mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:234/400)

Sernik Snickers 555

drobny pył. A następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (o średnicy max. 24 cm). Do sera (my użyliśmy już gotowego, aby nie trzeba było mielić) dodajemy jajka, cukier puder, serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera. Do masy dodajemy mleko w proszku, pokrojone w drobne kawałki orzechy oraz 2 łyżki nutelli. Dokładnie mieszamy(...)pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez kolejne 60 minut w temperaturze 150 st. C. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Wierzch ciasta smarujemy warstwą kajmaku, a następnie posypujemy drobno pokrojonym batonem Snickers. Smacznego! Post Sernik Snickers pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
100% domowy fit burger 182

mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji i smaku przyprawy (zioła suszone, papryka słodka, ostra/chili,pieprz). Dobrze wszystko(...)patelni/patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem naraz, to dopiero było pyszne!). Przykryj górą bułki i w środek wbij patyczek

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką - zapiekane w pomidorowej passacie 149

Mąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka(...)naczynia żaroodpornego. Do garnka wlewamy passatę i płyn z papryk. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i ewentualnie cukrem ( podkręci smak ). Zagotowujemy i zalewamy passatą roladki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez ok.  1 godz. – 1 kg. Pod koniec zakładamy na naczynie folię aluminiową. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Lasagne szpinakowa 171

łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy(...)Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko. Nie przerywając mieszania, ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy

My Culinary Art
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 297

wzniosłe i heroiczne żywoty... A jak już bym ich nie znalazł, to udałbym się do najbliższego wiejskiego baru na ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie(...)kawałek sera cheddar oliwa sól i pieprz gęsta, kwaśna śmietana szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą z solą i zawinąć (każdy osobno) w folię aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Zostawić 3 - 5 mm "ścianki". Posmarować oliwą z solą środki ziemniaków i wstawić pod grill

zadanie-gotowanie
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 119

chyba nie muszę już wspominać :) Nie przesadzajcie też z nimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa. Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki sól do smaku świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać(...)Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszką - Najlepsze! 159

duże, miękkie gruszki około 60 g płatków migdałowych  WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), gdyż będzie lepiej odchodzić. Mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie i odstaw. Masło utrzyj z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Mogą pojawić(...)skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na cieście wybrzuszeniem do góry i posyp płatkami migdałowymi zarówno po cieście jak i po gruszkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciasto piec przez około 25 -30 minut do suchego patyczka, zważając na to by migdały były zarumienione, ale jednocześnie nie dopuścić do zbytniego przypieczenia brzegów. Ciasto nie będzie

Calzonella.com
Roladki z kurczaka i fasoli. 118

Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy(...)zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Keksowy PIERNIK 188

wypróbowania! Na blaszkę: 30/40cm Czas przygotowania: ok. 1h 20minut Składniki: ok. 1/2 kg mąki tortowej 250g masła 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu lipowego 4 jajka  Miks mielonego cynamonu, goździków i kardamonu - 1 łyżka 1 łyżka sody oczyszczonej 3/4 szklanki mleka 1 pełna łyżka kakao 150g bakalii (morele,rodzynki, orzechy włoskie i figi) Tłuszcz i bułka tarta(...)białek.  3/ Dodajemy bakalie obsypane mąką oraz delikatnie dodajemy mieszając pianę ubitą z białek. 4/ Wylewamy masę do blachy wysmarowanej tłuszczem i bułką tartą. Pieczemy w nagrzanym już piekarniku 200-220 stopni przy termoobiegu 40-50 minut sprawdzając przed ostatecznym wyjęciem suchym patyczkiem. 5/ Dobrze upieczony piernik jest wyrośnięty, odstaje od formy a na wierzchu ma lekkie podłużne pęknięcia

Kuchnia PROzdrowotna
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 183

pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie(...)pieprzem. Gotujemy 90 minut. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy

My Culinary Art
Pieczona pierś z indyka 210

takie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać(...)każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze. Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut. Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie. Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie

kolorowotorcikowo
Pieczony królik maślany 131

króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka. Składniki : tusza królicza 2 łyżki oleju sól pieprz mielony 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego(...)królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut przed wyjęciem

Weekendy w domu i ogrodzie
Łazankowe piramidki 202

użyłam  MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą(...)smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem. Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać

Wanilia i Kardamon
Roladki z bakłażana 129

pozbyć się wody z górnej warstwy.  Kolejno należy posmarować plastry bakłażana oliwą z oliwek i obsmażyć je z obu stron na patelni grillowej.  Odstawić do wystygnięcia.  Mielone mięso wrzucamy do miski. Kroimy w kostkę mozarellę i jedną cebulę, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą, pieprzem, 3 łyżeczkami oregano oraz 1 łyżeczką cynamonu. Dodajemy starty na tarce(...)chwilę smażymy, następnie zalewamy pomidorami i dodajemy wino. Gotujemy całość około 10 minut. Do sosu dodajemy kolejno masło. Dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.  Włączamy piekarnik, ustawiając temperaturę na 170/180 stopni z termoobiegiem. Mięso zawijamy w plastry bakłażana. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość sosu pomidorowego, na sosie układamy roladki, zalewamy pozostałością sosu. Posypujemy pozostałym

Garniec Magalie
Tartaletki z suszonymi śliwkami 151

domu, zdecydowanie byłaby grzechem. Dodaję kolejny przepis mojej twórczości, moja głowa jest nieskończoną kopalnią pomysłów! Składniki (2 sztuki): łyżka mielonego siemienia lnianego firmy  Oleofarm 2 łyżki mielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 1/3 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki cynamonu 1 duże jajko kilka  kropel stewii firmy  SteviGold 2-3 łyżki mleka nadzienie: spora garść suszonych(...)stworzy się coś na kształt syropu mieszamy ze sobą wszystkie składniki na ciasto, odstawiamy na około 5 minut rozsmarowujemy ciasto w dwóch silikonowych mini foremkach na tarty wstawiamy do piekarnik nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy aż lekko się przypieką wyciągamy i nakładamy do każdej śliwkowy farsz lekko wciskając go w ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Falafel z hummusem w picie 203

natki pietruszki, pół pęczka mięty i sok z połowy cytryny. Całość przyprawiłem niewielką ilością soli, czarnym świeżo zmielonym pieprzem, odrobiną pieprzu kajeńskiego, łyżeczką mielonego kminu rzymskiego i łyżeczką mielonej kolendry. Dodałem również pół łyżki oliwy i całość zmiksowałem delikatnie na niskich obrotach, tak aby uzyskać grudkowatą konsystencję. Nie należy miksować dania zbyt intensywnie, kawałki ciecierzycy powinny być wyczuwalne(...)minuty z każdej strony, tak aby uzyskać złoty kolor. Usmażone kotleciki ułożyłem na chwilę na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Do lekko podgrzanych w piekarniku chlebków pita dodałem po około 2 łyżki hummusu, następnie odrobinę sałatki i po jednym falafelu. Na wierzchu ułożyłem jeszcze odrobinę sałatki i delikatnie polałem hummusem

Wyprawy kulinarne
Ciasto Grażyna - cynamonowo-kardamonowe, z gruszką wypełnioną żurawiną 191

klik< , 3 jajka , 2/3 szklanki cukru , 1,5 szklanki mąki pszennej , 1,5 łyżeczki sody , 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia , 1/3 szklanki oleju , 1 łyżeczka cynamonu , 1 łyżeczka mielonego kardamonu . Żurawinę zalać esencją waniliową i odstawić przynajmniej na pół godziny. Po tym czasie odcedzić. Gruszkę umyć, długim i wąskim nożem wyciąć od dołu gniazdo nasienne - bez przekrawania gruszki(...)olej. Wszystko dobrze zmiksować. Na koniec dosypać resztę żurawiny i wymieszać łyżka. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto, a na środek wstawić nafaszerowaną żurawiną gruszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i piec przez około 60-80 minut. Przed upieczeniem sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest dopieczone. Podawać polane polewą czekoladową, najlepiej niezbyt słodką. Taki smak idealnie harmonizuje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Muffinki migdałowe 132

Błyskawiczne wilgotne muffinki z dodatkiem mielonych migdałów i dekoracją również migdałową.Składniki na 12 muffinków:1 i 3/4 szklanki mąki pszennej50 g zmielonych migdałów3/4 szklanki cukru1 łyżeczka sody oczyszczonejszczypta soli1/3 szklanki oleju1 jajko3/4 szklanki kefiru1 łyżka octu z białego winaPiekarnik nastawić na 180 stopni C. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. Do miski przesiać mąkę, dodać cukier, sodę, sól(...)miski ze suchymi składnikami, dodać zmielone migdały i delikatnie  wymieszać łyżką, aby składniki się połączyły.Papilotki napełnić ciastem do 2/3 wysokości i posypać pokrojonymi migdałami. Wstawić do piekarnika i piec około 20-23 minuty do tzw. suchego patyczka

wyzwania kuchenne
Naleśniki - krokiety z mięsem 142

mniejsze kawałki lub zostawiamy w całości. Ja wolę pokroić, wtedy szybciej się upiecze.Przyprawami z olejem nacieramy mięso i odstawiamy na trochę (przynajmniej pół godziny), żeby się przegryzło. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni w odkrytym naczyniu. Jak zacznie się rumienić, wtedy wyjmujemy z piecyka i dodajemy wątróbkę, którą mieszamy z pieczonym mięsem. Przykrywamy i wstawiamy do piecyka z powrotem(...)pół godziny, w zależności w jak dużych kawałkach będzie. Wątróbki nie przyprawiajmy przed pieczeniem.Upieczone mięsko odstawiamy do wystudzenia. (Ja przeważnie piekę je dzień wcześniej.) Kiedy będzie już zimne, wtedy mielimy je. Grubość sitka w maszynce dowolna, jak kto lubi.Zmielone mięso doprawiamy, gdyby okazało się, że tego potrzebuje. Dodajemy keczup oraz sos powstały z pieczenia. Na koniec wsypujemy odsączoną fasolę (odlewam

Codzienna kuchnia niecodzienna
Calzone z mięsem mielonym 193

ciepłym mleku. Wszystkie składniki ciasta łączymy razem i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy chwilę, następnie dodajemy mięso mielone, doprawiamy wszystkimi przyprawami i smażymy razem parę minut. Gotowe mięso odstawiamy do wystygnięcia. Usuwamy gniazdo nasienne z papryki i kroimy ją w kostkę, wrzucamy do mięsa. Ogórki kroimy(...)drugą połową, dociskając do siebie brzegi. Tak przygotowane pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy je z wierzchu żółtkiem i posypujemy ziołami prowansalskimi, po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza i pieczemy przez 25 minut. Gotowe podajemy z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego

W poszukiwaniu inspiracji
Sernik z bakaliami 163

Składniki na masę serową:1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego)6 sztuk jajek1 i 1/2 szklanki cukru6 łyżek mąki100 g śmietanki kremówki 36%Składniki na spód:200 g ciasteczek musli150 g masłaBakalie:5 łyżek rodzynek5 łyżek kruszonych orzechów włoskichPrzepis na spód:Ciasteczka lekko kruszymy i umieszczamy w melakserze - rozdrabniamy na "piasek" (w przypadku braku melaksera ciasteczka najlepiej umieścić(...)dokładnie mieszamy. Do blachy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy spód ciasteczkowy i dokładnie rozprowadzamy go po całej blaszce. Formę wstawiamy do lodówki na ok. 15 minut.Przepis na masę serową:Piekarnik nagrzewamy do 170C. Ser przekładamy do miski, mąkę przesiewamy przez sitko i dodajemy do sera razem z cukrem. Całość miksujemy na małych obrotach miksera do połączenia składników. Następnie

Emcia Pichci
Kurczak najlepszy pod słońcem 1199

pewno 3 łyżeczki lub nawet więcej) 1 łyżka soku z cytryny  Do marynaty: 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oliwy z oliwek ok. 1 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki odrobina soku z cytryny (ja raz ścisnęłam cytrynę nad miseczką, więc wyszło tego nie więcej, niż 1 łyżeczka) Kurczaka należy oczyścić, odkroić tak zwane polędwiczki i każdy kawałek delikatnie roztłuc(...)Blachę wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą i układamy na niej kawałki ziemniaków. Oprószamy je solą, pieprzem i papryką. Mieszamy, by całe pokryły się przyprawami i oliwą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Od czasu do czasu należy je obrócić, by rumieniły się równomiernie. Przygotowujemy sos. Papryczkę i czosnek drobno siekamy. Masło orzechowe z 4 łyżkami mleka umieszczamy

Ratunku obiad
Tarta z jabłkami i polewą migdałowo-miodową 188

Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej  100 g  cukru 200 g masła paczka cukru waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia jajko i żółtko Krem: 25 g mielonych orzechów włoskich 25 g cukru 25 g masła 25 g mąki jajko 2 łyżki bułki tartej Polewa: 80 g miodu 50 g śmietany 20 g masła 80 g posiekanych(...)złoty kolor spód tarty ) Składniki kremu ucieramy na masę i wykładamy na ciasto, posypujemy tarta bułką . Jabłka mieszamy z cukrem i cynamonem . Układamy na kremie. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 C ok. 45 min.W tym czasie na małym ogniu podgrzewamy miód, śmietanę i masło, aż masa zgęstnieje. Dodajemy mąkę , migdały , mieszamy. Polewę wykładamy na ciasto i zapiekamy jeszcze przez

Słodkości i nie tylko
Empanadas 129

zmięknie i zrobi się delikatnie przeźroczysty. Wszystkie podsmażone warzywa mieszamy, dodajemy do nich pokrojony szczypior.   W rondlu znowu ląduje łyżka oleju – pora na mięso. Przy kupowaniu paczkowanego mielonego mięsa nigdy nie bierzcie żadnego, które ma na etykiecie napis „garmażeryjne”. To chyba najpodlejszy możliwy gatunek – z mechanicznie oddzielonych od kości resztek, okrawków ze ścięgnami i tłuszczem. Zero wartości odżywczych(...)momencie dodatkowo posypać ziołami – tymiankiem, oregano, granulowanym czosnkiem czy papryką. Jeśli zrobiliście mniejsze pierożki, wystarczy im 30 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 190⁰C. Jeśli są większe – ustawcie od razu piekarnik na 200⁰C i pieczcie je około 40 minut – w obu przypadkach do zezłocenia. Pyszne są same, na gorąco i na zimno, z zimnym piwem. Idealnie

Karo in the Kitchen
Korzenne palmiery 164

niego nie walczyć? SKŁADNIKI 500 g ciasta francuskiego 75 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 75 g cukru trzcinowego WYKONANIE Jeżeli korzystacie z gotowego ciasta francuskiego i macie go w dwóch kawałkach, to tylko rozwinąć je. Jeżeli zaś macie robione ciasto francuskie, to rozwałkować(...)przygotowane ciasto francuskie zwinąć z dwóch krótszych stron jak roladę, w ten sposób, że obie części spotkają się na środku. Zawinięte ciasto włożyć na 10 minut do zamrażalki. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 ° C. Dwie blaszki z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Wyciągnięte z zamrażalki ciasto francuskie pokroić na 8 równych części, po czym włożyć każdą część pomiędzy papier

Passions hobbies life
Drożdżówka ze śliwkami na jogurcie greckim 217

jogurtu greckiego 4 łyżki cukru  2 żółtka 20g drożdży 6 łyżek oleju z pestek winogron szczypta soli ponadto: ok. 500 g śliwek kruszonka: 4 łyżki cukru 4 łyżki mielonych orzechów włoskich 4 łyżki mąki 50 g masła(...)przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,ułożyć owoce, skórką do dołu. Posypać kruszonką i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec dok. 45 - 55 minut Upieczone przestudzić,można delikatnie polać lukrem

Kolorowa kuchnia Elki
Muffiny mielone 151

prostokątnej formie jako pasztet , w każdej formie smakuje wyśmienicie , serdecznie zapraszam do wypróbowania .          Składniki            250 dag mięsa mielonego wieprzowego            2 całe jajka            1 pęczek pietruszki           1 marchew(...)wszystkie składniki się połączyły i powstała jednolita masa .   Jak już mięso mamy dokładnie wymieszane , to następnie mięso wykładamy do sylikonowej formy na muffiny i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 160 stopni i pieczemy około 45 minut .  Po upływie naszego czasu wyjmujemy mięso i można podawać jako danie główne , a jeżeli chcemy muffiny wykorzystać jako dodatek do kanapek

Mój Smak
Pieczeń ze schabu z kością 133

około 5 osób 1 kg schabu z kością 1 nieduża cebula 1 duży ząbek czosnku sok z pół cytryny 1/3 szkl oleju 2 łyżeczki suszonego majeranku 1 łyżeczka mielonego kminku sól, pieprz Schab umyć, osuszyć i usunąć mięso między kościami na około 2 cm głębokości. Mięso związać sznurkiem między każdą kością, aby ładnie trzymało kształt. Przyprawić solą i pieprzem(...)większego woreczka na mrożonki, włożyć schab i zawiązać worek. W ten sposób łatwo pokryć całą marynatą mięso operując tylko dłońmi. W czasie marynowania co jakiś czas przewracać mięso. Piekarnik nagrzać do 220°C . Mięso wraz z marynatą przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec przez 50 - 60 min bez przykrycia. Nie trzeba go podsmażać już na patelni. W połowie pieczenia odwrócić

Posadzone i zjedzone
CZEKOLADOWE MUFFINY Z DOMOWĄ NUTELLĄ, BEZ DODATKU CUKRU 179

średnie jajka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 szklanka jogurtu naturalnego Domowa nutella: - 50g czekolady (u mnie słodzona ksylitolem) - 50g masy orzechowej (u mnie z orzechów laskowych) - 2 łyżeczki mielonego ksylitolu (lub dowolnie) Wszystkie składniki nutelli rozpuścić w kąpieli wodnej, odstawić. Kakao mieszamy z gorącą wodą na gładką masę. Do jednej miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i ksylitol(...)tylko do połączenia składników. Nie wyrabiamy. Masę wykładamy do przygotowanych wcześniej papilotek, do każdej babeczki dodajemy łyżeczkę nutelli i delikatnie mieszamy masy (najlepiej wykałaczką). Blaszkę z muffinkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.25 minut na termoobiegu. Można sprawdzić patyczkiem środek muffina czy jest dopieczony. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Papryka faszerowana czerwonym ryżem i warzywami 106

słodkiego (w stylu indonezyjskim – kupuję w Lidlu, bo smakowo najbardziej mi przypadł do gustu), bądź dwie łyżki sosu sojowego garść orzechów włoskich drobno posiekanych przyprawy: sól, pieprz czarny, papryka mielona słodka, opcjonalnie (a bardzo polecam mieć w domu) pieprz pomarańczowy lub cytrynowy. Tradycyjnie nie podaję ilości przypraw, bo niezmiennie uważam, że przyprawianie to kwestia indywidualna i na każdym etapie(...)wodą i przełożyć do wrzącej, osolonej wody. Gotować 12-15 minut. Powinien po ugotowaniu wciąż być dość twardy, ale dający się bez problemu już jeść. Podczas dalszej obróbki w piekarniku jeszcze zmięknie. Ryż ostudzić. Wszystkie warzywa pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać ryż z warzywami. Dodać przyprawy, sos orientalny, wymieszać. Na koniec dodać posiekane orzechy włoskie i ponownie wymieszać

gutfut
Burger paleo z hummusem z buraka i karmelizowaną gruszką 127

gram) czosnek oliwa cebula buraki pomidor pieczarki portobello sos tahini musztarda Dijon pieprz sól sos worcestershire jajka miód sałata Przygotowanie: Burgery: Cebulę drobno kroimy i dorzucamy do naszego mięsa mielonego. Dodajemy łyżkę musztardy Dijon, wciskamy dwa ząbki czosnku, dodajmy łyżkę sosu worcestershire, żółtko oraz sól i pieprz do smaku. Formujemy dwa duże burgery i odkładamy do lodówki na 30minut(...)zrobi się gęsty, a gruszka miękka i złocista. Hummus z buraka: Naszego buraka obierany ze skórki i kroimy na małe kawałki. Układamy na blasze do pieczenia i wkładamy do piekarnika na 30minut w 180 stopniach. Czekamy, aż zrobi się bardzo miękki. Gdy burak ostygnie miksujemy go w blenderze dodając do niego kolejno: 2 łyżki sosu tahini, łyżeczkę kminku, ząbek czosnku

PaleoLife
Czekoladowe trufle w buraczanym pudrze. 214

suszyć w 100 stopniach, ale w moim piekarniku ta moc była za słaba .Radzę sprawdzać je co chwilkę ,czy aby nie zamieniły się w czarne węgielki . Jeśli wasz piekarnik ma moc ,to może lepiej suszcie w 100 stopniach. Teraz trufle . Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej .Ustawiamy mały garnek z wrzącą wodą a na nim miseczkę z naszą czekoladą ,połamaną(...)już na garnku z wodą ,ale zestawionym z kuchenki .Jeszcze szczypta soli ,mieszamy i odstawiamy do stężenia. Wracamy do buraczka: Suche plasterki buraczka przekładamy do młynka do kawy i mielimy na pył.Zapach po otwarciu młynka będzie nieziemski!. Jeśli nie macie młynka,ani thermomixa ,jak ja ,pozostaje utrzeć wam buraczane plasterki w moździerzu .Żmudna robota,ale warto. Masę czekoladową nabieramy

Ladylaura.
Rajski sernik 212

owoce: mango, gruszki i ananasa. Całość wykończyłam ubitą śmietaną i pokruszonym wafelkiem kokosowym.  Spód: 120 g migdałów 150 g suszonych moreli 2-3 łyżki wody Masa: 1 kg mielonego sera śmietankowego 5 dużych jajek 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego 2 łyżeczki cukru migdałowego lub ekstraktu (można pominąć) 2 gruszki 1 mango 1/2 świeżego ananasa Wykończenie: 500 ml śmietanki(...)łatwiej. Twaróg wymieszać z mlekiem skondensowanym, cukrem migdałowym i rozkłóconymi jajkami. Wyłożyć masę na ciasteczkowy spód. Owoce obrać i pokroić w kostkę, wrzucić do masy serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C, a po 1/2 godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 o C i piec około 45 minut. Środek sernika powinien z wierzchu być ścięty

Czerwień i błękit
Filet z indyka faszerowany żurawiną i sliwkami 117

filet z indyka ok 1 kg 200 g mięsa mielonego garść suszonej żurawiny garść suszonych śliwek sól pieprz pieprz ziołowy staropolski pieprz cytrynowy majeranek na marynatę 2 łyżki oliwy 2 łyżki octu winnego 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka sosu sojowego szczypta trawy cytrynowej szczypta pieprzu cytrynowego Śliwki suszone pokroić dodać do mięsa , żurawinę dodać bez rozdrabniania, przyprawić(...)obwiązać sznureczkiem. Produkty na marynatę wymieszać w małej miseczce, natrzeć całe mięso , zawinąć w folię aluminiową, ułożyć w blaszce i odstawić do lodówki do drugiego dnia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st ok  godzinę, Rozerwać i rozchylić folię aluminiową i wstawić jeszcze na ok 15 min w celu zrumienienia mięsa. Można podać jako obiad z pieczonymi ziemniaczkami, sosem

Gotowanie jest łatwe
Lazania "po bolońsku" z domowymi płatami gryczano pszennymi. 157

żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Marchew obrać i zetrzeć na dużych oczkach. Do cebuli dodać 1 łyżeczke tymianku a następnie dołożyć mięso mielone. Smązyć do uzyskania jasnego koloru. Następnie dodać startą marchewke i dusić do miękkości. W następnej kolejności dodać pomidory z puszki i przecier pomidorowy. Dusić jeszcze chwile, doprawić(...)makaronu. Następnie wykładamy porcje sosu, znów przykrywamy makaronem, kolejna porcja sosu, na to wykładamy różyczki brokuła.Przykrywamy trzecim płatem makaronu i po wierzchu smarujemy małą ilością sosu. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 30 min. Około 5 min przed wyjęciem posypujemy żółtym serem. Pieczemy do jego rozpuszczenia. Jeśli wierzch lazanii za bardzo nam się przypieka możemy nakryć

Radość kipiąca uśmiechem.
Makowo- orzechowe ciasto z gruszkami 144

pięknym zestawie od Porcelana Bogucice z kolekcji   JESIEŃ - PORCELANA BOGUCICE Makowo- orzechowe ciasto z gruszkami Składniki: na ciasto jajka - 6 szt orzechy tarte laskowe - 1 łyżka mak mielony suchy - 1 łyżka kakao - 1 łyżka cukier - 1 szkl cynamon - 1 łyżeczka soda - 1 łyżeczka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka mąka - 2,5 szkl olej - 3/4 szkl Dodatkowo : gruszki(...)składniki, dokładnie wymieszać.  Na samym końcu stopniowo, miksując wlewać olej, wymieszać.  Wysmarować tłuszczem blachę , o wymiarach (25x36 ) wylać ciasto, powkładać gruszki do ciasta.  Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stop. przez ok 35 minut.  Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement

Kuchnia Danusi
Domowy Ketchup pikantny 643

oliwę, dodać sól, cukier, musztardę. Wymieszać. Gotować całość 13-15 minut na średnim ogniu bez przykrycia, często mieszając (pomidory dość szybko puszczą sok) . Zdjąć z ognia, przyprawić świeżo mielonym pieprzem (szczyptą) i całość zmiksować. Ketchup postawić z powrotem na średnim ogniu i gotować dalej bez przykrycia, często mieszając przez około 45-50 minut (ketchup będzie bulgotać i pryskać(...)ważne jest aby na gwincie, czyli miejscu styku słoika z nakrętką nie znalazła się żadna odrobina przetworu) . A następnie dokonać pasteryzacji wg instrukcji podanej poniżej. Wyparzanie słoików do przetworów: Piekarnik nagrzej do 100°C (grzałka góra-dół). Słoiki wraz z nakrętkami umyj w bardzo ciepłej wodzie z płynem do naczyń. Dobrze wypłucz. Ułóż wszystko na blasze otworem do góry

Moja Delicja
Francuskie kwiatki serowe 150

sobie same podjadać. Składniki:  2 opakowania ciasta francuskiego, 150 g sera żółtego Świeży tymianek, Szczypta soli,  Pieprz czarny świeżo mielony do smaku, Suszona Papryczka chili świeżo mielona, 1-2 łyżki czarnuszki, 1 małe jajko. Przygotowanie: Na jedną część ciasta francuskiego trzemy ser żółty, doprawiamy solą, pieprzem, chili i dodajemy czarnuszkę. Przykrywamy drugą częścią ciasta(...)serce, ja ułożyłam kwiatki, albo zostawić pojedyncze krążki. Nie dociskamy, żeby było miejsce na wyrośnięcie ciasta. Wierzch i boki smarujemy roztrzepanym jajkiem, dodatkowo posypujemy serem i czarnuszką. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do do 180°C i pieczemy ok. 15 min. Rada: żeby ciasto dobrze rosło, można je zwinąć luźniej niż na moich zdjęciach, wyjdą jeszcze lepiej. Sprawdziłam :) Smacznego

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z łososia 200

zimnej wody (musimy je namoczyć, aby się nie paliły podczas grillowania). Umyte i osuszone filety kroimy w kostkę. Skrapiamy oliwą czosnkową, sokiem wyciśniętym z ½ cytryny, oprószamy solą himalajską, pieprzem, mieloną kolendrą, szałwią i wędzoną papryką (w dowolnej kolejności). Wszystkie składniki mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie obgotowujemy w posolonej wodzie pieczarki (10 minut), odcedzamy(...)papryka zielona, cebula biała – i zaczynamy od początku. Kolejność możemy sobie oczywiście zmienić, według uznania. Przygotowane szaszłyki układamy na ruszcie i pieczemy na grillu ok. 15 minut lub w piekarniku nagrzanym do 180° C przez 30 minut (pod ruszt z szaszłykami wstawiamy blaszkę). Gotowe szaszłyki podajemy ze świeżym pieczywem i ulubioną sałatką lub surówką. Pachnące, apetyczne, kuszące barwami – szaszłyki

mojewypiekiinietylko
Kaczka faszerowana po niemiecku 196

Chodziła za mną gęś , a kaczka wylądowała w piekarniku :)   Składniki kaczka , ok 3 kg Farsz : podroby (żołądek , wątróbka i serce kaczki) 15 dag boczku surowego 15 dag pieczarek 1 cebula 1 dymka 1 pęczek natki 2 jajka skórka z otarta z 1/2 cytryny 3 bułki 3/4 l mleka 2 łyżki śmietany 18 % 2 łyżki masła 1 łyżka mąki(...)bulionu drobiowego Czerwona kapusta : 1/2 kg czerwonej kapusty 1 cebula 1 jabłko 100 ml czerwonego wina 2 łyżki masła 1 liść laurowy 2 goździki szczypta ziela angielskiego sól mielony biały pieprz Przygotowanie Czerwona kapusta : Kapustę po obraniu z wierzchnich liści poszatkowałem. Jabłko po obraniu i usunięciu środka z pestkami pokroiłem w cienkie plastry. Poddusiłem na rozgrzanym maśle razem

R'n'G Kitchen
Chleb razowy z suszoną śliwką wersja II 202

łyżeczkę drożdży. Szczegóły poniżej Przepis : Podany skład i wykonanie jest wersją pełną i ostateczną Składniki : 2,5 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mąki żytniej typ 2000 drobno mielonej 2 czubate łyżki gęstego zakwasu razowego żytniego 1 i 1/3 szklanki cieplej wody łyżeczka soli łyżeczka drożdży instant 100g ( około 13-14 sztuk ) suszonych śliwek wcześniej sparzonych, osuszonych(...)składników. Odstawiłam łącznie na 30 minut - w połowie tego czasu krótko wyrobiłam. Długą blaszkę 31x12x8 posmarowałam olejem i przełożyłam ciasto - odstawiłam do wyrastania. Kiedy ciasto podwoiło objętość wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piekłam 15 minut, temperaturę zmniejszyłam do 200 stopni i piekłam kolejne 30 minut. Chleb z wyglądu jest podobny do chleba razowego z suszoną śliwką

apetytnapieczenie
Wyjątkowy sernik na kakaowym spodzie i z kruszonką 174

SKŁADNIKI: spód i kruszonka:  300g mąki 1 op. proszku do pieczenia 125g cukru 1 jajko 150g masła 2 łyżki kakao masa serowa: 3 jajka 200g cukru 1kg twarogu mielonego 150g masła 1 op. budyniu waniliowego rodzynki Masło przeznaczone na spód roztopić, ostudzić a następnie połączyć z pozostałymi składnikami. Dobrze, szybko zagnieść i podzielić na pół. Obie połówki ciasta(...)jest wystarczająco na wasz gust słodko (my nie lubimy takich "słodkich"), jeśli tak wylać na przygotowany spód. Pozostałe ciasto pokruszyć na wierzch masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec przez półtora godziny a może nawet chwile dłużej. Jak widać urosło :D A zapach.. niesamowity.. I jak tu wytrzymać do ostygnięcia? My nie wytrzymaliśmy

MarciochaKucharzy
WARZYWNE PASZTECIKI Z SOCZEWICY Z ORZECHAMI 207

średniej cebuli 2-3 ząbki czosnku 2/3 szklanki pokruszonych orzechów włoskich 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne Soczewicę zalewam 2- 2,5 szklankami wrzątku i gotuję do miękkości. Odcedzam i dostawiam na bok. Marchew, seler i pietruszkę obieram, ścieram(...)rąk "ciasto". Jeśli zbytnio się klei, dodać bułki tartej, jeśli znowu jest za suche - wlać nieco oliwy z oliwek. Foremkę do mufinnek wypełniam masą warzywną i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 25 minut, aż paszteciki pięknie zbrązowieją. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szarlotka "Putinka" - #jedzjabłka 162

mała śmietana kremówka (200 g) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 3 żółtka a do tego: - 2 kg jabłek - cukier wanilinowy (używam jednego opakowania, ale możesz dodać więcej) - cynamon mielony (według własnych upodobań; jeśli nie lubisz cynamonu, nie dodawaj go) Przygotowanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Jedną połowę schować do lodówki, a drugą do zamrażarki. W tym czasie obrać(...)innym tłuszczem i wykleić połową ciasta z lodówki. Na nim wyłożyć jabłka. Z zamrożonej połowy ciasta zrobić kruszonkę - wystarczy zetrzeć je na dużych oczkach. Piec na złoto. W piekarniku z termoobiegiem wystarczy 1 godzina i 15 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Szarlotka "Putinka

W SMAK
Świąteczna strucla makowa 353

przeplatamy ze sobą, a końce łączymy i formujemy wieniec. Pieczemy go na blasze wyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty(...)więcej niż 2 cm przestrzeni) i pieczemy w 180 stopniach również przez 30-35 min. Upieczony i polukrowany makowiec posypujemy posiekanymi migdałami, skórką pomarańczową lub makiem (niemielonym).Makowce świetnie się przechowują i można je upiec nawet 3-4 dni przed Świętami. Całkowicie ostudzone ciasta należy w takim wypadku zawinąć w ściereczkę i schować do szczelnego pojemnika

Ratunku obiad
Skandynawskie ciasteczka korzenne 96

zmodyfikowany) pochodzi z grudniowego numeru Mojego Gotowania, a jego autorką jest Klaudyna Hebda.Składniki:150g miodu110g masła100g cukru375g mąki1/4 łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki mielonego ziela angielskiego1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej1 łyżeczka cynamonu1/4 łyżeczki goździków w proszku1 jajkoPrzygotowanie:W garnuszku podgrzewamy miód, masło i cukier, aż składniki się połączą. Zostawiamy masę do przestudzenia na około(...)najmniej 2 godziny. Schłodzone ciasto zostawiamy na chwilę w temperaturze pokojowej, aby nieco zmiękło. Wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wycinamy ciasteczka w ulubionych kształtach. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 175 stopni przez około 8 minut

Smakowity Blog Kulinarny
PAPRYKA FASZEROWANA MIĘSEM I WARZYWAMI 230

paski (marchew,pietruszka, seler, por)- 1 jajko- 3/4 łyżeczki soli himalajskiej (lub morskiej)- 1 łyżka suszonego oregano- 1 łyżka suszonego tymianku- 1/2-1 łyżeczki czerwonej pasty z curry- świeżo mielony pieprz- 1/2 płaskiej łyżeczki chilli- 1 łyżeczka oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy z oliwekDodatkowo:Ser do posypania (nie trzeba) i zapieczenia. U mnie roladka kozia (twarogowa) i żółty(...)odstawić.W misce wymieszać zmielone mięso z przestudzonymi warzywami, dodać jajko, pastę curry, sól, oregano, tymianek, pieprz (do smaku), chilli i dokładnie wymieszać. Nadziać farszem połówki papryki.Blaszkę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim nafaszerowane papryki ( mnie wyszło 12 połówek). Wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego do 200*C piekarnika (termoobieg) i zapiekać ok.20 minut

Smaczne Zdrowe