mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:226/400)

Ciasteczka imbirowo-cynamonowe 371

ciasteczka: 50 g drożdży 3 szklanki mąki 2 żółtka 1/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mleka 125 g margaryny Palma z Kruszwicy 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka mielonego cynamonu Z pokruszonych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 łyżeczki mąki i letniego mleka robimy rozczyn. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Żółtka ubijamy z cukrem mikserem. Mąkę wymieszaną(...)ciasto na 4 porcje, wałkujemy każdą z nich na grubość 5 mm i za pomocą foremki wycinamy ciasteczka. Pieczemy je około 10 - 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Piekarnik nie musi być wcześniej nagrzany. Składniki na lukier: cukier puder woda Upieczone i wystudzone ciasteczka dekorujemy lukrem, który robimy z cukru pudru i wody. Lukier nie powinien być zbyt luźny

Przysmaki Karolki
Mazurek z Orzechami Brazylijskimi na Orzechowym Spodzie 298

brazylijskimi - mazurek jest taki..delikatniejszy? Dekoracja: u mnie były to posiekane orzechy brazylijskie Wykonanie:Forma o wymiarach 20*30 cmSpód: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zmielone orzechy laskowe (mieliłam w malakserze), wsypujemy cukier.Wszystkie suche składniki mieszamy łyżką. Dodajemy zimne, twarde masło pokrojone w małe kosteczki i rozcieramy je między palcami zagniatając szybko z mąką. Jak uzyskamy konsystencję kruszonki wbijamy(...)formy. Zawijamy boki tak, aby potem masa nam nie ściekała z ciasta. Widelcem dziurkujemy cały spód, ponownie władamy do lodówki na około 30 minut. Potem pieczemy (bez termoobiegu)w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez około 35 minut na złoty kolor.Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę razem z kremówką. Po roztopieniu wrzucamy pokrojone orzechy, mieszamy i przekładamy na wystudzony spód. Możemy udekorować

Blondynka Gotuje
Pstrąg po Hiszpańsku 182

Olej aromatyzowany papryczkami habanero lub chilli ( ja używam domowy habanero, jeśli nie mamy żadnego z nich to zwykły olej rzepakowy lub oliwa – 50 ml ,mieszamy z 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu cayenne i też da radę ) 1/2 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego sól do smaku Pstrągi oczyszczamy z łusek , patroszymy lub kupujemy gotowce na tackach Zależy do czego mamy dostęp(...)solimy . Całość posypujemy granulowanym czosnkiem – delikatnie , bez szaleństw – pamiętając że nie wykonujemy broni na wampiry , tylko robimy obiad " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Piekarnik rozgrzewamy do 200 C i dopiero wtedy wkładamy pstrągi . Pieczemy z termoobiegiem około 15 minut na środkowym pułapie . Po tym czasie blaszkę podnosimy całkiem do góry na 5 minut , żeby

Ogrodnik w podróży
Sernik Snickers 587

drobny pył. A następnie łączymy z rozpuszczonym masłem. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (o średnicy max. 24 cm). Do sera (my użyliśmy już gotowego, aby nie trzeba było mielić) dodajemy jajka, cukier puder, serek mascarpone i całość dokładnie mieszamy przy pomocy miksera. Do masy dodajemy mleko w proszku, pokrojone w drobne kawałki orzechy oraz 2 łyżki nutelli. Dokładnie mieszamy(...)pieczemy przez pierwsze 15 minut w temperaturze 180 st. C, a następnie przez kolejne 60 minut w temperaturze 150 st. C. Po upieczeniu zostawiamy go jeszcze chwilę w uchylonym piekarniku. Wierzch ciasta smarujemy warstwą kajmaku, a następnie posypujemy drobno pokrojonym batonem Snickers. Smacznego! Post Sernik Snickers pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
100% domowy fit burger 205

mięta) łyżka ziół suszonych (u mnie mieszanka dalmatyńska) papryka słodka papryka ostra/chili pieprz sól ulubione warzywa (np. u mnie sałata, ogórek, pomidor, czerwona cebula) zdrowe jogurtowe dipy Przygotowanie: Mięso mielone przełóż do miski, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno poszatkowane zioła i według Twoich preferencji i smaku przyprawy (zioła suszone, papryka słodka, ostra/chili,pieprz). Dobrze wszystko(...)patelni/patelni grillowej po kilka minut z każdej strony. W trakcie nie zmniejszaj temperatury, by zatrzymać soki w kotleciku. Przed przewróceniem mięso z góry także posól.  Bułeczki podgrzej w piekarniku i przekrój na pół. Na spód połóż ulubione warzywa, kotlecika i polej dipem (ja polałam wszystkimi czterem naraz, to dopiero było pyszne!). Przykryj górą bułki i w środek wbij patyczek

Ekocozy | Naturalnie na co dzień
Roladki z mięsa mielonego faszerowane papryką - zapiekane w pomidorowej passacie 189

Mąka Wykonanie: Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem. Dzielimy na części i rozwałkowujemy przez folię na cienkie kotlety. Papryki ścieramy na tarce warzywnej od strony wewnętrznej papryki ( nie ścieramy skórki ). Paprykę odkładamy na sitko i lekko solimy. Odsączonego płynu z papryk nie wylewamy. Na każdy rozwałkowany kotlet układamy paprykę i zawijamy w ruloniki ( boki również lekko do środka(...)naczynia żaroodpornego. Do garnka wlewamy passatę i płyn z papryk. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem przepuszczonym przez praskę i ewentualnie cukrem ( podkręci smak ). Zagotowujemy i zalewamy passatą roladki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 190 o C przez ok.  1 godz. – 1 kg. Pod koniec zakładamy na naczynie folię aluminiową. SMACZNEGO.  (function

Smaki Ewy
Lasagne szpinakowa 210

łyżeczki ostrej papryki sól, świeżo mielony pieprz Składniki na sos beszamelowy: 500 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej świeżo starta gałka muszkatołowa sól, świeżo mielony pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA; 75 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy cebulkę i czosnek, szklimy przez 5 minut. Dodajemy mrożony szpinak i przesmażamy(...)Zdejmujemy z ognia i cały czas mieszając dodajemy mleko. Nie przerywając mieszania, ponownie stawiamy na ogniu i gotujemy, aż sos będzie gęsty. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Dno foremki do zapiekania smarujemy odrobiną sosu, układamy pierwszą warstwę makaronu. Znów smarujemy sosem i wykładamy 1/3 szpinakowej masy. Wyrównujemy, przykrywamy drugą warstwą makaronu, smarujemy

My Culinary Art
Chrupiące łódeczki ziemniaczane. 322

wzniosłe i heroiczne żywoty... A jak już bym ich nie znalazł, to udałbym się do najbliższego wiejskiego baru na ciemne piwo i talerz chrupiących łódeczek. A gdyby ich nie mieli? Dałbym im przepis ;) (a w czasie, kiedy by się go uczyli, zjadłbym porową zupę )! Ta przekąska, którą właśnie wypróbowałem po raz pierwszy, może być imprezowym hitem. Co ja piszę, jakie(...)kawałek sera cheddar oliwa sól i pieprz gęsta, kwaśna śmietana szczypiorek Wykonanie: Ziemniaki wyszorować, natłuścić oliwą z solą i zawinąć (każdy osobno) w folię aluminiową. Piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni. Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na pół i wybrać miąższ łyżeczką. Zostawić 3 - 5 mm "ścianki". Posmarować oliwą z solą środki ziemniaków i wstawić pod grill

zadanie-gotowanie
Pierś z kaczki pieczona na cebuli i jabłkach z majerankiem 154

chyba nie muszę już wspominać :) Nie przesadzajcie też z nimi, aby nie przytłumiły smaku mięsa. Składniki: 1 średniej wielkości pierś z kaczki sól do smaku świeży, grubo mielony pieprz (lub młotkowany) majeranek 2 średnie cebule 2 średnie jabłka o kwaskowatym lub winnym smaku Pierś z kaczki opłukać w zimnej wodzie i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Skórę w poprzek ponacinać(...)Ułożyć na cebuli. Obsypać delikatnie majerankiem i pieprzem. Na cebuli i jabłkach ułożyć pierś z kaczki. Naczynie przykryć. Można użyć kawałka folii aluminiowej - błyszczącą stroną do mięsa. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni przez około godzinę. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 180 stopni, odkryć mięso i dopiec do miękkości i zrumienienia skórki. W zależności od wielkości piersi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bezglutenowe ciasto migdałowe z gruszką - Najlepsze! 189

duże, miękkie gruszki około 60 g płatków migdałowych  WYKONANIE: Tortownicę o średnicy 23-24 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia (samo dno), gdyż będzie lepiej odchodzić. Mielone migdały, mąkę oraz proszek do pieczenia wymieszaj dokładnie i odstaw. Masło utrzyj z cukrem, aż będzie jasne i puszyste. Dodawaj pojedynczo jajka, ucierając dokładnie po każdym. Mogą pojawić(...)skórki, pokrój na ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Ułóż je na cieście wybrzuszeniem do góry i posyp płatkami migdałowymi zarówno po cieście jak i po gruszkach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC. Ciasto piec przez około 25 -30 minut do suchego patyczka, zważając na to by migdały były zarumienione, ale jednocześnie nie dopuścić do zbytniego przypieczenia brzegów. Ciasto nie będzie

Calzonella.com
Roladki z kurczaka i fasoli. 142

Składniki: 2 piersi z kurczaka 400 g fasoli czerwonej konserwowej papryka słodka mielona, sól, pieprz Piersi z kurczaka płuczemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem, żeby mięso nam się nie rozpadło. Solimy i pieprzymy z każdej strony i przekładamy na folię aluminiową (każda pierś na osobną). Fasolę odcedzamy z zalewy, przekładamy do miski, rozgniatamy i doprawiamy papryką i solą - dokładnie mieszamy(...)zawinięte są cukierki. Tak przygotowane paczuszki obsmażamy z każdej strony na suchej rozgrzanej patelni, następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i zapiekamy 20 minut w rozgrzanym do 20 stopni piekarniku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Golonka pieczona z kapustą kiszoną 204

pieprz odrobina oleju 1 kg kapusty kiszonej 4 ząbki czosnku w łupinach Składniki na marynatę: 2 cebule, drobno posiekane 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżka świeżo mielonego pieprzu 2 łyżki musztardy 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki CZAS PRZYGOTOWANIA: 200 MIN +marynowanie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Wszystkie(...)pieprzem. Gotujemy 90 minut. Po tym czasie golonki przekładamy do naczynia do zapiekania, nacinamy skórę, polewamy odrobiną oleju. Wywar przecedzamy przez sitko i odstawiamy na bok.  3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Wkładamy golonki i pieczemy 70 minut, od czasu do czasu polewając przecedzonym wywarem. Kapustę doprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do golonek i obficie polewamy wywarem. Dodajemy

My Culinary Art
Pieczona pierś z indyka 237

takie dla rodzinki. Składniki: około 1 kg mięsa z piersi indyka 3-4 ząbki czosnku 1 średniej wielkości cebula 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej 2 łyżki sosu teriyaki lub sosu sojowego ( jeśli nie macie - sól ) Wykonanie: Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Filet przekroić na dwa mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek obrać(...)każdy kawałek oddzielnie - owinąć papierem do pieczenia. Ułożyć na blasze. Indyka piec w temperaturze 160 stopni C przez 110 minut. Jeśli chcecie jeść mięso na ciepło, wyjmijcie je z piekarnika i pozostawcie upieczone, zawinięte w papier mięso na około 10 minut. Dopiero po tym czasie krójcie. Jeśli będziecie jedli mięso na zimno, możecie zostawić je zawinięte w papier, aż zupełnie

kolorowotorcikowo
Pieczony królik maślany 159

króliczą tuszę. Tym razem bardziej aromatyczna, bo pachnie masłem i gałką muszkatołową. Całości dania dopełniają surówki ze słodką nutą jabłka. Składniki : tusza królicza 2 łyżki oleju sól pieprz mielony 1/4 łyżeczki papryki słodkiej w proszku tarta gałka muszkatołowa (ok. 1/4 gałki) 3-4 łyżki stopionego masła klarowanego Tuszę króliczą polać olejem. Można użyć też stopionego masła klarowanego(...)królika pod przykryciem na przynajmniej 24 godziny, w połowie czasu odwracając mięso na drugi bok. Tuż przed pieczeniem jeszcze raz odwrócić mięso. Piec ok. 1,5 - 2 godz. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Nie warto nastawiać piekarnika na wyższą temperaturę, bo masło może się przypalić i królik nabierze zupełnie innego aromatu od założonego. Na ok. 20 minut przed wyjęciem

Weekendy w domu i ogrodzie
Łazankowe piramidki 231

użyłam  MIĘDZYBRODZKI Farsz: 1/2 kg kiszonej kapusty z marchewką 35 dag suszonych grzybów-borowiki i maślaki 2 cebule olej do smażenia sól morska do smaku pieprz czarny świeżo mielony 1 łyżeczka majeranku Sposób przygotowania Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu w osolonym wrzątku z odrobiną oleju,odcedzić. Farsz: Kapustę wypłukać jeśli jest bardzo kwaśna-dwukrotnie, zalać wodą(...)smaku solą pieprzem oraz szczyptą majeranku,dusić około 10 minut pod przykryciem. Okrągłe kamionkowe kokilki natłuścić lekko olejem układać warstwowo makaron i farsz formując piramidki,wstawić do nagrzanego piekarnika i podgrzać gorące wykładać na talerze i podawać

Wanilia i Kardamon