mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:167/400)

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE 105

ZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium red onion 200 Greek yogurt 1 egg 50 g cheddar 1 mozzarella ball (approx

Martyna Cooks
Seromak 193

żeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez 10 min w 180 st. Składniki na masę makową: 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek

moj przepis na
Złote pierniczki miodowe, nadziewane marcepanem 77

które z całą stanowczością zwiastują, że to ten czas.  Przewidywałam, że gdy kataklizm przeprowadzki  z ulgą bedę wspominać, wrócę do pisania.  Gdy tylko wszystkie kable piekarnik podpinające trafią tam, gdzie trzeba. Teraz mogę przyznać, to chyba już. Przez blisko dwa miesiące narzekałam na brak tego,  czego na codzień nie dostrzegam. Brak czasu na pielęgnowanie relacji bywa(...)polecam jasny, akacjowy lub lipowy 6 łyżeczek cukru białego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego, wystudzonego masła 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania przyprawy do pierników szczypta mielonych goździków 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko, 1 żółtko na nadzienie: kilka czekoladek z nadzieniem marcepanowym lub chlebek marcepanowy, pokrojone na małe kawałeczki ( oczywiście można

Kronika Piekarnika
Niesamowity kurczak paprykowy – pieczony z ziemniakami i cebulą 287

Wszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby(...)miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą

Karo in the Kitchen
Ciasto chałwowo-wiśnione na czwarte urodziny bloga 178

wrócić. Z drugiej strony, największym powodzeniem i tak cieszą się przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły(...)właśnie temu tematowi. Dni są coraz dłuższe, jeszcze tylko kilka miesięcy do wiosny, a więc bardziej sprzyjającego światła. Mam nadzieję, że moje zdjęcia będą coraz bardziej apetyczne; tak, żebyście mieli coraz większa ochotę na wypróbowanie konkretnych przepisów. Bo niestety, moje zapewnienia co do pyszności danego dania, nie zawsze są wystarczające. Te cztery lata to była długa droga. Nie zawsze łatwa

Pożeraczka, czyli raz adobrze
SZYNKA NADZIEWANA JAK ROLADA 275

wzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa. Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy. Mięso umieszczamy na desce, farsz równo(...)zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny.  Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce

Kulinarne Fantazje Marioli
Modre gołąbki z quinoą i kurczakiem 127

liści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną(...)kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym

Quinoa Raz!
Kalafior nadziewany mięsem mielonym 237

przygotowywali kotlety mielone.Dla osób na diecie można obniżyć ilość kalori zastępując mięso wieprzowe np zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.  Z wystudzonego kalafiora ostrożnie wykroić głąba . Doprawione mięso mielone wciskamy jak najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę  majonezem a następnie oblepić starym żółtym serem. Delikatnie docisnąć. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne(...)Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła   Przykryć folią aluminiową  lub przykrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru. SMACZNEGO

zielonacukinka
zapiekanka kalafiorowo ziemniaczana z jajkiem sadzonym na obiad... 148

Składniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia(...)żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Ziemniaki, bakłażan, szpinak, pieczarki i jajka – zapieczone 184

ląduje w piekarniku, tym razem na około 7-8 minut – białka jaj powinny się ściąć, żółta pozostać płynne, a ser całkowicie się rozpuści. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Ta porcja jako obiad nakarmi do syta dorosłą parę lub posłuży za lunch dla czterech osób. Całkowicie wegetariański, mocno aromatyczny, lekki i do pełna! ;) SKŁADNIKI 400g ziemniaków, typu(...)250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku baby 50g sera z niebieską pleśnią 2 spore ząbki czosnku 4 jajka L 1 mała cebulka szalotka 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej oliwa z oliwek sól pieprz

Karo in the Kitchen
Zdrowe muffinki czekoladowe z dietetycznym kremem (młody jęczmień) 202

czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - płaska łyżeczka młodego jęczmienia  - 2 łyżki ksylitolu Dietetyczny krem z malinami - 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego - łyżka mielonego siemienia lnianego - kilka malin (mogą być też truskawki, jagody, brzoskwinie lub inne owoce) - ksylitol do smaku ( jeśli owoce nie były słodkie) Przygotowanie: 1. Do dużej miski przesiewamy mąki, ksylitol(...)mniejszej misce mieszamy składniki mokre - mleko, ocet jabłkowy oraz olejek waniliowy. 3. Zawartość małej miski oraz puree dodajemy do dużej miski i mieszamy do połączenia składników.  4. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180C. Ciasto rozlewamy do silikonowych foremek lub blaszki wypełnionej papierowymi papilotkami. Pieczemy przez około 20 minut - do suchego patyczka. 5. W międzyczasie przygotowujemy krem - wszystkie składniki blendujemy

two broke sisters
pyszne ziemniaki z piekarnika... 305

Składniki: ziemniaki 1,20 kg, papryka słodka mielona Royal Brand 3 łyżeczki, natka kolendry Royal Brand 2 łyżki/suszona, kucharek 1 łyżka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyzeczka, olej rzepakowy 1/2 szklanki, ser żółty 20 dag, natka pietruszki 1 pęczek użyłam ser morski, ser żółty pokroić na mniejsze kawałki razem z natką pietruszki rozdrobnić dobrze(...)obrać i pokroić na grubsze cząstki wprost do blaszki, dodać olej, kucharka, czosnek granulowany, kolendrę suszoną wsypać ser z pietruszką, paprykę słodką i wszystkie składniki dobrze na blaszce wymieszać piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia 40 minut, następnie na termoobiegu na 180 C z 10 minut, ładnie się dopieką i bedą chrupiące - pyszne ziemniaki

W Mojej Kuchni Lubię
Schab podwójnie grzybowy 207

najlepiej dzień wcześniej pozostawić na całą noc), a następnie gotujemy w nowej, lekko osolonej wodzie ok 40 minut. Grzyby przepuszczamy wraz z gotowanym mięsem z kurczaka przez maszynkę do mielenia. Smażymy na niewielkiej ilości masła. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. 2. Przygotowany schab nadziewamy z jednej strony pieczarkami, z drugiej przygotowanym farszem mięsno-grzybowym. Z oleju oraz przypraw robimy(...)zamykamy na minimum 24 godziny w szczelnym pojemniku. Przechowujemy w lodówce lub innym, równie chłodnym miejscu. Po tym czasie schab przekładamy do rękawa do pieczenia i wkładamy do zimnego piekarnika ustawionego na 200st na ok 45 minut. Po tym czasie temperaturę skręcamy do 160st C i pieczemy jeszcze 2 godziny. Przed podaniem kroimy w plastry

Kuchnia w czekoladzie
Imprezowe Tacos z wołowiną 156

miseczki.  Następnie na patelnie wsypujemy posiekaną cebulkę ,pomidory , czerwoną fasolę , posiekany czosnek ,czerwoną paprykę i wszystko lekko dusimy 10 min. Dodajemy wcześniej przygotowaną wołowinę , pikantny ajvar ,słodką mieloną paprykę i kolendrę. Wszystko doprawiamy dla smaku solą i pieprzem. Gdy wszystko staję się gęste i zredukowany jest nadmiar płynu, nasze nadzienie jest gotowe. Odstawiamy aby lekko ostygło(...)pozostało miejsce na posypanie serem i papryczką chilli. Układamy na blaszce do pieczenia, a gdy już wszystkie będą gotowe posypujemy je serem i papryką.  Pieczemy w rozgrzanym piekarniku na  180 C przez 10 min.  Smacznego

Niezły Młynek
Tort orzechowo- kajmakowy bez pieczenia 187

środowe przedpołudnie zapraszam na pyszny tort urodzinowo- imieninowy. Pierwotnie miał to być tort orzechowy, ale ze względu na zepsuty piekarnik musiałam przygotować wersję bez pieczenia. Mimo to tort wyszedł bardzo smaczny i jestem zadowolona z ostatecznego rezultatu. Spróbujcie go przygotować, bo naprawdę warto.  SKŁADNIKI: 1 opakowanie okrągłych wafli, 3/4 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 200g orzechów włoskich MAKAR . 200g(...)puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym, 1 opakowanie podłużnych biszkoptów, cukrowe róże i czekoladowe ażurki do dekoracji. PRZYGOTOWANIE: 1. Orzechy włoskie mielę. Mleko przelewam do garnka. Wsypuję cukier i gotuję. Do gotującego się mleka wsypuję mielone orzechy włoskie. Mieszam i gotuję około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Odstawiam do przestudzenia. 2. Masło ucieram na puszystą masę. Stopniowo dodaję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sernik na zimno z czarną porzeczką 141

Nadeszły długo zapowiadane upały. Dziś nawet przez myśl mi nie przeszło, aby włączyć piekarnik, ale by zaspokoić apetyt na coś słodkiego postanowiłam zrobić sernik. Oczywiście na zimno :) Spód zrobiłam z pokruszonych ciasteczek z dodatkiem masła. Serniczek jest lekki, orzeźwiający, dwuwarstwowy z dodatkiem pysznej czarnej porzeczki, która już zaczęła pojawiać się na bazarkach :) Przepis pochodzi z bloga Moje Wypieki. Spróbujcie sami(...)wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie rozkruszamy

MyCookBook.pl
Faszerowane bakłażany z mięsem, suszonymi pomidorami i gorgonzolą 127

pieprz, zioła prowansalskie Ryż ugotować do miękkości. Cebulę obrać i posiekać. Podsmażyć na złoty kolor. Dorzucić posiekany czosnek. Wsypać ostrą i słodką paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone. Przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi i smażyć przez około 10 minut. Dorzucić pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dodać ugotowany ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i ewentualnie(...)łyżeczki wydrążyć środek. Warzywa napełnić przygotowanym farszem. Na dno naczynia żaroodpornego lub blaszki rozłożyć wiórki masła. Ułożyć w nim bakłażany. Na wierzch każdego z nich rozłożyć małe kawałki gorgonzoli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Włożyć bakłażany i piec przez około 20 minut. Następnie na dno naczynia wlać kilka łyżek wody i przykryć całość folią aluminiową. Zapiekać kolejne 15 - 20 minut

My simple kitchen
Bruschetta pomidorowa prosty przepis 158

żeby było bardziej kolorowo ) duża garść posiekanej świeżej bazylii 2-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę lub drobno posiekanego 1-2 łyżki oliwy z oliwek sól morska  świeżo mielony czarny pieprz bagietka lub ulubione bułki lub chleb Pomidory umyć i pokroić w małą kosteczkę ( niektórzy wcześniej obierają je ze skórki i pozbawiają się gniazd nasiennych ale ja zostawiam(...)bazylię. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać oliwę z oliwek. Wszyskie składniki połączyć ze sobą i włożyć na kilka minut do lodówki. W tym czasie opiec w tosterze, piekarniku lub na suchej patelni pokrojone pieczywo. Można je skropić delikatnie oliwą. Na grzankach ułożyć pomidory z bazylią. Polecam polać je delikatnie gęstym sosem balsamicznym. Jeśli lubisz dodaj oliwki :) Smacznego ! ! ! Pomidory

Jemy Pijemy
Kurczak z rożna 152

m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); KURCZAK Z ROŻNA Składniki: - 1 kurczak - papryka słodka - papryka ostra - kurkuma - kolendra mielona - kmin rzymski - pieprz - sól - cukier - woda Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Doprawiamy paprykami, odrobiną kurkumy, kolendry i kminu; pieprzem i solą. Zostawiamy do zamarynowania na kilka godzin. Najlepiej przyprawić(...)rozpuszczamy w połowie szklanki wody.  Kurczaka nadziewamy na rożen, ściśle związując nogi i dbając o przyleganie do całości skrzydełek. Smarujemy mięso wodą z cukrem. Kurczaka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 - 190 stopni; czas zależy od wagi: na 1 kilogram 60/70 minut. Pozwalamy mu chwilę odpocząć, by pozostał soczysty i porcjujemy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Murzynek z jabłkami 403

wypróbowania, tym bardziej, że nie jest pracochłonne... Składniki: 3 szklanki mąki 1,5  szklanki oleju 1 ,5 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu 3 łyżki kakao 5 jabłek ew. rodzynki, orzechy, żurawina Ponadto  cukier puder Wykonanie: Jabłka obieramy ze skórki usuwamy nasiona kroimy w grubszą krostę. Białka oddzielamy od żółtek(...)cukier, cienkim strumieniem wlewamy olej oraz stopniowo dodajemy przesianą, wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakaem oraz cynamonem. Na końcu wsypujemy jabłka, mieszamy delikatnie  ciasto łyżką drewnianą. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni C pieczemy ciasto 60 minut. Po upieczeniu, chłodne posypać cukrem pudrem. Smacznego

kgwjanczewo
Szwedzkie pulpeciki w sosie śmietanowym 142

zagęszczenia Sposób przygotowania: Bułkę tartą zalać mlekiem, wymieszać i poczekać aż napęcznieje. Cebulę posiekać, przesmażyć na łyżce oliwy na szklisto. Jeśli nie posiadacie moździerza, czy też młynka do mielenia, wystarczy ziele angielskie i gożdziki przełożyć do woreczka foliowego, umieścić woreczek na desce i wytłuc tłuczkiem do mięsa. Mięso wymieszać z cebulą, jajkiem, przyprawami, bułką z mlekiem i dobrze wyrobić dłońmi(...)moczyć ręce przy wyrabianiu kulek. Mokrymi rękoma kulać małe pulpeciki i układać na suchej blaszce. Podczas pieczenia wycieknie z kulek dużo tłuszczu. Piec przez około 20 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Po tym czasie wyjąć blaszkę z piekarnika, popodważać delikatnie kulki i przesmażyć na patelni z każdej strony na rumiano. Zagotować bulion, wlać śmietanę, dodać przyprawy. Gotować chwilę

na moim stole...
Szarlotka sypana z orzechami. 132

bułki tartej ? Przepis nieco zmodyfikowałam dodając mielone orzechy i okazało się, że to jest to! Pyszne, chrupiące, orzechowe ciasto, wypełnione po brzegi musem jabłkowym. Mmm... Pycha!!! Składniki na szarlotkę sypaną z orzechami na tortownicę o średnicy 28cm 1 szklanka mąki 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki bułki tartej 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 175 g dobrze schłodzonej (a nawet zamarzniętej) margaryny DODATKOWO: 1/2 szklanki mielonych fistaszków (orzeszków ziemnych solonych) NADZIENIE: 1 i 1/2 kg jabłek 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)      Przygotowujemy nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i drobno kroimy, przekładamy do rondla i dusimy pod przykryciem aż zmiękną, dodajemy cukier, cynamon, mieszamy i odkładamy

Rozpustne gotowanie
35. Mini chlebek bananowo-jarmużowy z cynamonem 173

porcji, 1 to ok 62g = 103kcal. Składniki: - 60g mąki gryczanej - 60ml mleczka kokosowego - 45g jarmużu - 1 banan - 1 łyżka nasion chia - 2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka lnu mielonego - 1 łyżeczka miodu (można pominąć) - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * olej kokosowy do wysmarowania formy zamiast papieru do pieczenia Liście jarmużu przemywamy pod bieżącą wodą i usuwamy twarde łodyżki. Banana obieramy(...)małe kawałki. Wszystkie składniki wrzucamy do malaksera i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Otrzymaną masę wlewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej olejem kokosowym. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut.  Smacznego

Be Fit Be Strong
Chleb na mące krupczatce z nasionami 152

drożdży 1/4 szklanki otrębów żytnich 1 szklanka letniej wody 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli nasiona 1,5 łyżki: ziaren słonecznika, sezamu (np. czarnego), pestek dyni 1 łyżka lnu mielonego Suche składniki wsypać do miski, wlać 1 szklankę wody i za pomocą miksera bądź łyżki wszystko połączyć ze sobą. Ciasto będzie gęste i rzadkie. Przygotowane ciasto przykryć suchą ściereczką(...)godziny - ciasto należy pilnować, ponieważ nie może zbyt mocno wyrosnąć). Gdy ciasto lekko podrośnie to przelać je do wysmarowanej masłem formy (lub wyłożonej papierem do pieczenia). W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 195ºC.  Przygotowany chleb z wierzchu posmarować wodą. Piec około 75 minut. Chleb musi wyraźnie się zarumienić. Po upieczeniu, przełożyć go na kratkę i ostudzić. Chleb kroić dopiero

Ugotować
Omlet pieczony ze szparagami i szynką szwarcwaldzką 222

ścięty. SKŁADNIKI (na dwie osoby) pęczek zielonych szparagów kilka plastrów szynki szwarcwaldzkiej (lub innej długo dojrzewającej)  5 jajek 5 łyżek posiekanego szczypiorku 2 łyżki tartego twardego sera świeżo mielony pieprz sól morska łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy do 1/3 wysokości (od dołu). Plastry szynki kroimy wzdłuż na połowę i owijamy nimi(...)średnicy 26 cm) smarujemy oliwą. Układamy szparagi.  Jajka roztrzepujemy w misce, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy ze szczypiorkiem. Zalewamy szparagi i posypujemy serem. Wstawiamy  do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na około kwadrans. Od razu podajemy. Smacznego :)   Źródło inspiracji

Moje Kuchenne Rewelacje
Jesienne warzywa z syropem klonowym 92

piórka 3 łyżki oliwy z oliwek 3 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki syropu klonowego lub miodu naturalnego płynnego 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonego tymianku sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Umyte, osuszone i pokrojone warzywa ułożyć w płaskim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą z oliwek. Pieczrki umyć i osuszyć, obciać końcówki ogonków ( nie obierałam skórki(...)miseczce połaczyć pozostałą oliwe, ocet balsamiczny i miód. Dodać wyciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać i taką mieszanką polać nasze danie. Po wierzchu posypać solą, pieprzem i tymiankiem. Piec w piekarniku nastawionym na 170 C z termoobegiem przez około 15 minut. Warzywa powinny byc miękkie, ale jędrne. Podawać gorące bezpośrednio po przygotowaniu, Smacznego

Gosia gotuje
Cukinia faszerowana mięsem i kaszą kuskus 146

sól 1/4 łyżeczki przyprawy uniwersalnej pieprz natka pietruszki 1/2 łyżeczki musztardy PRZYGOTOWANIE: Kaszę wsypujemy do miski, posypujemy przyprawą uniwersalną i zalewamy wodą na ok 1 cm ponad kaszę. Mięso mielone podsmażamy na patelni, doprawione solą i pieprzem. Pora i paprykę myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałeczki. Podsmażone mięso mieszamy z kaszą, papryką, porem, musztardą, kremem paprykowym(...)cukinii ucinamy końcówki, kroimy wzdłuż na połówki i łyżką usuwamy środek z pestkami. Tak przygotowane cukinie posypujemy pieprzem i natką pietruszki i uzupełniamy przygotowanym farszem i wkładamy do piekarnika wcześniej nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy 30 minut. Po tym czasie wyciągamy aby ułożyć na wierzchu plastry mozzarelli. Pieczemy jeszcze ok 10 minut i podajemy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania