jesienne dni Spróbujcie, polecam. Smacznego: (na 2 małe blaszki) 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko M 1/2 płaskiej łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 3/4 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego cynamonu (u mnie Skworcu) 50 g dobrego masła Przygotowanie: Do miski wsypujemy szklankę mąki, dodajemy pokrojone masło (zimne). Następnie wbijamy całe jajko, dodajemy miód, sodę i cynamon. Całość zagniatamy szybko(...)brak możliwości wyciągnięcia foremek do wycinania) są to zwykłe kółka, ale można wykrawać dowolne kształty. Ciasteczka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 10-12 minut. Czas pieczenia jest zależny od piekarnika i grubości ciasteczek. Wyciągamy, ściągamy z blaszki dopiero po ostudzeniu. Ciasteczka można przechowywać w zamkniętej
Słodkie okruszkiczekolady mlecznej lub gorzkiej (według uznania) ok. 40 g masła Klasyczny Sernik Wiedeński z Czekoladą - Sposób przygotowania: Wszystkie składniki powinny być w temperatur ze pokojow ej . S er mielimy przynajmniej dw ukrotnie . Masło u cieramy na białą masę, następnie doda jemy cukier waniliowy, cukier puder i dalej miesza my do uzyskania jednolitej konsystencji. Powoli wbija my jajka (po każdym wbiciu(...)długo ubijać ponieważ może ona ulec zbyt dużemu napowietrzeniu co spowoduje nieestetyczne "opadnięcie" ciasta po upieczeniu. Formę smarujemy margaryną, zarówno boki, jak i spód, wylewamy masę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni. Pieczemy przez 1 h, po czym wyłączamy piec pozostawiając sernik w piekarniku na kolejną godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto* a po jego ostudzeniu moż
Słodka Stronaziaren słonecznika 90 g siemienia lnianego 65 g orzechów laskowych, włoskich lub migdałów (ze skórką lub bez) 145 g płatków owsianych, zwykłych 4 łyżki nasion babki płesznik (zastąpiłam mielonym siemieniem lnianym) 1 łyżeczka soli 2 łyżki nasion chia 1 łyżka syropu klonowego (lub płynnego miodu) 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego (można zastąpić roślinnym) 350 ml wody Przygotowanie(...)dobrze podociskać. Formę z masą przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na minimum 2 godziny (max. 24h) Ja zostawiłam na całą noc. Po tym czasie piekarnik nagrzać do 175 st.C. Wstawić chlebek. Piec przez 20 minut, po czym wyjąć z keksówki i piec jeszcze przez ok. 40 minut. Chlebek jest upieczony, gdy uderzony od spodu wyda
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: 1 kg schabu bez kości suszone śliwki 6 łyżek oliwy 3 łyżki koperku suszonego 1 łyżka papryki ostrej mielonej szczypta soli 30 g masła woda Schab myjemy, wbijamy nóż z ostrym noskiem w środek, robimy kieszeń, następnie nadziewamy śliwkami. W miseczce przygotowujemy marynatę z oliwy, koperku, papryki i soli - wszystko dokładnie mieszamy. Kiedy marynata będzie już gotowa schab(...)podlewamy wodą tak aby poziom wody w naczyniu wynosił około 1 cm. Masło rozpuszczamy na patelni i polewamy nim schab. Tak przygotowane mięso pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1,5 godziny. Z pozostałej wody z tłuszczem możemy zrobić bardzo pyszny sos - przelewamy zawartość naczynia na patelnię, podgrzewając na małym ogniu i cały czas mieszając dodajemy
Moje-pitraszeniewydrążamy gniazda nasienne i wrzucamy do miski z zimną wodą z dodatkiem soku wyciśniętego z cytryny. Do jednej miski wsypujemy składniki suche – przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier i mielone migdały – mieszamy. Dodajemy żurawinę i jagody goji – ponownie mieszamy. Do drugiej miski wbijamy całe jajka, wlewamy olej, maślankę i aromaty, dodajemy startą skórkę z cytryny – łączymy składniki rózgą(...)pół. Ciasto przekładamy do formy, równamy powierzchnię i posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Na cieście układamy gruszki (wydrążoną częścią do góry), ponownie posypujemy 4 łyżkami wiórków kokosowych. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 ° C i pieczemy przez ok. 80 minut, „do suchego patyczka”. Gotowe, przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem. R A D Y : 1. Wszystkie składniki na ciasto muszą mieć
mojewypiekiinietylkocebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz(...)nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość. Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę) i podajemy ciepłą. Smacznego By Magdalena beta calories
Słodkie okruszkiczosnku 1 łyżeczka musztardy np. miodowej 3 łyżki bułki tartej 1 całe małe jajko ("M") oliwa do posmarowania Jajka po szkocku - jak zrobić? 4 jajka ugotować na twardo. Mięso mielone przyprawić solą, pieprzem, papryką, kminem, tymiankiem, oregano i czosnkiem. Wyrobić dłonią, by wszystkie przyprawy równomiernie wniknęły w mięso. Dodać 1 niewielkie jajko i bułkę tartą. Wyrobić do połączenia(...)lekko bułką tartą, łatwiej będzie je wtedy uformować. Uformowane jajka umieścić w blaszce wyłożonej papierem po pieczenia. Z wierzchu naoliwić je delikatnie pędzelkiem. Jajka po szkocku piec w piekarniku w temperaturze ok. 180'C przez 30 minut lub do zarumienienia. Smacznego
Moje Qulinariacebulkę smażymy na patelni na małej ilości tłuszczu. Gdy cebulka będzie już ładnie przyrumieniona dodajemy pokrojoną w kostkę żółtą paprykę i resztę oleju. Smażymy chwilę. Po czym dodajemy mięso mielone, przyprawiamy całość solą ziołową i pieprzem. Smażymy kilka minut, mieszając. Do podsmażonego mięsa dolewamy odrobinę wody, dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i przykrywamy pokrywką. Nasz farsz(...)nasz mięsny farsz (bez płynnej części, jeśli taka nam zostanie na patelni). Całość obficie posypujemy startym serem. Na wierzch kładziemy drugą tortillę. Tak przygotowaną tortillę wkładamy do mikrofalówki (lub piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Zostawiamy, aż ser się stopi i połączy całość. Następnie kroimy nadziewaną tortillę w trójkąty (jak pizzę) i podajemy ciepłą. Smacznego
Słodkie okruszkiSkładniki: (wyszło mi 37 ciastek) 400 g mąki 2/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 3/4 kostki masła/margaryny 1 łyżeczka cukru waniliowego 1,5? łyżeczki mielonego imbiru (piekłam z 1 i ledwo go czuć) Masło należy wyciągnąć wcześniej żeby zmiękło i pokroić w kosteczki. Suche składniki wsypujemy do miski. Dodajemy masło i jajka. Zagniatamy ciasto(...)lekko wałkujemy, żeby warstwy dobrze się skleiły, ale nie za mocno bo zaniknie nam wzorek i wycinamy ciasteczka. Wycięte ciasteczka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika w 180 stopni, na 110-15 min, aż będą rumiane. (cóż za starożytny, precyzyjny sprzęt używam
W kuchni bez szafekśrednim ogniu.(z patelni zebrać smak czytaj. na jeszcze ciepła, wlać uważnie odrobinę ciepłej wody, zamieszać, zlać do garnka z soczewicą) Umytą paprykę i czosnek w całości wkładamy do piekarnika, pieczemy w 220 stopniach(najlepiej z funkcją grilla.Skórka papryki i czosnku powinna się praktycznie przypalić. Zaraz po upieczeniu przekładamy paprykę do foliowej torebki a czosnek wyciskamy z łuskwiny(...)pieprzem. Czasem doprawiam ją słodką śmietaną, lub dodaję kilka kosteczek sera feta, ale zdecydowanie wolę w wersji "sote". Jeśli zupa ma być wersją rozgrzewającą, przyprawiamy majerankiem grubo mielonym pieprzem i krasimy skwarkami. Smacznego. ja taka chuda w łyżce, mówiłam że ta zupa jest odchudzająca
Farmażonyłyżeczka soli łyżeczka proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki bazylii 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 2 szczypty pieprzu 2 szczypty słodkiej papryki mielonej garść oliwek pokrojonych w plasterki ja dodałam również kilka suszonych pomidorów pokrojonych drobniutko Przygotowanie: Suche składniki mieszamy w jednej misce, a mokre w drugiej(suche składniki dobre rozmieszać żeby(...)być. Formę do muffinków wykładamy papilotkami(ja używam silikonowych foremek bo nie trzeba papierków i nie trzeba niczym smarować) i wypełniamy je ciastem do połowy. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez ok. 15-20 minut. SMACZNEGO
Swojskie jedzonkołyżeczka soli saszetka (7 g) drożdży suszonych ok. 300 ml ciepłej wody 250 g startej dyni papryczka chili (u mnie jalapeno) 2 łyżki oliwy u mnie jeszcze łyżeczka mielonego ostropestu 600 g mąki wymieszać z solą i drożdżami. Do sypkich składników dodać dynię startą na tarce o grubych oczkach oraz rozdrobnione chili. Wymieszać. Zagniatać ciasto, stopniowo dolewając wodę. Ciasta(...)resztą ciasta. Delikatnie wyrobić. Przełożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować w kulę. Odstawić na ok. 15-20 minut, by trochę odpoczęło. Piec ok. godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C do "suchego patyczka". Upieczony chleb posmarować wodą - skórka będzie wtedy lekko błyszczeć. Odstawić chleb do całkowitego ostygnięcia. ------------- Podobne: Chleb toskański Bułki marchewkowe Chleb
Weekendy w domu i ogrodzielada wyczyn udał mi się w Kauflandzie gdybyście byli ciekawi). I nie tylko jestem zadowolona ze zdjęć – tych fig ma się rozumieć, ale torcik wyszedł super. Gdybyście mieli ochotę na takie nieco egzotyczne smaki, żeby urozmaicić sobie polską jesień – zapraszam :) Tort zrobiłam z biszkoptu, na który przepis linkuję poniżej, w małej tortownicy o średnicy 18 cm. Składniki(...)ciasta + 1 do dekoracji, 1/3 szklanki białego wina i 1/3 szklanki wody na poncz Zanim zabrałam się do pieczenia zrobiłam sesję figom :) Biszkopt przygotowujemy według przepisu , przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzamy czy na pewno jest upieczony drewnianym patyczkiem – wkłuwamy w środek, po wyciągnięciu powinien być czysty i suchy bez śladów surowego ciasta. Gotowy biszkopt odstawiamy na kratkę do zupełnego
CiastkozercySkładniki: 7 dag mięsa mielonego, wieprzowego (łopatka) 2 cebule 3 ząbki czosnku 250 ml przecieru pomidorowego kilka kropel sosu Tabasco zioła dalmatyńskie lub prowansalskie pół pęczka natki pietruszki 1 torebka ryżu 4 średnie papryki ser żółty według uznania (gouda, mozarella) sól olej Sposób wykonania: Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę razem z wyciśniętym czosnkiem. Następnie dodajemy mięso(...)przykryciem do momentu aż zmięknie. Umytą paprykę kroimy wzdłuż i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Faszerujemy przygotowanym farszem i układamy na blaszce wyłożonym papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż papryka zmięknie, około 15minut. Na koniec pieczenia paprykę przykrywamy serem i zapiekamy aż się rozpuści
Qchnia po prostułyżka mielonej papryki wędzonej - 4 ząbki czosnku - 1 łyżka cukru - 1 łyżka ziołowego pieprzu mielonego - 2 litry wody (zwykła, z kranu) Dodatkowo: - olej rzepakowy - 1 łyżka mielonej ostrej papryki - siatka wędliniarska Schab oczyszczamy z nadmiaru tłuszczu oraz błon, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W wodzie rozpuszczamy sól peklową i cukier. Dodajemy zmiażdżony czosnek, 3 łyżki ostrej(...)papierowym ręcznikiem. Wkładamy do siatki wędliniarskiej, zawiązujemy z obu stron. Nacieramy olejem i 1 łyżką ostrej papryki. Schab umieszczamy w naczyniu żaroodpornym (lub na blaszce). Pieczemy bez przykrycia w piekarniku nagrzanym do 100º C przez 1,5 godziny. Mięsa niczym nie polewamy, a w czasie pieczenia – nie obracamy. Piekarnik wyłączamy i pozostawiamy w nim mięso do wystudzenia. Najlepiej upiec schab
mojewypiekiinietylkochili i pieprzem. Dodatkowo podany ze specjalnie przygotowanymi pieczonymi ziemniaczkami to już poezja. Koniecznie wypróbujcie ten przepis. Jest rewelacyjny. Gorąco polecam. Składniki: Kurczak 3 ćwiartki z kurczaka Pieprz czarny mielony Chili, mieszanka przypraw Sól Ziemniaczki z twarogiem Ziemniaki 4 sztuki ( spore ) Czosnek granulowany 200 gram twarogu Łyżeczka kolendry – ziarna Sól Pieprz ½ cebuli Ok. 2 łyżki gęstej śmietany Oliwa/ olej(...)końca ), układamy na foli aluminiowej. Skrapiamy oliwą, lekko solimy i nacięcia posypujemy granulowanym czosnkiem. Zawijamy w folię ( każdego oddzielnie ). Kurczaka wraz z ziemniakami pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości. Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami z nałożonym na nie twarogiem. SMACZNEGO
Smaki Ewywydobyć aromat podprażyłam go na suchej patelni. Ogólny efekt jest zadowalający. Przepis jest taki: 2 szklanki mąki żytniej jasnej typ 720 3 czubate łyżki mąki żytniej razowej typ2000 ( drobno mielonej) nieco ponad 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1,5 łyżeczki soli 3 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego dokarmionego min. 12 h przed pieczeniem 1 i 1/2 szklanki ciepłej(...)minut. Po tym czasie wysmarowałam blaszkę olejem, spód posypałam częścią odłożonych ziaren słonecznika, przekładałam ciasto łyżką, wierzch także posmarowałam olejem i posypałam ziarnami słonecznika także. Piekłam rzecz jasna w piekarniku gazowym. Zajęło to około 1h 15min. w temp. około 200 stopni. Dla piekarnika elektrycznego może być krócej : około
apetytnapieczeniepodsmażamy na oliwie lub klarowanym maśle. Dodajemy bardzo drobno posiekane grzyby z moczenia (najlepiej rozdrobnić je w malakserze). Podsmażamy razem przez około 10 minut. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Odkładamy. Patelnię czyścimy i ponownie rozgrzewamy oliwę lub masło klarowane. Piersi z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. W najgrubszym miejscu możemy je delikatnie rozbić. Nacinamy bok każdej(...)szybko rozdrabniam je tłuczkiem wraz z łyżką masła. Dodaję trochę mleka – tyle, aby miały kremową konsystencję. Solę, pieprzę i przyprawiam gałką muszkatołową. PS: Kurczaka można też upiec w piekarniku. Należy go skropić oliwą i piec ok. 20 minut w 200°C. Post Kurczak faszerowany grzybami pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakupokrojoną w drobną kostkę cebulę, oraz czosnek. Ja usuwam większość pestek z papryczek żeby nie były za ostre. Pieczarki obieramy i kroimy na ćwiartki. Na patelnię dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy widelcem. Po podsmażeniu dodajemy pieczarki, całość podsmażamy, aż odparuje woda z pieczarek. Pod koniec smażenia (ok 15 minut) dodajemy połowę serka topionego i mieszamy aż się roztopi(...)Wykładamy je do foremek na muffinki i wylepiamy nimi foremki jakby. Do środka nakładamy łyżką przygotowane nadzienie, a na wierzch wykładamy pokrojony na małe kawałeczki serek topiony. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 25-30 minut. Podajemy posypane zieloną cebulką. Ewentualnie z keczupem
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPROSTE CIASTO Z JABŁKAMI, ŻURAWINĄ I CYNAMONOWĄ KRUSZONKĄSkładniki:5 średnich jabłek, ekologicznych1 szklanka żurawiny świeżej lub mrożonejNA KRUSZONKĘ: 1/4 mąki z pełnego przemiału. 2 łyżki brązowego cukru, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 3 łyżki niesolonego, zimnego masłaNA CIASTO: 4 jajka, 1 szklanka brązowego cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej, 3/4 kostki margaryny, 1,5 łyżeczki proszku(...)średniej grubości plasterki, wrzuć do miski i skrop cytryną, by nie zbrązowiały.Zrób ciasto: w większej misce ubij jajka z cukrem, dodaj mąkę, proszek, rozpuszczoną margarynę, esencję.Rozgrzej piekarnik do 160 stopni Celsjusza.Na wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem, średniej wielkości tortownicę, wylej trochę masy tak, by przykryła dno. Na masę wykładaj jabłka, robiąc z nich okręgi
Gotowanie to kochanieakurat miałam. Składniki: - 6 kotletów ze schabu- 1 puszka ananasów w plastrach- 6 łyżek białego,słodkiego wermutu- 2 łyżeczki białego octu winnego- natka pietruszki- świeży rozmaryn- sól- świeżo mielony pieprz- olej kokosowy- masło- mąka Przygotowane kotlety dokładnie rozbijamy (jak na bitki). Solimy, oprószamy pieprzem. Obtaczamy w mące, usuwając jej nadmiar. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Kładziemy nasze(...)rozmarynem (ponieważ jedna puszka ananasa nie wystarcza, 2 plastry przekroiłam na połowę). Wermut mieszamy z octem i 3 łyżkami wody – zalewamy bitki. Naczynie przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C na 15 minut. Bitki schabowe zapiekane z ananasem to potrawa, która również na moim stole częściej zawita. Mięso jest mięciutkie, soczyste, aromatyczne. Dodatek pietruszki i rozmarynu idealnie
mojewypiekiinietylkobeząSkładniki:(na 12 sztuk)150 g miękkiego masła100 g cukru2 łyżeczki cukru waniliowego3 żółtka1/4 łyżeczki soliskórka otarta z 1 pomarańczy2 łyżki Cointreau30 ml mleka200 g mąki pszennej50 g mielonych migdałów2 łyżeczki proszku do pieczenia200 g rabarbarudodatkowo:3 białka100 g cukruMasło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, jasną masę. Po jednym wbijać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu(...)łyżką.Masę przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papilotkami.Piec w 180 st. C. przez 20 minut.Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec partiami dodając cukier.Wyjąć muffiny z piekarnika, wyłożyć na nie masę bezową łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego.Piec dalej w 180 st. C. przez 10-15 minut.Ostudzić na kratce.Smacznego!Siedzę sobie przed monitorem, stukam w klawisze
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka kremowego Apetina pomidory i bazylia, 2 jajka, 4 pomidory suszone, 1 łyżeczka kapary, 100 g ugotowanej czarnej fasoli (może być z puszki), ½ papryczki chili, pieprz kolorowy świeżo mielony do smaku, sól do smaku, garść świeżej bazylii, 2 łyżki ziaren słonecznika, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka soku z cytryny, 6 zielonych oliwek, 60 ml oliwy z oliwek. Przygotowanie(...)pomidory suszone i kapary. Masę serowo jajeczną przelewamy do sylikonowych foremek na babeczki, do każdej dodajemy ok. 3 -4 fasole czarne. Pieczemy ok. 25 min w rozgrzanym piekarniku do 180°C. Babeczki podajemy z pesto z bazylii. Smacznego
Moniki Smakołykiciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony) 2 pełne szklanki puree z dyni 5 jajek 1,5 szklanki cukru 3 budynie waniliowe (proszek) 350 g gęstej śmietany 18% Podane składniki na ciasto muszą być mocno(...)ucieram żółtka, dodaję do sera z dynią i dokładnie miksuję. Wsypuję budynie waniliowe, łączę razem. Na samym końcu, delikatnie za pomocą szpatułki, łączę masę z pianą z białek. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni. 3/4 ciasta przeznaczam na spód, którym wylepiam natłuszczoną, nie wysypaną niczym blaszkę (format mniej więcej 35 x 21 cm). Na ciasto wylewam masę serowo-dyniową
W kuchni Karmel-itkiposypać siemieniem lnianym. Przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Może potrwać to kilka godzin, to zależy od temperatury panującej w miejscu gdzie wyrasta ciasto. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C. Chleb pieczemy około 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć chleb z foremki chwytając za papier i przenieść na kratkę do całkowitego wystudzenia. 🌾 Mąka Do wypieku(...)dowolną melasę lub syrop daktylowy. Ziarenka takie jak słonecznik i siemię lniane można wymienić na pestki dyni, orzechy lub żurawinę, zawsze w takiej samej ilości. 🍞 Inne propozycje Jeśli będziecie mieli ochotę na więcej domowych wypieków na zakwasie, to zapraszam do wypróbowania poniższych przepisów. Wszystkie są smaczne i łatwe do przygotowania. Wystarczy dobry mocny zakwas żytni i trochę cierpliwości. Każdy
SprawdzonaKuchnia.plpostanowiłam maliny zamienić na morele. Wyszedł tak samo pyszny jak pierwowzór, czyli rozpływający się w ustach, mięciutki i bardzo, bardzo delikatny. Składniki: • 1/2 kg sera białego mielonego • 1/2 kg sera mascarpone • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 6 jajek • 4 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% Mus morelowy • 10 miękkich moreli • 3 łyżki cukru Wykonanie: Morele(...)dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce moreli. Wykałaczką rozprowadzić mus malinowy rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym
To co kochamSKŁADNIKI : 1,5 kg karczku wieprzowego 250 ml czerwonego, wytrawnego wina 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki kolendry mielonej nić do zwinięcia mięsa liść laurowy, ziele angielskie, kilka kulek pieprzu(...)nadać jemu kształt. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wlewamy wino i dodajemy pozostały, pokrojony czosnek, liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach. Naczynie zakrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 h. Kiedy jest już miękkie, studzimy i wyjmujemy je z naczynia. Nitkę odwijamy a z wywaru robimy sos. Wywar przecedzamy
Kulinarne Fantazje Marioliwieprzowej wątroby 200 g słoniny, lub tłustego boczku 1 niewielki por 1 łyżka masła 1 jajo 1 kieliszek koniaku sól, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta mielonych goździków szczypta słodkiej papryki szczypta tymianku szczypta zmielonego ziela angielskiego 3 pokruszone liście laurowe szczypta szałwii sposób przygotowania Mięso wieprzowe, wątrobę, oraz połowę słoniny kroimy na kawałki. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy(...)zeszklenia. Przesmażonego pora, lekko studzimy, i razem z mięsem wieprzowym, połową słoniny i wątrobą mieliny w maszynce na drobnym sicie ( jeżeli zależny nam na gładszej masie to mielimy całość dwukrotnie). Teraz mięso przyprawiamy solą, pieprzem, oraz przyprawami korzennymi ( nie dodajemy tylko liścia laurowego i szałwii ) wbijamy jajko, dodajemy koniak i mieszamy wszystkie składniki, aż do uzyskania jednolitej
Miód i pieprzłyżeczka soli ziołowej 2 łyżeczki oleju 2 łyżeczki miodu 2-3 łyżeczki wody 0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego nieco pieprzu kolorowego mielonego 0,5 łyżeczki papryki słodkiej mielonej kilka plastrów surowego wędzonego boczku (opcjonalnie) Przygotowanie: Mięso umyj i lekko osusz. Składniki marynaty dokładnie wymieszaj. Natrzyj filety z każdej strony i polej resztą. Zawiń talerz z mięsem folią(...)dwóch wersjach, z boczkiem dla mnie, bo miałam smaka, a mąż nie lubi. :) Ułóż mięso w naczyniu żaroodpornym i polej resztkami marynaty z talerza. Piecz w dobrze nagrzanym piekarniku przez ok 25 minut. Od razu podawaj
Anioszek w kuchniprzełamane smakiem owoców. Koniecznie spróbujcie - są doskonałe. SKŁADNIKI: spód: 70 g ciastek bezglutenowych - użyłam jogurtowych Agluten 50 g masła roztopionego masa serowa: 380 g twarogu 3 krotnie mielonego 3 jaja 120 g cukru 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki drobnych owoców - u mnie mrożone jagody Ciastka pokrusz bardzo dokładnie i wymieszaj z rozpuszczonym(...)mieć temperatura pokojową). Zmiksuj tylko do połączenia składników (2-3 minuty. Masę serowa wylej do papilotek i do każdej wsyp łyżeczkę jagód.. Wstaw do nagrzanego do 150 stopni piekarnika i piecz ok. 50 minut - do zezłocenia się serniczków. Przed wyjęciem z formy ostudź. Smacznego
Kuchnia bezglutenowachilli w proszku 1/2 dużego pęczka świeżej mięty 1/2 dużego pęczka świeżej natki pietruszki lub kolendry szczypta mielonej gałki muszkatołowej 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do dużej miski wkładamy mięso. Dodajemy do niego cebulę pokrojoną w drobną kostkę, wyciśnięte ząbki czosnku, paprykę, kumin, cynamon, chilli, gałkę oraz drobno posiekaną miętę i natkę(...)oliwą z oliwek. Grillujemy przez ok. 4-5 minut z każdej strony – najlepiej na tradycyjnym grillu lub na patelni grillowej (można też upiec w temp. 200°C w piekarniku – do czasu, aż zaczną się rumienić). Najlepiej podawać je z odświeżającą sałatką – np. grecką i sosem na bazie jogurtu naturalnego. Post Kofty (kebaby) mięsne z pistacjami i żurawiną
Poezja smakusmakuje Składniki : 1,5 kg chudego świeżego boczku bez skóry 3 łyżki słodkiego sosu sojowego 1 łyżka sosu worcester 1 łyżka miodu 1 łyżeczka , granulowanego czosnku 1 łyżeczka , mielonej ostrej papryki sól do smaku Wszystkie przyprawy i sosy ,mieszamy ze sobą , dodajemy miód , mieszamy . Boczek tniemy w ładne , zgrabne kwadraty , osuszamy je ręcznikiem papierowym . Mięso przekładamy do miski(...)kostki – bardzo soczyste i równiutkie . Oczywiście jak nie dociśniecie go niczym , też wyjdzie smaczny , tylko się powywija w trakcie pieczenia Wkładamy ostrożnie całość do nagrzanego do 150 C piekarnika i pieczemy bez termoobiegu około 1,5 godziny . Po tym czasie zdejmujemy wierzchnią blaszkę i pozwalamy przez 20-30 minut wytworzyć piękną skorupkę na wierzchu boczku . W trakcie pieczenia , jeżeli
Ogrodnik w podróżybiała część ¼ selera sok z ½ cytryny puszka pomidorów lub 1 mały koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 4 ziela angielskie sól, pieprz, mielona czerwona słodka papryka, szczypta ostrej mielonej papryki, oregano po 2 łyżki otrąb owsianych i pszennych lub 4 łyżki mąki pełnoziarnistej np. orkiszowej 3-4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek Bakłażana kroimy w plastry, delikatnie solimy(...)koncentrat pomidorowy lub puszkę pomidorów zblenderowanych. Doprawiamy solą i pieprzem, opcjonalnie sokiem z cytryny. Bakłażana płuczemy z soli, osuszamy i obtaczamy w mące/otrębach i pieczemy w piekarniku lub grillujemy na patelni grillowej. Układamy na dnie naczynia, następnie zakrywamy warzywami. Można jeść na ciepło lub jako zimną przystawkę. *w opcji z boczniakami postępujemy następująco: warzywa przygotowujemy jak wyżej
Przepysznik - BLW i nie tylkomiała opisać jakie to mięso , powiedziałabym że białe i bardzo delikatne ( coś jak pierś z kurczaka ale znacznie delikatniejsze ). Nie potrzebnie miałam opory. Składniki: Królik Sól Pieprz kolorowy świeżo mielony 1 duża żółta cebula 1 czerwona cebula 3 ząbki czosnku Mieszanka marchewki z groszkiem łyżka miodu 250 ml wina białego wytrawnego 100 ml śmietany słodkiej ( wiejskiej ) Bulion/woda olej Wykonanie(...)śmietanę. Ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Zagotowujemy. Na królika wykładamy mieszankę groszku z marchewką. Całość podlewamy przygotowanym sosem z cebulą i czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C do miękkości mięsa około godzinę. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki Ewyorzechowy smak sernika. (Tortownica średnicy 18-20 cm) Spód: 100g kruchych ciasteczek/herbatników 25g masła/margaryny 30g gorzkiej czekolady 25g solonych orzeszków Masa serowa: 500g mielonego twarogu 150g masła orzechowego 150g cukru 3 jajka 1 łyżka śmietany 18% (czubata) Wierzch: 110g śmietany 18% 30g gorzkiej czekolady (może być mleczna) 10g cukru Ciasteczka zmiksować (np. malakserem(...)urośnie a następnie nie opadnie.) Piec z parą wodną przez około 50-60 minut (do momentu ściętego i sprężystego wierzchu) w temperaturze 170 stopni. (Na spodzie piekarnika ustawić blachę/naczynie żaroodporne z wodą. Dzięki temu ciasto będzie równe, nie opadnie i nie popęka.). W międzyczasie przygotować polewę na wierzch. Wszystkie składniki umieścić w małym
Di gotujenazywano ten przepis jej przepisem "wołowina po burgundzku a 'la Julia Child" bo przecież gdzieś się go musiała nauczyć, podpatrzeć, podrasować ten przepis. Myślę, że nie należy nadmiernie mielić tej wołowiny z Julią i jej historią. Niemniej jednak warto pamiętać namiętny związek Dżulji z mięsem w każdej postaci. Kiedyś kolega powiedział "jak zwał, tak zwie" więc czy to będzie(...)interpretacji gulaszu z wołowiny można natknąć się na różne rzeczy, a właściwie ich brak jak np. zero informacji o tym w jakiej temperaturze i jak długo trzymać gulasz w piekarniku (nie na gazie). W tradycyjnym przepisie Julii Child czy też innych kucharzy do gulaszu podaje się duszone pieczarki i np. boczek. Myślę, że przy wołowinie jest to akurat zbyteczne gdyż
Right Behind The Kitchenpachnące i smaczne danie. Składniki: około 1 szklanka ugotowanej kaszy owsianej 1 niewielka cebula 2 duże ząbki czosnku + 3 ząbki do zapieczenia duża szczypta rozmarynu suszonego szczypta mielonego ziela angielskiego niewielka świeża papryczka chili 4-6 średnich pomidorów sól do smaku 3 łyżki oliwy Cebulę i 2 ząbki czosnku obrać, pokroić drobno i zeszklić na łyżce oliwy(...)ściętych wierzchołków. Foremkę do zapiekania wysmarować pozostałą oliwą. Układać w niej pomidory. Na dno wlać miąższ z pomidorów i ułożyć czosnek - w kawałkach lub w całości. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do temperatury 190 stopni przez około pół godziny. Pomidory powinny zapiec się, aż skórka zacznie z nich odchodzić. Takie pomidory sprawdzają się jako danie obiadowe. Można podawać je z chrupiąca
Codzienna kuchnia niecodziennacudowny, że musiałam schować go do lodówki, żeby nie zjeść wszystkiego ;) Składniki: (tortownica 15cm) SPÓD: 2 wafelki typu Princessa kokosowa 10 herbatników 4 łyżki rozpuszczonego masła MASA SEROWA: 500g mielonego twarogu 200ml mleczka kokosowego 100g wiórków kokosowych 2 jajka 100g cukru pudru 20g budyniu śmietankowego lub kokosowego POLEWA: 100g czekolady 2 łyżki mleczka kokosowego 2 łyżki wiórków kokosowych(...)dosypać proszek budyniowy i wiórki kokosowe. Połączyć składniki. Wyłożyć na schłodzony spód, wyrównać. Upiec w 170'C przez około 50 minut - wierzch ma być delikatnie zarumieniony. Wystudzić w uchylonym piekarniku. Sernik nie urośnie i nie opadnie :) POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleczko kokosowe, wylać na wierzch sernika, posypać wiórkami
Cakes By Kejtdokładnie wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe. Z ciasta usmażyć naleśniki i odstawić. Przygotować farsz mięsno pomidorowy. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oleju. Następnie dodać mięso mielone, dodać oregano, sól i pieprz do smaku. Smażyć aż mięso zmieni kolor. Następnie dodać przecier pomidorowy i smażyć wszystko aż odparują płyny. Przygotować sos beszamelowy. Na patelni(...)miesnej masy, polać 2-3 łyżkami sosu beszamelowego. Na to znowu położyć naleśnik i tak do wyczerpania składników. Na wierzchu rozsmarować resztę beszamelu i posypać startym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 20 minut aż ser się rozpuści. Z podanych składników wyszło mi 9 naleśników, do torcika zużyłam 7. Aby zużyć wszystkie można dać troszkę
Monia miesza i gotujełyżeczki proszku do pieczenia Składniki na nadzienie: pierś z kurczaka 6 łyżek jogurtu naturalnego 0% 1 białko jajka 1 łyżka oregano 1 / 2 łyżeczka pieprzu cayenne świeżo mielony czarny pieprz 125g sera mozzarella light (u mnie 10% fat Saputo ) 6-7 pomidorków koktajlowych Do dzieła: Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche(...)dziurkujemy lekko widelcem, aby nie podeszło powietrzem w trakcie pieczenia (wystarczy kilka nakłuć - mnie poniosło i zrobiłam małe sitko :D) Tak przygotowany spód wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. Kiedy spód tarty siedzi sobie w piekarniku - przygotowujemy nadzienie. Umytą pierś z kurczaka kroimy w nieduże kawałki i nacieramy pieprzem cayenne oraz szczyptą świeżo
Spektrum Smakumniej wyszło 1/4 szklanki 70 g tłuszczu - ja użyłam olej kokosowy - nadaje cudowny aromat melasa lub miód 150 g 4 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego anyżu 1 łyżeczka kardamonu 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka kakao Przygotowanie: Najpierw zmieszać ze sobą składniki suche z wyjątkiem mąki gryczanej Roztopić olej kokosowy, dodać do niego(...)schować do lodówki na pół godziny. Po wyjęciu z lodówki rozwałkowujemy ciasto. Ja lubię cienkie ciasteczka więc rozwałkowałam na grubość około 3 mm Wycinamy ciasteczka:) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 st. przez 15 minut Początkowo ciastka są twarde - będą miękły z czasem Smacznego
pyszne zdrowościRóżnego rodzaju klopsy, mielone kotlety i im podobne potrawy są dość popularne w naszym kraju. Zazwyczaj przyrządzamy je z wieprzowiny lub drobiu i podajemy z różnego rodzaju surówkami, mieszankami gotowanych warzyw czy ziemniakami. W tym miejscu zaproponuję swego rodzaju kombinację naszej polskiej (czy choćby tylko spolszczonej) tradycji kulinarnej z potrawą inspirowaną przepisem jaki swego czasu napotkałem w książce(...)roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania
Kulinarna Pokusadałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej Składniki sosu majonezowego: 300g majonezu dobrej jakości 1-2 łyżki pasty chipotle (nigdzie nie mogłam dostać, dałam więc 2 łyżki słodkiej wędzonej papryki(...)odrobiną oliwy, żeby marynata lepiej się rozprowadziła. Mięso w tym stanie można przykryć, włożyć do lodówki i marynować nawet do 24 godzin. Nabierze dzięki temu więcej smaku i aromatu. Piekarnik nagrzać do 140C (grzałka góra-dół). Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi
Moja Delicjaudało mi się nie przekombinować. Bardzo sycąca, pachnąca i odrobinę pikantna. Polecam takie eksperymenty :)Składniki: makaron ( ja użyłam tagliatelle z dodatkiem czosnku niedźwiedziego) 300 gram 500 gram mięsa mielonego ćwierć papryki czerwonej czerwona cebulka ząbek czosnku pół puszki fasoli czerwonej opakowanie szynki parmeńskiej- 8 plasterków 300 gramów sera żółtego tartego cztery łyżki passaty pomidorowej sól pieprz oregano papryczki(...)odcedzam makaron- nie przelewam zimną wodą! Kolejny etap to stworzenia naszego sosu do makaronu, na rozgrzanej oliwie podsmażam pokrojoną w kostkę cebulkę, ząbek czosnku i papryczkę chili. Dodaję mięso mielone i chwilę smażę całość. Następnie dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i fasolę czerwoną z puszki. Smażę całość przez około 6 minut. Przyprawiam solą, pieprzem, oregano, papryczką chili
Mango Papajakruszymy za pomocą blendera, łączymy z masłem i wykładamy dno blaszki do pieczenia. Zapiekamy do zrumienienia w 180 stopniach C. Na masę serową: 2 kg twarogu sernikowego mielonego 14 jaj 2 szklanka cukru pudru 2 łyżka kaszy manny 2 łyżka mąki ziemniaczanej 2 laski wanilii mała paczka rodzynek Żółtka oddzielamy od białek. Ucieramy z cukrem pudrem(...)mące rodzynki. Delikatnie mieszamy.Masę serową wylewamy na kruchy spód, po czym pieczemy 70 min. w temperaturze 180°C. Po upieczeniu zostawiamy sernik na kilka minut w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach
Sajkofanka smaku