lazanii gotujemy w osolonej wodzie, wkładamy po 2-3 płaty makaronu do gotującej się wody i gotujemy 2 minuty. Wyjmujemy i wkładamy następne. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy mięso mielone, dodajemy pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Zalewamy sosem pomidorowym i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy ok. 5 minut. Na łyżce masła dusimy szpinak. Przyprawiamy solą(...)trochę sosem beszamelowego. Układamy makaron (u mnie 3 płaty), sos boloński, szpinak, sos beszamelowy, makaron itp. Ostatnio warstwa to makaron przykryty beszamelem i posypany starym serem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 190 stopni na 30 minut
Aga w kuchnirodzynki cynamon imbir 3-4 łyżki miodu/syrop z agawy w wersji wegańskiej 1/4 szklanki oleju(lniany, sezamowy lub z pestek winogron) 2 szklanki wody WYKONANIE: 2 szklanki płatków owsianych mielimy na mąkę, 2 bierzemy w normalnej postaci- wsypujemy do miski razem z wiórkami kokosowymi, migdałami i miksem nasion Orzechy włoskie, żurawinę, rodzynki, cynamon i imbir dodajemy według uznania Dodajemy miód(...)ręką) Na koniec dodajemy wodę- u mnie jest to najczęściej około 2 szklanek, ale wszystko zależy od ilości dodatków, więc dolewamy aż do uzyskania kleistej konsystencji Płaską blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i na nią kładziemy powstałą "masę" Całość powinna być rozprowadzona cienko, czynność możemy ułatwić sobie mocząc dłoń w wodzie i delikatnie przyklepując Pokroić w kwadraty
peanutbuttermonstercukier puder 125 g masło lub margaryna bezmleczna 125 g karob mielony lub kakao 1 łyżeczka wiórki kokosowe 3 łyżki proszek do pieczenia bezglutenowy 1/2 łyżeczki siemię lniane mielone 1 łyżeczka mleko sojowe, ryżowe lub inne 2 łyżki krem kokosowy: mleko kokosowe puszka 400 ml skrobia kukurydziana 5 łyżek masło lub margaryna bezmleczna 125 g cukier(...)dekoracji Jeśli dozwolone są jajka to zamiast siemienia lnianego i mleka można dodać dwa żółtka. Zamiast mieszanki bezglutenowej Mix C można użyć skrobi kukurydzianej (2/3) z drobno mieloną mąką kukurydzianą (1/3). Przygotowanie: ciasto: Siemię lniane rozmieszać z mlekiem, pozostawić do spęcznienia. Mąkę wymieszać z karobem, proszkiem do pieczenia i cukrem, dodać masło i kleik z siemienia lnianego
głodny alergikaromatu migdałowego 4 łyżki odtłuszczonego masła orzechowego (można użyć również standardowego) 30 g czekolady 1/5 szklanki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki sody 1 jajko Przygotowanie: Płatki owsiane mielimy na mączkę. Nie muszą być idealnie zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Orzechy siekamy na mniejsze kawałki, możemy je również zmielić(...)małą kosteczkę. Orzechy oraz czekoladę dodajemy do suchych składników. Do miski dodajemy miód, jajko, olej, aromat i masło orzechowe. Zagniatamy dokładnie masę. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Z masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie, gdyż masa jest dość klejąca. Pieczemy około 20 minut, aż ciasteczka się zarumienią
Mania GotowaniaTruskawkowy crumble z orzechami – murowany sukces Składniki na 6 kokilek: Kruszonka: 130 g mąki pszennej 100 g mielonych orzechów laskowych 100 g cukru 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią 100 g masła 500g truskawek Połączyć wszystkie sypkie składniki, dodać masło i wszystko pokruszyć. Umyte i pokrojone w kosteczkę truskawki włożyć na spód każdej wysmarowanej masłem kokilki, lekko posypać cukrem(...)przykryć kruszonką. Piec w 180 °C 25-30 min. Truskawki mają to do siebie, że podczas pieczenia buzują i mogą nam pobrudzić piekarnik, dlatego proponuję piec je na blaszce. smacznego
Mia Cucina SofietaZAPIEKANE CANNELLONI / CANNELLONI CASSEROLE Uwielbiam wszelkiego rodzaju zapiekanki, bo praktycznie same się robią. Chwila przygotowań przed wstawieniem makaronu do piekarnika, a potem chwila, moment i gotowe! Tym razem naszło mnie na cannelloni, w lodówce resztki wędzonego łososia, jakiś szpinak… Niech będzie – do roboty! I love all kinds of casseroles cause they are made themselves. A second of preparations(...)świeżego szpinaku 150 g łososia wędzonego 1/2 średniej czerwonej cebuli 200 g jogurtu greckiego 1 jajko 50 g cheddara 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g) 6 rurek cannelloni świeżo mielony pieprz, ulubione zioła INGREDIENTS: approx. 200 g fresh spinach 150 g smoked salmon 1/2 medium red onion 200 Greek yogurt 1 egg 50 g cheddar 1 mozzarella ball (approx
Martyna Cooksżeby maszynka nam się nie zapchała. Można też zmielić w foodprocesorze – malakserze na proszek. Na tortownicę, wyłożoną papierem do pieczenia (samo dno), wyłożyć 3/4 masy pierniczkowej. Podpiec w piekarniku przez 10 min w 180 st. Składniki na masę makową: 250 gr suchego maku 2 jajka 1/2 szklanki cukru (następnym razem dam 1/3 szklanki) najlepiej drobnego lub pudru(...)polecam gotowego maku z puszki, ponieważ jest zbyt słodki i zbyt mokry, poza tym nie wiadomo, co w nim jest oprócz maku. Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa na najdrobniejszych sitkach. Żółtka utrzeć z cukrem na kogiel mogel, cukier ma się rozpuścić, a masa zjaśnieć i podwoić objętość. Dodać zmielony mak, bułkę tartą, dodać bakalie, dodać olejek
moj przepis naktóre z całą stanowczością zwiastują, że to ten czas. Przewidywałam, że gdy kataklizm przeprowadzki z ulgą bedę wspominać, wrócę do pisania. Gdy tylko wszystkie kable piekarnik podpinające trafią tam, gdzie trzeba. Teraz mogę przyznać, to chyba już. Przez blisko dwa miesiące narzekałam na brak tego, czego na codzień nie dostrzegam. Brak czasu na pielęgnowanie relacji bywa(...)polecam jasny, akacjowy lub lipowy 6 łyżeczek cukru białego 1/4 szklanki cukru trzcinowego 1/4 szklanki rozpuszczonego, wystudzonego masła 2 pełne szklanki mąki pszennej 1/2 opakowania przyprawy do pierników szczypta mielonych goździków 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 jajko, 1 żółtko na nadzienie: kilka czekoladek z nadzieniem marcepanowym lub chlebek marcepanowy, pokrojone na małe kawałeczki ( oczywiście można
Kronika PiekarnikaWszystko za jednym zamachem – prosto z piekarnika, z jednej blachy. To mój zdecydowanie ulubiony sposób na pieczenie kurczaka – na płasko. Skórka po upieczeniu jest idealnie chrupiąca, mięso – soczyste, z łatwością odchodzi od kości. I od razu – z dodatkiem w postaci pieczonych warzyw. Ziemniaki obieramy, kroimy je na dość duże i grubsze frytki. Cebule obieramy, kroimy na ósemki, z piętką, żeby(...)miąższ kroimy w większe kawałki. Warzywa przekładamy do dużej miski, solimy łyżeczką soli i mieszamy dłonią. W małej miseczce łyżkę oleju mieszamy z sokiem z limonki, sosem sojowym i mieloną papryką. Kumin i kolendrę tłuczemy razem w moździerzu na pył, dodajemy do miseczki. Przeciskamy przez praskę obrany z łupinek czosnek, dodajemy 3 łyżeczki soli i całość mieszamy na gęstą
Karo in the Kitchenwrócić. Z drugiej strony, największym powodzeniem i tak cieszą się przepisy proste, na typowe domowe ciasta, które można przygotować łatwo i bez stresu. Których zapach wydobywający się z piekarnika przeniesie nas w kolorowe, dziecięce dni. I takie ciasta też lubię; babki, ucierane z owocami, szarlotki, pierniczki. Choć zdjęcia są cały czas moją piętą achillesową, staram się, jak mogę. Czytam artykuły(...)właśnie temu tematowi. Dni są coraz dłuższe, jeszcze tylko kilka miesięcy do wiosny, a więc bardziej sprzyjającego światła. Mam nadzieję, że moje zdjęcia będą coraz bardziej apetyczne; tak, żebyście mieli coraz większa ochotę na wypróbowanie konkretnych przepisów. Bo niestety, moje zapewnienia co do pyszności danego dania, nie zawsze są wystarczające. Te cztery lata to była długa droga. Nie zawsze łatwa
Pożeraczka, czyli raz adobrzewzdłuż, zdjęcia poniżej ) aby powstał jeden duży płat mięsa. Nacieramy ją przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Pozostawiamy na około 3 godziny aby przeszła przyprawami. Kiełbasę, cebulę, boczek i ogórki mielimy rozdrabniaczem lub maszynką do mięsa o największych oczkach. Farsz przekładamy do miski, dodajemy musztardę, sól, pieprz, jajko i bułkę tartą, mieszamy aż masa się połączy. Mięso umieszczamy na desce, farsz równo(...)zwijamy. Szynkę owijamy dratwą, nie za mocno aby farsz nie wyleciał ze środka. Musi być związana aby się nie rozwinęła. Przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 % C, przez około 1,5 godziny. Mięso wyjmujemy z piekarnika, studzimy aż będzie zimne, dopiero wtedy kroimy na kawałki. Ja chłodziłam je przed krojeniem w lodówce
Kulinarne Fantazje Marioliliści modrej kapusty 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki masła majeranek mielony kminek mielona kolendra pieprz sól Wykonanie: Liście kapusty obgotowujemy kilka minut, żeby trochę zmiękły (polecam dodać do wody trochę octu dla zachowania koloru liści). Pierś z kurczaka mielimy w maszynce do mięsa, lub bardzo drobno siekamy, mieszamy ją z quinoą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, cebulą pokrojoną(...)kolendrą. Farsz zawijamy w liście, a zawinięte gołąbki obsmażamy ze wszystkich stron na maśle, a następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia, polewamy odrobiną wody i dusimy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 45 - 50 minut. Podajemy z ulubionym sosem, lub klarowanym masłem ziołowym
Quinoa Raz!przygotowywali kotlety mielone.Dla osób na diecie można obniżyć ilość kalori zastępując mięso wieprzowe np zmieloną piersią z kurczaka lub indyka. Z wystudzonego kalafiora ostrożnie wykroić głąba . Doprawione mięso mielone wciskamy jak najdokładniej w zakamarki kalafiora (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nafaszerowany kalafior odwrócić, posmarować główkę majonezem a następnie oblepić starym żółtym serem. Delikatnie docisnąć. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne(...)Resztę wolnego miejsca wypełnić ziemniakami pokrojonymi w talarki. Ziemniaki posolić po wierzchu, dodać odrobinę masła Przykryć folią aluminiową lub przykrywką od naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200°C na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru. SMACZNEGO
zielonacukinkaSkładniki: kalafior 1 mniejszy, ziemniaki ugotowane 3/4 kg/młode, przyprawa do pizzy 1 łyżeczka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, olej rzepakowy 6 łyżek, ser żółty 20 dag/zmielony, jajka 8 sztuk, szczypiorek 1 pęczek potrawa na 4 osoby - ziemniaki użyłam ugotowane dzień wcześniej na obiad, kalafior ugotowany na "al dente" w niesolonej wodzie i wystudzony do naczynia(...)żaroodpornego wlać olej, dodać przyprawy, wymieszać dodać pokrojone w talarki ziemniaki, cząstki kalafiora, delikatnie wymieszać z olejem ser żółty morski rozdrobniłam w rozdrabniaczu, posypać wierzch zapiekanki, piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, piec około 35-45 minut zapiekankę podać z jajkami sadzonymi, posypać szczypiorkiem - obiad jest syty, smaczny i smakuje z zimną maślanką...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięląduje w piekarniku, tym razem na około 7-8 minut – białka jaj powinny się ściąć, żółta pozostać płynne, a ser całkowicie się rozpuści. Podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Ta porcja jako obiad nakarmi do syta dorosłą parę lub posłuży za lunch dla czterech osób. Całkowicie wegetariański, mocno aromatyczny, lekki i do pełna! ;) SKŁADNIKI 400g ziemniaków, typu(...)250g drobnych pieczarek 100g liści szpinaku baby 50g sera z niebieską pleśnią 2 spore ząbki czosnku 4 jajka L 1 mała cebulka szalotka 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej oliwa z oliwek sól pieprz
Karo in the Kitchen