szklanka cukru • 3 łyżki mąki ziemniaczanej • 1/2 szklanki śmietanki 30% • 2 łyżki kakao • 2 łyżki kawy mielonej • 1 łyżeczka cynamonu • 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej • 1/2 łyżeczki mielonych goździków • szczypta soli i pieprzu Glazura owocowa • 3 jabłka • 6 połówek brzoskwiń z kompotu • 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego • 3 łyżki miodu Wykonanie: • Ser zmiksować na wolnych obrotach(...)Dodać mąkę ziemniaczaną i pozostałe przyprawy oraz śmietankę. • Totownicę okrągłą (26 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając papier na zewnątrz obręczy. • Sernik włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 15 minut. • W tym czasie obrać jabłka, przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plastry. • Brzoskwinie również
To co kochamciemnego JABŁKA Z ŻURAWINĄ: 250g świeżej żurawiny 250g jabłek (po obraniu) 1/2 szklanki cukru 1 szklanka soku z pomarańczy skórka z pomarańczy 4 łyżeczki żelatyny BIAŁY KREM CZEKOLADOWY: 250g twarogu mielonego 150g czekolady białej 1/2 szklanki śmietanki 30% KULKI: 200g piernika 50g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła Jajka utrzeć do białości razem cukrem, a następnie połączyć z płynnym miodem(...)następnie utrzeć z mieszanką jajeczną. Na końcu wlać piwo i dokładnie wymieszać. Masę piernikową przełożyć do formy 23×33 z papierem do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175*C i piec przez około 35min. Wystudzić. Żelatynę zalać połową soku z pomarańczy i odstawić do napęcznienia. Żurawinę i jabłka umieścić w garnuszku podlewając resztą soku pomarańczowego. Prażyć
https:KKuchniaMniamSkładniki: flądra 4 sztuki/większe, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka flądry oczyścić: usunąć głowy,, wnętrzności, oskrobać, odciąć ogony i dobrze flądry opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym olej rzepakowy wymieszać z podanymi składnikami w misce, włożyć flądry do marynaty(...)wymieszać i schować przykryte do lodówki na 3 godziny blaszka wyłożona papierem do pieczenia, na blaszce ułożyć flądry z marynatą, włożyć do zimnego piekarnika, nastawić na 200 C, grzanie góra/dół, piec z 30 minut, następnie na termoobiegu z 10 minut w 160 C, jeśli flądry są mniejsze to skrócić czas pieczenia flądry są soczyste, aromatyczne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięMargarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto rośnie przygotować kruszonkę.Mąkę , mielone orzechy i cukier na kruszonkę wymieszać, dodać miękkie masło i zagnieść , robiąc kruszonkę.Po wyrośnięciu ciasto wyjąć z miski na stolnicę, rozwałkować i wycinać kółka.Przełożyć na blaszkę(...)wyrośnięcia. Za pomocą szklanki w każdym wyrośniętym placuszku zrobić dołki na nadzienie.Dołeczek posypać bułką tartą, ułożyć pokrojone truskawki,boki bułek posmarować białkiem .Wierzch posypać kruszonką. Bułki piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20-25 minut
Moje domowe kucharzenieczubata łyżeczka proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 1 szklanka mleka 2/3 szklanki oleju 2 duże jajka 2/3 szklanki wrzącej wody Masa serowa: 2 kg mielonego białego sera (z wiaderka) 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru Dodatkowo: świeże truskawki lub inne owoce Sposób przygotowania: Brownie: Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao(...)łyżką. Dodać mleko, olej, całe jajka, zmiksować. Wlać wrzącą wodę, jeszcze raz krótko zmiksować. Wylać do prostokątnej formy do pieczenia o wymiarach 36x25 cm (ciasto jest rzadkie). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200C, piec ok. 20 minut. Truskawki (czy inne owoce) umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na połówki. Do miski wyłożyć ser, dodać jajka, cukier i budyń, krótko zmiksować. Gotową
Kolorowy Przepisownikguacamole z nachosami na wypasie. Jak zrobić guacamole sprawdźcie tutaj . A do guacamole przygotowujemy nachosy z wołowiną, jalapeno, cebulą i serem. Potrzebujemy: paczkę dobrej jakości nachosów 0,3 kg mielonej wołowiny 1 łyżkę oleju przyprawę do taco lub potraw meksykańskich jedną drobno pokrojoną cebulę czerwoną ostrą papryczkę (można pominąć) szklankę startego, ostrego żółtego sera. Wołowinę wrzucamy na rozgrzany olej(...)odparuje cała woda, ściągamy i zostawiamy do ostudzenia. Na blasze do pieczenia wyłożonej papierem rozkładamy nachosy, na to dajemy wołowinę, cebulę, opcjonalnie papryczki i posypujemy serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni, na 10 minut, żeby się ser rozpuścił. Całą blachę i miskę guacamole podsuwamy amebie pod nos i cieszymy się wolnością. Ogólnie nie rozumiem tej histerii związanej
ladykitchenudka (dla 2 osób): 2 kacze udka 5-6 średnich ziemniaków 1 łyżka suszonego majeranku 1/3 szklanki dżemu z porzeczki lub borówki 1/3 szklanki czerwonego wina sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy, kroimy w ok. 1,5 cm kostkę i wkładamy do małej brytfanki. Kacze udka obsmażamy na patelni(...)się trochę tłuszczu. Tłuszczem polewamy ziemniaki. Mieszamy łyżką, aż się nim oblepią. Udka przyprawiamy solą i pieprzem. Układamy na ziemniakach skórą do góry i posypujemy całość majerankiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C – grzanie góra-dół (lub 180°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 1 godzinę 40 minut (100 min.). Po upieczeniu odstawiamy mięso na 10 minut
Poezja smakuSkładniki: ziemniaki 1,5 kg, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, czosnek granulowany 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, parmezan starty 20 dag, olej rzepakowy 1/2 szklanki, czosnek niedźwiedzi - ile potrzeba wybrać ziemniaki typu "sałatkowe" i jednej wielkości, obrać ziemniaki i opłukać pokroić ziemniaki wzdłuż na grubsze porcje i włożyć do woreczka wsypać papryki, kucharka(...)czosnek, wlać olej rzepakowy, połowę sera parmezan i wszystko w worku dobrze wymieszać, schować do lodówki na 2 godziny dużą blachę piekarnika wyłożyć folią srebrną, poukładać ziemniaki, posypać resztą sera i piec około 40 minut w 200 C, grzanie góra/dół, następnie z 5 minut na termoobiegu - przed podaniem posypać czosnkiem niedźwiedzim, ziemniaki są chrupiące, aromatyczne............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięPieczeń z mielonego mięsa, z kolorowym wzorkiem, do podania na gorąco i na zimno. Składniki: -1 kg łopatki wieprzowej - filet z piersi kurczaka -marchew -cebula -ząbek czosnku -2 czerstwe bułki -2 jajka -bułka tarta -sól, pieprz naturalny i ziołowy -majeranek -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -2 łyżki zimnej wody Filet kroimy na plastry a plastry na paski. Paski(...)minut w bulionie warzywnym, studzimy i kroimy w słupki. Czerstwe bułki moczymy w zimnej wodzie i odciskamy. Mięso i cebulę kroimy na mniejsze kawałki. Łopatkę, cebulę, czosnek i bułki mielimy w maszynce. Dodajemy jajka, wstępnie przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem niedźwiedzim i dokładnie mieszamy. W trakcie mieszania dodajemy 2 łyżki zimnej wody. Jeśli masa mięsna jest zbyt luźna dosypujemy
Maminek kulinarnysmakują piernikowo. Wychodzą ładnie wyrośnięte i lekko wilgotne. Składniki (na ok. 16 muffinek): 370 ml mąki pszennej 2 płaskie łyżki gorzkiego kakao 3 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta mielonej kolendry łyżeczka imbiru w proszku szczypta świeżo i grubo zmielonego pieprzu 1,25 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 5 łyżek cukru 160 g miodu 150 ml oleju(...)może być rozpuszczalna) Jajka i olej muszą mieć tę samą temperaturę, zatem wyjmijcie jajka z lodówki na kilka godzin przed przygotowanie muffinek . W formie do muffinów umieścić papierowe foremki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Wymieszać ze sobą sypkie składniki. Jajka zmiksować z cukrem na puszystą masę. Do jajek dodać miód, zmiksować. Dolać olej, zmiksować. Do masy wlać
Weekendy w domu i ogrodziezdrowe, chrupkie ziarenka cieciorki. Spróbujcie, bo wyśmienicie smakuje i stanowi doskonałą alternatywę dla tuczących, słonych chipsów! Składniki: paczka ciecierzycy 2 łyżki oliwy pieprz cayenne, mielona kolendra, papryka słodka mielona Wykonanie: Ziarno namoczyć na noc, następnego dnia gotować do miękkości, ja dodałam szczyptę sody oczyszczonej, wówczas skraca się czas gotowania. Kiedy ziarna są już miękkie, odcedzamy na sitku(...)można dodać nieco soli, wsypujemy ziarna cieciorki ugotowanej, osuszonej, łączymy z przyprawami, przyprawy z oliwą mają pokryć ziarna. Przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć, wstawić do piekarnika, piec w temp. 180 st.C, około 30-45 min. W trakcie pieczenia należy przemieszać kilkakrotnie ziarna i obserwować, czy ziarna się nie przypalają, ja piekłam krócej, bo użyłam termoobiegu
kgwjanczewoSkładniki: 5 jajek 100 g kaszy jęczmiennej 1 papryka czerwona 1 cebula 6 kostek fileta z mintaja papryka ostra mielona, oregano, szczypta soli, czosnek granulowany Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Paprykę kroimy w kostkę, cebulę w półksiężyce i podsmażamy na 1 łyżce oliwy. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą. Na dno rozkładamy równomiernie kaszę, następnie fileta z mintaja - posypujemy oregano(...)rybę wykładamy paprykę i cebulę. Jajka wbijamy do plastikowej miski wsypujemy wszystkie przyprawy (tak aby było dobrze doprawione) i miksujemy, przelewamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Smacznego
Moje-pitraszeniekorzenną nutą - smaki w sam raz na Boże Narodzenie. Bardzo aromatyczny i smaczny :) SKŁADNIKI 1,5 kg schabu bez kości 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina sól morska świeżo mielony pieprz 3 łyżki miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta kardamonu plaster słoniny PRZYGOTOWANIE Schab myjemy, osuszamy i usuwamy ewentualny tłuszcz. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i zalewamy winem. Wstawiamy na godzinę(...)wino i oprószamy mięso solą i pieprzem. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy przyprawy korzenne. Przy pomocy pędzelka smarujemy mięso z każdej strony. Kładziemy na wierzch plaster słoniny. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na mniej więcej półtorej godziny (bez przykrycia) - do zrumienienia. Gotowe mięso przykrywamy na kilka minut folią aluminiową. Gdy "odpocznie" kroimy w plastry. Podajemy z ulubionymi dodatkami
Moje Kuchenne Rewelacjenajzdrowszych,nie powinno ich się jeść zbyt często ;-) Składniki: bułki do hamburgerów 1/2 kg.mielonego mięsa wołowego cebula pomidor ogórki kiszone sałata masłowa przyprawa do mięsa mielonego przyprawa do gyrosa czerwona ostra papryka oliwa z oliwek 1 szt.jajka sól,pieprz Sos: ketchup majonez czosnek sól,pieprz Zacznijmy od głównego składnika czyli mięsa. Zmieliłam je. Dodałam(...)paprykę. Wbiłam jajko i dokładnie wszystko wymieszałam. Uformowałam płaskie kotlety i usmażyłam na grillowej patelni. Również w tym czasie podsmażyłam część cebuli. Bułki podpiekłam w tosterze (można w piekarniku) i kładłam kolejno na bułkę: Sałatę Kotleta Pomidora,o górka kiszonego Cebulę surową Cebulę podsmażoną Na koniec polałam wszystko sosem Powinien być jeszcze plasterek sera zółtego... ...ale i tak już
potrawyregionalnełyżki masła 1 białko 1 łyżeczka ziół prowansalskich 100 g polędwicy sopockiej w plastrach 150 g sera edamskiego w plastrach 40 g tartego sera grana padano sól, świeżo mielony pieprz Do podania: zsiadłe mleko lub kefir CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w porządnie osolonej wodzie. Odcedzamy, ugniatamy na puree(...)przestygnięcia, a następnie mieszamy bardzo dokładnie z białkiem i łyżeczką ziół prowansalskich. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (należy z nią uważać, bo ziemniaki będą już słone od gotowania). 2. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej połowę ziemniaków, uklepujemy i wyrównujemy. Na ziemniakach kładziemy plastry szynki, a na niej plastry sera edamskiego
My Culinary Art