świeżo mielony do smaku, ponadto: masło do wysmarowania formy, ok. 24 szt. kaparów, świeży koperek. Przygotowanie: Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, jajko. Całość siekamy nożem do połączenia się składników i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy mąki. Formułujemy kulę, zwijamy w folię spożywczą i odstawiamy na godzinę do lodówki. Foremki do pieczenia smarujemy masłem. Piekarnik nastawiamy
Moniki Smakołykimaszynce do mielenia mięsa na średnich oczkach. Masło ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, ser, śmietanę, miksujemy na gładką masę. Dodajemy rodzynki, skórkę pomarańczową lub aromat pomarańczowy, mieszamy i przekładamy na spód. Pozostałe ciasto wałkujemy na około 5 mm placek, wycinamy 1 cm paski i tworzymy z nich kratkę na masie serowejWkładamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika i pieczemy
Rozpustne gotowaniemielonym sadłem, dodajemy startą skórkę z cytryny, limonki które rozcieramy razem z cukrem. Bardzo dokładnie wyrabiamy ciasto napowietrzając je. Rozwałkowujemy wyrobione ciasto na stolnicy o grubości 0,5 cm delikatnie przewałkujemy wałkiem do rozbijania kotletów, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kroimy radełkiem prostokąty, posypujemy grubym cukrem. Układamy ciasteczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku
kgwjanczewomielone mieszamy z posiekanym drobno ząbkiem czosnku i natką pietruszki, solą, pieprzem oraz majerankiem. Wyrabiamy kilka minut. Powinno być zwarte. Zwilżamy dłonie wodą, nabieramy garść mięsa i formujemy na patyczkach do szaszłyków podłużną koftę. Układamy na papierze do pieczenia. Postępujemy tak z resztą mięsa (powinniśmy otrzymać 5-6 koft). Nabite na patyczki mięsa wkładamy do piekarnika nagrzanego
Mango Papajasoliszczypta świeżo mielonego pieprzuPrzygotowanie:Masło posiekać i zagnieść z mąką, jajkiem i solą. Uformować kulę i wstawić na 30 min do lodówki.Formę na tartę posmarować masłem i posypać mąką. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę. Przykryć folią aluminiową i dokonać jej perforacji widelcem. Obciążyć suchym: ryżem, grochem lub fasolą. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piec przez
Food Squareproszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1 łyżka sosu sojowego1 łyżka soku z cytryny1½ łyżki miodu1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskęszczypta soli i pieprzuPrzygotowanie:W dużej misce wymieszaj kawałki dyni z curry, miodem, olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz
karmelowymaszynkę do mielenia. Zmielony mak dokładnie ucieram z cukrem, dodaje masło, bakalie oraz sztywną pianę z białek i wszystkie składniki, dokładnie mieszam. Wykonanie: Na cieście na przemiennie pasami układać ser i mak, następna warstwę układać w ten sposób aby gdzie na poprzedniej warstwie był ser ułożyć mak, i tak powtarzać do wykończenia składników. Sernik piec w nagrzanym piekarniku około godziny
RAROSSAbyśmy mieli wrażenie że zaraz wypłynie z rąk.Wyrabiać na stolnicy obficie obsypana mąką i wyrabiając cały czas .Jak zacznie się kleić podsypać trochę mąki .Podzielić na dwie części i z każdej uformować wałek.Kawałki ciąć i formować bułki lekko rzucając o stolnicy blat w mące oprószony.Wyłożyć na blaszkę do wyrośnięcia .W tym czasie nagrzać piekarnik do 210 stopni
Moje domowe kucharzenietwarogu mielonego 75 g jogurtu naturalnego 2 duże jajka 2 łyżki mleka w proszku 2 łyżki budyniu waniliowego 6 łyżek otrębów owsianych 3-4 łyżki słodziku aromat waniliowy 1 łyżeczka proszku do pieczenia marmolada lub dżem light Lukier 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki słodziku 2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku ½ łyżeczki aromatu cytrynowego Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy
Mania Gotowaniabardzo cienki spód obciążmy ciasto fasolą. Polecam jednak wersję z nakłuwaniem :).Ciasto wsadzamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut (termoobieg), zależnie od skuteczności Twojego piekarnika. Mi wychodzi zawsze 17 minut i jest idealne.*Jeżeli przy wykładaniu do formy przed pieczeniem zostanie ci nadmiar ciasta, to ulep z niego małe kuleczki, wciśnij w środek po malince(...)brązowego (Dla mojej wymagającej rodzinki dodaję czubatą szklankę, ale dla mnie zawsze to stanowczo za dużo)1/2 kostki masła, jeżeli używamy masy na sernik bez dodatku masłaOczywiście najlepszy byłby mielony kilkukrotnie domowy twaróg, wtedy mamy pewność, że to najzdrowsza wersja ;)Przygotowanie:Ukręć żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę.Dodaj zmielony ser, przesianą mąkę ziemniaczaną, miękkie masło (jeżeli
Eat Shrimpsindyczki, kaczki lub gęsiDodatkowo: -ok 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina, do podlania - kilka ząbków czosnku ( daję także mielony w młynku) - 1 łyżka tłuszczu ( u mnie gęsi(...)niej wytopi) i wstawiamy bez przykrycia do nagrzanego do 200*C piekarnika ( termoobieg) na 1 h. Po tym czasie brytfannę przykrywamy i pieczemy jeszcze 1h. Następnie całość wyciągamy z piekarnika. Najlepiej by lekko przestygło. (Ja podzieliłam sobie pieczenie na dwa etapy: pierwszego dnia podpiekłam indyczkę w piekarniku, pokroiłam ją następnie na kawałki i kilka minut podrumieniłam w garnku i wyłączyłam
Smaczne ZdroweJedne z moich ulubionych naleśników - super propozycja obiadowa a także sprawdzona przekąska na ciepło na różne imprezy, którą można przygotować wcześniej a później tylko zapiec w piekarniku i gotowe! SKŁADNIKI: Naleśniki - przepis podstawowy, ten jeden jedyny mój ulubiony, z nim niegroźna jest tzw "klątwa pierwszego naleśnika":) Z tego przepisu wychodzą dość grube naleśniki ale do tego rodzaju farszu takie(...)szkl mąki 3 łyżki oleju szczypta cukru szczypta soli Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Farsz: 0,5 kg mięsa mielonego 1 duża cebula 1 puszka pomidorów 30 dag pieczarek 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 1/2 szkl przecieru pomidorowego (u mnie Passata
Kto ugości moich gości?dłuższej nieobecności znowu jestem, gotuję i piszę... Dziś o serniku! Pierwszym upieczonym w nowym piekarniku, w nowym mieszkaniu, w nowiutkiej kuchni:) Przepis na ten sernik otrzymałam od kolegi z pracy. Z okazji swoich urodzin przyniósł do biura pyszne, niesamowicie kremowe i.... zapewne koszmarnie kaloryczne ciasto, w którym wszyscy wprost się zakochaliśmy. Żona kolegi z pracy, która je przygotowała(...)choć przygotowania kosztowały mnie sporo stresu, (bo kto o zdrowym umyśle na ważną imprezę przygotowuje ciasto, którego nigdy wcześniej nie piekł) było warto! Składniki 1 kg sera mielonego 6 żółtek 8 białek 2 szklanki kwaśnej śmietany 12% 0,5 szklanki oleju 2 budynie śmietankowe 1 szklanka cukru opakowanie cukru waniliowego szczypta soli Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem, cukrem
Kulinarne InspiracjeSmaczne danie obiadowe nie wymagające dużego nakładu pracy :) Składniki: 0,5 kg szynki wieprzowej 1 papryka 2 cebule 2 pomidory słodka i ostra papryka kminek mielony
czarrna od kuchniJest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię.Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowySkładniki:ciasto1 szklanka mąki pszennej7dag margaryny 3 łyżki cukru1 jajkoszczypta soli1 łyżeczka(...)uzyska jednolitą konsystencję i kolor- masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru, smaruję je tłuszczem i przyklejam do wnętrza tortownicy)- do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie z wodą (ja wkładam naczynie żaroodporne), pomoże to sernikowi upiec się równo i nie popękać- sernik piec w temperaturze 160-170 stopni przez
Smakołyki Bereniki