szklanki gęstej śmietany 1 łyżka oleju duża garść posiekanej zieleniny (bazylia,natka pietruszki, tymianek, oregano,majeranek) garść startego sera żółtego (parmezan,oscypek) sól, mielona ostra papryka Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z łyżką oleju. Dokładnie odcedzić i wymieszać z łyżką margaryny. Cebulę drobno posiekać, paprykę oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w makaronik(...)być pikantny. Gotowy sos wymieszać ze śmietaną i posiekaną zieleniną. Wrzucić makaron i dobrze wymieszać. Przełożyć do natłuszczonej pozostałym tłuszczem formy dozapiekania i posypać startym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (180 -200°C) na 30 minut
Moje domowe kucharzenieproszku do pieczenia. Za to pelne aromatu i mocno owocowe. Pyszne na zakonczenie lata.Ciasto amaretti z brzoskwiniamiskladniki: 1kg brzoskwin 175g biszkoptow 150g amaretti 3 jajka 100g cukru 100g mielonych migdalow maslo do smarowania 1 lyzka soku z cytryny 1/2 lyzeczki esensji waniliowej wykonanie:Brzoskwinie zaparzamy we wrzatku przez okolo 2 minuty, nastepnie przelewamy zimna woda i obieramy ze skorki(...)piane i dodajemy do ciasta.Tortownice smarujemy maslem i posypujemy dno i boki pozostalym cukrem oraz odrobina zmielonych migdalow. Wykladamy ciasto. Wierzch posypujemy zmielonymi migdalami.Ciasto pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.Po upieczeniu pozostawiamy do wystygniecia i jak ciasto bedzie juz chlodne sciagamy obrecz tortownicy.Posypujemy je cukrem pudrem. Mozemy przybrac brzoskwiniami lub malinami.Smacznego
Przysmaki Karolkiwypieków 2 łyżki zmielonych migdałów 120 g mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka proszku do pieczenia (łyżka o pojemności 15 ml) 200 g maku (suchego, nie mielonego i niezaparzonego) Wykonanie: Wszystkie składniki oczywiście w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia i migdały przesiać, następnie wymieszać z makiem. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy(...)wszystko szpatułką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia, tylko samo dno. Boków tortownicy nie smarujemy niczym. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy przez około 45 minut do tzw, suchego patyczka. Upieczony biszkopt studzimy i dopiero zimny możemy przekroić na trzy blaty biszkoptowe. Nasączenie
Blondynka Gotujestartego parmezanu Przygotowanie; Bakłażana umyć, a następnie pokroić na plastry około 5mm. i w odrobinie oliwy zrumienić je z każdej strony a następnie odsączyć na papierowych ręcznikach. Mięso mielone , posiekaną cebulę oraz starty czosnek zrumienić na patelni z odrobiną oliwy, ciągle mieszając aby się nie przypaliło. Następnie dodać pomidory oraz przecier pomidorowy a także sos worcester, przyprawy oraz(...)oliwą, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Spód i boki tortownicy wyłożyć plastrami bakłażana. W środku umieścić makaron z sosem i przykryć pozostałymi plastrami bakłażana. Zapiekać w nagrzanym do 200C piekarniku około 40 min. Po wyjęciu z pieca odczekać kilka minut a następnie wyłożyć na półmisek do góry dnem. Zdjąć papier i podawać. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.czarnych oliwek 10 czerwonych pomidorków koktajlowych 10 ciemnych pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie 1 łyżeczka ziaren czarnej gorczycy 1 czubata łyżka mąki kokosowej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego 2 łyżeczki kuminu 2 łyżeczki curry 4 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny 10 - 12 listków mięty 1 ząbek czosnku różowa sól himalajska Wykonanie: Kukurydzę złocistą(...)mieszamy, aż do uzyskania konsystencji, która pozwoli na ulepienie kuleczek.* Oddzielamy małe porcje masy, lepimy kulki i układamy blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lub sylikonową matą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 - 50 minut, w połowie czasu pieczenia obracamy kuleczki na drugą stronę, żeby się równomiernie spiekły. Zostawiamy do ostygnięcia w uchylonym piekarniku. Fioletowe ziemniaki obieramy
Quinoa Raz!swoją objętość. Kruszonka: 70 g mąki 50 g zimnego masła 50 g cukru Przygotowujemy kruszonkę. W misce szybko rozcieramy w palcach podane składniki. Nadzienie: 300 g mielonych orzechów (włoskich,pekan lub brazylijskich) 100 ml śmietany kremówki 90 g miodu 1/2 łyżeczki aromatu rumowego 1 łyżka wódki lub rumu (wtedy nie dajemy aromatu) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)roladę. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy struclę i ostawiamy w ciepłe miejsce, aż wyrośnie. Po tym czasie smarujemy odrobiną mleka po wierzchu, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 50-60 minut. Wykałaczką sprawdzamy czy jest upieczone. Pozostawiamy w formie na ok. 10 minut, a następnie przekładamy na talerz. Podajemy oprószone cukrem pudrem. Smacznego
Chocolate Muffin BlogSkładniki: płatki owsiane 2 szklanki/błyskawiczne, bakalie 1 szklanka, figi 3 sztuki, ziarna sezamu Royal Brand 1/2 szklanki, żurawina suszona 3/4 szklanki, nasiona chia 2 łyżeczki, anyż mielony Royal Brand 1 łyżeczka, jajka 2 żółtka, miód płynny 1/2 szklanki, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, masło 15 dag/miękkie na suchej patelni uprażyć ziarenka sezamu(...)wsypać płatki owsiane, bakalie i połączyć składniki wsypać przesianą mąkę z proszkiem, anyż, nasiona chia i połączyć składniki formować spłaszczone ciastka i układać na papierze do pieczenia na blaszce piekarnika piekarnik nagrzać na 180 C, grzanie góra/dół - piec około 20 minut na złocisty kolor, wystudzić - ciasteczka są chrupiące, przechowywać najlepiej w torebce papierowej.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiępolecam do wypieków sojowe niesłodzone) 100 ml oleju roślinnego lub 80 g miękkiego masła kokosowego łyżeczka esencji waniliowej (używam własnej produkcji-będzie o tym na blogu za chwilę) łyżeczka mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody tarka 2 miski (mała i duża) duża łyżka trzepaczka forma(...)wymieszał łyżką. Na samym końcu dodaj starte gruszki (ja je tylko umyłam i starłam z całymi bebechami poza ogonkiem). Przełóż ciasto do formy i piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 45 minut. Smacznego
greenscarfświetnie dekoruje zapiekankę, ale nadaje chrupkości i lekko orzechowego posmaku, przełamując kremową konsystencję dynii. Składniki: 700-8000 g puree z dynii (z tego przepisu ) 2 czerwone papryki 500 g mielonego mięsa 2,5 łyżeczki garam-masala sól, pieprz cayenne 200 ml bulionu 1 żółtko 3 łyżki sezamu 2 łyżki oleju 40 g masła Wykonanie: paprykę umyć, pokroić na ćwiartki(...)masala oraz sól, podlać bulionem i zagotować całość. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego o przekroju 24 cm dyniowe puree doprawić pieprzem cayenne i wymieszać z żółtkiem. Rozłożyć na podsmażonym mięsie piekarnik nagrzać do 200`C. Rozpuszczonym masłem polać dynię i posypać sezamem. Zapiekać 20 minut
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Bardzo często robię tą roladę, bo wszystkim domownikom smakuje. Rolada makowo-orzechowa Składniki: Biszkopt : jajka - 5 szt mak mielony suchy - 3/4 szkl mąka - 3/4 szkl cukier - 3/4 szkl proszek do pieczenia - 2 łyżeczki sól - szczypta Masa serowa : ser biały - 1 kostka (250 g) cukier - 3 łyżki śmietana kremówka - 250 ml żelatyna - 1 łyżeczka z czubkiem kawa rozpuszczalna(...)sito z proszkiem do pieczenia, wymieszać z makiem, dodać do piany, delikatnie wymieszać łyżką. Ciasto rozsmarować w formie wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym tłuszczem. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 C ok. 15 minut. Upieczony biszkopt, wyjąć na ściereczkę, zdjąć papier z ciasta, zwinąć w roladę. MASA SEROWA: Do blendera włożyć biały ser, dodać
Kuchnia Danusinich tego dania. Ja fanką ziemniaków nie jestem, ale w moussace bardzo mi pasują. W przepisie korzystam z ziemniaków już wcześniej ugotowanych - to przyspiesza przygotowanie dania:) Składniki: 500 g mielonej wołowiny 2 czerwone cebule 2-3 ząbki czosnku 1 duży bakłażan 4-5 ugotowanych ziemniaków garść oliwek kalamata 1 puszka pomidorów Cirio 1 łyżeczka oregano 1 łyżka posiekanej natki(...)Doprawić solą, pieprzem, ziołami i dusić na wolnym ogniu przez 5 minut. Spróbować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Bakłażany pokroić na centymetrowe plastry, posmarować oliwą i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 10 minut, następnie przekręcić i piec jeszcze przez 5 minut. Po wyjęciu odrobinę posolić. Ziemniaki pokroić w plastry ok. 0,5 cm, lekko posolić
Kulinarne Inspiracjebrakuje mi pomysłu na obiad idę w te najprostsze rozwiązania jak kotlety schabowe, mielone czy schab w sosie. Jednak zawsze chce się coś urozmaicić w daniu, dlatego postanowiłam zapiec kotlety z piersi z kurczaka z kilkoma dodatkami :) Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka, 1 jajko, kilka plasterków cienkiego sera żółtego, 4 oliwki czarne, 2 suszone pomidory w oliwie, sól(...)jajku i bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2 minutki. Na każdy kawałek kotleta układamy plasterek sera, kilka plasterków oliwki i kawałki suszonego pomidora. Zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w 180 stopniach. Podajemy z makaronem polanym masełkiem i posypanym świeżą natką pietruszki
Aga w kuchniMój kulinarny blog powoli staje się blogiem rodzinnym. Cieszy mnie to bardzo, gdyż będziemy mieli w jednym miejscu nasze wspólne przepisy. Tym razem pomysł na pomidory na przystawkę wędrują prosto od mojej siostry. Składniki: 2 duże pomidory, starty ser żółty - do posypania, 5 ząbków czosnku, łyżka majonezu, łyżka śmietany, sól, pieprz. Przygotowanie: Sos: Łyżkę majonezu i śmietany wymieszać(...)talerzu lub półmisku, lekko posolić i popieprzyć . Następnie polać wcześniej przygotowanym sosem. Na koniec posypać startym serem żółtym. Polecane wraz z ciepłym pieczywem (Można na chwilę włożyć do rozgrzanego piekarnika - samo pieczywo) posmarowanym masłem. Smacznego
W kuchni u Monikiogniu i doprowadzamy do wrzenia. Mieszając co jakiś czas, gotujemy ok 35 minut. Następnie mak odcedzamy na sitka wyłożone gazą i pozostawiamy do całkowitego odciśnięcia się wody. Mak mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa, a następnie łączymy z dwoma żółtkami. 2. Masło topimy wraz z cukrem, dodajemy miód. Gorące wlewamy do maku. Dodajemy bakalie: orzechy, mieszankę keksową, skórkę(...)Rozwałkować pierwszy placek, położyć połowę masy makowej, następnie kolejny płat ciasta, masa makowa i ostatni płat, który dziurkujemy widelcem. 5. Całość wstawiamy do nagrzanego do 150-160 st C piekarnika i pieczemy ok 1 godzinę. Posypujemy cukrem pudrem. Efekt końcowy
Kuchnia w czekoladzie