Rolada z mięsa mielonego z farszem jajecznym...Aromatyczne i soczyste mięso mielone z łopatki wieprzowej.A wewnątrz smakowity farsz z jajek, natki pietruszki i koperku.Pyszna odmiana dla tradycyjnego kotleta mielonego.Idealna na ciepło jak i na zimno.Polecam!Składniki:800 g mielonego mięsa wieprzowego (u mnie z łopatki wieprzowej);1 surowe jajo;1 czerstwa zwykła bułka;2 ząbki czosnku(...)zmięknię. Miękką bułkę dobrze odcisnąć.Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na rozgrzanym na patelni maśle (około 1 łyżka). Wystudzić.Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.Do mięsa mielonego dodać odciśniętą bułkę, podsmażoną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko i przyprawy (sól, pieprz, majeranek, vegeta - do smaku). Wyrobić na gładką masę.Na blacie rozłożyć płat folii spożywczej. Oprószyć
Gospodyni Miejskasoli (sól i pieprz - możecie dodać do waszego smaku) 200 ml wody Przygotowanie: Krok 1 Słoiki należy dokładnie umyć, osuszyć i razem z przykrywkami wstawić do piekarnika na 100 C i piec puste ok 20 min aby dobrze wysterylizować. Krok 2 Mięso należny dobrze zmielić z czosnkiem, a następnie dobrze wymieszać(...)połowy, przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu 50 min. Wyciągamy i ostudzamy. Następnego dnia powtarzamy czynność gotowania lecz tylko przez 20 minut od momentu zagotowania, wtedy będziemy mieli pewność, że taki wyrób może być długo przechowywany. Rada: Jeżeli mamy pewność, ze mielonki zjemy do tygodnia wystarczy jak raz zagotujemy:) Smacznego
Niezły Młynekkuchni jeszcze nikomu nie zaszkodziło. Quazi Lasagne Mexicana płaty makaronowe mięso mielone krojone suszone pomidory cebula mieszanka meksykańska (kukurydza, zielony groszek, czerwona fasola)przyprawy (chili, słodka papryka) masło mleko mąka żółty ser Sos pomidorowy: klasyczny sos pomidorowy do lasagne to oczywiście mięso mielone, pomidory, cebula, przyprawy. Ja swój wzbogaciłam kukurydzą, groszkiem, czerwoną fasolą(...)sosu. Doprawiłam gałką muszkatołową. Formę do lasagne wyłożyłam naprzemiennie: płatami makaronu, sosem pomidorowym, sosem beszamelowym i tak aż do wyczerpania składników. Wierzch posypałam startym serem i zapiekłam w piekarniku przez 15 min. (150 st.) -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Posty powiązane: Cannelloni po gospodarsku Makaron własnej roboty
bastalenaKrólik pieczony w piekarniku z dodatkiem białego wina z aromatyczną nutą rozmarynu i szalotek. Doskonały na elegancki obiad. Mięso z królika uchodzi za wyjątkowo zdrowe – ma bardzo mało tłuszczu i, podobnie jak drób, zaliczane jest do mięs jasnych. Tuszkę królika bardzo łatwo się oporządza – kilka ruchów nożem i po sprawie. Wolno pieczony w niskiej temperaturze królik ma delikatne(...)łyżki oliwy z oliwek 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki białego octu winnego 1 łyżka musztardy ziarnistej np. francuskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu sól morska, świeżo mielony pieprz dodatkowo: rękaw do pieczenia listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Zaczynamy od podziału tuszki. Jeśli ma podroby – wycinamy je. Możemy pozbyć się także błon
Poezja smakujajko z chowu ekologicznego 60 g masła roztopionego, ostudzonego CEBULOWE NADZIENIE 300 g cebuli żółtej (3 sztuki średniej wielkości) 3 łyżki maku 30 ml oleju rzepakowego sól i mielony czarny pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: FARSZ CEBULOWY Cebulę pokrój w piórka. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzuć cebulkę, posól i skarmelizuj do złocistości bez przykrycia. Rumianą cebulkę dopraw(...)przypominające drożdżówki, zachowując grubszy rant wokół. Na środek drożdżówek nałóż cebulowy farsz, wolne brzegi przesmaruj pędzelkiem silikonowym zanurzonym w rozkłóconym żółtkiem z mlekiem. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Cebularze lubelskie - wytrawne dro\u017cd\u017c\u00f3wki z cebul\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/01\/cebularze-lubelskie.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content
ProstePesto.plOczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól do smaku 1 i 1/2 łyżeczki majeranku (suszonego) 1/2 łyżeczki mielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego) 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula około 200 g wędzonego boczku Karkówkę opłukać, osuszyć ręcznikiem(...)grubości. Boczek pokroić w plastry – również średniej grubości. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć przyprawione mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec przez około 40 minut
Codzienna kuchnia niecodziennaszkl. ugotowanej kaszy jaglanej 2 szkl. utartej marchwi 1 mała czerwona cebula 1/2 szkl. ziaren słonecznika 1/4 ziaren sezamu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka mielonej kolendry 1/4 łyżeczki chili w proszku 1/4 szkl. bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej 1/4 szkl. oleju lub oliwy 2 łyżki jasnego sosu sojowego sól i pieprz czarny(...)kulki a następnie lekko je spłaszczyć, aby powstały kotleciki. Przed ułożeniem na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować kotleciki olejem z obu stron. Kotleciki piec ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po 25 minutach za pomocą łopatki obrócić kotleciki na drugą stronę i piec jeszcze ok. 10 minut. Smacznego
Codziennik Kuchennykażdy ma inne smaki. Swoją więc uczyniłam kalafiorową i nie ukrywam to wciąż namiastka tego prawdziwego smaku pizzy. Ale jest duży plus – po zjedzeniu pizzy kalafiorowej nie będziecie mieli tego uczucia ciężkości w żołądku. Lekka, smaczna, ale nie włoska. Coś za coś Składniki na spód o średnicy ok. 26 cm ok. 500 g samych różyczek kalafiora 50 g parmezanu(...)pieprz Wykonanie: Różyczki kalafiora umyć, osuszyć na sicie i dokładnie rozdrobnić w blenderze. Rozdrobniony kalafior przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do nagrzanego na 175 stopni C. piekarnika (termoobieg). Piec przez ok. 20 minut, od czasu do czasu mieszając . Uważać, aby za bardzo się nie podpiekł. Wyjąć, ostudzić i dodać do kalafiora jajka, starty na drobnych oczkach tarki
gutfutcukru szczypta soli około 1 kg owoców z czego ja miałam 300 g truskawek i 700 g agrestu 100 g cukru łyżeczka cynamonu 2 -3 łyżki mąki migdałowej lub mielonych płatków owsianych Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto umieść na blacie, na którym możesz siekać, bo przez około 10 minut, przynajmniej mi tyle to zajmuej musisz z pasją siekać(...)czym odwróć i zdejmij papier). Wylep formę ciastem i schłodź w lodówce przez 30 minut lub w zamrażalniku przez 10. Drugą część ciasta również rozwałkuj i schłodź. Rozgrzej piekarnik do 190 C i podpiecz schłodzony spód ciasta przez 15 minut, który przykryj folią aluminiową i obciąż kulkami ceramicznymi do pieczenia lub poświęć Pięknego Jasia (możesz go później używać wielokrotnie
greenscarfsłodka papryka) kostka rosołowa Przygotowanie: 1. Gotujemy ziemniaki, odcedzamy. Wrzucamy masło, wlewamy mleko i solimy. Rozdrabniamy. Puree gotowe! 2. Cebulę i czosnek drobno kroimy, podsmażamy na oleju. Wrzucamy mięso mielone i dalej smażymy, aż się mięso zetnie. 3. Pomidory parzymy. Nacinamy lekko skórkę, by lepiej się obierały. Usuwamy skórkę i kroimy na kawałki. 4. Do mięsa(...)żaroodpornego wlewamy masę mięsną. 6. Na mięso wykładamy pokrojone pomidory. 7. A na koniec ziemniaczane puree, które dziobiemy widelcem, by sos z mięsa mógł trochę odparować. 8. Wstawiamy do piekarnika na środkowy poziom. Pieczemy godzinę w temperaturze 180 stopni. 9. I gotowe! Smacznego
dobra gospodyni dom wesołym czyniząbki czosnku podsmażone przez minutę na łyżce oleju 1 łyżeczka soku z cytryny lub czerwonego octu winnego kilka łyżek oleju o neutralnym smaku (słonecznikowy, rzepakowy) sól, czarny pieprz, mielone chili do smaku opcjonalnie można dodać chrzan lub jabłko lub startą na wiórki marchewkę opcjonalnie doprawić ulubionymi ziołami (np. tymianek, rozmaryn, cząber) lub mieszanką tandoori masala(...)nieco dłużej) i pozostawić w wodzie do wystudzenia. Buraki bardzo dokładnie umyć, zawinąć w folię aluminiową i piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około godzinę (można to zrobić przy okazji pieczenia innych potraw np. mięsa lub chleba). *** Czosnek obrać przekroić na kilka części i podsmażyć przez minutę na oleju (ja preferuję
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawarzyw dodajemy mięso mielone. Doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Całość dusimy około 20-25 minut. Muszle lekko podgotowujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Składniki na sos: 4 pomidory 1 czerwona papryka 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki jogurtu naturalnego przyprawy: sól himalajska, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, kminek mielony, bazylia Pomidory obieramy ze skórki(...)układamy je w naczyniu żaroodpornym. Podana ilość farszu wystarcza na przygotowanie około 32 muszli. Całość zalewamy dokładnie sosem - każda muszla musi być zanurzona, aby mogła się w piekarniku dogotować. Muszle zapiekamy w temp. 180 st. przez 30-40 minut. Gotowe! Smacznego! :) aakuku
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!zapraszam i polecam. Sernik z solonymi orzeszkami Czas wykonania: 180 minut Składniki: Spód 200 g herbatników 5 łyżek masła orzechowego 2 łyżki kakao Masa serowa 700 g sera białego mielonego 250 g mascarpone 4 jajka 200 g śmietany 18% 130 g cukru pudru 1 budyń Delecta 2 łyżki mąki pszennej Wierzch 100 g masy krówkowej z puszki(...)cukier puder, mieszamy mikserem na małych obrotach. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając, a na koniec wsypujemy budyń i mąkę pszenną. Mieszamy, przelewamy do tortownicy. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15 minut, po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 110 stopni i pieczemy 120 minut. Po upieczeniu sernik studzimy stopniowo delikatnie uchylając drzwiczki piekarnika. Gdy będzie
Kulinarne przygody Gatityzamrażalki. Większą częścią ciasta wyłożyć tortownicę o średnicy 28 cm i piec przez około 30 minut w 160 stopniach, wystudzić. Masa serowa: 1 kg sera białego tłustego, mielonego 8 jajek 2 białka kostka masła 1,5 opakowania budyniu śmietankowego szklanka cukru pudru 150 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z jednej wyparzonej pomarańczy(...)serowej delikatnie wmieszać ubite białka. Gotową masę wylać na podpieczony spód na to zetrzeć resztę ciasta i całość piec przez około 60 minut w 180 stopniach. Sernik pozostawić w piekarniku na całą noc do wystudzenia. Smacznego
Krakowskie smaki Anigoździki kilka ziaren ziela angielskiego skórka otarta z cytryny 60 g suszonych grzybów 2 cebule łyżka oleju jajko 2 łyżki orzechów włoskich 2 ugotowane jajka na twardo sól pieprz mielony jałowiec tłuszcz mąka do formy Przygotowanie Grzyby namoczyłem na noc, następnego dnia ugotowałem. Kapustę pokroiłem, zalałem wywarem z grzybów, dodałem przyprawy, skórkę z cytryny, wymieszałem. Gotowałem około(...)rozmrożonym cieście, skleiłem brzegi. Z resztek ciasta wyciąłem dekoracje i ozdobiłem wierzch ciasta. Posmarowałem roztrzepanym jajkiem, włożyłem do żaroodpornej formy natłuszczonej i posypanej mąką. Zapiekałem ok. 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni
R'n'G Kitchen