mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:130/400)

Tort makowo-orzechowy 255

się, że czeka na nią taki prezent. Tort jest przepyszny, bardzo delikatny, mocno orzechowy. Składa się z biszkoptu makowo-orzechowego oraz kremu orzechowego na bazie masła, tort obsypany jest mielonymi orzechami, przystrojony kremem czekoladowym. Zmodyfikowany przepis pochodzi z książki „Potrawy z ciasta ucieranego” z serii 100 przepisów Buchmann. Składniki na tortownicę 20 cm*: 6 jajek rozmiar(...)pokojowej 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka zmielonego i sypkiego maku** 1/2 szklanki bułki tartej 125 gr zmielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć, też wyjdzie) Piekarnik grzałka góra-dół, półka druga od dołu, nagrzać do 180 st. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować ani nie wykładać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka wlać

moj przepis na
Pyszny sernik z mlekiem skondensowanym 423

ułożyć dodatki aby nie znajdowały się one na lini cięcia, ponieważ krojenie kulek/snikersów jest dość trudne i może to zepsuć wizualny efekt ciasta.     Składniki: 1 kg mielonego twarogu (może być z wiaderka) 1 puszka mleka zagęszczonego słodzonego (ok 530g) 5 jajek 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (każdy po 40g) Moja propozycja na wierzch(...)umieszczamy ser mielony, dodajemy mleko skondensowane, żółtka i budynie (sam proszek) *** *** Całość miksujemy razem do połączenia się składników *** *** Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i delikatnie mieszamy ją łyżką lub szpatułką z masą serową – nie miksujemy *** *** Całość przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia ( moja foremka ma wymiary 26×21 centymetrów ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego

Blog z Apetytem
Chrupiące, cynamonowe i złociste medaliony żytnie! Obalamy śniadaniowe wymówki z Lubellą! 158

miodu - 4 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów nerkowca i ziemnych - 2 łyżki masła orzechowego WYKONANIE: Orzechy siekamy bardzo drobno. Olej i miód rozpuszczamy w rondelku. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki i zalewamy ciepłą masą z oleju i miodu, całość razem mieszamy bardzo dokładnie. Masę przekładamy do ceramicznych kokilek i pieczemy w piekarniku przez

SMYKWKUCHNI
Schab w czapie z mielonego mięsa i pieczarek 165

nadzienie pomiędzy kawałki mięsa. Z reszty farszu uformować kopułę na schabie • Tak nadziany schab obwinąć folią aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego. • Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 50 minut

To co kocham
Zapiekanka z cukinii i klopsów 340

mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już całość dokładnie wyrobisz, weź trochę mięsa na rękę i uformuj pierwszą kulkę o średnicy ok. 2-3 cm. Utocz w ten sposób kulki z całego mięsa. Włącz piekarnik na 230 stopni

manslogblog
Burgery wołowe 153

Łączymy mięso mielone z cebulą, natką pietruszki, pieprzem i ziołami prowansalskimi. 4. Przygotowujemy sos: mieszamy musztardę z miodem i sokiem z cytryny. 5. Patelnię smarujemy olejem za pomocą pędzelka. 6. Formujemy kotleciki, oprószamy solą i smażymy na rozgrzanej patelni po ok. 4 min z każdej strony. 7. Bułki przekrawamy na pół i podgrzewamy w piekarniku. 8. Burgery podajemy

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Zupa z pieczonej papryki 152

bulionu łyżka słodkiej mielonej papryki płaska łyżka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek. 2 Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki. 3 Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni

Kuchnia Bazylii
Jak zrobić domową pastę harissa? (przepis krok po kroku) 191

rzymskiego) 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka soli 4 łyżki oliwy Przygotowanie pasty harissa: 1. Papryczki chilli (niezależnie czy używasz świeżych czy suszonych) umieść w misce i zalej gorącą wodą. Mocz przez 30 minut. 2. Słodką paprykę przekrój na pół i umieść w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piecz przez ok. 20-25 min. w piekarniku nagrzanym

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowa granola 175

jabłkowego 1 łyżka mielonego cynamonu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy siekamy za pomocą noża (lub w blenderze kielichowym) na mniejsze kawałki. 2. Wszystkie sypkie składniki oprócz rodzynek przesypujemy do miski, dokładnie mieszamy. 3. Mieszamy miód z sokiem jabłkowym, dolewamy do sypkich składników i dokładnie mieszamy. 4. Wykładamy blachę papierem do pieczenia, wysypujemy granolę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury

W kuchni Katie
Domowy susz warzywny 192

ziele angielskie - mielone nasiona kolendry - pieprz ziarnisty - różowa sól himalajska - kurkuma (dałam 4 łyżeczki) - suszona natka pietruszki Obrane, umyte i osuszone warzywa kroimy w cienkie talarki. Do warzyw korzeniowych i cebuli użyłam szatkownicy (mandoliny), pozostałe – por i czosnek i chili pokroiłam nożem. Blaszki wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Rozkładamy pokrojone warzywa. Suszymy w piekarniku nastawionym

mojewypiekiinietylko
Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników 4121

wyłączonym ale gorącym piekarniku na kolejne 15 minut (w dużej tortownicy – 25 minut ). Wyjmujemy i studzimy. Wystudzony sernik wkładamy do lodówki na minimum 2-3 godziny . Schłodzony sernik wybornie smakuje podany ze świeżymi sezonowymi owocami. Lekko waniliowy, bardzo delikatny – smak sera idealnie podkreśla przyprawa do sernika Delecty – drobniutko pocięta skórka z cytryny, aromatyczna wanilia i mielony kardamon japońskiemu, lekkiemu

Karo in the Kitchen
Wielkanocna tarta z przepiórczymi jajkami 172

suszonego lubczyku, ½ łyżeczki mielonej ostrej papryki, ponadto: ok. 13 jajek przepiórczych , kiełki rzodkiewki. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki (jeśli nie mamy ceramicznej, to trzeba wysmarować masłem i podsypać mąką), nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Piekarnik nastawiamy

Moniki Smakołyki
Ciasteczka jaglane z bananem i słonecznikiem, bezglutenowe 151

łyżki lnu mielonego - 1/2 łyżeczki sody - szczypta soli - łyżka oleju kokosowego Produkty dobrej jakości znajdziecie na  www.Skworcu.com.pl 1. Kaszę przelewamy wrzątkiem żeby pozbyć się jej goryczki, a następnie gotujemy wg. przepisu, po ugotowaniu odstawiamy do wystudzenia. Do wystudzonej kaszy dodajemy mleko, miód i banana, blenderem miksujemy na gładką masę. Dodajemy resztę składników, mieszamy. 2. Piekarnik rozgrzewamy

Apetyczna babeczka
Klopsiki z karpia z miętą i żurawiną 146

posiekane owoce, miętę, mielonego karpia, ugotowaną kaszę bulgur, jajko, bułkę tartą, szczyptę soli oraz pieprzu. Dokładnie wyrabiamy masę i formujemy z niej niewielkie klopsiki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy na nim klopsiki po 2 minuty z każdej strony na złoty kolor. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez

Mango Papaja
Muffinki mięsno - ryżowe z fetą zapiekane w kokilkach. Fajna przekąska lub obiad. 212

każde mielone jako dodatek do dania obiadowego, ale stanowią też super przekąskę, czy przystawkę na przykład na sylwestrowy stół, czy inne imprezy. Polecam :) Składniki ( na 4 porcje ) - 20 dkg mięsa mielonego - 2-3 łyżki ugotowanego ryżu - gruby plaster sera feta - 1 małe jajko - sól, pieprz, czosnek mielony, cebulka prażona w kostce, kminek mielony, majeranek - olej(...)Wykonanie Do mięsa mielonego dodaje ryż, jajko i wszystkie przyprawy, mieszam i wyrabiam ręką do połączenia składników. Ser feta kroję w grube prostokąty. Kokilki smaruje wewnątrz przy pomocy pędzelka olejem. Następnie do każdej kokilki przekładam połowę mięsa, na mięso układam kostkę sera feta i przykrywam reszta mięsa z pagórkiem. Muffinki piekę ok. 30 minut w piekarniku w temperaturze

Kuchnia z widokiem na ogród