mielone z piekarnika - 6000 przepisów (strona:125/400)

Sernik z białą czekoladą i glazurą porzeczkową 155

doszły do temperatury pokojowej. Twaróg mielimy, czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Miksujemy krótko z cukrem, mąką i pastą waniliową. Jajka w oddzielnym naczyniu rozkłócamy ze sobą tak, by powstała lekka pianka, a następnie łączymy je z masą serową, starając się nie mieszać zbyt długo. Sernik wylewany na wcześniej przygotowany spód i wkładamy do piekarnika na ok. 1,5 godziny

sama złodycz
Kurczak pieczony na butelce 4098

łyżeczki) sól morska świeżo mielony pieprz Dzień wcześniej nacieramy kurczaka olejem lub roztopionym klarowanym masłem. Posypujemy wszystkimi przyprawami po kolei (warto także w środku). Kurczaka odkładamy na talerz i wstawiamy do lodówki na całą noc. Można także namoczyć na noc butelkę od piwa w wodzie – wtedy etykieta sama odejdzie. Na drugi dzień piekarnik rozgrzewamy do 180ºC

Poezja smaku
Rogaliki orzechowe Siostry Anastazji 252

cukru pudru,50 g mielonych orzechów ( użyłam laskowych),2 żółtka gotowane,2 żółtka surowe,1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Ugotowane żółtka przecieramy i dodajemy do pozostałych składników. Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy. Wycinamy małe trójkąty i zawijamy (od podstawy trójkąta do jego czubka). Pieczemy. Siostra Anastazja nie podała ani czasu ani temperatury, więc ustawiłam piekarnik na 160 stopni i piekłam około

Miksturownik
Pasztet drobiowy z warzywami 468

tylko mięso (bez skór). Wszytko mielę dwukrotnie. Do masy dodaję 1/2 szklanki wywaru z mięsa oraz wszystkie warzywa pokrojone w kostkę, podduszony por, posiekaną pietruszkę, bazylię, zioła prowansalskie, pieprz i wbijamy jajko. Ewentualnie można pasztet dosolić. Wszystko delikatnie mieszamy, wkładamy do keksówki o wymiarach 26x12 wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160°C przez

Delicious Titbits
Suszone pomidory w oleju 144

małych poszukiwań, chociaż ostatnio zauważyłam w Tesco, na regałach ze zdrową żywnością, całkiem pokaźny zbiór suszonych przypraw ziołowych. Czego ja używam: czubrycy zielonej (zamiast soli), suszonego czosnku niedźwiedziego, świeżo mielonego pieprzu, przyprawy naturalnej pomidorowo-bazyliowej z czosnkiem niedźwiedzim, bądź zamiennie pomidorowo-czosnkową z czarnuszką. Dodatkowo w tym roku do połowy słoików dorzuciłam świeży, zielony pieprz, który zamrożony czeka właśnie(...)szklanki oleju, 1,5 szklanki niegazowanej wody, dodaję łyżkę czubrycy zielonej i po czubatej łyżeczce pozostałych, wyżej wymienionych przypraw. Pieprz mielę na oko, ale zdecydowanie dodaję go najmniej (do partii gdzie dodałam świeży, zielony pieprz, zrezygnowałam w ogóle z mielonego pieprzu). Całość mieszam i podgrzewam do momentu aż zalewa będzie gorąca, ale nie będzie się jeszcze gotować. Tu często

gutfut
jabłka pod kruszonką czyli jałbkowe crumble 159

Umyte jabłka pokroić w ćwiartki, obrać skórkę  i wykroić gniazda nasienne.Pokroić jabłka w grube plastry i wrzucić  je do miski, wymieszać z  cukrem, cynamonem i mielonymi goździkami, a następnie przełożyć do  w naczyniu do pieczenia - rozłożyć równomiernie. Zrobić kruszonkę.Umieścić masło, przesianą mąkę, cynamon i cukier w malakserze lub robocie(...)okruchy, a następnie wymieszać z cynamonem, cukrem i migdałami, które wcześniej należy dość drobno posiekać ręcznie.Posypać jabłka równomiernie kruszonką, docisnąć ręką i widelcem.Wstawić  na środkową półkę piekarnika i piec przez 35-40 minut, po tym czasie jabłka będą miękkie a kruszonka złocista i chrupiąca.Po wyjęciu zostawić  na 10-15 minut przed podaniem, a następnie podawać

Stare Gary
Pieczeń rzymska czyli pieczeń z jajkiem 64

push({}); Składniki: 800 g mieszanego mięsa mielonego 1 czerstwa kajzerka 1 ząbek czosnku 1 cebulka dymka 7 jajek 2 łyżki ostrej musztardy olej sól pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Przygotowanie pieczeni zaczynamy od ugotowania na twardo sześciu jajek (jedno odkładamy), przestudzenia ich i obrania ich. Kajzerkę moczymy w zimnej wodzie. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy(...)wodzie.","text":"Kajzerk\u0119 moczymy w zimnej wodzie.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4b","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","text":"Mi\u0119so mielone przek\u0142adamy do miski, wbijamy surowe jajko.","url":"https:\/\/prostepesto.pl\/pieczen-rzymska-czyli-pieczen-z-jajkiem\/#wpzoom-rcb-direction-step-62a047b187e4c","image":""},{"@type":"HowToStep","name":"Czosnek

ProstePesto.pl
Pikantne żeberka w glazurze / Spicy sticky ribs 263

oprze. Receptura jest bardzo łatwa i każdy, nawet początkujący w kuchni sobie z nią poradzi. Najpierw żeberka marynowane są w mieszance przypraw z cukrem i papryką, następnie pieczone w piekarniku a pod koniec dopiekane pod grillem posmarowane pysznym i bardzo łatwym sosem. Dzięki dodatkowi cukru w mieszance przypraw i sosie, podczas grillowania tworzy się piękna i pyszna karmelizowana warstwa. Żeberka(...)łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka soli 2 łyżki wędzonej papryki 1 ½ łyżeczki mielonego chili 1 ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1,8 kg żeberek wieprzowych Składniki na sos: 1 duża cebula, posiekana 6 ząbków czosnku, drobno posiekane 1 ½ łyżki drobno posiekanego świeżego imbiru 2 łyżki oleju roślinnego

karmelowy
Rolada bananowa z cytrynowo pistacjową nutą 137

łyżeczki kakao- ekstrakt waniliowy- ¼ szklanki wrzątku- szczypta soli (do białek)      Składniki na masę: - 500ml fresh double cream- 250g mascarpone- 1 łyżka cukru pudru- 1 galaretka cytrynowa (na 285ml wody)- mielone, niesolone pistacje Dodatkowo:- 2-3 dojrzałe banany (ja zużyłam 2,5 i kawałek do    babeczek) Przesiewamy obie mąki z dodatkiem kakao. Białka ubijamy z solą na sztywno(...)ubijając na najniższych obrotach robota) żółtka. Następnie porcjami dodajemy przesiane mąki z kakao i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wylewamy na dużą, płaską blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175°C na 20 minut. Z powyższych proporcji odlałam troszkę ciasta na 4 małe babeczki, które upiekłam jednocześnie z biszkoptem. Biszkopt po upieczeniu wyjmujemy z formy. Obracamy

mojewypiekiinietylko
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 230

znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-)Warto mieć kaszę ugotowana w lodówce ale przygotowanie jej na świeżo też nie jest zbyt pracochłonne. Gotowanie(...) czosnek (lub ząbek świeżego zmiażdżonego)- 1 łyżeczka kurkumy- 30ml dobrej oliwy (u mnie oliwa z oliwek)- ok.1 łyżeczki ziół prowansalskich i/lub rozmaryn, tymianek- chili z młynka (kilka obrotów)- mielona wędzona papryka (ok.1/3-1/2 łyżeczki)+ dodatkowo ziarna sezamu lub siemienia lnianego do posypaniaKaszę ugotować według tego przepisu lub użyć już ugotowaną (u mnie ostatnio prawie zawsze czeka w lodówce ugotowana

Smaczne Zdrowe
Fit burger wołowy 160

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
Fit burger wołowy 160

Składniki 100-150 g mielonej wołowiny plaster pomidora kilka plasterków cebuli roszponka lub dowolna sałata/szpinak bułka owsiana sól i pieprz Przepis 1 Doprawiamy wołowinę i formujemy kotlet. 2 Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu z obu stron, aż mięso się zrumieni - po kilka minut z każdej strony. 3 Bułeczkę podgrzewamy w piekarniku lub na drugiej, suchej patelni

Kuchnia Bazylii
krucho-drożdżowy zawijaniec z makiem 176

przepuścić przez maszynkę do mielenia. Dodać do maku wszystkie pozostałe składniki masy i całość razem zagotować mieszając a następnie wystudzić. Składniki ciasta zagnieść i odstawić na kwadrans. Rozwałkować na blacie podsypanym lekko mąką.  Wyłożyć nadzienie i zwinąć roladę. Przenieść ją na papier i owinąć całą papierem zostawiając około 2 centymetry luzu. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pieczone jabłka pełne śmietankowych orzechów 146

zaczyna wydostawać się z piekarnika...;) Zatem jedyne co pozostaje, to razem z zaprzyjaźnionym dziadkiem do orzechów rozłupać kilka sztuk włoskich i wydrążyć jabłka. Wspaniały efekt gwarantowany! Pieczone jabłka nadziewane śmietankowymi orzechami 3 porcje Potrzebujesz: 3 średniej wielkości jabłka 40g orzechów włoskich 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka wody 3 szczypty mielonego cynamonu Sposób przyrządzenia

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Klopsiki wesołe żółwiki 159

Przygotowanie: Mięso mielone przyprawić, dodać do niego podsmażoną wcześniej cebulkę, całe jajko oraz bułkę tartą w takiej ilości jak na kotlety mielone. Muszą być zwarte ale nie za suche. Z przyprawionego mięsa mielonego uformować dość duże klopsy.  Z końcówek parówek zrobić nóżki nacinając końcówki jak łapki oraz główki nacinając buźkę i wcisnąć w uformowany(...)klopsik. W główkę żółwika wcisnąć ziarenka pieprzu jako oczka. Ze środkowych części parówek zrobić ogonki.  Tak przygotowane żółwiki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.  Po tym czasie wyjąć blaszkę i ułożyć na żółwikach krateczkę z sera żółtego imitującą skorupkę żółwika . Pieczemy kolejne 20minut.  Najlepiej sprawdzić mięso

W garach u Gosi

Proponowane wyszukiwania