mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:160/400)

Gołąbki z młodej kapusty. 204

młodej kapusty , kapuśniaki, bigosik, a teraz przyszła pora na gołąbki. Polecam, bo są pyszne! Składniki na gołąbki z młodej kapusty 1-2 główki młodej kapusty 1 kg mięsa mielonego (ja użyłam łopatki wieprzowej, którą samodzielnie zmieliłam) 1,5 szklanki nieugotowanego ryżu 2-3 ząbki czosnku sól pieprz 0,5 l rosołu (może być z kostki)      Kapustę(...)naczyniu żaroodpornym. Gdy gołąbki już są w naczyniu przykrywamy je pozostałymi liśćmi kapusty (ma to uchronić gołąbki przed ewentualnym przypaleniem) i zalewamy rosołem. Przykrywamy pokrywką i wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 1,5 godziny. Gotowe! Można je podać z ulubionym sosem. Ja następnego dnia odgrzewam je na patelni i podaje takie przysmażone, pycha

Rozpustne gotowanie
Dorsz w papilotach z sosem bazyliowym 181

Ryby w codziennej diecie to źródło cennych witamin, minerałów i tłuszczów. Dlatego dietetycy zachęcają do częstego ich spożywania. Ale aby ryba była naprawdę zdrowa, lepiej nie

Smakowity Blog Kulinarny
Diabelskie żeberka inaczej 275

niej pokrojonych żeberek trudno nazwać czasochłonnym lub skomplikowanym. Następnie umieszczamy całość na kilka godzin w lodówce, kilka razy odwracając mięso na drugą stronę. W odpowiednim momencie wkładamy do piekarnika, w którym potrawa „robi się sama”. Przygotowanie smażonego ryżu, pokrojenie małych pomidorków czy zmieszanie oliwy z sokiem z cytryny i koperkiem też zajmują tylko chwilę. W przepisie poniżej danie przygotowane jest(...)kruche, pyszne! Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g żeberek „pasków” Marynata 1 płaska łyżeczka imbiru 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka mielonego chili (pieprzu cayenne) 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżki miodu 5 łyżek syropu klonowego 4 łyżki sosu sojowego 4 łyżki oliwy 3 łyżki soku z limonki lub cytryny Smażony

Kulinarna Pokusa
Najlepsze kruche pierniczki 998

łyżeczki sody szczypta proszku do pieczenia 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 250 gram masła 250 gram miodu 2 opakowania przyprawy do piernika (5 łyżek) po 1 łyżeczce mielonego cynamonu i imbiru szczypta soli 1 szklanka cukru pudru Masło i miód należy rozpuścić. Ostudzić. Do miski przesiać mąkę, sodę, kakao, proszek do pieczenia, cukier puder, przyprawę do piernika(...)sól oraz rozpuszczone masło z miodem. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Jeśli jest taka konieczność dodaj więcej mąki. Wałkuj ciasto cienko i wykrawaj z niego ulubione kształty. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 6-7 minut. Studź na kratce. Przechowuj w szczelnie zamkniętym pojemniku, dekoruj na kilka dni przed spożyciem. Smacznych Świąt życzy Klaudia

Mango Papaja
Sernik z piernikami i polewą śmietanowo-cynamonową 152

jajek • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego • 1 budyń wanilinowy • 1 cukier wanilinowy Polewa śmietanowa • 1 opakowanie śmietany 18% 400g • 5 łyżek lsyropu cynamonowego – użyłam Rioba • 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu • 1 łyżka kakao do posypania Wykonanie: • Ser przełożyć do malaksera z mieszadłem-rózgą, dodać mleko skondensowane i cukier wanilinowy, przemieszać na wolnych obrotach(...)poprzednie wymiesza się z masą serową. • Na koniec dodać budyń, masa serowa jest dość rzadka. • Wyłożyć okrągłą tortownicę (26 cm średnicy) papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Piekarnik nagrzać do 240 st.C. • 3/4 masy serowej wylać do tortownicy, rozłożyć na serze pierniczki wypukłością z lukrem do dołu, a polewą czekoladową

To co kocham
Zupa krem cukiniowo-dyniowa z chipsami z szynki 173

jogurtu naturalnego 2 garście szpinaku (u mnie mrożony) 4 plasterki szynki dojrzewającej 15 cm pora 2 łyżki masła 1 garść świeżej bazylii 1 garść natki pietruszki sól pieprz świeżo mielony W garnku, na małym ogniu, roztapiamy masło Cukinię i dynię obieramy i usuwamy nasiona. Warzywa kroimy w kostkę (nie musi być mała). Wrzucamy do garnka Szpinak, nawet jeśli jest(...)kroimy w plasterki - wrzucamy do garnka Bazylię i natkę pietruszki siekamy - dodajemy do warzyw Solimy i dodajemy pieprz do smaku Całość na maśle dusimy ok. 10 minut stale mieszając Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C Gdy warzywa trochę zmiękną zalewamy wszystko bulionem warzywnym, garnek przykrywamy i gotujemy pod przykryciem 20-25 minut Plasterki szynki układamy na papierze do pieczenia

Szczęśliwa kuchnia
Wegańskie burgery z pieczarkami i fasolą 221

cebulę, podsmażamy aż cebula się zeszkli, następnie dodajemy posiekane pieczarki i smażymy, aż puszczą wodę i zrobią się ciemne, doprawiamy do smaku w blenderze (lub w maszynce do mielenia mięsa) miksujemy fasolę i pieczarki z cebulą i czosnkiem, do masy dodajemy otręby i taką ilość bułki tartej, aż masa będzie zwarta, formujemy burgery wielkości nieco mniejszej niż bułki, pieczemy(...)wierzchu ok 20-25 minut w zależności od wielkości, układamy razem z pozostałymi składnikami do buregrów, możemy podawać z sosem,  ketchupem lub musztardą bułki można lekko przypiec w piekarniku. Smacznego

zdrowa vege kuchnia
Frytki z dyni piżmowej 152

dyni piżmowej, które na pewno podbiją Wasze podniebienia.   Frytki z dyni piżmowej Składniki (3-4 porcje): 1 dynia piżmowa ok 1 kg szczypta gałki muszkatołowej 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry sól, pieprz 1 łyżka skrobi ziemniaczanej  Przygotowanie: Obierz i pokrój dynie w długie, cienkie paski. Pokrojoną dynię namocz w wodzie przynajmniej 20 minut. Po tym czasie wyjmij(...)dodaj do dyni skrobię, przyprawy i wymieszaj.  Ułóż frytki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Piecz około 30 minut lub do momentu aż frytki będą przypieczone w piekarniku rozgrzanym do 200 st. Smacznego

wegujemy
Szybkie ciasto ze śliwkami i kruszonką oraz "Poletko Pana Boga" 172

ciacho, którego jedzenie nie kończy się na jednym kawałku :) Składniki (na blachę 23 x 28 cm): Kruszonka 150 g mąki 100 g cukru 100 g miękkiego masła płaska łyżeczka mielonego kardamonu (zdecydowanie polecam!) Ciasto 2 jajka 160 g cukru 200 ml mleka 100 ml oleju 300 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia śliwki węgierki (u mnie(...)dojrzałe i słodkie śliwki, cukier można sobie darować) skórka otarta z połowy dużej pomarańczy  wrzątek Składniki na kruszonkę wyrobić ręką. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania ciasta. Włączyć piekarnik na 190 stopni C. (pieczenie z dołu i z góry).  Śliwki umyć i przepołowić, usuwając pestki. Pomarańczę umyć, a następnie oblać wrzątkiem. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Mąkę

Weekendy w domu i ogrodzie
Sernik krówkowy 240

100g Składniki na masę twaróg sernikowy, 1 kg masa krówkowa, 1 puszka jajka, 3 szt cukier, 3 łyżki mąka ziemniaczana, 2 łyżki płatki migdałowe, 3-4 łyżki Przygotowanie Herbatniki mielimy w malakserze. Masło topimy, wlewamy do herbatników, mieszamy. Masą wykładamy dno formy (26cm) wysmarowanej margaryną i obsypanej grysikiem. Odkładamy. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Zostawiamy tylko(...)masy krówkowej do dekoracji. Całość miksujemy do połączenia składników. Wylewamy na ciasteczkowy spód. Pieczemy w temperaturze 120st przez około 1,5 do 2 godzin. Po tym czasie lekko uchylamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego wystudzenia. Przekładamy na noc do lodówki. Migdały prażymy na patelni na rumiano. Pozostawioną masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej, oblewamy ciasto i obsypujemy migdałami. Serniczek

Gotowanie moimi oczami
Podkarpacka pieczona karkówka 231

chwilę (w sumie 5 razy). Dzięki tej procedurze cały aromat i smak z zalewy przechodzi do mięsa, które staje się miękkie i soczyste. Potem wystarczy je wstawić do piekarnika na 15 minut i gotowe. Aby mięso było gotowe na obiad jego przygotowywanie trzeba zacząć 2 dni wcześniej rano, by ostatnie zagotowanie również wypadło rano. Składniki: 1,5 – 2 kg karkówki(...)wody 1 i ½ łyżki soli 1 łyżka cukru 1⁄2 szklanki mąki pszennej 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1 ziarenko jałowca 3 łyżki oleju 1⁄2 łyżeczki mielonego pieprzu 1–2 łyżeczki pieprzu ziołowego 4 ząbki czosnku 3 łyżki majeranku 3 łyżki musztardy (najlepiej ostrej) Mięso myjemy i osuszamy. Mieszamy składniki zalewy z wodą, zagotowujemy i studzimy

Trzeci talerz
Wege kotlety z czerwonej soczewicy :) 127

razem z warzywami i dodatkiem kaszy :)  Składniki: 100 g czerwonej soczewicy  1 starta marchewka 1 garść drobno pokrojonego jarmużu 1/3 posiekanej cebuli 1 łyżka siemienia lnianego mielonego  1 łyżka oleju  1 łyżka czosnku niedźwiedziego  przyprawy: curry, pieprz cayenne, ziołowy, czarny, zioła prowansalskie, papryka słodka, sól morska Przygotowanie: Soczewicę opłucz i ugotuj w stosunku(...)gładką konsystencję.  Do zblendowanej soczewicy dodaj wszystkie pozostałe składniki.  Dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.  Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj 5-6 kotletów i piecz w piekarniku nagrzanym na 180*C przez 25-30 minut

Zdrowie na języku :P
Książka „Smakowita Ella” oraz ciastka czekoladowo – orzechowe z nasionami chia 164

daktyli 3 czubate łyżki kakao bez cukru 3 łyżki oleju kokosowego 3 łyżki nasion chia 75ml wody 1. Do dobrego blendera przełożyć migdały i orzechy, zemleć je na mąkę (mielić przez około 2 minuty). 2. Następnie do orzechów dodać pozostałe składniki oprócz mąki i zmiksować. Następnie dodać mąkę i znów zmiksować (jeśli mikser dobrze nie wymiesza, proszę przełożyć masę(...)rękoma). 3. Z gotowej masy formować w rękach kulki, układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczać, proszę zachować między ciasteczkami odstępy. 4. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji termoobieg przez około 16-20 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Udanych wypieków

Mała Cukierenka
Pasztet szlachecki 223

wątróbkę. Smażyć 20 min z cebulką na średniej mocy palnika. Upieczone mięso, pokroić na kawałki 3 cm na 3 cm (takie żeby móc je zmielić), zmielić w maszynce do mielenia mięsa z najdrobniejszym sitkiem. Zmielić wątróbkę, cebulę, czosnek, a na końcu kajzerkę, jeżeli zostanie trochę tłuszczu z pieczenia to dodać do zmielonej masy. Dodać przyprawy, wymieszać (można skosztować(...)przyprawione). Dodać 8 całych jaj, wymieszać. Przełożyć do form, wyrównać łyżką zmoczoną w zimnej wodzie. 4 jajka i chrzan rozbełtać,każdy z pasztetów polać jajkiem z chrzanem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st (grzałka góra , dół). Piec 1,5 godziny. Smacznego! CRW_4189_pasztet_szlachecki_mojprzepisna.pl

moj przepis na
Biała papryka faszerowana mięsem i serem 187

białych papryczek 500 g mięsa mielonego 100 g sera żółtego i czerwonego sól pieprz majeranek 1 jajko szczypta świeżo utartej gałki muszkatołowej olej do formy Paprykę umyć, przeciąć wzdłuż ale tylko z jednej strony, delikatnie rozchylić, wyciąć gniazda nasienne. Mięso wymieszać z przyprawami, dodać jajko i drobno posiekany ser żółty i czerwony. Napełnić papryczki. Blaszkę natłuścić wlać odrobinę wody(...)szkl ułożyć papryczki, delikatnie posmarować oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st na ok 40 min. Podawać z ryżem i sosem słodko kwaśnym ( ja użyłam sos własnej roboty, pomidorowo paprykowy

Gotowanie jest łatwe