Cukiniowy tort z sosem bakaliowym ! 199ciągle mieszając wsypywać mielone migdały, proszek do pieczenia, 2 łyżeczki cynamonu oraz szczyptę gałki muszkatołowej i kardamonu oraz startą skórkę z ok. 1/3 cytryny. Ubić białka na sztywną pianę. Cukinię w rękach odsączyć z nadmiaru wody [ która została wyssana przez sól]. Wsypać ją do żółtek. Do mieszaniny dodać ubite białka. Wstawić do rozgrzanego piekarnika [180C
Jedz zdrowo żyj zdrowo!
Karczek, karkówka pieczona na kanapki i na obiad. 645mielony - papryka słodka mielona - małe jabłko - cebula Wykonanie Mięso dokładnie płukam i osuszam papierowymi ręcznikami.Następnie delikatnie nacinam i wcieram przeciśnięty czosnek. Posypuję pozostałymi przyprawami, przyklepuję,aby dokładnie oblepiły mięso. Wkładam do lodówki na minimum dobę. Kiedy mięso jest już zamarynowane, obsmażam je ze wszystkich stron na mocno rozgrzanej patelni. W międzyczasie rozgrzewam piekarnik. Mięso wkładam do naczynia
Kuchnia z widokiem na ogród
Muffinki migdałowe (bez glutenu, pszenicy, mleka, jajek) 208nasiona) 1/2 szklanki siemię lniane mielone pół łyżeczki proszek do pieczenia bezglutenowy 1 łyżeczka mleko (sojowe, ryżowe lub inne dozwolone)płatki migdałowearomat pomarańczowy 1 1/2 szklanki1/4 szklankikilka kropli lukier Przygotowanie: Miękką margarynę (o temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi nasionami lnu, przesiać przez(...)wolnych obrotach. Gdy składniki połączą się na gładką masę, dodać popping z amarantusa, płatki migdałowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek muffinkowych. Piec w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku około 20-30 minut (do lekkiego zarumienienia). Po wystudzeniu polać lukrem i udekorować migdałami. Zapraszam do zakładki "Porady i triki", gdzie znajdziecie wskazówki na temat bezglutenowego pieczenia
głodny alergik
Makowe z kremem "biała dama" 236gotowany i 3 razy mielony) 0,5 kg cukru 16 jajek 2 łyżka miodu 4 łyżki bułki tartej zapach migdałowy Żółtka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mak, miód, bułkę tartą i na sztywno ubitą pianę. Ciasto przekładamy do prostokątnej formy posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury
Salonik smaków
Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią 227imprezę. Tarta z ciasta francuskiego z mięsem mielonym, pomidorami i dynią Składniki: 1 cebula czerwona 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chili 200 g dyni (użyłam dyni z zalewy słodko-kwaśnej, dostępna w Lidlu) 2 łyżki oliwy 500 g mielonego mięsa (użyłam wieprzowej szynki) 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)sojowego 1 łyżeczka sosu Worhestershire świeżo zmielony pieprz 2 opakowania ciasta francuskiego 2 łyżki bułki tartej miękkie masło około 80 g parmezanu garść rukoli Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (grzałka góra/dół). Formę do tarty lub tortownicę o wymiarach około 26 centymetrów smarujemy tłuszczem. Płaty ciasta francuskiego kładziemy jeden na drugim, i dociskamy
Mania Gotowania
Oszukany "piernik" (bez mąki i cukru) 219mielonych) 4 jajka podzielone na żółtka i białka 1 całe jajko 4 duże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone(...)migdały, kakao, cynamon, imbir, kardamon i bakalie. Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasją
Domowe burgery 234pewno nie zawierają w sobie całej tablicy Mendelejewa ;) Ja ostatnio przygotowałam takie hamburgery, ponieważ zostało mi kilka kotletów mielonych z poprzedniego dnia. Były przepyszne, mąż już domaga się powtórki :) Składniki na 4 sztuki: 4 bułki (u mnie orkiszowe) 4 kotlety mielone (u mnie z indyka) 4 plastry sera żółtego 4 liście sałaty 2 pomidory kawałek świeżego ogórka(...)łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku Przygotowanie:Warzywa umyć i osuszyć.Ogórka i pomidory pokroić w plasterki.Majonez, jogurt i czosnek zmiksować w blenderze.Kotlety podgrzać w piekarniku (ok 5 minut w 200 stopniach z termoobiegiem).Po tym czasie przez chwilę podgrzać w piekarniku przekrojone na pół bułki (przed włożeniem do piekarnika posmarować spody ketchupem i położyć po plasterku
Ze smakiem i z pasją
Boczek pieczony w piwie 229Publikując przepisy na boczek pieczony w winie oraz boczek z grilla obiecywaliśmy, że będzie go więcej. A więc jest – tym razem upieczony w domowym piekarniku w piwnym sosie. O ile pieczony w winie był raczej mocno wytrawny i nawet dość pikantny, o tyle w wersji z przepisu poniżej będzie kusił nas zgoła odmiennymi smakami. Przede wszystkim piwem jakiego użyjemy będzie(...)boczku wieprzowego 300ml portera bałtyckiego * 2 laski cynamonu 5 goździków 5 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego kminku sól (ok. 2-3 łyżeczki) 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 3-4 cm świeżego imbiru 8 łyżek syropu klonowego 3-4 średnie raczej słodkie jabłka Instrukcje Skórę na boczku nacinamy w kratkę ostrym nożem. Mięso nacieramy równomiernie kminkiem, solą
Kulinarna Pokusa
Lasagne z krakersami 259lasagne będzie błagał o jej przepis bo jest niesamowita. Zresztą ... przekonajcie się sami. To z pewnością miłe doświadczenie i przygoda dla naszych kubków smakowych.Lasagne to danie zapiekane w piekarniku, układane w formie do zapiekania warstwami. Dlatego też składniki będę wymieniała według poszczególnych warstw.Składniki: Sos beszamelowy dwie łyżki masła dwie łyżki mąki pół litra mleka szczypta gałki muszkatołowej(...)mąka) o temperaturze pokojowej. Przestrzeganie tej zasady pozwoli nam cieszyć się gładkim i kremowym sosem beszamelowym. 2. Sos pomidorowy cebula czerwona dwa ząbki czosnku 500 gram mięsa mielonego wieprzowego passata pomidorowa pół czerwonej papryka sól pieprz bazylia, oregano łyżka oliwy z oliwek papryczka chili 3. Poza tym potrzebujemy dwa duże opakowania krakersów zwykłych
Mango Papaja
Łosoś z ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem 265ziemniakami hasselback i duszonym jarmużem to danie, które świetnie nadaje się na rodzinny obiad. Proste składniki, ale w mniej niż zazwyczaj typowej formie. Szwedzkie ziemniaki hasselback pieczone w piekarniku są pyszne, a robi je się bardzo łatwo, warto spróbować. Są chrupiące z zewnątrz – dzięki grzebieniowi, jaki powstaje podczas ich nacinania. Robiła je kiedyś moja mama – teraz chętnie(...)świeżym szpinakiem) 1 cebula lub 3 szalotki 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanych migdałów (albo słupki lub płatki) 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy z oliwek sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki hasselback: Ziemniaki obieramy myjemy i dokładnie osuszamy. Każdy ziemniak kładziemy na drewnianej łyżce i nacinamy
Poezja smaku
Najlepsze klopsy na świecie 228bazę mięsnego nadzienia do wielu dań, jest świetnym materiałem na hamburgery czy kotlety. Ten przepis na klopsy to moja własna wersja najbardziej soczystych, zwartych i jednocześnie mięciutkich klopsików. Mielone mięso ogrzewamy do temperatury pokojowej, umieszczamy w misce. Dużą pszenną bułkę, najlepiej taką, która już podeschła w chlebaku, a przynajmniej jest czerstwa- obieramy ze skórki. Jej miąższ zalewamy(...)zależy Wam na kaloriach, klopsy z tego przepisu możecie też upiec. Piekarnik ustawiamy na 180⁰C, bez termoobiegu. Na blachę do pieczenia kładziemy papier, na nim równo rozkładamy klopsy, tak by się ze sobą nie stykały i pieczemy je 15-20 minut, na środkowej półce piekarnika. Obracamy je w połowie czasu pieczenia. Klopsiki gotowe. Możecie podać je z każdym dowolnym
Karo in the Kitchen
Leśny pasztet wegański – z czerwonej soczewicy, kaszy jaglanej i suszonych grzybów 277połowę oleju i masę dokładnie blendujemy lub przepuszczamy kilka razy przez maszynkę do mięsa. Grube przyprawy – jałowiec, ziele, liście laurowe, kolendrę, rozmaryn – mielimy razem bardzo drobno w moździerzu. Już mielone przyprawy dodajemy do masy, dokładnie mieszamy. Dodajemy resztę oleju, sos sojowy. Mocno masę pieprzymy i mocno solimy. Pasztet – i mięsny i tak samo ten – musi być przyprawiony(...)odkleić od papieru. Wierzch masy wygładzamy zwilżoną w oleju dłonią – można go w tym momencie jeszcze posypać np. sezamem, czarnuszką czy kminkiem. Wstawiamy blaszki na środkową półkę do piekarnika rozgrzanego na 190⁰C na godzinę. Po godzinie włączamy termoobieg i pasztet dopiekamy jeszcze 20 minut, aż wierzch będzie lekko przypieczony. Studzimy pasztety w formie, wyjmujemy i odklejamy papier. Jedzący mięso
Karo in the Kitchen
Kotlet schabowy po wiedeńsku 378każdej strony i przyprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem. Bułkę tartą wysypałem na talerz, dodałem do niej szczyptę soli, niewielką ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu, 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego i 1/2 łyżeczki suszonego majeranku. Całość wymieszałem. Każdego kotleta obtoczyłem dokładnie w mące pszennej, następnie w rozmąconym jajku, a następnie w przyprawionej bułce tartej(...)Jajka smażyłem na małym ogniu tylko z jednej strony. Na każdym kotlecie ułożyłem niewielką ilość masła - około 10 gram, a następnie przykryłem go jajkiem, delikatnie zsuwając je z patelni. Piekarnik rozgrzałem do 80 stopni (80, nie 180) i umieściłem w nim kotlety z ułożonymi na nich jajkami sadzonymi na 5 minut. W międzyczasie ugotowałem obrane ze skórek ziemniaki ziemniaki
Wyprawy kulinarne
Tort a'la Tiramisu (bez laktozy, cukru białego, wegański) 187Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180’C ok 30-35 minut. 6. Po wystudzeniu wyrównać górę i przeciąć w poziomie na dwa równe blaty. 7. Pierwszy blat umieścić w obręczy cukierniczej i obficie nasączyć go kawą oraz wybranym alkoholem. Jeśli rezygnujecie z alko, podwoić ilość kawy. KAWA (można użyć mocnej kawy z ekspresu) 1. Mieloną kawę zalać wrzątkiem
Candy Pandas
Czekoladowe ciasteczka z soczewicy 194PRZYGOTOWANIE Suchą soczewicę mielimy na mąkę. Masło ucieramy z cukrem (u mnie cukier trzcinowy zakupiony na frisco.pl) . Dodajemy jajka i razem miksujemy. Rozpuszczamy czekoladę ( w wodnej kąpieli lub w mikrofalówce), dodajemy do masy i znów miksujemy. Mączkę z soczewicy, mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do masy i miksujemy na gładkie ciasto. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Blachę
Moje Kuchenne Rewelacje