młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki) Kapustę(...)naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha
Rozpustne gotowanieRyby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie
Smakowity Blog Kulinarnyniej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę. W przepisie poniżej danie przygotowane jest(...)kruche, pyszne! Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek „pasków” Marynata 1 płaska łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki miodu 5 łyżek syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z limonki lub cytryny Smażony
Kulinarna Pokusałyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika(...)sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia
Mango Papajajajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1 budyń wanilinowy • 1 cukier wanilinowy Polewa śmietanowa • 1 opakowanie śmietany 18% 400g • 5 łyżek lsyropu cynamonowego – użyłam Rioba • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: • Ser przełożyć do malaksera z mieszadłem-rózgą, dodać mleko skondensowane i cukier wanilinowy, przemieszać na wolnych obrotach(...)poprzednie wymiesza się z masą serową. • Na koniec dodać budyń, masa serowa jest dość rzadka. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową
To co kochamjogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest(...)kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw Solimy i dodajemy pieprz do smaku Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia
Szczęśliwa kuchniacebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy(...)wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem, ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego
zdrowa vege kuchniadyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia. Frytki z dyni piżmowej Składniki (3-4 porcje): 1 dynia piżmowa ok 1 kg szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól, pieprz 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Przygotowanie: Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski. Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij(...)dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj. Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego
wegujemyciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie(...)dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry). Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę
Weekendy w domu i ogrodzie100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Zostawiamy tylko(...)masy krówkowej do dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami. Serniczek
Gotowanie moimi oczamichwilę (w sumie 5 razy). Dzięki tej procedurze cały aromat i smak z zalewy przechodzi do mięsa, które staje się miękkie i soczyste. Potem wystarczy je wstawić do piekarnika na 15 minut i gotowe. Aby mięso było gotowe na obiad jego przygotowywanie trzeba zacząć 2 dni wcześniej rano, by ostatnie zagotowanie również wypadło rano. Składniki: 1,5 – 2 kg karkówki(...)wody 1 i ½ łyżki soli 1 łyżka cukru 1⁄2 szklanki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 3 łyżki oleju 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy
Trzeci talerzrazem z warzywami i dodatkiem kaszy :) Składniki: 100 g czerwonej soczewicy 1 starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego 1 łyżka oleju 1 łyżka czosnku niedźwiedziego przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku(...)gładką konsystencję. Do zblendowanej soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki. Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj 5-6 kotletów i piecz w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 25-30 minut
Zdrowie na języku :Pdaktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki oprócz mąki i zmiksować. Następnie dodać mąkę i znów zmiksować (jeśli mikser dobrze nie wymiesza, proszę przełożyć masę(...)rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. 4. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 16-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Udanych wypieków
Mała Cukierenkawątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować(...)przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (grzałka góra , dół). Piec 1,5 godziny. Smacznego! CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl
moj przepis nabiałych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie rozchylić, wyciąć gniazda nasienne. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko i drobno posiekany ser żółty i czerwony. Napełnić papryczki. Blaszkę natłuścić wlać odrobinę wody(...)szkl ułożyć papryczki, delikatnie posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 40 min. Podawać z ryżem i sosem słodko kwaśnym ( ja użyłam sos własnej roboty, pomidorowo paprykowy
Gotowanie jest łatweobieramy (np. obieraczką do warzyw) tak, żeby na skórce było jak najmniej białego albedo. Tak przygotowane skórki suszymy w suszarce do grzybów, na grzejniku lub tak jak ja w piekarniku (upiekłam ciasto, wyłączyłam grzanie, wyjęłam ciasto, włożyłam skórki, po całkowitym wystudzeniu sprawdziłam czy są gotowe- mają się łamać, a nie tylko wyginać. Jeśli nie są jeszcze gotowe to znów włączam(...)minutach wyłączam, po całkowitym wystudzeniu znów sprawdzam i tak do skutku). Gotowe skórki przekładamy do blendera, dodajemy 1 łyżkę przesianego cukru pudru i blendujemy (lub mielimy w młynku do kawy). Po chwili dodajemy drugą łyżkę przesianego cukru i znów blendujemy. Gotowy proszek przesiewamy, przekładamy do suchego słoiczka i szczelnie zakręcamy. Puder pomarańczowy gotowy
Rozpustne gotowanieWisły Zapach chleba. Pomimo mojego entuzjazmu do pieczenia od początku szło jak po grudzie. Ponieważ nie miałam na stanie mąki jęczmiennej, ale kaszę jęczmienną i owszem, przystąpiłam do mielenia. Ciężko szło, ale ani tak do końca jej nie zmieliłam, bo pozostały maleńkie grudki. Potem zamiast mąki orkiszowej jasnej w całości wsypałam przez pomyłkę mąkę pełnoziarnistą. Ponieważ ciasto było nieco(...)kopiaste łyżki mąki. Chlebek nie chciał rosnąć pomimo dodatku drożdży. Cud, że w ogóle urósł i był jadalny i się nie rozleciał. Takiego razowca - 100% jeszcze nie piekłam. W piekarniku zaś ser pachniał, skwierczał i wypływał na kamień. Chleb zjedliśmy, ale upieczony z jasnej mąki na pewno były dużo smaczniejszy. Dodatek sera jest super pomyłem, jednak pleśniowy jak dla mnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciemną czekoladą (przepis) . Składniki: 200 g ciasteczek owsianych 50 g masła 200 g śmietany 30% 200 g białej czekolady 100 g cukru 2 jajka 500 g mielonego twarogu 1 torebka budyniu waniliowego 12 papilotek ze sztywnego papieru Przygotowanie: W rondelku roztapiamy masło. Ciasteczka owsiane kruszymy w malakserze lub wkładamy je do foliowej torebki i wałkujemy. Okruszki mieszamy(...)łyżkę okruszków i dociskamy do dna. Chłodzimy w lodówce przez około 30 minut. Śmietanę podgrzewamy z połamaną czekoladą w kąpieli wodnej, aż czekolada się rozpuści. Odstawiamy do wystudzenia. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni C. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z wrzącą wodą. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy twaróg i wsypujemy proszek budyniowy. Wlewamy śmietanę z czekoladą i starannie
Smakowity Blog Kulinarnyłyżeczki imbiru w proszku szczypta mielonego kardamonu / szczypta mielonego ziela angielskiego / lub 3 szczypty przyprawy korzennej (do piernika) szczypta mielonych goździków / 100 g miękkiego masła 70 g miodu 1 jajko Masło ubijamy z jajkiem, dodajemy miód i miksujemy(...)chłodzimy około 45 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość około 5 mm, wycinamy ciasteczka, układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy w nagrzanym do170 stopniach C piekarniku przez około 10 minut (nie mogą się spec, mają być tylko lekko zarumienione). Studzimy. Zimne ciasteczka dekorujemy lukrem lub rozpuszczoną czekoladą. Jeśli zamierzamy je powiesić na choince to robimy dziurki
Rozpustne gotowaniełyżki brązowego cukru 100 g mąki migdałowej 150 g mąki pszennej nadzienie 500 g czereśni bez pestek 2 jajka 60 g masła 120 g brązowego cukru 100 g mielonych migdałów wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy na jednolita masę. Formujemy kulkę, którą owijamy w folie spożywczą i odkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto należy(...)wykładamy nim foremkę do tart. (26 cm) Ciasto przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na niego np groch. Pieczemy przez 10 minut w temperaturze 180°C. Wyciągamy z piekarnika, ściągamy papier i groch. Masło należy stopić. W misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na puszysta masę. Dodajemy do nich migdały i stopione masło. Na końcu dokładamy wydrążone i przekrojone
Przysmaki Karolkikwaskowym smaku limonki, idealny na ciepłe dni. Składniki na spód: - 200 g ciastek kruchych maślanych - 10 g kakao - 80 g masła Składniki na masę serową: - 1 kg sera białego mielonego - 200 g cukru - 400 ml śmietanki kremówki 30% - 4 limonki - 3 łyżki żelatyny + troszkę zimnej wody Do dekoracji skórka starta z 1 limonki. Tortownica 24 cm. Najpierw robimy spód(...)wraz z kakao na sypko. Do tego dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i jeszcze chwilę blendujemy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy i dokładnie rozprowadzamy łyżką. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i podpiekamy 10 minut. Teraz zabieramy się za masę. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i mieszamy. Limonki dobrze myjemy, ścieramy z nich skórkę, a potem wyciskamy
Kuchenne Wariacje330ml) słodkiej śmietanki 30% kawałek żółtego sera MARYNATA: 2 łyżki przyprawy curry sok z połowy średniej cytryny 4 łyżki oleju rzepakowego sól morska i czarny pieprz świeżo mielone szczypta kardamonu mielonego 1 łyżka słodkiej papryki w proszku szczypta pieprzu cayenne Piersi przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy je w niezbyt drobną kostkę i odkładamy do miski(...)mieszamy, by każdy kawałek został przyprawiony. Składniki marynaty poza solą i pieprzem łączymy ze sobą i zalewamy nią posolone mięso. Gotowe pozostawiamy w temperaturze pokojowej na około godzinę. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Pora myjemy i kroimy w grubsze talarki. Gdy mięso odstoi godzinę, do miski z nim wlewamy kubek śmietany i wrzucamy pokrojonego pora. Wszystko razem
Kuchenna Kontrrewolucyapapryka oraz inne przyprawy według upodobań do smaku Sposób przygotowania: Cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie smażymy na łyżce oleju, aż się zezłoci dodajemy na patelnię mięso mielone, smażymy co jakiś czas mieszając (w razie potrzeby dolewamy wody), aż mięso nie będzie już surowe do mięsa dodajemy koncentrat, chwilę wszystko dusimy, mieszając, aż większość sok/sosu wyparuje(...)soli, odrobinę ziół, jogurt miksujemy i dostawiamy na około 5 minut żeby ciasto zgęstniało po tym czasie znów miksujemy ciasto i połowę wylewamy na spód żaroodpornego naczynia wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 180 stopni i pieczemy około 10 minut, aż ciasto się zetnie (nie powiem konkretnie ile czasu i w jakiej temp. bo mam tu piekarnik gazowy bez termometru
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćpszenna do obtoczenia pulpetów olej do smażenia 1/2 łyżeczki papryki 1 cebula 1/2 świeżego ananasa 2 łodygi rabarbaru 200 g śmietany 18% 1/2 łyżeczki curry sól morska Wykonanie: Wieprzowinę mielimy w maszynce do mięsa, wkładamy do miski. Dodajemy sól, pierz i 2 łyżki zimnej wody. Wyrabiamy dokładnie do uzyskania kleistej masy. Z mięsa formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące(...)tłuszczu, aż uzyskają złocisty kolor. Obsmażone pulpeciki przekładamy do żaroodpornego naczynia i przykrywamy. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, a następnie podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. W międzyczasie piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ananasa obieramy ze skórki i kroimy na ćwiartki, a następnie w plasterki. Rabarbar myjemy i kroimy na 3 cm kawałki. W żaroodpornym naczyniu obok pulpetów układamy
Kulinarne przygody Gatitywyjęciem ;) Składniki: Kruchy spód: 2 szkl. mąki 1 łyżka kakao 3/4 kostki masła 3 łyżki cukru trzcinowego 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa: 1 kg twarogu mielonego 80 g czekolady truflowej 2 łyżki śmietanki 30% 1/2 kostki masła 4 jajka 4 łyżki cukru Polewa: 20 g czekolady truflowej 3-4 łyżki śmietanki 30% Sposób przygotowania: Kruchy(...)cukier i posiekane masło, wbijamy jajka i całość siekamy, następnie zagniatamy gładkie ciasto, którym od razu wykładamy wyłożoną papierem do pieczenia formę (23x28cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15-20 minut. Studzimy. Masa truflowa: do rondelka wlewamy 3 łyżki śmietanki 30%, wrzucamy kostki czekolady i mieszamy do rozpuszczenia (na małym ogniu
Kolorowy Przepisownikpowstałego przepisu, był przepis z bloga Doroty . Zmieniłam proporcję, dodałam cynamon i mielone migdały. Nam bardzo smakuje. Spróbujecie? Składniki: (12 sztuk) 120 g gorzkiej czekolady, 120 g masła, 185 g cukru, 3/4 łyżeczki cukru, 90 g mąki pszennej, 30 g mielonych migdałów, szczypta cynamonu, 2 duże jajka, 150 g malin (u mnie mrożone) śmietana kremówka(...)roztopioną czekoladę. Zmiksować całość przy pomocy miksera, do połączenia się wszystkich składników. Dodać maliny i dokładnie je wmieszać. Ciasto nakładać do formy na muffinki wyłożonymi papilotkami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez około 25-30 minut. Upieczone muffinki ostudzić na kratce. Wspaniale smakuje podane z bitą śmietaną z dodatkiem cukru pudru oraz malinami. Smacznego
Plate of Joydelikatnym kremem budyniowym. Idealne do filiżanki małej czarnej. Poezja – spróbujcie sami:). Brownie idealne Składniki na małą blachę (piekłam w okrągłej o średnicy 28 cm): 3 łyżki wody 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 1 1/3 szklanki mąki 1/4 łyżeczki sody 7 płaskich łyżek kakao 100 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej 1 łyżeczka mocnej kawy rozpuszczalnej 1/2 łyżeczki soli 1/3 szklanki(...)cukru (dałam 1 szklankę, a i tak było b. słodkie) 6 łyżek oleju słonecznikowego 1/3 szklanki orzechów laskowych, drobno posiekanych (dałam całe migdały) Pyszne ciasto pinacolada wg przepisu Jadłonomii Piekarnik rozgrzej do 170 stopni. Siemię zalej wodą i odstaw. W międzyczasie w niedużej misce wymieszaj mąkę i sodę. W dużej misce połącz posiekaną czekoladę, kakao, kawę i sól. Wlej
Qlinarnie i Qlinarnieciasteczkowym spodzie smakuje obłędnie!Gwarantuję , że każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę!Polecam!SKŁADNIKI:( tortownica 18 cm )SPÓD;* ciasteczka Oreo – 15 szt* masło – 50 gMASA :* ser biały mielony ( śmiało może być wiaderkowy ) – 600 g* jajko – 2 szt* cukier – 150 g* mąka ziemniaczana – 2 łyżki* olejek do ciast waniliowy – 1 łyżeczkaDODATKOWO :* ciastka(...)drobno kruszymy, a następnie zalewamy roztopionym wcześniej masłem – dokładnie mieszamy.Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia , a następnie pokrywamy masą ciasteczkową i ugniatamy.Wkładamy na ok. 5 minut do piekarnika nagrzanego na 180C.MASA SEROWA:Zmielony ( conajmniej 2-krotnie ) ser wkładamy do miski, dodajemy masę wyciągniętą z Oreo, cukier i olejek do ciast – miksujemy.Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz dokładnie
Ostra na Słodko