można zastąpić inną uniwersalną mąką lub ewentualnie drobno mieloną mąką ryżową wymieszaną 1:1 ze skrobią kukurydzianą. Zamiast łupin babki można użyć mielonego siemienia lnianego. Zamiast migdałów można użyć dozwolonych w ramach diety orzechów lub wiórków kokosowych. Jeśli nie planujecie lukrować ciasteczek można zwiększyć ilość cukru o kolejne 50g.Przygotowanie:Kleik wymieszać(...)będzie się kleić. Uformować kulę i schłodzić w zamrażarce przez około pół godziny. Rozwałkować na grubość około 5-7 mm i wycinać okrągłe ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 15 minut (do lekkiego przyrumienienia
głodny alergikproszek do pieczenia – 1 łyżeczka* masło – 125 g* cukier – 0,5 szkl* kakao – 2 łyżki* woda – 3 łyżkiMASA SEROWA:* ser biały dwukrotnie mielony – 500 g* jajko – 2 szt* cukier – 0,5 szkl* budyń waniliowy – 60 g* brzoskwinie z puszki – ok. 150 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Brzoskwinie odsączamy z syropu.Kroimy na plastry.CIASTO(...)wyłożonej papierem do pieczenia.MASA SEROWA:Zmielony ser miksujemy z jajka , cukrem i budyniem.CAŁOŚĆ:Do formy wylewamy ciemne ciasto.Przykrywamy masą serową.Układamy odsączone brzoskwinie.Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 50 minut.Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia!Smacznego
Ostra na Słodkoczasie gdy smażę (albo pomocnik) naleśniki przygotowuję farsz. Kroję cebulkę w kostkę, smażę na małej ilości oleju, kroję pieczarki, dodaję i smażę przez 10 minut, później dodaję mięso mielone, przyprawiam i smażę aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie. Pod koniec dodaję kukurydzę, fasolę, czosnek (drobno pokrojony) i koncentrat pomidorowy. Składniki na biały sos:woda 2 szklvegeta(...)ciągle mieszając, chwilę pogotuję, by sos zgęstniał, przyprawiam sporą ilością pieprzu.Na naleśniki nakładam farsz, zwijam w rulonik lub składam w trójkąty (jak na zdjęciach). Polewam sosem i wkładam do piekarnika na 10 min, można posypać startym żółtym serem lub świeżą posiekaną natką pietruszki ( nie miałam pod ręką).Porcja mojego smakosza :)SMACZNEGO
NA MOIM TALERZUczosnku 1 czubata łyżeczka świeżo startego imbiru 1/2 łyżeczki chili w proszku (lub najlepiej ok. 1 łyżeczki jeśli lubicie ostre) 1/3 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól morska świeżo mielony pieprz Dynię myjemy, oczyszczamy z nasion i kroimy w grubą kostkę (2,5 – 3 cm) – polecam dynię hokkaido, wtedy nie ma potrzeby jej obierania. Pokrojoną dynię wrzucamy(...)pieprz. Mieszamy i polewamy mieszanką oliwy i przypraw dynię. Delikatnie mieszamy całość dłońmi – aby każdy kawałek oblepił się. Wysypujemy warzywa na dużą blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Piekarnik nagrzewamy do 200°C (lub 190°C z termoobiegiem). Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. W tym czasie łososia solimy i pieprzymy z obu stron. Robimy także pesto z pietruszki
Poezja smakuzajadać lub na zimno podawać. Niech każdy przepisu wypróbuje, a na pewno nie pożałuje. Składniki: sos chili, 2 szklanki mąki pełnoziarnistej,25 g drożdży, oregano, pieprz świeżo mielony, sól, szczypta cukru, 150 ml wody, 6 szt. pomidorków koktajlowych, 12 łyżeczek sera camembert topionego, 3 plasterki sera Capresi z papryką, listki świeżej bazylii, szczypiorek. Przygotowanie: Ciasto: drożdże(...)pizzowe, dodaj oliwki, pomidorki, capresi i gotowe. Na blachę posmarowaną oliwą serca poukładaj, na wierzch jeszcze po łyżeczce sera camembert pododawaj. Piecz ok. 20 minut w 180°C w piekarniku z wentylatorkiem, dodaj jeszcze raz sos chili, listki bazylii i udekoruj szczypiorkiem
Moniki Smakołykiprzygotowania w kilka minut. Jeśli nie piekliście jeszcze sernika z dodatkiem mleka skondensowanego to gorąco polecam. Sernik limonkowy na mleku skondensowanym Składniki: 500 g twarogu mielonego 5 jajek (osobno białka i żółtka) 350 ml mleka skondensowanego 3/4 szklanki cukru 1/2 opakowania skórki pomarańczowej 3 łyżki budyniu waniliowego 1 łyżka mąki pszennej kilka kropel aromatu limonkowego(...)miksujemy przez około minuty, tylko do połączenia się składników. Formę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w temperaturze 150 stopni przez około 50 minut, umieszczając w piekarniku poniżej naczynie z wrzącą wodą. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy powoli, partiami cukier puder. Na końcu wrzucamy skórkę z limonki. Na wierzch sernika wykładamy pianę. Pieczemy jeszcze około
Mania Gotowaniadrożdży 1 łyżeczka cukru na farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty 20 dag fasoli białej drobnej 20 dag pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka oleju przyprawy (sól, pieprz, mielona papryka) dodatkowo: 1 jajko ziarna kminku/sezamu Fasolę namoczyć (optymalnie 12 godzin - można krócej, wówczas wydłuży nam się nieco czas gotowania) a następnie gotować do miękkości w lekko posolonej wodzie(...)przekręcając na bok i delikatnie uklepując palcami tworząc spiczasty brzeg: Gotowy wyprofilowany wałeczek posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać ziarnami kminku lub sezamu: i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 (mają być zrumienione). Najlepiej smakują gorące, w towarzystwie czerwonego barszczu i ukochanych osób
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaSpód: 200 g kruchych herbatników czekoladowych (mogą być bezglutenowe) 120 g stopionego masła Masa serowa: 350 g czekolady o zawartości 50-60% kakao 50 g masła 500 g twarogu mielonego 250 g serka mascarpone 1 puszka (530 g) mleka zagęszczonego słodzonego “Gostyńskie” 4 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu waniliowego Dodatkowo: 150 g suszonych śliwek kalifornijskich(...)papierem do pieczenia, zapinamy obręcz, pozostawiając papier na zewnątrz. Dno tortownicy wykładamy masą z herbatników, mocno dociskamy (najlepiej przykryć arkuszem papieru do pieczenia i docisnąć dłońmi). Spód pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 8 minut, wyjmujemy i studzimy. Suszone śliwki kroimy w małe kawałki, wkładamy do rondelka, zalewamy winem i zagotowujemy. Odstawiamy do wystudzenia, po czym odciskamy
Smakowity Blog KulinarnyCebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju aż cebula lekko zbrązowieje. Kapustę sparzymy wrzątkiem, osuszamy i szatkujemy. Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem, solą, przyprawą do mielonego, papryką mieloną słodką i ostrą oraz ziołami prowansalskimi. Do mięsa dodajemy 1 jajko, zarodki pszenne lub otręby i mieszamy ręką, aby wszystkie składniki się(...)ryżem. Na końcu układamy trzecią warstwę kapusty. Jajka rozbełtujemy, mieszamy ze śmietanką, przyprawiamy solą i pieprzem i polewamy nimi składniki w naczyniu żaroodpornym. Zakrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 50-60 min. Podajemy z sosem pomidorowym lub ketchupem
Kuchnia MagdaLenytydzień". Aż do dzisiaj, od teraz piec będę je sama :) SKŁADNIKI: 250 g mąki pszennej 150 g cukru 1 łyżka masła szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta mielonego anyżu 1 łyżka startej skórki z cytryny kilka kropel aromatu cytrynowego 2 jajka 50 g drobno posiekanych migdałów 100 g migdałów ze skórką A jak to zrobić: Na stolnicę(...)szerokości około 3 cm. (można je z wierzchu posmarować rozkłóconym jajkiem, będą miały ładniejszy kolor). Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Wyjąć bagietki z pieca i póki będą jeszcze miękkie i ciepłe, każdą ostrym nożem, pokroić ukośnie na kawałki o grubości 1 cm. Ciastka w kawałkach pozostawić
Kuchnia w opałachDrobniutko siekam cebulę, mięso mieszam z sosem sojowym. Na sporej patelni rozgrzewam oliwę. Dorzucam cebulę. Do lekko zeszklonej cebuli dorzucam ziemniaki. Ziemniaki lekko powinny się zezłocić, teraz dodaję mielone i mieszam aby się równomiernie przesmażyło. Wszystko to na mocnym ogniu i pilnujemy. Po ok. 8, 10 minutach mięso jest gotowe, dodaję paprykę z cukinią i mieszając całość(...)całą powierzchnię jajka. Przykrywam i cały czas na średnim ogniu zostawiam bez mieszania na ok. 12 minut. Oryginalnie frittatę na koniec pieczenia wkłada się na kilka minut do gorącego piekarnika, ew. można ją odwrócić przy użyciu pokrywki, ja zostawiam cosi come e, czyli taką jaka jest, tylko obserwuję, czy jajka są wystarczająco ścięte z wierzchu. Ma wtedy ładny żółty kolor
I tu będę miała takie tekostki masła (ok 250g) 4 jajka 3 szklanki mąki pszennej 1 i 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 duża puszka plastrów ananasa 50g mielonych migdałów 2 łyżki likieru pinacolada Dodatkowo: 2 tabliczki białej czekolady 3 łyżki słodkiej śmietanki 30% 20g płatków kokosowych czekoladowa posypka Sposób przygotowania: Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym(...)masy cały czas ucierając ją na najmniejszych obrotach. Na końcu dodajemy likier pinacolada. Ciasto przelewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą formy. Pieczemy w nagrzanym do 170st C. piekarniku do suchego patyczka (ok godziny). Jeśli w trakcie pieczenia wierzch babki zbytnio się rumieni, możemy przykryć go folią aluminiową. Przestudzoną babkę polewamy obficie roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą
Kuchnia w czekoladzieprzepis z bloga ZjemTo , upiekłam jednak po swojemu. Jeśli lubicie karmel, kokos i amaretto będziecie wniebowzięci, ja jestem... składniki: ciasto: 6 białek szczypta soli 130 g cukru 150 g mielonych migdałów 50 g migdałów w płatkach 150 g kokosu 2 łyżki bułki tartej krem: 2 szkl mleka 200 ml śmietany kremówki 6 żółtek 150 g cukru 2 łyżeczki ekstraktu(...)ubić ze szczyptą soli, pod koniec dodając partiami cukier - piana powinna być gładka i lśniąca. Delikatnie wmieszać pozostałe składniki ciasta. Wylać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika, rozgrzanego do 170 stopni, piec ok 30 minut. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać ekstrakt waniliowy, 3/4 szkl mleka i obie mąki. Pozostałe mleko zagotować, na wrzące wlać masę jajeczną, ugotować
6nieboczosnku 400 g wieprzowiny 1 puszka pomidorów sól pieprz majeranek olej słonecznikowy ocet jabłkowy Ziemniaki, cebulę i czosnek obrałam ze skóry. Wieprzowinę, cebulę oraz czosnek zmieliłam w maszynce do mielenia mięsa. Mięso dobrze wymieszałam z cebulą i czosnkiem aby przeszło smakiem. Ziemniaki pokroiłam w plasterki. Cukinię i bakłażana dokładnie umyłam i również pokroiłam w plasterki. Pomidory z puszki przelałam(...)samo dno poszły ziemniaki, następnie cukinia, jedna część mięsa, bakłażan i połowa sosu pomidorowego. Wszystkie te warstwy powtórzyłam z pomocą małych rączek mojego synka:) Naczynie żaroodporne wstawiłam do piekarnika na 1 h i 10 min, temp 190 °C. Warto co jakiś czas sprawdzić czy warzywa się nie przypalają. Najwięcej czasu potrzebują ziemniaki. U nas wszystkie składniki były miękkie:) Jeśli
nietadieta