mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:237/400)

Makowa krajanka z cytrusową pianką i mango 111

pieczenia 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu skórka otarta z jednej cytryny szczypta soli do smaku tłuszcz do posmarowania, mąka do oprószenia Biszkopt makowy 8 białek 225 g cukru 50 g mielonego maku, suchego 70 g pszennej mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli do smaku Pianka cytrynowa 200 ml soku z cytryny, świeżo wyciśniętego 180 g cukru 10 listków(...)pieczenia i dodaj do zmiksowanych jajek. Wymieszaj delikatnie masę. Dno tortownicy wyłóż krążkiem papieru do pieczenia. Boki posmaruj tłuszczem i oprósz mąką. Napełnij tortownicę ciastem i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180ºC. Piecz biszkopt przez 25 minut. Ostudzony biszkopt rozkrój na dwa placki. Przygotuj znowu tortownicę do pieczenia makowego biszkoptu. Białka ubij na sztywno. Następnie zacznij dodawać po łyżce cukru

codojedzenia
Serniczek z czekoladową śliwką 104

jest wysoki, było celowe. Miał to być bardziej cieniutki batonik sernikowy i taki właśnie wyszedł. Kwaskowy i aromatyczny! Składniki: • 1 kg sera białego mielonego, u mnie Piątnica • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1,5 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 5 jajek • 1/3 szklanki śmietanki 30% Wzorek śliwkowy • 1,5  szklanki dojrzałych śliwek • 1 łyżka kakao Wykonanie(...)tortownicy z odpinaną obręczą, wyłożonej folią aluminiową. • Na powierzchnę sera nakładać delikatnie po łyżeczce śliwek. Wykałaczką rozprowadzić mus rysując wzorki na serniku. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. • Piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 st.C i piec 90 minut. • Po tym czasie zostawić w wyłączonym

To co kocham
FALAFEL Z CIECIERZYCY I PUREE Z DYNI 162

falafel: 2 szklanki ciecierzycy 1 marchewka 1 cebula 1/2 pęczka kolendry 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/3 ostrej papryki w proszku sól pieprz puree : 200 g dyni ( obranej) łyżka pasty tahini przepis tutaj 1 duży ząbek czosnku Dzień wcześniej namaczamy ciecierzycę wzimnej wodzie i odstawiamy na całą noc. Po tym czasie odcedzamy. Marchew ścieramy na tarce(...)Wszystko blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na desce. W tym czasie robimy puree z dyni. Dynię obieramy ze skóry i kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wykładamy dynię i skrapiamy olejem. Pieczemy przez 20 minut. Po tym czasie studzimy dynię w miseczce. Do dyni dodajemy duży

KuchcikoweLove
Placki kalafiorowe 118

Bardzo proste w wykonaniu placki pieczone w piekarniku. Wymagają chwili przygotowania, ponieważ kalafior należy pozbawić wody. Niemniej jednak nie jest to czynność trudna, a jedynie wymagająca czasu, w którym kalafior musi sobie poleżeć i puścić sok :) Niestety nie podam wersji wegańskiej. Na pewno zamiast jajek sprawdzi się namoczone siemię lniane lub nasiona chia, jednak nie wiem, czy tofu równie dobrze(...)dziękuję :)   Placki kalafiorowe Porcje 10 Składniki 600-700 g kalafior średniej wielkości główka 2-3 szt jajko 100 g parmezan 50 g jadel 1 łyżeczka sól przyprawy: kolendra mielona, zatar, kumin Sposób przygotowania Kalafior ścieramy na tarce o grubych oczkach. Solimy i odstawiamy na minimum 15 minut. Po tym czasie wyciskamy nadmiar soku przez sitko lub gazę (ściereczkę

Kucharzyca
Tarta z kurkami 168

przyprawić do smaku solą i kolendrą . Po wyłączeniu gazu dodać do farszu posiekany koperek . Gdy farsz będzie wystudzony, dodać do niego jajka ,,rozkłócone" ze śmietaną i doprawione solą i mieloną kolendrą. Wyłożyć farsz na schłodzony spód tarty. Piec tartę ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni, do ścięcia jajek. Składniki ciasta: 1 szklanka mąki z amarantusa 1 szklanka mąki(...)dodać trochę wody. Wyłożyć ciasto na duża formę do tarty, wysmarowaną olejem. Ponakłuwać widelcem powierzchnię ciasta. Piec 15-20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.  Wyjąć z piekarnika, pozostawić do wystygnięcia. Nie nakładać farszu na gorący spód! Smacznego Jeśli lubisz tarty, zobacz również: tarta z zielonymi szparagami amarantusowa tarta z marchewką i   fenkułem

Codziennik Kuchenny
Schab ze śliwkami 133

może macie jakieś swoje sprawdzone sposoby? Podzielicie się nimi?  SKŁADNIKI 1 kg schabu 200 g suszonych śliwek 1 łyżka soli 1 łyżka cukru trzcinowego 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 2 ziarna kardamonu 2 goździki 3 ziela angielskie 2 listki laurowe kawałek cynamonu (ok. 1 - 1,5 cm) brandy lub koniak woda Śliwki płuczemy, zalewamy alkoholem (powinien zakrywać owoce(...)przygotowana mieszanką. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wkładamy mięso do naczynia żaroodpornego, dodajemy kardamon, goździki, ziele, listki i dolewamy wodę (ok. 2 cm wysokości). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (termoobieg + dolna grzałka) i pieczemy pod przykryciem przez godzinę. Studzimy w przykrytym naczyniu

Czary - gary w kuchni
Sernik z brzoskwiniami i kokosową kruszonką 190

szkl. cukru 1/2 szkl. oleju 1 budyń śmietankowy 1 cukier waniliowy 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej  1 puszka brzoskwiń (w sezonie można śmiało użyć świeżych) Ser mielimy (jeśli nie używamy gotowego zmielonego).  4 białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Żółtka i 1 jajo ucieramy z cukrem do białości, a następnie mieszamy z serem(...)Kokosowa kruszonka: 200 g. wiórek kokosowych 2 łyżki cukru 2 łyżki masła Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i posypujemy nimi wierzch sernika przed wstawieniem do piekarnika

Cynamonowe szczęście
Schab ze śliwką i boczkiem. Domowa wędlina, danie obiadowe. 169

zapraszam do wirtualnego poczęstunku :) Składniki - 1.20 schabu bez kości - 200 gram śliwek kalifornijskich suszonych bez pestek - 100 gram boczku wędzonego - sól, czosnek mielony, majeranek, kminek mielony, papryka mielona - olej Dodatkowo - folia aluminowa Wykonanie Schab obieram z błonek i zbędnego tłuszczyku, płuczę i osuszam papierowymi ręczniczkami. Z wierzchu schabu robię kilkanaście nacięć ostrym nożem i wkładam(...)godziny ( najlepiej na całą noc ). Po tym czasie schab obsmażam na rozgrzanym tłuszczu na patelni ze wszystkich stron i gorący owijam dokładnie folia aluminiową. Owinięty schab przekładam do rozgrzanego piekarnika ( można położyć na ruszt, lub blaszkę ), piekę w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem ok. godzinę, półtorej. Upieczony schab zostawiam w uchylonym piekarniku do ostudzenia, zimny przekładam do lodówki. Folię zdejmuję

Kuchnia z widokiem na ogród
Roladkowe ciasto francuskie z mięsem, pastą pomidorową i camembert 423

sera camembert z pieprzem, sól do smaku, pieprz czarny do smaku, mielona ostra papryka do smaku, ¼ łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, ponadto: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego (375 g), 1 jajko. Przygotowanie: Farsz: Filet myjemy, oczyszczamy i suszymy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki, mielimy lub miksujemy. Dodajemy pastę z pomidorów, pokrojony bardzo drobno ser, doprawiamy do smaku solą, pieprzem(...)Może to być forma na tarte lub tortownica, należy wcześniej wyłożyć ją papierem do pieczenia. Każdą roladkę smarujemy roztrzepanym jajkiem (boki i wierzch). Tak przygotowane roladki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Pieczemy w tej temperaturze 15 min, a następne 20 min w 180°C. Smacznego

Moniki Smakołyki
Skórki z kurczaka faszerowane i zapiekane 109

skórek z udek 1 szkl ryżu 300 g mięsa mielonego 1/4 cebuli sól pieprz pół papryki szczypta bazylii szczypta oregano oliwa 3-5 pomidory suszone z oliwy 2 łyżki konfitury z jarzębiny 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżki śmietany Skórki oczyścić i osuszyć. Ryż ugotować w 2 szkl wody , przestudzić. Do ryżu dodać mięso, posiekaną paprykę i cebulę, przyprawić(...)naczyniu żaroodpornym, nasmarować oliwą, posypać posiekanymi pomidorami i rozłożyć konfiturę z jarzębiny. Posypać odrobiną oregano i pieprzem. podlać ok pół szklanki wody i wstawić do nagrzanego 190 st piekarnika i piec 45 min. Następnie wyjąć naczynie z piekarnika, odlać cały płyn do rondelka, dodać do niego koncentrat pomidorowy i śmietanę, doprawić do smaku, zagotować i ponownie oblać faszerowane skórki

Gotowanie jest łatwe
Ciasto dyniowe 143

cukru białego ¼ szklanki cukru brązowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ⅛ łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 szklanki purée z dyni* 100 g rozpuszczonego masła 2 szklanki maślanki 5 ekologicznych jajek Polewa: 100 g miękkiego masła 200 g serka Philadelphia ¾ szklanki cukru(...)osobnej misie i ubij lekko trzepaczką. Dodaj do suchych składników i połącz ze sobą za pomocą łyżki. Masę wlej do formy pokrytej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C . Piecz 40-50 minut do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź. *Purée przygotujesz, piekąc pokrojoną w kostkę dynię w piekarniku nagrzanym do 200°C przez kwadrans. Po wystudzeniu

Food Square
Grzanki z rydzami i serem camembert 164

krążek sera camembert olej z pestek winogron do skropienia  Oleofarm 1 ząbek czosnku 1 papryczka chili -u mnie z zalewy olejowej sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony gałązki rozmarynu lub tymianku Sposób wykonania: Rydze oczyszczamy, płuczemy dokładnie pod bieżącą wodą, kroimy na plastry, dusimy w rondelku na masełku pod przykryciem około 10 minut-aż odparują. Bagietkę(...)plasterki grzybów oraz pokrojoną chili posypujemy solą oraz pieprzem do smaku i na wierzch dajemy plasterki sera camembert, posypujemy listkami ulubionych ziół.  Zapiekamy w nagrzanym, do 180*c piekarniku na blasze około 5 minut, do momentu lekkiego rozpuszczenia sera. Podajemy od razu gorące. Bon Appetit! Przepis bierze udział w konkursie na Durszlaku

Wanilia i Kardamon
Bułeczki drożdżowe ze śliwkami i cynamonem 193

wyrośnięcia w cieple na czas od 45 minut do godziny. Powinny znowu podwoić objętość i zetknąć się ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do 200–C, bułki pieczemy na środkowym poziomie piekarnika przez 30-45 minut, do suchego patyczka (sprawdzajcie ciasto patyczkiem zawsze tam, gdzie jest go najwięcej). Przy wysokich bułkach zawsze ciasto pieczemy dłużej. Przy niskich bułeczkach na ogół to dolna(...)szklanki cukru 3 jajka rozmiaru M 10g drożdży instant NADZIENIE 500g śliwek węgierek 1 czubata łyżeczka przyprawy do piernika (mieszanka anyżu, goździków, cynamonu i kardamonu) 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu 2 łyżki grubego, brązowego cukru

Karo in the Kitchen
NALEŚNIKI PINACOLADA – z serem, ananasem i bananami pod kokosową pierzynką 218

napój migdałowy Alpro – 2 szkl * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * sól – 1 szczypta * olej – 0,5 szkl NADZIENIE: * ser biały 2x mielony * ananas ( świeży lub z puszki ) – ok. 200 g * banan – 2 szt * dżem ananasowy – 100 g DODATKOWO: * kokos – 50 g * śmietana 30% – 150 ml * cukier(...)Posypujemy odrobiną kokosu i zawijamy. Układamy obok siebie w naczyniu do zapiekania posmarowanym odrobiną masła. Zalewamy śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi. Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 20-25 minut ( aż śmietanka się zapiecze ). Zajadamy gorące! Smacznego! A jeśli lubicie takie naleśniki na słodko, to z całą pewnością posmakują Wam jeszcze te! Przepisy

Ostra na Słodko
“Chlebek” bananowy z orzechami 250

masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego imbiru 3 dojrzałe banany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu, do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. W dużej misce mieszamy(...)miski z sypkimi składnikami i miksujemy do połączenia się składników. 5. Przekładamy ciasto do foremki posmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wierzch “chlebka” posypujemy pozostałymi orzechami. 6. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez około godzinę - godzinę i 15 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto idealnie komponuje się zarówno jako dodatek

W kuchni Katie
Faszerowany filet z kurczaka z sosem pomidorowym i brukselką 208

450g brukselki – świeżej lub mrożonej podwędzany żółty ser wędzony parzony boczek 2 łyżki oleju rzepakowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 płaska łyżeczka cząbru 1 płaska łyżeczka tymianku sos pomidorowy wg naszego przepisu – w wersji lekko pikantnej natka pietruszki do dekoracji Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy z ewentualnego tłuszczu, błonek i części chrzęstnych(...)silnym ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Filety z kurczaka obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez 5 minut do zrumienienia. Następnie natychmiast umieszczamy w otwartej brytfannie i wkładamy do piekarnika nagrzanego w międzyczasie do temperatury 180 stopni. Mięso trzymamy w nim przez 20 minut, przy czym przez ostatnie 10 minut powinno być przykryte folią aluminiową. W międzyczasie gotujemy brukselkę

Kulinarna Pokusa
Kotlety jaglane z tuńczykiem 128

puszki tuńczyka (2x185g) 100g świeżego szpinaku 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku garść natki pietruszki /może być mrożona/ sok z połowy cytryny 1 łyżeczka mielonej papryki mielony pieprz, sól olej rzepakowy do smażenia 1. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Szpinak dobrze opłukać. Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju i udusić cebulę(...)jeszcze raz wymieszać. Przykryć miskę i wstawić do lodówki na godzinę. Po wyjęciu formować kotleciki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko obsypanej mąką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40 minut (jeśli kotlety będą większe to dłużej… do zrumienienia. Smacznego   Post Kotlety jaglane z tuńczykiem pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 258

piersi z kurczaka) 3 łyżki oleju roślinnego 1 duża cebula, drobno pokrojona 1 kg pomidorów, bez skórki, drobno pokrojonych 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki szafranu 2-4 łyżki płynnego miodu (wedle smaku) 50 g blanszowanych migdałów, posiekanych (lub płatków migdałowych) 1 łyżka ziaren sezamu sól i pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny(...)kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam je na talerzu i przykryłam arkuszem folii aluminiowej. Można je też wstawić do lekko nagrzanego piekarnika. Zwiększ ogień pod garnkiem i gotuj sos, aż uzyska gęstą konsystencję - mi zajęło to 30 min. Mieszaj sos, aby nie przywarł do garnka. Na koniec wmieszaj w niego miód i włóż

Chilli Czosnek i Oliwa
Jogurtowiec z rabarbarem i kruszonką migdałową 347

mąki pszennej 1 szk cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 400 g rabarbaru 2 łyżki cukru Kruszonka 1,5 łyżki zimnego masła 1,5 łyżki cukru 6 łyżek mielonych migdałów cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Rabarbar umyć ,pokroić i zasypać dwoma łyżkami cukru. Do jednego naczynia włożyć jogurt naturalny,olej,jajka oraz esencje waniliową i za pomocą(...)wylać na tortownicę o średnicy 28 cm wyłożoną papierem do pieczenia.Rozłożyć pokrojony rabarbar. Kruszonka:zimne masło zagnieść z cukrem i zmielonymi migdałami.Rozkruszyć na górę ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st około 50 min.Do suchego patyczka.Zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem

Ala piecze i gotuje
Pulled Pork (wyczesana wieprzowina) 173

Pulled Pork, czyli kawał mięsa pieczony w niskiej temperaturze. Właśnie głównie dlatego chciałam mieć wolnowar Russell Hobbs . Mięso można upiec zarówno w piekarniku w 100 stopniach jak i przygotować je w wolnowarze, w którym temperatura nie przekracza 80 stopni. Dla mnie bosko, bo nie trzeba zaglądać, mieszać, przekręcać, w ogóle nie trzeba się interesować mięsem przez 12 godzin. W takiej(...)łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo zmielonego 1/2 łyżeczki mielonego chili 2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki mielonej 3 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu Worcestershire (Worcester) 2-3 łyżki wody 2 ząbki czosnku, obrane Dodatkowo do pieczenia: 2-3 liście laurowe 2-3 gałązki świeżego rozmarynu Sposób

Blondynka Gotuje
Makowo-wiśniowa fantazja 72

polecam na różne okazje. Produkty do upieczenia kupicie w sklepie internetowym   Kuchnie Świata Blaszka o wym 25/30 cm lub podobna   Ciasto makowe: 4 jajka 17 dag suchego mielonego maku 3/4 szklanki drobnego cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Krem śmietankowy: 400 ml śmietanki kremówki(...)okrągłych biszkoptów 2/3 szklanki mocnego i lekko osłodzonego naparu z kawy  2 łyżki likieru pomarańczowego cointreau 1 szklanka frużeliny wiśniowej Kakao do oprószenia   Sposób przygotowania: Ciasto makowe: Mielony mak wsypać do miski, zalać wrzącą wodą, tak aby ledwo go zakryła, wymieszać i wygładzić. Miskę przykryć tak aby całkowicie wchłonął wodę. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Gdyby się okazało

Wanilia i Kardamon
Sernik adwokacki 149

dietetycznym, na dodatek bezglutenowym. Dekorację można dostosować do każdej okolicznośći, a i bez niczego na wierzchu wygląda też pięknie. Składniki: • 1 kg sera białego mielonego • 1 szklanka likieru Adwokat • 5 jajek • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • skórka starta z 1 cytryny • 3 łyżki soku z cytryny • 3/4 szklanki cukru Polewa śmietanowa • 1 duża(...)adwokat i sok z cytryny. Masa serowa będzie dość płynna. • Wlać do tortownicy wyłożonej na dnie folią aluminiową wypuszczoną na zewnątrz. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut, zmniejszyć temp. do 120 st.C i piec jeszcze 1 godzinę. • Po tym czasie wylać na wierzch sernika

To co kocham
Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) 173

potrawy i jesteśmy rozgrzani :) Zachęcam do wypróbowania mojej wersji wegetariańskiej. puree: 1 kg ziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej(...)wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Nadzienie przelewamy do żaroodpornej formy. Ziemniaki ubijamy tłuczkiem wraz z masłem, śmietaną […] Artykuł Zapiekanka pasterska z cukinią i fasolą (bez mięsa) pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Pieczony pulpet z kurczaka z cukinią i marchewką (Polpettone di pollo con zucchine e carote) 151

rodzinny obiad lub kolacj ę . Pulpet przełożyłam plastrami cukinii i marchwi, które wykorzystałam również do dekoracji. Smacznego :) SKŁADNIKI 750 gr mięsa mielonego z kurczaka 2 cukinie 2 marchewki 1 czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko natka pietruszki szczypiorek suszone oregano s ó l, pieprz   PRZYGOTOWANIE Podłużną(...)mięsa, którą przykrywamy plastrami marchwi. Marchew przykrywamy ostatnią porcją mięsa. Pulpet przykrywamy folią aluminiową. Pieczemy w kąpieli wodnej 50 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Zdejmujemy folię i pieczemy bez przykrycia kolejne 20 minut. Pulpet jest gotowy, gdy patyczek po włożeniu jest suchy. Pulpet możemy

La grande e la piccola cuoca
Pasztet z kury/koguta 217

suche bułki namoczone w mleku 1 ziemniak (ugotowany) 1 łyżka smalcu (czubata) 3 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej majeranek pieprz ziołowy i naturalny sól Opcjonalnie:  2 szczypty mielonych liści laurowych zioła Ojca Mateusza    Kurę/koguta włożyć do garnka z osoloną wodą. Dodać obrane warzywa (w całości), liście laurowe i ziele angielskie. Całość gotować (pod przykryciem(...)czosnek (pokroiłam w plasterki) i smalec. Całość ponownie wyrobić i doprawić do smaku. Formy wysmarować olejem (aluminiowej nie smarowałam) i napełnić mięsem - do 2/3 ich wysokości. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 50-60 minut w 180 stopniach. Jeśli masa jest zbyt "sucha" - należy dodać odrobinę rosołu, w którym gotowało się mięso. U mnie akurat nie było takiej potrzeby

Di gotuje
Drożdżowe pierożki z mięsem (do barszczu) 219

wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).  2. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej. Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem.  3. Wyrośnięte ciasto dzielimy(...)190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.  Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze w piekarniku w temp

Kuchnia w czekoladzie
Paszteciki z tuńczykiem, warzywami i mascarpone 165

znika ;) Składniki na około 18-20 sztuk ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 120 g masła pokrojonego w kostkę 0/5 szklanki śmietany 18% szczypta soli szczypta mielonej słodkiej papryki farsz: 1 puszka tuńczyka mała cukinia (obrana, pozbawiona gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę) pół cebuli czosnkowej łyżka masła klarowanego ugotowana marchewka ugotowana pietruszka (ugotowane warzywa mogą(...)podsmażamy na maśle. Gdy się zeszklą zestawiamy z ognia i dodajemy osączonego tuńczyka, ugotowane warzywa pokrojone w kosteczkę oraz mascarpone, posiekaną natkę i przyprawy. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Przygotowujemy ciasto. Drożdże kruszymy i mieszamy ze śmietaną aż się rozpuszczą. Mąkę przesiewamy, siekamy z masłem i przyprawami po czym dodajemy śmietanę […] Artykuł Paszteciki

Mienta blog
Pieczeń rzymska 153

Pieczeń rzymska to pieczone mielone mięso – możecie wybrać Wasze ulubione. Można ją przygotować nie tylko na Wielkanoc (na ten czas bardziej proponuję pasztet), ale jako codzienne danie – obiadowe, przekąskę, dodatek do kanapek. Szybka, prosta. Jeśli koniecznie uprzecie się na wersję Wielkanocną, można do niej dodać (przed procesem pieczenia, gdy wykładacie mięsną masę do foremki) gotowane jajka(...)poziomo wzdłuż foremki). Pieczeń rzymska to inaczej także klops (tylko, że jeden duży :) ), jest świetna na każdą okazję, smakuje i na ciepło i na zimno. Składniki: 1 kg mięsa mielonego (możecie wymieszać wołowe z wieprzowym, dodać jagnięcinę – wszystkie chwyty dozwolone; ja używam wołowiny i wieprzowiny w proporcji 60:40 albo 70:30) 3-4 marchwie 1 cebula

Pociąg Do Kuchni
Kaczka 5 smaków na purée z ziemniaków i selera, ze śliwkowym sosem whisky i surówką z fenkułu 203

odpocząć żeby soki rozeszły się po mięsie. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy(...)tłuszczu – 130ml mleka – sól – ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej Sos śliwkowy – 130ml wody – 4 łyżki whisky – 3 kopiaste łyżki powideł śliwkowych – ½ łyżeczki mielonego imbiru – 25g zimnego masła Sałatka z fenkułu i pomarańczy – 1 bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu

Karo in the Kitchen
Sernik na ciasteczkach 126

Składniki na spód ciasteczka digestive, 250g masło roztopione, 100g Składniki na masę twaróg mielony, 750g mleko skondensowane słodzone, 1 puszka 400g jajka, 3 sztuki ekstrakt z wanilii, 1 łyżeczka mąka ziemniaczana, 1 łyżka   Składniki dodatkowe śmietanka kremówka, 500ml Przygotowanie Ciasteczka miksujemy blenderem lub wrzucamy do woreczka i kruszymy za pomocą wałka do ciasta. Okruchy mieszamy z roztopionym masłem(...)Wstawiamy do lodówki. Twaróg, jajka, ekstrakt, mąkę i mleko skondensowane starannie miksujemy na gładka masę (nie może być w niej grudek). Wylewamy masę serową do formy. Pieczemy w naparowanym piekarniku (na spód piekarnika wkładamy żaroodporne naczynie lub formę do ciasta wypełnioną wrzątkiem) rozgrzanym do temperatury 170st. Ciasto pieczemy przez około 1 godzinę. Po upieczeniu sernik całkowicie chłodzimy w lekko uchylonym

Gotowanie moimi oczami
Cukinie zapiekane z soczewicą i porami 174

smaczne i aromatyczne danie. Składniki: - 5 cukinii - 2 pory - 200 g różnokolorowej soczewicy - 1/2 pęczka natki zielonej pietruszki - sól, pieprz - 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki - 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki - oliwa Składniki na 5 osób. Soczewicę wrzucamy na gotującą się wodę i gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy posiekanego pora. Dodajemy(...)pół i łyżeczką wydrążamy gniazda nasienne. Wydrążoną cukinie nadziewamy farszem z soczewicy i pora i układamy na blaszce do pieczenia. Po wierzchu kropimy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy 30 minut aż cukinie zmiękną. Farsz na wierzchu trochę się przypieka ale w środku pozostaje miękki. Smacznego

Kuchenne Wariacje
Pumpkin Pie 193

dyni* 1 łyżeczka mielonego cynamonu 0,5 łyżeczki mielonego imbiru 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu 0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 0,25 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki białego cukru 2 łyżeczki brązowego cukru 0,5 łyżeczki soli 350ml mleka skondensowanego Przygotowanie : Ciasto - mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło posiekać z mąką(...)papierem do pieczenia, wysypać kamykami do pieczenia lub grochem/fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić. Nadzienie - W misce rozbełtać jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier z przyprawami i solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać mleko skondensowane

Codzienne Gotowanie
Karp w piwie 122

innej odsłonie ? Składniki 1 kg filetów z karpia 5 ząbków czosnku 5 łyżek mąki 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej 15 dag masła 300 ml jasnego piwa sól , pieprz czarny mielony 2 cebule Przygotowanie   Filety umyłem , osuszyłem za pomocą ręcznika papierowego ( jeśli używamy filetów mrożonych , to należy je rozmrozić w temperaturze pokojowej). Cebulę po obraniu pokroiłem w plastry , obłożyłem(...)następnie obtoczyłem w mące z papryką. Naczynie żaroodporne natarłem częścią masła. Wyłożyłem karpia i podlałem piwem. Pozostałe masło pokroiłem na kawałki i dodałem do naczynia z rybą. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piekłem ok. 20 minut na złoty kolor

R'n'G Kitchen
brzoskwinie w korzennym syropie z..whiskey 111

słoików ~ok. 1,5kg brzoskwiń ~850ml wody ~150ml whiskey ~200g białego cukru ~150g cukru trzcinowego ~płaska łyżka cynamonu ~kilka lasek cynamonu ~kilka ziaren kardamonu ~gwiazdki anyżu ~goździki (nie mielone) ~laska wanilii Brzoskwinie obrać i pokroić - większe na ćwiartki, mniejsze na połówki, mniej więcej tak, aby wszystkie kawałki były równe. W garnku wymieszać cukry i dodać przyprawy (z wanilii(...)miękkości owoców. Do wyparzonych słoików wkładać kawałki brzoskwiń i zalewać syropem, zakręcać również wyparzonymi zakrętami, odwrócić do góry dnem i pozostawić do ostudzenia, lub po zakręceniu zapasteryzować słoiki w piekarniku (bezpieczniejsza opcja). Smacznego

chili & sugar
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym 201

łatwa i przyjemna....w konsumpcji....;-) Składniki 35 dag świeżego suma-filet 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki żółtej kawałek pora sok z cytryny sól morska do smaku pieprz czarny grubo mielony do smaku 1/2 łyżeczki przyprawy do ryb oliwa Sos porowy: 1/2 pora 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy 1/2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 1 łyżka soku(...)pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować. Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami. Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c. Przygotowujemy sos: : Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem,wlewamy

Wanilia i Kardamon
Bezglutenowe wegańskie "brownie" 204

pestek dyni 200 g kaszy gryczanej palonej skórka pomarańczowa (u mnie niestety kupna) - do smaku proszek do pieczenia/kamień winny 2-3 łyżeczki 30 g siemienia lnianego mielonego garść pokrojonych daktyli 2 duże łyżki miodu kakao (będzie z 8 łyżeczek;) - można zastąpić karobem mleko sojowe (lub inne roślinne) - około 100 ml woda - do uzyskania odpowiedniej konsystencji(...)czas mieszając dodawaj wodę, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji (ciasto ma być gęste, ale wilgotne) 5. Dodaj daktyle pokrojone w małą kostkę, następnie jeśli to konieczne dodaj wodę 6. Piekarnik rozgrzej do temp. 180 st., piecz około 40 minut Z doświadczenia wiem, że czas pieczenia dużo zależy od rodzaju piekarnika. Ja mam starą wysłużoną 'Ewę', która nijak nie trzyma temperatury

pyszne zdrowości
Dietetyczne ciasto jogurtowe z borówkami 181

sporych kawałów): 3 jajka 1/3 szklanki ksylitolu firmy Oleofarm 2 kubki jogurtu naturalnego bałkańskiego light (2x340g, dostępny w Netto, wybrałam ten jogurt bo jest chyba najgęstszy z najgęstszych ;)) łyżeczka mielonej wanilii dostępnej w sklepie Skworcu łyżka skrobi kukurydzianej dostępnej w sklepie CENTRUM SYLWETKI spora garść borówek  Sposób przygotowania: Jogurty przekładamy na gęste sito aby pozbyć sie ewentualnej wody(...)pieczenia, a na wierzch rozrzucamy borówki ;) z kolei formę z ciastem wkładamy do większej formy do której wlewamy wodę /będziemy piec je w kąpieli wodnej/ wkładamy do piekarnika i pieczemy w temp. około 160 stopnia (nie mam pewności, bo nie mam termometru w piekarniku) przez około 60 minut, studzimy w piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki żeby się schłodził

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Polędwiczka wieprzowa i zielony sos! 150

Mięsko jest delikatne, a sosik dopełnia jego smak. Sprawdzi się do mięs pieczonych i smażonych, a także przy grillowaniu :)  Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 500 g), sól, grubo mielony pieprz, sok z 1/3 cytryny, starty świeży imbir (ok. 4 cm kawałek), szczypta pieprzu cayenne, 2 szczypty rozmarynu, 2 szczypty tymianku szynka parmeńska lub serrano Polędwiczkę należy dokładnie umyć(...)wieczorem w dzień poprzedzający wykonanie tego obiadu. Po upływie tego czasu mięsko wyciągamy, najlepiej dać mu chwilkę by doszło troszkę w temperaturze pokojowej. Obwiązujemy dobrze szynką parmeńską.  Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Rozgrzewamy oliwę na patelni i obsmażamy wcześniej przygotowaną polędwiczkę. Z każdej strony do zrumienienia. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach

Plate of Joy
Katarzynki na Katarzynki 94

mąki żytniej, 100-150 g mąki pszennej (mój dodatek), 125 ml przegotowanej wody, 2 jajka, skórka otarta z jednej pomarańczy, łyżeczka zmielonych nasion anyżu, ½ łyżeczki mielonych goździków, ½ łyżeczki mielonego kardamonu, 25 g spirytusu, surowe żółtko, 6 ml sody oczyszczonej, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich mąka do podsypywania podczas wałkowania. Miód zagotować z przyprawami, sokiem i skórką z pomarańczy(...)czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband

królestwo garów
PULPECIKI Z KASZĄ ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 186

czosnek – 3-4 ząbki * cebula – 1 szt * ser żółty – 100 g * sól , pieprz, bazylia, oregano, cukier – do smaku * oliwa SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: MIĘSO: Mięso mielone mieszamy z ugotowaną wcześniej kaszą jęczmienną i przesmażoną na złoto, drobno posiekaną cebulką. Dodajemy namoczoną i odciśniętą kromkę chleba, duże jajko oraz przyprawy. Wszystko razem bardzo dokładnie mieszamy na gładką(...)rozpadną się, a sos zrobi kremowy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem , bazylią , oregano i szczyptą cukru. Gorącym polewamy pulpety i obficie posypujemy startym serem. Wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 30 minut. Podajemy gorące! Pycha

Ostra na Słodko
Jabłka w sosie korzennym z brązowym ryżem 134

ziarenkach jest znacznie bardziej aromatyczny, jak wszystkie przyprawy mielone czy tarte bezpośrednio przed użyciem. Można jednak czasami ułatwić sobie życie, prawda? :) I to własnie cynamon i kardamon są głównymi składnikami mojego sosu, który wspaniale pasuje do jabłek i ryżu. Takiego sosu nie trzeba niczym zagęszczać, gdyż mielony cynamon nada mu gęstą, kleistą konsystencję. Smak(...)ryżu z jabłkami.Składniki:jabłka, brązowy ryż.na sos:200 ml wody,6 łyżek miodu,3/4 szklanki cukru,1/2 łyżeczki mielonego kardamonu, opakowanie mielonego cynamonu (15 g),1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego,pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej.Do rondelka wlać wodę, wsypać ziele angielskie i cukier, gotować 2-3 minuty. Dołożyć resztę składników, wymieszać

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lukrowane pierniczki 216

Gdy się okazało, że większość upieczonych wcześniej pierniczków w jakiś cudowny sposób zniknęła, nie pozostało nic innego, jak zakasać rękawy i zacząć piernikową zabawę od nowa

Kulinarne przygody Gatity
Grecka faszerowana papryka - niech ktoś zatrzyma wreszcie świat. 138

słoiczka oliwek (w oryginalnym przepisie były zielone, ja jednak pod ręką miałam czarne) 4 ząbki czosnku1 łyżka suszonego oreganonatka pietruszkioliwa z oliweksólpieprz  Do miski wrzucam po kolei: mięso mielone, drobno pokrojone 3 ząbki czosnku (gdy je pokroję posypuję solą i rozcieram), drobno pokrojoną cebulę, pokruszony ser feta, ugotowany ryż, 1 łyżkę oregano, drobno pokrojoną natkę pietruszki(...)oregano. Tak przygotowaną paprykę mogę obficie napełnić farszem. Przykrywam kapelusikiem (górną częścią papryki) i wstawiam do naczynia żaroodpornego. Od góry polewam niedużą ilością oliwy, a następnie wsadzam do piekarnika na 180st i 40 min.W międzyczasie przygotowuję sos (nie rezygnujcie z niego dodaje potrawie rewelacyjny smak). Drobno siekam oliwki, ząbek czosnku (następnie posypuję go solą i rozcieram). Do tego dodaję śmietanę

Brzuszki Łakomczuszki