiękła, następnie dodajemy groszek oraz mięso mielone. Doprawiamy słodką papryką, solą pieprzem i tymiankiem. Gdy mięso się zrumieni a kieliszek czerwonego wina, chwilę dusimy aż alkohol odparuje i płyn się zredukuje, przekładamy do żaroodpornego naczynia(...)farsz. Najpierw purre z pasztetem, a następnie uzupełniałam luki puree z zielonym groszkiem. Zapiekankę ozdobiłam pomidorkami koktajlowymi i gałązkami świeżego tymianku. Całość zapiekamy przez 10 min w piekarniku rozgrzanym do 180 C aby ser się rozpuścił. SMACZNEGO :) www.profi.com.pl
W kuchennej krainietureckiej i można nim się zajadać w wielu odsłonach. U mnie dzisiaj najbardziej klasyczny jaki może być, mianowicie z twarożkiem. T warożek przygotowałam z nutą pikanterii - czosnek, dodatek świeżo mielonego pieprzu i moja ulubiona natka pietruszki. Ziemniaczki zniknęły w ekspresowym tempie i z pewnością będą gościły w rozmaitych odsłonach nie tylko tych z twarożkiem. Pieczone ziemniaki z twarożkiem(...)blachę wyłożona papierem do pieczenia i delikatnie przy pomocy tłuczka bądź widelca naciskamy by się rozgniotły. Nakładamy po kawałku masła, oprószamy natką pietruszki (można oprószyć solą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 220 stopni na około 15-20 minut (uwaga czas orientacyjny - obserwujemy by się zarumieniły u mnie grzanie góra dół, ostatnie 2-3 minuty góra). twarożek: serek wykładamy do miseczki
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiSkładniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy(...)garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego
Moje-pitraszenieKotlety mielone tym razem przygotowałam z dodatkiem tartego buraczka, sera fety i czosnku. Obtoczone w sezamie i upieczone. Pyszne, niecodzienne kotlety polecam jako danie główne z warzywami, ale idealne również do pieczywa na zimno lub ciepło(...)SKŁADNIKI : 400 g mielonego, chudego mięsa 1 średni burak 1 cebula 100 g fety 1 jajko 1 mała czerstwa bułka, namoczona i wyciśnięta sol, pieprz, papryka w proszku do smaku 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego tymianku, odrobina kolendry sezam do obtoczenia olej do smażenia kotletów
Kulinarne Fantazje Mariolicukru 1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek czarnuszka cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut. ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego(...)owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut. Wyjąć z piekarnika
Stare Garyteraz grzecznie stygnie abym mogła podelektować się nią w czesie seansu filmowego. Zapraszam ;-) Szybka strucla jabłkowa SZYBKA STRUCLA JABŁKOWA 3 średnie jabłka 1 opakowanie ciasta francuskiego XXL 2 łyżki mielonego cynamonu około 10 goździków 3 łyżki bułki tartej Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy i pozbawiamy środków nasiennych - kroimy na drobną kostkę. Mieszamy z cynamonem i utartymi moździerzem goździkami. Ciasto rozwijamy(...)bocznych paseczków. Robimy to na zmianę raz pasek lewy, raz prawy, układając go na jabłkach pod kątem tak aby końce pasków zachodziły na siebie. Gotowe strucle wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez około 15-20 minut. Szybka strucla jabłkowa Szybka strucla jabłkowa SMACZNEGO
peggiwkuchnifilmów. Stek był sporych gabarytów, ważył ponad 800 gram. Na opakowaniu widniał napis dla 2 lub 1 osoby. Myślę, że trudno byłoby zjeść taką porcję jednej osobie. Jak będziecie mieli kiedyś okazję kupić taki stek, to warto. Składniki: 1 stek typu tomahawk ( długo dojrzewający ) pieprz Sól Olej Masło klarowane Salsa: 1 czerwona cebula 3 łyżeczki sosu sojowego 1 łyżeczka miodu(...)smażymy na porządnie rozgrzanym maśle z dodatkiem oleju aż będzie porządnie zrumieniony ( trwa to kilka minut z każdej strony ). W czasie smażenia solimy. Następnie usmażony stek umieszczamy w nagrzanym piekarniku do temp.180 o C na okres 15 minut. Po tym czasie otwieramy piekarnik i pozostawiamy w nim stek przez około 10 minut aby mięso odpoczęło. Ciepły stek podajemy z wcześniej
Smaki Ewyksylitolu/cukru 30 g tłustej śmietany 20 g posiekanych orzechów laskowych dodatkowo: 2 łyżki soku z cytryny 3 gruszki 2 łyżki dżemu morelowego Wykonanie: mąkę, mielone orzechy, ksylitol, likier czekoladowy, żółtka i pokrojone masło w małe kawałeczki umieścić w misie robota i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię i przez godzinę schłodzić w lodówce w międzyczasie(...)formę na tartę (35x13cm) lub okrągłą o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma płatami folii spożywczej, następnie ułożyć na blaszce. Podziurkować widelcem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 190`C 15 minut w międzyczasie obrać gruszki, wykroić gniazda nasienne i skropić je sokiem z cytryny, by nie ściemniały część masy czekoladowej rozłożyć na podpieczonym spodzie, ułożyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!także zachęcam do przygotowania! ;) Składniki: 175ml letniego mleka 300g mąki 10g świeżych drożdży lub 5g suchych 30g roztopionego masła łyżka cukru 1 jajko pół łyżeczki soli 25g mielonych migdałów 50g suszonej żurawiny W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić. Pozostałe składniki umieszczamy w misce(...)rulon. Następnie kroimy go na pół. Dwa końce zawijamy wokół siebie, tak by żurawina była na wierzchu. Formujemy wianuszek. Odstawiamy do wyrośnięcia na 10-15 minut. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 15-20 minut. Życzę smacznego! ;) Przepis na ciasto pochodzi z www.mojewypieki.com
Czerwona Porzeczkapotrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych wzorów – postawcie raczej na proste kształty. Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180⁰C góra-dół, bez termoobiegu, około 12-13 minut. Nie pieczcie ich dłużej – orzechy nie lubią zbyt wysokich temperatur i długiego pieczenia , ciastka mogłyby zgorzknieć. Studzimy(...)mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchenaromatem - idealny comfort food na kapryśną pogodę za oknem. Koniecznie spróbujcie! Składniki: Pieczone warzywa: 1 średni kalafior, 3-4 marchewki, 2 mniejsze czerwone cebule, 1 łyżeczka kuminu, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki soli, 4-5 łyżek oleju Pieczony łosoś: filet z łososia, 1 duży ząbek czosnku, skórka starta z cytryny, 1/2 łyżeczki za'ataru(...)obrać i pokroić na ćwiartki. Przyprawy wymieszać w miseczce z olejem. Warzywa rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i polać przygotowaną mieszaniną przypraw. Tak przygotowane warzywa wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 stopni na około 30 minut, po tym czasie warzywa lekko przesuwamy robiąc miejsce na łososia. Łososia należy umyć i osuszyć, następnie wyłożyć na blaszkę i polać marynatą
Plate of Joyspód:100 g ciastek digestive50 g masłamasa serowa:500 g ricotty235 g puree z dyni4 jajka200 g mleka skondensowanego słodzonego50 g cukru1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki mielonego imbiru1/2 łyżeczki mielonego kardamonu1 łyżka mąki ziemniaczanejkruszonka:100 g mąki pszennej60 g zimnego masła65 g cukru1/2 łyżeczki solidodatkowo:3 gruszkiCiastka na spód pokruszyć. Masło roztopić, wymieszać z ciastkami. Dno formy wyłożyć papierem(...)minut.W tym czasie z mąki, cukru, soli i masła zagnieść kruszonkę. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić w 0,5 centymetrowe plastry. Wyjąć podpieczony sernik z piekarnika, ciasno ułożyć na nim gruszki - delikatnie, żeby nie zapadły się w masę serową. Posypać kruszonką.Piec w 180 st. C. przez 60 minut.Ostudzić w zamkniętym piekarniku, a następnie schłodzić
Pożeraczka, czyli raz adobrzepłaskiej łyżeczki gałki muszkatołowej- 2-3 ziarna ziela angielskiego- sporo świeżo mielonego kolorowego pieprzu- conajmniej 2-10 łyżek tłuszczu*** - W pierwszej wersji miałam mięsa pieczone: indyk (cała pierś), pałki od kurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę(...)mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia mięsa (wątróbkę także , ja miałam już usmażoną i zamrożoną, gdy mamy surową należy ją podsmażyć. Możemy ją usmażyć razem z cebulą i czosnkiem). Mielimy dwukrotnie także wędzony boczek (nie parzyłam go ani nie podsmażałam) oraz usmażone wcześniej cebulę oraz czosnek.Pieczarki myjemy, kroimy na kawałki podsmażamy na małej ilości tłuszczu i następnie mielimy, ja mielę
Smaczne Zdrowełyżki maki pszennej- 300 ml mleka- 2 jajka- 180 g jogurtu naturalnego- 100 g tartego sera żółtego 1. Cebulę siekamy. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy cebulę. Dodajemy mięso mielone, podsmażamy.2. Pomidory wyjmujemy z puszki . Dodajemy do mięsa razem z przecierem pomidorowym, zmiażdżonym czosnkiem , oregano i pieprzem. Dusimy ok. 10 minut , pod koniec solimy.3. Bakłażany kroimy(...)zimnym mlekiem i gotujemy. Jak sie zagotuje , zestawiamy z ognia , wlewamy jogurt wymieszamy z jajkami i startym serem.Całośc mieszamy i zalewamy musakę. Pieczemy 40 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 180 CSmacznego
Słodkości i nie tylko