brązowego cukru 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 papryczki chili 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka sosu sojowego Pęczek natki pietruszki Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, 2 gwiazdki anyżu Olej do smażenia Karkówkę tniemy na paski i oprószamy solą oraz pieprzem. W brytfance rozgrzewamy kapkę oleju i obsmażamy mięso, aż zbrązowieje. Odstawiamy na bok do miski(...)Gulasz podgrzewamy często mieszając. Kiedy wszystko razem dokładnie się wymiesza dokładamy ponownie mięso i ananasa pokrojonego na kawałki. Trzymamy na ogniu do momentu wrzenia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 160 stopni. Pieczemy około 2 godzin aż mięso będzie miękkie, ale nie będzie się rozpadać. Wówczas wyciągamy i odstawiamy na 5 minut. Nakładamy na talerze i obsypujemy posiekaną
Kolizje Smakówchoinkę gotowa. Składniki: 300 g mąki (użyłam typ 750) 250 g miękkiego masła lub dobrej margaryny do pieczenia 1/3 szklanki drobnego cukru 2/3 szklanki suchego maku (użyłam maku mielonego BackMit ) 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany garść kolorowych landrynek Wszystkie składniki zagnieść razem. Uformować kulę z ciasta, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez przynajmniej godzinę. (Przygotować(...)stopni do lekkiego zrumienienia. Trzeba jednak zaglądać do nich, gdyż stopione landrynki mogą się pienić, a wtedy rozlewają się na ciastka. Gdyby tak się stało, wystarczy na chwilę uchylić piekarnik, celem zmniejszenia temperatury. Ciastkom to nie zaszkodzi. Upieczone ciastka pozostawiać na blasze do przestudzenia i zastygnięcia witrażyków. Jeśli lubicie kruche ciasteczka, to spróbujcie również piernikowych lub orzechowych
Codzienna kuchnia niecodziennaoregano Oliwa do nasmarowania blachy Przygotowanie: 1. Dynię myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, wyjmujemy pestki. Kładziemy miąższem do dołu na natłuszczonej blasze i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 minut. 2. Po tym czasie wyciągamy dynię, dajemy jej przestygnąć i widelcem wyskrobujemy miąższ, który przekładamy do miski. 3. W osobnym naczyniu mieszamy jajko ze śmietaną i przyprawami(...)gotowej już masy dyniowo-śmietanowo-jajeczno-serowej możemy dodać właściwie wszystko. Ja jednak polecę dwie wersje: posiekana papryka, trochę cebulki , pokrojone twarde pomidory (moja ulubiona wegewersja ;) ) LUB mielone mięso przesmażone z pieczarkami i cebulą (ulubiona wersja mojej rodziny). Przy okazji - dołączyliśmy do Durszlaka, mam nadzieję, że nasz blog pomyślnie przejdzie weryfikację i od razu dołączymy do akcji "Nadziewamy
Kuchnia w szuwarachrondelku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Po chwili dodajemy marchewki drobno pokrojone i smażymy od kilku do kilkunastu minut aby marchewka trochę zmiękła. Dodajemy mięso mielone, czosnek i przyprawy i smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy pomidory i dusimy aż sos z pomidorów się wchłonie (5-10 minut). Nadzienie przekładamy do miski i studzimy. Wyjmujemy(...)zależności od wielkości formy. Na koniec na wierzchu kładziemy liście kapusty. Nasza forma miała średnicę 21 cm i wyszły 3 warstwy. Gotową formę wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni i pieczemy 40 minut . Po upieczeniu na formę kładziemy talerz i odwracamy wszystko do góry nogami i zdejmujemy formę. Nasz gołąbkowy tort kroimy na kawałki i jemy Smacznego
Kuchenne WariacjeSkładniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 300 gram startej na dużych oczkach marchwi 300 gram mąki 225 ml oleju rzepakowego 1/2 szklanki gorącej wody 3 łyżki mielonego siemienia lnianego* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru konfitura figowa do przełożenia Niewegańska polewa: 2 łyżki śmietany(...)mieszam z siemieniem lnianym i wodą. Składniki mokre mieszam ze składnikami suchymi z marchwią i dokładnie mieszam. Tortownicę wykładam papierem do pieczenia i wypełniam ją ciastem. Ciasto piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Studzę a następnie wystudzone kroję na dwa blaty. Jeden z nich smaruję konfiturą figową i przyciskam drugim. Składniki polewy mieszam i polewam nią
Mango PapajaNietypowe zrazy, bo z mielonego mięsa a w środku ogórek, marchew, cebula, boczek i gotowany ziemniak. Składniki na 5 zrazów : -75 dkg mięsa mielonego -ugotowane w mundurkach 2 małe ziemniaki -ugotowana marchewka -2 małe ogórki kiszone -cebula -ząbek czosnku -plaster wędzonego boczku -pieprz, sól, czosnek niedźwiedzi -olej Śmietana, koper, ząbek czosnku, woda, mąka(...)układamy po kawałku pokrojonych i warzyw i boczku, zawijamy formując owalny kotlet. Zrazy podsmażamy na patelni z olejem, przekładamy do naczynia żaroodpornego i bez przykrycia pieczemy w piekarniku w temperaturze 170 st. C przez ok. 25 minut. Podajemy z dowolnym sosem ( u nas jest to sos koperkowo - czosnkowy ) i surówką, np. z białej rzodkwi z selerem. Smacznego
Maminek kulinarnypierś z kurczaka, pokrojona w kostkę 2 łyżeczki octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru 4 całe jajka 250 ml śmietanki 30% 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki rozmarynu sól, świeżo mielony pieprz 40 g tartego sera grana padano CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, sól, cukier i zioła prowansalskie. Dodajemy jajko(...)kurki, kurczaka, ocet i cukier, pokręcamy ogień i przesmażamy cały czas mieszając, aż prawie cała woda odparuje. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą i pieprzem i zostawiamy do przestygnięcia. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. W misce mieszamy jajka, śmietankę, tymianek i rozmaryn, doprawiamy odrobiną soli. Na schłodzony spód wykładamy przestudzony farsz, zalewamy jajeczną masą, całość posypujemy serem. Wkładamy
My Culinary ArtCiecierzycy nie gotujemy! Mielimy surową. Po namoczeniu ziaren, ciecierzycę odsączamy na sicie. Na wyciskarkę SANA zakładamy nakładkę bez sit (do mielenia i homogenizowania) i wsypując powoli ziarna namoczonej ciecierzycy mielimy wszystkie, razem z cebulą i czosnkiem (pamiętajcie, że najlepiej w tym przypadku będzie szło bez popychania!) Do zmielonej ciecierzycy dodajemy sodę, natkę pietruszki, przyprawy. W garnku lub patelni rozgrzewamy(...)chciałam je podać zapieczone w sosie. Przygotowujemy bardzo prosty sos: Wlewamy do garnka passatę, dodajemy do niej pokrojoną drobno cebulę, czosnek i przyprawy, gotujemy przez kilka minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blaszkę z wysokim brzegiem wykładamy usmażone falafele i zalewamy je sosem pomidorowym., pieczemy przez ok 15-20 minut. Podajemy na gorąco np. z ryżem
Co na wege obiad?przesypujemy do garnka z grubym dnem, wlewamy mleko, stawiamy na małym ogniu i zagotowujemy często mieszając. Gotujemy bez przykrycia aż mleko odparuje, studzimy. Letni mak mielimy w maszynce do mięsa na najdrobniejszych oczkach trzy razy. Drożdże rozcieramy z miodem. Do zmielonego maku dodajemy cukier, drożdże z miodem, żółtka, śliwki, resztę bakalii, aromat i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubitą(...)posypać bułką tartą). Na spód przygotowanej formy wykładamy 2/3 ciasta, na wierzch rozkładamy masę makową zostawiając 0,5 cm rant. Na mak ostrożnie rozsmarowujemy pozostałe ciasto. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy około 45-50 minut. Polewa. W rondelku umieszczamy tłuszcz, wodę, kakao, połowę cukru i podgrzewamy na małym ogniu
Rozpustne gotowanieBrownie z serem i malinami - sernikobrownie' Składniki (na blaszkę 25x35cm): - 200g gorzkiej czekolady - 5 jajek - 7 łyżek mąki pszennej (110g) - 200g cukru - 200g masła - 400g-500g sera wielokrotnie mielonego (ew. kremowego typu Philadelphia) - świeże maliny (ok 250g) Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej - przestudzić. Masło utrzeć z 150g cukru na gładką masę. Dodać 3 jajka - wbijając po jednym(...)czekoladową. Dokładnie rozprowadzić na wierzchu (masa jest gęsta i należy robić to bardzo delikatnie - ale jest to do wykonania ;). Na wierzch ułożyć świeże maliny w równych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170C (termoobieg) przez ok 45-50 minut. Wystudzić w ciepłym piekarniku. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego
CookYourselfuznania (u mnie w paski). Posypać pieprzem i solą, smażyć około 7 minut mieszając od czasu do czasu. Do brytfanny wlać nieco oliwy, dodać cebulę pokrojoną w kostkę, mięso mielone i smażyć do momentu aż mięso nie będzie surowe. Cukinię umyć i pokroić w kostkę, dodać do mięsa, smażyć na małym ogniu pod przykryciem mieszając od czasu(...)już miękka, to dodać ugotowany makaron i pieczarki, delikatnie wymieszać, w razie potrzeby doprawić. Potrawa ma mieć przyjemny ziołowy smak, dlatego też chilli należy dodać jedynie małą szczyptę. Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Na tarce zetrzeć żółty ser, posypać nim górę zapiekanki i oprószyć lekko oregano. Pozostałe 3 pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w plasterki
Passions hobbies lifekotek był chory i leżał w łóżeczku, I przyszedł kot doktór: Jak się masz koteczku? Źle bardzo... Inspiracja Składniki (około 18 sztuk): około 750g mielonego mięsa drobiowego 1/4 łyżeczka chilli (ostrożnie z ilością żeby wam nie wypaliło kubków smakowych;p) 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu 7 łyżeczek koncentratu pomidorowego Sposób(...)gotujemy w dużym garnku na małym ogniu (żeby woda lekko bulgotała) przez około 25-30 minut 7. po ugotowaniu ściągamy folię i wstawiamy kabanoski do piekarnika przewracając kilka razy tak żeby zrumieniły nam się z każdej strony ;) SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Na dużej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy mielone mięso lub kurczaka i dokładnie obsmażamy z każdej strony na większym ogniu. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę (bez gniazd nasiennych) i drobno posiekaną czerwoną cebulę. Doprawiamy(...)odsączoną i przepłukaną fasolkę z puszki. Wymieszać, podgrzać i sprawdzić doprawienie. Ciepłe tortille zawijamy z farszem i podgrzewamy w opiekaczu (zgrzewarce), na patelni grillowej lub w piekarniku. Podajemy z dipem z awokado, sosem meksykańskim, sosem czosnkowym lub sosem miodowo-musztardowym. Składniki na dip z awokado: 1 dojrzałe awokado, garść świeżej kolendry, sok z połowy cytryny
Pudełko rozmaitościczarnego, 6 ziaren ziela angielskiego, 1 listek laurowy, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera 120 g suchej bułki, 7 jajek, 100 ml brandy, sól, gałka muszkatołowa, imbir mielony tłuszcz lub plastry surowego boczku do wyłożenia formy Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, grzyby, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować na niewielkim ogniu(...)dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formy do pieczenia (keksówki) wyłożyć papierem do pieczenia. Dno wysmarować tłuszczem lub wyłożyć cienko pokrojonymi plastrami boczku. Ułożyć pasztet, zwilżonymi dłońmi wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50 – 60 minut
królestwo garówgości. Koleżanka zainspirowała mnie przepisem na sernik (wiem kolejny sernik, ale co zrobić), który znalazła w gazecie, serniczek jest z żurawiną, a ja ją uwielbiam. Więc... SKŁADNIKI: 1kg. mielonego sera szczypta soli 1 szkl. cukru pudru łyżka kaszki manny budyń waniliowy cukier waniliowy 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 100g suchej żurawiny łyżka mąki 100ml rumu(ja użyłam nalewki wiśniowej(...)szczyptą soli na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą serową, wylać do tortownicy- moja 28cm i była za mała, więc mam jeszcze 3 serniczki w kokilkach, włożyć do piekarnika góra-dół nagrzanego do 180 stopni na 70 min., sernik powinien się ładnie zrumienić, zostawić jeszcze na 1 godz., następnie wyjąć można polać czekoladą, posypać płatkami migdałowymi i gotowe
Kuchnia Beaty