oczyszczamy z błon. Jeśli jest to wątróbka wieprzowa kroimy ją na mniejsze kawałki. Zagotowujemy wodę i zalewamy nią wątróbkę. Po kilku minutach wątróbkę odcedzamy. Ugotowane mięso i zaparzoną wątróbkę mielimy w maszynce do mięsa razem z namoczoną w wodzie i odciśniętą czerstwą bułką. Do masy dodajemy jajka i posiekaną, zrumienioną na smalcu cebulę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem(...)około 50 minut. Na ostatnie 10 minut ściągamy folię. Pasztet można też upiec w słoikach, które po napełnieniu do około 3/4 wysokości zakręcamy, ustawiamy na blaszce i pasteryzujemy w piekarniku przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni C. Przepis pochodzi od Koła Gospodyń Wiejskich w Wólce Niedźwiedzkiej, gmina Sokołów Małopolski i znalazł się w publikacji „Tradycja, smak i wdzięk. Wybrane
Trzeci talerzdużo bardziej delikatnym. A metoda ta odwraca kolejność, i obejmuje najpierw przygotowanie mięsa w niskiej temperaturze a wykończenie go w bardzo wysokiej temperaturze. Przygotowując steka odwróconą metodą nie będziemy mieli wewnętrznego pierścienia, który będzie obrazował Nam stopień wysmażenia mięsa, zamiast tego będziemy mieć idealnie wysmażonego praktycznie całego steka z wyjątkiem zewnętrznej warstwy. Do przygotowania steków tą metodą będziemy potrzebować termometru(...)dzięki czemu można jeść go na gorąco. Składniki: 1 gruby stek (Rib-Eye z kością jest idealny). Im grubszy tym lepszy Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Rozgrzać piekarnik / grilla do 135 0 C Umieścić dobrze przyprawione steki na tacy piekarnika / folii aluminiowej Piec około 45-60 minut Wyjąć gdy steki osiągną pożądaną temperaturę wewnętrzną około 77 0 C, odstawić
naRuszcierazem padło na biszkopt gryczany z owocami z tego przepisu. Nie zdawałam sobie sprawy, ile może zająć szukanie mąki gryczanej! Chyba z pięciu sklepów wyszłam z kwitkiem, bo nie mieli. A jak już znalazłam, to nie okazała się najtańszą z mąk… na szczęście do tego przepisu dużo jej nie potrzeba. A biszkopt chociaż smaczny? I to jeszcze jak! Pychota! Już(...)erytrol, to może być potrzebne trochę więcej – trzeba spróbować😉 ) 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej Duuuuuużo dowolnych owoców (mrożonych lub świeżych) – u mnie agrest, jagody, czereśnie Przygotowanie: Zaczynamy od rozgrzania piekarnika – 170°C grzanie góra-dół. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita dodajemy po łyżce słodzidła i po jednym żółtku – ciągle miksując
Jak gotować i nie zwariowaćSzynka drobiowa z szynkowaru 2016-06-09 17:05:32 Domowe wyroby w postaci pasztetów, pieczonych mięs i wędlin robiłam zawsze tradycyjną metodą w piekarniku. Sceptycznie podchodziłam do zakupu szynkowaru, traktując go jako kolejny, zagracający kuchnię sprzęt. Jednakże nie byłabym sobą, gdybym nie podjęła się kolejnego wyzwania. Już po pierwszym użyciu zmieniłam opinię na temat tego gadżetu. Wyroby z szynkowaru(...)indyczego mielonego 2 ząbki czosnku 100 ml wody 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 2 łyżeczki soli peklowej 1,5 łyżeczki żelatyny spożywczej 1/3 łyżeczki białego pieprzu 1/3 łyżeczki cukru szczypta gałki muszkatołowej Instrukcje Oczyszczone filety kroimy w kostkę. Może to być kostka różnej wielkości, jednak nie większa niż 2 cm. Do mięsa dodajemy mięso mielone
Wędrówki po kuchnipolać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Składniki na podłużną formę o długości ok 30 cm: 3/4 szklanki mąki tortowej 3/4 szklanki mąki krupczatki 1 niepełna szklanka suchego maku mielonego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 - 3/4 szklanki cukru 2 łyżki maślanki, jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 1 szklanka oleju rzepakowego 4 duże jajka L-XL Lukier(...)połączenia składników. Podłużną formę na babkę posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Przelać masę do formy i piec przez ok 35-40 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Po upieczeniu i przestygnięciu przygotować lukier. Wycisnąć sok z cytryny i energicznie mieszając dosypywać stopniowo cukier puder aż lukier stanie się gęsty. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąkruchego ciasta. Zapraszam! Tarta z mielonym, pieczarkami i cukinią Składniki: ciasto: 300g mąki 100g zimne masło 1 jajko szczypta soli 3 łyżki śmietany 18% farsz: 400g mięsa mielonego 2 cebule 500g pieczarek sól czosnkowa lub czosnek w granulacie sól, pieprz papryka słodka i ostra ser żółty (opcjonalnie) oliwa Przygotowanie: Składniki na ciasto wyrabiamy, aż zrobi się elastyczne(...)również podsmażyć z przyprawami na zeszklonej cebuli. Pieczarki wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku. Cukinię obrać, pokroić na plastry oprószyć solą. Formę z ciastem wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 10 minut. Następnie na podpieczoną tartę wykładamy przygotowany farsz, delikatnie dociskając do dna. Posypujemy startym żółtym serem. układamy cukinie. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na niską półkę
Tagebuch po polskuDodatkowe zdjęcia wstawię później, ponieważ dopiero jest peklowane mięso.Jeszcze dzisiaj możecie to przygotować, ale dopiero jutro piec. Idealne na kolacje świąteczną. Kulkę umyć i osuszyć. Doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem. Suszone pomidory wyjąć z zalewy i bardzo drobno posiekać,dodać posiekany czosnek, obłożyć nimi mięso oraz lekko nożem nakłuć na głębokość 1 cm. Włożyć szynkę do naczynia żaroodpornego(...)dodatkowa zwykłym olejem, znowu dokładnie wymieszać. Mięso powinno być przykryte do 3/4 wysokości. Zamknąć naczynie, wstawić do lodówki i zostawić na dwa dni . Kilka razy w dzień zamieszać. Nagrzać piekarnik do 200 C i piec 60 minut. Ostudzić, pociąć na plastry i dodatkowo polać dowolnym sosem. Super też będzie smakować jak wędlina na chleb. polecam pycha
Kuchnia PokoleńMięso mielone daje nam wiele możliwości. Dziś chcę się z Wami podzielić przepisem, który wypróbowałam nie dawno, zmieniłam wedle własnego smaku i jestem pewna, że ta wariacja na temat mielonego będzie częściej gościć w moim domu. Pieczeń rzymska z parówkami pieczona w folii aluminiowej. Składniki: 0,5kg mięsa mielonego 1 jajko 3 łyżki(...)długości, w którym układamy parówki. Przykrywamy resztą mięsa i dokładnie uciskamy aby parówki były całkowicie schowane w środku. Roladę zawijamy szczelnie w folię aluminiową. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni na 45 min, po tym czasie rozwijamy folię i wkładamy do piekarnika jeszcze na 5 min. Gotowe, Smacznego! Można podawać na ciepło z tłuczonymi ziemniaczkami i ciepłym sosem
Tagebuch po polskurazowej typ 2000 1 szklanka mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 7 łyżek ziaren sezamu 3 łyżki ziaren siemienia lnianego (można pominąć lub dodać inne ziarna) 2 łyżki mielonego słodu jęczmiennego (można pominąć) 2 łyżeczki oleju sezamowego (można pominąć) 2 łyżeczki cukru lub miodu 2 łyżeczki soli cały zaczyn 1 i 3/4 szklanki wody trochę ziaren sezamu(...)30x10 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Chleb posypać ziarnami sezamu. Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 6-7 godz. Nagrzać piekarnik do temp. 230 o C. Piec 10 min. w temp. 230 o C, zmniejszyć temperaturę do 200 o C i piec jeszcze przez 1 godzinę. Studzić na kratce
Przepisy na domowy ser i chlebMakaron świderki (mogą być też rurki, kokardki, muszelki) Mięso mielone wieprzowe 500 g Pasta pomidorowa 200 g Cebula 2 główki Ser żółty 200 g Pomidory cherry 100 g Śmietana kilka łyżek Pomidory suszone 10 sztuk Przyprawa do mięsa mielonego Bazylia suszona Najpierw myjemy pomidorki i przekrajamy na połówki Potem obieramy cebule(...)bazylii w miseczce i odstawiamy Zawartość patelni przekładamy do naczynia żaroodpornego, na wierzch wykładamy sos pomidorowy i przystrajamy na wierzchu suszonymi pomidorami Tak przygotowaną zapiekanke wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180C na 15 minut Ciepłą zapiekanke dla lepszego smaku można posypać serem żółtym Smacznego
Klaudynkowa kuchniaproponuję żeby je nafaszerować. Tym razem mięsem, choć w wersji wegetariańskiej z kaszą bulgur też bardzo polecam (przepis) ! Składniki: 2 małe bakłażany 1 cebula 250 g mięsa mielonego z indyka 1/2 torebki ugotowanego ryżu 5 suszonych pomidorów 2 łyżki oleju 2 łyżki tartego parmezanu sól pieprz Przygotowanie: Na oleju szklimy drobno pokrojoną cebulę. Bakłażany kroimy wzdłuż, każdy(...)drobno pokrojonymi suszonymi pomidorami, podsmażoną cebulą z bakłażanem. Przyprawiamy solą, pieprzem. Farsz wkładamy do wydrążonych bakłażanów, które układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bakłażany posypujemy tartym parmezanem i pieczemy w piekarniku przez 45 minut w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem
Smakowity Blog Kulinarnypierniczków dla szukających przepisu na trochę inne pierniczki Składniki: 750g mąki pszennej 15g proszku do pieczenia (małe opakowanie) 5g zmielonego imbiru 3g zmielonej gałki muszkatołowej 2g zmielonych goździków 2g mielonego cynamonu 225g masła lub margaryny 235ml melasy (w razie braku melasy można zastąpić miodem) 180g brązowego cukru 120ml wody 1 jajko 5ml ekstraktu z wanilii Wykonanie: Mąkę przesiać(...)Wszystkie składniki porządnie wymieszać. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na ok. 3 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki cienko rozwałkować (będzie ładnie rosło w piekarniku) i wycinać kształty za pomocą foremek. Kłaść na oprószoną mąką blachę lub na papier do pieczenia. Piec ok. 10 minut w temperaturze 175 stopni. Ostudzić i dekorować
Mania Wypiekaniauzależniające :) Polecam! Składniki (2 blachy - ok. 38 szt. ciasteczek): 250 g mielonych migdałów 150 g cukru 2 łyżki mąki 2 łyżki kakao pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki mielonych goździków szczypta soli 2 białka 100 g gorzkiej czekolady 2 łyżki likieru Cherry Brandy lub wiśniówki (można pominąć) Przygotowanie: W misce wymieszać migdały, cukier, mąkę, kakao i przyprawy. W drugiej(...)pomocą foremek wyciskać ciasteczka i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do wyschnięcia na 5 godzin (lub na całą noc). Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 240° C przez 4-6 min. Źródło/ Inspiracja: "Palce lizać" - Słodkie Święta
Domowa Cookierenka Agiciepłe warzywa. A wszystko to pomiędzy dwiema połówkami lekko zgrillowanej paprykowej bułki. Niebo w gębie. A wy co macie dzisiaj na obiad? bułki do hamburgerów (z TEGO przepisu) mielony antrykot (150 g na osobę) czerwona papryka żółta papryka cebula 1-2 ząbki czosnku 2 łyżeczki papryki sos chili (z TEGO przepisu) ser cheddar (po plasterku na osobę) sól, pieprz(...)przez 10 minut na niewielkim ogniu, na niewielkiej ilości oleju. Stale mieszamy żeby czosnek się nie przypalił. Zdejmujemy z ognia i zakrywamy folią aluminiową żeby warzywa nie wystygły. Rozgrzewamy piekarnik z funkcją grilla. Bułki kroimy na połówki i lekko grillujemy w piekarniku. Mięso w misce mieszamy z solą, pieprzem i 1 łyżeczką słodkiej papryki. Formujemy burgery nieco większe od bułki
Marder&Marder Manufacturedymka, posiekana sok wyciśnięty z 1/2 cytryny 60 g greckiego jogurtu 20 ml oliwy sól Chermoula: 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry 1/2 łyżeczki płatków chili 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżka drobno posiekanej skórki z kiszonej cytryny 40 ml oliwy 1/4 łyżeczki soli Przygotowanie: Ż eby przygotować chermoulę(...)żeby nie przekroić skóry. Smarujemy bakłażana chermoulą, rozprowadzamy pastę równo po każdej połówce, po czym układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowaną stroną do góry. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C (180 stopni C z termoobiegiem) przez około 40 minut, aż będą zupełnie miękkie. W tym czasie bulgur zalewamy 60 ml wrzącej wody. R odzynki moczymy
Smakowity Blog Kulinarnywykonać samemu) sól, pieprz, majeranek, oregano dodatkowo składniki potrzebne do zrobienia sosu beszamelowego. Produkty jak i wykonanie sosu znajdziesz TUTAJ . Sposób: 1. Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, mięso mielone wyłożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem, rozdrobnić je widelcem na możliwie jak najmniejsze kawałki, dołożyć cebule, pieczarki, czosnek, majeranek, oregano pieprz, całość podsmażyć, na koniec dodać puszkę groszku(...)farszem, 5. Całość polewamy sosem bolońskim (rurki muszą być całkowicie pokryte farszem), 6. Zapiekamy 30 - 40 minut w temp 180 stopni, gotowe posypujemy startym żółtym serem i wstawiamy do piekarnika na 5 minut, aż ser się rozpuści. ...rurki po wypełnieniu farszem... ... w trakcie polewania sosem... gotowe do spożycia... Zapomniałam dodać, że z powyższych ilości składników wyszły mi dwa naczynka
Kuchenne aromatyposiekanego pęczka pietruszki 80-90g posiekanych drobno orzechów włoskich (w malakserze najlepiej) 1 łyżka sosu sojowego 3-4 łyżki bułki tartej 3 łyżki oleju roślinnego pieprz świeżo mielony, szczypta: kurkumy, papryki wędzonej, chili, gałki muszkatołowej, Jajka gotuję na twardo (8-10 minut od chwili zagotowania się wody). Następnie zalewam je zimną wodą, zostawiam do wystudzenia, obieram. Marchew(...)lepka masa. Jajka obklejam powstałą masą warzywną dokładnie dociskając. Jest to dość niewdzięczne zajęcie, bo "ciasto" ma tendencję do zsuwania się, jednak gwarantuję Wam, że jest to do wykonania. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, przygotowane jajka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę 30 minut, aż skorupka będzie przypieczona, lekko brązowa i chrupiąca. Podaję na gorąco. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel
W kuchni Karmel-itkisernik dyniowy Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Składniki: Spód 130 g ciastek owsianych 60 g rozpuszczonego masła 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka cynamonu Masa serowa 400 g mielonego twarogu 3 jajka szczypta soli 100 g brązowego cukru 250 g pieczonej dyni 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego 1 czubata łyżeczka przyprawy do ciasta dyniowego(...)mocno do dna tortownicy i chowamy formę do lodówki. Pieczoną dynię miksujemy, dodajemy do niej pozostałe składniki masy serowej i chwilę miksujemy, po czym wylewamy na masę herbatnikową. Do piekarnika na sam dół wstawiamy pojemnik z wodą. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy kolejne 25 minut
Kulinarne przygody Gatityoczywiście. A czy może być bardziej specjalna niż przylot Misia do Nas? Już chyba bardziej specjalnie się nie da. Zatem "zniewoliłam" mielone, bo takie same już mi się znudziły. No i oko jest czym nacieszyć ;) Mielone połączyłam ze śmietaną, musztardą, jajkiem, bułką tartą, podsmażoną cebulką, lekko popieprzyłam (proponuję doprawić wg własnego uznania, mój zmysł smaku jest(...)paseczki, które posłużyły mi do oplatania kotletów z wierzchu. Wstępnie podpieczone kotlety ułożyłam na kołach z ciasta. Następnie każdy oplotłam paseczkiem, dobrze sklejając ze spodem. Całość ponownie wstawiłam do piekarnika, na 30-40min. Pieczarki pokroiłam, podsmażyłam z dodatkiem pieprzu. Umieściłam je w "kotletowych" dziurkach. Przygotowałam także szybki sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżeczki śmietany odrobina czosnku drobno posiekany szczypiorek
bastalenaidealnie przełamuje się ze słodkimi truskawkami. Truskawki i chili? Również połączenie idealne! (: Krem z każdą kolejną pochłanianą łyżką jest coraz bardziej apetyczny, a więc z góry uprzedzamy Was, byście mieli na uwadze kolejkę po dokładkę! (: Zapraszamy! Składniki (na 4-5porcji): 1litr wywaru warzywnego (+ok.100ml wywaru lub przegotowanej wody awaryjnie - gdyby krem okazał się zbyt gęsty) 1kg średniej wielkości buraków(...)łyżeczki roztartej w moździerzu kolendry (opcjonalnie) kilka dużych truskawek po łyżeczce jogurtu naturalnego lub śmietany 18% do każdej porcji kremu świeżo zmielona sól i pieprz Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 190*C (termoobieg). W tym czasie buraki obieramy, przekrajamy na ćwiartki, każdą ćwiartkę nakłuwamy widelcem. Ziemniaki dokładnie myjemy, osuszamy i również nakłuwamy powierzchnię w kilku miejscach. Warzywa owijamy
Symfonia Smakówtakie argumenty do Was trafiają i że może właśnie ktoś z Was skusi się i moje orzechowe ciasto przygotuje na te wyjątkowe Święta. Ciasto orzechowo-czekoladowe Składniki: 120 g mielonych orzechów 100 g drobno posiekanej czekolady 100 g cukru 5 jajek 2 łyżki mąki 2 łyżki Amaretto Do dekoracji: 50 g gorzkiej czekolady 1 łyżka masła Wykonanie(...)mieszamy. Foremkę o wymiarach 10x24 cm wykładamy papierem do pieczenia, napełniamy ciastem i pieczemy 35 minut w temperaturze 180°C (ja piekłam 40 minut, ale to z racji mojego piekarnika). Po upieczeniu ciasto pozostawiamy w foremce do wystudzenia. Następnie wyciągamy z foremki i dekorujemy czekoladą. Czekoladę z masłem topimy w kąpieli wodnej i od razu przystępujemy do dekoracji ciasta. Odstawiamy
Przysmaki Karolkigwarantuje, że nasz marynowany schab nie będzie wysuszony. Aby sprawdzić, czy mięso jest gotowe, możecie posłużyć się też termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 C. Schab z piekarnika bez kości i bez panierki pysznie smakuje z domowym chlebem lub bułeczkami. Pasuje do niego musztarda, chrzan lub ćwikła, a także mnóstwo kolorowych warzyw. Możecie go podać na zimno(...)schabu, 1/2-3/4 łyżeczki soli, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka granulowanego czosnku, czubata łyżeczka majeranku, pół łyżeczki rozmarynu i pół łyżeczki tymianku, łyżeczka granulowanej cebuli, opcjonalnie, 1/2 -1 łyżeczka mielonego kminku, opcjonalnie, szczypta pieprzu, kilka łyżek oleju Przepis na schab pieczony na kanapki, przygotowanie: Schab ponakłuwać widelcem z każdej strony. Wymieszać olej z przyprawami, dokładnie natrzeć mięso. Marynować kilka godzin
Lekcje w kuchnizapachu to jednak to się zmieniło. Polecam na obiad czy kolacje. Składniki: filet drobiowy 2 szt. papryka czerwona 1 szt. ser feta 4 plastry papryka słodka mielona 1 łyżka sól 1 łyżeczka pieprz 1 szczypta szczypiorek do posypania oliwa 1 łyżeczka do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Filety umyć i osuszyć. Na środku(...)równo na obu filetach. Posypać szczypiorkiem. 4. Każdy filet wysmarować pędzelkiem z oliwą. Włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 20-25 min. Jeżeli zacznie się przypiekać, zmniejszyć temperaturę
Kuchnia Paulettesszkl. cukru 2 szkl. mąki tortowej 300 g marchewki startej na grubych oczkach 200 ml oleju rzepakowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g żurawiny 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 250 ml śmietanki 36% 250 g serka maskarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka żelatyny 2 łyżki gorącej wody(...)olej i ponownie wymieszać ciasto. Następnie wsypać potartą marchewkę,dodać żurawinę i posiekane orzechy.Wszystko dokładnie wymieszać i przelać ciasto do formy (25/25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180* i piec 45 minut. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na dwa placki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubić na sztywno,żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody i przestudzoną
Kolorowa kuchnia ElkiSkładniki: olej rzepakowy 5 łyżek, cebula 2 sztuki, pieczarki 40 dag, cukinia 1 mała, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 3/4 łyżeczki, bułka tarta 1 łyżka, ciasto francuskie 1 rulon/nie mrożone, jajka 1 sztuka, kmin czarny Royal Brand - ile potrzeba na gorącym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać pokrojone pieczarki, cukinię, paprykę i podsmażać(...)papierze, na środku ciasta rozłożyć warzywa, nożem ponacinać paski 2 cm i nakładać paski na warzywa ciasto posmarować na wierzchu i bokach roztrzepanym jajkiem, posypać obficie kminem czarnym, piekarnik elektryczny nagrzany na 210 C i piec z 35 minut na ciemno złoty kolor - pyszne na kolację do popicia barszczykiem czerwonym, smakuje na ciepło i zimno............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięzrobi furorę! Jaki plus jeszcze ? Robi się go niesamowicie szybko! Polecam! SKŁADNIKI: ( tortownica 24 cm ) SPÓD: * herbatniki – 200 g * masło – 60 g MASA: * ser biały 3 x mielony – 750 g * kwaśna śmietana 18% – 250 ml * cukier drobny – 3/4 szkl * wiórki kokosowe – 0,5 szkl * duże jajko – 3 szt DODATKOWO: * prawdziwe masło orzechowe(...)jajku i wlewamy śmietanę. Dosypujemy wiórki kokosowe i wszystko razem dokładnie mieszamy. Wylewamy na kruchy spód, w odstępach dodajemy praliny kokosowe Lindor i wkładamy do nagrzanego na 170C piekarnika na ok. 60-70 minut. Uwaga! Do piekarnika poniżej ciasta wkładamy naczynie z gorącą wodą – dzięki temu sernik będzie kremowy i aksamitny. Po upieczeniu całkowicie studzimy, smarujemy masłem orzechowym
Ostra na Słodkomasła, szczypta soli, opcjonalnie 1 -2 łyżki wody, masa: 150 g serka topionego gouda, ½ pęczku świeżego koperku, 2 jajka, słodka śmietanka 30%, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ponadto: 250 g jak najmniejszych pieczarek, 200 g jak najmniejszej brukselki, łyżka posikanego świeżego tymianku, 2 łyżki oleju rzepakowego, 3 jajka. Przygotowanie: Do głębokiej miski wsypujemy mąkę, pokrojone(...)okrąg o średnicy ok. 32 cm, tak żeby boki miały ok. 4 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min, aby się schłodziło. Nagrzewamy piekarnik do temp. 200°C i pieczemy 15 min. Pozostawiamy do przestygnięcia. Oczyszczone pieczarki delikatnie podsmażamy na 1 łyżce oleju, pozostawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozgrzewamy 1 łyżkę olej, dodajemy brukselkę, tymianek
Moniki Smakołykizostawić na 3 godziny w zamkniętym naczyniu (np. słoiku) zawiniętym w koc lub termosie. Ciasto 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej (razowej) typ 2000 200 g mąki żytniej pełnoziarnistej grubo mielonej (śruty) 160 g aktywnego zakwasu żytniego 140 g letniej wody cała zaparka trochę więcej niż 1 łyżeczka soli 10 g miodu Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać(...)pieczenia lub posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Zostawić do wyrastania na kolejne 4 godziny. Wierzch ciasta zwilżyć woda, formę SZCZELNIE!!! zawinąć w folię aluminiową, najlepiej dwukrotnie. Nagrzać piekarnik do temp. 150oC. Piec ok. 8 godzin w temp. 130-140oC, wyłączyć piekarnik i zostawić chleb w piekarniku na 1 godzinę do wystygnięcia. Ostudzony chleb
Przepisy na domowy ser i chlebDodajemy mąkę, pozostałe ciepłe mleko i rozpuszczone masło. Ciasto zagniatamy i pozostawiamy pod przykryciem aby powiększyło swoją objętość. Na patelni smażymy na oliwie cebulę posiekaną w kostkę, dodajemy mięso mielone i wszystko podsmażamy. Dodajemy pieczarki i wszystko doprawiamy, na sam koniec jak farsz się zagęści dodajemy śmietanę ( możecie również dodać łyżkę mąki rozpuszczonej w odrobinie wody(...)szklanką ( tam gdzie jest farsz to środek bułeczki). Bułeczki odstawiamy na ściereczkę do wyrośnięcia ok 15 minut. Każdą bułeczkę smarujemy z góry zbełtanym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym piekarniku na 200 C ok 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Pamiętajcie, że każdy piekarnik trochę inaczej piecze więc doglądajcie :) Smacznego
Niezły Młynekzrobiła , tyle zniknie Składniki : ciasto 500 g mąki ( 1/2 torebki zwykłej tortowej ) duża kostka smalcu ( 250 g ) 1/2 szklanki bardzo zimnej wody 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Farsz : Optymalnie resztki pieczonego kurczaka , jeśli nie to podpieczone kawałki podudzi bez kości kawałek wędzonego boczku , około 100 g 2 średniej wielkości cebule białe 1 ząbek czosnku 1 łyżka(...)kule , zawinąć w folię aluminiową i włożyć na godzinkę do lodówki . Cebulę obieramy kroimy i rumienimy na patelni na złoty kolor , taki dość przypieczony, odstawiamy do wystygnięcia . Pieczonego kurczaka mielimy maszynką o dużych oczkach , tak samo robimy ze smażoną cebulką i boczkiem . Dodajemy do farszu wyciśnięty praską czosnek , sól , sos worcester i wyrabiamy na jednolita masę . Schłodzone ciasto , dzielimy
Ogrodnik w podróżybądź tych z kompotu. świetnie w tym cieście sprawdzą się również wiśnie czy czerwone porzeczki. Proporcje na blachę 24 x 45 cm Ciasto: - 2 szklanki* mąki pszennej - 1 szklanka mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka cukru - 20 dag masła / margaryny - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 3 żółtka - 2-3 łyżki śmietany kwaśnej - szczypta soli Dodatek: - opakowanie śliwek mrożonych(...)wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki ciasta zagnieść ze sobą, rozwałkować i przełożyć na blachę. Obsypać bułką tartą. Na podkładzie ułożyć owoce wraz z siekanymi orzechami. Zasypać kruszonką. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 'C przez ok 40 minut. Po wystygnięciu można dodatkowo polać lukrem bądź czekoladą. Kruszonka: do miseczki włożyć masło, cukier i mąkę. Rozetrzeć w palcach na kruszonkę
kawawszklancesztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego ) 1 łyżeczka mielonego kardamonu 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 2 duże jajka 200 g cukru 700 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób przyrządzania(...)kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychrumcajsowej kuchni już pojawił się Kurczak w Chipsach , a teraz jeszcze inny pomysł na soczystego kurczaka w nietypowym ubranku. Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 300ml jogurtu naturalnego 100g mielonych migdałów 100g wiórków kokosowych 1 średnia cebula 1 łyżeczka startego imbiru 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka chilli w proszku 2 szczypty soli 1 łyżeczka tikka masala Przygotowanie: W rondlu(...)Dodajemy przyprawy, cebulę, prażone migdały oraz kokosa i znów dokładnie mieszamy. Odstawiamy na bok na kilka minut. W żaroodpornym naczyniu układamy kurczaka, pokrywamy dokładnie mieszanką jogurtowo-migdałową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 35-45 minut
Gotuj z Rumcajsemciasto: 150 g miękkiego masła, 150 g cukru, 4 jajka, 150 g migdałów, 150 g czekolady, 1 łyżeczka goździków, 1 łyżeczka mielonego cynamonu, 80 g mąki, nadzienie: 1,5 kg jabłek, sok z cytryny do smaku, 200 ml miodu pitnego (trójniak), żelatyna (około 20 g)*, polewa: 200 g czekolady**, 30 g masła, Goździki zemleć. Migdały (ze skórką), czekoladę, mąkę(...)sztywną pianę. Delikatnie wymieszać z masą. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowe blaty ciasta. Ja upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15 minut. Odstawić ciasto do ostudzenia. Jabłka umyć, osuszyć, zawinąć w folię i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec aż będą
królestwo garówsitku wyłożonym gazą – partiami. Przekładamy mak do dużej miski lub garnka, dodajemy marcepan , skórki i dokładnie mieszamy. Na końcu dosładzamy miodem do smaku. Nadzienie mielimy dwukrotnie w maszynce do mielenia. Na tym etapie dodajemy resztę dość drobno posiekanych migdałów . Gotowe. Możemy przechowywać szczelnie zamknięte kilka dni w lodówce. Te proporcje starczą na podwójną porcję ciasta . Formowanie rogalików zaczynamy od rozwałkowania(...)szerszego boku, jak na filmie. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce na 45 minut ( lub do podwojenia objętości) do wyrośnięcia. Ja czasem nastawiam piekarnik na poniżej 50°C i wstawiam tam wypieki do wyrastania z otwartymi drzwiczkami jeśli mi się spieszy :) Wyrośnięte rogalik smarujemy rozkłóconym jajkiem . Pieczemy 10-12 (mini rogaliki
Bazując na smakuzapiekania o wym. 20x25cm: 20dkg suchego ryżu długoziarnistego 40 dkg śliwek węgierek (po wypestkowaniu) płaska łyżeczka soli 2 łyżki cukru lub miodu pół łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki imbiru mielonego łyżeczka masła Do masy jajecznej: 2 jajka 4 łyżeczki cukru pudru łyżeczka cukru waniliowego lub troszkę wyskrobanego wnętrza laski wanilii Ryż ugotować z łyżeczką soli. Śliwki umyć, przekroić(...)wysmarować grubo masłem. Ryż i śliwki podzielić na dwie części. Jedną część ryżu wyłożyć do naczynia, polać połową masy śliwkowej, rozłożyć drugą warstwę ryżu i znowu śliwki. Piekarnik rozgrzać do temp. 150 stopni C. Z funkcją termoobiegu do 130 stopni C. Przygotować masę jajeczną. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem i wanilią na kogel - mogel
Maślane ciasteczkopół żytniej razowej i pszennej) 1-2 łyżeczki cukru waniliowego (najlepiej własnej roboty) Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Składniki masy serowej: 1 kg sera mielonego w kubełku puszka mleka skondensowanego słodzonego 2 jajka Mus na wierzch: 10 śliwek 2 łyżki cukru brązowego Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Wykonanie: Połamaną czekoladę(...)blaszkę wyłożoną papierem (papier wykładamy tak aby wystawał z blaszki, gdyż ser może nam urosnąć, a papier uchroni przed wykipieniem). Pieczemy 15-20 minut w 170-180 stopniach w piekarniku. Przepyszny sernik na spodzie brownie z musem śliwkowym - przepis Gdy spód się piecze na patelni dusimy śliwki z cukrem i odrobiną wody aż zmiękną a sos zgęstnieje. Ser miksujemy
Pyza i Surówkaszklanki brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 1/2 szklanki napoju Alpro owsiany oryginalny 3-4 bardzo dojrzałe i miękkie banany 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki mielonej wanilii/zapach/cukier waniliowy W misce zgniotła dokładnie widelcem banany i połączyła je z olejem. Dodała cukier, wanilię, sól i mieszając wszystko widelcem wesoło nuciła piosenkę, która od jakiegoś czasu(...)koło niej i tylko obserwował, może miał nadzieję, że coś mu dobrego ze stołu skapnie. Całość przełożyła do wyłożonej papierem formy keksowej o wymiarach 10x20 cm i wstawiła do piekarnika nagrzanego do temp 170 stopni. Godzina oczekiwania stawała się chyba wiecznością. Pozbierane rzeczy ze stołu znalazły się w zmywarce, mąż postawiony w stan gotowości jedzenia po telefonie. Dzieci same
Malinowe PocałunkiSkładniki: 150g miodu 110g masła 100g brązowego cukru 380g mąki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1/4 łyżeczki soli 1 duże jajko 2 łyżeczki przyprawy do pierników Sposób wykonania: W garnku podgrzewamy miód, masło i cukier, od czasu do czasu mieszając. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy(...)zagniatamy ciasto ręcznie. Jeśli ciasto jest zbyt klejące, żeby ulepić z niego kulę to dodajemy jeszcze trochę mąki. Przykrywamy kulę folią przezroczystą i schładzamy w lodówce ok. 2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st C. Ciasto wałkujemy bardzo cienko. (im cieńsze tym lepsze bo będą bardziej chrupiące). Następnie foremkami wycinamy dowolne kształty. Pieczemy na papierze przez około 8 minut
Pobite gary Barbarymogą. Poza tym zaciekawił mnie dodatek budyniu (zamiast mąki ziemniaczanej, dzięki temu ciasto zyskuje bardziej piaskową konsystencję) i śmietany kremówki zamiast tradycyjnego masła. Już podczas pieczenia zapachy z piekarnika kusiły ogromnie; w rezultacie nie daliśmy ciastu całkowicie wystygnąć przed pierwszą degustacją. Wyszło wyborne! Wilgotne, soczyste od owoców, z chrupiącą cukrowo-migdałową posypką na wierzchu. Można je przygotować w nieco mniejszej(...)malinami, jeżynami, a nawet śliwkami, które już pojawiają się na targach. Spróbujcie koniecznie! Ciasto truskawkowo-migdałowe Składniki: (na tortownicę o średnicy 26 cm) 250 g mąki pszennej 50 g mielonych migdałów 1 opakowanie (40 g) budyniu waniliowego (proszek) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 150 g cukru 200 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 250 g truskawek
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSkładniki: MARYNATA: olej rzepakowy 3/4 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryczka chilli 2 małe suszone, sok z cytryny 1 łyżeczka, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki SKŁADNIKI: pierś z kurczaka 1 podwójna, cebula 5 średnie, ogórek kiszony 4 nieduże, boczek wędzony 25 dag, cukinia 2 nieduże z podanych składników przygotować marynatę(...)odpowiednie do szaszłyka, pokroić cukinię, cebule, boczek wędzony, ogórki kiszone na patyczki nadziewać pierś, cebule,boczek,ogórki, cukinie do wyczerpania składników szaszłyki ułożyć na srebrnej folii na blaszce z piekarnika, posmarować resztą marynaty dobrze, piekarnik ustawić na grill duża powierzchnia, 2 poziom, 230 C i grillować z 30-40 minut, można obrócić szaszłyki z 2 razy szaszłyki są tak smaczne
W Mojej Kuchni Lubiękolejny tydzień za nami. Na piątkową osłodę polecam ciasto Shrek - lekkie, chłodzące za sprawą galaretek, rozpływające się w ustach dzięki bitej śmietanie.. Dla tych którzy jeszcze nie mieli okazji spróbować i dla tych, którzy już poznali ten smak - polecam od razu wziąć się do roboty, żeby jak najszybciej móc się cieszyć tym ciastkiem, zaparzać pyszną, aromatyczną kawę i jeść(...)Wykonanie: Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier, żółtka, aromat i olejem. Następnie małymi porcjami dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i cały czas mieszamy. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez 25-30 min. MASA SHREK'A 1 Składniki: duża butelka zielonego soku typu Kubuś 2 budynie śmietankowe Wykonanie: Budynie rozpuszczamy w 1,5 szkl. napoju
psgotujemyboczku kilka plastrów (nieco cieńszych niż boczku) oscypka lub podobnego sera 1 płaska łyżeczka soli 3/4 płaskiej łyżeczki tymianku 3/4 płaskiej łyżeczki cząbru 1/2 płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2-3 łyżki oleju rzepakowego Do podania pieczone ziemniaki (najlepiej z dodatkiem rozmarynu) konfitura z żurawin świeży rozmaryn Instrukcje Filety z kurczaka oczyszczamy w ewentualnych pozostałości kości, chrząstek(...)filety ze wszystkich stron przez ok. 5 minut aż do zarumienienia. Gorące filety przekładamy na płaską brytfannę, przykrywamy plastrami wędzonego boczku (najlepiej ukośnie / w poprzek) i natychmiast wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Filety z boczkiem zapiekamy bez przykrycia przez 15 minut. Na 3-4 minuty przed końcem zapiekania przykrywamy je dodatkowo plastrami sera. Równolegle do kurczaka przygotowujemy również
Kulinarna Pokusaskładniki: 100 g orzechów (lub migdałów) mielonych 100 g czekolady 150 g masła 150 g cukru 4 jajka dodatkowo: powidło śliwkowe ok. 100 g posiekanych orzechów czekolada lub polewa czekoladowa wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żółtka miksujemy z cukrem na puszystą, białą masę. Dodajemy miękkie masło i ponownie miksujemy, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę. Dodajemy zmielone(...)mieszamy delikatnie np. drewnianą łyżką. Ciasto przelewany na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 170 st. C. przez ok. 15 – 20 min. Po wyjęciu blaszki z piekarnika, jeszcze gorące ciasto wyciągamy z blaszki i kroimy w kostkę ok. 4×4 cm, przekładamy powidłem (smarujemy stronę, która była spodem do blaszki), polewamy czekoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Pyszne
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: spód: 1 kubek orzechów- ja użyłam laskowych, migdałów, nerkowca i brazylijskich 1 kubek trzcinowego cukru pudru 1 łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonych goździków 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 0,5 kostki masła 2 kubki mąki tortowej 2 jajka nadzienie: 0,5 kg miąższu z dyni, przesmażonego 2 łyżeczki cynamonu 2 łyżki cukru pudru 1 op śmietanki(...)gorącą patelnię, możemy je lekko posolić, podpiekamy, studzimy, siekamy, mieszamy z mąką, przyprawami, masłem oraz jajkami, z ciasta formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na około 30 minut, piekarnik nagrzewamy do temp 180*C dynię mieszamy z żółtkami oraz cynamonem, z białek ubijamy pianę, pod koniec dodajemy szczyptę soli śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy do masy dyniowej, na koniec
Luźna Kuchniakawałki udźca wołowego ok 200g 2 łyżki śmietany do deserów 36% 25g suszonej włoszczyzny Smalec - najlepiej domowej roboty Suszony tymianek Liść laurowy Ziele angielskie Pieprz czarny mielony Sól Himalajska 1 i 3/4 szklaki mąki pszennej (ja miałem pod ręką akurat tortową) + zapas do dosypywania 1 szklanka mąki jaglanej 125ml mleka 1 jajko EKO 25g świeżych drożdży(...)razem z pokruszonym liściem laurowym, zielem angielskim i suszoną włoszczyzną. Następnie zalewamy połową szklanki. 2/ Całość z patelni przekładamy do żaroodpornego naczynia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy pod przykryciem ok 1 godzinę 40 minut, w połowie czasu przewracając i dolewają ok 1/3 szklanki wody. 3/ W czasie gdy mięso się robi możemy zabrać się za knedliki
Kuchnia PROzdrowotnaspód : 30 dkg mąki 15 dkg margaryny 10 dkg cukru 2 żółtka 2 łyżki śmietany 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy Masa serowa : 1,5 kg mielonego sera 3 szklanki mleka 1,5 szklanki cukru 6 żółtek 3/4 szklanki oleju 3 jajka 3 budynie śmietankowe 2 cukry wanilinowe 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka bezowa(...)ciastem. Masa serowa : Ser, jajka, żółtka, cukier,olej, budyń - wszystko razem dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Następnie wlać mleko, wymieszać, wylać na blaszkę wyłożoną ciastem. Włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec przez godzinę. Pianka bezowa : Białka ubić na sztywno, wsypać po trochę cukier, dalej ubijać. Na końcu dodać kisiel i kokos, lekko wymieszać i wyłożyć pianę
Przepisy i porady kulinarnebędzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę. Masa makowa: Mak mieszamy z cukrem. Mleko podgrzewamy. Mak zalewamy wrzącym mlekiem i dodajemy kroplę aromatu migdałowego. Możemy dodać też mielone migdały. Zostawiamy do wystudzenia. Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym(...)tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni
Poezja smakuwarzywnym, którego istotnym elementem jest warstwa zapiekanego puree. Wnętrze stanowią podsmażone dodatki w postaci mięsa mielonego i warzyw. Całość ostatecznie zapieczona, aby spowić wierzch niepowtarzalną ziemniaczano- serową otoczką. 5-6 ziemniaków 2 łyżki mleka 1-2 łyżka masła 400 g mięsa mielonego 1 cebula 1 puszka marchewki z groszkiem zielonym (może też być świeża marchew(...)5min. Doprawiłam. Mięso przełożyłam do żaroodpornego naczynia, na nim rozłożyłam ziemniaczane puree. Zapiekałam przez 25min. w 200st. Pod koniec pieczenia wierzch posypałam startym serem.Po wyjęciu z piekarnika, odczekałam 10 min. i dopiero kroiłam zapiekankę. Im więcej wody odparuje w trakcie smażenia, tym bardziej zwarta będzie zapiekanka; mnie na początek wyszła lekko mazista, ale na nic troski
bastalenaczosnku drobno siekamy. Odstawiamy. 2 cebule kroimy w drobną kostkę. 1 limonkę kroimy na mniejsze cząstki. Na patelnię wlewamy olej rzepakowy, smażymy pokrojoną cebulkę i czosnek , dodajemy 2 łyżki mielonego imbiru, 3 g ostrej papryczki w proszku, 2 łyżki curry i pokrojoną limonkę. Zmniejszamy ogień i podduszamy, często mieszamy. Pomidory pellatti wykładamy na deskę i drobniej kroimy. Kurczaka wkładamy(...)redukujemy. Część pomidorów z patelni przekładamy do kurczaka. Całość w naczyniu żaroodpornym podlewamy niewielką ilością wywaru z kurczaka, dodajemy kilka listków świeżej kolendry. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika na 180 stopni C i dusimy około 45 minut. Warzywa: Marynatę pozostałą na patelni zalewamy śmietanką i mleczkiem kokosowym, dolewamy trochę wywaru z kurczaka. Marchew kroimy w plastry o grubości
Brzuszki Łakomczuszki